Keresés

Részletes keresés

comad Creative Commons License 2006.07.11 0 0 180
Tehát szó szerint amit olvastam: "Egy nagyobb tálban erre a (páccal) bekent húsmennyiségre rászórok egy-két kanál keményítőt, s az egészet összekeverem, majd egy lapos tálcára teszem, ahonnan a szeletek egyenesen a rácsra kerülnek majd".

Asszem megkockáztatom, de egy-két szeletet kiveszek belőle és anélkül csinálom meg, hogy össze tudjam hasonlítani.
Előzmény: ath (178)
Dydand Creative Commons License 2006.07.11 0 0 179
Nem akartalak megbántani, ne úgy értsd! Én csak írtam, hogy a keményítős módszer egy kínai alap fogás, ott a kenményítő, fehérje, só keverékébe forgatják a húst, de azt ők wokban való sütésnél csinálják. Grillezésnél ezt nem hallottam, mármint, hogy ilyen jellegő pácot kevernének, a keményítő viszont -állagából és szerepéből adódóan- egy védőburkot képez(het) a húson, ami esetleg jobban benntartja a nedvességet. Ekkor viszont nem kell fehérje, viszont jöhet helyette bármi, amit szeretsz (hagyma, fűszerek, zöldek stb.)
Előzmény: ath (178)
ath Creative Commons License 2006.07.11 0 0 178

comad azt írta, hogy érdemes élesztőt keverni a PÁCba, hogy a hús zamatos maradjon. erre írtad a te módszeredet. én meg mindösszesen azt nem értettem, hogy amit te írtál az maga a pác, vagy pedig egy esetleges plussz lépés, ami megakadályozza, hogy kiszáradjon a hús.

ennyi. kicsit túl bonyolítottuk ezt......

 

Előzmény: Dydand (177)
Dydand Creative Commons License 2006.07.11 0 0 177
Akkor ezeket hagyd el és pácold ízlésed szerint:) Két külön dologról beszélünk szerintem.
Előzmény: ath (176)
ath Creative Commons License 2006.07.11 0 0 176
aha. és ha ízesíteni, pácolni akarnám?
Előzmény: Dydand (175)
Dydand Creative Commons License 2006.07.11 0 0 175
Ez A pác :) Igazándiból a kínaiak ezt a fajta előkészítést, vagy pácolást wokban készült húsokhoz csinálják (max 30 percig lehet benne, különben a só elkezd dolgozni rendesen).
Előzmény: ath (174)
ath Creative Commons License 2006.07.11 0 0 174
és ezekből mennyit kell a pácba keverni? vagy ez külön egy első vagy második pácolás?
Előzmény: Dydand (173)
Dydand Creative Commons License 2006.07.11 0 0 173
De tudd :)
Alap kínai előkészítési módszer: keményítő, tojásfehérje, só és sokkal szaftosabb marad a hús.

Üdv: dy
Előzmény: comad (172)
comad Creative Commons License 2006.07.10 0 0 172
Üdv! Most olvasom, hogy pulyka- vagy csirkemell rövid idejű pácolásánál érdemes étkezési keményítőt tenni a páchoz, amely sütésnél egy olyan fedőréteget alakít ki, amely segítségével benn maradnak az ízanyagok. Pont ezt készülök csinálni, de nem is tudom. Vélemény?
krisztina0726 Creative Commons License 2006.07.06 0 0 171

Kínai módra ízesített kacsa

 

A húshoz és a páchoz:

1 kacsa 2,3-2,8kg

¼ csésze szójamártás

2 evőkanál méz

1 kávéskanál kínai ötfűszerőrlemény

1 gerezd fokhagyma tisztítva, szétnyomva, plusz 1 gerezd apróra vágva

1 evőkanál ázsiai szezámolaj, plusz 1-2 evőkanál a kenegetéshez

1 szelet (1 cm vastag) friss gyömbér, tisztítva, kicsit szétnyomva

1 zöldhagyma, tisztítva, kicsit szétnyomva

teás füstölőkeverék a kacsához (elhagyható)

1, Az aprólékra nem lesz szükség, tegyük el más alkalomra. A kacsa testüregéből és nyaktájáról távolítsuk egy a hájat. Folyó hideg víz alatt öblítsük le kívül-belül a kacsát, csöpögtessük le, azután kívül-belül itassuk le róla a nedvességet papírtörlővel. Távolítsuk el a villacsontot.

