Keresés

Részletes keresés

xcoder Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42539
It nem egy válságocskáról van szó, a tipikus ciklikusról, hanem "A" válságról, a rendszer bukásáról. Lásd pilótajáték.
Ezt mondták az armageddonhívők a dotcom lufi után is.

Destabilizált, káoszba fúló országban nem lehet atomprogramot folytatni, max. kész bombákat rejtegetni, de a logisztikával, célbajuttatással is komoly bajok lehetnek. Elszigetelt incidensek esélyesek (lopott mombák, van egy pár ilyen), de ettől még világvége nem lenne.
Ott annál nagyobb káosz mint most van nem lesz. Másrészt ne becsüld alá a földalatti szervezetek erejét.

Amikor már nem lesz ott, már rég te se leszel optimista...
Vagy igen. A változásnak lehetnek pozitív következményei is.

Marhaság. A török birodalom tipikusan Bizánc utóda volt, annak a struktúráit vitte tovább, nálunk tipikusan hódító nagyhatalomként viselkedett, ahogy a többi ilyen, káderanyaga nálunk főleg balkáni keresztény populációkból toborzott, karrierizmusból iszlám hitre tért ("pártba lépett") tisztekből és hivatalnokokból állt, a közlegények és idetelepedő köznép nem kis része meg át se tért.
A török birodalom az iszlám terjeszkedéséről szólt - ahogy maga Bizánc sem véletlenül lett iszlámista, ahogy anno a spanyolok sem a mórok idején. És ez a vallás ma is terjeszkedik rendületlenül, hol fű alatt, hol tűzzel/vassal.

Semmit nem értesz. Hitler a weimari német parlamentáris rendszerben a legtöbb szavazatot kapta a néptől. A központosított kollektív hatalom inkább kizárja az ilyet, pontosaban ahogy Hindenburg is a német elittel egyetértésben nevezte ki kacellárnak a szavazáson első Hitlert, úgy az USA elitje is játszott ilyen gondolattal a világválság idején.
Hitler valóban utólag építette ki azt a struktúrát ami jelenleg most épp Kínában van. De ha már a struktúra létezik akkor vonzza az ilyen fazonokat, pláne ha van esély egy fanatizálható tömeg kialakulására. Ennek volt a próbája pár éve a kínai kormány által szervezett japánellenes tüntetéssorozat. A dolog szépen működött, ha eljön az alkalom újra működni fog.

A hatalommániások mindig ott állnak készenlétben, Kína nem erre esélyes, hanem a központi hatalom meggyengülésére.
Ahhoz már nagy-nagy válság kellene hogy az a központi hatalom meggyengüljön.

A civilizációk összeomlásának tanulmányozói számára a fő példa a teljesen összeomló civilizációktól eltérő modellre. Egyértelműen jobb modell, mint a majáké.
Nem az én nosztalgiám, az erőforrásbázis szűkülése ezt fogja lehetővé tenni.

Az európai civlizáció is összeomlott párszor - lásd görögök után jöttek a rómaiak, a rómaiak után jött a középkor, de a kapitalista társadalom kialakulását is felfoghatod összeomlásnak, elvégre a hagyományos, jól bejáratott társadalmi kapcsolatok, Pl. hűbérúr-hűbéres felbomlottak. De szvsz most nem ez várható: a jelenlegi erőforrások töredékével is elműködgetett anno a kapitalizmus a kezdeti időkben. És a fő korlát akkor a rendelkezésre álló technológia volt. Most technológia szinte korlátlanul rendelkezésre áll, a rendszer egy másik pillére az energia az amiből kevesebb van. De szvsz csak a paksi atomerőmű önmagában több energiát jelent mint az ipari forradalom angliájának összes gőzgépe, plusz nem csak Paks van és pláne nem csak Paks lesz, azaz az energia nem feltétlenül lesz akkora korlát hogy emiatt a népnek vissza kell másznia a fára. Biztos lesznek változások - akár társadalmiak is, a kérdés hogy ha lesznek ilyenek akkor az mennyire viseli meg az infrastruktúrát. De én a lehetséges pusztulás esélyét nem ebben látom, hanem a meginduló iszlámisták tömegeiben. Sok-sok kalasnyikovos turbánost high-tech fegyverek nélkül az öregedő európa aligha fog megállítani - még egy fiatal sem hiszem hogy képes lenne erre. Azaz ha itt visszatérne a dolog az általad említett mezőgazdasági civilizációra az azzal is járna hogy elfoglalnának minket az iszlamisták.
Előzmény: nájckingdom (42538)
nájckingdom Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42538
"Egy gazdasági válság kellemetlen, de nem annyira toxikus mint hiszitek."
It nem egy válságocskáról van szó, a tipikus ciklikusról, hanem "A" válságról, a rendszer bukásáról. Lásd pilótajáték.

