Keresés

Részletes keresés

Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153113

A 7-7,2 teljesen hihető, a jól sikerült lepárlásnál bár elég sokszor lemegy 5 körülire.

De a lúgóságot nem igazán értem, hacsak a hígító víz nem az.

Előzmény: !MARATHÓN (153112)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153112

Érdekes, a frissen lefőtt 84-86 fokos egylépcsős hígítatlan pálinkám a sárga kínai pH mérővel mérve, 6.4-7.0 szokott lenni: körte,szilva,meggy, alma, bodza. Vegyes savval (foszfor,kén,tej) A vezetékes ivóvíz, pH 6,5 a pálinka mérése után. 

Előzmény: 1zsakkrumpli (153110)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153111

De barátom árulj már el valamit?

Az irsai, mivel szőlő, alapból 4 alatti pH-val rendelkezik. Utána még savazással leviszed 3-ra, aztán jön a lepárlás.

Mi a lókukitól lesz lúgos a készterméked? 

 

Biztos jól kalibráltad a pH mérőd?

Előzmény: 1zsakkrumpli (153110)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.10.23 -1 0 153110

Nekem az irsai 8,1 savazással készült.

(Foszforsav)

Előzmény: Jocó0423 (153106)
endrepp Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153109

Ne haragudj, de ez nagyon komolytalan érvelés.

Mindenki olyan termékekkel dolgozik, ami az igényességének és a stílusának megfelel. Ha ezek éppen autós boltok polcaira szánt dolgok akkor azzal.

Ne felejtsd el a címkén feltüntetni, hogy a lefőzött mérgedet, nem emberi fogyasztásra szánt vízzel hígítottad. :)

Előzmény: körte51 (153107)
körte51 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153108

Meg fogom mérni én is!

Előzmény: Jocó0423 (153106)
körte51 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153107

"Az alkohol az egészen minimális mennyiségtől eltekintve egy azonnali mérgezési tüneteket és hosszú távon visszafordíthatatlan egészségkárosodást okozó méreg. Jelenleg a legelterjedtebb, szinte korlátozások nélkül forgalmazott veszélyes, gyakorta halálos kimenetelű károkat okozó drog."  Ezt a mérget hígítjuk az általad fenntartásokkal kezelt ioncserélt vízzel. Miről beszélünk? Biztos az ioncserélt vízzel van probléma? Azt próbálom sarkosan kifejezni, hogy egy mérget hígíthatunk bármivel !

Előzmény: endrepp (153105)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.23 0 1 153106

Na megmértem a pálinkáim pH-ját

 

irsai 4,68

szilva 5,72

körte 4,72

birs 6,21

 

Érdekes eredmények :) ízre a barátok szerint a birs és az irsai vezet, pont a két véglet.

Természetesen az összes savazás nélküli.

endrepp Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153105

Leírom még egyszer. utoljára, az elmúlt 3napban csak 5x írtam le.

Se a kénsavval, se az ioncserélt vízzel semmi gond nincs. 

Viszont az élelmiszer minősítés nélküli ioncserélt vízzel és kénsavval szemben vannak fenntartások.

Ezekre semmilyen minőségbiztosítási kötelezettség nincs, ami ez emberi fogyasztásra szánt termékekre. Érthetően írtam?

Előzmény: körte51 (153100)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153104

Ráadásul a hagyományos ólomtartalmú forrasztóón olvadáspontja 178°C

Az ólommentesé 217°C :)

Előzmény: öreg_néne_b (153101)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153103

Tisztelt Robi876!

Elvégeztem a kísérletet amiről írtam. Tapasztalataim:

1. Hígítatlan alszesznél több előpárlatot vettem el, bizonytalanságom miatt.

2. 25-re fokolt alszesznél biztosabb EP elválasztás, kicsivel több a felmelegítési idő. A kihozatal mennyiségre szinte azonos az 1.-vel, 

    viszont illatosabb.

3. 25-re visszafokolt, lassan engedettnél a kihozatal több mint 10% több lett, illatra a 2.-al egyezik. A főzési idő jelentősen megnőtt.

Lehet hogy valamit elnéztem a nagy kihozatalbeli különbség miatt, ha lesz rá lehetőségem megismétlem a kísérletet.

Számomra a 3. mód a legszimpatikusabb. üdv:Vandox

Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.23 0 1 153102

Azé ennyire ne légy durva.

Én is ioncserélt vizet használtam egy ideig de aztán Fehérváron bementem az üzembe is körülnézni.

Azóta Szent Királyi mentes vizet használok :)

 

 

Előzmény: körte51 (153100)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153101

Mondjuk úgy, hogy te használsz keményforrasztást. A többség (ólommentes) forrasztóónt használ a hűtőhöz és a páracsőhöz.

