Keresés

Részletes keresés

Hyuji Creative Commons License 2011.02.10 0 0 9261

Kedves fautas!

Koszonom szepen, hogy mas peldat is megmutattad!  Idegennyelvek tanulasanak nincs vege, de szeritem ezert nagyon erdekes is. 

Azt mondjak, hogy a magyar nyelv nem annyira nehez nekunk, de most nem hiszem el, mert minel tobbet tanulok, annal bonyolultabbnak latszik. De az a lenyeg, hogy ezt kell elveznem. Nagyon kivanom, hogy a kovetkezo fejlodes varjon ram!

Hyuji 

Előzmény: fautas (9252)
3x Creative Commons License 2011.02.10 0 0 9260

By the way, milyen jelentésváltozáson ment át az aludttej, és milyenen nem a fáradt olaj?

Előzmény: Unerwünschter Gast (9257)
3x Creative Commons License 2011.02.09 0 0 9259

Ilyenek a magyar törvények is: "csak néhány esetben"

was néhány ist bestimme ich,

ahogy a klasszikus mondja

Előzmény: Unerwünschter Gast (9257)
vrobee Creative Commons License 2011.02.09 0 0 9258

(9235) volt az. köszönet!

Előzmény: Kis Ádám (9253)
Unerwünschter Gast Creative Commons License 2011.02.09 0 0 9257

113. A -t, -tt képzős melléknévi igeneveket legtöbbször különírjuk jelzett szavuktól: csapolt sör, dőlt betű, sült hús, zárolt anyag, adott szó, fedett uszoda, vetített kép stb. – Csak néhány jelentésváltozáson átment kapcsolatot írunk egybe: aludttej, holtpont, nyúltagy, zártszék stb.

Ebbe az stb-be talán beletartozhat a fáradtolaj is, mert átment azon a bizonyos jelentésváltozáson. Legalább annyira megfáradt, mint amennyire a tej elszunyókált.

Csak éppen a szabályzat tételesen nem sorolja fel. De innentől kezdve hitkérdés, jöhet az inkvizíció.

A nehézvíz azért nem ilyen, mert az nem -t,-tt képzős melléknévi igenévből képződik.

Előzmény: 3x (9254)
rumci Creative Commons License 2011.02.09 0 0 9256

Szerintem nem. A nehézvíz nem a víz vmely állapota (nem olyan víz, amely nehéz), a fáradt olaj viszont az olajnak egy állapota, amely fáradással jön létre. A minőségjelzős alakulatok megítélésében sajnos sokszor jár el következetlenül a mai helyesírási hagyomány, de ebben a két esetben szerintem abszolút következetes.

e_laca Creative Commons License 2011.02.09 0 0 9255

Ez is az a kategória, amit nem kéne szabályozni. Mindkétféleképpen el kéne fogadni.

Sok ilyen van. A magyar helyesírás túl agyonszabályozó.

(-szerintem-)

3x Creative Commons License 2011.02.09 0 0 9254

Kidobta nekem a helyesírás-ellenőrző a fáradtolaj szót, és az Osiris valóban fáradt olaj formában adja meg. De ez nem olyan, mint a nehézvíz?

Kis Ádám Creative Commons License 2011.02.09 0 0 9253

Bocsánat, ez a kérés elkerülte a figyelmemet. Szeretném viszont kérni, add meg számmal, melyik hozzászóláűsra gondolsz.

Előzmény: vrobee (9241)
fautas Creative Commons License 2011.02.09 0 0 9252

Hogyan alakult a "mindig" szo?

Hyuji, olyan érdekes és nehéz kérdéseid vannak, hogy nekünk, magyaroknak is utána kell néznünk a szótárban.

Igen, jól gondolod, a mindig a mind névmásból és az -ig ragból alakult ki, de már annyira önálló jelentése van, hogy ezt nem érezzük.

A mind- kezdetű szavak között vannak még hasonló, ma már elhomályosult összetételek és ragozott alakok.

A mindjárt = mind+járt szóban sem érezzük a jár igét.

A mindnyájan szóban  is benne van a nyáj főnév, ami a mai nyelvben állatok csoportját jelenti, de a mindnyájan szót nem állatokra használjuk.

Előzmény: Hyuji (9242)
vrobee Creative Commons License 2011.02.09 0 0 9251

ennél a szórendnél szerintem is mindhárom megoldás jó.

