Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2004.01.27 0 0 125
1. Ha egy amerikai céged van, akkor szó nincs semmiféle számlatömbről. Egy síma levélben mefírod, hogy a címzett miért és mennyivel jön, és hogy az összeget milyen számlára kéred. Egyéb alaki megkötöttség nincs.

2. Köthetsz, az USA zöldkaresz csak az ottani munkavállaláshoz kell. De mindek kötnél magaddal bármilyen munkavállalási szerződést?

Előzmény: HYIP (124)
HYIP Creative Commons License 2004.01.27 0 0 124
BTW, lenne két kérdésem.
1. Ha offshore cégem van, hogy tudok számlát adni, honnan lesz számlatömböm? A bejegyzés országából kell rendelni, vagy talán tartalmazza is az induló csomag? Esetleg otthon kell megvenni?
2. Ha van mondjuk egy Delaware-ben bejegyzett offshore cégem, akkor köthetek-e magammal, vagy bárkivel munkaszerződést? Most vitáztunk erről a munkatársammal, szerinte ehhez USA munkavállalási engedély, zöld kártya kell, anélkül nem lehet...
HYIP Creative Commons License 2004.01.27 0 0 123
> Más kérdés a nyugdíj és az egészségügyi biztosítás. Ha az ember sehol nincs alkalmazva, nem fizet sehol TB-t, sehonnan nem kap majd nyugdíjat,

A nyugdíjbiztosító felé fizetek egyéni megegyezés alapján. A TB-be meg beletojok, munkatársam több éve nem fizeti, a kutya nem kérdezett eddig rá, pedig már kórházi műtétje is volt! Éljen a magyar TB rendszer! :o)

> hajlandóak-e egyáltalán egy pl. Kajmán-szigetek telephelyű cégnek elszámolni a kereseted.

Na igen, ez még húzós beszélgetés lesz. Ezért próbálunk Delaware-i cégben gondolkodni, azzal talán nagyobb az esélyünk ezen a téren.

Előzmény: HAME (122)
HAME Creative Commons License 2004.01.27 0 0 122
Megint nem kell detektívregényt csinálni a dologból. Ha az ember nincs otthon sehol bejegyezve és nem jelenti fel senki egy APEH macerának minimális az esélye.
Más kérdés a nyugdíj és az egészségügyi biztosítás. Ha az ember sehol nincs alkalmazva, nem fizet sehol TB-t, sehonnan nem kap majd nyugdíjat, probléma lehet egy kórházi kezeléssel, stb. De általában a fiatalembereket ez nem nagyon szokta érdekelni.
Még nem volt érkezésem átnézni a külföldi munkával kapcsolatos hazai adózások EU-kompatibilis megoldásait, de az off-shore nem is jellemzően EU-s dolog. Valszín egy EU-n kívüli munkahely és hazai állandó lakhely esetén a külföldi kereseteket be kéne vallani, aztán (leadózni, mégsem teszi senki sem. Off-shore esetén ilyesmi meg nem is van.:))

Az esetedben nem is a saját oldaladról látok problémát, hanem a munkáltató oldaláról. Mielött költségekbe vered magad, meg kéne érdeklődni a cégtől, hajlandóak-e egyáltalán egy pl. Kajmán-szigetek telephelyű cégnek elszámolni a kereseted.
Lehet, hogy valamilyen okból nem vállalható rizikónak veszik, és akkor passzé az egész.

Előzmény: HYIP (121)
HYIP Creative Commons License 2004.01.27 0 0 121
Szia Montefiore!

A "miből élek" témára ha van egy tanulmányi szerződésem a külföldi céggel 24 hónapra, részletesen lebontva, milyen képzésben mennyi ideig részesülök, stb, akkor ezt lobogtathatom, mondván, hogy külföldi képzésen veszek részt, a fogadó cég fizeti a szállásom, ellátásom, jövedelmem pedig nincsen.

Ez már elegánsabb megoldás? Mi a véleményed?

