Például azért, mert ráereszti a tulajdonában álló pályahálózatra a gőzös nosztalgiaüzemet (amivel akarva-akaratlanul is) a vasút népszerűsítése zajlik). :-)
De a töprengést félretéve is... Mert pl. egy meghibásodásos tűzeset folytán miért kell leégjen az egész környék? Ahogy a vasútnál "bevett dolog" a gyomirtás és az űrszelvénybe belógó bárminemű tárgy, / növényzet (fa / bokor) eltávolítása, ugyanúgy a pályától bizonyos távolságra a gyúlékony anyagokat is távol kellene tartani. (Csak ha itthon kimondod azt a 2 szót, hogy (bármi) "pénzbe kerül", mindenki visítva menekül. :-D )
Magyarországon az 1984. decemberi menetrendváltással megszűnt a menetendszerinti gőzösüzem. Miért kellene a MÁV-nak 2021-ben a 7000 km-es pályahálózatán a gőzösüzem kivánalmainak megfelelően védősávokat kialakítani a vágányok mentén?
Amikor kinyitottad a katlan ajtót -. jó.., tudom Te nem -, akkor szinte ugyanazt a falsot kapta a tűztér, mint a " luknál "...., bár nem azonos volt a látvány.
Nem mellékesen, abban az időkben voltak még szar szenek is / ajtón be --- kéményen ki /..., s akár lehetett Lapátigazgató hiányos hozzáértése is :-P
Gyerekkoromban Vámosgyörktől Jászapátira gőzös (275, 375) vitte a vonatot. Ha sötétben mentünk, mindig szálltak az apró világító szemcsék (égő korom) a kéményből.
Mindig kilyukadt volna a tűz? Vagy inkább olyan fajta volt a szén?
Na jó, de ha most a próbamenetet "hatóságilag megállították", akkor mi lesz (majd) a meghirdetett nosztalgia menetekkel, amikre jó sokan befizetnek? Azokat is megállítják majd félúton, hogy "de ez így veszélyes"...? Erre nyilvánvalóan ki lehet (és ki is kell) találni valamit! (... és nem azt, hogy az egész tervezett útvonal mellett eltüntetni az avart, mert az nyilván esélytelen.)
1964.VI.18.-án Mezőhegyesen a Makó felé kihaladó MÁV 6592 számú tehervonat MÁV 375,1520 pályaszámú gőzmozdonyának szikrájától az átrakó vágányra állított GV Ja 20140 pályaszámú nyitott teherkocsi rakománya, bálázott, ponyvával takart kenderkóró meggyulladt. A tűzesetet az éppen ott sódert átrakó ÁG. dolgozók észrevették és eloltották, de a rakomány és a kocsiajtók így is elégtek.
Amiket leírtam, azokat 50 éve tanultam az Öregektől..., s pár évig alkalmaztam, működött.
Ha a 25 éve schuffniban levő Riga motor anno szívatóval indult.., az most is úgy fog.
Abban -, legalább is mi ketten -, egyetértünk, hogy ez nem a Mozdonyszemélyzet problémája..., de egy - két ilyen elqrt menet, oszt mehet a parajosba a 009, miközben csak némi odafigyelést igényel a biztonságosabb működtetése !
Meg, gondolom, ahol nem szökőévben egyszer, hanem mondjuk óránként 4-5-6 alkalommal ment el gőzös, és szórta a szikrákat, ott - gondolom - nem is tudott nagyon megnőni semmi, ami utána látványosan le tudott égni, elégett az, amikor még kicsi volt...