2, Készítsük elő a pácot. Vegyítsük össze egy tálban a szójamártást, a mézet, az ötfűszerport, a zúzott fokhagymát egy evőkanál szezámolajjal és keverjük meg.

3, Tegyük a kacsa hasüregébe a gyömbért, a zöldhagymát, az összevágott fokhagymát 1 evőkanál pác kíséretében és ebből a nyak felől is öntsünk a testüregbe 1 evőkanálnyit. Formázzuk meg a kacsát. Tegyük a sütőtálba, öntsük le a megmaradt páclével és a bőrét óvatosan szurkáljuk meg húsvillával. Takarjuk le, tegyük hűtőszekrénybe pácolódni legkevesebb 6, de inkább 24 órára, közben időnként forgassuk meg a húst.

4, Készítsük elő a grillezőt forgónyársas sütésre és melegítsük forróra. A faszenes grillező közepébe tegyünk zsírfogó tálcát.

5, Húzzuk nyársra a kacsát. A faszenes grillezőben, amikor kellően felmelegedett, tegyük a szénre a forgácsot és a teakeveréket. A faszenes grillezőbe 1 óra elteltével 18 friss széndarabot kell tenni. Illesszük be a nyársat a forgószerkezetbe és kapcsoljuk be a motort. Addig grillezük a kacsát, amíg bőre sötét aranybarna színt kap, a húsa pedig porhanyós lesz, ehhez 1 óra 30perc-2 óra szükséges. Az első óra elteltével kenjük meg olajjal és 15 percenként ismételjük meg. Ha a kacsa átsült, a húshőmérő a felső comb legvastagabb részébe szúrva kb.80C-ot mutat.

Tea füstölőkeverék

1/3 csésze fehér rizs

1/3 csésze fekete tea

1/3 csésze barna cukor

2 db fahéj

3 szem csillagánizs

3 mandarinhéjcsík

Az összes hozzávalót keverjük össze egy kis tálban.

ZsuR Creative Commons License 2006.07.05 0 0 170
Ha csak tehetem (foleg) nyaron a kertben szeretek fozni (nem fozok rendszeresen hetkozben).

Ma olalast sutottem - lassu tuzon, 2.5 orat. Minimalista fuszerezessel - egy fuszerkevereket hasznalok, so-bors-szaritott voroshagyma - megmegkitudjami, kesz keverek.
Az eredmeny. . . csodalatos.

TTAMAS Creative Commons License 2006.06.30 0 0 169

Nagyon jo kis konyv.:)

 

Nagy Kerti Grillkalauz

 

Eddig Te miket csinaltal meg belole?

 

Semmit. Ötleteket, technikákat lopok. Nagyon jó pl. a faszén gyújtó, innen vettem a kétoldalt van a tűz és középen sütök módszert...

Előzmény: krisztina0726 (165)
krisztina0726 Creative Commons License 2006.06.30 0 0 168

Majd hetfon probalok kepet feltenni rola.:)

Előzmény: tuutuu (161)
tuutuu Creative Commons License 2006.06.30 0 0 167
Aha.
Előzmény: TTAMAS (163)
tuutuu Creative Commons License 2006.06.30 0 0 166

Oké, csak mostanság zakkant aggyal látom mindenütt a be- kezdetű bármit.

Tehát: bocs..:}}

Előzmény: krisztina0726 (164)
krisztina0726 Creative Commons License 2006.06.30 0 0 165

Nagyon jo kis konyv.:)

 

Eddig Te miket csinaltal meg belole?

