Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Sajnos a citrus tartás nem olyan nehéz, de egyáltalán nem olyan könnyű sem.
Ez többek közt a kumkvátokra vonatkozik.
Nagyon-nagyon későn kezd magához térni tavasszal, nagyon-nagyon nehezen kezd virágozni és teremni.
De még ennél is rosszabb: a kertészetektől vásárolt citrus, akár kumkvát esetén, többségében külföldről (olasz, spanyol, portugál) kertészetekből hozatják a növényt, ahol fel turbózzák, kora tavasztól üvegházban gyorsítják a magához térést, majd a virágzást és előkészítik ilyen virágzó, majdnem termő állapotban eladásra.
Ezt nem lehet igazán utánozni, ebből az következik, hogy a következő évben jön a nagy csalódás.
A növény semmiben nem azt a körülményt, feltételt kapja, mint előző évben, így az eredmény is szánalmas ehhez képest.
Mindez nem jelenti, hogy nem lehet, nem érdemes tartani ilyen növényeket, csak számolni kell azzal, hogy messze nem olyan lesz az eredmény.
Több év megfelelő körülmények közötti kiegyensúlyozott tartás (úgy a téli és úgy a nyári) kell, mire a növény átvált a nem "felturbózott" körülményekre és szépen terem.
Ja, a lépcsőházban 15 fok van jelenleg, de ajtó mellett van, valamennyire világos. Kint fagyok is lehetnek/vannak, nem mertem még a teraszajtó mellé húzva sem hagyni. Valahol azt olvastam, hogy -10 fokig is kibírja. Nem akartam kipróbálni. :)
Köszönöm szépen a gyors választ, megfogadom a tanácsot. A kiegészítés posztért is hálás vagyok.
Metszeni mikor érdemes, milyen mértékben?
Kaspó: 38x38 cm-es kocka, kapott citrusnak való földet, és marhatrágyát tavasszal. Tetszett neki.
A pontos típust nem tudom sajnos. Valamelyik budapesti kertészetben vettük: New Garden vagy Rozmaring, talán inkább az utóbbi, de aznap több helyen is vásároltunk, nem emlékszem, hogy melyik volt. Ehető fajta. :)
A leggyakrabban termesztett, tojásdad termésű Nagami kumkvat nyári hőigénye 27-38 º C. De -10 º C-ig fagytűrő! Kínában a teatermesztési körzetekben termesztik, ahol más citrusféle nem él meg. Ez az egyetlen citrus, amely téli nyugalomba vonul. Nyugalmi periódusa alatt nem fejleszt új hajtásokat, nem virágzik. Cserépben tartva kiemelendő, hogy víz- és páraigényes, napfényre való, lágy vízzel kell öntözni. B típusú virágföldbe való. Nyáron tartsuk a szabadban, napos helyen, télen világos helyen, 4-6 fokon.
Magról ne szaporítsuk, mert virágozni nem fog. Japánban és Kínában vadcitrom (Poncirus trifoliata) alanyra oltják, így törpésítik is egyben.
Idén lenne az első tele a minimandarin fánknak (kumquat). Kaspóban van, már lelegeltünk róla több, mint 100 db termést, és mostanra újra termett másfélszer ennyit. Ezek kisebb-nagyobb termések, de még mind zöld, némelyik már picit elkezdett sárgulni. Már behoztam őket hűvös, de világos helyre teleltetni (lépcsőház).
A termésekből lesz még valami? Szedjem le, és próbáljam meg ablakban érlelni, vagy hagyjam inkább rajta?
Röviden: a Meyer 1908-ban került az USA-ba Kínából, igen elterjedt kerti gyümölcsfa lett. 1940-ben fedezték fel benne a tünet nélküli tristeza vírust. Kiirtották az összes Meyert, kivéve egy csoprtot, ami vírusmentes volt. Ez a csoport volt az alapja az improved Meyernek. 1950-bwn fedezték fel a vírusmentes törzset, 1975-ben a Kaliforniai Egyetem engedélyezte a "Improved" Meyer lemon (Citrus x meyeri "Improved") néven. Minden kereskedelmi forgalomban kapható Meyer ebből a klónból származik.
Az Usa-ról ír, a kérdés, Európában vannak-e régebbről Meyer citromfák, illetve milyen az, amit kereskedelni forgalomban lehet venni Európában és nálunk.
Amerika kedvelt alanyai. Gondolom, mivel ezek szabadban is jól teljesítenek. Legalábbis ahogy máshol ottani honlapokon is látni, ugyanezek az alanyok vannak megjelölve. Jó tudni ezeket a dolgokat. Amúgy tuti, hogy MINDEN Meyer vírusos? Az első az volt, és abból szaporítottak aztán mindent, vagy náluk felfedezték, és oda fertőzött került ki? Ezt jó volna tudni valóban a Meyerek kezelése miatt...
