a Castrol termékei között jelenleg (tudtommal) csak a GDI Performance található a SAE 10W-30-as viszkozitási osztályban, de ennek nincs ACEA B4-es minősítése.
bocs, maga az olaj: ehhez a modellhez ACEA B4 minősítésű SAE 0W-30-as (pl SLX Longtec), 5W-30-as (pl TXT Softec Plus) vagy 10W-30-as (erre nincs tippem de valahol biztos gyártanak ilyent is) motorolajok javasoltak.
alaposan benne vagyok a gondban: az Elantra CRDi-re csak a 2002-ess gyártásig van infóm, erre 10 ezer km csereciklust írnak, viszont más (pl Getz) 2003-as Hyundai CRDi modellleknél már valóban 15 ezer km a javasolt csereciklus. Én bevállalnám a 15 ezret....
Én a SAE 10W-30 használnám, ha ezt is feltüntették a gyári ajánlások között. Ahogy egyre növekszik az olajfogyasztásod majd a későbbiekben, csak akkor térnék át a 10W-40 vagy a végső esetben 15W-50. A 20W-XX olajokat szerintem el kéne felejteni...
az örökké tartó motorolajat pedig még nem találták fel - ha elmulasztjuk az olajcserét akkor a motor nemhogy örökké de még elviselhető ideig sem fog tartani.
Hogy egy kicsit ON is legyek,a főnök most meg olajcserére nem ad lóvét 19.000 km van ebben az olajban ami benne van.Egyébbként lehet érezni,hogy már nem combos az olaj,lényegesen gyengébb az autó sőt még hangosabb is a motor.
nem tiszta számomra, hogy mire gondoltál a kitűntető szar jeligével; az autóra, az első ajánlatot tevő szervízre vagy a vizsgáztatást ténylegesen elvégző szervízre?
nem vagyok teljesen naprakész, de szinte biztos hogy ez a Yamaha modell (is) olajfürdős kuplunggal működik, vagyis egy "normál" személyautó motorolajjal (amiben nincs csúszásgátló adalék) a kuplung csúszna (és ennek következtében a lamellák elég hamar elkopnának). Ha mégis száraz kuplungos a moci (ami ebben a kategóriában nem jellemző) akkor persze használható a motorba bármilyen (az előírt teljesítményszintnek és a SAE osztálynak megfelelő) négyütemű motorhoz kitalált motorolaj is.
Egy motorkerékpáros kérdés. Adott egy motor típus, Yamaha trx850, ahol az olaj előírt teljesítményszínt legalább API SE 10w-30, 10w-40, 20w-40, 20w-50. Ezzel nincs is gond. Most akkor használhatok pl átlagosnak mondott 10w-40-es durablend-et? Vagy kifejezetten motorokba fejlesztett 4T motorolajat kíván? Csak azért kérdem, mert a szervízkönyvben semmilyen utalás nincs speckó olajra, csak a fent leírt teljesítményszint meg viszkozitások. Mi történik, ha beleöntöm a mociba a "sima" durablend-et?
a (tavalyi évhez képest) csökkenő újautó eladások (és ennek megfelelően csökkenő garis javítások) ismeretében talán elgondolkodnak a szervízek tulajdonosai azon, amit írtál.
Bennem mindenképpen bizalmat ébreszt(ene), ha a valóban húzós árakat a szervízek emberséges hozzáállással (pl csak azt számolják föl amit valóban megcsináltak és kicseréltek, csak azt cserélik ki a mit valóban ki kell) ellensúlyozzák és netán egy-két garancia utáni kétes esetben is bevállaják a költség valamilyen hányadát (talán meglepő, de már volt rá példa).
Szóval én - mindenféle borzalmak ellenére - optimista vagyok...
Amire még kíváncsi vagyok, hézag ide, viszkozitás oda úgy nézem, 0w30 Slx LL2 lesz a kecskében, talán, mert "VW-esebb"...:-)
Idézet tőled:
"Ha egy szervíz bármilyen okból és módon elkezd "sarcolni", arra a vevők előbb-utóbb azért rájönnek és otthagyják - nem gondolom hogy ez bármelyik szervíz tulajdonosának célja lenne."
Igen, ez egy nagyon elgondolkodtató mondat. Megnézem a rezsióradíjakat és 5-10ezer ft/óra. Én megkérdeztem egy olajcserét, az 1,3h=6500-7500Forint - egy olajcseréért!!!???-kicsit sok talán, de a szervízkönyv nagy úr...
Bemész egy márkaszervízbe és körölnézel, hogy hány autó van, ami garanciaidőn túl van és ami még marad az 99%-ban céges autó - sajnos.
Szerintem, ha a márkaszervizek megfelelő(elfogadható!) árral és szakértelemmel dolgoznának, hosszabb távon jó befektetés lenne nekik, mondjuk látnál ilyen helyeken 6-8 éves autókat is.
Beszéltem olyan emberrel, aki egy 2ezres HDi Expert első 20ezer km-es szervízére (Olaj 5w40 Total : 18 ezer + 3db szűrő :kb 3X6ezer + ablaktörlő = 100.000 forint.
Ő az életben többé nem viszi be a szervizbe, és nem ő az egyetlen...
Nekem a garanciális időn túl a szavatossági idő lesz mérvadó.
üdv:
cs1é
ui.: Tudom, hogy a LL3 5w-s, gondolom, nem véletlenül...
Érdekes ma már megint láttam két üzlet polcán is. :) Most már mind1, mert vettem helyette castrol 0w40 formula RS-t. Bár felfedeztem valami érdekeset a csomagoláson.
Amiket ma láttam castrol olajokat azoknak az a ezüstös matrica a tetején, két oldalt lenyúlt a flakon nyakán. Amit én vettem, annak csak a tetején volt hosszában. Bár az oldalsó matricák is különböztek picit.
Csak az API besorolásokat követem nyomon. Azon belül amit irtál a 15W-40 és a 15W-30 nem állitható "jobb"-sági sorrendbe, mert az egyik ehhez a motortipushoz a másik ahhoz jó. Teljesitményszintjük meg azonos (SL). Szintetikus és ásványiolaj között a különbség annyi, hogy az ásványiolaj könnyebben bomlik, a szintetikus stabilabb, és emiatt hosszab csereperiodust bir ki.
Ha nem jól tudom, akkor nyugodtan javíts ki, mert csak innen-onnan olvasgattam össze az évek során, tehát nem szakemberként irom, hanem laikusként. Opelbe évek óta 5W-40 használok. (állitólag: -25C-fok a dermedésipontja...)
kérdésedben részletesen és plasztikusan leírtad a Longtec és a Longlife II motorolaj közötti különbséget - mi az, amire még kíváncsi vagy?
Az alapvető különbség egyébként valóban az, hogy a Longlife II "belterjes" VW/Audi számára fejlesztett motorolaj, így ebben az esetben nincs is szükség API vagy ACEA minősítésekre, míg a Longtec általános felhasználási célra fejlesztett, a lehető legszélesebb körben felhasználható motorolaj - ebbe szerencsére belefértek a GM és a BMW (viszonylag) hosszú csereciklusokra vonatkozó jóváhagyásai is.
Az "állítólag" és "azt mondják" szavakat tartalmazó mondatokkal szvsz nem érdemes foglalkozni - számold ki magadnak az egyik (pl 15 ezres olajcsere "olcsó" olajjal) és a másik (30 ezres olajcsere "drága" olajjal) esetben a 100 vagy 1000 kilométerre jutó motorolajra fordított költséget és döntsd el hogy melyik éri meg.
Ha egy szervíz bármilyen okból és módon elkezd "sarcolni", arra a vevők előbb-utóbb azért rájönnek és otthagyják - nem gondolom hogy ez bármelyik szervíz tulajdonosának célja lenne.
A VW Longlife III motorolaj egyébként már nem 0W-30-as hanem 5W-30-as - ha az olajfogyasztás növelése lenne a gyár célja (őrültség!!!) akkor szvsz nem így döntött volna.
érdemes lenne felvésni a fórum fejlécére: a motorolajok (és általában az olajok) hőtűrő képessége nem a SAE besorolásuktól hanem az alapolaj minőségétől (ásványi, félszintetikus, szintetikus) függ, a SAE osztály a motorolaj viszkozitási értékeire (folyási képességére), áttételesen a tömítési képességére utal.
Mivel a 0W-30-as motorolajok kivétel nélkül teljesen szintetikus alapolajból készülnek, a lehető legjobb hőtűrő képességgel rendelkeznek (amit már nálam is több autóban bizonyítottak).
Skodánk 15e/1év-es ciklusban van, ugyanolyan olajat kapott mint a 30e/2éves Renault. A többi cserélendő alkatrész kb azonos km/idő után cserélendő. Szvsz tényleg olcsóbb a hosszított szervízciklus.
Másik Renult, szintén 30e-es ciklussal, a gyári feltöltést leszámítva egy deci olajat nem evett, utántölteni soha nem kell. Most 80e van benne és eddig 2x volt olajcserén. A Skoda ennyi idő alatt 5x.