Előzmény: TTAMAS (162)
krisztina0726 Creative Commons License 2006.06.30 0 0 164

Ugy, hogy elutottem.:))

b=l

Előzmény: tuutuu (160)
TTAMAS Creative Commons License 2006.06.30 0 0 163
0,33-as doboz, nem a nálunk most szokásos félliteres. És nem kell beletenni az egész dobozt, csak ráültetni a csirkét.
Előzmény: tuutuu (161)
TTAMAS Creative Commons License 2006.06.30 0 0 162
Ez a könyv nekem is megvan. :))
Előzmény: krisztina0726 (159)
tuutuu Creative Commons License 2006.06.30 0 0 161

Üdv!

Ez eléggé egzotikusnak tűnik..

Mekkora csirke az, amibe a sörösdobozom befér?..:}}}

Előzmény: krisztina0726 (159)
tuutuu Creative Commons License 2006.06.30 0 0 160

Üdv!

3 evőkanál beöblített, aprított friss korianderlevél

 

Ezt hogyan kell művelni? Mármint a beöblítést.

 

Előzmény: krisztina0726 (158)
krisztina0726 Creative Commons License 2006.06.30 0 0 159

Sörösdobozos csirke

 

A húshoz és fűszerkeverékhez:

1 kis doboz sör 0,3l

1 nagyobb csirke 1,5-1,75kg

2 evőkanál barbacue-fűszerkeverék (lásd lentebb) vagy más, készen vett barbacue-fűszerkverék

1, Nyissuk fel a sörösdobozt és egy konzervnyitóval lyukasszuk ki néhány helyen a tetejét. A sör felét öntsük a forgács áztatóvizébe. Tegyük félre a dobozt.

2, Készítsük elő a grillezőt közvetett sütésre. A faszenes grillező közepébe tegyünk egy nagy zsírfogó tálcát.

3, Az aprólékra nem lesz szükség, tegyük el más alkalomra. Az állat testüregéből és nyaktájáról távolítsuk el a hájdarabkákat. Folyó hideg víz alatt öblítsük le kívül-belül a csirkét, csöpögtessük le kívül-belül itassuk le róla papírtörlővel a nedvességet. Szórjunk a csirke hasába, valamint a nyakánál a mellkasába 2 kávékanálnyit a fűszerkeverékből. Kívülről dörzsöljük be ugyancsak 2 kávéskanálnyi fűszerkeverékkel. Ha van türelmünk, a bőre alá is tömhetünk valamennyi barbecue-fűszert.

4, A megmaradt 2 kávéskanálnyi barbecue-fűszerkeveréket töltsük a sörösdobozba a nyílásokon át. A sör felhabzik, ez természetes! Illesszük a sörösdobozt a csirke hasüregébe és dugjuk a szárnyvégeket a csirke háta mögé.

5, Amikor a csirke készen áll a sütésre, a faszenes készüléknél öntsük a szénre az összes forgácsot. A sütés első órája után tegyünk 12-12 friss széndarabot mindkét oldalra. Állítsuk a csirkét a meleg rostély közepére, a zsírfogó tálca fölé, távol a hőforrástól. Fedjük le a grill és süssük a csirkét 1 óra 15-1 óra 30 percig, amíg a bőre sötét aranybarna lesz és a húsa átsül.

krisztina0726 Creative Commons License 2006.06.27 0 0 158

Kebab darált bárányhúsból

 

 

A kebabhoz:

70dkg darált bárányhús

3 evőkanál beöblített, aprított friss korianderlevél

2 zöldhagyma, tisztítva, felaprítva

1-2 jalapeno paprika (vagy más hegyes erős paprika) megmosva, magjaitól megtisztítva, felaprítva

2 kávéskanál tisztított, felaprított gyömbér

2 gerezd fokhagyma, tisztítva, felaprítva

½ kávéskanál őrölt koriandermag

½ kávéskanál őrölt köménymag

½ kávéskanál őrölt fekete bors

¼ kávéskanál őrölt szerecsendió

durva szemcséjű só

A tálaláshoz:

1 kis fej lilahagyma vagy nagy mogyoróhagyma, tisztítva, nagyon vékonyra szelve.

cirtomgerezdek

korianderchutney

1, Egy nagy keverőtálban gyúrjuk össze a darált bárányhússal a korianderlevelet, a zöldhagymát, a jalapenót, a gyömbért, a fokhagymát, az őrölt koriandert, köményt, a borsot, a szerecsendiót és a sót, fejük le és tegyük a hűtőszekrénybe 1 órára.