Előzmény: 3x (9250)
3x Creative Commons License 2011.02.09 0 0 9250

Bár, ha nagyon szöszölök, ebben a szituációban egyaránt jó az "önmagát", "saját magát", de talán simán a "magát" is.

Előzmény: 3x (9248)
vrobee Creative Commons License 2011.02.09 0 0 9249

igen, itt az "önmagát" nem pusztán nyelvtani visszahatóság, hanem kontrasztban áll valami (valaki) mással -- mint azt a szórend is mutatja.

Előzmény: 3x (9248)
3x Creative Commons License 2011.02.09 0 0 9248

Viszont pont van olyan, hogy "ezzel önmagát ütötte ki"

Előzmény: vrobee (9246)
Hyuji Creative Commons License 2011.02.09 0 0 9247

Kedves 3x!

koszonom szepen, hogy megnezted a szotart is! Te olyan reszletesen magyaraztad, hogy nagyon jol megertettem! A magyarban meg nagyon sok erthetetlen dolog letezik, de haladnom kell a tanulasom utjan tovabb is. 

Hyuji

Előzmény: 3x (9244)
vrobee Creative Commons License 2011.02.09 0 0 9246

Nem teljesen értek egyet a forrásoddal. 

Ahogy NevemTeve is írta: az önmaga szót akkor használjuk, amikor hangsúlyosan, szó szerinti értelemben visszaható értelmű névmásra van szükség. ("Laci már csak önmaga árnyéka.")

Szvsz. önmaga = önnön maga = saját maga.

Amikor pusztán nyelvtani értelemben visszaható igéről van szó, akkor kizárólag a maga jó.

Pl. "kiütötte magát" = berúgott, mint a disznó.

Előzmény: 3x (9244)
Hyuji Creative Commons License 2011.02.09 0 0 9245

Kedves Nevemteve!

Koszonom szepen a segitsegedet! A peldamondat, amit irtal nagyon jol ertheto szamomra is! Szeritem most sokkal jobban ertem a dolgot!

Hyuji 

Előzmény: NevemTeve (9243)
3x Creative Commons License 2011.02.09 0 0 9244

ad 2

Megnéztem a magyar nyelv értelmező szótárát és azt találom, hogy az önmaga szinte minden esetben helyettesíthető a magával, kivéve, ha a mondatban egyértelmúsíteni akarjuk, hogy nem az udvarias magázásról van szó, hanem egy harmadik személyről tehát nem "Ön maga", hanem "ő maga".

Tehát a "maga" egyszerűen a rövidebb alak és szinte mindig ezt használjuk.

(Erre a félreérthezőségre amúgy épülnek típusszóviccek is kb. így lehetnek:

- Képzelje, Józsi magától megtanult japánul.

- Tőlem?)

Viszont egy internacionális, mindenki számára érthető példát találtam a szótárban:

Laci már csak önmaga árnyéka. (azaz legyengült, beteg ember, már nem olyan, mint régen)

Itt azt hiszem, nem lehet "maga"...

És, hogy miért internacionális?

Nos, a Yesterdayben szerepel:

"Suddenly, I'm not half the man I used to be"

amit úgy is szoktak mondani, hogy

"I'm just a shadow of the man I used to be"

NevemTeve Creative Commons License 2011.02.09 0 0 9243

Ad 1: Ez valószínűen hangzik, igen.

Ad 2: Az 'önmaga' csak nagyon hangsúlyos helyzetben használatos, és kb azt jelenti,mint az 'ő maga, nem valaki más' (mint az angol 'he himself').

Tehát pl a 'Mindenki hozzon magával még egy embert!' helyett nem lehet azt mondani, hogy 'Mindenki hozzon önmagával még egy embert!'

Hyuji Creative Commons License 2011.02.09 0 0 9242

Sziasztok!

Lenne nehany kerdesem.

1, Hogyan alakult a "mindig" szo? Arra gondolok, hogy ez a szo  a"mind" es az "ig" , ezekbol a szavakbol all. Szerintetek helyesen ertem?

2, Mi a kulonbseg a "maga/maguk" es az "onmaga/onmaguk" kozott?

