Keresés

Részletes keresés

vabubus Creative Commons License 2006.08.11 0 0 928

Üdv! :)

Az első kép a:

Paricnik vízesés től lefelé lett elkövetve...

Ész: 46°26,3514'

Kh: 13°53,6094'

Mojstrana településnél kell a javított talajútra kanyarodni D-i irányba a Vrata völgybe (ez a név ki van táblázva) és kb 5 km után parkolás.

A második kép a:

Paricnik alsó és felső vízesésnél lévő útelágazás táblája, "ne felejtsd el az alsó és a felső vízesést is megszemlélni, és ugye az alsó mögé "kötelező" bemenni"

A harmadik kép az:

Orosz kápolna

Ész: 46°26,5398'

Kh: 13°46,0746'

Északról, Krajnska Gora felől, a Vrsic hágó felé haladva a sok hajtűkanyar egyikében, jobbra parkolóval kialakított látványosság. Vagy D-ről, Trenta, Bovec... felől haladva az 1611 m magas Vrsic hágó után.

A Geocaching az egy játék. Egy GPS-t igénylő (többnyire) technikai, túrázós szórakozás. A földön rengeteg felkereshető, felkutatható "kincsesládát", valójában egy dobozt rejtettek már el. A játék magyar honlapja a www.geocaching.hu Külföldiek és magyarok is rejtettek már el több dobozt erre a környékre. felkeresésük, felkutatásuk egy plussz szórakozás. A dobozok koordinátáit a hazai és külföldi oldalakról töltheted le. 

Látogasd meg a magyar oldalt és mindent megértesz. :)

Savica parkolójegy egy GPS társaságában
Előzmény: S.Zola (925)
S.Zola Creative Commons License 2006.08.10 0 0 927
És itt a középső három?
Mi az a geocaching?
Előzmény: vabubus (914)
S.Zola Creative Commons License 2006.08.10 0 0 926
Tehát hol készültek a képek, így egyszerűbb :)
Előzmény: S.Zola (925)
S.Zola Creative Commons License 2006.08.10 0 0 925
Hali!
Itt az alsó három kép hol van helyileg?
Előzmény: vabubus (913)
habidere Creative Commons License 2006.08.10 0 0 924

Szeretnék inkább előre vmilyen szállást leegyeztetni -> most nézelődöm éppen a honlapon, amit irtál. Igazából nem ragaszkodom ahhoz, h BB-ban legyen a szállás (az ötlet a körúttervedből jött), máshol is jó nekem a környéken...

A bohinji banzájnak alapvetően örülök (szeretem a mozgalmas helyeket), bár rontja a szállásesélyeinket. Egyébként két éjszakát töltenénk csak ott (18-19), előtte Triglav-mászás.

Köszi a segitséget!

Előzmény: sskgbr (923)
sskgbr Creative Commons License 2006.08.09 0 0 923
Nos, én 10 napja próbáltam Bohinjska Bistricában szállást (apartmant) szerezni, ismerősnél, illetve rajta keresztül, de nem sikerült. Igaz, mire hazaértem várt az e-mail, hogy Kamnjeben szerzett.
Szóval nem egy könnyű történet. De van BB-ben egy turista információ a település névtábla után kb. 100-150 m-re, jobbra, kicsit beljebb az úttól (fehér murvás parkoló van előtte) ott biztosan tudnak segíteni, amennyiben szállás nélkül indulsz neki. A Bohinj-tó melletti irodában pedig szinte kizárt, hogy ne tudnának segíteni. Bár hozzátartozik a teljes igazsághoz, hogy pont a jövő héten (aug.15.) a Bled Days-hez hasnló hatalmas banzáj van a Bohinj-tó mellett. Így ez is megnehezíti a lehetőséget.
Bocs, hogy ilyen, inkább negatív a válaszom, de sajna ez van.....
Amennyiben eddig nem ismerted volna, nézz körül ezen az oldalon: www.bohinj.si/novice_en.html Itt találsz rengeteg lehetőséget. Ha szerencséd van talán még választ is kapsz valamelyik"Tourist Agencies"-től.
Üdv. Sok sikert!
Ps: a nagykört pedig ki ne hagyd!
Előzmény: habidere (922)
habidere Creative Commons License 2006.08.09 0 0 922

Üdv minden fórumlakónak! Mi jövő héten indulunk egy kis csapattal Triglavot mászni, aztán a környéken is szétnézni.

