Keresés

Részletes keresés

Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42680

Nem tudom, szerintem egyszerű. Itt a táblázat másik formája. Mindenki nyerni akar, de attól való félelmében, hogy a legtöbbet akkor veszti, ha a másik nyer, ő pedig veszít (azaz ő kooperál, a másik pedig verseng), végül minden fél a versengés mellett dönt, amiből vesztes-vesztes végeredmény következik.

 

(lose-- jelzi a nagy vesztést, sima lose a kis vesztést [vagy kisebb kockázatot])

 

 

Előzmény: krezidiesel (42679)
krezidiesel Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42679
Én ezt a levezetést kicsit bonyolultnak érzem...
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (42678)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42678

"De ALLJ! En nem ajanlom senkinek, hogy hagyja fel az allasat es huzzon videkre krumplit kapalni es bunkert asni. Ha jol fizeto helyen vagy, akkor jobb maradni. Ha meg minimalberert dolgozol, akkor minek vagy a nagyvarosban?"

 

 

Legfőképpen pedig: ha szeretsz nagyvárosban lenni, légy nagyvárosban. Az, hogy megpróbálsz valamilyen - a hagyományostól némelyest eltérő - biztosítást kötni, és szerzel máshol egy, a városi lakásod jelenlegi értékéhez képest jutányos áron kapható lakóhelyet (némi földdel), egyértelműen kevert stratégia. Ez a helyzet ugyanis egy klasszikus fogolydilemmává vált az idők során.

 

A városban sokan vagytok, fenntarthatósági szempontból az lenne a kooperatív, ha elmennél, de a munkád sokat adna hozzá a GDP-hez. Versengőnek nevezzük azt, ha nem mész el (mert azt gyanítod, hogy a jelenlegi viszonyok között éhen halsz) - azaz versengsz a város szolgáltatásaiért. A város (a továbbiakban: társadalom) szempontjait nézve kooperáció az, ha megfizeti a munkádat (pedig kevés pénze van rá, mert alacsony a GDP), versengés pedig az, ha igyekszik minél kevesebbet fizetni neked.

 

Ezek után már elkészíthetjük a játék értéktáblázatát.

 

Adjunk (önkényesen választott) 5 pontot annak a te szempontodból, hogy maradsz és nagy pénzt kapsz. (Szereted a várost és a jólétet.) Ennél kevesebbet, 3 pontot kapsz akkor, ha elmész ugyan, de nagy pénzt kapsz. (Vidéken is hajlandó vagy élni, ha sok pénzed van.) 1 pontot kapsz azért, ha maradsz és kis pénzt kapsz (Pénzed ugyan nincs, de legalább fedél van a fejed felett, és ismered a helyi viszonyokat.) 0 pont jár azért, ha elmész és kis pénzt kapsz. (Földnélküli zsellér let belőled.)

 

A város (aka: társadalom) szempontjából a legjobb kimenetel (5 pont) az, ha elmész és kis pénzt kapsz. (Fenntarthatóbbá teszed a várost, és nem kerülsz sokba.) 3 pontot kap a társadalom akkor, ha elmész és nagy pénzt kapsz. (Vidéki munkahelyeket teremt, abban bízik, hogy a város is fenntarthatóbb, és a vidék felhozható [klasszikus 'A vidék Magyarországa' program.) 1 pontot ér, ha maradsz a városban és kis pénzt kapsz. (Ugyan a helyzet nem oldódik meg, de legalább nem is kerülsz sokba.) 0 pontot ér, ha a városban maradsz és nagy pénzt kapsz.

 

A fentieket szemlélteti az alábbi ábra.

 

 

 

Noha jól látszik, hogy mind neked, mint a társadalomnak az volna az érdeketek, hogy kooperáljatok, tartva a legrosszabbtól (azaz attól, hogy te kooperálsz és a társadalom verseng, vagy fordítva, a társadalom atól, hogy ő kooperál és te versengsz), a kölcsönös kooperáció helyett a kölcsönös versengést fogjátok választani.

 

Az jelen esetben azt jelenti, hogy maradsz és kis pénzt kapsz.

 

Ebből pedig csak valamilyen kevert stratégia segítségével fogsz tudni kimászni, mert arra hiába bazírozol, hogy a társadalom hirtelen az Aranyszabályt fogja alkalmazni (azaz krisztusivá válik), vagy pedig a [nem létező] kategorikus imperatívuszának akar megfelelni, Kant nyomdokain járva.

 

Marad tehát a kölcsönös versengés. A városban, kis pénzért. Ezt csinálják a nagyvárosi tömegek. Ez ugyan rossz, de mégis jobb a saját értéktáblázatuk alapján, mint vidéken nyomni kis pénzért ugyanezt. Ezért nem marad más hátra, mint a kevert stratégia: maradj, de teremts lehetőséget rá, hogy ha mégis el kényszerülsz menni, akkor nem belőled lesz a zsellér.