Most már dereng a fény az alagút végén:-),csak még megy a hezitálás: Longtec vs. LongLife II.
Kérlek meséld el nekem, mi a különbség a Longlife II, és a Longtec között, miben különbözhetŰ? Gondolok itt olyan dolgokra, hogy a LL2 tudja a vw "változó szervízintervallumát" ( VW 503 00 ) a Lontec meg "csak" az 502 00 -át, DE! a Longtec tudja a GM LL-A/B-025-öt a LL II NEM !, holott sejtem, hogy a LongLife "spec. VW - olaj", de mindkettő 0w-30 as - mondom laikusként...
Mégis, mi a különbség a kettő között?
Kérlek ne csapkodd az asztalt és jóanyámat se csuklasd meg:-)!, csak alapos vagyok, szeretek tisztában lenni a dolgokkal, csak van valaki, aki tudja erre is a választ.
Két dologra még várom mindenki észrevételét, tapasztalatát!
Az egyik, annakidején, mikor elkezdtek ezek a hosszabb szervízintervallumok elterjedni, állítólag - hangsúlyozom állítólag! - egy neves olajgyártó cég szakembere azt mondta egy magyarországi tájékoztatón, hogy hiába lesznek a hosszabbra kitolt szervízintervallumok, a motorok nem jelentéktelen olajfogyasztásukkal és a magasabb olajárakkal bőven kompenzálják az autók "szervíz-igénytelenségét" :-(
A másik, de szintén ezzel kapcsolatos dolog, hogy álítólag a Porsche H.-nak volt egy olyan körlevele, melynek lényege az, hogy a változó(hosszabb) szervizintervallumos autókat duplán kérik "megsarcoltatni" - szóval csak azt hiszi az ember, hogy spórol?
egy motorolaj API minősítése önmagában csak egy információ, ami önmagában nem (mindig) nyújt elegendő támpontot a motorolaj megítéléséhez. Hogyan helyeznéd sorrendbe pl a következő párosítást: Performance A1 5W-30 API SL félszintetikus, Ford M2C-913A jóváhagyású motorolaj vs XY gyártmányú SAE 15W-40-es ugyancsak API SL minősítésű ásványi motorolaj (és léteznek teljesen szintetikus motorolajok is mindenféle API vagy ACEA minősítés nélkül...)
Én ha 2olaj közül kellene választani amelyik mondjuk rendkivül nagy nevű cégé és PL: 15W-40/SJ teljesitményszintű és a kevésbé neves olaj, de PL: 5W-40/SL teljejitményszintű és egyforma árba van akkor a kevésbé márkásat választom.
A márkás és drágább olaj több adalékot tartalmaz ami nem teszi szükségessé a 10ezer Km utáni olajcserét és lasabban öregszik. Nos ha csak 10ezer Km-futás utáni olajcsere estén és 1éven belül az 5W-40/SL jobb használhatóságnak igérkezik.
A szerelőd verziójában meg a pennzoil jár jól meg ő:) A castrol protection 15w-40-es az ásványi olajok közül az egyik legjobb ha nem a legjobb.A BMW és VW motorok nagyon szeretik,a 16V-s opelok kevésbé.LEgalábbis eddig ezt tapasztaltam.A gtx protec "kettévált".Lett gtx Allround (piros) meg protection.Valaki szerint ezek ugyanazok.Az én autóm szerint nem.A protectiont jobban szereti a vas.
www.olajfutar.hu www.totalcar.hu
itt lehet kapni protectiont és minden olyan castrol-t forgalmazó helyen ahol szervíz olajat is forgalmaznak csak nem nagyon verik nagydobra,legalábbis felénk,meg ha kérsz ilyent akkor kioktatnak,hogy az allround ugyanaz stb.....na meg a protection van 1 literesben meg hordóban.1 literest nem nagyon szeretnek rendelni a forgalmazók.Biztosan sokan nem értenek velem egyet de ezek a tapasztalataim.
Ha rám hallgatsz akkor nem pennzolit hanem castrolt nyomsz a vasadba.
Folytattam ma némi értekezést a motorolajokról a szerelőmmel, és kicsit összezavart, jó lenne ha valaki helyre tudná tenni a bizonytalanságaimat...
Nekem '89-es 1.3-as Golfom van, benzines alapmotor van benne, 175ezer km-rel. U.az a "betegsége" van mint a legtöbb VW motornak, kissé kopognak a szelepek (olajnyomás állítja a hézagot). Kérdezte a szerelőm mikor cseréltem olajat, mondom másfél hónapja, Castrol Protectionnal járok hosszú évek óta. Erre felakadtak a szemei. Azt mondja nekem, kár hogy felülök a médiában hangzatos marketing hablatyoknak, amelyeket azért találtak ki hogy jól járjanak a motorgyártók is meg az olajgyártók is, mert az olyan motorokba mint az enyém is, ásványi olaj való, ezek az agyonhigított mai csodaolajak csak elősegítik a csapágykopásokat és a zörgéseket.
No utánanéztem most a dolgoknak, ez a Protection olaj 15W-40 -es, a cimke szerint összetevői "magasfokon finomított ásványi alapolaj és adalékok" - első kérdésem, hogy ezek szerint a Castrol Protection ásványi olajnak számít?
Aztán utánakerestem ennek az olajnak a neten, és két üzleten kívül sehol nem találom kínálni magyar oldalakon, leírás sehol sincs róla, sőt, a Castrol hivatalos oldalán sem látom az olajok között. Hogy lehet ez? (néhány éve Castrol GTX3 Protec néven futott)
Mi a tapasztalat erről az olajról?
Visszatérve, a szerelőm a következő olajat javasolja:
Pennzoil 15W-40 Turbo motorolaj, cimkéje szerint multifunkciós ásványi alapú motorolaj.
ennek magyarnyelvű oldalát is találtam, rengeteg jellemző feltűntetésével:
A szerelőm állítása szerint a legtöbb autóba ezt tölti (láttam nála vagy egy tucat hordót), és számos hasonló zörgést és kopogást javított már meg vele - valamint mellette szól még, hogy állítólag a Mercedes-Benztől és a Volkswagentől is gyári ajánlású olaj.
Amit az én autómról tudni kell, nem eszi az olajat szinte egyáltalán, egy éves ciklusban max ha fél litert szoktam utántölteni; a szerelőm állítása szerint mégsincs megfelelő kenése az autómnak. Szóval némi ellentmondásba kerültem, valaki please írjon nekem vmi bíztatót.
SLX-350!
Nem tudod véletlenül, hova tűnt a boltokból az 5w-40 Castrol Magnatec olaj? Kb. három hete még volt mindenhol, de ma egész nap a várost járva se találtam. :((((
Autósboltok a nagy hiepermarkettek sehol sincs, mintha kisikálták volna a polcokat. 3000km-es Ignis-be raktam volna. Most Mobilt javasolnak, de azzal semmi tapasztalatom sincs.
Érdemes várni Magnatecre vagy mehet bele a Mobil?
Az én ismeretem szerint nem érdemes eltérni a gyári ajánlásoktól.
1.,
Pl: Japán motortipusba ha 10W-30 olajat irnak akkor ha nem azt teszel bele, hanem
10W-40 vagy 10W-50 olajat akkor lehet, hogy örülsz, hogy nem fogy az olajad, de a motorkopásod garantáltan nagyobb lesz, mert a sűrűbb olaj nem jut el rendesen a precizebb illesztésű helyekre.
2., pl: Ha 10W-50 irnak elő akkor megint nem jó a 10W-30 ,mert ott vagy a nagyobb hőterhelés vagy a nagyobb házagok miatt kell sűrűbb olaj. Itt a higabb(30-as) olajjal szintén nagyobb lesz a kopás és az olajfogyasztás.
3., Ha a gyár 10W-XX ir elő, akkor lehet használni 5W-XX, vagy 0W-XX olajat ezek tovább csökkentik a hideginditási kopást és az üzemanyag fogyasztást. A viszkozitási index alapján szerintem nem áll arányban a két olaj ára tudásban az 5W-XX és a 0W-XX.
4., Ha 15W-40 a gyári előirás és TE 10W-40 vagy 5W40 használsz akkor a drágább olaj ára az olajcsere periodusa alatt meg fog térülni a kisebb üzemanyag fogyasztáson (föleg rövid városi használat) és a kisebb motorkopást már csak ajándékba kapod!
Ha 10W-40 az előirás, és Te 15W-40 használsz akkor ugyan olcsóbb olajjal, a csere periodus alatt megfizeted a valamivel több üzemanyag felhasználást és büntet magasabb kopással.