2, Süssünk meg egy kis adag húst és kóstoljuk meg, hogy megfelelően fűszeres-e. Ha szükséges, adjunk hozzák még sót és borsot.

3, Kissé nedves kézzel a húskeveréket osszuk 4 részre és mindegyiket rakjuk fel egy-egy nyársra.

4, A sütés kezdetekor a két beburkolt téglát helyezzük át a forró rostélyra. Akasszuk rájuk a nyársakat és süssük a kebabot aranybarnára, oldalanként 4-6 perc alatt. Az elkészült kebab állaga- ha megérintjük - szilárd. Ha tégla híján közvetlenül a rostélyon akarjuk megsütni a kebabokat, egy drótkefével alaposan tisztítsuk meg a rostélyt, kenjük be bőségesen olajjal és csak ezután fektessük rá a nyársakat.

5, Mindig pitával fogjuk meg a kebabokat és így húzzuk le a nyársról.

Korianderchutney:

1 tömött csésze leöblített, friss korianderlevél

2 gerezd fokhagyma, tisztítva, aprítva

1-3 jalapeno paprika, megmosva, magjaitól megtisztítva és felaprítva ( az erős ízek kedvelői hagyják benne a magokat

3 evőkanál aprított dióbél

2 evőkanál tisztított, aprított vöröshagyma

¼ csésze citromlé (ízlés szerint több)

1 evőkanál olaj

1 kávéskanál durva szemcséjű só

½ kávéskanál durvára őrölt feket bors

½ kávéskanál cukor

Az összes hozzávalót pépesítsük robotgépben - közben néhányszor letisztítva a tartály falát -, szükség szerint 4-5 evőkanál vizet hozzáadva, hogy önthető mártást kapjunk. Ha szükséges, adjunk hozzá még sót, borsot vagy citromlevet. A chutneynak ízesnek pikánsnak kell lennie. Az elkészítését követő néhány órán belül fogyasztva a legjobb

ath Creative Commons License 2006.06.26 0 0 157

alapjában én csirke, kisebb mértékben marha párti volnék, de a grillen valamiért sokkal jobban ízlenek a kicsit zsírosabb sertéshúsok.

a marhát egyszerűen nem tudom jól elkészíteni, pedig párszor már nekiestem, a csirke pedig nem elég domináns ízű, akármilyen pácot is használok.

ettől a bonyolult recetől nagyon tartotam, aztán mégis ez voét eddig talán a legjobb grill remekem, pedig eddig még soha nem bonyolítottam túl a dolgokat azzal, hogy hideg-meleg zónákat képezzek a grillen, etc.

 

Előzmény: krisztina0726 (154)
krisztina0726 Creative Commons License 2006.06.26 0 0 156

Sáfrányos-citromos kebab

 

A húshoz és a páchoz:

70dkg báránycomb vagy lapocka

½ kávéskanál sáfrány

¼ csésze citromlé

2 darabka citromhéj (1-2 cm-es csíkok)

1 kávéskanál durva szemcséjű só, plusz a kebab ízesítéséhez

½ kávéskanál őrölt fekete bors, plusz a kebab ízesítéséhez

1 közepes fej vöröshagyma, aprítva

4 gerezd fokhagyma, tisztítva, aprítva

½ csésze extraszűz olívaolaj

2 babérlevél

Zöldfélék a nyársra:

1 nagy fej vöröshagyma, tisztítva

1 nagy piros színű édes paprika, megmosva

1 nagy édes zöldpaprika, megmosva

A sütőmártáshoz:

¼ kávéskanál sáfrány

1 evőkanál meleg víz

4 evőkanál vaj

2 evőkanál citromlé

őrölt fekete bors

1, Öblítsük le a húst folyó hideg víz alatt, papírtörlővel itassuk le róla a nedvességet. Vágjuk a húst 2-3 centiméteres élű kockákra. Ne távolítsunk el túl sok zsírt róla, mert ez fogja megóvni sülés közben a kiszáradástól.