"hosszú távon nem fogják távoltartani az iszlámistákat az atombombától abban biztos lehetsz. Minél inkább destabilizálódik a helyzet annál kevésbé."

Destabilizált, káoszba fúló országban nem lehet atomprogramot folytatni, max. kész bombákat rejtegetni, de a logisztikával, célbajuttatással is komoly bajok lehetnek. Elszigetelt incidensek esélyesek (lopott mombák, van egy pár ilyen), de ettől még világvége nem lenne.

"Pl. oroszoknál most jó a helyzet (persze kérdés hogy mihez képest), de ez addig tart amíg Putyinék segge alatt ott lesz az olaj."

Amikor már nem lesz ott, már rég te se leszel optimista...

"Csak tudod itt hazánkban a hitsorsosaik már laktak úgy 150 éven keresztül..."
Marhaság. A török birodalom tipikusan Bizánc utóda volt, annak a struktúráit vitte tovább, nálunk tipikusan hódító nagyhatalomként viselkedett, ahogy a többi ilyen, káderanyaga nálunk főleg balkáni keresztény populációkból toborzott, karrierizmusból iszlám hitre tért ("pártba lépett") tisztekből és hivatalnokokból állt, a közlegények és idetelepedő köznép nem kis része meg át se tért. A magyarokat nem próbálták megtéríteni, nem is volt rá számottevő példa.
Semmi köze Oszamához.

"egy ilyen központosított hatalom ami gyakorlatilag kontrollálatlan vonzza a hatalommániás idiótákat. Csak idő kérdése hogy mikor kerül az élére egy Hitler-féle fazon."
Semmit nem értesz. Hitler a weimari német parlamentáris rendszerben a legtöbb szavazatot kapta a néptől. A központosított kollektív hatalom inkább kizárja az ilyet, pontosaban ahogy Hindenburg is a német elittel egyetértésben nevezte ki kacellárnak a szavazáson első Hitlert, úgy az USA elitje is játszott ilyen gondolattal a világválság idején.
A hatalommániások mindig ott állnak készenlétben, Kína nem erre esélyes, hanem a központi hatalom meggyengülésére.

"Aha, mennek majd rizsát ültetni... Te folyamatosan azt hiszed hogy a történelem kereke visszafordítható. De akkor miért pont oda ? Mert neked az a korszak volt szimpatikus ?"
Nem a fantáziáimat írtam, Kínában hosszú történelme során sokszor előfordult, hogy egy válság idején lehanyatlott a központi hatalom, széttagolódott, csökkent az erőforrásigényes komplexitási fok, aztán idővel újracentralizálták. Ezek ciklusosan ismétlődnek. A civilizációk összeomlásának tanulmányozói számára a fő példa a teljesen összeomló civilizációktól eltérő modellre. Egyértelműen jobb modell, mint a majáké.
Nem az én nosztalgiám, az erőforrásbázis szűkülése ezt fogja lehetővé tenni.
Előzmény: xcoder (42531)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42534

"Leallitottak egy csomo nagy energiafogyaszto gyarat, pl. az aluminiumtermeles visszaeseset 200 ezer tonnara teszik eves szinten."

 

Ez önmagában is képes kiváltani egy válságot.