5., Kopott motornál szoktak pl:15W-40 helyett 15W-50 használni a kisebb olajfogyasztás miatt. De ezt is csak amikor már kritikus mértéket ölt az olajfogyasztás. Tehát vagy benyeled a nagyobb olajfogyasztást vagy feáldozod a nagyobb motorkopás oltárán. A döntés a TIED! Teljesitményszintekben csak felfelé szabad eltérni! Pl: előirt /SG akkor SH, SJ, SK, SL
Várom a hozzászólást ha valamit nem megfelelőnek tartotok az irásomban.
erre a kérdésre így hirtelen négy információszerzési lehetőség villant be:
letekered az olajbetöltő sapkát és belekukkantasz a hengerfej onnan látható részébe: a jó állapotú motornál ezek a részek (közel) fémtiszták, lerakódás az olajbetöltő sapkán sem látható.
Kompresszió mérés: a jó állapotú TDI motoroknál emlékeim szerint 18-20 körüli sűrítésnek illik lenni, az egyes hengerek közötti lehető legkisebb (ideális esetben 0.5 baron belüli) eltéréssel.
Henger és motor tömítettség vizsgálat
ha ismerőstől vagy megbízható(nak tűnő) kereskedőtől veszed az autót akkor érdemes megkérdezni hogy milyen olajjal jártak és mennyi volt az autó olajfogyasztása (ez természetesen a lutri kategória - ha a motortér valamelyik zugában olajos rongyot találsz, akkor valószínű gyakran kellett olajszintet nézni és utántölteni).
Hát így első szuszra ennyi - hozzáfűzöm hogy nem vagyok szerelő, így a szakiktól nyilván ettől jobb (és az elvárható kompresszió értékre nézve pontosabb) tippeket kaphatsz.
Köszi a gyors választ.Azt hogyan tudom megállapítani hogy a motor milyen allapotba van vagyis ha a jobbik olajat szeretném bele tenni amit a végén említettél akkor elötte irány egy szervíz és ott majd megállapítják vagy ez futott kilométerből is adódik hogy melyiket érdemesebb használni??
ehhez a típushoz szvsz a legideálisabb megoldás egy VW 505 00 jóváhagyású SAE 5W-30 (körüli) viszkozitási osztályú teljesen szintetikus motorolaj - pl a Castrol TXT Softec Plus. Ha még jobban akarsz (motorolaj oldalon is) domborítani és a motor állapota (illesztések, kopottság) lehetővé teszi, érdemes kacérkodni egy (nyilván szintén a megfelelő VW jóváhagyással rendelkező) 0W-40-es vagy akár egy 0W-30-as motorolajjal is
Szeretném a tisztel fórum olvasóitól segítséget kérni.Autóvásárlás elött állók az alany seat leon vagy toledo 1.9tdi 2001-2002-es.A vásárlás után szeretnék egyből olajat cserélni és ehhez kérném a segítséget hogy milyen olaj lenne a megfelelő??A motor 110le, de a késöbbiekben szeretném kicsit megtuningolni max 150le-ig.Ezt a dolgot is figyelembe véve kérném a segítséget!!!
a SAE osztályok elég tág határok közötti viszkozitási érték tartományokat jelölnek meg, a "hideg" oldali értéket +40 C fokon, a "meleg" oldalit (általában) +100 C fokon mérik, a viszkozitás pedig pont az olaj (vagy az éppen vizsgált folyadék) adott hőmérsékleten mért folyási képességét jelzi - ez pedig semmiképpen sem azonos a hőtűrő képességgel, vagyis hiba lenne bármelyik fogalomból a másikra következtetni. A (teljesen) szintetikus olajok tájékán valóban elég nehéz egyértelműen eligazodni: van olyan gyártó, ahol a hidrokrakk olajokat simán teljesen szintetikus termékként igyekeznek elsütni. A Castrol termékei közül a TXT Softec 5W-40 és a Magnatec 5W-40 sem teljesen szintetikus olaj - az RS és az SLX termékcsaládok viszont tuttira teljesen szintetikus alapolajok felhasználásával készülnek.
A Fiat 1.3 (JTD) Multijet motorba 3.15 liter SAE 5W-40-es ACEA B4 minősítésű motorolaj szükséges - tény, hogy a szervizben ajánlott Selenia is ilyen de ezen kívül még legalább 10 cég gyárt ennek megfelelő motorolajat.
Nagyon köszönöm a válaszod, ez már így, ebben a formában ok! Látom vannak "hangyányi, vagy még annál is kisebb..." különbségek, de akkor mire is jó ez a SAE szám; ha a szabvány a +40/+100 c.fokon mért viszkozitási tényezőt mutatja, akkor nem lehetne ebből reálisan következtetni a hőtűrőképességére az olajnak?
Ezekszerint nem: hajrá alapolaj!-De melyik? és azt Én honnan tudom?
Lenne még kérdésem:
1.)Fiat 1,3 multijet (30ezer km), milyen olaj kell bele, mennyi???
Fiatosok 5w40 vr seléniát mondanak, opelnél: GM LL A/B 025 5w-30,0w30! Ugyanaz a motor, ha jól tudom, csak nem mindegy melyiembléma alatt bújkál???
2.)5w40 Magnatec full. szintetikus-e (dobozán ezt láttam), és az 5w40 Txt?
teljesen egybecseng a gyári javaslat a személyes meggyőződésemmel: a VW 506 00 jóváhagyású SLX Longlife II (0W-30-as) motorolaj lenne a legjobb megoldás (a "helyből" vagyis gyárilag 111 kW teljesítményű motorokhoz is ez az előírás).
Nemrég segítettél nekem (Danika77-en keresztül), hogy milyen olajat rakjak a Cordobámba. MOst ismét egy kérdéssel fordulnék hozzád. :)
2002-es, 2,5 TDI (103Le volt valamikor, most olyan 150) VW Caravelle-be milyen olajat javasolnál? Az olajat nem eszi, nem sok kilométer van benne (50E kb.).
Valvoline MaxLife 10w40-es olajat csak ajánlani tudom. Csendesebb egyenletesebb lett a motor járása, most már pár hete benne van, közel 1000 km-t elment, nincs megégve, nem fogy. Szóval, így 230.000 környékén egy megkímélt motor szerintem meghálálja.
az RS 0W-40 vs. Longtec 0W-30 olajok közötti választás (tekintettel hogy mindkettő fullszint olaj és mindkettő rendelkezik a Te autódnál leginkább mérvadó VW 502 00 jóváhagyással) már szinte ízlés kérdése - a lényeget jól fogtad: a 0W-30-as olaj egy hangyaf....nyival korábban ér a kenési helyekre, a 0W-40-es pedig egy leheletnyivel vastagabb kenőfilmet épít fel.
A SAE osztálynak az adott olaj hűtűrő képességéhez az égvilágon semmi köze nincs, az olajok hőtűrő képességét leginkább (min 99%-ban) az alapolaj minősége határozza meg, vagyis egy 0W-20-as (van ilyen!) fullszint olaj hőtűrő képessége mindig jobb lesz mint egy 20W-50-es ásványi olajé.
Nyugodtan küldheted a verdát megcuccolva az autópályán is 0W-30-as olajjal - ha az olaj egyébként megfelel az adott (autó)gyártó olajjal szemben támasztott követelményeinek.
Most olvastam a válaszod, itt nem mélylélektanról lenne szó (-a la carte), hanem olyan egyszrű dolgokra lennék kíváncsi, mint pl. tetszik mondani :
"az RS 0W-40-nek egy csöppet nagyobbak a viszkozitási értékei" - tehát sűrűbb, mint a 0w30-as Longxxx-ok, tehát, ebből józan ésszel kikövetkeztethetem, hogy a 0w30-as "könnyebb"-"gyorsabb" olaj,mint a 0w40-es, ellenben nem nyújt annyi védelmet magasabb hőterhelésnél...???
Milyen kompromisszumot kössek?-kérlek vesézd ki nekem ezt légyszives - csak úgy emberi nyelven!
cs1é
u.i.: Még arra a kérdésemre sem kaptam választ, hogy a 0;5w30-as olajok milyen külső hőmérsékletnél "lágyulhatnak" el. Mert ugyebár feltettem ezt a kédést is, mert léttam már olyan táblázatot, ahol max. 30(illetve egy másikban:)35 celsiusfokig ajánlották ezeket.
Most a 36-37 c.fokban egy kis nyári megcuccolt autópályázás esetén kell olajfogyasztással számolni 30-as olaj estén???
SZVSZ ezek a gazdaságos olajok nem annyira gagyik, mit elsőre tűnik. A feltüntetett minőségnek tutira meg kell felelniük. Nyílván nem ők csinálják mondjuk sárból, hanem dömping áron nyomja nekik valami nagyobb olajos cég. Feltehetően kisebb árréssel kerül a polcra, mint ugyanazon cég ugyanazon olaja a sarki kiskerben, csak éppen nincs rajta konkrétan a gyártó neve.
Ha valaki nem kényes a márkára, akkor nyugodtan vehet így "vakon" gazdaságosat is, lehet hogy MOL, Total, Esso vagy valami hasonló van a flakonban, csak 10-20%-al olcsóbban, mint márkanévvel forgalmazva.
