Keresés

Részletes keresés

findusz Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1150

Mondjuk az én tapasztalatom szerint nem krémesebb a tejszíntől az egész. Amikor összekevered a spaghettivel, úgyis olyan daraboskás lesz.

Egyébként a recept a Millericette c. Garzanti Vallardi kiadótól származó könyvből van. Ajándékba kaptam még valakitől régen és ezt a receptet innen vettem.

Én mondjuk így sem spóroltam soha a parmezánnal, tettem bele bőven.

Tulajdonképpen 4 személyre ennyi mennyiséget ír elő: spaghetti 600 gr, pancetta 150 gr, olio 2 cucchiai, burro 50 gr (ezt mindig kihagyom), uova 4, panna liquida 1 tazzina, parmigiano grattugiato, pepe, sale.

Na de jó, ezt így elfelejtem, bár mint mondtam nem gyakran készítem.

Az anyósom persze olasz, úgyhogy azt hiszem jó tanácsot adott.

Elárulnád annak a jó tésztás könyvnek a címét/szerzőjét esetleg a kiadóját?

Írtad, hogy szereted a pugliai konyhát. Jövő héten indulok Pugliába nyaralni, pontosan a Garganóhoz. Majd kipróbálok ezt-azt, és utána majd elárasztalak kérdésekkel (na ez nem fenyegetés)

findusz

Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1149

bár nem hinném, hogy a tejszín sokkal olcsóbb lenne, mint a tojás...), meg talán azért, mert attól krémesebb az egész.

Valoban nem azert, mert a tejszin sokkal olcsobb lenne, mint a tojas,

hanem mert sokkal olcsobb, mint az a sok jo sajt (Parmigiano vagy Pecorino Romano), amitol az IGAZI Carbonara kremesebb.

Előzmény: Zitka (1148)
Zitka Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1148
Olyan nagyon sokat sajnos nem éltem kint. :-(  A leghosszabb 6 hét volt, de Perugiaban, kollégiumban. A többi max. 1-3 hetes rövid tartózkodások, de mindezek kb. 20 évvel ezelőtt. Sajnos. Nem emlékszem, hogy családban ettünk-e pont carbonarat. Étteremben többször is ettem, ott tuti nem volt benne tejszín. Szerintem sok helyen szaporításként tesznek bele (bár nem hinném, hogy a tejszín sokkal olcsóbb lenne, mint a tojás...), meg talán azért, mert attól krémesebb az egész. Ismerheted a reklámszlogeneket: lágyabb...krémesebb...jobb... :-))))))  A fenét! A csokik is azóta ehetetlenek, mióta ilyen multirecipék alapján csinálják őket. :-( Bocs, ez OFF volt.  
Előzmény: Antonio Gambadoro (1147)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1147

Ez politically correct volt :-))

Zitka, te kint eltel, mit tapasztaltal a Carbonara-val kapcsolatosan?

Előzmény: Zitka (1146)
Zitka Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1146
:-))))) politically correctül akartam fogalmazni. :-)))))
Előzmény: Antonio Gambadoro (1145)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1145
nincs is :-))
Előzmény: Zitka (1144)
Zitka Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1144

Egy hires mosopor reklamban voltam olasz pizzeriaban, azt hisszem mar 1 eve nem megy

Nekem már dereng valami... :-) Viszonylag kevés hajad van? ;-)

Előzmény: Antonio Gambadoro (1142)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1143

carbonara, per favore, mondd te is valamit a "Carbonara"-rol...

Illetve, sokan koztetek elnek/eltek Olaszorszagban, lattatok (rendszeresen, es nem szporadikusan turistakent), hogy keszitik a Carbonara-t az olasz csaladok?

Ti mit tapasztaltatok Olaszorszagban?

Előzmény: carbonara (1138)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1142

Kedves findusz!

Egy hires mosopor reklamban voltam olasz pizzeriaban, azt hisszem mar 1 eve nem megy.

A del-olasz konyha igen jo, a Campania-i (Napoli), a Sziciliai, a Puglia-i (Bari).

De a Toscana-i is (Firenze) nagyon jo, a Piemonte-i (Torino), a Lazio-i (Roma), a Liguriai (Genova).

Talan a Campaniai es a Sziciliai a kedvenceim :-))

A CARBONARA-rol: mar egyszer, kb. 1 honapja, volt errol szo itt.

A CARBONARA-ban NEM KELL TEJSZIN, NEM SZABAD, nagy hiba lenne!

Attol fuggetlenul akinek izlik azt tesszi bele amit akar: tejszint, fokhagymat, kapribogyot, rozmaringot, sonkat, tonhalat, stb. stb.

De ha tejszin van benne akkor ez nem Carbonara, hanem tejszines - baconos teszta.

Az a baj, hogy kulfondon (ill. Olaszorszagon kivul) mindenki nagyon kedveli a tejszint, sot Piemonte-ben es Lombardia-ban is. Ha valaki ott beletesszi...

A Carbonara kozep-Italiai recept (Lazio & Abruzzo), NEM SZABAD beletenni tejszint.