 

Így megy ez.

Előzmény: V.4_BlackVoid (42675)
Első Polgár Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42677

Na akkor én is leirom a tutit:

a következő 1o-15 év legfontosabb fejleménye nem az energiválság lesz és nem Kina felemelkedése, hanem a regenerativ medicina robbanásszerü fejlődése, amely az emberi életkor kiterjesztését hihető közelségbe hozza.

 

A kinai boom úgy fog kifújni, mint a többi távol keleti boom, egy évtizedes másnaposság követi a nagy fellendülést, az energia és nyersanyagkereslet pár éven belül drámaian visszaesik, majd lassan újra emelkedni kezd.

 

Az energiamixen belül az olajhiányt a gazdaságok kétféleképpen reagálják le:

- közlekedési és fütési infrastruktúra a villamos energia felé mozdul el.

A villamos energia termelés szén és atom irányba mozdul el.

- trópusi biomasszával és szén cseppfolyósitásával egészitik ki az üzemanyagszükségletet.

Az alternativ technológiák továbbra is marginálisak maradnak

 

A regenerativ medicina fejlődése hosszútávon újra beinditja a népességrobbanást a nyugati országokban. A jelenlegi fogyasztói szokások átrendeződnek, a beruházásra és a megtakaritásra sokkal nagyobb hangsúly helyeződik, a közlekedés sem lesz olyan fontos, mert mindenki a jövőbeli élelméről és a marha drága kezeléskről akar gondoskodni.

 

Molniya Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42676
Buszvezetés? :)
Előzmény: V.4_BlackVoid (42675)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42675

Keress vissza, linkeltem a szovjet esetet. Az argentint tobben is linkeltuk.

 

Szerintem oda menj, ahol vannak rokonok vagy baratok. Nem tudok konkretat mutatni, nem a foldrajzi hely szamit. Kertes haz viszont egyertelmu elony akarhol, foleg ha dupla a telek (csak ne elszigetelt haz legyen a falu melletti prerin). Kapcsolatrendszer fontosabb mint barmi mas. Ahol nem ismersz senkit ott szar, hacsak nem vagy nagyon konnyen beilleszkedo tipus aki konnyen teremt kapcsolatot.

 

De ALLJ! En nem ajanlom senkinek, hogy hagyja fel az allasat es huzzon videkre krumplit kapalni es bunkert asni. Ha jol fizeto helyen vagy, akkor jobb maradni. Ha meg minimalberert dolgozol, akkor minek vagy a nagyvarosban?

 

Hogy erdemes-e Bp-en maradni az nagyon nagy kerdes. Sztem a peremkeruletekben nem, a belvarosban talan - attol fugg mennyire biztos a melod es hogy mekkora lesz a balhe. Ha a valsagnak legalabb az elejen kitart a munka, akkor maradni kell. Ha varhatoan mar az elejen lapatra kerulsz, akkor jobb most lepni. Aki a varosban marad annak legyen egy B terv - videki rokon, nagymama vagy akar nyaralo ahova menni lehet.

 

Amig egyben van a rendszer legfontosabb penzt keresni es megtakaritani sztem. Ha meg nem akarsz ottmaradni ahol most vagy hosszu tavon, akkor lakast / hazat eladni es berelni valamit.

 

A B tervnek egy resze, hogy erdemes kitalalni valamit ami a valsagban is hasznos. Ha ezermester tipus vagy, mindig lesz valami munka. Ha jo az uzleti erzeked a csencseleshez, erdemes egy kis feketevalutat betarazni (olcso pia, kakao, kave, cigi). Ha nem ertesz semmihez aminek ertelme lenne, akkor meg kell valamit tanulni. En a kerteszkedest tanulom, meg a napsuto epitest, eselyes a meheszkedes...  Meg vannak mas dolgok is a pakliban, hehe.

Előzmény: styx___ (42673)
Molniya Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42674
Én csak attól tartok, ha a cigányok kezébe is fegyver kerül..
Előzmény: V.4_BlackVoid (42670)
styx___ Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42673

jó; mutass rá egy /1 !/ konkrét nagyközségre/kisvárosra a Kárpát-medencében, amit nyugodt szívvel ajánlanál válsághelyzetekre;

 

"A szovjet es az argentin osszeomlasnak is az a tanulsaga, hogy az elszigeteltseg a "vadonban" a legrosszabb es a legvedtelenebb."

 

a ex-szovjet eseteket honnan vetted ???