Előzmény: Montefiore1 (105)
aamen Creative Commons License 2004.01.27 0 0 120
"franchise díjat fizecc magadnak,"

mintha a kulfoldinek fizetett effelekbol vonni kellene a magyar tao-t, ha ezt nem tiltja a kettoadoztatastkizaro:)

Előzmény: Frank Cimballi (119)
Frank Cimballi Creative Commons License 2004.01.27 0 0 119
T'om... csak a két legnyivánvalóbbat hoztam fel példának, ezenkívűl van még egy rakás. Azért említettem, mert a világon talán Magyarországon leginkább rigorózus a számviteli törvény. Vannak olyan kifejezései, fogalmai, amiket eccerűen nem lehet lefordítani, vagy ha mégis egészen mást jelent a külhoni terminológiában.

Egyébként a legtutibb dolog, hogy ha írsz magadnak egy könyvelő, ügyviteli szoftvert, annak a kizárólagos forgalmazási jogát apportálod egy off-shore cégbe, majd franchise díjat fizecc magadnak, amit szerzői jogdíjként felveszel magadtól. A Tb-járulékok eleve kiesnek, és ha van kettős adóztatást elkerülő egyezmény, akkó' fillérekből megúsztad a adót...

Előzmény: HAME (118)
HAME Creative Commons License 2004.01.27 0 0 118
erre már kitaláltak évekkel ezelött utazási irodákat - tán a TanTúra? - melyek nem turistautakat, hanem konferenciákat szerveztek külïonböző exotikus tengerparti üdülőhelyeken. :))
Istenkém Kovács szaki a "marketingosztályról" az utolsó pillanatban lebetegedett, hát valójában Icuka a Kék Cápa táncosnője utazott helyette velünk.
Előzmény: Frank Cimballi (117)
Frank Cimballi Creative Commons License 2004.01.27 0 0 117
Ti mindig csak az adóval vagytok elfoglalva, amikor kölcséget is el lehet számolni. Mást ne is emlíccsek példának okáért, teszem azt belépsz egy telefonos ügyfélszolgálatot szervező off-shore cégbe. Az meg egészen véletlenül kéthetes konferenciát tart Aruba szigetén a "Telefonos ügyfélszolgálat és kapcsolattartás XXI. században" címmel, amire a cégvezetőt meg a titkárnőt is meghívják... Abból a franchise díjból, amit lyól befizettetek. Aztán egy multimédia cég is szóbakerülhet, amelyik a jancsiszögekkel kivert talpó strandpapucs promóciós anyagát természetesen a Seychelle-szigetegen forgatja - kizárólag alkonyati surlófényben... és még sorolhatnám.

Szóval nemcsak adóparadicsomokat köll keresgélni, hanem a lazább számviteli törvénnyel bíró országok is megteszik. Meg ilyesmik. Például érdemes elgondolkodni egy több autót futtató cégnél, hogy csináljanak egy másik tagállamban egy fióktelepet, és akkor a regisztrációs díj nem jáccik, mert a külföldi képviselet dolgozói futnak az autóval... ilyesmik...

Törölt nick Creative Commons License 2004.01.27 0 0 116
Köszi, jónak látszik, majd holnap megnézem.
Előzmény: HAME (115)
HAME Creative Commons License 2004.01.27 0 0 115
Megnéztem Ciprust, adóügyben "hivatalosan" még rosszabb a helyzet, 7-10% - a könyvelésből:)), viszont van kettős adózást elkerülő egyezmény Magyarországgal is.
Találtam egy érdekes oldalt - s bár csak egy-két linket néztem meg - elég érdekes áttekintésnek tűnik.
Előzmény: Törölt nick (114)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.26 0 0 114
Rá fogok keresni a napokban, hogy is áll a helyzet az off shore témával az EU-ban. Jelenleg két olyan EU tagállam van, amelyek területén létezik ez a vállakozási forma, UK és Írország, de a csati után ott lesz még Ciprus, Málta és Magyarország is. Szerintem ez az EU-s kör rövidesen kiesik...

