Keresés

Részletes keresés

V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42560
Nem, csak akinek a Nasdaq-ban volt a penze az elvesztette tobb mint a felet es cegek 100-ai huztak le a rolot.
Utana kamat 1%-ra es jott az ingatlanlufi. Most ez is pukkad. A nagy kerdes, sikerul-e meg egy lufit fujni. Lehet, hogy igen, lehet hogy nem.

Mellesleg ha a Vilaggazdasag most nagyreszt egyben marad (amire sztem 60-70% esely van), akkor par ev mulva jon az olajvalsag es akkor vege a tozsdei oromkodesnek.

Szavazz a penzeddel kinek hiszel. En itt mar tavaly ev elejen ajanlattom az aranyat, es az ev soran tobb mint 30%-ot ment fel (euroban 20%). A legjobban teljesito amerikai reszvenyindex meg kb 6%-ot (euroban: 0!!!).

Reszvenyt akkor kell majd venni, amikor az aranyar (most 917) es a Dow Jones (most 12200) paritasban lesz. Addig nem.

Dehat mindenki dontse el maga, lehet hogy en tevedek.
Előzmény: xcoder (42559)
xcoder Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42559
Volt dotcom lufi is, kipukkadt, az internet azért köszöni jól van, működik az amazon, de nem lett vége sem a Microsoftnak, sem a SUN-nak, sem az IBM-nek. Az amcsi ingatlanlufi kipukk sem azt jelenti hogy ezentúl az amcsiknál egy hamburgerért fogsz toronyházat venni.
Előzmény: V.4_BlackVoid (42557)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42557
Meg par ev. De fogadok velek egy lada sorbe, hogy nem no 2,5x-esre a legiforgalom 2015-ig.
De higyjel inkabb nekik, biztos igazuk van, vegyel legitarsasag reszvenyt.

Egyebkent ez mire bizonyitek szerinted???? Az USA-ban 1000-el epitettek az ingatlanokat meg iden is, mert ez volt az "evszazad uzlete", a "lufi amely sohasem pukad ki". Nezd meg mi lett az eredmeny.
Előzmény: erbe (42553)
xcoder Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42556
Nem is rossz üzlet, egy éven belül biztos lehetsz benne hogy visszaállnak az árak. Ami nem jelenti azt hogy mondjuk 2 hónap múlva nem lesznek olcsóbbak az árak.
Előzmény: V.4_BlackVoid (42554)
xcoder Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42555
De amire leginkabb ra van szorulva a nyugat, az a kinai "tokeexport". Ez jelenleg meg leginkabb csak abban nyilvanul meg, hogy kb. evi 600 milliard dollar penzzel segiti elsosorban az USA, de attetelesen az egesz vilaggazdasag mukodeset. Hiaba allit elo ugyanis az USA es Europa sok mindent a maga szamara, ha tobbet fogyaszt, mint amit eloallit.

Bizony. És az a dolog amivel a liberális nickek nyugatták a közvéleményt hogy csak a primitív összeszerelő ágazatok mennek kínába, míg a profit az európai/amcsi tőkéseknél lesz akik azt hazaviszik már nem jön be: egyrészt nem viszik haza, inkább a meglévőt is odaviszik, másrészt most jutott el abba a fázisba a dolog hogy inkább a kicsi kínaiak jönnek vásárolni európai/amcsi cégeket. És ez szvsz csak romlani fog. Most a hivatalos liberális jelszó: de nem baj, a kínai tőkés is csak olyan mint a hazai... Nos, szvsz ki fog derülni hogy nem feltétlenül... Én a folyamat végén egy nagy szegény agrárországokból álló EU-t és USA-t látok és egy gazdag Kínát.
Előzmény: Törölt nick (42550)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42554
En rendkivul jol mutatok ezeken a dolgokon. Komolyan. ; )

Persze, egy csalo broker okozta az egeszet. Csak semmi panik, lehet reszvenyt venni, most OLCSO! (Akinek ep az esze nehogy reszvenyt vegyen!!!)
Előzmény: malócz (42551)
erbe Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42553
"Fél év múlva armageddon!" (á'la nájcki)
Átépítik a Ferihegyi repülőteret. Megnövelik az átbocsátóképességét, mert arra számítanak, hogy 2015-ig kb 2,5-szeresére növekedik a forgalma.
???
Akkor mégse idén száll föl róla az utolsó turistagép?
xcoder Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42552
Azon szoktam gondolkodni, hogy elterjedt nézet, hogy ’már mindent Kínában gyártanak, mi csak fogyasztunk’, de azért ha szétnézek, még messze nem tartunk itt.
Nem sok olyan fogyasztási cikket (elektronika, ruházat, stb) tudsz mondani amire nem az van ráírva hogy Made In China, és nem csak műanyag játékokra de TFT monitorokra is.