Előzmény: V.4_BlackVoid (42670)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42672
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42671

De lehet attores. Csak eppen keves lesz ahhoz, hogy beuljel vidaman az elektromos autodba es bejarj a meloba. Meg ahhoz is hogy novekedjen a gazdasag. Novekedes nelkul meg ez a rendszer bedol. Plane az eljovendo eroteljes zsugorodas vegkepp betesz neki. Az eredmeny: argentin - szovjet tipusu gazdasagi osszeomlas, a GDP megfelezodese nehany ev alatt.

 

Mellesleg az utobbi 20 evben energia tekintetben nem volt nagy attores. Ha lett volna akkor most a 90 dollaros olaj helyett mar lenne olcsobb alternativa. NINCS. Semmi garancia nincs ra, hogy ezutan lesz. A jelenlegi alternativak energianyeresege meg harmatgyenge es nem skalazhatoak a szukseges szintre idoben. Teljesen eselytelen. nezz meg 1 abrat ami a vilag energiafelhasznalasat mutatja: szel, nap, hullam es egyebek nem is latszanak a grafikonon.

 

Irtam a vegere, hogy 2022 korul mar lassu javulas is varhato (sot, akar elobb is) - az alternativ energiakra epitve. De egyhamar nem erjuk el a mai eletszinvonalat, mert kozben az infrastruktura (utak, vezetekek) teljesen lerohad es nagy reszet nem is fogjak rendberakni - mert nem lesz ra felesleges energia es amugy is alkalmazkodunk a hianyukhoz. A nagy kozponti rendszerek helyett helyi kezdemenyezesek lesznek: helyi biogaz termeles, helyi szel es napenergia, stb, helyi viztisztitas, helyi elelmiszer. Persze ez az optimista eset, ha nem lesz fordulat ebben, akkor maradnak a nagy rendszerek es hosszu, lassu, keserves lerohadas.

 

A gyarak atvetele Argentinaban megtortent. Veszteseges lett es a tulajdonos egyszeruen otthagyta a cuccokkal egyutt. Ahogy megszunik a piac, a multik majd bezarjak a gyarat es annyi. Nem viszik a felszerelest se, mert hova vinnek? Sehol nem lesz a cuccra fizetokepes kereslet, mindenhol tultermelesi kapacitas lesz mindenbol.

Előzmény: Törölt nick (42669)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42670

Kesobb loni fognak rajuk es mennek komposztnak. A mai politikai korrektsegnek es gyengekezusegnek a valsagban le fog aldozni helyi es allami szinten is. 

Az ilyen esetekkel (lelotte valaki a tolvajt) senki nem fog foglalkozni. Ettol meg ez sulyos problema, de nem a ciganyok jelentik a legfobb veszelyt, hanem azok az inkabb feher bunozo elemek akiknek fegyvere is van. Ezert fontos hogy a koltozesi celpont mukodo falu  / kisvaros legyen lehetoleg ismeretseggel. A tanyak es a diszfunkcionalis 100-500 lakosu falvak fognak nagyot szivni. Foleg ha kieso helyeken vannak. A szovjet es az argentin osszeomlasnak is az a tanulsaga, hogy az elszigeteltseg a "vadonban" a legrosszabb es a legvedtelenebb.

Előzmény: Törölt nick (42668)
malócz Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42667
Töltök táblázatot szívesen!
Előzmény: wulfin (42588)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42666

A Vilag egeszere is irok szivesen, de elobb megjegyzes:

- A fiatal kepzett retegek nem fognak elvandorolni, mert nem lesz hova, masreszt meg nem lesz mivel hazajarni.

- A ciganyokkal nem lesz sztem komolyabb problema, mert vagy kenytelenek lesznek dolgozni vagy ehen halnak. Segely nem lesz, vege a megelunk a gyerekekbol szindromanak. Ok megszoktak a szegenyseget, dolgozni fognak. A bunozok a lecsuszott es elkeseredett feher retegekbol keeulnek majd ki inkabb. A kozbiztonsag romlasa sok helyen kemeny helyi vedelmi erok fognak alakulni. Ha meg elfajul a heyzet nem irom le hogy mi lesz.

 

Vilag - feltetelezve hogy nem tor ki az atomhaboru

Kina - sulyos belso nehezsegek aran (tomeges ehezes is lehet), de Azsia kozpontja lesz. Az USA-hoz hasonloan rendkivul sulyos gazdasagi valsagot fog atelni csak egy kis faziskesessel (csak 2010 utan kezdodik a valsag). Elkepzelheto az is, hogy gengsztervaltas lesz, a duhos ehezok nekimennek a kormanynak es kitorhet a polgarhaboru.

