Keresés

Részletes keresés

Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42370

Mindez abból fakad, hogy a városi lakások öntő többségének ára nem egyezik meg az értékével. Az ár merőben képzetes - azért fizetjük, mert a városban kényelmesebb az élet, közelebb vannak a szolgáltatások, jobban fizetnek a munkahelyek, stb. Abban a pillanatban, hogy a városokban drasztikusan romlik a közbiztonság, rosszabbak a szolgáltatások, magasabb a munkanélküliség és kényelmetlenebb az élet, a városi lakások értéke zuhanásba kezd. Persze nem nullát fog érni, hanem mondjuk egy most 30 milliós lakást megvehetsz 15 millióért 5 év múlva, miközben komoly infláció is volt. Az extra 15 milliódból (plusz inláció, plusz kamatok) több vidéki házat, földet, kutyagumit is vehetsz, befektetheted és némi tartalékot képezhetsz arra az esetre, ha az utcára kerülnél.

 

Annyi évtizeden keresztül nőtt a városi ingatlanok merőben képzetes értéke és tényleges ára, hogy az utóbbi teljesen el van szakadva a valós értéktől.

 

Persze aki nem hisz nekem, az bátran vegyen fel hatalmas hitelt az újépítésű, ötödik emeleti belvárosi ingatlanra. Jó esélye van rá, hogy az ingatlanának az értéke 1-2 évig még nőni fog, aztán hirtelen beesik a béka segge alá.

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (42369)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42369

2-3 éven belül Magyarországon is eljön a pont, amikor az emberek 20 millióval fognak tartozni egy lakásért, amiért már kifizettek 10 milliót, és a piaci értéke nem több az adott pillanatban, mint mondjuk 18 millió. Magyarul: még ha eladnák, akkor sem tudnák kifizetni a tartozásukat.

 

Ezen a ponton az egyetlen ésszerű megoldás nem fizetni tovább a részleteket, és albérletbe költözni. Esetleg csak simán nem fizetni tovább. Az első nemfizetők persze csúnyán meg fogják járni, de abban a pillanatban, hogy sokan tartoznak, a bank áll vesztésre.

 

Pont úgy, mint ahogy ha 1 ember nem fizet a T-Comnak, akkor könnyen kikapcsolják a telefonját, és ő jár pórul. Ha nagyon sokan nem fizetnek a T-Comnak, akkor már a T-Com jár rosszul (is rosszul jár).

 

Az egyetlen épkézláb tanács, amit adni tudok: az értékes városi ingatlanoktól addig tessenek megszabadulni, ameddig tehetik. Tessenek fillérekért megvehető vidéki házat venni egy kis földdel, és a pénz maradékából (egyre olcsóbban) lakást bérelni a városban (ha maradni szándékoznak). Nagyon jó esélyük van rá kedves mindnyájuknak, hogy 5 év múlva a jelenlegi 'érték' negyedéért tudják visszavásárolni városi lakásukat, miközben let egy vidéki házuk is és némi készpénzük.

 

Okosabb nem jut eszembe.

Előzmény: fetamas (42368)
fetamas Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42368
Engem az izgat mi lesz a lakáshitelekkel. :(
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (42310)
nájcki Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42366
Sajnos hiperinfláció idején egyáltalán nem érdemes megtakarítani.
Előzmény: uhu20 (42362)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42365

Tekintettel arra, hogy minden nyersanyagnak felfelé fog menni az ára, és olyan dolgok fognak eltűnni, amelyeket az angol nyelv 'discretionary'-nek nevez (szolgáltatóipar jelentős része, a középosztály kényelmét szolgáló, de nem életbevágó termékek), nagyot nem tévedhetsz, bármilyen fémbe is fektetsz.

 

Nagyot azzal tévedhetsz, ha túl sokáig tartod a 'papírokat', és a végén ott állsz egy bezárt tőzsdével és néhány bájtnyi beválthatatlan opcióval.

Előzmény: uhu20 (42361)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42364

Oman eyes Gulf's first coal power plant -report

 

DUBAI, Jan 26 (Reuters) - Oman is considering building the first coal-fired Gulf Arab power plant in the latest sign of concern about a gas supply shortage in the world's biggest oil exporting region, the Middle East Economic Digest reported.

 

Gulf Arab states have about 30 percent of the world's oil reserves and 8 percent of its gas, but an economic boom spurred by record crude prices is driving demand for power and water so rapidly that many are considering turning to coal imports.