Persze az árból itt is lehet következtetni valamire, 1700/5L-ért nyílván nem high-tech longtec softec lötyit kapsz, viszont 6-8e/5L-ért már akár valami korszerű olajat is rejthet a kanna...
kösz az infókat SLX-350.
A 323-as mazdához kaptunk valami szervízkönyvet, ami 90e-t ír elő váltóolaj cserére. Érdekes, hogy viszkozitásról, típusról sem ez esetben, sem a motorolaj esetében nem találtam említést. Lehet, hogy ez valami univerzális füzet mazdáéknál és nem kell szentírásnak tekinteni...
Köszi a hozzáértő válaszodat. Igazándiból nem különösebben foglalkoztat a 10W-40-ről az 5W-30-ra való átállás, csak ezt találtam kedvezőnek árban. És ebben a boltban nem volt 10W-40-es ilyen Ford olajból, talán nincs is ilyen a Fordnak. Egyébként valóban van a motornak olajfogyasztása, csak nem tudom, hogy a karter és szelepfedéltömítésnél vagy a gyűrűknél vagy hol távozik az olaj döntően.
Hol mennyiért lehet olcsón 10W-40-es olajat venni? A 2000 Ft/litert sok(k)allom, ezért is érdeklődtem ezen gyári Ford olajról, ami mint írtam 7250Ft/5liter.
Egyenlőre minden jól bírja. Kuplung nem csúszik, féltengelyek is jók, pedig minden gyári. Bár lehet, hogy a kuplung picivel nagyobb, ert ez GT TDI és talán ezért bírja. De hálistennek még semmivel nicns gondom. (az előző mérés szerint még a kisebbik turbóval volt 395Nm). Most egy picivel nagyobb van rajta, valszeg jövőhéten megyünk méretni Danival).
ha nekem lenne egy ilyen gépem, akkor mindent össze (és szét) vetve az SLX Longtec-et használnám hozzá (kuplung és féltengelyek hogy bírják a nyilván nem csekély nyomatékot?)
persze hogy át lehet alakítani: lecsupasztjuk róla a turbót, a részecskeszűrőt, a common-rail rendszer helyére felrakunk pl egy IFA adagolót és már kész is van a gazdaságos dízelmotor.
Hogy hova lehet beleönteni a "gazdaságos" olajokat? Az egyik hiper (vagy szuper)marketben korábban forgalomban volt egy olaj, amelyre nemes egyszerűséggel csak annyit írtak hogy minden benzin- és dízelmotorhoz használható.... (ami bizonyos ideig nyilván igaz is).
a Mazda által előírt minimum követelmény API CF vagy ACEA B3 minősítéseknél húzza meg a határt - ezt a lécet a szóban forgó Mobil olaj minden bizonnyal megugorja.
a normál (15 ezres) csereciklusú PD TDI motorokhoz előírt VW 505 01-es jóváhagyásnak (és így az ilyen jóváhagyású olajoknak) az 506 01-es jóváhagyású Longlife II közeli felmenője, így itt minden különösebb bökkenő nélkül helyettesíthető az 505 01-es (5W-40-es) olaj a hasonlóan adalékolt (0W-300-as) 506 01-essel. A "normál" TDI-khez előírt 505 00 viszont csak nagyon távoli rokonságban áll az 506 01-es jóváhagyású olajokkal, az ilyen irányú átjárás szvsz egészségtelen (a motorra nézve), ezért javasoltam erre az esetre alternatívaként a szintén 505 00 jóváhagyással (is) rendelkező Longtecet.
adott egy Mazda 6 Sport Kombi 2 literes Dizel. Anno, vagy 1,5 honapja, a 20000es szerviz volt. A kotelezo szerviz intervalluma 20000km. most olajat csereltettem egy fuggetlen helyen, 30000kmnel, es mondtak, hogy amit beletoltottek, Mobil 1 10w40 az csak 10e kmt bir igaz ez? Mertha igen, akkor nagy botranyt csapnek a Mazdanal....
én egy pont ilyen autót (Cordoba 1.9 TDI 110 LE) hajtottam 180 ezer kilométerig Formula SLX 0W-30-cal - ez idő alatt a motornak nem volt mérhető olajfogyasztása (persze ehhez az is hozzátartozik, hogy többnyire óvatos duhajként vezettem az autót és az első olajcserétől az SLX volt a motorban). Nem tudom hogy a nálad lévő példányban sacc/kb mennyi km lehet már, de ha eddig valamilyen más (pl 10W-40-es) olajjal jártatok és a verda már túl van a 100 ezer kilométeren akkor nem érdemes átlápni a 0W-30-ra, ettől jobb esetben (ideális esetben 50 ezer km alatti futásteljesítmény és pl 5W-s olaj) érdemes bepróbálni a Formula SLX utódját, az SLX Longtec 0W-30-at.
a Mazda 626 motorolaj ajánlásában valóban szerepelnek az 5W-30-as SAE osztályú motorolajok (is) és az általad leírt Ford olaj is 5W-30-as, de szvsz a Mazda annak idején nem egészen a (jelenleg a BP által gyártott) Fordokhoz "testre szabott" olajokra gondolhatott. A Ford jóváhagyással rendelkező motorolajok viszkozitási értékei (természetesen a SAE 5W-30 viszkozitási osztályon belül) kisebbek mint egy "normál" 5W-30-as olajé, így ezt (626-os) Mazdába töltve nagy eséllyel megnő az olajfogyasztás - különösen ha eddig 10W-40-es motorolajat használtál.
Ha valamilyen motorolaj váltáson gondolkodsz, akkor inkább valamilyen 5W-40-es vagy 5W-30-as (de nem az új Fordokhoz szánt 913A jóváhagyású) olajok közül érdemes válogatni.
Mi a véleményetek az Esso Ultra 10W40-es félszint olajról? Pug106-ba töltöttem nemrég(954cm3), gyári ájánlás, de sokak szerint a TOTAL Quartz 7000-9000 jobb lenne bele. Mik a tapasztalatok az Esso olajokkal (Ultra, Ultron)? Valóban nem túl jó minőségűek? Eddig 600km-t mentem vele, különösebb tapasztaltom nincs...
Nem tudom, hogy ki gyártja, Ford van a címkéjén. Eddig 10W-40-es Valvoline, Mobil olajat raktam az autóba Mazda 626, 85-ös, 2000-es benzines, ez pedig 5W-30 API(?) SL jelölésű, ez is részszintetikus az eladó szerint. 7250 Ft/5liter. Miben különbözik ez a 10W-40-től, illetve jó-e ez a fent nevezett motorba?
a gyári javaslat 5W-30-as vagy 10W-30-as SAE osztályú (API SJ minősítésű) motorolajokat tartalmaz, a tapasztalat szerint a 10W-40-es motorolajok is kifogástalanul megfelelnek. Az előírt olajcsere ciklus 15 ezer km, a feltöltési mennyiség (természetesen szűrőcserével együtt) 3.1 liter. A váltóban a minimum követelménynek a SAE 80W-90-es API GL-4-es olajok megfelelnek, de szvsz egy 75W-90-es API GL-4/5-ös hajtóműolajra azért érdemes áldozni. A váltó feltöltési mennyisége 2.7 liter, az előírt olajcsere ciklus 45 ezer km vagy 3 év.
a Yarisba (és általában a Toyotákba) az LLII és az R-Tec sem igazán jó megoldás: az SLX választékból ezekhez a motorokhoz a Longtec passzol legjobban (így nyilván nem fog zavarni az R-Tec Volvo felirata sem).
Szia SLX!
Tudom épp néhány napja elemezted ki a különböző slx-olajok tulajdonságait.
Ha szabad ezzel kapcsolatban még 1 konkrét kérdés: benzines yarisba Te melyiket tennéd: LLII, vagy R-tec? Új kora óta slx volt benne, legutóbbi 4 cserén LLII. (15 ezrenként csere). Túl van a 250 ezren, olajfogyi nincs. Nem kérek kémiai elemzést csak egy vagyot ha szabad. Köszönettel: Zénóka
u.i: a sok volvo felirat az R-tec-en ne zavarjon?
Szeretnék segítséget kérni.
Milyen motorolaj kell 98-as Mazda 323 S 1.5i (1489cc, 88 LE) -be?
Mennyinél kell cserélni, ill. a váltóban is kell-e cserélni (5 seb. kézi) időnként?
Most vettük 200e km-el, még nem tudom milyen állapotú a motorja, de egy friss olajcsere nem árthat...
Az olajnyomást mérő gomba valóban a hengerfej szinte legfelső pontján van, közvetlen a dekli alatt.
Abban szinte biztos voltam eddig is, hogy a hajtókarok kapnak kenést, ugyanis annak hangja lenne.
Én is valami ilyesmire gondoltam, hogy estétől reggelig lecsöpög az olaj és reggel lassan nyomja fel.