USA - sulyos valsag 2008-tol 2015-ig, utana felepules, de lehet hogy mar nem egyben. Egyebkent itt a legnehezebb josolni, mert egyreszt lehet hogy szetesik, masreszt meg nyilvanvaloan 2 valasz van a jelenlegi problemakra: fasizmus + rendorallam (es a birodalom bukasanak kesleltese meg 20-30 evig) vagy a birodalom onkentes feladasa (forradalom?). Mindket esetben a vegeredmeny egy meggyengult amerika. Itt a gazdagok meg autozgatni fognak 2022-ben, amikor nalunk mar senki (mert nekunk nincs olajunk). Nem kizart az eszak-amerikai unio sem. Legtobb bizonytalansag, a legnagyobb valsag es a legtobb valtozas az USA-ban lesz. 2020-tol valoszinu jobb lesz nekik mint nekunk (EU), addig meg sokkal rosszabb (magas lorol esnek es total fenntarthatatlan az eletformajuk).  Tovabbi destabilizalo tenyezo, hogy mindenki fel van fegyverkezve, lehet hogy total elszabadul a pokol.

Europa - kb. amit Magyarorszagra leirtam, csak a franciak meg a nemetek sokkal jobban fognak allni, mert ok mar keszulnek. A nemetek fegyelmezetten kiszallnak az autobol, atulnek a biciklire es mennek a kertbe termelni a krumplit. A britek lehet hogy nagyot szivnak, nincs eleg elelmiszertermeles.

Oroszok - uj viragkor, 2022-ben meg javaban exportalni fogjak a gazt es az olajat. A nemetek barmit megadnak majd erte, leginkabb ertekes technologiakat. Ha az USA meggyengul 2022-re, akkor Oroszorszag az EU resze lesz, vagy szovetseges.

A vilag tobbi reszen nagyjabol mindegy hogy mi tortenik. Del Amerika kilatasai sztem eleg jok, bar a tulnepesedes miatt akar ott is nagy balhe lehet.

Afrika es azsia egyes reszei: die-off. Ahogy egy csomo nyersanyag termelo orszag kiesik, ez meg jobban betesz majd az amugy is doglodo Vilag gazdasagnak.

 

Vilaggazdasag: a tengeren meg jarni fognak a hajok, de jelentosen leredukalt letszamban (mai fele vagy negyede). Elelmiszert, energiat es femeket senki nem fog exportalni vagy csak nagyon korlatozott mertekben. A legfobb arucikkek: elektronika, alternativ energia berendezesek, fegyverek (magas ertek / suly arany).

Megszunnek a szabadkereskedelmi egyezmenyek - ezek max. kisebb regiokban maradnak meg es nem vilagszinten.

A legikozlekedes a mainak az 1/10-ere esik. Egyes orszagokban meg lesz "tomeges" autozas, a mai forgalom 1/10-evel, de az utak leromlasa eszakon (ahol van fagy) nagy problema lesz.

Mindenhol oriasi problema lesz az infrastruktura lerohadasa. A nagy orszagokban a ritkan lakott es a fenntarthatatlan teruletek (pl. sivatagok) kiurulnek, mert nem lesz se aram, se biztonsag.

Vilagszerte sok lesz a diszfunkcionalis allam: Afrikai orszagok, Mexiko, Indonezia, Pakisztan, Irak, Szaud-Arabia es mas arab allamok, sot esetleg Izrael is erre a sorsra juthat (vizhiany). Europaban is elkepzelheto a teljes lepusztulas a periferiakon akar veglegesen is: Albania, Del-Olaszorszag, Moldova, Ukrajna, Irorszag (sulyos brit csod eseten).

Vilagszinten is drasztikusan csokken az atlageletkor (foleg ahol eddig magas volt). Rekordszamu ongyilkossag, gyerekszuletesek drasztikus csokkenese. Viragzo feketegazdasag, bunozes.

 

Ja, es ha mar vilag, sztem 2022-re 1m-t emelkedik a tengerszint. Ez nagyon betesz a tengarparti orszagoknak es jocskan sulyosbitja a valsagot.

Előzmény: kilenctizenegy (42657)
hanyattesett Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42665
Processzor:

http://users.erols.com/chare/elec_pentium.htm

A régi procik megelégedtek azzal, ha kaptak 1,5-3Wot
A maiak 40-60Wot fogyasztanak

Winchester:

A mobil rack-ek leírása szerint egy plusz winyóra 15W plusz teljesítményfelvétellel számoljon az ember, de 9W körül fogyasztanak általában. Egy régi 1GB-os WD fogyasztott 15W-ot.
Egy egészen régi CONNER 170MB-os, 3.1 W-ot, egy őskövület MAXTOR 71MB-os, 25W-ot fogyasztott, egy Maxtor 10G pedig 10W-ot eszik.
Volt egy technológiai váltás valami 15 éve, amikor áttértek az 5.25-ről a 3.5" méretre, ami levitte a fogyasztást felére-harmadára.

