Keresés

Részletes keresés

GPF Creative Commons License 2023.02.17 0 0 99840

Olyan se volt, aminek egész matt, sötét volt a pengéje? Mert nálunk bizony egy-kettő ilyen akadt. Ezek eredetileg nem voltak rozsdamentesek, csak az idők során rárakódott patina azzá tette.

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (99835)
Boarhunter Creative Commons License 2023.02.17 0 1 99839

Erdélyi barátnőm még nekem is erőltette a fakést a "vinetéhez", mert Ő azt úgy tanulta a nagymamájától. Aztán elmagyaráztam neki a miértet és a hogyant.

Most meg valaki feldob egy receptet a netre, mások meg kritika és gondolkodás nélkül átveszik oszt terjed a hülyeség mindenfele.

Előzmény: Fleur de sel (99836)
Boarhunter Creative Commons License 2023.02.17 0 0 99838

Vén trottyos... :-)

Gondolkodjunk 100 évben, oszt máris változik a leányzó fekvése.

Még az én gyerekkoromban is pl. a hentes kipakolta a féltve őrzött késeit amikor jött disznót vágni, aztán egy rozsdamentes sem volt köztük. Apámtól még én is örököltem vadász és henteskéseket is amelyek rozsdásodnak, a bárdokról nem is beszélve.

Előzmény: öreg_néne_b (99835)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.02.17 0 0 99837

Háhhh, megelőztél! Kortársak vagyunk. :)

Előzmény: öreg_néne_b (99835)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.02.17 0 1 99836

Pontosan tudom, hogy erről van szó - de én már legfeljebb gyerekkoromból emlékszem nem-rozsdamentes késre. Az pedig nagyon nem tegnap volt. :))

Ennek ellenére még pár évvel ezelőtt is terjedtek az "okos" megoldások, hogy CD-vel lehet jól aprítani padlizsánt. :-D

 

 

Előzmény: Boarhunter (99834)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.02.17 0 0 99835

Nem oly rég vált tömegcikké a rozsdamentes acél konyhakés.

 

Azért ez már elég régen volt. Nagymamámnak még volt -egy-két nem rozsdamentes kése, a szüleimnek már nem. Én 60+ vagyok...

Előzmény: Boarhunter (99834)
Boarhunter Creative Commons License 2023.02.17 0 0 99834

A padlizsán/hagyma vs. fém kés nem urban legend-csak történelem. Nem oly rég vált tömegcikké a rozsdamentes acél konyhakés. Előtte valóban reakcióba lépett a padlizsán a késpengével, miként a hagyma és a citrusfélék is. Előtte fakést használtak, valami szívós fafajból.

Előzmény: Fleur de sel (99833)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.02.17 0 0 99833

Hasonló UL, mint a padlizsán + fém kés használat?

 

 

Előzmény: nagypapi51 (99832)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.02.17 0 0 99832
nagypapi51 Creative Commons License 2023.02.08 0 0 99831

Én nem, de ezt sem... :(

Mercedes Mercedes, ez több sebből is vérzik, persze de gustibus...

Először is, sztem ha sertéspörkölt, az csakis magyaros lehet :)

Előzmény: Popenka (99830)
Popenka Creative Commons License 2023.02.02 0 0 99830

Jézusom. Főz valaki a linken szereplő módszerrel húslevest?

https://telex.hu/gasztro/2023/02/02/elronthatatlan-receptek-kezdoknek-eletmento-husleves

homerx Creative Commons License 2023.02.02 0 0 99829

immar ugye ket hete, hogy osszeragtam. tegnap bontottam fel. haaaat, valami gaz van. sosnak sos, de nincs megerve. mintha nem fermentalodott volna meg. ujabb proba, kozel ezsem a fuotesthez.

Előzmény: homerx (99765)
dulci_nea Creative Commons License 2023.02.02 0 0 99828

:D :D

Előzmény: nagypapi51 (99826)
Popenka Creative Commons License 2023.02.01 0 0 99827

Egészség! :)

Előzmény: nagypapi51 (99826)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.02.01 0 2 99826

Ezt gondolom, unalomig ismeritek, de Saci szerint ismétlés a tudás q..va anyja... :)

 

disznóölés (cím)szavakban

Félnégy, klozet, mosdó, tea, mikádó, gumicsizma, kutya, kapunyitás, térvilágítás, haverok.