 

http://uk.reuters.com/article/oilRpt/idUKL2659868320080126?rpc=401&

 

 

Azt hiszem, amikor a hazai fogyasztás emelkedésétől és a gáztartalékok kiürülésétől tartó közel-keleti államok elkezdenek import-szénre berendezkedni, akkor nem túl jó a helyzet.

uhu20 Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42363
Persze...de a bányapapírjaimba nem vagyok szerelmes, azaz, ha normalizálódna az árfolyamuk, ki tudnék belőlük szállni. (Van, amiből csak nehéz szívvel.)
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (42358)
uhu20 Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42362
Egy újabb kori, kapcsolódó példa: a Bokros-csomag idején, mikor lecsökkent a reáljövedelem. megnőtt a megtakarítások összege. Azaz a kevesebből többet tettek félre, félve attól, hogy még rosszabb lesz.
Előzmény: nájcki (42360)
uhu20 Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42361
Ahh...rákerestem és pont olyan fémeket/anyagokat termelő bányák zárnak be, amilyenek nekem nincsenek...engem az olyan "snassz" dolgok érdekelnek, mint a réz, az ólom és a cink és a nikkel.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (42359)
nájcki Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42360
"az emberek sokat vesznek, mert jól megijedtek, akkor a polcok nem 1 nap alat, hanem 2 óra alat ürülnek ki. Meg a raktár is. Aztán meg nem lehet kapni semmit."

Erre számos történelmi tapasztalat van. Pl. a lengyel katonai szükségállapot Jaruzelski idején. Feleségem szerint a mezőgazdaság teljesítménye semmit nem esett vissza akkoriban, erre statisztika is van, meg hétköznapoi tapasztalat is, egyszerűen a hiánypszichozis , a spájzolási pánik miatt lettek üresek a polcok, kellett jegyrendszert bevezetni. A hiány érzete iszonyatos pazarláshoz vezet, ha az emberek másfél napig álltak sorba valamiért, mire rájuk került a sor, és nem volt az, amiért ott töltöttek annyi időt, vettek bármit, ami volt, és egyből 3-4 darabot. Ezért vannak anyósomnak máig komoly készletei azokból az időkből, pl. 3 egyforma télibunda, ami a család egyetlen tagjára se passzolt... Ezért van a fürdőszobája egyik fala padlótól plafonig elbarikádozva többévnyi mosóporkészlettel!
Amit mindig mondok, hogy a lengyelek jobb kondíciókkal mennek neki a most várható válságnak, erre is igaz, a mai felnőttek nem kis része ilyet már átélt, rutinosan fognak sorbanállni, seftelni, meg mindent, amit kell. Csak jól emigráltam...

Szóval, amint egyszer kiürülnek a polcok, nem egykönnyen áll helyre a "rend", mert az útnak indított feltöltőszállítmányokkal egyrészt már az az indítás helyén, a raktáraknál, nagykereskedőknél elkezdenek feketézni az ottani fejesek és melósok, már a szállítómunkások sokkal többet lopnak belőle (részben eladásra), mint "normálisan" és ami mégis eljut a boltig, az egyből a pult alá kerül, mert ez a helyzet logikája. Boltvezetőnek lenni megint igen zsíros állás lesz...
Hazai konkrét példám erre a banán és narancs a szocalizmusban. Szigorúan ünnepek idején beszerzett a munkásállam a dolgozóknak a drága egzotikumból, de a szállítmányokat már a vasutasok nagyban megdézsmálták, a boltba jutó mennyiség vidéki kisvárosban kizárólag pult alól kelt el a boltosok ismerőseinek, nagykutyáknak.
Én vasutasgyerek voltam, nekem néha jutott...
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (42337)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42359

Coal Rises the Most in Three Weeks as South African Mines Shut

 

Jan. 25 (Bloomberg) -- European coal prices rose the most in almost three weeks as Anglo American Plc and other mining companies shut production in South Africa because of power cuts.

 

More than a quarter of Europe's energy coal is shipped from Richards Bay, South Africa. Anglo American, the second-biggest coal producer in the country, stopped five of its nine mines after state utility Eskom Holdings Ltd. said it couldn't guarantee electricity supply.

 

`It seems as if it's going to be pretty chronic,'' Walter de Wet, head of commodity research at Standard Bank Group Ltd. in Johannesburg, said in a telephone interview today. Cuts and rationing may occur ``for a couple of years. I would definitely not be bearish'' on coal, he said.

 

Eskom may burn more coal as it seeks to increase power production. That may reduce supplies of the fuel for export from South Africa, Standard Bank's de Wet said.

 

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=a9sqKFOaukYk&refer=home

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (42358)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42358

"A bányabezárásoknak mindenesetre örülök"

 

 

Aztán arcodra ne fagyjon a mosoly... Ha ebben az ütemben folytatódik a dolog, akkor 2009 vége már nagyon nem lesz vicces. 2008 amerikai recesszió, világszintű lassulás, de nem receszió. De 2009-ben már európai receszió is várható szerintem 200 dolláros olajárak mellett, nagy munkanélküliséggel, 2010-re két számjegyű inflációval.

