Keresés

Részletes keresés

kiggyo Creative Commons License 2018.05.30 0 0 60798

HMKE teljesítmény (50kVA) felett bevett szokás, ott már macerás a visszatáplálás engedélyeztetése.

Előzmény: erbe (60793)
erbe Creative Commons License 2018.05.30 0 0 60797

"...ha a kisebbik epulettol 25 meterre lesz az inverter?"

Működik, de a távolság miatt kell a tűzvédelmi kapcsoló. Ettől próbáltunk megkímélni. :-)

Előzmény: seez (60780)
erbe Creative Commons License 2018.05.30 -1 0 60796

Teljesen fölösleges több FI relét betenni. Az inverternek sokkal szigorúbb feltételei vannak a test (föld) felé szivárgó áramokra, mint a FI relének. Ha meg már az AC oldalon van a szivárgás, arra garantáltan reagál a FI relé, bárhol is van a rendszerben.

Előzmény: agyarka (60769)
Flatron1946 Creative Commons License 2018.05.30 0 1 60795

Arra, hogy a ház teljesítményigénye nem lehet nagyobb, mint az inverter kimenete.

Kezd összeállni a kép, hogy hogyan is van felépítve.

Az inverter DC-ből állítja elő a háznak szükséges AC230V-ot. A DC-t vagy a napelem, vagy a hálózati 230VAC egyenirányítva adja. 
Ezt korábban is elmondhattad volna, így tisztább lett volna a működése.

Tehát a 2kW-os inverterrel a ház maximális egyidejű fogyasztása 8A, míg a 4kW-ossal 16A (pontosabban 8,6 és 17,4, de maradjunk a szabvány kismegszakítóknál).

Egy átlag családiháznál minimum a 16A jöhet szóba, mert 8A-nál a mosógép és a porszívó már nem tud egyszerre menni, régi panelos tapasztalat, mindig csapkodta az autómatát. Egy villanysütő 1800W-os fűtőbetétje mellett már a konyhai robotgép is sok.

Előzmény: Törölt nick (60792)
kiggyo Creative Commons License 2018.05.30 0 0 60794

És fel is találnád a hálózatra tápláló invertert visszatáplálás gátlással...

Ugyanaz mint a HMKE, azaz a rendelkezésre álló teljesítmény a közcélú hálózat + a napelem pillanatnyi teljesítménye, de ha több a nap mint a felvett teljesítmény akkor nem táplál vissza hanem visszaszabályozza az invertert.

Mivel van ingyen szaldó ezért nagyban éri meg, általában egy mérődoboz a betápnál ami rs485-ön kommunikál az inverterekkel hogy mikor mennyire szabályozzanak vissza.

Ennek a primitívebb megoldása az inverter lekapcsolós verzió, de vannak jobbak.

Előzmény: agyarka (60787)
erbe Creative Commons License 2018.05.30 0 0 60793

"Aki azt kezdi el hajtogatni, hogy olyan rendszereket telepítget, ahol tilos a kitáplálás, annak igen erősen kétes a szavahihetősége."

A telepítő vállalja, hogy nem fog visszatáplálni a rendszere... Pl. zalaegerszegi kórház >200 kW rendszerrel.

Előzmény: Törölt nick (60742)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.30 -3 0 60792

Mire hívta fel a figyelmedet?

Mire kaptál ezektől felvilágosítást?

Előzmény: agyarka (60789)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.30 -3 0 60791

Most kezdesz összezavarodni. :D

Előzmény: agyarka (60789)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.30 -3 0 60790

"az inverteren megy át minden teljesítmény, amit annak a kimenetére kötött fogyasztók igényelnek."
Ez elég erős korlátozás. -( 2 vagy 2x2 kW elég lehet egy háztartásnak, talán kisebb vállalkozásnak, de ehhez odafigyelés szükséges. 

Ennyi a cél, nem több.

Kifejtenéd, hogy miben nyilvánul megy egy 16 Amperes kismegszakítóval biztosított háztartás 16 Amperes inverteren keresztül történő ellátása esetén?

Ez csak elméleti kérdés, mert nem cél a 16 Amper, de a műszaki lehetősége adott.

Ki kellene találni, hogyan lehet megoldani, hogy ami nem igényel folyamatos tápellátást az elegendő inverter teljesítmény esetén mehessen onnan, egyébként hálózatról (ha nincs áramszünet).

