Nekem az ilyen fajtára, borvidékre dizájnolt poharak ott buknak meg, hogy kivétel nélkül mindegyik a nyelv térképre alapoz. Anyelvi íztérkép pedig egy tudományos tévhit, amelynek alapja egy félreértett közlemény (Források: https://en.wikipedia.org/wiki/Tongue_map)
Mondhat bárki, bármilyen okkult és marketig maszlagot. Egy borospohárnak semmilyen más szempontból nincsen jelentősége mint:
Elég nagy űrtartalmú legyen, hogy lehessen benne levegőztetni a bort
Záródó szája legyen, hogy az illatokat megtartsa
Könnyű legyen, hogy így alacsony hőkapacitása miatt ne fűtse fel a bort
Kényelmes legyen, hogy jól lehessen akár egy hosszú vacsora vagy borkostoló során fogni
Szép, legyen, hogy ivás közben vizuális élményben legyen részünk
Ezeken kívül nincsen semmilyen más szempont. A drága poharak azért drágák mert
minőségi anyagból készülnek,
drága gépeken és/vagy drága kézi munkaerővel
egyedi dizájnnal
tudatosan presztizs terméknek.
Az olcsó pohár pedig azért olcsó mert ezekben a pontokban kompromisszumot kötnek. Minél több pontban, annál olcsóbb lehet a pohár.
Aki mást mond az simán ostoba vagy üzleti érdekből hazudik. Az egy meg egy az nem vélemény szerint kettő, hanem azért mert annyi, akkor is ha a marketingesek, vásári kardnyelők és a profi gazemberek pörögnek a hátukon.
Sajnos én baromira nem hiszek abban, hogy van a noname pohár, ami nagyjából pont úgy néz ki, mint a Riedel burgundi pohara, és az "buta".
Másrészt, a Riedelre vagy valami más kifinomult márkára paramétereiben hajazó poharat nyilván nem lehet nettó 200 forintért kapni Magyarországon.
Még hozzáteszem, hogy bárki bármiben hihet, vegyen nyugodtan Vuitton táskát és Riedel furmint poharat, meg igyon tüdőgyulladásra tízezerszer higított macskapisit - szabadság vagyon, és S. Lajos is mondta 1szer, márpedig ő nagy ember (volt): mindenkinek jogában áll hülyének lenni.
Na, az a pohar egy rettenet. (Kritikam erre a konkret tipusra vonatkozik). A borfesztivalok ajandek poharait egy ido utan nem is kertem, mert pont nem voltak jok semmire. Ellenben pl. az etyeki bulikon hasznalhato poharak voltak. Valamint egyszer a Varosligetben lehetett Riedelt venni (azt a kisebb gasztros fajtat, amirol volt itt szo korabban), illetve vettem meg ajkait is egyszer, amikor eppen gyartottak rendes poharat.
Azt írtam, hogy szerintem nem lehet jó poharat kapni. Ha szerinted lehet, akkor vélhetőleg szerencsés vagy és mások az igényeid.
Nyilván nem az áron múlik, de az én saját személyes tapasztalatom az, hogy az igazán jó poharak ennél drágábbak. A hatezer forintos poharak hozzáadott értékét én sem tartom elegendőnek. Én úgy 1200 forintért vettem Riedel Degustazione poharakat. Ez lényegében az a kalibert amit szerte a világon a nagyobb forgalmú élvonalbeli éttermekben és borbárokban használnak. Géppel mosogatható, de még könnyű, kecses pohár. Számomra ennél feljebb menni nem érdemes.
Az a pohár amit te mutatsz nem tudom, hogy milyen. Az én tapasztalatom az, hogy az egyszerűbb poharak nehezebbek és emiatt kényelmetlenek valamint a nagyobb hőkapacitásuk miatt jobban/gyorsabban melegítik a bort.
Amúgy egy borospohártól a kényelmes fogáson, könnyűségen túl azt várom el, hogy kellően megfogja az illatokat és eléggé öblös legyen a szükséges levegőztetéshez.
