Keresés

Részletes keresés

newchance Creative Commons License 2006.10.25 0 0 59

sankoba-nak válaszolok, hogy MrJuli is értse:

Képzelj el egy gyönyörűen, ínycsiklandóan megterített asztalt egy állófogadáson. Hideg sültek, kaviáros szendvicsek, gyümölcsök, fagyival leöntött eprek, és amit még el tudsz képzelni. Az asztal sarkán, egy kis tányérban, jól láthatóan és szimatolhatóan ott egy darab egészséges macskaszar (copyright by Moldova).

Egy barátom azt mondta a korábbi zirci polgármesterről, hogy ha csak egy kicsit lett volna kevéssé öntelt, beképzelt, akkor ezekkel a behozott fejlesztésekkel évtizedekre bebetonozta volna magát. Ez tényleg így van, azonban én nem szeretném, ha ez az ország így működne.

Ha a közéleti szerepet vállalók értékét MrJuli normáihoz igazítanánk, akkor egy kommunálpolitikus értékét az határozná meg, mennyi pénzt tudott éppen behozni az aktuális kormányzattól. Pont az a világ lépne be, amit a Fidesz gyakorolt 1997-2002 között, amikor milliárdokkal tömték a fideszes városokat és vállalkozókat (Pápa, Kaposvár, Debrecen, stb.). Én olyan országra vágyom, amelyben az egyéni és kiscsoportos (értsd pl. helyi) kezdeményezések azonos eséllyes indulnak. A korábbi zirci polgármester egy maffianisztikus világot honosított meg Zircen, "Nyuszi barátai és üzletfelei" alapon (Micimackó), tökéletes leképezéseként a jelenlegi országos mszp-szdsz klikknek (mielőtt bárki részrehajlással vádolna: a ma 45% eséllyel ott álló fidesz-kdnp klikk még rosszabb lesz).

A mai zirci testületben legalább három olyan, korábbi testületi tag ül,  akiknek nem szabadna már ott ülnie (a korábbi polgármester, a korábbi alpolgármester, és a jelenlegi alpolgármester). És az új tagok között is van legalább három, akiknek nem lenne ott a helye, de ezeknek adok egy fél évet.

Egyébként pedig a volt polgármester, megyei közgyűlési tagként, bebizonyíthatja, hogy akar és tud tenni a városért akkor is, ha nem ő lesz a polgármester (lásd a korábbi Napló-nyilatkozatát).

Vannak emberek, akiket nem szabadna a közéletbe engedni. Ő egy példa erre.

Előzmény: sankoba (58)
sankoba Creative Commons License 2006.10.23 0 0 58

Nagyon tetszett MrJuli érvelése a kapcsolatrendszerrel (vagy annak hiányával) bíró felelős vezető esetére. Egy szösszenetnyi saját tapasztalat:

Egyszer volt... a 90- es évek dereka táján egy  közműfejlesztési projekt Zirc térségében. Mint a kivitelező felelős vezetője napi kapcsolatban álltam az adott munkaterület polgármestereivel is. Egy szép napon tornyosulni kezdtek a problémák. Az adott terület polgármestere közölte, hogy elutasították a többszáz milliós pályázatukat az illetékes kuratórium urai "formai" hiányosságokra hivatkozva, s utólagos adatkiegészítésre sem kapott lehetőséget. "Szaladt fűhöz-fához...fűzfa hegyén lakó varjú Varga Pálhoz...". Ugyanis ennek a pályázatnak az ikertestvérét (klónját) minden szívbaj nélkül befogadták az említett kuratóriumi urak, és dölt is a pénz szekérderékre való. Két faluval odébb.

- Urambátyám, hát ti ezt hogyan csináltátok?- jött a kétségbeesett kérdés a hopponmaradt polgármestertől.

- Hát urambátyám én azt meg nem mondhatom, de adok egy Óperencián túli telefonszámot, ott megmondják.

Telefonált is iziben, el is igazították azonnal. Adja csak be nyugodtan a pályázatát ahogy van, csak a dátumokat helyesbítse. Ennek a kurátornak 7, a másiknak 8... mindösszesen 18m Ft a biztos befutás ára.

Úgy is tettek, sikerült is minden, csak a polgármester őszült bele a börtönfélelembe, míg a felhasznált összeg elszámolása, annak ellenőrzése le nem zajlott.(Úri barátok segítettek a 18m Ft hiány megfelelő elkönyvelésében).

Aki nem hiszi, járjon utána.

dudar Creative Commons License 2006.10.19 0 0 57

Ámen!