Élelmiszert mi (=EU, USA) termeljük, autó, gépipar is itt van, energiát sem onnan vesszük.
Az élelmiszeripar és a mezőgazdaság általában soha nem volt túl nagy profittermelő ágazat, az agrárországok mindig is szegények voltak az utóbbi pár száz évben. Autóipar még nem jött át kínából, de állítólag már úton van, pár éven belül várható a megjelenésük. Energiát valóban nem onnan vesszük, azt az araboktól és az oroszoktól importáljuk. Ami valljuk be nem sokkal jobb...
Előzmény: slowrunner (42547)
malócz Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42551
A csaló bróker a Fedet is félrevezethette
http://index.hu/gazdasag/vilag/socgen080128/

először 5 milliárdos kis pukkasztás, majd a következő hír szerint 50 milliárdot kockáztatatott, de kiszállt a bankja időben a kötésekből, most pedig már az egész múlt heti pánikot egyetlen hazárdőr bróker nyakába próbálja varrni a Citygroup, a saját bankja... a FED-et így kell védeni, meg magukat? Nekem ez a bűnösre mutogatás mindennél ilyesztőbb.
GBrunoo Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42549

Még mindig ez a téma - mert nem válaszolt senki!...

 

Szóval gondoljátok, hogy akkor bemutatták volna a BBC-ben ha nem valami "komolyról" lenne szó??? :o

 

Egyébként fogalamam sincs hogy milyen elven működik ez az izé, mert csak annyit mondtak, hogy vizet kell beletölteni - és máris termeli a jó ki energiát nekünk - meg hogy pontosan mennyi energia termelésére illetve hogy mekkora áramerősség előállítására képes.....? Kicsit szkeptikus vagyok - dehát mégiscsak bemutatták a BBC-n!!!

 

TEHÁT JÓ LENNE TUDNI VALAMI PONTOSABBAT IS ERRŐL A MIZÉRŐL!!!!

;-)

 

Előzmény: GBrunoo (42491)
slowrunner Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42548
Vagy úgy is megfogalmazhatnám a kérdést, hogy az iparcikkekre költött pénzünk milyen arányban landol Ázsiában…?
(élelmiszert is belevéve, tehát tkp. szolgáltatásokon kívül az összes kiadásunk)
Előzmény: slowrunner (42547)
slowrunner Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42547
„az amik jelenleg rá vannak szorulva Kínára 2 téren is, ipari termelésben, mert a sajátjukat oda helyezték ki (mármint a saját hasznát az ország érdeke felé helyező tőke)”

Van erre vkinek adata?
Tehát hogy az USA ipari termelése hogyan változott az utóbbi 20-30 évben. Ugyanez EU-ra is jó volna.

Azon szoktam gondolkodni, hogy elterjedt nézet, hogy ’már mindent Kínában gyártanak, mi csak fogyasztunk’, de azért ha szétnézek, még messze nem tartunk itt.
Élelmiszert mi (=EU, USA) termeljük, autó, gépipar is itt van, energiát sem onnan vesszük.

Igazából csak a ruházatban látom Kínát egyeduralkodónak, meg talán az elektronikában (bár összeszerelés azért EU-ban is van bőven, sok helyi beszállítóval.)
Meg a sok gagyi műanyag kacat, ez nemtom milyen ipar. :)

Szóval az arányokat szívesen megnézném.
Előzmény: nájckingdom (42543)
xcoder Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42546
Szted Európának nincsenek hightech fegyverei??
Most vannak, de ha a nájcki-féle középkori gazdálkodás valósulna meg az olajhiány miatt akkor a high-tech harci helikopterek, vadászgépek, stb. sem nagyon tudnának repülni (üzemanyag még csak-csak akadna, de az alkatrészek pótlása high-tech infrastruktúra nélkül nemigen menne). A kalasnyikovot viszont különösebb high-tech nélkül is meg lehet csinálni. Viszont ez esetben azok nyernek akik többen vannak fegyverforgatók. És a hadrafoghatók létszámának csatáját nem mi nyernénk.