Több mint valószínű, hogy igazad lehet, azt nem írtam le, hogy 3 hónapja le lett véve a hengerfej, mert vezérműszíj szakadás (borda letörése soha nem cserélt szíj miatt ) miatt néhány szelep elgörbült.
A hengerfej tömítés tuti, hogy nem gyári volt amit visszaraktam, mert az egyik helyen kisebb volt a lyuk, mint a megvezető még faragnom is kellett, de az a víz kör volt, de ennyi erővel az olaj köré is lehetett kisebb, csak azt esetleg nem vettem észre.
Ezek szerint a vezérműtengelyem és csapágyai vannak veszélynek kitéve, bár az talán kevésbé, mert az "csak" szóró olajozást kap.
nem ismerem a Szamara kenőkörének a felépítését: a nagy kérdés (számomra mindenképpen), hogy a kenőkör melyik részére helyezhették az olajnyomást mérő gombát? Elképzelhető, hogy a hengerfej tájékán van(?), és akkor egy esetleges hengerfej tájéki kezdődő dugulás egyáltalán nem befolyásolja a fekvő- ill. hajtókarcsapágyak kenését.
a lényeg a VW 505 01 jóváhagyáson van, ilyen motorolajat már szinte minden kenőanyagcég gyárt - szvsz ezeken belül az általad kérdezett Aral és Castrol olaj is benne van a TOP10-ben.
A 17 éves Samarámon 2-3 hónapja reggel indítás után kilométereken át világít az elégtelen olajnyomást jelző STOP felírat. Ez még talán nem is túl meglepő 500 000 Km után, azt viszont már tényleg nem értem, hogy mitől alszik el a lámpa bemelegedés után.
Természetesen volt már olaj, olajszűrő, olajpumpa, olajgomba csere.
Olajnyomás mérőműszer beszerelésén gondolkodom.
Autódoktornak is írtam már, de válaszra sem méltatott, talán itt valaki el tudná magyarázni, hogy hogyan tudja jelezni a csapágy kiolvadását az olajnyomás mutató lápácska, ugyanis 4 hajtókar egyszerre tuti nem lesz csapágyas, max 1 db. és akkor még ott van párhuzamosan 3 másik járat amely nem tömödött el.
Mert pl. a Csepel 344 D ( Katonai ) sorosan az utolsó csapágy után méri az olajnyomást, tiszta sor, ha valamelyik kiolvan megszakad a sor, de mi van a "mai" modern autók esetében, márha egy Samár nevezhető annak egyáltalán?
A hajtókar "szerintem" nem lóg, bár mérve nem volt, de gondolom az hírtelen gyorsításkor kopogna ez esetben.
Természetesen tudom, hogy főtengely és csapágy csere esetén megoldódna a problémám, főleg kocsi csere esetén, de én most nem ilyen jellegű válasz várnék.
lehet hogy most csalódást fogok okozni Neked, de nincs kémiai Nobel díjam (és másféle sem) sőt az MTA-nak sem vagyok sem rendes sem rendetlen tagja, így nem tudok elemzéssel szolgálni az olajok mélylélektanáról. A VW 502 00 jóváhagyású motorolajokat felekezettől és pártállástól függetlenül nyugodtan használhatod, a választás azokon belül már jobbára apróságokon múlhat - az RS 0W-40-nek egy csöppet nagyobbak a viszkozitási értékei, a Longtec egy csöppet újabb fejlesztés eredménye - válogass a la carte. Az 504 00 jóváhagyás a legújabb hosszú csereperiódusú VW/Audi benzines verdák által megkövetelt 5W-30-as motorolajat takar, ezt a te autódhoz nem tartom elsődlegesen a legjobb választásnak (de azért máskor is kérdezzél nyugodtan).
Lehet, hogy most az őrületbe kergetlek, de kérlek elemezd nekem ki ezt a kérdést!
Megnézettem a benzines specifikációkat:
LLII : VW 503.00
LLIII : VW 504.00 (EZ MIBE KELL???)
LongTec : VW 502.00
RS 0w40: VW 502.00
Idézet Tőled :
"Ha kitartasz a 15 ezres csereciklus mellett, szerintem a VW 502 00 jóváhagyású SLX Longtec 0W-30 motorolaj a legjobb megoldás. A Castrolnál valamennyi fullszint olaj alapolajának nagyjából azonos az összetétele - kb 90 % PAO és kb 10% észter - ez így van az összes SLX-nél (pl LL02, Longtec) és az RS-nél is."
-Miért is a LongTec a legjobb???-mert az egyik legújjjjabb?
-Miben másabb a 0w40 Rs, mint a 0w30-as "Long-ok"?
-Mi egyiknek, másiknak a pozitív, illetve negatív tulajdonságai?- csak azért, hogy tudjam, tisztában legyek vele , """mit áldozok fel és miért"""
Két hete vettem egy Volvo v40-est (1.9-es TDI, 160-180 ezer lehet benne, 2002 májusi, Németországból lett behozva, megkímélt), szeretném az olajcserét minél előbb megcsinánli mert hetente 500 km-t nyomom, viszont nincs könyvem, se infóm az előző tulajtól, hogy milyen olaj kell illetve van benne. Mit javasoltok?
Én az eddig átolvasottak alapján egy CASTROL GTD 10W-40 rész-szintetikusre szavaznék. Ekkora motorba hány liter kell? Egy 4 literes flakon elég?
ha kitartasz a 15 ezres csereciklus mellett, szerintem a VW 502 00 jóváhagyású SLX Longtec 0W-30 motorolaj a legjobb megoldás. A Castrolnál valamennyi fullszint olaj alapolajának nagyjából azonos az összetétele - kb 90 % PAO és kb 10% észter - ez így van az összes SLX-nél (pl LL02, Longtec) és az RS-nél is.
a félszintetikus olajok valóban jobbak mint az ásványi olajok és a teljesen szintetikusak is valóban jobbak mint a félszintetikusok, de pl egy 1200-es Lada vagy egy 105-ös Skoda (egyetlen márkával kapcsolatban sincsenek gondjaim, sőt egy 1200-es Ladát sokáig nagy örömmel használtam), szűknek éppen nem mondható illesztési hézagai mentén annyi égéstermék jut az olajtérbe, ami az ásványi olajokhoz viszonyítva félszintetikus ill. teljesen szintetikus olajokkal sem teszi lehetővé a másfélszeres ill kétszeres olajcsereciklust - némi növelés lehetséges, de szvsz ekkora nem.
Szóval: Én 15 ezernél lecserélném az olajat, az autó adott.
Melyik jobb neki??? - ár nem lényeg, mert ua. áron jutok hozzá kb mindegyikhez.
Most akkor azt melyikre mondanád Slx, hogy az alapolaja, összetevői jobbak???
LL2, Longtec, RS,...???
Mondj egy konkrétatlégyszíves! Hangsúlyozom: ára lényegtelen 100%-osan, nem azért mert gazdag vagyok, csak van jó forrásom és 500ft-ot nem akarok spórolni 4l-en.
Azért szeretném a legjobbat,mert:
1.) Megtartom az autót hosszabb távon és a legjobbat akarom.
2.) A vw 1,4-es motorjainál volt egy olyan probléma, hogy egy olajfurat eltömődött (akár télen a belefagyott kondenzvíztől is:-( ! ... ), akár a trutyi olajtól, mert a szervizek a 15ezres szervíznél csak az 505.00-ás szabványt kérik(ezt meg a jobb 15w40-es ásványiak is tudják), eddig még nem találkoztam más kért szabvánnyal!
3.) Láttam már "napravágyott-hajtókaros" 1,4-est (igaz 100le-st és az enyém csak 75), az okát nem tudják mi volt, de a "mélyen tisztelt" schell teljesített a gk-ban szolgálatot és az olajsár - mint olyan - igencsak erősen jelen volt benne - no comment.
Az autó 3-4 éves 50e km körüli volt..., nem "piroslámpa-ezermesteré".
Aztán az ilyen lyukas blokk látványa után nincs kedvem a nyerő csapaton változtatni. Marad a Castrol, csak ebbe a vasba már valami jobbat, ha lehet a legjobbat.
Cs1é
u.i.: Várom MINDENKI VÉLEMÉNYÉT, TAPASZTALATÁT!!!, akár emailban is, MEGKÖSZÖNNÉM!
"Hiába öntesz egy high tech fullszint 0W-s olajat pl egy 25 éves autóba, ott akkor is 5 ezrenként le kell cserélni az olajat, míg egy "zsírúj" korszerű, nullkilométeres autó ugyanazzal a (hozzá megfelelő minőségű) olajjal röhögve elmegy 20- 30 ezer kilométert."