Nem világos, hogy ez miért kellene.

Arra gondolsz, hogy éjszaka visszatérjena hálózati ellátásra?

Előzmény: agyarka (60787)
agyarka Creative Commons License 2018.05.30 0 0 60789
Bocsánat, Neked van igazad! Én voltam tévedésben, köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmet.
BJaca, Szumoo Nektek is köszönöm a felvilágosítást!
Előzmény: Flatron1946 (60775)
MZ/Y Creative Commons License 2018.05.30 0 0 60788

Dehogy vagyok biztos. Azért kérdezem. :)

Rákeresve itt a fi-relé - re láttam, hogy akár a melléképületben (a hálózat "végén") a hálózatra kötve az invertert is működik a fi. Ha hülyeség, most szóljatok.

Más:

Sharp ndrb és ndrj közt valóban van különbség? (a tajvan és eu címkén kívül) Utóbbiról jóval drágább ajánlatot kaptam, mert hogy jobb, drágább, de én nem találtam sem összehasonlító oldalt, sem olyan kereskedőt, ahol mindkettő lenne.

Előzmény: tfe_tng (60776)
agyarka Creative Commons License 2018.05.30 0 0 60787
"az inverteren megy át minden teljesítmény, amit annak a kimenetére kötött fogyasztók igényelnek."
Ez elég erős korlátozás. -( 2 vagy 2x2 kW elég lehet egy háztartásnak, talán kisebb vállalkozásnak, de ehhez odafigyelés szükséges.

"Egyébként az inverter kimenete a hálózathoz szinkronizált, de más okból."
Ebben az esetben érdemes lenne módosítani a koncepciót. Ki kellene találni, hogyan lehet megoldani, hogy ami nem igényel folyamatos tápellátást az elegendő inverter teljesítmény esetén mehessen onnan, egyébként hálózatról (ha nincs áramszünet).
Előzmény: Törölt nick (60784)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.30 -2 0 60786

"A deszkamodell, a tesztmodell után következhet csak a referencia megépítése.

Csak szépen, sorban, szépen."

Tehát nincs szó termékről... ez végre kiderült.

Előzmény: Törölt nick (60784)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.30 -5 0 60785

Pont ezzel kezdtem, hogy nálam van 3x16A , de ekkora inverter nincs, vagy rettenetesen drága, az egész házat így nem lehet rákötni, ki kell alakítani egy külön áramkört, amin csak annyi fogyasztó van amit az inverter bír.

Pontosan így van.

A 3x16 Amper azonban az olyan hatalmas teljesítmény, amire alapvetően nincsen szüksége egyetlen háztartásnak sem folyamatos üzemben.

Ekkora inverter teljesítményt akkor érdemes  kiépíteni, ha azon ez a teljesítmény tartósan keresztül is megy.

Ilyen a hálózatra táplálás megoldása.

Ekkor az átlagos igény többszöröse folyik át tartósan az inverteren.

Egy önfelhasználós rendszernél a 3x16 Amper olyan szintű túlméretezést jelent, ami egyenlő a gazdasági értelmetlenséggel.

Ezért nem is ilyen igények kielégítése a cél.

Előzmény: Törölt nick (60783)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.30 -5 0 60784

Flatron kérdése az volt, hogyha a napelemes rendszer tud 2kW ot, és 3 kW ra van szükség a házban, akkor hogyan kerül a rendszerbe az 1 kW különbözet?

Nem kérdezett.

Az inverter terhelhetősége fölötti teljesíthetőséget említette.

Ha a napelemek teljesítménye kisebb, mint a felhazsnálói igény, akkor a különbözetet a hálózatból szedi.

De az inverteren megy át minden teljesítmény, amit annak a kimenetére kötött fogyasztók igényelnek.

Eddig úgy gondoltam, hogy a vezérlőn keresztül ami szabályozza a bemeneteket és a kapcsolgatja a kimenő köröket. 

A korábbi verzióban a kimeneti oldalon történt a kapcsolgatás.

A jelenlegi fejlesztésnél nincsen semmiféle kapcsolgatás sehol.

Teljesen jogosnak tartom a kérdést, és annak indoklását is, azaz hogy az inverter nincs szinkronizálva a hálózathoz.

Nem szükséges a hálózatra szinkronizálni.

