a fejlődés fokozatai az én óráimnál is nyomon követhetők:
orosz kézihúzós,
svájci automata,
japán rádiókontrollos-napelemes,
és egy talán ideiglenesen nálam állomásozó kínai automata turbilyon. ;-)
Az árat ugyebár a kereslet-kínálat határozza meg, és attól, hogy valami tényleg ritka és egyedi, attól még nem lesz szükségszerűen értékes. És - legalábbis autentikus - tok valóban szinte zéró eséllyel fog kerülni ehhez az órához, éppen ezért nem beszélek én sem valóban komoly összegekről.
De azért a sokmilliós érték, meg a praktikusan nulla között még vannak fokozatok, ennyire nem fekete-fehér ez a történet..
Mind az átlagos járáseltérés, mind az ütéshiba ennél a szerkezetnél állítható, korrigálható paraméter - de ezek a most mért értékek is egyébként jók, jól beállított szerkezetre utalnak. Igazándiból az átlagos járáseltérés önmagában az óra pillanatnyi állapotára nem ad tökéletes támpontot - magát a jelleggörbét kellene látni, mert egy szerkezetileg kicsit hibás, kacsázva járó, kóválygó szerkezet is lehet amúgy nyugalomban mérve átlagosan egész pontos. De ezek az adatok önmagukban jók. Az amplitúdó, ami beszédes, ez mondja meg, mekkora kilengéssel jár a billegő. Normál esetben az egyirányú kilengést adják meg, és a 286 fok így mérve nagyon jó érték, ez egészséges, élénken járó szerkezetre utal, ennyi a gyári elvárás is. Elkoszolódott, bágyadtan járó szerkezetben ez az érték sokkal kisebb.
"ezek az órák nem csodák, emberkéz alkotta, ráadásul bizony tömeggyártott, valójában nem rendkívüli csodát jelentő, csupán korrekt módon tervezett és gyártott mechanikák.
Kicsit kínos kimondani, de az igazság az, hogy rendkívüli elvárásaink azért vannak velük szemben, mert az árképzésük olyasmit sugall róluk, amelynek valójában nem tudnak megfelelni."
meg kell jegyeznem, hogy a fenti sorokál pontsabb definíciója nincs is a PARASZTVAKÍTÁSNAK.
Tapasztalatot más Citizenekről tudok mondani: az ehhez hasonló felső kategóriások, amikkel találkoztam, nagyon jók.
Véleményem örök: normális embernek nincs szüksége kronográfra, mert sosem használja*. A felesleges funkciók miatt az óra drágább, a számlap pedig zavaros, áttekinthetetlen.
* Profiknak, edzőknek pedig a célnak megfelelő időmérőket készítenek.
Természetesen mindannyiunk alapvető tapasztalata, hogy a svájci órák jók.
Talán éppen ezért sokáig azt hittem és sok topictárs is igyekezett ezt a rossz érzésemet gonoszkodó beszólásokkal fokozni, hogy ilyen csak az én Oris-ommal esett meg, később egy másik topictárs (majd ő felfedi magá, ha akarja) mesélte el egy kávé mellett, hogy az ő és felesége ...-eivel mit szenvedett össze mire nemcsak szépek, de jók is lettek.
Izgalmas ilyet hallani, hogy "hétfői darab".
Ez arra utal, hogy az illető fönöknek nem elöször kellett így magyarázkodnia, mert akkor valami olyat mondott volna, hogy "ilyen még sohasem történt, fel sem foghatom..."
Természetesen, ha az itt megismert svájci óra rémtörténeteket akárcsak a topictársak összes svájci órájához mérjük, az arány bőven belefér egy magas gyártási kultúra elkerülhetelen hibaarányába, de semmiképpen nem alap arra a kritikátlan ájult tiszteletre, amivel a svájci órára nagyon sokan tekintenek : "olyan nincs, hogy egy ...-el baj legyen".
Tisztelt Szakerto urak, meg tudna nekem mondani valaki, hogy ha egy ETA 2836-2 werkrol ezt irja az elado, akkor az milyen muszaki allapotot feltetelez.
It averaged out to +6 seconds a day, beat error is 0.1, amplitude is 286.