Nem vitatkozni szeretnék,csak lenne egy teóriám ezzel kapcsolatban. Tényleg figyelembe kell venni a gyártó előírásait a cserével kapcsolatban.DE. 25 évvel ezelőtt előírtak egy bizonyos motorra 10.000-kénti olajcserét ásványi olajjal,ami olyan amilyen.Az olajok is rendesen fejlődnek tény és való,itt vannak szuperebbnél szuperebb fullszint olajok.Ha ugyanebbe a mororba beleöntök egy fullszint olajat,elméletileg tovább kellene neki bírni mint egy ásványinak nem?Szoval ha az a szerncsétlen ásványi olaj kibírt 10.000 km-t,akkor egy félszintnek kellene minimum 15.000-et,egy fullszint-nek meg legalább 20.000-et ugyanabban a motorban. Most leírhatnám 1000-edjére milyen előnyei vannak egy fullszint olajnak az ásványival szemben,de már ugye le lett írva rengetegszer.
másképp fogalmazok, mint az előbb: az RS és a Longlife II (és más olajok is) jók - más-más célra. Ha az 1.4-es motornál 15 ezres csereciklusokat szeretnél tartani, akkor ide is inkább a VW 502 00 jóváhagyású, ebben a műfajban a legjobb minőséget biztosító motorolajokat javasolom - az általad említett 505 00-ás jóváhagyás egy korábbi, kevésbbé szigorú követelményt ír le.
néhányszor már leírtam itt a fórumon (is), hogy a motorolajok hőtűrő képessége halvány köszönő viszonyban és távoli rokonságban sincs az adott olaj SAE besorolásával, a hőtürő képességet leginkább az alapolaj minősége határozza meg.
ha valóban a SAE besorolás lenne a meghatározó akkor a 20W-50-es "gazdaságos" motorolajok igencsak ott lennének a topon, pedig...
Az olaj "megízlelgetése" már egy más kérdés: a kopottabb motorok nagyobb illesztési hézagát egy alaconyabb SAE osztályú (kisebb viszkozitási értékű) olaj természetesen nem képes teljesen eltömíteni, így logikusan beindul (vagy megnövekszik) az olajfogyasztás - a külső hőmérséklettől (majdnem) függetlenül.
Az olajok elhasználódása vagy ahogy Te fogalmaztál, elfáradása rengeteg tényezőtől de leginkább két dologtól: az autó konstrukciójától és a vezető jobb lábán lévő cipő méretétől függ. Hiába öntesz egy high tech fullszint 0W-s olajat pl egy 25 éves autóba, ott akkor is 5 ezrenként le kell cserélni az olajat, míg egy "zsírúj" korszerű, nullkilométeres autó ugyanazzal a (hozzá megfelelő minőségű) olajjal röhögve elmegy 20-30 ezer kilométert.
Az 1-4-essel nem szeretnék 15-ezernél többet menni, inkább kevesebbet..., hiába tudná az autó, meg szeretném tartani sokáig és ahogy mondani szokták: nem vagyok én olyan gazdag, hogy a sok olcsó szemetet megvegyem, tehát inkább lecserélgetem hamarabb az olajat. Most éppen 1500km van az autóban, most szeretném elsőként, majd legalább még egyszer(ha nem kétszer! -de az vesse rám az első követ, aki szerint ez árt a pénztárcámon kívül valaminek is...) 15ezerig, aztán 15 ezernél.
Magyarán nincs szükségem a longlife technológiára - hiába tudja az autó - Én a jó olaj rendszeres cseréjében már nagggggyon pozitív csalódtam!
Ezen nem igazán akarok változtatni. Márkaszervízben azt mondják,: " a 0w30-asból legyen mindíg a csomagtartóban is legalább egy liter ! " - no comment!!!
Innét gondolom áll az 505.00-ás szabvány, de a legjobbat szeretném, ha a LLII jobb, mint a 0w40 RS akkor azt!, de miben jobb, miben rosszabb egyik a másiknál???- erre lennék kíváncsi.
A LL II egy úlabb fejlesztés, mint az RS, de miben másabb; jobb???
Legfőképpen a melegoldali viszkozitás aggaszt 30 vs. 40!
Miért van az, hogy nyáron egy 35-37 c.fokos(nem elirás)melegben egy hosszabb autópályás hajtás után egy 0;5w30-as olajat nagyon megízlelegetnek az autók? általában ( Láttam már olyan olaj/hőmérséklet - táblázatot, ahol a 30-as olajokat 30c.fokig ajánlották.). Mikor "fáradnak ezek a "30-asok el", bár egy vw 1,4-es nem versenyautó, de ami ilyen körülmények között elfogy,az általában azért el is hígul! s talán nem is igazán úgy ken, mint ahogy kéne..., nem'tom...
az 1.4-es motorba mindenképpen Longlife II-es (VW 503 00, 506 00, 506 01) motorolajat tegyél - enek az az előnye minden más motorolajjal szemben, hogy csak ezzel tudod megvalósítani a hosszú csereciklusokat.
A Passat "AEB" 1.8T motorhoz a legoptimálisabb megoldás egy VW 502 00 jóáhagyású motorolaj lenne - ide pl jó megoldás lehet az RS 0W-40, ha gépezet nem fogyasztja túl mohó mértékben a motorolajat, egyébként 5W-s olajat ajánlok.
Vezérműszíjban és tájékában nem tudok okosat mondani.
Az egyik egy vw 1,4 -es motor, ami változó szervízintervallummal rendelkezik, de előbb le kellene cserélni az olajat. Nem tudom, mi lenne a LEGJOBB!?
A márka Castrol lenne, a kérdés RS 0w40, vagy Longlife II 0w30???
Most egyenlőre 1-2 szer le akarom dobni az olajat 15ezerig, aztán 15ezernél, és utánna 10-15 ezrenként, de a legjobbat szeretném!!! Kérdés: Mi az egyik olaj előnye, illetve hátránya???
Másik: egy 1,8T "AEB" Passat.Milyen olaj OK bele:0w40; 0w30; 5w40???, illetve 100%-os e a 153 fogas vez.szíj-mert nagyszerviz lenne a kocsin- és még a görgőkön kívül(2db) mit kell cserélni???
a BMW ehhez a típushoz (is) MSP/A fedőnevű SAE 75W-140-es (természetesen API GL-5-ös) hajtóműolajat ír elő. Ha a most bent lévő Aral "hipoid akármi" pl a Getriebeöl Hyp SAE 85W-140, akkor teljesen jó (és egyben márkás) olaj csörgedezik a difidben (bár műszaki szempontból a "márkás" valóban enyhén pongyola megfogalmazásnak tűnik). Ha a "márkás" kifejezés alatt esetleg mégis szintetikus olajat értett az általad olvasott irodalom szerzője (vagy fordítója), akkor érdemes pl az Aral Getriebeöl BS-LSX vagy a Castrol SAF-XJ hajtóműolajok valamelyikéből belöttyinteni a difibe azt az 1.7 liternyit .
93-as 525i/24v Bmw diffijébe milyen olajat javasoltok (nem sperres sajna)? A könyv egyszerűen csak "márkás" hippoid olajat ír, de szerintem ez nem vmi pontos meghatározás.........
szerintem az 5W teljesen felesleges, és inkább a felső oldalát emeld igazán ha spórolni akarsz! (50-60ra) Mert a turbó és lánccsere az sajnos horror, ahhoz képest a legdrágább olaj is aprópénz! :(
bezzeg a 900.. abba még a 'gazdaságos' is elment! :)
Nekem került a javaslatodra a 1990-es Toyota Celica-ba 10W60-as olaj az elötte használt 5w40 helyett. Most jó 1000-1100km-t mentem vele és örömmel jelzem hogy nem észlelek olajfogyást, szóval az olaj megoldotta a gondomat!!!
Sziasztok!
Hozzáértők segítségét kérném: 93-as évjáratú SAAB 9000-es 2.0 literes ECO turbo-ba milyen motorolajat ajánlotok? KM: 208000 óra szerint, ettől csak több lehet...
Fentiekre figyelemmel 5W, 10 W, vagy netán 15 W-s is elég lehet kor, km miatt?
Válaszotokat előre is kösz!
Ja: olcsó forrás is érdekelne!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ne told neki mert a Horvát rendörők köcsögök,nem nagyon szeretik a Magyarokat.
Én soha többé Horvátország,ennyiböl és ennyi idö alatt simán megoldom Jesolot vagy Bibionét,és leirhatatlan a szinvonalbeli külömbség.És akkor més a tengerbevaló fürödhetöséget még nem is feszegettük.
a könyv vonatkozó fejezetét sajnos még szemüveggel sem látom, de elég kuszának tűnik a helyzet: az 505.01 jóváhagyású motorolajok a PD TDI motorolajok privilégiumának tekinthetőek, a (normál, 15 ezres csereciklusú) 90 lovas TDI motorok valóban megelégszenek a VW 505.00 jóváhagyású motorolajokkal. A rejtvénynek két megfejtése is lehet: az 505.01-es olajok általában rendelkeznek a VW 505.00-ás jóváhagyással (is), másrészt az 505.01-es olajok drágábbak, nagyobbat lehet rajtuk kaszálni...
az olajok hőtágulása (a motorolajok normális, 100-130 C fokos üzemi hőmérsékleti tartományában) minimális, így a nívó még egy ílyen általad leírt terhelésnél is legföljebb 1-1.5 mm-et mozdulhat fölfelé - ez semmi gondot nem okozhat. Jó időt nektek és jó egészséget az autónak!
az amerikai autók (és itt nem a 1000 Nm-es szörnyetegekre hanem a "normális" autókra gondolok) általában szeretik az 5W-30-as olajokat. Ha valamiért mégis idegenkedsz ettől a SAE osztálytól, esetleg érdemes megbarátkozni a 10W-30-as olajokkal (pl Castrol Performance GDI).