Kérdésem: tudtok ajánlani lehetőség szerint olcsóbb szállást (cimmel,telszámmal, körülbelüli árral) Bohinjska Bistricában (sátrazást nem tervezünk)? Sskgbr körtúra terve tetszik, köszi, hogy közzétetted a ppt-t!

Előzmény: sskgbr (909)
vabubus Creative Commons License 2006.08.08 0 0 921

:)

A Jurcek kissé nagyra sikerült, de kicsinek kikiálltott pizzáinak koordinátái:

Szélessége: 46°17,4636'

Hosszúsága: 13°29,9322'

:))))

Szóval baromi nagy. El is gondolkodtunk kedvesemmel, mekkora lehet a nagy? Van-e tányérjuk hozzá? Meg lehet akkorát enni?

Arra jutottunk, hogy még senki sem rendelt nagyot, az csak az étlapon létezik :)))

Ide haladsz be kis pizzáért, és érkezel ki nagy hassal...
Morcsi Creative Commons License 2006.08.07 0 0 920
2003 szeptember első napjaiban volt a sziklaomlás, ami miatt lezárták. Pont akkor jártunk ott, de a közelébe sem lehetett menni.
Előzmény: R2R (919)
R2R Creative Commons License 2006.08.07 0 0 919

Hihi, Jurcek pizzája az valóban kiváló :))

Sajna a Savicát pár kb 2éve lezárták, régen egész közel lehetett menni.

Télleg jó kis beszámoló! :))

Sajna jövőre tulajdonosváltás várható a Jurcekben, remélhetőleg hasonló felfogásban folytatják.

vabubus Creative Commons License 2006.08.07 0 0 918
A "jövő nemzedékének" biztosan hasznára lesz! :)
Előzmény: Dharma (917)
Dharma Creative Commons License 2006.08.07 0 0 917

Köszi, ha összejön én is beszámolok, márha kiváncsi lesz még rá bárki szeptember vége felé.

Egyébként én is innen készülök, többek között, és  más útjainkra is a fórumokon keresztül készültem.

Az egyik legtutibb szerinte.

Előzmény: vabubus (916)
vabubus Creative Commons License 2006.08.07 0 0 916

Nagyon szívesen tettem :)

Meg kötelezőnek is éreztem, mert az útra való felkészüléskor az itteni leírások tapasztalatok, javaslatok voltak a tervezés alapjai (a szlovén oldalakon kívül).

Remélem is, hogy nem szokványos a leírás! :):):):)

Bár maga az út tipikusan a szokványos látnivalókra épült, de hát mit nézzen meg az emberfia először!?

Ha az eső még egy napig várt volna akkor még a Mangartra biztosan felkacskaringóztunk volna egy kis Kluzei erődözéssel tarkítva. De hát esett...

Jó utat szeptemberben! :)

Előzmény: Dharma (915)
Dharma Creative Commons License 2006.08.07 0 0 915

Köszi, hogy leírtad. Jó egy kis őszinteség és a kendőzés mellőzése.

Megjegyzem őket. Mi szeptember elején készülünk.

Nem szokványos utibeszámoló :-)))))

Előzmény: vabubus (914)
vabubus Creative Commons License 2006.08.06 0 0 914

... folyt

5. nap:

Kozjak vízesés Kobarid mellett szintén a szép és nem utolsó sorban ingyenesen látogatható vízesések egyike (ha jól belegondolok, csak a bledi és bohinji tavaknál lévő vízesések fizetősek...)

I. VH-s emlékek több helyen is megtalálhatók az Isonzó völgyében húzódó frontvonal okán (Bovec É 2 km I.VH temető, Kobarid I.VH múzeum, Kluzei erőd stb.) mi itt mentünk végig a képen jelzett turistajelzésen.

Napóleon-híd az ott van, ennyi.

Sv. Anton templom szebb messziről fényképezve, mint közelről...

És egy kis geocaching, a GCKOBA felkutatása a Tonovcov várnál, húzós lépcsőzés után...

Susec vízesés és kanyon a kanyoningosok másik kedvenc helye, persze ha a víz nem kevés benne, bár tanusíthatom akkor is ugrálnak benne és bele, csak egy kicsit többet szikláról sziklára...

A Jel! Kozjak vízesés Kanyoning készülődés

Susec vízesés 

6. nap:

Ezen a napon kezdődött az "esős évszak", ezért kihasználva az esőnap nyújtotta előnyöket, barlangász napot tartottunk ami ~300 km volt oda-vissza...