 

Ha bezárják a bányát, az lehet, hogy fél évig jót tesz a részvényeidnek, de 2 év alatt ízzé-porrá töri a status quo-t.

Előzmény: uhu20 (42355)
uhu20 Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42357
Az alkoholra én is gondoltam, pont mostanában. Pl. a Zwack. Mert hát "inni kell..." Szóval ha már nem futja majd autóra, telefonra, alkoholra azért lesz pénz. :))
Előzmény: nájcki (42356)
nájcki Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42356
Ha nagy káosz tör ki, a papírjaid semmit nem érnek majd. Az értékes bányacégekre, megújuló energiacégekre, stb. ráteszi a kezét az állam, egy hadúr, stb, előbbi ad majd érte valami papírdarabot amit "a háború után" lehet majd beváltani, értsd kitörölhetik vele...
Ha pénzed van, fektesd konkrté dolgokba, amiket a kezed ügyében tartasz. Egy kisvárosi ház jó nagy kerttel, mindenféle szerszámmal ellátva, netán szeszkészletek, még jobb valami szükséges kisipari gyártására berendezkedni, pl. minisörfőzde, pékség, hentesüzlet, ilyesmi.
Jobb, mint siratni a papírjaid "mesés hozamát"
Előzmény: uhu20 (42355)
uhu20 Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42355
Na, ez azért beletelt egy kis időbe.

Jó kis írás, közérhető és van benne kitekintés a sci-fi felé is (aszteroidák)...:). Jó ilyeneket olvasgatni ezekben a nehéz időkben. Most arra célzok, hogy vannak érdekeltségeim különböző fémbányászcégekben (egész kicsi érdekeltségeim persze), melyek árfolyamai jelenleg kb. a béka feneke környékén vannak...de annak idején pont olyan hosszú távú okok miatt láttam bennük fantáziát, mint amilyenekről ti itt az olaj kapcsán írogattok (Ha nem is az EROEI-re meg hasonlókra gondoltam, amikről akkor nem tudtam, de a növekvő igényekre igen.)

A dél-afrikai témáról ide berakott cikkrészletedet egyébként olvastam.
(Gyakran van, hogy csak fél szemem van itt, ezért olyankor csak olvasni tudok.)

A bányabezárásoknak mindenesetre örülök...csak így tovább fiúk...:DD
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (42349)
nájcki Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42354
Persze, csak megsimogattam a buksiját, verbálisan baracknak álcázva...
Értelmes emberekre hatnak az érvek és a tények. Olvastátok a Simmons-cikket a Texas Monthly-ban: The Gospel According to Matthew ("Máté Evangéliuma")?
Wulfin? Ez a Máté is az USÁ-ban él, szintén ért az energia mérnöki oldalához és nem egy anarhista típus...
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (42353)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42353

Igazából már mondott ilyet, szerintem. Annyit legalábbis biztos, hogy amióta az elmúlt fél évben elkezdett foglalkozni vele, már 'reálisabban látja a dolgot'. És rászokott az oildrumra is... :-)

 

Az meg természetes, hogy egy mérnök alapvetően a megoldásokban érdekelt, nem a károgásban. Elvégre abból él, hogy tényleg talál megoldásokat tényleg létező problémákra. A tapasztalata arra utal, hogy a dolgokat "meg lehet oldani". Ezen kívül nyilván jó pénzért dolgozik, ég nála a villany, tudott kaját venni, és ki van téve az amerikai sikerpropagandának - ami a hazainak a sokszorosa, pedig ez se kutya.

 

Mindent egybevetve: ennyi idő alatt ennél nagyobb pálfordulást várni szerintem nem indokolt. :-)

Előzmény: nájcki (42350)
nájcki Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42352
"1 napi élelem a raktárakban... ez nem túl jó kilátás káosz esetére."

Ezt a megfigyelésedet szétspriccelem pár ismerősömnek emilen. Mindig irogatom mindenfelé, milyen veszélyes, hogy ma már a kaja a Tescóban terem, még vidéken is, miközbenannyi föld áll parlagon, meg a kertekben gyepet és tuját termesztenek.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (42337)
nájcki Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42351
ez még lemaradt: :-)
Előzmény: nájcki (42350)
nájcki Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42350
"Vettem egy rakas rist multkor. A nagy bevasarokozpontban kb 3-an tudtak volna meg annyi rizst venni aznap."