Pontosabban az alapvető működéshez nem szükséges, ugyanis az inverter kimenetén kizárólag a fogyasztók vannak.

Mindegy, hogy a hálózattal milyen fázisban kapják a feszültségjelet.

Egyébként az inverter kimenete a hálózathoz szinkronizált, de más okból.

A mérési eredmények és a referenciák sem ördögtől való dolgok.

Nem azok.

Mérési eredményből nyilván rengeteg van nálam, ám minden fejlesztésnek vannak stádiumai.

A deszkamodell, a tesztmodell után következhet csak a referencia megépítése.

Csak szépen, sorban, szépen.

Ahogy a csillag megy az égen.

Előzmény: agyarka (60781)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.30 0 0 60783

Sehonnan.

A hálózat is meg a napelem is táplál az inverterbe, onnan a házba.

Amekkora az inverter akkora lehet a terhelés.

Pont ezzel kezdtem, hogy nálam van 3x16A , de ekkora inverter nincs, vagy rettenetesen drága, az egész házat így nem lehet rákötni, ki kell alakítani egy külön áramkört, amin csak annyi fogyasztó van amit az inverter bír.

Előzmény: agyarka (60781)
agyarka Creative Commons License 2018.05.30 0 0 60782
Természetesen működik. Annyi, hogy a 19 panelnél durván 23W elveszik útközben 4 es kábelen, 6 oson 15W ( csúcstermelésnél).
Előzmény: seez (60780)
agyarka Creative Commons License 2018.05.30 0 0 60781
Flatron kérdése az volt, hogyha a napelemes rendszer tud 2kW ot, és 3 kW ra van szükség a házban, akkor hogyan kerül a rendszerbe az 1 kW különbözet?

Eddig úgy gondoltam, hogy a vezérlőn keresztül ami szabályozza a bemeneteket és a kapcsolgatja a kimenő köröket.

Teljesen jogosnak tartom a kérdést, és annak indoklását is, azaz hogy az inverter nincs szinkronizálva a hálózathoz.

A mérési eredmények és a referenciák sem ördögtől való dolgok.
Előzmény: Törölt nick (60778)
seez Creative Commons License 2018.05.30 0 0 60780

tehat akkor is mukodik ha a kisebbik epulettol 25 meterre lesz az inverter? foldkabel es kesz?

Előzmény: agyarka (60768)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.30 -4 0 60779

..ha a ház áramigénye meghaladja az inverter képességeit, ilyenkor kizárólag az elektromos hálózatból tud vételezni, a napenergia megy a bojlerbe.

Nem az akkor sehová, mert az inverter letilt a túlterhelés miatt.

Előzmény: Flatron1946 (60772)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.30 -4 0 60778

2kW-os inverter nem fog tudni 3000W-ot.

Nem is kell neki.

A 10 Amperes kismegszakítónak sem kell 16 Ampert átengednie.

A probléma lényegét nem tudnád megfogalmazni?

Hátha okosabb lesz tőle, aki olvassa!

Előzmény: Flatron1946 (60775)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.30 -4 0 60777

A legnagyobb probléma akkor adódik, ha a ház áramigénye meghaladja az inverter képességeit, ilyenkor kizárólag az elektromos hálózatból tud vételezni, a napenergia megy a bojlerbe.

A közcélú hálózatnak is hatalmas hibája, hogy amikor a ház áramigénye meghaladja a hálózati kismegszakító képességét, akkor a kismegszakító leold.

tfe_tng Creative Commons License 2018.05.30 -1 0 60776

> Azóta visszakerestem és láttam, hogy műszakilag mindegy, hová kötik be (a fi-relé mindenhogy működik), csak a mi-mikor-mit ver le miatt érdemes agyalni, a fi-reléhez képest hol legyen. 

Ize, biztos vagy ebben ? Tuti hogy a FI rele ele (tehat a nem vedett korbe) kotnem az invertert. 

Előzmény: MZ/Y (60766)
Flatron1946 Creative Commons License 2018.05.30 -1 1 60775

Ez nem így van, olvass vissza az utóbbi hozzászólásokat.

Alaposan átolvastam, és nem csak ezen a fórumon. 

Ne felejtsd el, az invertere nincs szinkronban a hálózattal, és a kimenete nincs is összekötve vele. 2kW-os inverter nem fog tudni 3000W-ot.