2, Készítsük el a pácot. Ujjunk közt morzsoljuk a sáfrányt egy nagy keverőtálba, öntsük hozzá 1 evőkanál meleg vizet, majd hagyjuk állni 5 percig.

3, Adjuk hozzá a citromlevet és -héjat, ízesítsük egy kávéskanálnyi sóval, fél kávékanálnyi őrölt borssal, az aprított vöröshagymával és fokhagymával, majd keverjük, amíg a só feloldódik. Ekkor adjuk hozzá az olajat, a babérleveleket és a húskockákat. Rázogassuk az edényt, hogy a hozzávalók összekeveredjenek. Fedjük le a tálat, tegyük hűtőszekrénybe és hagyjuk pácolódni a húst legkevesebb 4 órán át, vagy akár másnapig - minél tovább pihen a pácban, annál ízletesebb lesz. Néhány óránként keverjük meg a húst, hogy a pác mindenütt egyenletesen érje.

4, Készítsük elő a zöldségféléket. Vágjuk a vöröshagymát 8 darabra, majd szedjük szét rétegekre. A paprika csumájáról vágjuk le a húsát és vagdaljuk a húskockákhoz hasonló méretű darabokra.

5, Készítsük el a sütőmártást. Ujjal morzsoljuk a sáfrányt egy kis keverőtálba, öntsünk hozzá vizet, majd hagyjuk állni 5 percig. Tegyük a vajat és a citromlevet egy kis serpenyőbe, öntsük fel a sáfrányos vízzel és hevítsük közepes lángon, amíg a vaj megolvad. Ízlés szerint ízesítsük őrölt borssal.

6, Négy nyársra, egyenletesen elosztva, húzzuk fel váltakozva a húskockákat, a hagyma- és paprikadarabokat. Tegyük a forró rostélyra és ízlés szerint süssük át a kebabot. Ha alig közepesre akarjuk, oldalanként 2-3 (összesen 8-12) perc szükséges. Sütés közben a kebabot bőségesen hintsük meg sóval, borssal és kenegessük a sáfrányos vajjal.

krisztina0726 Creative Commons License 2006.06.26 0 0 155
Jol hangzik. Hetvegen biztosan kiprobalom.:)
Előzmény: ZsuR (152)
krisztina0726 Creative Commons License 2006.06.26 0 0 154

Minden elismeresem.

En csirkemellbol csinaltam meg es ugy is isteni. :)

Előzmény: ath (153)
ath Creative Commons License 2006.06.26 0 0 153

ezt megcsináltuk tegnap. nagyon szívtam a fogam, mert elég babra munka, de az íze mindenért kárpótolt.

egyszerűen isteni, bár mi nem bajlódtunk annyit a hús szakszerű szétbontásával.

Előzmény: krisztina0726 (145)
ZsuR Creative Commons License 2006.06.26 0 0 152
Uj krumpli satala receptet probaltam ki - izlett, bar legkozelebb a mustart felezem.

1,5 kg krumpli - fiatal, nem kell hamozni
so
1/2 csesze aprora vagott petrezselyem
1/4 csesze aprora vagott tarragon (tarkony?)
1/2 csesze mustar (legkozelebb csak 1/4-et teszek bele)
1 csesze majonez
1 evokanal kapri bogyo
frissen orolt torottbors

Az ontet hozzavaloit osszekeverni egy talban. Az egeszben-hejaban megfozott krumplit kockakra, szeletekre vagva melegen beleforgatjuk.
Azonnal fogyaszthato - de ha kihult ugy is jo.

A csalad szerette.
krisztina0726 Creative Commons License 2006.06.22 0 0 151

Füstölt marhaszegy texasi módra

 

A húshoz és a fűszerkeverékhez:

1 sütésre előkészített szegy, legalább 5mm vastag faggyúréteggel a felületén (2kg)

3 evőkanál chiliőrlemény

1 evőkanál durva szemcséjű só

2 kávéskanál őrölt fekete bors

1 ½ kávéskanál barna cukor

1 ½ kávéskanál fokhagymasó

1 ½ kávéskanál vöröshagymapor

1 kávéskanál őrölt köménymag

1 kávéskanál szárított oregánó

½-1 kávéskanál cayenne-i bors.