Nézd én ebben a szakmában dolgozom, így elég érdekes hallani a bírálatot. Miért is nem lehet jó poharat kapni 300 forintért?
Gyertek el hozzám a boltunkba, szívesen megmutatom például az a borkóstoló kelyhet amit sztenderdnek tartanak boros rendezvényeken és 198 Ft a nettó ára.
Az olcsóságot én kizárólag a műbársony hacukával kapcsolatban említettem. A külsőségek blazírt olcsósága pedig a sznobizmus egyik alapköve. A sznobizmus lényege pont az, hogy pusztán a felszines külsőségekben akar valaki nemes lenni.
Számomra amúgy a borrendek abszolut nem érdekesek. Nem foglalkozom velük érdemileg és ők sem foglalkoznak velem :) Ez így van rendjén.
A poharakkal kapcsolatban csak annyit, hogy szerintem 200-300 forintért jó kelyhet nem lehet venni.
És van egy veszélye is a jó pohárnak: sajnos megmutatja a hibákat is. Gyakran előfordul, hogy egy jónak tűnő bor Sommelier-ben kóstolva ellaposodik, sőt előbújnak kellemetlen borhibák, mellékízek. Akkor két megoldás van: vagy egy kisebb pohárból kell inni, vagy legközelebb kerülni kell azt a bort.
Viszont minél feljebb megyünk minőségben, annál többet, érdekesebbet mutat meg a nagy pohár.
Érdekesség:
A nagy Bordeaux Sommelier nagyon bután tud viselkedni egy burgundi borral. Orrbacsapja az embert az alkohol, és elvékonyítja a bort. Totál alkalmatlan rá!
Fordítva, a nagy Burgundy Sommelier-be töltve egy bordói (CS, CF, vagy M) szintén megbutul...
Ez a téma azért nem ennyire az. Mondom, egyszerűen ellenőrizhető minden, csak rá kell szánni időt, pénzt, elmét. Ennek hiányában tényleg csak ezotéria marad.
Nincs szükség túl sokféle pohárra, bár a végén sajnos elég sok pénzbe kerül az a pár is. Kell bordóis, burgundis, és egy jobb fajta fehérboros. Ezzel a hárommal minden bort és pezsgőt lehet kóstolni.
Az első kettőhöz nem kell magyarázat, és felesleges elmerülni abban a kérdésben, hogy "melyik burgundisat vegyem?", mert egy szint fölött mindegyik Riedel elég jó (itt az "elég jó" a mérték.). Azt meg ki-ki eldöntheti, hogy egy Baroló-t vagy egy Shiraz-t melyikből igya, bár mindkettőre létezik külön pohár is. Szintén érdekes kérdés lesz majd közös kóstoláskor a Kékfrankos esete, de még egy Brunello di Montachino is megosztja majd a véleményeket... Ti., hogy melyik pohárból jobb?
Nehezebb probléma egy jó fehérboros megválasztása (hacsak nem akarjuk végigvenni a Riedel kínálatát, de nem), mert magyarországon nincs se jó Chardonnay, se jó Rizling, Olaszrinzling meg végképp, ami szégyen. Sauvignon blanc van, ráadásul az elég harsány ízekkel bír, ami külön figyelmet érdemel. Én egy olyat javaslok fehérborosnak.
Pezsgőket ma már midenhol burgundisból kóstolnak, de a rozékban fellelhető eper csak a nagyobb Sommelier-ben fog elsőre érződni (utána már persze mindenki érezni fogja bármelyikben, de az nem ér!).
Szóval, lehet, hogy a cikk fizetett, de tökmidegy, mert végre rávilágít egy lényeges kérdésre, amit a kedves urak szeretnek elbagatellizálni - holott gyanúm szerint egyszerűen csak a tapasztalatlanságukat próbálják leplezni...
Hát... ez a cikk nem csak tűnik fizetett hirdetésnek... bár nyilván megfontolás tárgya lehet, hogy mi minősül fizetésnek...