Az autó VW Golf 4 Variant 1.9 TDI évjárat 2004, motor ALH 90le nem "PD"-s a sima adagolósok utólja 14 e km futással.
A könyv szerint 505.01-es olaj kell bele 15 e km periódussal a szervíz viszont azt mondja, hogy nem ajánlja azt mert ebbe elég az 505.00-ás Castrol TXT 5W-40 (ezt öntenének bele). Arra hogy mit ír a szervízkönyv a szervízvezető azt mondta, hogy akkor tesznek bele 505.01-et. (gondolom neki tök mindegy)
Nyugodtan keverheted a DOT 4-eseket egymással,semmi bajod nem lesz belőle.Egyedül a DOT 5-öt nem szabad keverni a DOT-3-4-5.1-hez,mert az szilikon alapú fékfolyadék.
Fékfolyadékok mennyire keverhetőek egymással? Most cseréltük az autóban és kevés lett a 0,5l Bosch DOT4, önthetek hozzá más gyártó (mondjuk MOL EVOX DOT4) termékét, vagy maradjak a Bosch-nál?
Az 5W30 fullszint,mig a 10W40 félszint általában.Ha sokáig szeretnéd még használni,akkor elsősorban az5W30 javasolt minden előnyével együtt. Könnyebb hidegindítás,gyorsabb átolajozás(ezzel együtt kisebb hidegindítási kopás),jobb hőtűrés,kevesebb párolgási veszteség,stb. Hogy SLX szavaival éljek,gondolom te is jobban szereted a kaviárt mint a zsíroskenyeret.:-)
Ez jó hír, thx. A motortérben található matricán(!) is ez van de eddig mindenki 10W40-est ajánlott. Egy Pontiac Trans Sport-ba (3.1 V6) is 10W40-es került pedig ott is 5W30 volt a gyári ajánlás. Esetleg a 10W40-el télen nehezen fog indulni?
1990-es Ford Thunderbird 3800-as V6-os még OHV, abszolút nem a mai pörgős kategória. 94 ezer kilométer van benne, a váltó 4 sebességes automata. Ritkán használom, akkor is inkább csak "gyaloglásra". Fordulatszám a 3000-et szinte soha nem éri el! Várom az 5leteket!:)
bizalommal ajánlom a Wilker Kft-t (József Attila út 59.). Azt persze nem tudom garantálni, hogy minden Castrol termék a raktárukon van, de az esetleg pont hiányzó dolgokat 1-2 napon belül be tudják szerezni (tőlünk).
(talán) én örülnék a legjobban, ha lenne egy boltunk, ahova "vakon" eljöhetne mindenki és (szinte) minden Castrol kenőanyag (szinte) állandóan kapható lenne. Persze úgy is fogalmazhatunk hogy nem lenne sportszerű megjelenni kiskerben a viszonteladóink mellett....
Szvsz Budapesten (és a nagyobb vidéki városokban) azért van néhány felkészült, komoly (Castrol) választékkal dolgozó partnerünk ahol biztos tudnak segíteni.
mint ahogy szvsz egyetlen kereskedő sem tud felelőséggel nyilatkozni még a szomszéd üzletben kapható áruk minőségéről sem, így én sem tudok neked (sem) semmi elkötelező érvényű információt mondani a Castrol Hungária Kft-től eltérő csatornákon forgalmazott Castrol olajokról.
A Netről ill. innen-onnan beszerezhető Castrol olajak minősége megegyezik a Castrol Hungária által forgalmazottakkal? Meglehet őket különböztetni pl. csomagolás, matrica vagy valamilyen jel alapján?
Ezt csak azért kérdem, mert a net-es olajak felébe kerülnek a boltinak.
Kovido már meg is adta a választ a kérdésedre: a minimum követelménynek a 10W-40-es olajok megfelelnek, gyakori városi használat esetén érdemes 5W-40-es vagy 5W-30-as olajban gondolkodni, (az elnyűhetetlen Suzukik közt valószínű) jó állapotú motornál még akár egy 0W-40-es olajjal is kacérkodhatsz.
A Castrol TXT Softec Plus 5W-30-as lévén 1:1-ben megfelel a gyári ajánlásnak. A városi használat és a csillaggarázsban történő parkolás esetén érvényesülnek leginkább a 0W-40-es RS előnyei, szerintem a vasnak is tetszene ez az olaj (is).
Új Suzuki Swift-ben hány km-nél ajánlatos az első olajcsere? A szervizban Castrol-t tesznek bele. Melyiket válasszam? A gépkönyv kifejezetten az 5w-30-at ajánlja, de megengedi még a 10w-30-at és a 10w-40-et.
Én ezek közül választanék:
Formula RS 0w-40
TXT Softec 5w-40
Szerintetek ezeket bele lehet tenni?
Az autó télen is csillaggarázsban lenne és jobbára rövid városi utakra használjuk.
Olajoskannát szépen beleteszed a benzinkutaknál fellelhető Olajos hulladék-tárolóba, amibe csak a literes fér bele, de mivel árulnak 4-5literes kiszerelést is, benyelik azt is.
teljesen rátapintottál az igazságra (ha élhetek ilyen képzavarral): minden forgalmazó köteles átvenni az általa forgalmazott olajból keletkezett fáradtolajat Persze azt nem lehet azonosítani, hogy az általad visszavitt olajat pont ott vetted, de a blokkon szereplő mennyiséget kötelesek átvenni (na ezt próbálja meg valaki érvényesíteni a diszkont áron forgalmazó kereskedőknél).
Godollon atvettek tolem, az olajnak van egy gyujtojuk, azt mar mar szivesen engedik hasznalni. De az olajos kannat ugy kellett rajuk tukmalni, azert mar gondolom nem fizetnek nekik. :)
Elvileg a benzinkutak átveszik ingyen, mert ezzel is csökken valamilyen környezetterhelési adójuk, de ez csak elmélet, és nem is túl friss infó, mindenesetre tankoláskor meg lehet kérdezni.
ez jó kérdés ma már minden sarkon találni egy forgalmazót viszont senki?/tényleg így van?/ nem kötelezi őket arra, hogy az erősen környezetszennyező mocskukat visszavegyék. igencsak bevezetném azt, hogy ahol veszem az olajat ott át is vegyék a vásárolt mennyiségnek megfelelő fáradt olajat.
Köszi a választ. Igen, a kagylóssal van szerződésük és ha minden igaz helix plusz van benne, remélem, elég jó lesz. Érdekes, hogy az első olajcsere csak 15e km-nél van. 1000km-nél egy átvizsgálás, de lehet, hogy 5-8e körül érdemes lenne kicserélni, addigra bejáratodik a motor. MI a véleményetek a szintetikus olajokról és valaki a castrol 0-40W -ttől el van ájulva....? ciao
nem tudom, hogy Eszteromban milyen motorolajat használnak gyári első feltöltésként (Shellt használnak?), azt viszont (ezen a fórumon) szvsz többen is meg tudják erősíteni hogy az utólagos adalékokra kár egy vasat is költened - én még akkor se használnék ilyent ha én kapnék pénzt érte.
Sziasztok ! Szerintetek egy új ( 1 hetes) autó motorjába érdemes adalékot tenni (prolong,black diamond, egyebek) vagy a garancia megszünik, ha teszek bele ? Még egy : nem tudja valaki, hogy gyárilag melyik Helix olajat teszi a suzukikba a gyár ?
Szia Anton,
A 10W-40-es (pl VW 505 00 jóváhagyású) motorolajok valóban jobban "ízlenek" a motornak mint a jellemzően VW 501 01 jóváhagyással rendelkező 15W-40-es motorolajok, de a gyári javaslatok (vagyis az autóhoz elfogadott és felhasználható olajok) között a 15W-40-es olaj is szerepel, vagyis a motor (a nagyobb hidegindítási kopástól, a fokozottabb iszapképződési hajlamtól és egyéb apróságoktól eltekintve) ezzel sem károsodik.
sziasztok
2002 -es seat cordoba (még az előző garniturából), 1.4MPI -be papír szerint 10W40-es olaj kell, a derék márkaszervizben viszont 15W40 -t töltöttek bele a 60E szerviznel... sajnos nagyon nem konyitok a dologhoz, de az rémlik, hogy ez nem tesz jót a motornak - érdemes egy olajcserét beiktatni, vagy ennél a motornál ez nem jelent nagy gondot? köszi
Szia Vbandit,
a hosszabbított motorolaj csereperiódusokat tudtommal jelenleg csak két cég, a VW konszern és a BMW hirdeti a "Longlife" kifejezéssel, a többiek (így a Renault is) egyszerűen és mindenféle jelző nélkül meghosszabbítják azt. A Renault 30 ezres csereciklusú dízelmotorjainál az ACEA B4 minősítésű motorolajok tökéletes megoldást jelentenek.