Peldaul "Onok elfelejtettek magukkal hozni a jegyeket a szinhazba"?, ebben a mondatban "magukakal" helyett  az "onmagukkal" is ugyanugy hasznalhato? Igazabol fogalmam sincs rola, ezert meg szeretnem kerdezni a velemenyeteket. Elore is koszonom!

Hyuji  

vrobee Creative Commons License 2011.02.07 0 0 9241

Kedves Ádám,

biztosan igazad van, de tudnál valamit reflektálni a két hozzászólással későbbi példámra?

Előzmény: Kis Ádám (9235)
zsolesz1984 Creative Commons License 2011.02.05 0 0 9240

Kedves Ádám!

Akkor helyben is vagyunk. Én is így gondoltam, hogy a

Te kellesz.

Mi kellünk.

Mohács kell.

Mennünk kell.

Példák eléggé azt mutatják, hogy a kell bizony ige (főige) és az infinitive pedig az alany.

Akkor úgy érzem, erre pontot is tehetünk :-)

Köszönöm a segítséget, a vitában, eszmefuttatásban való részvételt Mindenkinek!

Üdv,

Simon Zsolt

Előzmény: Kis Ádám (9239)
Kis Ádám Creative Commons License 2011.02.05 0 0 9239

Közben átgondolva a dolgot találtam egy olyan gondolatmenetet, amelyik az alanyos megoldás mellett szól. Ha a főnévi igenevet főnévvel helyettesítjük, akkor eléggé egyértelművé válik, hogy a kell mellett a főnév az alany:

Nekünk Mohács kell.

Előzmény: Kis Ádám (9238)
Kis Ádám Creative Commons License 2011.02.05 0 0 9238

Kedves zsolesz1984!

Szerintem ezt a kérdést neked kell eldönteni. Én például úgy gondolom, hogy a főnévi igenév az idézted struktúrában önmagában nem képezheti a mondat alanyát. A magam részéről megkockáztatom azt, hogy a modális igét segédigeként kezeljem, és a főnévi igenevet ennek megfelelően az állítmány részének. Biztos vagyok benne, hogy van a magyar nyelvleírásnak olyan kutatási eredménye, mely szerint a kell nem lehet segédige. De azt is látom, hogy a magyar nyelvleírás nem abszolút.

Előzmény: zsolesz1984 (9236)
NevemTeve Creative Commons License 2011.02.04 0 0 9237

Szerintem meg egy olyan pontnál vagyunk, ahol a modell nem fedi a valóságot... végül is, a nyelvtan csak leír, nem előír...

zsolesz1984 Creative Commons License 2011.02.04 0 0 9236

Sziasztok!

Végigolvastam a válaszokat, viszont az a problémám, hogy hosszas leírások után sem derült fény a "Mennem kell." / "Menni kell." stb. szerkezetű mondatok predikatív-szerkezeti sémájára!

A frázis-mondattani megközelítést értem, sőt, hasznosabbnak tartom, mint a másik, a magyar nyelven amúgy is elterjedt elemézési módot, bár hozzá kell tennem, hogy én ezt angol nyelven tanultam, és az angol nyelvre alkalmazva.

Az "It's me who / that have to go." tipusu fronting-on átment mondat inkább az "Én vagyok, akinek mennie kell." mondatnak feleltethető meg.

Igazából az lenne a kérdésem, hogy a főnévi igenév (pl. mennem, menned) képezheti-e a mondat alanyát / ágensét?

Előzmény: Kis Ádám (9235)
Kis Ádám Creative Commons License 2011.02.04 0 0 9235

Írod:

A "Nekem mennem kell"-ben a "nekem" önmagában funkciótlan töltelék, szerepe szvsz. csak annyi, hogy bevezeti, illetve hangsúlyozza a kijelentést.

Ez a kijelentés csak akkor hasonlít az igazságra, ha a mondathangsúly a kell-en van. Ha áttevődik a mennem-re, akkor már más a helyzet, a részeshatározó jelenléte inkább fontos:

- Kislányom, mosogass el!

- Ne, anyu, nekem tanulnom kell.

Előzmény: vrobee (9231)
vrobee Creative Commons License 2011.02.04 0 0 9234

Nekem mennem kell - kontrasztív topikos mondat, 'én (ugyan) kénytelen vagyok elmenni, de Pista maradhat'.

Én ugyan nem tudok ilyen szép szavakat :) , de szerintem igazad van.