Nem tudom jol forditom-e hiszen a szakkifejezesek szamomra sem angol, sem magyar nyelven nem mondanak semmit, mindenesetre elvileg azt jelentheti, hogy napi atlagos kiteres + 6 masodperc, az uteshiba 0.1, a kilenges 286. Ez most egy jo allapotu hasznalt werk, vagy sem?
Ritkaság 50 ezerért. Hm. Ezt még ízlelgetnem kell.
Ritkaság az az Union zsebóra volt, amit mutattam. Tokkal, vonóval.
Tudod mit érne Szinyei Parkban c. festménye félbevágva,, a bal oldalát elárverezve? Pedig az egy műremek, nem egy tárgy amiből sok ezer egyforma készült.
Ezzel az órával az a gond hogy tok az az életben nem lesz hozzá - eredeti. Ami van eredeti tok, abban mind van szerkezet is. Előbb lesz ötösöd a lottón, mint ezt eredeti tokba tegyed. Nem eredeti tokban pedig idétlen.
Anélkül pedig tologathatod a fiókban.
Ha lenne egy eredeti tok, az igen! Ahhoz lehet találni szerkezetet, de fordítva...
Így ez csak egy érdekesség, semmi több, ezt továbbra is tarom.
Nem mondtam milyet vegyen - csak azt, hogy annyiért, aminek az elvesztését már nem bírná tolerálni - ne vegyen... De az ő dolga, ha megteszi, csak esetleg, ahogy írtad, idegbeteg lesz tőle... De az ő dolga, én inkább nem szólok akkor bele...
Ez teljesen rendben van, csak akkor a betérő érdeklődőnek ne úgy nyilatkozd ki, mint ha egy szakértő (mert sok ide beolvasó laikus annak gondolja a törzsközönséget, holott lássuk be, többségük nem az, sok, főleg a modern órákat érintő kérdésbe én sem szólok bele..) árazná be az órát...
Írd akkor azt, hogy neked ugyan ötezernél többet nem érne, de nem vagy expertje a területnek - így már korrekt, így nem szakmai tanács, csak magánvélemény.
Egyébként meg ritkaság. Nagy ritkaság. Mutass már párat gyorsan árveréseken...
Más viszont ad érte Glas, még többet is. Ötezerért lassan egy teljesen szimpla, noname, de működő régi zsebórawerket, ha megkapsz...
Vannak, akik kifejezetten a szerkezetért lelkesednek, és nekik meg egy minőségi kronométer werk, vagy éppen egy ehhez hasonló mívesebb antik ütős werk akár nagyobb élményt-örömöt is ad, mint egy komplett óra - mert bármikor kézbe vehetik, bekukkanthatnak a szerkezet rejtett zugaiba - a működtethetőség meg már eléggé másodlagos kérdés, ki hord manapság spindlis zsebórát..?.. (Már rajtam kívül, de én is csak szökőévenként egyszer...)
A jó minőségű és szép, működőképes régi zsebórawerkeknek igenis van értékük, az efféle komplikált daraboknak pedig egész jelentős. Börzén egy ilyen werkért simán kérnének egy százast - és nem esélytelen, hogy vevő is lenne rá.
A fotókból egyébként nem egyértelmű, de úgy tűnik, mint ha nem lennének meg a spirálgongok, amelyeket ütik a kalapácsok az időt. Ha azok valóban hiányoznak - akkor kerülendő a vétel, azokat pótolni elég kilátástalan. Ha megvannak, csak a képeken elbújtak a perem alatt, akkor tartom a korábbiakban írtakat.
Mondjuk akkor nagy hiba is volt részéről, hogy megvette... Olyan kocsit szabad csak megvenni, amit meg tud az ember másnap is venni rögtön újra, ha a balsors úgy hozza (magyarán nem dönti romba a költségvetést).
Napi használati tárgyra, ingóságra, pláne egy bármikor, pillanat alatt zéróra amortizálható autóra csak felelőtlen ember költ el annyit, hogy aztán ne tudja kiheverni a veszteséget.
A karcok miatti felháborodásodat teljesen megértem - abban viszont nem vagyok biztos, hogy a szerkezeti hibák folyamatos jelentkezése tényleg a szerviz hibája volt... Bizony előfordulnak "megátkozott" darabok, amelyeket soha nem lehet tökéletessé tenni, csak a csere segít rajtuk.