A karibi és csendes-óceáni adómenedékek egyelőre nincsenek veszélyben, és a amerikaiak se. Az adat-nyilvántartásukkal nincs baj, amit kell, azt szépen nyilvántartják, a nomineevel meg úgyse tud mit csinálni semmilyen nemzetközi hatóság... Aztán meg ahol nincs adó, ott nem kell mérlegbeszámolót csinálni, és így könyvelni se, és ezeken a szigeteken nincs semmiféle adó.

Az egyetlen, amit eddig el tudtak érni náluk, hogy a pénzmosás már nem megy olyan egyszerűen -- hivatalosan sehogy :o) --, mint a hetvenes, nyolcvanas években. További megszorítások szerintem nem lesznek jó darabig.

Előzmény: HAME (113)
HAME Creative Commons License 2004.01.26 0 0 113
Az off-sbhore legális, viszont az OECD-nek rendesen habzik a szája tőle. Ha jól emléxem 2005-ig adtak sokadik ultimátumot a mindenféle adóparadicsomoknak az adatkezelés "standardizálására", de valszín ugyanannyi eredménnyel fognak járni, mint az előző ultimátumaikkal. A legtöbb kimittud szigetecskének azok az 50-500 dollárok az egyedüli bevételeik.
Ha az OECD igazán rendet akarna vágni, először is otthon kéne letiltani az off-shore cégek számláinak elszámolását. De miután az összes gazdasági meghatározónak van off-shore érdekeltsége a Coca Colától a First Nationalig, de tán még a NASA-nak is:)), ez elég nehezen menne.
Marad hát a szájtépés, meg az adóparadicsomi bennszülöttek ijesztgetése.
Előzmény: Törölt nick (109)
HAME Creative Commons License 2004.01.26 0 0 112
A ciprusi cég annyiban jó, hogy csak félig off-shore, nagyobb az ázsiója, mint az egyébb adóparadicsomi cégeknek, viszont relatíve drága. Könyvelést kell vezetni, irodát kell fenntartani és valami álkalmazottat is kell tartani. Persze valszín csak papíron, egy ottani iroda mindezt elvégzi a nevedben, de ez pénzbe kerül. Ezen kívül adó is van, ha jól emléxem 2%, persze ez egy immagináris könyvelésnél csak vicc.
Lehet, hogy a helyzet az utóbbi években változott, de ´95 tájékán ez volt.
Előzmény: naish001 (110)
Bumburnyák Creative Commons License 2004.01.26 0 0 111
..2 mél..
Előzmény: Törölt nick (109)
naish001 Creative Commons License 2004.01.26 0 0 110
5 perc alatt lehet telefonon nyitni céget Cypruson, a legnagyobb gondod az, hogy a cég nevét kiválaszd az átfaxolt "ready-made" cégek listájából.
Előzmény: HAME (97)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.26 0 0 109
Ha nincs 20 millád egy rt.-re, akkor csinálj egy százasból egy bt-t.

Az off shore -- és lehet, hogy most egyeseket meglepek -- nem az adócsalásról szól! Az off shore technika a legális és törvényes adócsökkentés technikája. Sehol nem üldözik, nálunk se, egyébként Magyarországon is lehet csinálni külföldiek számára off shore céget, bár a helyben szokásos faramuci szabályok miatt nem hiszem, hogy az elmúlt évtizedben túl sok ilyet alapítottak volna.

Részvénytársaságot több karibi szigetországban lehet olcsón, minimális jegyzett alaptőke mellett bejegyeztetni. Ezeknek azonban nem valami nagy a presztizsértéke, ami akkor érdekes, ha ez a cég lenne a szállítója a termékednek. Annál már jobb akkor egy delaware-i (USA) cég. Ott is lehet rt.-t csinálni, bár most a llc a menő. Ez a limited liability company -- szószerinti fordításban: korlátolt felelősségű társaság, ez ott új dolog, részben a magyar társasági jogból vették át...