Malac, ezbazmegdekurvanagy, nemjönki, vigyázzonnanmajdén, holakötél, öntsdlevízzel, holakábító, mostszúrjad, addatálat, mégegyet, navégre.

Palack, perzselő, kapa, lapát, Pepe, tegyükfelarácsra, kurvanehézbazmeg, jöhetavíz, holakefe, majdénkaparom, elégfehérJózsikám, ittafüle.

Akkorigyunkegyet, megmégegyet, hasítodvagymajdén, holabárd, holafűrész, holamalac, belit kimossátok, nincsazapénz, kutyáké.

Akkoregészség, miezszilva, barackbazmeg, egészség.

Készavér, üljetekmárle, neállvaegyünk, ittakenyér.

Sonkamarad, lapockaszalámiba, nemdaráljuk, késselvágjuk, ilyetseláttammég, karajmarad, többikolbász, majdéndarálok, tokaszalonna abálóba, jóélesezakés, látomazujjadon, kötözdbebazmeg, egészség.

Miez, lócomb, minek, szaláminak, oszteztígyhogy, megfőzzük, micsoda, netörőggyvele, lapockafelitis, cukorminek, kellbele, nabazmeg.

Sütödazsírt, majdén, Lacisüsse, ittafakanál, Lacikámpirosra, netanítsálbazmeg, jóvanna, nemkellbeletej, tepertőtsüssél, nemtejbegrízez, többithurkába, áztasdbealbelet, másikfélétis, majdéngyúromakolbászt, egészség.

Miez, hurkatöltő, ilyetseláttammég, kölcsönbevan, ipari, aztlátom,
keményrehagymenjen, miez, lóbélteddle.

Borsmerrevan, nemkellbele, hogyhogy, mert nem, hátakkor, erőspaprika, zsemlyeminek, tüdőshurkába, ilyetseláttammég, namostlátol, egészség.

Sajtotmajdén, holaringa, micsoda, kétnyelűkés, jaez, borsotebbese, nabazmeg.

Kolbásztkarikába, vagyszálba, szálba, szalonnátebbesózzad, kolozsváritebbe, sonkátmajdén, szedjétekkiazabálót.

Holareceháj, hátezmi, cigánka, ilyetseláttammég, pedigjó, majdmeglátjuk, egészség.

Májashurka, véreshurka, tüdőshurka, svábhurkába pirítottzsemlét, nabazmeg, vastagbélbe, hogynézmánezki, netörőggyvele.

Fiúk, készapecsenye, csapassunkmárelőttebarackot, holakenyér, ittasavanyú, egykisbort, pogácsát, mikorleszkészakáposzta, rétesislesz, nabazmeg, bangladesbenmegéheznek, eriggyémá.

Zsírtabödönbe, kolbásztrúdra, hurkátkaréjba, sajtra téglákat, kiszúrkáltad, ezittenmegyfüstre, ezmegysózóba, miezalé, sonkapác, nemsózódelőtte, bennevanasó, készvagyunkemberek, egészségünkre.

Asztalhozemberek, holavécé, igyunkmárelőttekicsit, orjaleves, toroskáposzta, pecsenye, kishurkakiskolbász, almásrétes, kidurranokbazmeg, énis, csapassunkegykisbort.

Kóstolótnehogyitthagyd, hagyadmámiez, leszakadafüle, köszmégegyszer.

nagypapi51 Creative Commons License 2023.02.01 0 0 99825

Ja, könnyű annak, aki a szomszédban lakik... :)

Lehet, hogy elcsábulok egy fél disznópofára, van hozzá jó fűszerpaprikám, és csólyospálosi fokhagymám.

Előzmény: beetee (99822)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.02.01 0 0 99824

Ignácz doki nekem is ilyesmit küldött (6 cm vastag) 2 mázsás lehetett életében.