A kis kriptoarmageddonista!
Itt prédikálja nekünk a megújuló csodafegyverek vizét, otthon meg sutyiban iszogatja a készletfelhalmozás borát!
Hogy hülye nem vagy, az biztos, de mikor jön egy férfias beismerés, hogy: Igazatok volt! ???
Előzmény: wulfin (42340)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42349

Ha a fémek érdekelnek, akkor olvasd el ezt:

 

http://europe.theoildrum.com/node/3451

 

Már betettem ide pár napja, de ha kihagytad azokat a napokat, akkor valószínűleg nem láttad.

 

Mindezen túl új hír, hogy a dél-afrikai nergiaválság egyik következménye az, hogy belföldön nincs elég áram, a másik az, hogy a környező országokba menő exportot azonnal leállították. Ennek következtében rengeteg bányát bezártak a múlt héten Afrika szerte. A fémek ára jelentősen emelkedni fog idén.

Előzmény: uhu20 (42348)
uhu20 Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42348
Kösz.
Elolvastam, kétszer is...azt éreztem, hogy hideg van, de ennyire...:D Nos, igen. építik az erőműveket meg vannak gondok, de a kis faluszéli bányákról nem találtam infót.

.............

Az gondolom, nem kerülte el a figyelmed, hogy a kínai bányacégek milyen nagy ütemben nyomulnak világszerte, pl. Ausztráliában.
Mivel engem a fémek érdekelnek, mint befektetőt, ezért én ilyen irányú pozícióépítésekről és akvizíciókról olvasok. Szén/urán viszonylatban nincs Kínából kiinduló akvizíció?
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (42347)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42347

http://europe.theoildrum.com/node/3546

 

Minden kérdésedre itt a válasz.

Előzmény: uhu20 (42345)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42346

Valamint. Az USA lassulása és az olaj. Az USA-ban stagnál az olajfogyasztás az elmúlt 3 évben (nagyrészt az etanol miatt stagnál, anélkül csökkenne). Viszont ha megnézzük az elsazticitási adatot, az 0.06. Ha pedig a benzinfogyasztást, illetve a dízelt és a fűtőolajat nézzük, nem csökkenést látunk, hanem növekedést. Azaz: hiába van enyhe recesszió, az embereknek ettől még nem kell kevesebbet közlekedniük és fűteniük, és a szállítás (dízel) sem csökkent.

 

 

 

Előzmény: uhu20 (42343)
uhu20 Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42345
Nos, bevallom, ezek a hírek nálam kimaradtak.

És mi van a sok kis "falu széli" szénbányával, ami tudtommal összességében elég jelentős? Azok kimerülőben vannak, túlzottan kicsik, vagy más ok miatt nem vonhatók be a gazdaság számára történő energiatermelésbe?
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (42344)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42344

Az a baj, hogy ha egy 10%-os növekedést nagyon visszavet valami, az még mindig 5%-os növekedés, és ha azt másfél milliárd emberre vetíted, akkor az nagyon sok.

 

Kína pedig mást sem csinát, mnt hogy a szénel próbálkozott. Nem olvastad az elmúlt napok híreit? Komoly szénhiány van Kínában, hiába építenek heti egy szénrőművet, most, hogy hideg van, a működőeket sem tudják ellátni szénnel. Az országos átlag 6 napi széntartalék. Bezártak egy csomó gyárat (acél, alumínium), lezárták a kikötőket...

 

Sőt, tegnap óta Kína nem exportál szenet. Betiltották.

Előzmény: uhu20 (42343)
uhu20 Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42343
A kínaiak egyébként miért nem próbálják meg a szenet? Mármint hogy azt futassák fel. Az van is nekik, ha nem is annyi, mint mondjuk az USA-nak.

Lehet-e arról szó, hogy nem készültek fel a saját maguk által keltett újabb olajsokkra?

Mindenesetre ijesztő.

Azon nem filóztatok még, hogy ha az USA gazdasági lassulás/recesszió visszaveti az ázsiai növekedést, akkor ez mennyivel tolja ki az általatok hangoztatott peak -, ill. az armaggedon időbeli bekövetkezését?
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (42342)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42342
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42341

Számokat kértél, mondok egyet: 89

 

89 Regions and Territories

 

http://energyshortage.blogspot.com/

 

 

Megér egy kattintást. Szép térkép, sok hír, energiahiány idén, összegyűjtve.

wulfin Creative Commons License 2008.01.26 0 0 42340
Ja ezen mar en is gondolkoztam, azota tartok itthon fel evnyi kajat:) Vettem egy rakas rist multkor. A nagy bevasarokozpontban kb 3-an tudtak volna meg annyi rizst venni aznap. Azaz ha valami panik tor ki gyakorlatilag par ora alatt kiurul minden.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (42337)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!