A minimum: 320GB-os laptop HDD a Fujitsutól ... energiafogyasztása pedig írás, vagy olvasás esetén is egyformán 1,9 watt

Videokártya:

1-100W között bármi lehet :)

----------------

Alapvetően egy irodai 200 MHz körüli gép 65 W körül evett monitor nélkül.
Egy mai irodai gép fogyaszt kb 120 W-ot.
Az antivilág 386-os őskövületei meg ettek kb 35 W-ot.
Az egészen régi gépek persze egészen sokat fogyasztottak, de általánosságképpen elmondható, hogy az ia32 gépek fogyasztása folyamatosan emelkedik.
Előzmény: kilenctizenegy (42641)
nájckingdom Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42664
"Probaltam az eddigi osszeomlasok (Kuba, SZU) alapjan osszerakni egy valoszinu kimenetelt."

Nem ideális példák, szigetszerűen omlottak össze úgy, hogy körülöttük a világ zöme nem omlott, tehát kvázi kívülről tartották őket.
Kubába végig volt, van turizmus, cukrot ad el, stb. A SZU-ba azonnal bement a nyugati tőke rabolni, ez egyeseknek azért hozott jövedelmet. Más lesz úgy omlani, hogy körülötte mindenki omlik, világszerte.
Előzmény: V.4_BlackVoid (42660)
galland Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42663
Itt van egy link, amin kiszámolhatod, milyen erős táp kell a gépedbe. <a href="http://www.journeysystems.com/?powercalc" target="_blank"></a> Az világosan látszik, hogy a processzorok és a videokártyák egyre többet fogyasztanak, és ebben a listában a legújabbak még nincsenek is benne! De mindkét gyártónál (AMD, Intel) van olyan lehetőség, hogy a proci órajelét leveszi, ha nincs terhelés. Én használom, és kb. felére veszi vissza pl. böngészés közben. Hallani lehet, ahogyan a ventillátor egyre hangosabb, amikor melegszik a proci, és jobban kell hűteni. Szóval valamennyit lehet spórolni, aki odafigyel egy kicsit.
Előzmény: jee_c (42645)
nájckingdom Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42662
"Sztem minden olcsobb lesz, mert a fizetokepes kereslet eltunik."

Egyrészt az nem pont úgy működik, hogy a fizetőképes kereslet zuhanásával (az eltűnés szó szerint túlzás) minden olcsóvá válik. Vannak a folyamatosan legyártandó fogyasztási cikkek, ezeknek a gyártása hozzázuhan a kereslethez, netán eltűnik. Pl. személyautó. Indiai autógumi Gyöngyösről, stb. Másrészt vannak a már létező, nagyértékű áruk, mint pl. létező ingatlanállomány, gépek, szerszámok, fegyverek, bármi, illetve természeti erőforrások, pl. a termőföld, ásványkincsek, szén, stb. Ez utóbbiakra nagy szükséglet lenne, de nem fizetőképes a kereslet. (pl. mert a korábbi gazdagok, jómódú középosztálybeliek nagyrészének oda a jól fizető állása, vagyona pedig nagyrészt álmodott érték volt, értéktelenné vált részvény, Bp. belvárosi lakás, üzlet az autópálya mentén, stb.) Ekkor átmenetileg lecsökken a tranzakciók száma, de olcsóbbá nem válnak ezek, mert a tulajok tudják, hogy sokat érnek, ha tudnak, érdemes várni. Valamilyen gazdasági konszolidációnak, új pénzrendszernek jönnie kell, ha más nem, fizikai munkával fognak a "vevők" fizetni, terményben fizetnek a földbérletért, stb.

"A termofold az lehet hogy nem lesz olcsobb, mert jonnek a nyugatiak es megveszik,"
HA jól megy, akkor külföldieknek meg lesz tiltva a földvétel. Ha rosszul, akkor nem meg-, hanem elveszik...

"A kulfoldieknek nem fog kelleni az ocska, regi videki haz. Epitenek ujat, a munkaero is bazi olcso lesz."

A potenciális vidékreköltözőknek nagy érték lesz a már álló ház, amikor esetleg beszerezhetetlenek lesznek bizonyos épjtőanyagok. Mindennek a bősége és olcsósága konjunktúraidőszakokra jellemző, nem hiányok, ellátási zavarok válságidőszakára.
Előzmény: V.4_BlackVoid (42611)
Vadista Szandál Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42661
Nem lesz többlet olaj
(NAPI Online) 2008. 01. 29. 12:46:08
Az OPEC várhatóan ellenáll a fogyasztók nyomásának, és nem növeli a kitermelést.