Skocjan-barlang (2600 SIT) ami cseppkőbarlang és a Reka folyó földalatti kanyonja is egyben, hát ezt is mint a párját (Postojna) látogatják egy páran... Megértem miért...

Postojna cseppkőbarlang (4200 SIT), hát ez hatalmas...

Ekkor nézhettük volna még meg a Predjamai várat, de erre idő hiányában nem kerülhetett sor...

Postojna

7. nap:

Rafting (30E) életünkben először próbáltuk ki, és nyilván egy easyer fajtát, az eső esett, de ez a vízben nem sokat jelentett, kaptál alulról is. Ketten voltunk a kedvesemmel és a guide. Kellemes mulattság volt, majd nagyobb vízben is legközelebb.

Délután csomagolás és hazaindulás enyhe esőben....

Programokra: 46000 Ft.

Kaja: Kedvesem szerint az élelmiszer (is) drágább mint nálunk. Még az sem igaz, hogy ugyanannyi van kiírva mint nálunk, még úgyis több, pláne hogy kb 1,3 a szorzó.

Lehet, hogy a tengerhez közelítve a nagy Supermarkecek kedvezőbbek.

Rupa fogadó (Srednja Vas): Pisztrán, sültkrumpli, saláta, cola (2 x): 5200 SIT

Stari Kovac (Bovec): 2 nagy pizza, 4 cola (standard, és halas): 4000 SIT

Jurcek (Sprepenica): 2 kicsi pizza ami akkora volt mint az előbbi nagy!, 2 cola : 2960 SIT

Hát ennyi volt, szép volt...

Ha segíthetek: vabubus@dunakanyar.hu

vabubus Creative Commons License 2006.08.06 0 0 913

...folyt

3. nap:

Ez a nap a kempingváltás napja, irány az Isonzó völgye a Soca kemping, Északra kerülve Vrsic hágón keresztül. Útközben:

Paricnik vízesés amit ingyért tekinthetsz meg messze többet ér mint a Savica. Mojstrana településnél kell a javított talajútra kanyarodni és kb 5 km után parkolás. Ne felejtsd el az alsó és a felső vízesést is megszemlélni, és ugye az alsó mögé "kötelező" bemenni

Orosz kápolnát (Vrsic hágó felé haladva )szerencsénkre éppen felújították, gyönyörű az új burkolata

Vrsic hágót fizetős parkolókkal tették izgalmasabbá, én később álltam meg ott ahol a leírások alapján a hegytájoló is megtalálható (1-2 km).

Kugy szobor nagyon hangulatos hely, az útkanyarban (ha nem te vezetsz... :)) már látható is, érdemes itt megpihenni

Soca-forrás szintén egy ismert látnivaló....

Pericnik vízeséstől lefelé... Fenti-lentiOrosz kápolna Hegytájoló

Kugy szobor

4. nap:

Kanin felvonó a másik olyan magashegyi lehetőség amit még az árát figyelembe véve sem szabad kihagyni (2700 SIT). Persze mikor felértél ismét csak a kőparadicsommal találkozol, és nem is szabad a felső állomáson ottmaradni, mert minden amit érdemes megnézni (lenézni, átnézni...) legalább pár 100 métérrel odébb van, de micsoda pár száz méterek ezek omladozó, görgő kövek, kavicsok között. Itt az kilométereket órákban is lehet mérni, kivéve a zergéket... Ha vizes.... reménytelen... a túracipő még normál körülmények esetén is igen-igen ajánlott. Ha itt tényleg túrázni akarsz korán kezd a napot...

A GCPODI geocaching pont felkeresése a Prestreljeniken egy további lehetőség...

Virje vízesés kis tava a kedvencünkké vált, ott felfrissülni egy élmény!

Boka vízesés kihagyhatatlan, de nem lentről ám, tessék csak felkapaszkodni! Már csak a geocacherek által meglátogatható GCBOKA geocaching pont miatt is... Utána egy kis mederlátogatás, tuti...

A felvonóból... Kőparadicsom 

Pihenő Virje

folyt köv...

vabubus Creative Commons License 2006.08.06 0 0 912

...folyt

Programok:

1.nap:

Vintgar vízesés (700 SIT), kiépített út, de legalább a meder szélén, ezért fizetni is érdemes. Nem a vízesés, inkább az odavezető út a szép, ha korán indulsz kevesen lesznek... Visszafelé érintve a St. Katalin templomot, de nagy melegben inkább visszafelé is a szoros az ajánlott...