Előzmény: robby851 (107)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.26 0 0 108
Én azt hiszem, hogy inkább Te tarthatnál nekem :o)
Előzmény: Montefiore1 (106)
robby851 Creative Commons License 2004.01.26 0 0 107
Nos hát, szerintem nem fogalmaztam meg jól, hogy mit akarok. A célom az lenne a céggel, hogy megbízásokat kapjak interneten keresztül, elvégezzem őket és eljuttassam az így keletkezett terméket a megrendelőnek. Viszont nincs momentán 20 millám arra, hogy Magyarországon alapítsak erre a célra egy részvénytársaságot.
Konkrétan összefoglalva: egy részvénytársaságot akarok a lehető legolcsóbban kihozni, de nincs meg az itthon kötelező alaptőkém.
Adót pedig nem is akarok elcsalni, sőt, az interneten keresztül kapott megbízások után is szeretném az adót itthon fizetni, mert technikailag ez egyszerűbben megvalósítható számomra.
Viszont nem szeretnék lecsüccsenni sehol sem semennyi időre azért, mert esetleg tudatlanul elkövetek valamit, amit nem is áll szándékomban, mert eszem ágában sincsen ezáltal adót csalni, vagy bármi egyéb ilyesmit elkövetni.
Amúgy konkrétan milyen dokumentumokra van szükség a bankszámlanyitáshoz, mert egy Apostille-t a bejegyző cég küldene nekem?

Üdv
robby

Montefiore1 Creative Commons License 2004.01.26 0 0 106
T. Hawkeye,

tartasz update-oló tanfolyamokat is kiöregedett egykori rókáknak?

Tisztelettel:

Montefiore

Előzmény: Törölt nick (104)
Montefiore1 Creative Commons License 2004.01.26 0 0 105
Szia, HYIP,

1) a magyarországi működésük teljesen illegális. Ez nem jelenti azt, hogy el fog tűnni a számlájukon lévő pénzed, sőt, azt gondolom, hogy emiatt biztosan nem fog eltűnni.

2) elő lehet adni a "valaki eltart" történetet, de ez a gazdasági életbe való intergráció bizonyos fokán túl se nem üdvös, se nem életszerű, se nem helyes.

Minden offshore tevékenységnek a racionalitás skálája elvére kell épülnie, azaz, ha kis összegeket mozgatsz (<100.000 USD), nagyobb, vagy csődveszélyes vagy állami cégweknek nem bocsátasz ki számlákat és így tovább, akkor valószínűleg párnák között...

Az aktuális valóságról inkább kérdezd Hawkeye-t, ő láthatólag up-to-date-bb a kérdésben. Én vagy tíz éve voltam monacói lakos, delaware-i céggel, orosz üzletfelekkel, olasz útlevéllel és magyar ingatlannal.

Bár azt gondolom, érdemes lenne újra bekerülni a körforgásba, metrt a globalizáció terjedésével egyre izgalmasabbá válik az intellektuális fogócska, tehát lehet, hogy szükség lesz olyan tanácsadókra is, akik nem csak az OCRA vagy a hasonlók listájából nyitnak neked egy céget meg egy bankszámlát és utána magadra hagynak, hanem komplexebb tevékenységeknek is van tere.

Szia

Montefiore

Előzmény: HYIP (102)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.26 0 0 104
Már ott is a válasz.
Előzmény: HYIP (103)
HYIP Creative Commons License 2004.01.26 0 0 103
Hawkeye,
ez így elég barátságosan hangzik.
Küldtem neked egy levelet! :)

USA/IRS/offshore pénzkivétel témakörben találtam még egy elég jó ismeretanyagot a Adózás NYSE részvények után topikban a (5) és (10) hozzászólások között.

Előzmény: Törölt nick (101)
HYIP Creative Commons License 2004.01.26 0 0 102
Szia Montefiore!

Köszi a választ.
Tényleg ilyen veszélyesnek tűnik a Loyal Bank, ahogy írod? Arra emlékeszem, hogy egyszer már voltak a híradóban emiatt az engedélyezési dolog miatt, talán tavaly vagy tavaly előtt.

Egyébként nem tűnnek valami kis banknak, jópár helyen találtam róluk infót külföldi fórumokban, és kivétel nélkül pozitív véleményeket olvastam csak. Ja és 2 hónapja van náluk personal accountom Maestro kártyával, nem nagyon mozgattam még rajta pénzt, de eddig minden úgy működött, ahogy azt elvártam.