Szívemből szóltál "Egyzsirci"

Előzmény: Egyzirci (56)
Egyzirci Creative Commons License 2006.10.19 0 0 56
Üdv!

Az elkerülő úttal kapcsolatban, ha Zirc idegenorgalma ilyen marad, a jövőben is és megépül az elkerülő út akkor sok bevételtöl esik el a város, mivel azon a néhány kirándulócsoporton kívül, akik zirci nevezetességeket jönnek nézni, persze csak szigorúan egynapra, vagy max 1 éjszakára, rajtuk kívül más várost nézni nem fog bejönni... (Mert akkor inkább Pannonhalmára, vagy ellenkező irányban Veszprémbe áll meg a delikvens)

Summa: Egyenlőre jobb is hogy nemsürgetik azt az utat, mert lesz így talán idő arra hogy helyre tegye zirc a turizmusát és értékeit hogy érdemes legyen bejönni a városba mégha nem is esik útba.
Előzmény: dudar (50)
trains.hu Creative Commons License 2006.10.19 0 0 55

Sziasztok! Egy különvonatot szervezünk a Győr - Veszprém vonalon, még a személyvonatok által régóta nem használt dudari vonalra is elmegyünk. A vonatot dízel mozdony húzza, és a mostani motorkocsikkal ellentétben hagyományos, lehúzható ablakos kék kocsikból fog állni.

további részletek itt...
dudar Creative Commons License 2006.10.17 0 0 54

Üdv!

Mit szóltok a kórház dolgaihoz?????

MrJuly Creative Commons License 2006.10.17 0 0 53

Üdv Mindenkinek!

Azt kell mondjam, ez a fórum nem egy kibeszélő show. Annyi haszna mindenképpen van, hogy teljesen józanul lehet itt vitázgatni, nem kell félni attól, hogy a szavamba vágnak, egész jó kis dolgok alakulhatnának itt. Csak hát, ez is olyan elvárás, mint az összefogás: szép álom, de nem reális cél :(

Na, megyek gyúrni, hogy én lehessek Mr. November

Feszekovi Creative Commons License 2006.10.16 0 0 52
Sok sikert mindenkinek!
Feszekovi Creative Commons License 2006.10.16 0 0 51
Üdv a zircieknek!
dudar Creative Commons License 2006.10.12 0 0 50

Üdv!

Erről az elkerülő útról először a Deáknétól hallottam. Olyan irreálisnak tűnt a számomra az egész, és most is az, hogy a vele készített riportot meg sem írtam. Ha egy nyomorult körforgalmat nem tudtak a tesco elé csinálni, akkor egy ilyen út………………  mese habbal.

Mocsary Creative Commons License 2006.10.11 0 0 49
Kedves July,

A Rokonok valóban nagyon jó példa, azonban úgy vélem helyi szinten az összefogás lenne a megoldás. Fenn, Budapesten csatározzanak a pártok és próbáljanak minél több embert bepalizni, de itt, Zircen ne hagyjuk ezt eluralkodni. Hiszen a verseny és konkurencia nem Zircen belül van.
Például az idegenforgalomra sokkal-sokkal többet kellene figyelni és összefogva nagy dolgokat lehetne csinálni.
Az elkerülőút merre menne ? Ígéret sok hangzott el. Például, hogy felülvizsgálják októberben a vasúti személyszállítás megszüntetésének az indokoltságát.
Előzmény: MrJuly (48)
MrJuly Creative Commons License 2006.10.11 0 0 48

Sziasztok! Az összefogással egyetértek, csak nem reális erre számítani. Bocs, de kicsit naív összefogni olyan embereket, akik lassan közelállnak ahhoz, hogy egymás torkának essenek. Ehhez kellene jó pár év a "nagy politikában", ami kicsit lehűti az indulatokat. Van erre esély? Ráadásul Magyarországon? A "Dögöljönmegaszomszédteheneisországban"? Olvastátok a Rokonokat? Semmi nem változott az elmúlt 100 éveben...

Ami az elkerülő utat illeti, ezt csak példának szántam. Viszont ha jól tudom, az Új Magyarország programban benne volt. Ha marad ez a kormány, ki kell vasalni belőlük az ígéretet. Hogy ezt hogyan lehet elérni, arra már nem is merek vállalkozni. Úgy látom ideje szerényebbre vennem a figurát :)

Előzmény: Mocsary (47)
Mocsary Creative Commons License 2006.10.11 0 0 47
Egyetértek July-val, valóban hasznos lehet egy tanácsadó, akinek kapcsolatai vannak. A mai magyar közszférában mindenképpen. De szerintem nem tanácsadók és lobbisták kellenek elsősorban, hanem összefogás. Nemcsak Zircen, hanem kistérségi szinten, hiszen az EU-s pénzeket itt fogják elosztani.