Bled tó körbesétálása mindenkinek ajánlott, ennél jobban nem tudod megismerni, körbefényképezni a szigetet, és a várat sem... Közben számtalan helyen megfürödhetsz, ehetsz, ihatsz...

Bledi vár parkolója ingyenes, a vár mellett jobbra induló ösvényen a vár másik oldalára jutsz, ahol a sziklára felkapaszkodva megszemlélheted a szigetet a tó nagyobbik részével együtt.

Vintgar kanyonA sziklárólSziget_1

Amit nem tettünk meg: Nem mentünk be a várba (1200 SIT), nem boboztunk a szemközti domboldalon, nem látogattuk meg a szigetet...

2. nap:

Bohinj tó és környéke a napi téma, egy geocaching pont felkeresésével kiegészítve. Itt a parkolás a legrázósabb, a Vogel felvonó parkolóját leszámítva nehéz ingyenes parkolót találni, mert a legtöbb helyen nem is lehet megállni. Ahol fizetni kell, főleg a strandoldal környéke, egész napra 1700 SIT-es tarifát szabnak ki.

Savica vízesés szerintem nem éri meg a pénzét (belépő ~500 SIT), a parkolás 600 SIT, a vízeséshez vezető lépcsősor a combizmon kívül semmi élményt nem ad, a vízesést egy "ketrecből" nézheted meg, még csoportképet sem lehet csinálni a rácsok miatt. Csalódás. Ha mindenképpen meg szeretnéd nézni, mert ugye OTT vagy, érkezz 8 óra előtt => nincs parkolóőr, nincs pénztár, vagy érkezz 9 óra előtt => van parkolóőr, de nincs pénztár. De szerintem HAGYD KI!

Vogel felvonó kihagyhatatlan (2400 SIT return). 525 m-ről ránt fel 1600 m-re. Fent megláthatod a téli síparadicsom nyári kőparadicsom változatát, és csavaroghatsz amerre a lábad bírja! Lefelé is be kell dugni a jegyedet az automatába, így a csak fel jegyvásárlás nem biztos, hogy jó ötlet...

Mostnica völgy jó kompromisszum a combizmoknak. 400 SIT-ért kellemes séta a szurdokvölgyben felfelé, és közben megtekintheted (ha jókor vagy ott) az éppen aktuális kanyoning csoport mókázását is. 16 órakor a "jegyautomata" srác elhagyta őrhelyét, lehet, utána már nem tudsz fizetni senkinek!? Ja! Felfelé a jegyváltás után a baloldali utat válaszd, szerintem szebb mint a másik.

Bohinj tó reggelVogel felvonó

Amerre akarsz...

folyt köv...

vabubus Creative Commons License 2006.08.06 0 0 911

Üdv mindenkinek!

A napokban érkeztünk meg kedvesemmel Szlovénia Júlia-Alpok részéről!

Nem írok ódákat arról amit előttem már sokan - teljesen jogosan - megtettek, inkább a  merre, és mennyiért száraz felsorolását választom, némi értékeléssel.

Utazás: Kerülve az autópályákat, Ptuj várost alaposabban megnézve és megpihenve

Oda: Szentendre, M7, Letenye, Ptuj (Slo), Maribor, Dravograd, Bleiburg (A), Ferlach, Bled, Bohinska Bistrica (Danica kemping) (553 km, 9ó)

Vissza: Soca kemping, Tolmin, Idrija, Logatec, Ljubjana, Slovenska Bistrica, Ptuj, Gorica, stb...

Ljubjana és Slovenska Bistrica között autópályán (nagyon esett): 1290 SIT, 3 részletben.

Összességében 1925 km-t autóztunk és kb 43000 Ft.-t költöttünk az utazásra.

Szállás:

7 éjszakát sátraztunk kedvesemmel, mindenhol áramot is használva (laptop = GPS pontok, és trackek, valamint a fényképek letöltése, kb 1100 kép, elemtöltés...)

Danica kemping, Száva folyó partján (Bohinska Bistrica): 3 éjszaka: 13746 SIT (57,36E)

Csendes nyugodt hely (rengeteg holland, magyar egy szál se...), közel mindkét tóhoz. Egyetlen ami akkor ugyan nem hiányzott, mert igen meleg volt, az esti zuhanyozásnál a víz lehetett vola melegebb is.