Előzmény: naivkezdo (153098)
körte51 Creative Commons License 2018.10.23 -1 0 153100

Azonnal leteszem és soha nem használom a kénsavat és az ioncserélt vizet, ha valaki normális tudományos érveket tesz le a forrásokkal alátámasztva. Kénsavat évekig probléma nélkül használtam , laborban megvizsgált pálinkám kifogástalan értékekkel rendelkezik. Használtam ártézi vizet sok arzénnal, selymesebb , de sárga tónusú lett a pálinkám.Az összes idős ember ezt a vizet issza gyerekkora óta és mindegyiknél ki van írva ,hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas. Használtam csapvizet, ami felénk nagyon jó, mindig ment a szarakodás a kálcium magnézium kicsapódással , szűrögettem ész nélkül sok idő elbasz.. fölöslegesen. Most használom az ioncserélt vizet ami tiszta , szűrőkön megy át , használható laborban ,akvarisztikában, fotokémiában és ahol tiszta víz kell . Tökéletes pálinka hígításra. Menjen a büdös pics... aki a pálinkát megissza és az ioncserélt vízre azt mondja mérgező. :-)

Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153099

Szerény kémiai tudásomra támaszkodva meg néhány könyvemet átolvasva az derült ki, hogy az általunk használt savak közül a legkevésbé illékony a kénsav.

Ami viszont érdekes, hogy a legbomlékonyabb a kénessav :)

Előzmény: cloaked (153096)
naivkezdo Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153098

600 fok felett olvado forraszanyaggal javitottunk, gondold ujra:)

Előzmény: öreg_néne_b (153097)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.23 0 1 153097

Ez igaz, de ettől függetlenül hamarabb olvad ki a forrasztás a főzőből, minthogy a kénsav átdesztilláljon.

Előzmény: cloaked (153096)
cloaked Creative Commons License 2018.10.23 0 4 153096

Nem a kénsavval akarok kötekedni, de ez alapvetően nem forráspont, hanem illékonyság kérdése. Az ánizsolajban lévő anetol forráspontja pl. 243 °C. Ehhez képest szeszfőzéskor rögtön az elején jön... mert olyan illékony, hogy az alkohollal is rögtön átdesztillál.

Előzmény: Jocó0423 (153082)
Ethelon Creative Commons License 2018.10.23 -2 0 153095

Mi lenne, ha akkusav helyett meggycefrét adnál hozzá???

 

Nem fejlődne a fogyasztóban áram?????????

Előzmény: sogi01 (153094)
sogi01 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153094

                                                      vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (153042)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.22 0 0 153093

Nem tagadom meg magam :))

Előzmény: zsorsz (153091)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.22 0 0 153092

Az ólomakkumulátorokban 33,5%-os a kénsav aránya. Miután igazából nem akar párologni, ezért csak ioncserélt vizet szoktunk valaha hozzáönteni. Ma már azt se.

Előzmény: zsorsz (153084)
zsorsz Creative Commons License 2018.10.22 -1 0 153091

Jocó! Élő példája vagy a józanparaszti ész,gondolkodásnak.

Előzmény: Jocó0423 (153082)
zsorsz Creative Commons License 2018.10.22 0 1 153090

Vörösrezet csak a forró tömény kénsav oldja.

Előzmény: GAZSI60 (153089)
GAZSI60 Creative Commons License 2018.10.22 0 0 153089

És még nem beszéltetek a kénsav és a vörösréz pálinkafőző közti kapcsolatról.

zsorsz Creative Commons License 2018.10.22 0 0 153088

Köszi! Kb Én is így gondoltam,csak kellett egy kis megerősítés

egy világlátott embertől.

Előzmény: öreg_néne_b (153086)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.22 0 0 153087

Láttál már olyan ioncserélt vizet, amit emberi fogyasztásra forgalmaztak?
(Az autóban egyetlen rész tartalmaz kénsavat, az akku. Semmi más.)

Előzmény: körte51 (153085)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.22 0 0 153086

Nem szerintem, hanem tény:
A kénsavgyártásnál a kén-trioxidot tömény kénsavban nyeletik el, így óleum (H2S2O7) keletkezik. Ez tekinthető 100% feletti kénsavnak is, ugyanis vizet adva hozzá, tömény kénsav keletkezik. (Ennek technológiai oka van, az SO3 +H2O reakció túlságosan heves.)
Szóval igen, a termék a tömény kénsav és ezt hígítják szükség szerint.

Előzmény: zsorsz (153084)
körte51 Creative Commons License 2018.10.22 0 0 153085

Tényszerűen nem igaz, hogy az ioncserélt víz akkuba való ! Mint ahogy a kénsav felhasználási területe se szűkül le az akkumulátorra! Gépjármű karbantartásnál is és nagyon sokfelé használják , legkevesebb mennyiséget az akkuba. A kénsavat is meg lehet nézni mire használjuk, akár az élelmszeriparban is.

Előzmény: öreg_néne_b (153059)
zsorsz Creative Commons License 2018.10.22 0 0 153084

Néne! Szerinted a kénsavgyártásnál már a 98%-ost nyomják ki?

Mert akkor a 37%-os aksisavhoz csak vizet adnak,a szennyezés

esélye eleve kicsi.

Előzmény: öreg_néne_b (153059)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!