Előzmény: medveczky (46)
medveczky Creative Commons License 2006.10.10 0 0 46

Üdv July!

A magyarázat nagyon plasztikus volt :) köszönöm. Várjuk a többi okos dolgot is Töled.

Ez az elkerülő út nemcsak mese?

Sajnos a neten nem találtalak meg, valami más azonosító kellene.

Előzmény: MrJuly (45)
MrJuly Creative Commons License 2006.10.10 0 0 45
Kedves Medvecky!

Már megint ezek az összeesküvés elméletek… mondok neked egy példát, mire gondolok, amikor arról beszélek, kell szakértő, tanácsadó, ha 100 milliót akarsz nyerni egy pályázaton. Tegyük fel, kertes házban laksz, és neked van a legtutibb fűnyíród a környéken. A szomszédod, aki egyik legjobb ivó cimborád, megbízol, amikor kéri, odaadod neki. Egyik nap beállít az Ödön, gőzöd sincs, ki ez a figura, de hallotta, milyen tuti a fűnyíród, ugyan add már kölcsön – mondja ő. Odaadod egy ismeretlennek? Hát, persze hogy nem! Másnap megjelenik Ödön a szomszéddal, kiderül, Ödön a szomszéd sógora. Most a szomszéd barát kéri Ödönnek a cuccot. Mivel egy barát  garancia arra, hogy a fűnyíród épségben visszakerül, nem bánod, odaadod.

Valahogy így van ez a legtöbb pályázat elbírálásakor is. Persze, nem vitatom, mert cáfolni nem tudom, hogy vannak olyan esetek, amikor nem az észérvek döntenek (pl. 98-02 között a címzett támogatások elosztásakor az ellenzék valahogy nem volt sikeres, vagy hogy a másik csapatot is szidjam, 2003 magasságában úgy kellett kiírni az autópálya tendert, hogy a Vegyépszer ne tudjon nyerni). Azért az esetek nagy többségének tisztának kell lennie, különben összeomlana a rendszer.

Ezekben, a tiszta esetekben nem mindegy, ki készítette el a hatástanulmányt, ki dolgozott a pályázaton, ki szól egy jó szót az érdekedben. Iskolapélda, hogy a bankok vállalati beruházási hitelek bírálatakor, az üzleti tervben először azt nézik meg, kikből áll a Felügyelő Bizottság vagy épp az IT. Ha találnak a listán egy Bod Péter Ákos vagy Békessy vagy Kupa nevet, megnyílnak a csapok. Néha egy-egy név garancia arra, hogy jó helyre kerül a pénz.

Ha Zircben gondolkozunk, pl. egy 82-es elkerülő út pályázatához nyilván kellenek hatástanulmányok. Nyilván nem mindegy, hogy én írom le, hogy milyen következtetéseket vonok le a forgalomszámlálási adatokból, vagy éppen egy olyan szakértő, aki a régióban ismert, mert rendszeresen dolgozik ilyen anyagokon, tudják róla, nem szokott hülyeségeket beszélni. Ráadásul kedden esténként együtt jár focizni néhány megyei közgyűlés taggal. (nagy dolgok tudnak eldőlni egy foci utáni sörözéskor, és nem kell semmiféle konspirációra gondolni. Egyszerűen csak a politikus is ember.). Tehát a kapcsolati tőke igenis kell. Ha nincs, meg kell venni. Törvényesen. Ami azt jelenti, nem kell rá sajnálni a pénzt, hogy olyan emberekkel írasd a pályázatokat, akikkel együtt jön a kapcsolatrendszer.

Mert ebben az esetben Ottó Péter lesz az az Ödön, aki majd fűnyírót akar kérni valakitől, és nagyon nem mindegy, hogy egyedül kéri, vagy magával viszi a sógorát, aki történetesen a szomszéd legjobb barátja.

A jó pályázat nyer, de a jó pályázatnak feltétele, hogy hiteles emberek támogassák. Azok előtt hiteles emberek, akik majd azt a pályázatot elbírálják.

A válasz kicsit hosszúra sikerült, remélem, nem bánod. Az erő legyen veled, Isten áldjon!

Ui.: ha érdekel ki vagyok, keresd meg a Mr Muscle magazin 2005 júliusi számát. Én voltam Mr Július :)

dudar Creative Commons License 2006.10.10 0 0 44

Üdv!

