Én szerkesztem a http://muffin.lap.hu keresőoldalt. Remélem tetszik a lap, és sok hasznos receptet találtok rajta. Ha esetleg olyan muffin receptes oldalt is ismertek, amit nem találtok a lapomon, kérlek írjátok be a linkajánlómba ( a lap legalján) !
köszi, ez jó kis oldal. eszembe sem jutott, hogy lehet ennek lap.hu változata :)
na majd ha sikerül összekotyvasztanom valamit egyszer, jelzem, bár nem vagyok egy konyhatündér, viszont olyan csodás íze van a muffinnak, hogy jajjj. elvesztem.
Szerintem a muffinban az is nagyon jó, hogy lehet egymás után többfélét is csinálni, ergo hajolhat a háziasszony keze maga felé is, és egy-egy olyan adagot is süthet, ami neki magának ízlik. Szóval én a helyedben csinálnék gyümölcsöset, aki meg kíváncsi a családból, megkóstolhatja.
ribizli
Bocsi, néha átlósan olvasok (... mondták nekem a lokálpatrióta topicon :-) )
Az igazi bécsi szeletet állítólag vajban sütik, de én kirohannék a világból, nem bírom az olvasztott vaj szagát. :-( Az oliva meg sajnos nem igazán alkalmas ilyesmi sütéséhez.
Nem, természetesen nem ehet a fiam Nutellát :-) Azt írtam:
"Nutella az csúszna majdnem mindenkinek, de mogyoróallergiás..." folytatás gondolatban: ezért Nutellásat sem készíthetek... igaz, ezt nem írtam oda, aszittem egyértelmű :-)
Bocsánat, ha lóugrásban gondolkodom, aztán csodálkozom, hogy nem értik :-D
Majd igyekszem pontosabban fogalmazni, csak mindig rohanok és az agyam így tömörít :-)
Egyébként a dokinéni valóban azt mondta, hogy még olyat se ehet, amire ez a "nyomokban..." szöveg rá van írva, de ezt nem tartjuk be, mert szinte mindenre rá van írva. Mint ahogy nem mellőzöm a napraforgóolajat sem, mert kipróbáltuk pl. rántotthusihoz a margarint (alkalmatlan), kukoricacsíraolajat (drága)... Ebből még nem volt problémája. Nutellával már megetették az oviban, mert nem esett le nekik, hogy az mogyorós, de ahogy elkezdett vörösödni a szája körül az arca, belenyomták a szteroid kúpot, így nem alakult ki a fulladás...
Bocsánat, szétOFFolom a topikot :(
ON:
köszönöm a hamismarcipán recepteket, azt meg a férjem utálja, tehát azért nem sütök... csak a csokis meg a lekváros sütik mennek, esetleg pudingosak, semmi különleges ínyencség...
Kedves Fafara, pedig azt sem mondhatod, hogy új vagy a fórumozásban...
Az egész topic linkekről és receptekről szól, tapasztalatcserével fűszerezve. Tényleg kezdd az elejéről olvasni - nekünk ugyanannyi idő végigbogarászni, mint neked - és nem biztos, hogy jobban ráérünk...
Ööö..izé... Más tollával ékeskedtem. Az én receptemet nem találtam, ezért megkerestem a legjobban hasonlítót a neten. Emlékezni meg nem emlékezek, mert kb. 10 éve csináltam utoljára. Sorry! De talán Zitka tudja :-))) Teljesen igazad van egyébként, tényleg nem mindegy! Érzésre 250g. Mégegyszer bocs!
1 cs darált keksz 1 üveg keserű mandula aroma 20 dkg margarin 15-20 dkg porcukor annyi langyos tej, hogy jól formázható massza legyen. Ez lehet 5-6 kanál, de volt már, hogy egy bögrényi is kellet. Ezt mind összegyúrjuk és kis golyókat formálunk belőle. Sima keserű kakaóporban megforgatjuk. Ennyi az egész.
inket pl. tudok, de azt is csak végig kell nézni... én sem értem...
összefoglalva: kell hozzá muffinsütő forma (ha egy pár hozzászólást lefelé elolvasol, találsz árakat és beszerzési helyeket is), muffinpapír vagy ennek hiányában vajazhatod a formát egyesével. a hozzávalók nem igazán térnek el egy hagyományos kevert tészta hozzávalóitól. liszt, cukor, tojás, tej, margarin, sütpor és akármi bele. akármi alatt értjük azt, amitől íze lesz: alma, kakaó, csoki, narancs, dió, mogyoró, nutella, fahéj, mák, gyümölcs, perverzebbeknek sonka, sajt, ananász. ettől szép a muffinsütés, amit találsz otthon, ahhoz lehet receptet keresni.
ebben a topikban is találsz kb. 100 féle receptet...
Hát nem egyszerű helyzet... Ha mogyoróallergiás, akkor hogyan ehet nutellat? Abban is van mogyoró! Vagy nem annyira súlyos az allergiája? Én olyasmit hallottam, hogy iszonyú pici mennyiségű mogyoró is elég egy fulladásos rohamhoz, akinek komoly allergiája van. Többek között ezért van ráírva pl. a Túró Rudira, hogy "nyomelekben tartalmazhat mogyorót". Állítólag ez csak annyit jelent, hogy esetleg a gyártósoron előtte mogyorós valamit gyártottak, és belekerülhet a csokimasszába abból...
Hamis marcipánra ezt a receptet találtam (a férjem nagypapájának testvérétől származik), de létezik egy krumpliból készült is, szintén aromával. Azt most nem találom.