Elébb ittam dörgicsei olaszrizlinget egy ilyen kis guggonülő (szár nélküli) pohárból. Pont olyan volt (iható és semmi több), mintha elővettem volna a S & Z boros szett valamelyik darabját.
Én erősen óvakodnék az ezotéria minden műfajától, még akkor is, ha netán egy nagyhatalmas maszterofvájn igyekszik telebeszélni a fejemet mindenféle, manivezérelt baromságokkal...
Tehát kábé addig rendben van a történet, amíg valaki azt állítja, hogy a pohár kihozhat/felerősíthet borok tulajdonságaiban nüansznyi eltéréseket. Ha valaki ennél többet állít, az nálam az ezotéria fogalomkörébe tartozik - ilyenkor átadom a terepet a hívésre alkalmasabb lelkialkatúaknak... vegyenek csak minden bortípushoz 1-6 db 6000 forintos poharat. Szerintem egyébként - a 20-30, elterjedt fajtát reprezentáló pohár után - érdemes venni kövidinkásat is, az elképesztő szellemi potenciállal rendelkező Riedel remélhetőleg hamarosan kihozza azt is.
Bocs, de kemény leszek: a helyi suttyó kocsmatöltelékek szánkóversenyén szerzett 26 év csúszkálás nem ér fel egyetlen perc rally tapasztalattal sem, nem beszélve a Forma1-ről...
Azt hiszem soha nem fogok egyetérteni Zoltánnal a borrendekkel kapcsolatban de végül is ezért szép az élet mert lehet ezer féle vélemény.
Ha a cél azonos (a magyar borok, borászatok borkedvelők színvonalának emelése) akkor számomra nem érdekes, hogy milyen úton (ha becsületes) érik el.
Azt azért megjegyezném, hogy van némi képzavar az olcsóság és a sznobság együtt emlegetésénél :)
A másik témánál teljesen egyetértek (én is dobtam az origót), kicsit értek a poharakhoz mivel saját üveg porcelán nagykereskedésünk van.
Valóban fontos a jó boros kehely de azért az már tényleg non plus ultra, hogy több ezer forintot ad ki valaki egy pohárért.
Nálunk is van jó pár fajta kehely de a legmagasabb ár is kb 600 Ft és 130-tól lehet venni. Igaz mi főleg vendéglátósokat látunk el de jó pár borászat is vásárol. 26 év tapasztalata mondatja velem, hogy az ilyen fizetett hirdetések csak ártanak. Egy jó borkóstoló kehely kb 2-300 Ft (lusta vagyok megnézni :))
A netten rákereshettek a Butellára, nem a levegőbe beszélek.
Ez valóban túlzásnak tűnik, de csak a skála két megjelölt pontja van kicsit távol egymástól...
Vannak homályos pontjai a cikknek, azonban a lényeg átjön belőle. Ennek az elfogadásához sajnos kellene némi személyes tapasztalat, aminek hiányában a téma csak afféle úri huncutságnak tűnik, maga a cikk pedig fizetett reklámnak. 😉
Én kifejezetten hasznosnak találtam, Riedel végkövetkeztetését ("pohár van, most már csak bor kellene hozzá") pedig figyelemre méltónak.
A forrásaim szerint mésfél/kétszeresét lehet megkeresni manapság a lojális sajtónál mint bárhol máshol. Én éveken át olvastam az origót, mert szerintem a legjobb és legtárgyilagosabb online újság volt. Iz indekszről nyergeltem át egykoron, azért mert ráuntam az igénytelen bulvár stílusra. Sosem értettem az indeksznél, hogy az egykori főszerkesztője maximálisan elkötelezett támogatója a magyar gasztrókultúrának, sőt a művalkesszel a magyar borkultúra mellett is kiállt. Aztán mint főszerkesztő éveken át építette a a magyar sajtó vargaborát és négyszázforintos parizerét.
Szóval én évek óta szellemi hontalan vagyok az online magyar sajtó világában... ezért is olvasom inkább a százéves Borászati Lapokat :)