Az mit jelent, hogy igazolnom kell, hogy miből élek? Nem lenne kedvem vacakolni még otthoni céggel is, inkább minden menjen egyösszegben az offshore számlára. Mit tudnak velem otthon csinálni, ha azt mondom, hogy nincs semmi bevételem? Külföldön élek egy haveromnál, aki eltart és kész. Vagy ez így nagyon húzós?

Előzmény: Montefiore1 (74)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.26 0 0 101
Igazad van, az APEH nem jut kint információhoz. Ha valamit mégis megtud, akkor az a haszonélvező tulajdonos elkottyantásából lehetséges csak.

Delaware-ban pont az a poén, hogy nincs kapcsolata az IRS-szel, az angol területen székelő ügynökségekre és bankokra pedig különösen kemény titoktartási kötelezettséget ró az ottani törvény. Pl. a Kajmán szigeteken 8 éves börtönbüntetést kockáztat az a személy, aki cég- vagy banktitkot ad ki.

Nem hiszem, hogy a magyarországi közvetítők bármelyike is APEH bedolgozó lenne, ha csak meggyanúsítanák valamelyiket is, rögtön lehúzhatná a redőnyt.

Előzmény: HYIP (100)
HYIP Creative Commons License 2004.01.26 0 0 100
Szia corporal!

Ne érts félre, nem a Te szavad akarom kétségbe vonni, de mennyire megbízható forrásból hallottad ezt, hogy APEH gond lehet USA, Anglia-beli céggel? Azért kérdezem, mert nekünk lehet, hogy Delaware lenne a legjobb helyszín.

Az én laikus véleményem a következő.
Először is Delawareben is lehet névleges (nominális) igazgatókat alkalmazni, így a Te neved teljesen rejtve marad, sehol nem kerül nyilvántartásba. Így már nem is tudnak összefüggésbe hozni a céggel, mi alapján szaglászhatna az APEH, ha egyszer közöd nincs a céghez (papíron)?
Másrészt tegyük fel, hogy a Loyal Bankban nyitsz számlát, ami St. Vincenten van bejegyezve, velük nincs országközti egyezmény. Honnan lehet az APEH-nak bármilyen rálátása a pénzügyleteidre? Az APEH csak az USA-ból, az IRS-től tud rólad bármilyen infót is kérni. Az IRS (államokbeli adóhatóság) meg csak akkor tud rólam, ha az államokban jövedelmem keletkezik és kitöltöm a W-8BEN formot, egyébként semmi nyomom sehol. A Loyal Bankos pénzmozgásokra meg abszolut semmi rálátása az IRS-nek.

Mi a véleményed/véleményetek erről? Ismétlem, ezt teljesen laikusként írtam, jó lenne olyan véleményét meghallgatni, akinek vannak tapasztalatai a témában.

Üdv,
András

Előzmény: corporal (95)
HAME Creative Commons License 2004.01.25 0 0 98
izé, valahogy lemaradt a link. Pedig istenuccse beírtam.

(http://www.eurofinance.sk/ ha megint lemaradna)

Előzmény: HAME (97)
HAME Creative Commons License 2004.01.25 0 0 97
És miért kell Zürichbe vagy Londonba menni ahhoz, hogy közvetítőirodát találj, ha már nem bízol meg a magyar cégekben. Tucatjával vannak Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában, stb, kinek mi van közelebb.
ez pl. egy "new yorki" cég amelyiknek Londonban, Nyitrán (Komáromtól 70 km) és Moszkvában van európai kirendeltsége. Többek közt magyar nyelvű ismertetőjük is van.
Előzmény: Csont Muki (83)
Csont Muki Creative Commons License 2004.01.25 0 0 96
Hát ez eléggé reklámszagú volt. (Meg drága.)
Muki
Előzmény: corporal (95)
Sheme Creative Commons License 2004.01.25 0 0 94
Azt hiszem lemaradt a végéről:

:-)

Előzmény: Montefiore1 (93)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!