Hamis marcipán
1,5 dl tejet fölforralunk, 75 dkg cukorral kevergetve főzzük kislángon 10—15 percig. Tűzről levéve 40 dkg réteslisztet belekeverünk, simára dolgozzuk, hozzáadva 1 csomag Ráma margarint. A masszát kettéosztjuk, egyikfelébe 2 evőkanál kakaót keverünk, a másik felébe egy jó evőkanál keserűmandula aromát teszünk. Egy tepsit kibélelünk alufóliával, rásimítjuk az első felét, majd a másodikat. Kihűlve vizes késsel kis kockára vágjuk kb. 2 cm-re.
ezen mindig elkepedek;
van egy topik ... sok-sok hozzaszolas, de valaki bele se nez, meg sem probal legalabb parat elolvasni ...
kedves fafara!
a muffinrol, a keszitesrol, eszkozokrol, otletekrol, receptekrol szol ez a topik .... ha erdekel akkor kezd az elejen es legalabb "lougrasban" nezz bele!
ha elolvastad es van meg kerdesed, akkor nagyon szivesen mindenre valaszolok/lunk.
mostanában kaptam rá a muffinra, egyelőre a csokisra. mennyire macerás otthon elkészíteni és mi kell hozzá? mármint az alapanyagokon kívül, gondolom valami sütőforma vagy ilyes.
olvastam korábban is a hozzászólásodat, ;-) erre próbáltam célozni amikor azt írtam, hogy nekem nyers maradt a tészta... Nemtom mit csináltam rosszul, szerintem már a tészta sem volt jó, túl simára kevertem, de legközelebb kipróbálom mindkét módszert: a tepsi felébe rétegezve rakom le, a másik felét sütés után töltöm meg. :-) Kíváncsi vagyok...! :-)
az én családomnak nem egyszerű sütni-főzni. Nem látnak tovább a baracklekvárnál. Már az én-kedvencem eperlekvár is gázos, de gyümölcs a süteménybe.... lázadáshoz vezetne, és vagy menne a kukába, vagy nekem kéne megenni az egészet :-)
Nutella az csúszna majdnem mindenkinek, de mogyoróallergiás a nagyobbik fiam, és az összes olajos magtól el van tiltva (az hagyján hogy dió meg napraforgó tilos, de nem ehet se gesztenyét, se marcipánt - ami ugyebár keserűmandulából van-, de még szezámmagot se...) szóval még muffinreceptet se könnyű választani...
Legutóbb kipróbált és (szerintem) csodásan sikerült muffin recept:
Diós-almás muffin
Hozzávalók: 2 tojás 3 (nagy) evőkanál méz (én még egyet tettem bele, vagy egy pici cukor is jó lehet, ízlés kérdése) ½ csésze olaj (3dl-es csésze) ½ csésze darált dió 1 ¼ csésze liszt 1-2 teáskanál fahéj (ízlés szerint) 1 teáskanál sütőpor 1 teáskanál szódabikarbóna ½ csésze reszelt alma 1-2 evőkanál tej Elkészítés: A muffintepsit kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük (liszt+sütőpor+szódabikarbóna). A tojásokat felverjük a mézzel és az olajjal. Hozzáadjuk a reszelt almát és a darált diót, majd a fahéjat. Beleadagoljuk a lisztes keveréket (apránként) és a tésztát tejjel lazítjuk. A masszát a formákba kanalazzuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. (Gázsütőben 4-es fokozaton sütöttem, előmelegítés után, illetve kb. 15 perc után levettem 3-asra, mert erősen barnult az alja/széle, viszont a özepe még nyers volt. Így pár perc után teljesen megsült.)
Keresgéltem, de nem találtam az eddigi sok-sok recept közt. Egyébként egy receptgyűjteményből van, ha még nem bukkant fel itt, szívesen megosztom veletek (Félszáz muffin, Még félszáz muffin)
Tapasztalatokról annyit, hogy nekem a papír nem jött be, csak hozzáragadt a tészta, inkább vajazom a formát. Valaki kérdezte, én 1-2 hete az intersparban vettem, kb. 1200 Ft volt, Fackelmann, és 12 darabos. Szerintem jó vétel volt, és sima sparban is láttam, lehet, hogy még van belőle. :)
Elsőre ennyit.
Üdv,
Judit
Nekem van egy nagy fecskendő-szerűségem (van valami doughnut-sütő szett, abban volt), azzal töltögettem a nyers tésztát. Csőr belenyom, némi töltelék befecskendez, csőr kihúz. Kis pötty marad a helyén, ezt általában "körbenövi" a tészta :) Nem szabad túl sok tölteléket nyomni, mert akkor lemegy az aljára és ott sülöget. Szilvalekvárral csináltam úgy, hogy sok lett a töltelék, picit sült az alján, de nem égett meg. Mikor belebököm a csőrt, akkor próbálom úgy irányítani, hogy ne egész az aljáig érjen, és akkor általában a tésztában marad a lekvár (vagy nutella, az is fincsi benne).
Fejből nem megy az alaptészta receptje, de megkeresem (egyébként egy régebbi széria Oetker-sütőporról származik, cseresznyés fánkocskák néven fut).
Ez a tészta amúgy azért tetszik nekem, mert jól tudom variálni (kókusszal, kakaóporral, csokidarabokkal - nem a spanyolviaszt óhajtom feltalálni egyébként :))
Én gyakran sütök töltött muffinokat. Leginkább a mogyorókrémes a nagyfiam kedvence, de csináltam már többször lekvárral megtöltötteket is.
A bekevert tésztából 1 evőkanállal teszek a muffinsütőbe, erre jön kb. fél evőkanálnyi mogyorókrém vagy lekvár, vagy nagyon keményre főzött puding. Erre jön újabb evőkanálnyi tészta és mehet sülni. Nagyon finomak, nem marad nyersen a tészta a lekvár körül. Szerintem ez így a legegyszerűbb.