Ha megelégedsz bő 9 kWp napelemmel (ami 10e kWh körül hoz egy évben, persze a helytől függ), Pentelééktől* rendelhetsz 360 w-os panelekkel és elég a nagy tetőt használni. Feltéve persze, hogy a 360-as mérete ugyanakkora, mint a 275-ös.
*Nyilván nem csak tőlük, csak náluk láttam ilyen ajánlatot.
Sziasztok. A ket epulet kozott nincs semmi amire invertert tudnek rakni csak egy kert. A nagy teto alatt van a haz amiben akkor kellene hogy legyen az inverte (amennyiben 1 inverter lesz), mert ott van a villanyora is. Most tuzetesebben atneztem az ajanlatot es ez a fronius inverter ami rajta szerepel vmi Light verzio, wifi nelkul. Nemigen tudom mi a kulonbseg a sima es a light verzio kozott. Amugy a panelek amiket javasoltak azok jok vagy van naluk ar/ertekben jobb vetel is? (KiotoSolar 38e+afa).
A jelenlegi 600 W-os energia zabáló helyett egy takarékosabb pc:
CPU Intel s1151 Pentium Dual Core G4400 - 3,30GHz 14 280 Ft 18 136 Ft 1 db 18 136 Ft Gigabyte B250M-D3H Intel B250 LGA1151 mATX alaplap 20 520 Ft 26 060 Ft 1 db 26 060 Ft Spire SP1078B Maneo USB3.0 420W 12cm fekete ATX ház 8 160 Ft 10 363 Ft 1 db 10 363 Ft Kingston 4GB/2400MHz DDR-4 HyperX FURY fekete (HX424C15FB/4) memória 15 240 Ft 19 355 Ft 2 db 38 710 Ft
Összesen (nettó): 73 440 Ft Összesen (bruttó): 93 269 Ft
Bár a konkrét helyszín+körülmények nélkül bizonytalan a jóslás, de...
Kétlem, hogy a 2.inverter + 2.DCvédelem + 2.ACvédelem + 2.ACkábelezés az óráig olcsóbb és ésszerűbb lenne a 10-20 méternyi extra DC összekábelezésnél és az 1 nagyobb inverternél.
Mert nem csak az inverterből kell ám a kettő :-(
Az egyik string is lehet 20 panel a nagy tetőn és a másik is lehet a 13 panel és a maradék 7 panel.
Az inverter ekkor a nagy tető közelében ésszerű.
Pláne, ha a villanyóra is a nagy tető közelében van.
Szerintem amennyiben nem épületen belül helyezi el az invertert, akkor a mezők és az inverter közötti kábelek darabja 10m hosszú is lehet tűzvédelmi lekapcsoló nélkül.
Akár akkor sem, ha az egyik épületben helyezi el, ahol nincs meszebb a belépési pont és az inverter 5m vezetékhossznál, a másik mező pedig az épület belépési pontjától 10m-nél közelebb van.
Leegyszerűsítve az a lényeg, hogy épületen belül max 5m, épületen kívül max 10m mehet tűzvédelmi lekapcsoló nélkül (+nem halad át egymás feletti/alatti egynél több szinten, idegen tulajdonon, bérleményen, tűzszakaszon).
Ennél a konfigurátornál pl. Symo 10.0-ásnál 27/13 db-os felállásnál elfogadja.
Értelmes tervező ilyen felállásnál a 27 db-hoz egy 7.0-ás háromfázisút, a 13 db-hoz 1 db 3 kW-os egyfázisút javasolna. Legfeljebb. De 1 db 10 kW-ossal vígan elmegy.
A ket teto mas meret, a 40 panelbol egyikre menne 27, masikra 13 darab. De ertem hogy mire gondolsz, a kisebbikre nyilvan eleg lenne kisebb inverter is.
Továbbá... Feltennél 2*5.5 kWp napelemhez 2*7 kW invertert? Ki az a kérődző lábasjószág, aki ilyent javasol?
A napelem mező teljesítménye mindig nagyobb, mint az inverter. Ha megnézed a Fronius méretező programját, a Symo-nál 2P napelemteljesítménynél szabja meg a felső határt.
10 m nem távolság. Csupán kicsit vastagabb DC kábellel kell vezetni. Symo 2 MPPT-s, eltérő mezőket is le tud kezelni. Erős túlzás a két inverter. Még a tűzvédelmi kapcsoló is olcsóbb. :-( Symo 7-es 11 kWp-t le tud kezelni.
Ha el tudod helyezni a két épület között az invertert, éppen nem kell még a tűzvédelmi kapcsoló. Persze mindkét épülethez külön földelés és DC túlfeszültségvédelem kell. Ez utóbbi mindenképpen kell mezőnként.
Az inverter Fornius, de kettot ajanlottak, tetonkent egy-egy mert a ket epulet kozott 10m tavolasag van es szerintuk esszerubb lenne igy kivitelezni. Szoval ket db FRONIUS Symo 7.0-3-M. (2x410e + afa)
E melett a panelek KiotoSolar markajuak, 40db 38e+afa aron. erre jon ra par sallang, kiepites 500e, es egy szep 27%-os afa, 1 misivel a vegen. Igy jott ki a 4.5 misi.
Nem ártana pontosítani a követelményeket. Sokallom a 11 kWp-t. 2 éve 6 kW 3f inverter + 6,5 kWp napelemes (Amerisolar) rendszer felszerelve került 2,45 m.-Ft-ba. Ez kiváltott havi 30 e.- villanyszámlát. Ma ennél sokkal olcsóbban megoldható. Múlt hónapban hozattam ÁFÁ-s számlával Fronius Symo 5.0-3M Light invertert 335e.-ért. 280-as poli napelem (Q-cells) 46e.- bruttó.
Kedvenc Pentelénk ~3.75 milláért hirdeti a 10-es 3f rendszert SMA inverterrel és a kétféle Sharp panellel. Fronius-szal, lehet, picit olcsóbb. Nem tudom, konkrét árajánlat kérésre nem olcsóbbak-e még kicsit.
Én most elbizonytalanodtam, 6 kW inverter, 3 kW panelre kértem az ajánlatot, de gondolkodom a 6/6 vagy 7/5 rendszerben. Kb. keddig ki kellene találnom, értelmesen-olcsón fel tudom-e használni a "felesleget". Nincs kedvem millás hőszivattyút venni, hogy igazán gazdaságos legyen a villannyal fűtés. De 2 év múlva bővítéshez sem, még ha az nem is nagy kaland már.