Előzmény: Törölt nick (42532)
xcoder Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42533
Az USA evi 1000 milliard dollar kulso finanszirozasra szorul
Pár hsz-szel előbb mondtad hogy a GDP-jük nagy részét megtermelik (amit kicsit kétlek, nem minden termelés ami GDP). De szvsz ha lokalizálnák a gazdaságukat (szép folyamatosan), a hadseregüket visszavonnák a saját területükre és az olaj utáni hajsza helyett a hazai forrásokra (nukleáris erőművek, alternatív) támaszkodnak akkor nem járnak rosszul. És ehhez nem kell máról holnapra bezárni a kikötőket, csak szép finoman, folyamatosan változtatni a stratégián, különféle vámokkal vagy egyebekkel, hogy kevésbé legyen jó üzlet a zoknit kínából hozni. És igazából európának is ezt kellene tennie, bár szvsz mi már elkéstünk.
Előzmény: Törölt nick (42530)
xcoder Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42531
Elképesztően zagyválod a dolgokat. BalckVoid helyesen mutat rá, hogy mintha már nem lennél olyan optimista, mint az átkos múlt félévben.
Pont ugyanolyan optimista vagyok, dotcom lufi is volt és mégis itt vagyunk. Egy gazdasági válság kellemetlen, de nem annyira toxikus mint hiszitek.

Egy iszlám országról tudunk, aminek van, Pakisztán, nem arab, épp szétmállik
Nem mostanról beszélek, de hosszú távon nem fogják távoltartani az iszlámistákat az atombombától abban biztos lehetsz. Minél inkább destabilizálódik a helyzet annál kevésbé. Pl. oroszoknál most jó a helyzet (persze kérdés hogy mihez képest), de ez addig tart amíg Putyinék segge alatt ott lesz az olaj.

A másik, ami nagyon szeretne atomot
Arrafelé mindenki szeretne, kérdés kinek mikorra lesz.

"Oszama" egy CIA hoax.
Na innentől vagy komolytalan. Amúgy nem is oszama a probléma hanem a mögötte álló szervezet. Persze lehet hogy mindenki hülye, kezdve a terroristavadász amcsi és európai, orosz és egyéb szervezetekkel csak az a pár armageddonista az okos, és oszama bin laden meg kis csapata szerte a világban valójában ártatlan hippik gyülekezete... Csak tudod itt hazánkban a hitsorsosaik már laktak úgy 150 éven keresztül...

Hogy nincs ott "demokrácia", az hogy jön ide?
Úgy hogy egy ilyen központosított hatalom ami gyakorlatilag kontrollálatlan vonzza a hatalommániás idiótákat. Csak idő kérdése hogy mikor kerül az élére egy Hitler-féle fazon. Már ha nincs már ott a háttérben...

Robbanás lesz, ha leáll a növekedés, túlnépesedett, nem maradhat a Világ Műhelye.
Nem robbanás lesz hanem háború, lásd előző pont. Egy erős ország, fejlett technológia, nagy, főleg fiatal férfiakból álló népesség és hirtelen romló gazdasági helyzet. Megoldás: jön HarciMarci és keres belső illetve külső ellenséget aki minden bajuk oka. Ezt már elég sokszor lejátszotta a történelem különböző helyszíneken.


Egy nagy népességritkulás után viszont mehet tovább az ősi civilizációjuk, ez náluk így szokás.
Aha, mennek majd rizsát ültetni... Te folyamatosan azt hiszed hogy a történelem kereke visszafordítható. De akkor miért pont oda ? Mert neked az a korszak volt szimpatikus ? Ennyi erővel vissza lehet menni a barlangokig és a kőbaltáig is, elvégre az is fenntartható volt a mai zöldek szemszögéből nézve, és az átlagpolgár szempontjából mennyivel kellemesebb vadászni mint álló nap a földet túrni...
Előzmény: nájckingdom (42525)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42529

"En 1.5 eve jottem a topikra "

 

Régi szép idők...:-))

 

"kb. 1 eve kezdtuk el najckival irogatni, hogy az USA gazdasaga valsagba kerul hamarosan"

 

A kapitalizmusban a gazdasági válságok megjelenése kb. 7-8 évente szinte elkerülhetetlen dolog. 2000-ben volt az utolsó (és azóta se jött se Mad Max, se nácizmus, se Nyugat Alkonya, legfeljebb egy jópár évig tartó fellendülés).

