Érdekes, a frissen lefőtt 84-86 fokos egylépcsős hígítatlan pálinkám a sárga kínai pH mérővel mérve, 6.4-7.0 szokott lenni: körte,szilva,meggy, alma, bodza. Vegyes savval (foszfor,kén,tej) A vezetékes ivóvíz, pH 6,5 a pálinka mérése után.
"Az alkohol az egészen minimális mennyiségtől eltekintve egy azonnali mérgezési tüneteket és hosszú távon visszafordíthatatlan egészségkárosodást okozó méreg. Jelenleg a legelterjedtebb, szinte korlátozások nélkül forgalmazott veszélyes, gyakorta halálos kimenetelű károkat okozó drog." Ezt a mérget hígítjuk az általad fenntartásokkal kezelt ioncserélt vízzel. Miről beszélünk? Biztos az ioncserélt vízzel van probléma? Azt próbálom sarkosan kifejezni, hogy egy mérget hígíthatunk bármivel !
Azonnal leteszem és soha nem használom a kénsavat és az ioncserélt vizet, ha valaki normális tudományos érveket tesz le a forrásokkal alátámasztva. Kénsavat évekig probléma nélkül használtam , laborban megvizsgált pálinkám kifogástalan értékekkel rendelkezik. Használtam ártézi vizet sok arzénnal, selymesebb , de sárga tónusú lett a pálinkám.Az összes idős ember ezt a vizet issza gyerekkora óta és mindegyiknél ki van írva ,hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas. Használtam csapvizet, ami felénk nagyon jó, mindig ment a szarakodás a kálcium magnézium kicsapódással , szűrögettem ész nélkül sok idő elbasz.. fölöslegesen. Most használom az ioncserélt vizet ami tiszta , szűrőkön megy át , használható laborban ,akvarisztikában, fotokémiában és ahol tiszta víz kell . Tökéletes pálinka hígításra. Menjen a büdös pics... aki a pálinkát megissza és az ioncserélt vízre azt mondja mérgező. :-)
Szerény kémiai tudásomra támaszkodva meg néhány könyvemet átolvasva az derült ki, hogy az általunk használt savak közül a legkevésbé illékony a kénsav.
Ami viszont érdekes, hogy a legbomlékonyabb a kénessav :)
Nem a kénsavval akarok kötekedni, de ez alapvetően nem forráspont, hanem illékonyság kérdése. Az ánizsolajban lévő anetol forráspontja pl. 243 °C. Ehhez képest szeszfőzéskor rögtön az elején jön... mert olyan illékony, hogy az alkohollal is rögtön átdesztillál.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Az ólomakkumulátorokban 33,5%-os a kénsav aránya. Miután igazából nem akar párologni, ezért csak ioncserélt vizet szoktunk valaha hozzáönteni. Ma már azt se.
Nem szerintem, hanem tény: A kénsavgyártásnál a kén-trioxidot tömény kénsavban nyeletik el, így óleum (H2S2O7) keletkezik. Ez tekinthető 100% feletti kénsavnak is, ugyanis vizet adva hozzá, tömény kénsav keletkezik. (Ennek technológiai oka van, az SO3 +H2O reakció túlságosan heves.) Szóval igen, a termék a tömény kénsav és ezt hígítják szükség szerint.
Tényszerűen nem igaz, hogy az ioncserélt víz akkuba való ! Mint ahogy a kénsav felhasználási területe se szűkül le az akkumulátorra! Gépjármű karbantartásnál is és nagyon sokfelé használják , legkevesebb mennyiséget az akkuba. A kénsavat is meg lehet nézni mire használjuk, akár az élelmszeriparban is.