nagyon kevés panoráma képet készítettem eddit, azt is a Panorama Factory programmal. Nagyon egyszerű használni, de igazából nem vagyok teljes egészében elégedett vele, mert nagyon életlen? homályos? elmosott? valahogy az illesztéseknél. Az a kérdésem, hogy ez vajon az én hibám-e, vagy aprogramé, ill az automatikus használaté? Kb 2-3 megéás jpeg képek az alapanyag.
Továbbá szeretném megkérdezni, van-e valami ajánlatotok, mit használjak Macintosh géppel panorama készítésre, ami ingyenesen letölthető, használható!
Milyen gépre, és hogyan érted a 182°-ot? Filmes illetve full-frame gépen a diagonális halszemek 15-16mm-esek, a kép átlójában rendszerint 180° körüli a látószögük, jellemzően kicsit több, 182-183°. A körhalszemek 8mm-esek, ezek ugyanígy jellemzően kicsit 180° feletti látószögű kör alakú képet készítenek a film vagy érzékelő közepére. Értelemszerűen egy 8mm-es körhalszem egy APS-C körüli méretű érzékelőre egy vágott kört rajzol, kb. 10mm-es obi ad diagonális halszemet, mint pl. Nikon DX formátumára a Nikkor 10.5.
Nem tudom, hogy csinálták, feltettük már itt a kérdést. Talán egy szegedi ismerősöd megmondja, mert ha egyszer is látta ott valaki ezt a mozgó komplexumot, nem törli ki a memóriájából egyhamar:-) Mivel kell egy nodális pont körüli forgatást, magát a felvételt állva kell hogy csinálják.
ühüm..értem kösz az infokat. lenne még egy kérdésem neked mert látom h te ezt nagyon tudod.szerinted az álvány körül forgathatják a gépet vgy ezt lehet valamilyen elekromos eszközzel amivel automatizáni lehet a folyamatokat.ja és még egy.szerinted ők menet közbe csináltál vagy ehez meg kell állni? lehet h gyerekesnek tünnek a kérdéseim de egyszerüen nem tom elképzeni olyan grandiozus az egész....
Hiába készül egyszerre annyi szögből kép, hogy a gömböt átfedéssel lefedi, ha egyszer nincs mód "állvány nélküli" képre. A google street view az utóbbi időben próbálja (gondolom az előtte-utána panoráma felvételeivel) kiretusálni a kocsijait, nem tökéletes. Igen, az I. M. kütyüjeit használja a google. De más cég is fejleszt ilyesmit.
De ha már engem kérdeztél, igen, van olyan, hogy több objektívvel, több szenzorral (majdnem) teljes gömböt lehet fényképezni, videózni. Pl. Immersive Media (google kocsikon)
látom h nagyon megy a szöveg értelmezés és másolás ill.beillesztés gombot is megtalálod,most lécci arra válaszolj h te nem hallotál még erröl a technikárol amit leirtamMM???
"A járműre egy oszlopot, annak végére egy 180 fokos szögben fényképezni képes gépet szereltek. A halszemoptikás fényképezőgéppel tízméterenként három nagy felbontású fotót készítenek. Az egy pontból rögzített képeket végül egy teljes 360 fokos képpé, azaz gömb panorámává alakítják, így egy szoftver segítségével bárki körülnézhet majd a város tízezer különböző pontján."
én azt olvastam h ők 1 képből csinálják??!!!! ezek szerint hülye lennék??? úgy tom h már van ilyen technologia ami egy gömböt lő!!????? akkor nincs és már megint én értetem félre valamit??előfordulhat:) tehát van ilyen hardveres szerkezet amivel ez megoldható????
Nem teljesen a batch-re gondoltam. A legtöbb GUI-s panorámás program mögött olyan programok vannak, amelyeket scriptek-kel (szövegfájlba irt paraméterekkel) is vezérelni lehet. Van olyan amivel közös pontokat lehet kerestetni ( ha jól tudom ilyen az Autopano-shift), majd más programokat ennek eredményével meghajtva kész panorámát lehet összerakni, mint pl a PTStitcher-el, vagy a PTMender-el.
Mivel Szeged esetében panorámánként csak három képről van szó, viszont a panorámák száma ezrekre rúg, az elvárt minőség sem olyan mint az egyes panorámánál, igy lehetségesnek tartom, hogy teljesen automatizálni lehet a 'gyártást' (beleértve a logó beszúrást is). Ehhez irni kell egy keretprogramot ami bejárva pl. a megfelelő könyvtárszerkezetben tárolt képekből előállítja a programok bemeneti script-jeit, és inditja azokat. Ha a három képből a képek illesztésekor amúgy sem kell utólag belenyúlni a közös pontokba, akkor szerintem ez jó megoldást adna.
Én is csak az elmúlt két hétbe próbálkoztam a PTStitcher ilyen jellegű használatával. (azt hiszem qwerty123-nak volt olyan problémája, hogy hogyan lehetne tömegesen kinyerni rectilinear képet pano-ból, de nem képlopóval, erre próbáltam megoldást keresni a PTStitcher-el).
Az is lehet hogy van olyan GUI, amelyik olyan jellegű batch feldolgozást is kinál, hogy könyvtárszerkezetenként próbál automatikusan pano-t gyártani.
A kérdést azért tettem fel én is ancsiii-éknak, hogy hátha ők vagy valaki más ismeri ezeket a lehetőségeket.
v sanya hozzászólását firtatnam én is egy kicsit.vakaki leirná rövide h lehetséges több száz jelen esetben ezer kép elkészítése mind hardveresen mind szoftveresen egyaránt.ez valami elképesztő!!!!!!!írjon valaki valami okosat mert nagyon kivácsi vagyok.v sanya neked van valami tipped???? gratula mégegyszer!!