Miért akarom kicserélni? Folyik a váltórúdnál, és gondoltam 55Ekm után nem fog neki megártani, ha kicserélem. Bár ilyen árak mellett télleg meggondolandó!
Amúgy ez az 1 literes rátöltés nagyon zavar! Mivel folyik lehet h soha nem tudom meg, hogy rá kell-e tölteni 1L-t!? Mert ugye kicsavarom a szintellenőrzőt, ok, de ha nem folyik, agyalhatok, hogy elfolyt-e az az 1L, és töltsek még rá, vagy nem is volt túltöltve :(
Meguinból kapható 75W-90 1500/l áron. Igaz az részszintetikus, de a specifikáció alapján megfelelő.
Lehet ekkora különbség a Castrollal szemben, mint amit az ár tükröz?
Hello A segítségeteket szeretném kérni,egy Renault Megan 1,5dCI be 10w50es olajat szeretnék önteni...de az olajra nincs ráirva,hogy Long Life és az autonak 30 000Km az olajcsereperiodusa.... EZEK VANNAKA FLAKONON...: ACEA A3-98 ,B4-98 API SH,SJH/CE,CF CCMC G4,PD2,D4
Szia Calibra,
a Seat ehhez a váltóhoz VW G50 jóváhagyású (SAE 75W-90-es) hajtóműolaj használatát írja elő - csodák nincsenek, az ennek megfelelő (szintetikus) hajtóműolajok tudomásom szerint más gyártóknál is 4000 Ft/lityi árban mozognak. Gondold végig a minőség/ár kérdést - amikor pl bontóban veszel meg egy alkatrészt, az az olajban úgy néz ki mintha fáradtolajat öntenél a vasba.
Egyébként miért akarod kicserélni az olajat? (a gyár mindössze szintellenőrzést javasol 30 ezer kilométerenként, cserére nincs szükség)
nézd meg, hogy ha a felső szintellenörzőből kitekeritek a csavart nem folyik-e ki pluszban rátöltött olaj. ha így van akkor azt ajánlják következő feltöltésnél is rá kellene nyomni +1 litert. autószerelő topikban nemrég volt szó erről a "remek" váltóról.
Igazad lehet :) a minőség terén... És valszeg télleg elég lesz 3 liter...
Most csak annyi a bajom, hogy folyik az olaj a váltórúd bemeneténél, és gondoltam szimmeringcsere, aztán adok neki új olajat is, ha már bolygatjuk a környékét.
Amúgy most van benne 55EKm, és 1.5 év múlva adom is el, mikor letelik a részlet :)
Drága drága.:-))Ezen nem érdemes spórolni.Ha spórolsz,akkor lesz drága igazán.Mit mondasz majd akkor,ha berágódnak a fogaskerekek,szétkopnak a szinkrongyűrűid idő előtt?Mit mondasz akkor,ha beleöntessz egy ásványi olajat,és -20 fokban rángatod a váltókart mint egy félőrült,mégsem veszi be a fokozatokat. Szvsz elég lesz oda 3 lityi,az az egy deci nem oszt nem szoroz.Egyébbként nem tudom mennyit mész a kocsival,de kb. 60.000 km-enként ki lehet bírni ennyi költséget.És még nem is beszéltem a kifogástalan működésről,tartósságról,a télen történő zökkenőmentes kapcsolásokról.Érdemes ezen elgondolkozni.
Egy 1997-es Seat Ibizába (1.4i, sima 5 seb váltó, ugye VW) kellene raknom váltóolajat. Tudnátok segíteni, hogy pl. Castrol olajból milyen kell neki, és mennyi?
JA! És a diffimű is a váltóval van egybeépítve, vagy annak is külön olaj kell esetleg? (nem hiszem hogy külön olaj kellene, de azért rákérdezek:)
Szia Gytam,
teljesen naprakész vagy: elsőként az új Passatokban (és néhány Tuaregben) "megtestesülő" VW 504 00 (benzin) és 507 00 (dízel) jóváhagyásoknak a Castrol termékei közül az SLX Longlife III 5W-30-as motorolaj felel meg. A Longlife III-as olajok a Longlife II-t "kérő" motorok egy (nagyobb) részéhez felhasználhatóak, ha megadod az autó pontos típusát akkor (legalább mi ketten) okosabbak leszünk.
Szia! Igen tudom. De akkor lenne még egy kérdésem. totalcar áruházban láttam olyant, hogy SLX Longlife III. Talán 5W-40-es. Azt írják, hogy VW 504.00-nak felel meg többek között. Akkor ez már nekem nem is jó?
Üdv
gytam
én SK-ból vagyok, de a külombség az árban az van mert 4L TXT 14000 FT-ba jön
bele és 4L Magnatec meg 9000FT
de ahogy látom MO-n féláron van a TXT, ha már kapható 7-8000 körül
még kellene egy forrás Komárom vagy környékén
Szia C20XE,
a két olaj (Magnatec 5W-40 és BP Visco 5000) Opel szempontból szinte egyenértékű (ACEA A3/B3/B4), vagyis egyéb szempontok (kedvezőbb ár, szebb címke, gusztusosabb flakon, stb) alapján érdemes választanod.
SLX-350!
Megjobb választás Castrol Magnatec 5W-40-es, vagy BP Visco 5000 5W-40-es olaja?
G Astra 1,6 16v-ba. Némi hajlam olajfogyasztásra...
Köszönettel:c20xe
Szia Gytam,
a Shell Helix egy termékcsalád, amelynek a Helix Ultra X LongLife 2 0W-30 nevű tagja rendelkezik a VW 503 00, 506 00 és 506 01 jóváhagyásokkal. A Helix-ek közül az általad említett VW 502 00 jóváhagyással a Helix Ultra 5W-30 rendelkezik.
Szia apa65!
Nekem Cliom van szintén 1.4 16v mocival. Itt a fórumon nekem a Castrol SLX 0W30 Longtec-et ajánlották.
Eddig bevált, nem csipegeti az olajat.
Ha viszonylag sok a hidegindítás és rövid utakon jársz biztos beválik neked is.
Cushman
Sziasztok.Új Megane 1.4 16v tulajdonos vagyok. sok emberrel beszéltem,mindenki mást mond.Arra lennék kiváncsi,hogy melyik az igazán jól bevált motorolaj,tapasztalaitok szerint?
Az lemaradt,hogy a TXT-t.Mindkettő olaj frankó.De ha eddig TXT-t használtál akkor azt nyomd,én legalábbis azt tenném.Árban meg nem sok különbség van köztük ha jól körülnézel a piacon.
Csá mindenki.
milyen olajat ajánlotok Nissan Almera 1997 , mostani Castrol TXT Softec 5W40
20 000 km van lefutva, ösz.km 190000.
mi a vélemény a Castrol GTX Magnatec 5W40 -ról?
köszi a tanácsokat
Sziasztok!
Valamit nem értek! Van egy Octaviám, rugalmas, de max. 30000 km-es olajcsereperiódussal. Az útmutatóban azt írják, hogy ez akkor igaz, ha VW 503.00-nak megfelelő olajat használok. Namost ha felnyitom a motorháztetőt van egy matrica, ami a Shell Helixet javasolja. VISZONT a Shell Helix Ultra is csak VW 502.00 minősítésű.
Akkor most mi az igazság?!
Elnézést, de egy ideje nem tudom formázni a hozzászólásaimat!
Üdv:
gytam
Azt én írtam, a régi autómmal próbáltam ki. Az ásványi olaj leeresztésekor tapasztaltam majd egy perc járatás után. Következő cserénél részszint Opel olajjal már nem esett le a fordulat ugyanilyen leeresztésnél. Inkább a márkás ásványi vs. olcsó részszint közötti dilemmával küszködőknek ajánlott tapasztalatként írtam. :)
Viszont nem is percekig tartó járatást javasoltam cserekor, a trutyi nagyrészét már önindítózáskor kiköpi a motor. Annyi pont elég, és tutira nem tesz nagyobb kárt a motorban, mint egy szokásos hidegindítás.
A mosóolaj egy része meg benne maradna a motorban. Az összekeveredve egy patikamérlegen adalékolt korszerű motorolajjal, még ha nem is volt benne lerakódást feloldó plusz adalék, akkor is jól elhangolná az új olaj tulajdonságait. Ezzel sokezer km-t menni, khm, talán nagyobb kockázat, mint az a plusz egy hidegindítás kaliberű "motorkínzás"...