Előzmény: agyarka (60774)
agyarka Creative Commons License 2018.05.30 -1 1 60774
"A legnagyobb probléma akkor adódik, ha a ház áramigénye meghaladja az inverter képességeit, ilyenkor kizárólag az elektromos hálózatból tud vételezni, a napenergia megy a bojlerbe."
Ez nem így van, olvass vissza az utóbbi hozzászólásokat.
Bojlerbe a felesleget tolja.
Bemenet 0 ÉS 100% KÖZÖTT napelem és hálózat bármelyik kombinációjával .

Megtérülés akkor számolható, ha a teljes termelése elfogy. ( méretezés)
agyarka Creative Commons License 2018.05.30 0 0 60773
Ezek szerint régi a villanyórád, mert a mostani szabvány szerint csak a szolgáltató áramkorlátozói ( biztosíték) lehet vele 1 dobozban.
A jelenlegi bekötésed is jó, de,ha vmi gebasz van, akkor annak kijavításáig nem fog termelni az inverter.
A szekrényből jobb átrakni a főelosztóba az inverter becsatlakozása utáni szakaszra (azaz a fogyasztók felé). Ha biztosra akarsz menni akkor külön + az invetterhez, esetleg annak a leválasztó dobozába.

Családi háznál légkábelezés esetén a főelosztóba érdemes T1+T2 túlfeszültség védőt tenni (16mm2 földkábellel!). Amennyiben ennek a távolsága az invertertől 10m én belül van akkor az inverter nem igényel külön AC túlfeszültség védelmet. 5 m belül ráadásul nem hatásos, csak + hiba forrása lehet öregszik).
Előzmény: MZ/Y (60770)
Flatron1946 Creative Commons License 2018.05.30 0 0 60772

Utánaolvastam a NATI rendszernek.
Amiket eddig ki tudtam bogarászni:
A napelemek nem ideális tájolással vannak elhelyezve, hanem úgy, hogy napkeltétől napnyugtáig tudjanak szolgáltatni villamos energiát.  Ennek ellenére egy 2kW-os rendszerhez 9db 250W-os panelt adnak.
A lakás energiaigényét úgy szolgálja ki, hogy ha rendelkezésre áll a napelemből, akkor arról működik a ház, ha kevesebb, akkor az elektromos hálózatból csak a hiányzó mennyiséget vételezi, ha többlete van, akkor egy villanybojlert fűt a felesleggel, hogy ne menjen veszendőbe.
A legnagyobb probléma akkor adódik, ha a ház áramigénye meghaladja az inverter képességeit, ilyenkor kizárólag az elektromos hálózatból tud vételezni, a napenergia megy a bojlerbe.
Előnye, hogy az áramszolgáltatása kizárólag a napsütéstől függ, áramszünet esetén s működik. Bővíhető akkumulátorral, szélgenerátorral, aggregátorral (bár ez önnálóan is el tudná látni a házat)

Megtérülés: nem számolható konkrétan, erősen függ az áramhasználati szokáoktól.
Referenciák: nem fellelhetőek
Mérési eredmények: nem fellelhetőek

agyarka Creative Commons License 2018.05.30 0 0 60771
Bocsánat, rosszat írtam. Az AC oldal távolsága mindegy.
DC oldalon van kültérben 10, beltérben 5 m és határ ( és nem léphet át 1 szintnél többet vagy idegen tulajdonon, szintátlépésnél tűzvédelmi csatorna kell).
MZ/Y Creative Commons License 2018.05.30 0 0 60770

Én hülye vagyok ehhez. Most van a villanyóránál a 3 fő kismegszakító (3f), gondolom utána a fi, aztán vagy 8 m kábel és ott a biztosítéktábla. Itt csatlakozna az inverter. Az eddigit nem piszkálnám, max. az inverter csatlakozás elé (vagy után) rakathatnék be, ha van értelme.

Előzmény: agyarka (60769)
agyarka Creative Commons License 2018.05.30 0 0 60769
Több fi-relé t kell berenni és akkor nincs agyalás, ráadásul sokkal könnyebb a hibakeresése.
1 a főelosztó inverter közé ( csak inverter hibára), a többi meg csoportosítva.
Amennyiben csak 1 van akkor az inverter után tenném be, azt úgyis ritkán piszkálom, és működik tovább, ha a lakásban vmi bekavar.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!