Mint a topik nyitója ezt írtam a Zirc és Vidéke Online-ba:

Tisztelt Olvasók!
Szeretném felhívni a figyelmüket a FÓRUM rovatunkra. Itt kezd kialakulni egy egész érdekes beszélgetés! Szerintem jó lenne ha mások is bekapcsolódnának, mert van néhány olyan mondat amire nem lenne baj, ha reagálnának a megnevezettek is.

Nagyon remélem mások is bekapcsolódnak a vitába!

medveczky Creative Commons License 2006.10.10 0 0 43

Azt gondolom, Péter sikerét nagy részben befolyásolja majd, hogy lesz-e bátorsága szakértőket, tanácsadókat megfizetni, még ha az őt hátulról tolóknak ez néha majd nem esik jól. Mert ugye, ha nincs kapcsolatrendszered, kénytelen vagy megvenni ezt azokon keresztül, akiknek van.

Na ezt nagyon szépen mondtad!

Gondolom Te benne vagy a politikában? Mesélj már erről egy kicsit részletesebben, hogy lehet megfizetni tanácsadókat és szakértőket?  Hát nem úgy van, hogy kiírnak egy pályázatot és ha jó a pályázat akkor kapunk sok pénzt? Mit kell itt szakérteni meg tanácsolgatni? Mennyibe kerül megszerezni mondjuk 100 millió forintot?

Előzmény: MrJuly (42)
MrJuly Creative Commons License 2006.10.10 0 0 42

Kedves (fogalmam sincs ki vagy :)

Látom, összeveszni nem fogunk :)

A zsidózást én sem szeretem. Nem nagyon hiszek benne, hogy az határozza meg valakinek a jelenét, hogy mi volt az ősei múltja. A győtesek dumája meg primitív, frusztrált. Döntsön mindig a teljesítmény.

Abban sok igazság van, hogy Gyurcsány "elég komplex helyzetet" teremtett, ill. nem csak kifejezetten ő, hanem minden ami belőle következik. (pl. ahogy az ellenzék kezeli a helyzetet.) Azért a pénzek lehívásakor azt nem feledném, hogy 2007-től jönnek az EU-s támogatások. Többek között pl. városrahabilitációra, iskola rekonstrukciókra... Gondolod, Zircen ilyet nem lehetne jól elkölteni? Mert ha igen, azért nem lehetetlen lehívni hasonlóan nagy összeget a következő 4 évben is. Úgy 1000 mrd fog eldölni régiós szinten + vagy 4500-5000 mrd a kormány hatáskörében (meglátjuk mi lesz a végleges szabályozási rend). Nem mindegy, hogy ezekért a pénzekért ki-ki milyen hatástanulmányokra hivatkozva, milyen pályázatokkal, milyen lobby háttérrel indul.

Azt gondolom, Péter sikerét nagy részben befolyásolja majd, hogy lesz-e bátorsága szakértőket, tanácsadókat megfizetni, még ha az őt hátulról tolóknak ez néha majd nem esik jól. Mert ugye, ha nincs kapcsolatrendszered, kénytelen vagy megvenni ezt azokon keresztül, akiknek van.

Előzmény: medveczky (41)
medveczky Creative Commons License 2006.10.09 0 0 41
Kedves ( van egy ötletem, hogy ki vagy).

Nagyobb részben igazad van abban, amit írtál. A hittárs kifejezést azért használtam, mert nagyon tetszik. A „győztesek” használják ezt előszeretettel,  a Lacira.  Engem nem zavar, hogy milyen vallású, és munkáját is tudom értékelni. Sajnos valóban nem észérvek alapján szavaztak a szavazók. Viszont nagyon zavar a zsidózás amit azóta is hallani, amihez képest a hittárs kifejezés kedveskedő becézés.

Más. Akár ki lett volna a polgármester, az biztos, hogy a következő 4 évben nem fog tudoni 2, 7 milliárdot idehozni. Ezt a Gyurcsány jól kitalálta
Előzmény: MrJuly (40)
MrJuly Creative Commons License 2006.10.09 0 0 40

Kedves Medveczky Elvtárs!

Nekem semmi bajom az új polgármesterrel. Isten áldja, sok szerencsét, az erő legyen vele, ki-ki hite szerint ossza be a jókívánságot. Péter a maga módján jó srác. A bajom csak annyi, hogy nem látok racionális érvet a váltás mellett. Pl. nekem 4 év alatt 2,7 mrd városi beruházás elég jó racionális érv. Persze lehet vitatkozni azon, hogy ezt a pénzt el lehetett volna jobban is költeni, na de ki más tudta volna megszerezni???