Ahhoz, hogy jo kremes legyen csak a tojas es a jo sajt kell.

anyósom viszont azt mondja, hogy abba egyáltalán nem szabadna tejszínt tenni.

Anyosod olasz, ugye?

En a szakaszkonyekben nem nagyon hisszek, en abban hisszek, ahogy minden olasz csaladban foznek, mi az eredete, mi a tortenete egy bizonyos etelnek/receptnek, melyik regiobol szarmazik, es ott minden haziasszony hogy csinalja.

En, amielott Magyaroszagra jottem, SOHA nem hallottam a tejszines Carbonararol, megkerdeztem az osszes (szak)ismerosomet, az anyum es a nagyim (2 szuper gasztronomus es szakacsno, jobbat meg nem lattam), az egesz csaladomat. SENKI SOHA.

Multkor lattam Olaszorszagban egy szuper jo teszta szakacskonyvet. Wow! Aztan megnezem, hogy ki irta: valami angol nevu szakerto, tehat egy nemzetkozi kiadolanc volt es ennek az olasz nyelvu valtozata hahahaha.

Persze, ha csak 0,1% olasz (az 60 millio lakobol) beletesz tejszint a Carbonara-ba akkor 60.000 ember beletesszi, ez nagyon sok, es ha abbol az 1%-bol tovabbi 1% ember ir konyvet / vagy Interneten akkor 600 lesz. De tenyleg nem kell...

Előzmény: findusz (1141)
findusz Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1141

Kedves Antonio!

Még nem jöttem rá a reklámra, mert az ismertebb tv csatornákat csak szeptembertől tudjuk nézni. Előtte csak Duna TV, meg pár helyi csatorna volt.  Azoknak a reklámaiból nem rémlik. De anyukám sok mindent felvett nekünk videokazettára, úgyhogy majd átnézem őket, hátha a felvett reklámokban megtalállak.

Egyébként már nem megy ez a reklám?

Köszönöm a receptet. Ki fogom próbálni. Jól leírtad, bár nekem olaszul is jó.

Sajtot én soha nem párosítok hallal. Szerintem nem mennek együtt. Látod mennyire szeretjük a szicíliai ételeket? Szerintem Olaszországban minél délebbre megy az ember annál finomabbakat tud enni.

Még egy dologban érdekelne a véleményed. Több olasz szakácskönyvben a spaghetti alla carbonara készítésénél a tojáshoz konyha tejszín adását is javasolják. Azaz konyha tejszín, tojás, parmezán, só és bors. Ezt keverik aztán a spaghettivel és sült szalonna kockákkal. Az anyósom viszont azt mondja, hogy abba egyáltalán nem szabadna tejszínt tenni. Én ritkán szoktam csinálni, így hát néha teszek bele, néha nem. Te hogy csinálod?

Előre is köszönöm.

findusz

Előzmény: Antonio Gambadoro (1140)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1140

OFF

rajottel, hogy melyik reklam volt? :-)

ON

Előzmény: findusz (1111)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1139

Kedves findusz!

Azt hiszem jol forditottadL Aragosta-rol van szo, a Plinius latinul locusta-nak hivta.

Az Aragosta inkabb nyugat-sziciliai szpecialitas (Trapani), en inkabb kelet-sziciliai vagyok :-))).

Trapani-ban szoktak Spaghetti all'Aragosta-t csinalni, hasonlo modon mint a Spaghetti ai Gamberoni.

Megprobalom magyarul leirni, de nem garantalom, hogy menni fog :-)

Lehet Spaghetti, talan jobb Bavette (vagis Linguine)

Eloszor is szerintem a 2 Aragosta-bol 1 eleg lesz 4 fore.

Ha fagyasztott akkor engedni kell amig szoba homersekleten lesz.

Beletesszed forro vizben (amiben majd fozod a tesztat) csak 1 percig, utana kivesszed, es kesszel vagy konyha olloval vagod nagy darabokra.

Egy nagy serpenyoben lassu tuzon keszitesz egy soffritto-t: extraszuz olivaolaj + hagyma (vagy fokhagyma).

Most valaszthatsz 5 db Paradicsom es 300-400 g Koktel Paradicsom (Pomodorini, esetleg di Pachino) kozott. Ha sima Pari akkor az egeszet kockara vagva egybol a soffritto-ba (ha a hagyma mar pirult), ha Pomodorini akkor 4ben vagva csak a felet most a masik felet az utolso 3 percben.

5 perc utan beleteszed az Aragosta darabokat es locsolod szaraz (minosegi) feher borral. Tovabb fozod (10-15 percig, meg kell nezni). Majd kivesszed az Aragosta darabokat es (esetleg egy "pinza" segitsegevel, vagy akar kezzel) kidobod a kemeny testreszet (?) (guscio) es csak a hus marad (?) (la devi "sgusciare"). A hust (la "polpa") visszatesszed a serpenyobe.

Kozben megfozod a tesztat, kiszurod a vizet, beletesszed a serpenyobe, jol kevered es sok aproravagott friss petrezselyemzoldet szorsz ra.