 

Olyanok vagytok ezzel a válsággal, mint aki olvas valmit februárban a globális felmelegedésről és nyárra mindekit anyáz, aki nem hisz neki, hiszen minden tény őt igazolja hónapok ót.

Előzmény: V.4_BlackVoid (42523)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42528
Lehet ugy is nezni a poharat hogy felig tele van, meg ugy is hogy felig ures. Ez mar filozofia.
Nem tudom feltunt-e, de a pilotajatek kezd kemenyen bedogleni. Kinai tozsden ma verfurdo volt, 6-8% minusz. Europa is minuszban van. Remelem a FED megint panikol egyet es vag legalabb 50 pontot. Haha.

http://bloomberg.com/markets/stocks/wei_region3.html

Az ausztralok mit szivtak ma? Csak ok zartak pluszban, fura.
Előzmény: Törölt nick (42526)
nájckingdom Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42527
Épp tőled is tudunk elég sokat arról, hogy javában csődöl az USA befelé.
Mit tudott meg Fletó DAvosban, hogy azt üzente haza, "2008 a gazdasági sokkok éve lesz"?
Szerintem még a gagyi davosi szinten is közhelyes lehet, hogy a fogyasztói társadalomnak Armageddon jön.
Előzmény: Törölt nick (42526)
nájckingdom Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42525
Elképesztően zagyválod a dolgokat. BalckVoid helyesen mutat rá, hogy mintha már nem lennél olyan optimista, mint az átkos múlt félévben.
Milyen "arab atombombáról" beszélsz te?
Egy iszlám országról tudunk, aminek van, Pakisztán, nem arab, épp szétmállik és az USA tervezi kommandóakcióval kihozni onnan a tölteteket. Viszont hivatalosan máig az USA szövetségese.
A másik, ami nagyon szeretne atomot, Irán, szintén nem arab, az oroszok nem hülyék, hogy tényleg adjanak neki, de a szövetség kedvéért adogatnak ezt-azt. Nem érdekük, hogy elkészüljön.

"Oszama" egy CIA hoax.

Kína valóban egy időzített bomba, csak nem azért, amiért te írod. Hogy nincs ott "demokrácia", az hogy jön ide? Lehetne? Robbanás lesz, ha leáll a növekedés, túlnépesedett, nem maradhat a Világ Műhelye. Egy nagy népességritkulás után viszont mehet tovább az ősi civilizációjuk, ez náluk így szokás. Ellentétben az USA "civilizációjával", ami egy futó kaland lesz a történelemben.
Előzmény: xcoder (42521)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42524
Az USA nem hanyatlani fog, hanem az elmult 50 evben folyamatosan hanyatlik. A Vilag GDP-jebol valo reszesedesuk azota folyamatosan csokken. A hanyatlas az 1970-es evekben gyorsult be, amikor tetozott az olajtermelesuk. Azota exponencialisan no az adossaguk, az ipari termeles mara a GDP toredeke (70% fogyasztas!).
Előzmény: xcoder (42521)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42523
Hat, hogy masok mit jeleztek elore regebben azt nem tudom. En 1.5 eve jottem a topikra es kb. 1 eve kezdtuk el najckival irogatni, hogy az USA gazdasaga valsagba kerul hamarosan. Itt a forumon gyakorlatilag ki lettunk rohogve, hogymar nehogyma az USA gazdasag az szuper.
Hat ennyi.
Előzmény: xcoder (42518)
Ficium Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42522
Szia,

Merre felé arzénos a talajvíz?
Hol lehet ennek utánajárni?