Kína meg hülye lenne háborúzni szvsz. Kivel háborúzna?
Ne 2008-ban gondolkozz hanem abban az időszakban amikorra az olaj elfogy. Ismét csak Kalasnyikov elvtárs és a létszám... Persze ez csak abban az esetben igaz ha visszatérünk a nájcki-féle kőkorszakhoz. De ha nem, akkor is van esélye Kínának technológiailag lelépni az USA-t. És oda az usákok akkor sem vihetik el a demokráciát ha nagy atomprogramot indítanak, elvégre Kína most is atomhatalom.
Előzmény: Molniya (42542)
xcoder Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42545
Én nem a mai helyzetben gondolkodok, hanem 20-40 éves távlatban.
Előzmény: Molniya (42542)
xcoder Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42544
Pont az akkori problemakra adott valaszok juttattak az USA-t es a vilagot oda, ahol most van. Es szerintem nem a dotkom kipukkadasa, hanem egyertelmuen 2001/9/11 volt a nagy tortenelmi fordulopont.
Ez igaz.

Ha a GDP-nek allandoan nonie kell, es a GDP nagy resze fogyasztas, akkor elkerulhetetlen, hogy elobb utobb ez bekovetkezzen.
Attól függ a GDP miből áll össze. A jelenlegi struktúra valóban tarthatatlan hosszú távon, de ennek nem az energia vagy a nyersanyag hiánya az oka hanem az hogy hosszú távon nem megy hogy a világ egyik fele csak termel, a másik pedig csak fogyaszt. Röhely hogy ma magyarországon a 8 elemis embereknek esélyük se nagyon van elhelyezkedésre mert a magyar minimálbér költségéből 6 kínai vagy még több indiai melóst lehet dolgoztatni, és persze messze nem itt a legmagasabb ez a minimálbér.

Egy pilotajatekban is lehetnek visszaesesek. De ha valaki a ketkedove valo kilepni szandekozoknak minden tovabbi nelkul fizet (mint Ponzi), es ezzel uj embereket belepesre batorit, akkor a rovid megingas utan minden mehet tovabb, mindenki optimista.
Azért a pilótajátékok hosszabb távon mindig bebuknak. De maga a rendszer nem hiszem hogy az. Az hogy egy tevékenységnek GDP-t kell termelnie nem újdonság (ki a fene kezdene haszon nélküli tevékenységbe ?), és ha te egy üzletbe pénzt raksz nyilván azért teszed hogy több pénzt hozz ki belőle mint amit beletettél (különben ki sem vennéd a párnád alól, elvégre ott nem eshet baja, míg a vállalkozás vagy nyer vagy bukik), és ez szvsz már több ezer éve így működik.
Előzmény: Törölt nick (42540)
nájckingdom Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42543
Rosszul rakod te össze a mozaikot. Ha a három nagy közül valóban az orosz és az amerikai állna össze aKína ellen, az Kínának rossz lenne. De a jelen felállásban Kína és az oroszok vannak laza szövetségben, hogy megtörjék az USA hegemóniáját.
Szerintem Putyin boldog lenne egy orosz-amerikai szövetségtől Kína ellen, de az amik hülyesége erre nem ad lehetőséget.
Az amik jelenleg rá vannak szorulva Kínára 2 téren is, ipari termelésben, mert a sajátjukat oda helyezték ki (mármint a saját hasznát az ország érdeke felé helyező tőke), másrészt a deficitjüket a kínaiak fedezik az USA államkötvények vásárlásával.
Előzmény: Molniya (42542)
Molniya Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42542
Szted Európának nincsenek hightech fegyverei??
Kína meg hülye lenne háborúzni szvsz. Kivel háborúzna? Ott vannak az amcsik meg az oroszok, az egyiknek a kisujja is elég hogy Kínát totálisan elpusztítsa atommal.
Előzmény: xcoder (42539)
nájckingdom Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42541
Ha már housing ATM-ről és pilótajátékokról van szó, ez nem USA-probléma.
Nemrég makacsul telefonálgatott egy hazai ismerősöm, alig tudtam lerázni. Egy MLM-hálózatba akart beszervezni, én lettem volna az első ember a lengyel piacon, a belépés után 3 hónappal 13 millió forintot kellett volna keresnem. "Akiket eddig behoztam, mind nagyon hálásak" "Csak 2 ezer eurót kell az elején befizetni, én is a lakáshitelemet ütemeztem át hozzá"