Valaszthatsz csipos peperoncino (a paradicsom szoszba fozes kozben) es feketebors (frissen orolt a legvegen) kozott.

KERLEK NE KERULJON BELE SAJT MERT NEM SZABAD :-))

Előzmény: findusz (1135)
carbonara Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1138
Jó étvágyat hozzá ! Èn valaha ettem már és valóban nagyon finom. De az elkészitéséröl fogalmam sincs, majd Antonio !
Előzmény: findusz (1137)
findusz Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1137

Carbonara aranyos vagy!

Ajándékba kaptuk egy ismerőstől (valami hal nagykereskedő), mert lefordítottam neki egy hosszú szerződést persze csak baráti alapon.

Szóval egyébként nekünk sem telne rá.

findusz

Előzmény: carbonara (1136)
carbonara Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1136
Deine Sorgen möcht´ich haben - vagyis : bár nekem lennének ilyen gondjaim :-)))
Előzmény: findusz (1135)
findusz Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1135

Kedves Antonio!

Tudnál segíteni? A férjem ma két fagyasztott langusztát hozott haza, legalábbis azt hiszem így hívják (aragoste surgelate).

Fogalmam sincs hogy kell elkészíteni. Meg kell előtte valahogy tisztítani? Egy szakácskönyvben a friss langusztát valami iszonyú bonyolult módon készítik elő.

Ha már fagyasztott mit lehet vele csinálni?

Előre is köszönöm

Csali42 Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1134
Nagyon sok rucolám nőtt. És nagyon szívesen adok. Ha szeretnéd. (És meg tudjuk szervezni:)))
Előzmény: Kanbéka (1122)
adrienne1 Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1133

Elmesélném, hogy tegnap este olaszos jellegü/ihletésü/beütésü vacsora volt:)

Raviolit csinaltam (izé, tésztataskat:))), tészta durumliszt nélkül 5 tojassal, olivaolajjal, fél kilo liszttel.

Töltelék sonka volt daralva, némi tejföllel és brutalis mennyiségü friss bazsalikommal.

(Mivel a raviolikészitö ketyere egyelöre olvtarsnal van és nem talaltam meg a derelyevagomat sem, hirtelen ötlettél vezéreltetve a cikkcakkos szaboollommal vagtam ki:DDD Erdekes modon, ahogy haladt az idö, egyre nagyobbak lettek a raviolik...)

2-3 perces fözés utan összekevertem az egészet összedaralt hamozott olasz paradicsommal és az EMMI altal gyartott mozzarellaval, amit elözöleg kockara vagtam, majd sütö...

Mit ne mondjak, vacsora alatt néma csend uralkodott a konyhaban, csak az allkapcsok zajat lehetett hallani - meg idönként egy-egy nyögést:))))

AleisteR Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1132
Tegnap láttam a Hunyadi téri Culinarisban rucola-magot (és ezen kívül még rengeteg félét), és talán palántát is, de az utóbbira nem mernék esküdni.
Előzmény: Kanbéka (1117)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1131

Ez az un "Rucola Selvatica", talan iithon ismeretebb.

A sima "Rucola" kicsit maskep nez ki

Előzmény: Kanbéka (1123)
Kanbéka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1130

És Kanbékának mi a jutalma, amiért ezt eltalálta?:))))

Itt egy jó kis recipe Giannitól, nekem ez tetszik: http://www.maximanet.hu/cikk.php?id=7&cid=414&PHPSESSID=5f25428b82c7acd477ffd83ff12f4a41

Előzmény: Antonio Gambadoro (1126)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1129
szintén! :-DD
Előzmény: Kanbéka (1114)
Zitka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1128
Van sajtszeletelőm, de valahogy az a középkemény sajtokhoz vált be inkább... Ez a krumplihámozó sokkal élesebb.  A tortákra a csokiforgácsot is ezzel gyártom. :-)
Előzmény: Antonio Gambadoro (1127)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1127
Egy kis sajtszeletelot probalj, ez tuti
Előzmény: Zitka (1112)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1126

Van egy reklám, amelyben még az eperre is abból öntenek.

Az igazi Aceto Balsamico di Modena-bol tenyleg csak egy par csepp kell az eperre: isteni

Elárulnád ezt a reklámot, amelyikben benne vagy.

Kanbeka (1096) mar eltalalta, egy olasz pizzeriaban egy nem kifejzetten olasz termek :-)) Biztos lattad 1,5 even keresztul minden csatornan :-))

Előzmény: findusz (1111)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1125

scaglia = piccola pistra, piccola lamina, piccolo frammento, piccolo pezzetto

lamina = piastra o lastra molto sottile

lamella = lamina sottile

forras: Dizionario Garzanti :-)))

Előzmény: carbonara (1109)
latsia1 Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1124
Köszönöm szépen, akkor ezt a továbbiakban hanyagolom...:O)
Előzmény: Antonio Gambadoro (1104)
Kanbéka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1123
Előzmény: Zitka (1119)
Kanbéka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1122
hű, megköszönném! És közben megpróbálok én is szerezni.
Előzmény: Zitka (1119)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1121
sajnalom
Előzmény: AleisteR (1108)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!