Köszönöm.
Előzmény: xcoder (42519)
xcoder Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42521
Az USA nem hanyatlani fog, max. bezárkózik. Amúgy nekünk is ezt kellene tenni - csak szvsz már elkéstünk vele. Szerintem nem az amcsi atomtól kell tartani hanem az arabtól. Szvsz az a törekvés az amcsiknál hogy Oszamáék ne jussanak atomfegyverhez, max hátráltatni tudja a dolgot de megakadályozni nem. Hogy aztán mi lesz annak a következménye hogy egy iszlámista állam vagy pláne terroristavezér atombombához jut azon el lehet gondolkodni. Ma még valószínűleg semmilyen, oszamáék aligha mernének ma megkockáztatni egy atomháborút európával. De ha az USA bezárkózik, eu-ban pedig a pacifisták/zöldek ártalmatlanítják az atomarzenált...
Aztán ott van még Kína. Ma persze még megelégszik azzal hogy vásárol, de szvsz hosszabb távon elkerülhetetlenül a fasiszta Németországhoz vagy még inkább Japánhoz hasonló társulat fog ott hatalomra jutni - Kína szvsz egy időzített bomba: van egy nacionalista-kommunista vezetés, demokrácia a minimumon... Szóval ott még lehet akármi is. Pláne ha az USA bezárkózik vagy összeomlik: ha az itteni elvtársak nem szeretik az USA-t látni a világ csendőre szerepében akkor kíváncsi leszek mit szólnak majd a kínaiakhoz...
Előzmény: nájckingdom (42520)
nájckingdom Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42520
"Matt azert bizonyos kerdesekben tulreagalja dolgot."

Szeretném hinni, hogy így van, de ebből él, még vagy 2 alkalmazottra is futja neki és a napját a küldemények csomagolásán túl a hírek böngészésével, kiszűrésével tölti. Meg kiváló koponya. Szóval én nem tudom cáfolni semmilyen állítását.
Szerinted miben reagálja túl a dolgot?
Szomorú, de szerintem reálisan látja, hogy a dolog, a világ folyamatai ilyen reménytelenül fenntarthatatlan csődtömeggé evolválódtak. Abban is igatűza van, hogy a háttérhatalmak egyáltalán nem kontrollálják a dolgokat teljesen, ill. befolyásuk rohamosan fogy. Az atomháború elkerülhetetlensége bennem is régóta motoszkál. El tudjuk képzelni, hogy az USA csak úgy lehanyatlik, semmit nem kezdve atomjával?
Erre csak az oroszok voltak képese eddig, de ők annyira nem is hanyatlottak le MÉG, mint amilyenről az USA esetén beszélünk.
Előzmény: V.4_BlackVoid (42506)
xcoder Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42519
Kútból vett vízben nem lehet semmi.
Kivéve az ország jelentős részén az arzént, aztán az emberi szennyezés hatásait: a mezőgazdasági tevékenység nyomán, illetve az emésztőgödrökből a talajvízbe került különféle anyagok.
Előzmény: Törölt nick (42515)
xcoder Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42518
Az armaggeddonisták már a topic indítása óta gazdasági (és egyéb) válságokat jósolgatnak, a realisták azt mondják hogy semmi nem várható, az optimisták pedig fejlődésre számítanak. Ha épp gazdasági válság indul el akkor az armageddonistáknak van igaza, a stagnálás akkor a realistáknak, ha növekedés akkor az optimistáknak. A topic indítása óta általában az optimistáknak volt igaza, most hadd legyen egy kis örömeg az armageddonistáknak is: utoljára úgyis 2000 környékén a dotcomlufi kipukkanásakor húzhatták ki magukat hogy milyen igazuk van...
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (42517)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42517

Szabadságolás előtti zárszó.

 

Nyáron beszélgettünk a világazdaság várható évéről 2008-ban. Vissza lehet keresni, annak, akit érdekel. Az 'armageddonisták' világméretű recessziós várakozásaiknak adtak hangot, a 'realisták' azt mondták, nem lesz itt semmi baj, meg tovább a szekér, az 'optimisták' szerint az energiaválság még gazdasági növekedéssel is járhat, hiszen új technológiák révén új iparágak nőnek ki a földből.