Esetleg az olyan kevésbé általános alanyokról, mint a magonc pomelo, ill. grapefruit nincs szó? :)
Carrizo Viszonylag hidegtűrő, magas hozamú Exocortisra érzékeny
Rezisztens a Xiloporózisra Sóra, mészre érzékeny ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- C.aurantium Hidegtűrő Érzékeny a citrus tristeza vírusra Kivételesen ellenáll a "mal secco" betegségnek Toleráns a fitiftóra, exocortis, xiliporozisra Nagyon jó a gyümölcsminősége ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- C. Jambhiri Szárazságtűrő Érzékeny a fitoftórára ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- C.limonia (Rangpur) Sótűrő Gyenge gyümölcsminőség ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- C macrophila Só és mésztűrő hideg érzékeny A citrom népszerű alanya Tristeza, fitoftóra, xiloporozis érzékeny. A citromok kivételével gyenge termésminőség -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------C. reshni (Cleopatra mandarin) hidegtűrő Fitoftóra érzékeny Só és mésztoleráns Jó gyümölcsminőség -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------C.Volkameriana Ellenáll a "mal secco"-nak Fitoftóra érzékeny, fonalféreg nagyon hidegtűrő -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------PT, FD Törpésítő alany, nagyon jó hidegtűréssel Só és mészérzékeny Ellenáll a tristeza, xiloporozis, fitoftórának Ellenáll a (blight and burrowing) fonalféregnek nagyon jó gyümölcsminőség (A kifejlett fa méretét kb 50 %-ra csökkenti) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Troyer citrange Viszonylag hidegtűrő Érzékeny az exocortisra és a fás (burrowing) fonalférgekre. Só és mészérzékeny. ================================================================Citrusok kiválasztása
Az alany választása attól függ, hol fog élni. Kereskedelmi célú ültetvényekben van szerepe a vírusmentes anyagnak, mert ez mindig jobban fejlődik, mint egy vírusfertőzött. Pl. a Meyer nagyon népszerű hidegebb klímájú országokban, mint a a valódi citromok, mert alacsonyabb hőmérséklet is elég neki, és dugvánnyal szaporítható. Azonban az eredeti Meyer tünetmentesen a tristeza virus hordozója, és ez a fertőzés átvihető a gyűjtemény többi darabjára. Ennek ellenére árulják sok helyen.
A Limekvat homogé sárga lesz? Mikor szedjem le, ha teljesen sárga, vagy ha esetleg puhul egy kicsit? (Egy szem érik most, a többi egy picit lemaradt...)
A Karibi lime-ra írtam, hogy foltokban világosodik, talán nem vártam eleget, korán szedtem le, de homogén sárgára nem szokott nálam érni - ez lehet igaz a Tahitire is.
Mandarinok esetén rajtad a világ szeme, Neked van a legtöbb fajtád, a Te tapasztalatodra számítunk :)
Én nem ismerem ezeket a fajtákat, csak a Miyagawát, ami a leírások szerint zöldessárgán érett.
A citromok 2 évig is a fán maradnak, akár sárgából visszazöldülnek, nem esnek le. A lime-ok éretten lepotyognak, de korábban is szedhetőek és fogyaszthatóak. (Bár pl. a Nápolyi lime-ról letört egy ág egy gyümölccsel kb egy hónapja, felvágtam, nagyon éretlen magjai voltak és elég száraz volt a gyümi - szerintem még bőven van ideje az érésig - leírás szerint leveses és sárga éretten.) A Karibi és a Máltai lime az eddigi években mag nélküli volt és leveses, most még nem érik. A Karibi héja foltosodni világosodik, sárgul, amikor érik, a Máltai szépen besárgul.
A cédrátok közül a Kínai narancssárgára érve leesik, az óriást korábban leszedtem, még zölden, mert nagyon türelmetlen voltam - idén megvárom az érését.
Sajnos nem tudom megállapítani, mikor kell a mandarint (ill. más citrus gyümölcsöt) leszedni. Elvégre nem várhatom meg, hogy leessen, vagy kiapadjon.
Szóval harmadik fajta mandarint szedtem le és kóstoltam meg.
Először a clementina Precose gyümölcseit szedtem le, amiből szép számmal volt.
Magnélkülinek írták, de azért elő fordultak magok benne. Ezen kívül viszont jó ízű.
Másodszor Okitsu mandarint, mely nagyon jó ízű volt, de talán korán szedtem le. Szerencsére maradt még későbbi szedésre.
És végül mai nap Honikán mandarint szedtem le és kóstoltam meg. Teljesen magnélküli, nagyon lédús és a savasság és az édesség harmonikusan van mag benne.
Már csak Miyagawa maradt a mandarinokból, mely lassan, de érik, színesedik.