Nem is kérdeztem, hogy ha már milliókat keres havonta, akkor visszafizette-e a lakáshitelét... Szóval ez a housing ATM már nálunk is javában megy! És ilyen bolond célokra is - ez duplán is pilótajáték.
Ismerősöm mellesleg iskolaigazgató, elvileg és gyakorlatilag egy iskolázott ember és mégis egy idióta.
Előzmény: Törölt nick (42540)
xcoder Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42539
It nem egy válságocskáról van szó, a tipikus ciklikusról, hanem "A" válságról, a rendszer bukásáról. Lásd pilótajáték.
Ezt mondták az armageddonhívők a dotcom lufi után is.

Destabilizált, káoszba fúló országban nem lehet atomprogramot folytatni, max. kész bombákat rejtegetni, de a logisztikával, célbajuttatással is komoly bajok lehetnek. Elszigetelt incidensek esélyesek (lopott mombák, van egy pár ilyen), de ettől még világvége nem lenne.
Ott annál nagyobb káosz mint most van nem lesz. Másrészt ne becsüld alá a földalatti szervezetek erejét.

Amikor már nem lesz ott, már rég te se leszel optimista...
Vagy igen. A változásnak lehetnek pozitív következményei is.

Marhaság. A török birodalom tipikusan Bizánc utóda volt, annak a struktúráit vitte tovább, nálunk tipikusan hódító nagyhatalomként viselkedett, ahogy a többi ilyen, káderanyaga nálunk főleg balkáni keresztény populációkból toborzott, karrierizmusból iszlám hitre tért ("pártba lépett") tisztekből és hivatalnokokból állt, a közlegények és idetelepedő köznép nem kis része meg át se tért.
A török birodalom az iszlám terjeszkedéséről szólt - ahogy maga Bizánc sem véletlenül lett iszlámista, ahogy anno a spanyolok sem a mórok idején. És ez a vallás ma is terjeszkedik rendületlenül, hol fű alatt, hol tűzzel/vassal.

Semmit nem értesz. Hitler a weimari német parlamentáris rendszerben a legtöbb szavazatot kapta a néptől. A központosított kollektív hatalom inkább kizárja az ilyet, pontosaban ahogy Hindenburg is a német elittel egyetértésben nevezte ki kacellárnak a szavazáson első Hitlert, úgy az USA elitje is játszott ilyen gondolattal a világválság idején.
Hitler valóban utólag építette ki azt a struktúrát ami jelenleg most épp Kínában van. De ha már a struktúra létezik akkor vonzza az ilyen fazonokat, pláne ha van esély egy fanatizálható tömeg kialakulására. Ennek volt a próbája pár éve a kínai kormány által szervezett japánellenes tüntetéssorozat. A dolog szépen működött, ha eljön az alkalom újra működni fog.

A hatalommániások mindig ott állnak készenlétben, Kína nem erre esélyes, hanem a központi hatalom meggyengülésére.
Ahhoz már nagy-nagy válság kellene hogy az a központi hatalom meggyengüljön.

A civilizációk összeomlásának tanulmányozói számára a fő példa a teljesen összeomló civilizációktól eltérő modellre. Egyértelműen jobb modell, mint a majáké.
Nem az én nosztalgiám, az erőforrásbázis szűkülése ezt fogja lehetővé tenni.