Feltételezem, más síkon gondolkozunk. Ezt csak abból szűröm le, hogy Te az előző polgármestert alapvetően érzelmi alapon kezeled, amiről a "hittárs" gúnyos megjegyzésed árulkodik. Persze, jobb szeretném tőled hallani, hogy demokrata vagy, és mint ilyen, elfogadod az alkotmányunk alapjait, így a vallásszabadságot is.

Sajnos azt látom a mai magyar politikában, hogy a tömegek nem gondolkoznak, vagy ha igen, akkor összeesküvés elméleteket gyártanak, a szavazatokról az érzelem, és nem az értelem dönt. Ennek nem lesz jó vége, együtt fogunk szívni :(

Visszatérve az eredeti felvetésre: én azt gondolom, ha valaki egy várost akar vezetni, akkor 1.) vagy bizonyítson előtte képviselőként 2.) vagy a civil életben bizonyítsa, hogy képes érdekeket képviselni, keresztül verni az igazát, ellenállni lobby érdekeknek, és jó értelemben úgy manipulálni a körülötte dolgozókat, hogy a végén mindenki egy irányban húzzon. Én ezt most hiányolom. ...de ettől függetlenül, sok sikert, Péter! Hajrá Zirc!

Előzmény: medveczky (39)
medveczky Creative Commons License 2006.10.06 0 0 39
Kedves Elvtárs!

Mondd csak, mi bajod az új polgármesterrel? Mit tudsz róla?

Vagy a Horváth hittárs olyan jó volt?????

Előzmény: MrJuly (38)
MrJuly Creative Commons License 2006.10.05 0 0 38
Kedves Zirciek!

Gratulálok, megcsináltátok! SIKERÜLT!!! Végre olyan polgármesteretek van, aki tapasztalt, az érdekeket kiválóan egyezteti, és széleskörű politikai kapcsolatokkal rendelkezik.

Gratulálok, megcsináltátok! Most végre megindulhat a város a felemelkedés útján. Garancia az, amit választottatok eddig elért az életben. Gondoljatok csak az egykori városi TV-re. Hát nem volt jó érzés, amikor a messziről jött rokonok emiatt irigyeltek Titeket? Hát, most majd már a város miatt is ezt érezhetitek!

Gratulálok, megcsináltátok! Nem hittem, de összejött. Végre igaz magyar ember áll a város élén. Már csak egy dolgotok maradt: töröljétek el a szégyent! Igen, barátaim! Szégyen az ami az elmúlt négy évben történt városotokkal. Nem elég, hogy megtört a 12 éves töretlen fejlődés, de a magyarság is. Töröljétek hát el a múlt minden nyomát! Bontsátok el az új kórházat! Tépjétek ki az új fákat! Szántsátok fel az új utakat! Égessétek el a hivatalotok új bútorait! Legyen újra romos a Városháza! Áztassátok az iskola falait! Soha többet ligeti padokat!

...és hogy még unokáitok is emlékezzenek rá, tegyetek mindegyik helyére sok-sok nemzeti zászlót. Az utókor értékelni fogja. Gratulálok, megcsináltátok!

zazy Creative Commons License 2006.10.05 0 0 37
Köszi, ezt nem tudtam...
Előzmény: dudar (36)
dudar Creative Commons License 2006.10.03 0 0 36

Üdv!

8 napon belül kell átadni és átvenni a polg.mestereknek. és 15 napon belül kell megalakulni az új önkormányzatoknak.

Előzmény: zazy (35)
zazy Creative Commons License 2006.10.03 0 0 35
Mikor lépnek hivatalukba az újonnan megválasztott polgármesterek???
Előzmény: dudar (33)
zazy Creative Commons License 2006.09.22 0 0 34
Igen!
Előzmény: dudar (33)
dudar Creative Commons License 2006.09.21 0 0 33
Te zirci vagy...............  egyébként????
Előzmény: zazy (32)
zazy Creative Commons License 2006.09.21 0 0 32
OK, csak előbb beszéljük meg, hogy mennyire szabad személyeskedni és politizálni...
Nem akarok azért vért ontani...
Előzmény: dudar (31)
dudar Creative Commons License 2006.09.21 0 0 31

Üdv!

Ki lesz a polg mest Zircen? szerinted.

Ezen összeveszhetünk......     ha akarod

Előzmény: zazy (30)
zazy Creative Commons License 2006.09.20 0 0 30
OK, ha akarod én szívesen vitatkozok valamin. Van ötleted???
Előzmény: dudar (26)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!