Egyre kisebb az esélye annak, hogy az OPEC tagországok február 1-én kezdődő tanácskozásukon az olajkitermelés növelése mellett döntenének. Az olaj ára ugyanis a január 3-i, 100,09 dolláros hordónkénti rekordárról 91 dolláros szintre zuhant hétfőn, de az elmúlt hetekben járt már 86 dollár környékén is. Egyes szakértők szerint az is elképzelhető, hogy hamarosan a kitermelés csökkentésébe is belefognak, ugyanis egy esetleges világgazdasági recesszió a kereslet szűküléséhez is vezethet, ami tovább csökkentené az árakat. A kitermelés csökkentése felé tolja a termelőket az a tény is, hogy az északi féltekén hamarosan véget ér a fűtési szezon.

Az Egyesült Államok már többször sürgette a világ kőolaj-termelésének több mint egyharmadát adó OPEC-et, hogy növelje a kitermelést az alacsonyabb árak érdekében, nehogy az amerikai gazdaság recesszióba forduljon. Azonban a 13 tagországot egyesítő szervezet álláspontja szerint a kínálat elégséges. Szaúd-Arábia annyit közölt, hogy növelik a kitermelést, ha a piac azt szükségesnek találja. Az iraki olajminiszter szerint nincsenek ellátási gondok, így semmi szükség a kitermelési mennyiség módosítására, egyik irányban sem.

Az OPEC előrejelzése szerint a második negyedévben 85,61 millió hordós napi fogyasztással lehet számolni, ami alacsonyabb, mint a 2008 első három hónapjára prognosztizált 87,32 millió hordós napi adat. A nemzetközi energiaügynökség szerint azonban a készletek a fejlett országokban az elmúlt ötéves átlag alatt vannak.

V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42660
Probaltam az eddigi osszeomlasok (Kuba, SZU) alapjan osszerakni egy valoszinu kimenetelt.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (42658)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42659

Aki aranyon vagy ezuston tori a fejet, az egesz korrekt elemzeseket olvashat tok ingyen itt:

https://www.kitcomm.com/index.php

http://www.goldismoney.info/forums/

 

Nehany forumozo nagyon profi elemzo, szinte hajszalra bejonnek a joslataik - de sokszor ok se josolnak konkretat csak kozlik az ellenallasi szinteket - ez opciozasnal sokat szamit, kulonben meg csak a beszallasi ponthoz erdekes.

 

A jelenlegi elorejelzes szerint februar kozepere az aranyar megkozeliti az 1000 dollart, utana visszaesik es keso tavasszal aztan atlepi az 1000-et. Meg iden eselyes az 1600, a vegso ar pedig a csucson 2400-5000 (ha nem tobb).

 

Az ezust eseteben megfigyelheto, hogy az utobbi evekben hosszu oldalazas utan megduplazza az arat. Iden nyarig 25 dollar az elorejelzes (majdnem dupla) es meg iden eselyes a 45 (majdnem tripla).

Opcios piacon ezekkel az emelkedesekkel akar 10-20x-os nyereseg is elerheto (batraknak akar meg tobb)  - meg persze be is lehet bukni az egeszet. Ami a kezedben van az nem hoz annyit, viszont ha nem rabolnak ki akkor nem bukod el.

 

Es ideznek az egyik forumrol:

"Nem az a fontos, hogy hol szalltal fel a vonatra, hanem az hogy rajta legyel" 

Előzmény: V.4_BlackVoid (42654)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42658
Én egyelőre 2012 utánra semmit sem merek 'jósolni'. 5 éves távlatnál elfogy a tudomány...
Előzmény: V.4_BlackVoid (42656)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42657

"911 - lassunk egy ellenjoslatot 2022 - Magyarorszag"

 

Én a világ egészére gondoltam, bár igaz, nem írtam le, de teljesem magától érthetőnek vettem.

 

Magyarország számomra megjósolhatatlan, mert a dolog nagyon nagyban függ két tényezőtől. A fiatal, képzett rétegek elvándorlásának mértékétől és a cigányság integrációjától.

 

Most dolgoznom kell, de a világgal kapcsolatos jóslásomat 24 órán belül ideírom.

 

Kösz a türelmet.

Előzmény: V.4_BlackVoid (42656)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42656
911 - lassunk egy ellenjoslatot 2022 - Magyarorszag.
Előzmény: V.4_BlackVoid (42653)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42655

"Az illemtani rész téged minősít."

 

Ezzel egyetértek. Csak szerintem más előjellel. Az udvariaskodást:

 

a) nem keverem a tényleges udvariassággal

b) lenézem

c) ki is röhögöm

 

 

"Hát, kíváncsi lennék, ki fogalmaz jobban egy objektív szemlélő szemében."