Az európai civlizáció is összeomlott párszor - lásd görögök után jöttek a rómaiak, a rómaiak után jött a középkor, de a kapitalista társadalom kialakulását is felfoghatod összeomlásnak, elvégre a hagyományos, jól bejáratott társadalmi kapcsolatok, Pl. hűbérúr-hűbéres felbomlottak. De szvsz most nem ez várható: a jelenlegi erőforrások töredékével is elműködgetett anno a kapitalizmus a kezdeti időkben. És a fő korlát akkor a rendelkezésre álló technológia volt. Most technológia szinte korlátlanul rendelkezésre áll, a rendszer egy másik pillére az energia az amiből kevesebb van. De szvsz csak a paksi atomerőmű önmagában több energiát jelent mint az ipari forradalom angliájának összes gőzgépe, plusz nem csak Paks van és pláne nem csak Paks lesz, azaz az energia nem feltétlenül lesz akkora korlát hogy emiatt a népnek vissza kell másznia a fára. Biztos lesznek változások - akár társadalmiak is, a kérdés hogy ha lesznek ilyenek akkor az mennyire viseli meg az infrastruktúrát. De én a lehetséges pusztulás esélyét nem ebben látom, hanem a meginduló iszlámisták tömegeiben. Sok-sok kalasnyikovos turbánost high-tech fegyverek nélkül az öregedő európa aligha fog megállítani - még egy fiatal sem hiszem hogy képes lenne erre. Azaz ha itt visszatérne a dolog az általad említett mezőgazdasági civilizációra az azzal is járna hogy elfoglalnának minket az iszlamisták.
Előzmény: nájckingdom (42538)
nájckingdom Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42538
"Egy gazdasági válság kellemetlen, de nem annyira toxikus mint hiszitek."
It nem egy válságocskáról van szó, a tipikus ciklikusról, hanem "A" válságról, a rendszer bukásáról. Lásd pilótajáték.

"hosszú távon nem fogják távoltartani az iszlámistákat az atombombától abban biztos lehetsz. Minél inkább destabilizálódik a helyzet annál kevésbé."

Destabilizált, káoszba fúló országban nem lehet atomprogramot folytatni, max. kész bombákat rejtegetni, de a logisztikával, célbajuttatással is komoly bajok lehetnek. Elszigetelt incidensek esélyesek (lopott mombák, van egy pár ilyen), de ettől még világvége nem lenne.

"Pl. oroszoknál most jó a helyzet (persze kérdés hogy mihez képest), de ez addig tart amíg Putyinék segge alatt ott lesz az olaj."

Amikor már nem lesz ott, már rég te se leszel optimista...

"Csak tudod itt hazánkban a hitsorsosaik már laktak úgy 150 éven keresztül..."
Marhaság. A török birodalom tipikusan Bizánc utóda volt, annak a struktúráit vitte tovább, nálunk tipikusan hódító nagyhatalomként viselkedett, ahogy a többi ilyen, káderanyaga nálunk főleg balkáni keresztény populációkból toborzott, karrierizmusból iszlám hitre tért ("pártba lépett") tisztekből és hivatalnokokból állt, a közlegények és idetelepedő köznép nem kis része meg át se tért. A magyarokat nem próbálták megtéríteni, nem is volt rá számottevő példa.
Semmi köze Oszamához.

"egy ilyen központosított hatalom ami gyakorlatilag kontrollálatlan vonzza a hatalommániás idiótákat. Csak idő kérdése hogy mikor kerül az élére egy Hitler-féle fazon."
Semmit nem értesz. Hitler a weimari német parlamentáris rendszerben a legtöbb szavazatot kapta a néptől. A központosított kollektív hatalom inkább kizárja az ilyet, pontosaban ahogy Hindenburg is a német elittel egyetértésben nevezte ki kacellárnak a szavazáson első Hitlert, úgy az USA elitje is játszott ilyen gondolattal a világválság idején.
A hatalommániások mindig ott állnak készenlétben, Kína nem erre esélyes, hanem a központi hatalom meggyengülésére.

"Aha, mennek majd rizsát ültetni... Te folyamatosan azt hiszed hogy a történelem kereke visszafordítható. De akkor miért pont oda ? Mert neked az a korszak volt szimpatikus ?"
Nem a fantáziáimat írtam, Kínában hosszú történelme során sokszor előfordult, hogy egy válság idején lehanyatlott a központi hatalom, széttagolódott, csökkent az erőforrásigényes komplexitási fok, aztán idővel újracentralizálták. Ezek ciklusosan ismétlődnek. A civilizációk összeomlásának tanulmányozói számára a fő példa a teljesen összeomló civilizációktól eltérő modellre. Egyértelműen jobb modell, mint a majáké.
Nem az én nosztalgiám, az erőforrásbázis szűkülése ezt fogja lehetővé tenni.
Előzmény: xcoder (42531)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42534

"Leallitottak egy csomo nagy energiafogyaszto gyarat, pl. az aluminiumtermeles visszaeseset 200 ezer tonnara teszik eves szinten."