 

Jómagam azon a véleményen voltam, hogy (idézem): A világgazdaság nagy gép, lassan áll le. Receszióra csak az USA-ban számítok, de abban sem vagyok biztos, hogy az a könyvekben is receszióként fog megjelenni. Európai recesszió 2008-ban még nem lesz, majd 2009-re. Az ázsiai piacok lassulni fognak, de 2008-ban még mindig jelentős növekedési szakaszban lesznek.

 

Ma zárult a davosi dzsembori. Egy idézetet beteszek:

 

 

"A világgazdasági fórum panelvitáiban sokkal borúsabb hangok hallatszottak. Recesszió lesz az Egyesült Államokban, erős lassulás Európában és némi lassulás a felzárkózó gazdaságú országokban is, ez volt a közgazdászok, elemzők többségének véleménye Davosban."

 

http://index.hu/gazdasag/vilag/dvs080127/

 

 

Ez persze még nem biztos, jósolni nehéz, különösen a jövőre. De azért elgondolkodtató, nemde?

 

És most tényleg L. ByeZ.

Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.01.27 0 0 42516
Szabadságra mentem, pár napra (hétre?) végképp magával kell, hogy ragadjon a munka. Néha talán majd benézek olvasni, de kénytelen vagyok újabb lépéseket foganatosítani a felkészülés jegylben (érdekében). Ha nem lesz különösebb világégés mostanában, akkor tehát jópár napig nyugtotok lesz tőlem. (Ha tényleg rendkívüli történik, akkor tuti benézek, de egyébként egy darabig nem nagyon. Ne sírjatok... :-D)
GBrunoo Creative Commons License 2008.01.27 0 0 42514
Lehet hogy rossz helyen tettem föl ezt a KÉRDÉST??

Vagy már annyira szenzációsnak tűnik ez a hír, hogy föl sem kapjátok rá a fejeteket???

;o)

Előzmény: GBrunoo (42491)
Első Polgár Creative Commons License 2008.01.27 0 0 42513
A 99% szvsz nem biztos, de tényleg kb 1 hónapig kell kibirni az óvóhelyen.
Előzmény: Konfliktuselmelet (42509)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.01.27 0 0 42512
Az attól függ, hogy milyen fajta bomba robban, és hogy az adott izotópnak mennyi a felezési ideje. Az exponenciális csökkenés az tuti, van benne egy e-edik hatvány. Ezt könnyű kiszámolni, csak a kiindulási adatokat kell tudni. (Mennyi micsoda robbant mikor.)
Előzmény: Konfliktuselmelet (42509)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.01.27 0 0 42511
50 km-en nem sok bajod lesz..... De ha feled fuj a szel, akkor gyorsan el kell huzni onnan.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (42510)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.01.27 0 0 42510

Az attól is függ, hogy hol töltötted el azt a két hetet. Ha az Aggteleki Cseppkőbarlangban, akkor ez egy jó hír. Ha a robbanás epicentrumának 50 kilométeres körzetében a teraszon, akkor alighanem tök mindegy, hogy két hét után mi és hogyan csökken.

 

Bár a sugárkárosodás sztochasztikus és nem determinisztikus jellegű, úgyhogy mázlid végülis az utóbbi esetben is lehet.

Előzmény: GBrunoo (42507)
Konfliktuselmelet Creative Commons License 2008.01.27 0 0 42509
"2 het utan a sugarzas 99%-kal kisebb es tovabb csokken exponencialisan."

Ebben biztos vagy? Nem vitatom, csak furcsálom.
Előzmény: V.4_BlackVoid (42506)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.01.27 0 0 42508

"A shift from consensus decision-taking in Nato bodies to majority voting"

 

 

Jó kérdés, hogy ez mit jelent. Az egyszeri szemlélő azt hinné, hogy ez azt jelenti, hogy ahány NATO-tag, annyi szavazat. Szerintem viszont ez erőarányosan (költségarányosan) működik, tehát a mi szavazatunk nem annyit fog érni, mint a brit vagy az amerikai szavazat.