 

Ez viszont teljesen egyértelmű. Viszont annyi igazat azért adok, hogy nem az a fő probléma veled, hogy ne tudnád összerakosgatni a mondataidat (nem vagy ugyan a nyelv mestere, de többé-kevésbé helyesen beszéled), hanem az, hogy az álláspontod nem túl kiforrott azon kérdésekben, amelyeket a topik felvet. Ez viszont érthető: senkinek az álláspontja sem kiforrott olyan esetekben, amidőn a szóban forgó dologhoz semmit sem ért. Csak az talány továbbra is, hogy miért erőlteted.

Előzmény: kilenctizenegy (42651)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42654

Megtakaritasok.

En elfogult vagyok es az aranyat meg az ezustot favorizalom es mindent amit tudok ebbe teszek. Osszeomlas utanra egyebkent nem jo, mert senki nem fogja megadni az erteket, inkabb addig jo ez amig viszonylag normalis a helyzet. Ha felgyujtottak a duhos polgarok nehany bankot vagy benzinkutat akkor kiszallo.

 

Egy ovatosabb megkozelites:

25% arany + ezust

25% euro

25% svajci frank

25% forint (igen, forint mert ha az EU is nekiall ezerrel kamatot vagni, akkor egyre vonzobb lesz a magas kamatozasu magyar valuta es meg erosodhet is).

Hangsulyozom, hogy en tobb nemesfemet ajanlok, de mindenki sajat felelossegere.

 

Ezeket mind barmikor arura lehet valtani konnyeden.

 

Feltetelezve, hogy a penz elertektelenedik es viragozni fog a feketepiac:

- olcso vodka

- kave

- kakao

- szappan es egyeb higieniai szerek

- cigaretta - ez elall evekig?

 

 

Ha penzen kivul nezzuk:

- barmilyen energiatakarekossagi beruhazas

- termofold / erdo

- olaj befektetesi jegy

- gabona befektetesi jegyek

- uranium

- alt. energia

 

Es a kotelezo egyeb:

- halozsak

- kis kukta

- legalabb 1 havi elelmiszer (sztem a rizs meg a szarazteszta a nyero)

- viz - tudd hogy honnan lesz vized ha a csapbol nem folyik

Ez nem nagy beruhazas es a legrosszabb esetben nagyon jol jon.

 

A keszpenzen kivul a papirokkal vigyazni! A kp. azert nem megy nullara azonnal, de reszveny vagy befektetesi jegy a kiallitoval egyutt mehet a sullyesztobe.

Előzmény: Molniya (42649)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42653

15 ev, erosen spekulativ joslat. Feltetelezem hogy komoly haboru nem tor ki, legalabbis a tersegben nem. Inkabb a gazdasagra tippelgetek, mert a politika megjosolhatatlan. Magyarorszag 2022.

 

A lakossag 30%-a munkanelkuli. Sokan visszakoltoztek videkre Budapestrol. A mukodo lakotelepek erkelyein a lakosok palantakat nevelgetnek. Viragzik a fekete gazdasag, a bunozes, a prostitucio, a zug palinka fozok. Az allam ezekkel szemben tehetetlen, foleg mivel e feketagazdasag jo reszeben a rendorseg is benne van. Beindultak a hazai szelkerek, textil, cipo es bicikligyarak. Korlatozott szamban ujjaeledt a hazai buszgyartas, fapados legkondi nelkuli Icarus technikai szinvonalu buszokat gyartanak. A kozuti forgalom joreszt biciklikre es rozoga buszokra korlatozodik. A MAV uj aranykorat eri, a mellekvonalakat ujranyitottak, de sokat meg most epitenek ujra. Videken mindenki kis parcellakat muvel, amit az allami foldekbol kaptak kolcson. Ezeket puskas csoszokkel, kutyakkal, szogesdrottal vedik a fosztogatas ellen. A GDP a 2007-esnek a 40%-a.

A munkanelkulieknek levest mernek, de mehetnek napszamosnak is a foldekre. Jonehany sikeres mezogazdasagi vallalkozas mukodik - ezekben gepekkel muvelik a foldet. Ennek ellenere nagyon sokan gazdalkodnak kis teruleteken, mert az elelmiszer nagyon draga. Az emberek legfokeppen kenyerert es tejert mennek a boltba, a hust es egyeb elelmiszert vagy termelik vagy a feketepiacon szerzik be.  

Az aramszolgaltatas stabil, miutan a lakossagnal vagy kikapcsoltak az aramot vagy fogyasztaskorlatozo intezkedeseket vezettek be.

A legtobb hazai banyat ujranyitottak es epul egy uj reaktor Pakson.

A kulkereskedelem minimalis, a szallitas rettenetesen draga. Hianycikk a deligyumolcs, a kave, a kakao, a tea.

Ujra viragoznak a rendszervaltas utan felfutott piacok, itt fillerekert lehet DVD-ket, CD-ket, TV-ket kapni, de szinte mindent arulnak az emberek.