Soca kemping, Soca folyó partján, közel a legkeskenyebb részhez :): 4 éjszaka: 14568 SIT (60,79E)

Szintén remek hely (olcsóbb is), kevesebb WC és zuhanyzó, de cserébe a víz tűzforró, valóban hot water! Ide minden reggel friss péksüteményeket, kenyeret hoznak, mert nincs a közelben Mercator (ABC).

folyt köv...

Danica kempingSoca kemping
R2R Creative Commons License 2006.08.04 0 0 910
ez bizz'a szép volt!!!
Előzmény: sskgbr (909)
sskgbr Creative Commons License 2006.08.04 0 0 909
Szervusztok régi cimborák!
Nektek szerintem nem sok újat fog mondani, sőt magatokban rengeteg "eziskimaradt" gondolat támad. De azt ti is tudjátok, hogy bele kell férjen egy napba egy ilyen túra.
Ám legyen!
www.c6.hu/~pandzsa/szlovenia
Találtok itt egyéb csalafintaságot is a megfagyott Pericnikről.
Szeretettel.
Előzmény: _db (908)
_db Creative Commons License 2006.08.04 0 0 908
Szia
Én szívesen megnézném, gondolom nem vagyok vele egyedül :)
A méret miatt e-mail helyett szerintem töltsd fel egy ftp vagy http tárhelyre.
Előzmény: sskgbr (906)
R2R Creative Commons License 2006.08.04 0 0 907

Hello!

Szerintem mehet!Minden

Előzmény: sskgbr (906)
sskgbr Creative Commons License 2006.08.04 0 0 906
Szia mindenkinek!
Megérkeztem a nyaralásból. Igaz, idén Liechtensteinre helyeztük a hansúlyt (nagyon szuper!), de azért eltöltötünk egy hetet Portorozsban is. Augusztusban barátokkal megyek vissza az Alpokba (Bohinska Bistrica) az általam "nagykör"-nek nevezett túrát megtenni és megmutatni nekik mi is az a SzLOVEnia.
Nos eddig ez nem különösebb infó. De! Elkészítettem egy prezentációt (.ppt) erről az általam sokat emlegetett kirándulásról. Ha érdekel valakit elküldöm (30MB), vagy közzé teszem. Talán ez az utóbbi... A rendeltetését már betöltötte, felkeltette az érdeklődést. Így talán másoknak is hasznos segéd- vagy kedvcsináló anyag lehet. Van egy ismerősöm, aki ez alapján járta be, úgy, hogy életében először járt Szlovéniában: megszerette.
Nos, ha van rá igény írjátok meg.
Dharma Creative Commons License 2006.07.31 0 0 905

Igen köszi!

Elteszem az infot a többi közé.

Előzmény: Climbora (903)
Climbora Creative Commons License 2006.07.31 0 0 904
ööö... "effajta látványosságokat" :-)
Climbora Creative Commons License 2006.07.31 0 0 903

Dharma! Ha Bledben lesztek és szeretitek az effajat ( ld. lent) látványosságokat ( is :-) ), menjetek el Vintgarba, Bledtől nem messze északi irányban. Egy gyönyörű, teljesen kiépített ( írnám , hogy "sajnos kiépített", de annyira szép, hogy nem nagyon törődtem a hiányzó kalandélménnyel :-) ) szurdokvölgy. A turistaösvény végig a folyó mellett, felett (keresztül-kasul) vezet. Sajna fizetős, emlékeim szerint 700 tolár volt egy felnőtt belépő, de nem bántam meg.

Egy csipetnyi ízelítő:

Előzmény: Dharma (881)
Dharma Creative Commons License 2006.07.31 0 0 902

Na, nem is hallottam. Persze nem is sokat tévézek.

Köszi

Legalább akkor ezzel egy kicsit kevesebb lenne.

Előzmény: S.Zola (901)
S.Zola Creative Commons License 2006.07.28 0 0 901
Most mondjáka TV-ben, hogy akár 60 ft-tal is olcsóbb szlovénoknál a benzin.
Előzmény: Dharma (896)
S.Zola Creative Commons License 2006.07.28 0 0 900
Mi Szegedről. És amikor odaértünk(Bohinjska Bistrica?), nem találtunk szállást, egész nap kerestünk.. Végül lett egy, sőt, még egy csomó hely volt abban a házban, alig voltak benne vedégek.. Csak eldugott helyen volt.
Előzmény: Morcsi (898)
S.Zola Creative Commons License 2006.07.28 0 0 899
Hát ezt most meg nem mondom, de amúgy tavaly voltunk.
Előzmény: Dharma (896)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!