Előzmény: dulci_nea (99823)
dulci_nea Creative Commons License 2023.02.01 0 0 99823

Atyavilág! Mekkora disznó lehetett ilyen szalonnával!? (első kép)

Előzmény: beetee (99822)
beetee Creative Commons License 2023.02.01 0 0 99822

 

Veresi január közepi kis piac. Annak is a végefele. Már sokan pakoltak.

Előzmény: nagypapi51 (99814)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.02.01 0 0 99821

Budafokon árulnak zsemlés májast is, ízre nem rossz, de ahogy írod, nincs tartása, túl lágy.

- ahány ház, annyi töltött káp hurka :)

Előzmény: dulci_nea (99820)
dulci_nea Creative Commons License 2023.02.01 0 1 99820

Amúgy én is szeretek újdonságokat megkóstolni, nagyon válogatós sem vagyok. 

 

De a hurka, amilyen véreshurkán tartottak gyerekként, zsemlés, sok-sok majorannával, és volt valami "tartása". Asszem belsőségek kerültek még bele. A májas rizses volt, és valamennyi aprított hús is került bele. Érdekes, itt a Pilisben készítenek májast is zsemlével. No, az sem kéne, mert nálunk nem úgy volt.

Előzmény: Popenka (99815)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.02.01 -1 0 99819

Nálunk a véreshurka svábos (zsemlés), a tüdős-májas az rizses, ebbe nőttem bele.

A böllérünk Weinhardt Oszi bácsi volt, Popenkának mondom, az ő véresében volt kaporrmag.

Előzmény: Fleur de sel (99818)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.02.01 0 0 99818

Csatlakozva ehhez, én sem tudok mit kezdeni a zsemlés hurkával.

Gasztro-szocializáció, asszem. :)

Fővárosi lévén nem volt része életemnek disznóölés,  de Mátrafüredi nagymamám sokszor kapott a környező falvakból disznótorost, amiből mi is kaptunk. Arrafelé csak a rizses hurka volt hurka.

Előzmény: Popenka (99815)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.02.01 0 0 99817

Köszi szépen az infót! :)

Jól néznek ki, tényleg oda kell mennem.

Sajnos ilyen árak vannak. A szombati kelenföldi piacon is hasonló a helyzet. 3e fölött volt a vékony grillkolbász a "bejáratott" árusunknál.

Előzmény: nagypapi51 (99814)
Popenka Creative Commons License 2023.02.01 0 0 99816

Szép kínálat. Jó látni, hogy valahol van ilyen.

Előzmény: nagypapi51 (99814)
Popenka Creative Commons License 2023.02.01 0 1 99815

"..nem nyer."

 

Ez nem baj.

Igazából ez nem is ízlés, hanem hagyomány, családi örökség kérdése. Az ország, sőt tágabb értelemben vett ország másik 50 százaléka pedig a zsemlés véressel nem tud mit kezdeni.

(Ha még azt is meg mertem volna írni, hogy a véreshurkám fűszere a kapormag, akkor tényleg nem tud ezzel mit kezdeni, kb. 2 vármegyén kívül senki, aki nem kóstolta.)

;)

 

Nem téma. Én szeretek mindent kóstolni, nagyon nyitott vagyok rá. A háziról beszélek. Innentől játszik már az ízlés.

Előzmény: dulci_nea (99812)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.02.01 0 0 99814

Ma reggel, budafoki piac (Serfőző)

A hurka-kolbász árak lemaradtak, de kilója üti a 3000 HUF-t. :(

Előzmény: Fleur de sel (99808)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.02.01 0 0 99813

igen

Előzmény: dulci_nea (99811)
dulci_nea Creative Commons License 2023.01.31 -1 0 99812

Vékonybélben és rizsával? (tudom, rizzsel, csak így autentikusabb :)  

Nálam ez nem nyer. Bocs.

Előzmény: Popenka (99809)
dulci_nea Creative Commons License 2023.01.31 0 0 99811

Előfőzöd a burgonyát?

 

Előzmény: nagypapi51 (99804)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!