 

Ez önmagában is képes kiváltani egy válságot.

Előzmény: Törölt nick (42532)
xcoder Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42533
Az USA evi 1000 milliard dollar kulso finanszirozasra szorul
Pár hsz-szel előbb mondtad hogy a GDP-jük nagy részét megtermelik (amit kicsit kétlek, nem minden termelés ami GDP). De szvsz ha lokalizálnák a gazdaságukat (szép folyamatosan), a hadseregüket visszavonnák a saját területükre és az olaj utáni hajsza helyett a hazai forrásokra (nukleáris erőművek, alternatív) támaszkodnak akkor nem járnak rosszul. És ehhez nem kell máról holnapra bezárni a kikötőket, csak szép finoman, folyamatosan változtatni a stratégián, különféle vámokkal vagy egyebekkel, hogy kevésbé legyen jó üzlet a zoknit kínából hozni. És igazából európának is ezt kellene tennie, bár szvsz mi már elkéstünk.
Előzmény: Törölt nick (42530)
xcoder Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42531
Elképesztően zagyválod a dolgokat. BalckVoid helyesen mutat rá, hogy mintha már nem lennél olyan optimista, mint az átkos múlt félévben.
Pont ugyanolyan optimista vagyok, dotcom lufi is volt és mégis itt vagyunk. Egy gazdasági válság kellemetlen, de nem annyira toxikus mint hiszitek.

Egy iszlám országról tudunk, aminek van, Pakisztán, nem arab, épp szétmállik
Nem mostanról beszélek, de hosszú távon nem fogják távoltartani az iszlámistákat az atombombától abban biztos lehetsz. Minél inkább destabilizálódik a helyzet annál kevésbé. Pl. oroszoknál most jó a helyzet (persze kérdés hogy mihez képest), de ez addig tart amíg Putyinék segge alatt ott lesz az olaj.

A másik, ami nagyon szeretne atomot
Arrafelé mindenki szeretne, kérdés kinek mikorra lesz.

"Oszama" egy CIA hoax.
Na innentől vagy komolytalan. Amúgy nem is oszama a probléma hanem a mögötte álló szervezet. Persze lehet hogy mindenki hülye, kezdve a terroristavadász amcsi és európai, orosz és egyéb szervezetekkel csak az a pár armageddonista az okos, és oszama bin laden meg kis csapata szerte a világban valójában ártatlan hippik gyülekezete... Csak tudod itt hazánkban a hitsorsosaik már laktak úgy 150 éven keresztül...

Hogy nincs ott "demokrácia", az hogy jön ide?
Úgy hogy egy ilyen központosított hatalom ami gyakorlatilag kontrollálatlan vonzza a hatalommániás idiótákat. Csak idő kérdése hogy mikor kerül az élére egy Hitler-féle fazon. Már ha nincs már ott a háttérben...

Robbanás lesz, ha leáll a növekedés, túlnépesedett, nem maradhat a Világ Műhelye.
Nem robbanás lesz hanem háború, lásd előző pont. Egy erős ország, fejlett technológia, nagy, főleg fiatal férfiakból álló népesség és hirtelen romló gazdasági helyzet. Megoldás: jön HarciMarci és keres belső illetve külső ellenséget aki minden bajuk oka. Ezt már elég sokszor lejátszotta a történelem különböző helyszíneken.