Az ecet-sör sütőmártáshoz:

1 csésze finomított fehér ecet

1 csésze sör

1 evőkanál fokhagymasó

1 evőkanál barna cukor

1 kávéskanál morzsolt erős pirospaprika

1 kávéskanál őrölt fekete bors

A tálaláshoz:

édes- füstös babfőzelék.

 

Öblítsük le a szegyet folyó hideg víz alatt, majd szárítsuk le papírtörlővel. A fűszerkeverék hozzávalóit öntsük tálkába és vegyítsük össze, majd dörzsöljük be vele körös-körül a húsdarabot. Ezután azonnal megkezdhetjük a sütést, de jobban tesszük ha a fűszerezett húst hagyjuk a hűtőszekrényben pácolódni 4-6 órán át.

Öntsük a mártás összes hozzávalóját saválló anyagból készült tálba és keverjük addig, amíg a só és a barna cukor feloldódik.

Készítsük elő a grillezőt közvetett sütésre és melegítsük alacsony hőfokra. Amikor a grillező sütésre kész, faszenes készüléknél, ha akarunk faforgácsot használni, 1 csészényit öntsünk a szénre. A sütés minden órájában adjunk 12-12 friss széndarabot és ½-1/2 csészényi faforgácsot mindkét szénhalomhoz. Tegyük a húsdarabot faggyús részével felfelé egy alufólia tepsibe, ezt pedig helyezzük a forró rostély közepére, távolra a hőforrástól. Fedjük le a grillt. Süssük a szegyet, amíg az megpuhul, körülbelül 6 órán át ( a sütési idő a húsdarab nagyságától és a grill hőmérsékletétől függ). A sütés első 4 órájában óránként öntözgessük vagy kenegessük a húst a mártással. A hús elkészültéről hőmérő segítségével győződhetünk meg: belső hőmérsékletének körülbelül 90C-nak kell lennie.

Tegyük át a sültet vágódeszkára és pihentessük 10 percig. Elektromos késsel vagy éles szeletelőkéssel vékonyan szeljük fel, a rostok irányára merőlegesen. Tegyük a szeleteket tálalótálra vagy a tányérokba és öntsük le a tepsiben visszamaradt lével. Babfőzeléket kínálhatunk hozzá.

Édes-füstös babfőzelék (10-12 főre)

20dkg bacon, keresztben jó ½ cm vastag szeletekre vágva

1 nagy fej vöröshagyma, megtisztítva, finomra aprítva

3 doboz konzerv zöldbab (összesen 60dkg)

3 evőkanál barna cukor

3 evőkanál melasz

3 evőkanál juharszirup

3 evőkanál barbecue-mártás vagy ketchup

1 ½ evőkanál őrölt mustármag

1 ½ evőkanál worcestershire szósz

1 ½ evőkanál almaecet

½ kávéskanál folyékony füstíz

durva szemcséjű só

durvára őrölt fekete bors

2-3 jalapeno paprika, meghámozva, vékonyra szelve (helyettesíthető más erős paprikával de ki is hagyható)

Tegyük a bacont és a hagymát egy nagy lábosba és közepes hőfokon melegítsük, amíg a baconből a zsír kiolvad, a hagyma pedig aranybarnára pirul. Öntsük le a hagymárol a felesleges zsírt.

Keverjük a hagymához a zöldbabot, a barna cukor, a melaszt, a juharszirupot, a barbecue mártást, a mustármagot, a worcestershire szószt, az ecetet és a füstölt ízesítőt. Hagyjuk lassan forrni, amíg besűrűsödik, és érződik az illata. Ha kezdene odasülni, adjunk hozzá 2-3 evőkanálnyi vizet. Kóstolással ellenőrizzük a fűszerezést és szükség szerint sózzuk, borsozzuk. A jalapeno paprikát a főzés utolsó 5 percében tegyük hozzá.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!