Ugyanakkor szerintem továbbra sem ilyen egyszerű az élet.

'Nekem mennem kell [de Pista maradhat] - itt a hangsúly miatt a kontraszt egyértelmű.

De képzeljünk el egy gyűlést, ahol tudjuk, hogy az elnök siet, és egyszer csak föl fog pattanni. Ez meg is történik:

Na, nekem 'mennem kell.

Itt kontraszt nem igazán van (mindenki el fog menni), nem is azon van a hangsúly. A bejelentést mindenki várta, de most eljött az idő. Magát a bejelentést vezeti be, aktualizálja, hangsúlyosabbá teszi az elején a névmás. De mondhatta volna azt is, hogy Nos, most már mennem kell. Nagyjából azonos lett volna az üzenete.

Angolul szerintem (most hogy mi elsődleges, meg mi másodlagosan hangsúlyos szó, azt hadd ne jelölgessem külön)

Mennem kell ~ I 'have to 'go

'Nekem mennem kell ~ 'I have to 'go

Nekem 'mennem kell ~ [Well,] I '[really ]have to 'go [now]

Tehát a legutolsó ugyanaz, mint a fölső, csak szintén kell bele valami "töltelék": bevezető, kiemelő vagy aktualizáló partikula.

Előzmény: ZsB (9233)
ZsB Creative Commons License 2011.02.04 0 0 9233

(Először is kösz az angolom rendbe tételét, nagyon álmos voltam :))

"A "Nekem mennem kell"-ben a "nekem" önmagában funkciótlan töltelék"

Szerintem nem, vagy nem egészen, vagy nem mindig :)

Mennem kell - semleges mondat.

Nekem kell mennem - fókuszos mondat, 'én vagyok az, akinek mennie kell, nem más'.

Nekem mennem kell - kontrasztív topikos mondat, 'én (ugyan) kénytelen vagyok elmenni, de Pista maradhat'.

Mivel a mennem kell-ben az ágenst (-m) nem lehet se topikalizálni, se fókuszba emelni, a nem semleges mondatokhoz be kell vezetni egy rá utaló névmást (ami a kell igének csak részesesetben lehet vonzata, azért nekem).

Előzmény: vrobee (9231)
Onogur Creative Commons License 2011.02.04 0 0 9232

A téma egy kicsit átcsúszott az elméleti nyelvészet felé, de elvileg a nyelvtanok is oda tartoznak. Így most tekintsünk el az ógörög-latin eredetű klasszikus nyelvtantól és tekinsük az igét és argumentumszerkezetét (vonzatszerkezetét). Ádám egy korábbi hozzászólásában már ilyen szemlélettel válaszolt.

A mondatértékű szavak kivételével minden mondatnak van egy igei és egy névszói része, frázisa. Gyakorlatilag a névszói rész írja le az ige argumentumszerkezetét. Az ige (aktív) cselekvést; történést/eseményt (paszív cselekvést) és létezést/állapotot ír le. A jelentésétől függően különböző kötelező ill. fakultatív (választható) vonzata van, amit tekinthetünk szereplőnek is. Ezek közül a legfontosabb az ágens, másodsorban a páciens és cél, harmadsorban kedvezményezett, eszköz, forrás, idő és hely.

Elemezzük a mondataidat ezek alapján, ahol a szereplőket formázási jegyekkel különböztetem meg. ÁGENS, igei rész, páciens, (egyéb).

Kellett NEKED [nekem jönnöd] !

NEKEM nincs (tovább) élnem.

Nincs (miért) NEKEM (tovább) élnem.

Segíts NEKEM élnem.

NEKEM van egy tollam.

NEKEM győznöm kell.

---

PISTA odadobja (Marcsinak)CÉL a labdát.

A LABDA odadobatik (Marcsinak)CÉL Pista által.

Mint látható létezik egy főnévi igeneves szerkezet, ami talán az állapotok leírására használatos a magyar nyelvben, ahol az ágens részeshatározó, míg a páciens ragozott főnévi igenévi ill. van az alapszerkezet, ami az aktív és passzív cselekvésekre használatos főleg. A passzív voltot az igei rész megfelelő alakja határozza meg.

Ha valamit rosszul látok, majd kijavíttok.

Előzmény: zsolesz1984 (9228)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!