Autokat alig latni, a roncsokat allami program kereteben beszallitottak es beolvasztottak vasuti sinnek. A transzformatorokbol ugyes vallakozok szelkerekeket eszkabaltak - ezeket sok hazteton latni -zorognek csorognek rendesen.

A 4-es metro nem epult meg, sot a regi vonalakat is bezartak, kiveve az 1-est. A nagyobb varosokban mennek a villamosok.

A tozsde bezart. A multik altal uresen hagyott gyarak egy reszet a dolgozok atvettek es uzemeltetik.

Ujra jo uzlet az otthoni kotes, varras.

Telen oriasi problema az illegalis fakivagas, de uj fatelepitesi program indult. A rossz minosegu foldekre mindenhol facsemeteket ultettek. A lakossag faval fut es faval foz, a tehetosebbek gazzal foznek.

A lakossag szamara tilos barmilyen motoros jarmu hasznalata, csak a rendfentarto erok es a kormanyzat uzemeltethet gepkocsikat. A szuletesszam drasztikusan visszaesett a varhato eletkorral egyetemben. A nagy valsag alatt rekordmagassagban volt az ongyilkossagok szama, es rengetegen meghaltak kulonfele jarvanyokban, az alkoholizmustol es a rossz taplalkozastol. Magyarorszag nepessege 8 millio fo.

 

A nagy valsag utan lassan megkezdodik a kilabalas.

Előzmény: kilenctizenegy (42636)
nájckingdom Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42652
"2006 őszén írtad, hogy fél éven belül. Mármint ami az autópályákat illeti. "

Azért csak keresd ki, nekem nem rémlik ilyen.
Az angol bankrendszert is, mert éppen te kenegeted a szart ilyesmivel, hogy valamilyen ponton kitekered álljtásaimat, vagy hozzátűzöl egy dátumot, aztán számonkérsz rajtam olyat, ami a te fantáziád műve.
Az én előrejelzéseim épp elég drámaiak, de többnyire nem tudok pontos időpontot hozzájuk, mert egyrészt nincsenek ahhoz adataim, másrészt senkinek sincsenek, a dolog részben mozgó célpont. (a gazdasági válság valamennyire mégiscsak csökkenti az olajkeresletet pl.)

Biztos vagyok benne, hogy menthetetlen:
- a fogyasztói társadalom
- a növekedéselvű gazd. modell
- a polgári repülés
- a tömeges autózás
- a globalizáció
- a mai nyugdírendszer
-a városlakók mai magas aránya
-a felsőoktatásban résztvevők mai magas aránya
-a kereskedelmi TV-k

és még sok minden. Ha rosszul csináljuk lesz atomháború és Mad Max, esetleg Duncan féle Új Kőkorszak.
Ha jól, lehet menedzselt komplexitás-csökkentés (úgy-ahogy menedzselt), visszafalusiasodás, mezőgazdaságalapú civilizáció a tudás megmentésével, fenntartható, nagyrészt lokalizált gazdaságra átállás. A vilgá bizonyos részein még ez utóbbi is rakásradögléssel.
Időpont nuku.
Előzmény: kilenctizenegy (42648)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42651

Az illemtani rész téged minősít.

 

"Ennyi idő után még azt sem tudod, hogy mit állítok, de nagyon szeretnéd helyettem megmondani. Minek?"

 

Gondoltam, ha definiálni próbálom, hiogy egyáltalán min vitatkozunk, akkor közelebb jutunk a megoldáshoz. Mégis csak várnom kellett volna vele, ameddig az esti gyógyszeredet beveszed.

 

"Maradj inkább annál, hogy legalább azt meg tudd fogalmazni értelmesen, amit te állítasz. Az is komoly kihívás."

 

Hát, kíváncsi lennék, ki fogalmaz jobban egy objektív szemlélő szemében.

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (42643)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42650

Én azt javaslom, hogy ne valószínűségek legyenek, hanem állítások igen-nem lehetőségekkel.

 

Továbbá ne az olajárak emelkedéséről legyen szó, mert abban nincs komoly vita, hanem az "armageddont" próbáljuk definiálni állításokkal. Olyan kérdések kellenének, amikre az armageddon esetén biztosan igen a válasz, ha nincs armageddon, akkor meg biztosan nem (vagy fordítva). 

Előzmény: wulfin (42647)
Molniya Creative Commons License 2008.01.29 0 0 42649
Szted miben kellene felhalmozni? Euro? Arany? Én is attól tartok, hogy a magyar gazdasággal együtt a ft is összeomlik majd, nem is olyan soká. Esetleg váltsam át eurora a pénzem?
Előzmény: V.4_BlackVoid (42611)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!