 

Alighanem arról van szó, hogy ha az oroszoknak csak önmagukkal kell megbeszélniük a dolgot, a kínaiaknak is csak önmagukkal kell megbeszélniük a dolgot, meg mindenki másnak is csak önmagával kell megbeszélnie a dolgot, akkor nehogy már a NATO legyen az a szervezet, amelyet ezek a demokratikus miskulanciák (mint ENSZ Biztonsági Tanács meg vétójog) megbénítanak.

GBrunoo Creative Commons License 2008.01.27 0 0 42507

2 het utan a sugarzas 99%-kal kisebb es tovabb csokken exponencialisan....

 

Engem ezek az "instrukciók" valahogy egyáltalán nem nyugtattak meg... :-(

 

 

Előzmény: V.4_BlackVoid (42506)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.01.27 0 0 42506
Matt azert bizonyos kerdesekben tulreagalja dolgot. Mindenesetre aggaszto, hogy megvaltozott a nuklearis strategia az oroszok es az USA reszerol is.
Az eddigi kolcsonos elrettentest felvaltotta az elso csapas strategia.

Teendok nagyon roviden nuklearis haboru eseten:
1. Kozeli vagy telitalalat eseten ints bucsut a seggednek.
2. Jo pincebe koltozni 2 hetre. A sugarzas ugy terjed mint a feny es a talajra eso por sugarzik. Ablakos pince nem jo, legalabb fel meter anyag legyen kozted es a kulvilag kozott. Fa, uveg nem nyujt vedelmet. 2 het utan a sugarzas 99%-kal kisebb es tovabb csokken exponencialisan. Utana kerulni egy jo darabig a patakokat, tavakat, volgyeket, a port. A vizet at kell szurni egy hordo homokon. Termofold felso reteget (5 cm) erdemes eltavolitani es magas pontrol hozni potlast.
Előzmény: nájcki (42500)
nájcki Creative Commons License 2008.01.27 0 0 42505
Olvastam, észbontó. A LATOC fórum viztaindítóján is ott van.
Ehhez képest mikről fogunk mi népszavazni...
Elitünk legéppuskázása sokat javítana esélyeinken.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (42503)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.01.27 0 0 42504

Pre-emptive nuclear strike a key option, Nato told

 

Calling for root-and-branch reform of Nato and a new pact drawing the US, Nato and the European Union together in a "grand strategy" to tackle the challenges of an increasingly brutal world, the former armed forces chiefs from the US, Britain, Germany, France and the Netherlands insist that a "first strike" nuclear option remains an "indispensable instrument" since there is "simply no realistic prospect of a nuclear-free world".

 

The five commanders argue that the west's values and way of life are under threat, but the west is struggling to summon the will to defend them. The key threats are:

 

ˇ Political fanaticism and religious fundamentalism.

ˇ The "dark side" of globalisation, meaning international terrorism, organised crime and the spread of weapons of mass destruction.

ˇ Climate change and energy security, entailing a contest for resources and potential "environmental" migration on a mass scale.

ˇ The weakening of the nation state as well as of organisations such as the UN, Nato and the EU.

 

To prevail, the generals call for an overhaul of Nato decision-taking methods, a new "directorate" of US, European and Nato leaders to respond rapidly to crises, and an end to EU "obstruction" of and rivalry with Nato. Among the most radical changes demanded are:

 

ˇ A shift from consensus decision-taking in Nato bodies to majority voting, meaning faster action through an end to national vetoes.

ˇ The abolition of national caveats in Nato operations of the kind that plague the Afghan campaign.

ˇ No role in decision-taking on Nato operations for alliance members who are not taking part in the operations.

ˇ The use of force without UN security council authorisation when "immediate action is needed to protect large numbers of human beings".

 

 

http://www.guardian.co.uk/nato/story/0,,2244782,00.html

 

 

"Hát így. Keep smiling. És ne kérdjed senkitől, miért.

Vagy: "Rosszabb voltam, mint azok?"

Magyar voltál - ezért."

Előzmény: nájcki (42500)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.01.27 0 0 42503
Betettem ide pár napja a vonatkozó cikket, nagy fejcsóválás közepette. Megkeresem.
Előzmény: nájcki (42500)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!