Egy nagy népességritkulás után viszont mehet tovább az ősi civilizációjuk, ez náluk így szokás.
Aha, mennek majd rizsát ültetni... Te folyamatosan azt hiszed hogy a történelem kereke visszafordítható. De akkor miért pont oda ? Mert neked az a korszak volt szimpatikus ? Ennyi erővel vissza lehet menni a barlangokig és a kőbaltáig is, elvégre az is fenntartható volt a mai zöldek szemszögéből nézve, és az átlagpolgár szempontjából mennyivel kellemesebb vadászni mint álló nap a földet túrni...
Előzmény: nájckingdom (42525)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42529

"En 1.5 eve jottem a topikra "

 

Régi szép idők...:-))

 

"kb. 1 eve kezdtuk el najckival irogatni, hogy az USA gazdasaga valsagba kerul hamarosan"

 

A kapitalizmusban a gazdasági válságok megjelenése kb. 7-8 évente szinte elkerülhetetlen dolog. 2000-ben volt az utolsó (és azóta se jött se Mad Max, se nácizmus, se Nyugat Alkonya, legfeljebb egy jópár évig tartó fellendülés).

 

Olyanok vagytok ezzel a válsággal, mint aki olvas valmit februárban a globális felmelegedésről és nyárra mindekit anyáz, aki nem hisz neki, hiszen minden tény őt igazolja hónapok ót.

Előzmény: V.4_BlackVoid (42523)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42528
Lehet ugy is nezni a poharat hogy felig tele van, meg ugy is hogy felig ures. Ez mar filozofia.
Nem tudom feltunt-e, de a pilotajatek kezd kemenyen bedogleni. Kinai tozsden ma verfurdo volt, 6-8% minusz. Europa is minuszban van. Remelem a FED megint panikol egyet es vag legalabb 50 pontot. Haha.

http://bloomberg.com/markets/stocks/wei_region3.html

Az ausztralok mit szivtak ma? Csak ok zartak pluszban, fura.
Előzmény: Törölt nick (42526)
nájckingdom Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42527
Épp tőled is tudunk elég sokat arról, hogy javában csődöl az USA befelé.
Mit tudott meg Fletó DAvosban, hogy azt üzente haza, "2008 a gazdasági sokkok éve lesz"?
Szerintem még a gagyi davosi szinten is közhelyes lehet, hogy a fogyasztói társadalomnak Armageddon jön.
Előzmény: Törölt nick (42526)
nájckingdom Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42525
Elképesztően zagyválod a dolgokat. BalckVoid helyesen mutat rá, hogy mintha már nem lennél olyan optimista, mint az átkos múlt félévben.
Milyen "arab atombombáról" beszélsz te?
Egy iszlám országról tudunk, aminek van, Pakisztán, nem arab, épp szétmállik és az USA tervezi kommandóakcióval kihozni onnan a tölteteket. Viszont hivatalosan máig az USA szövetségese.
A másik, ami nagyon szeretne atomot, Irán, szintén nem arab, az oroszok nem hülyék, hogy tényleg adjanak neki, de a szövetség kedvéért adogatnak ezt-azt. Nem érdekük, hogy elkészüljön.

"Oszama" egy CIA hoax.

Kína valóban egy időzített bomba, csak nem azért, amiért te írod. Hogy nincs ott "demokrácia", az hogy jön ide? Lehetne? Robbanás lesz, ha leáll a növekedés, túlnépesedett, nem maradhat a Világ Műhelye. Egy nagy népességritkulás után viszont mehet tovább az ősi civilizációjuk, ez náluk így szokás. Ellentétben az USA "civilizációjával", ami egy futó kaland lesz a történelemben.
Előzmény: xcoder (42521)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42524
Az USA nem hanyatlani fog, hanem az elmult 50 evben folyamatosan hanyatlik. A Vilag GDP-jebol valo reszesedesuk azota folyamatosan csokken. A hanyatlas az 1970-es evekben gyorsult be, amikor tetozott az olajtermelesuk. Azota exponencialisan no az adossaguk, az ipari termeles mara a GDP toredeke (70% fogyasztas!).
Előzmény: xcoder (42521)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42523
Hat, hogy masok mit jeleztek elore regebben azt nem tudom. En 1.5 eve jottem a topikra es kb. 1 eve kezdtuk el najckival irogatni, hogy az USA gazdasaga valsagba kerul hamarosan. Itt a forumon gyakorlatilag ki lettunk rohogve, hogymar nehogyma az USA gazdasag az szuper.
Hat ennyi.
Előzmény: xcoder (42518)
Ficium Creative Commons License 2008.01.28 0 0 42522
Szia,

Merre felé arzénos a talajvíz?
Hol lehet ennek utánajárni?

Köszönöm.
Előzmény: xcoder (42519)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!