Ami esetenként még a helyi üzembe is besegített...
Na mindegy, jó kis cég volt régen a Hajdú az atomrégi NDK-s buszaival, öregebb 280.06-osaival meg a 280.33-asokkal. Szívesebben nézném Debrecenben a trilexes gépeket a Volvók és Alfaizék helyett, de ez úgysem kívánságműsor, hanem csak az idő halad előre...
egyet nem értek nézegettem ezeket a selejtes buszképeketvolt köztük egy DUA-667 szétvágva ami kék és van a hajdu volán honlapján az eladó buszok között egy ugyancsak DUA-667 rendszámú ami zöld és metánbusz van ráirva most hogyis van ez ? valaki elmagyarázhatná köszönöm.
A BPY-008-at tették félre, aminek sárga a lökhárítója, és az ajtók felett fekete alapon fehér betűkkel oda van írva a rendszám, tehát elvileg nem az szerepel a roncstelepen, de hogy melyik az arra kíváncsi lennék.
Lehet, hogy egy kicsit off, de szeretném megkérdezni, hogy hol lehet infót találni az épp aktuális nosztalgia utakról, akár, busz, villamos vagy bármilyen viszonylatban?
Nyáron volt alkalmam egy barátom infója által eljutni egy villamosos nosztalgia túrára. :-) ( Még a tombola fődíjat is sikerült megnyernem. :-) ) Vasútbuzulls vagyok, de ennek ellenére ugyanúgy rajongok minden közlekedési eszközért.
Lehet megköveztek, de a probléma ami miatt kérdeztem egy Csepel D-566 ossal kapcsolatos ugyanis abban is 2156 os motor van. Az autó műszerei az Ikarus-éval megegyeznek és én be is kötöttem egy Kmgy -s műszert ( szürke keretes) és egy VDO műszert is a kis dinamós jeladóval az adagolóra, de hallhatóan csal mert kb 5-600 as alapjáratnál is 1300 at mutat. Két kivezetés SZ és M van a műszeren és az órán is, ezeket bekötve áll fenn a leírt probléma. Ha valakinek van ötlete szívesen venném mert elakadtam :(
Ajjaj...legközelebb már a szóközöket is elhagyod a jóvilág meg a faszaság érdekében?
Topiktársaim már leírták a véleményüket, sok újat nem tudok hozzátenni, azt viszont tudom, mit nem kaptál meg karácsonyra: http://mek.niif.hu/01500/01547/01547.pdf
Igen, amíg léteztek kézikapcsolású központok, addig voltak ilyen telefonszámok.
Hogy egy ilyet elérjen az ember, otthonról felhívta a 01-et, és kérte a kezelőt, hogy kapcsolja -jelen esetben- Sárbogárd 48-at. Postán pedig le kellett adni egy "Távbeszélőjegy" -et, értelemszerűen kitöltve, és egyszercsak kiszólt a postáskisasszony, hogy a hívott van a vonalban a 2-es számú fülkében.
Ha otthonról kezdeményezett az előfizető ilyen hívást, akkor se azonnal kapcsolták, 10-30 perc, 1 óra múlva visszacsörgött a kezelő, hogy "Sárbogárd a vonalban!" -mivel ezek a kézi kapcsolású központok igen kis kapacitásúak voltak.
(És én még ezt, pontosabban ezek működését, hibaelhárítását tanultam...izé, tanították 1986-tól, szakmunkásképzőben.) :D
Egyes exportváltozatokból (a típus lényegtelen: 250, 260, 280) hiányzik azonban a fordulatszámmérő óra a műszerfalról -még a kivágása sincs meg- így értelemszerűen a (kocsival gyárilag szerelt) motoron sincs meg a jeladó, csak egy lemez van a helyén, a jeladó rögzítésének megfelelően elhelyezkedő (talán 4 darab M6-os?) csavarral rögzítve.
Kevés fotó maradt fent azon időkből, amikor az Alba Volán autóbuszai még nem kapták meg a jelenlegi egységes flottaszínt.
A leírásod alapján nem találtam a gyűjteményemben - http://htibor.freeweb.hu - a leírásodnak megfelelő fényezésű buszt, így főleg rendszám hiányában nem tudunk semmit mondani a kérdésedre.
sziasztok boldog új évet kívánok mindenkinek új vagyok itt ezért bocsánatot kérek ha rossz helyen keresgélek érdeklődnék 1 ikarus 256os ról tud e valaki valamit róla üzemképes -e még esetleg képet tud e rola valaki sajnos rendszámot nem tudok azt tudom hogy alba volános volt még az egyen szin elött felül világos piros alul fehér a csomag tér alján végig futott 1 barna és 1 sárga vékony csík és a vörös részben vastag nagybetükkel volt rá írva a székesfehérvár felirat fehérrel nagyon sokáig székesfehérvár dunaújváros solt kiskunhalas szeged viszonylatban közlekedett szegedről 14:10kor jött vissza sok emlékem fűzödik a járműhöz ezért szeretnék képet róla és van 1 másik kérdésem is tud e valaki valamit a 2012 es ikarus találkozóról mikor hol lessz és hogyan lehet oda jutni esetleg van e különjárat oda ha igen honnan indul és anyagidolgok és kinél lehet jelentkezni köszönöm a megtisztelő figyelmeteket és a segítségeteket is előre is köszönöm
Szép állapotú 4-szárnyú ráncajtót honnét lehet szermányolni? Milyen az árfekvése? Méreteket tud valaki? (Konyhaajtó céllal merült fel az ötlet; ímélem publikus.)
Facebookon van egy Ikarus oldal, oda szorgosan töltögetik a törökök a képeket. Teli vannak trilexes ráncos kisablakos vasakkal, tényleg szép állapotban (valamiért imádnak EAG homlokfalat aggatni a 200asokra, de egész jól néznek ki)
És még 1000 hasonlóan szép darab!! Elszorult a torkom, amikor láttam az egyik végállomáson vagy 20 darabot a vegytisztán Ikarussal teli placcon! És belül is teljesen rendben volt mind. :-(
Nagyon jól jártál vele, a képek alapján egészen jó állapotban van, remélem nem annyira vézes az idő múlása rajta:) A belseje hát ő lesz munka vele:) Kitartást kívánok hozzá és BUÉK!
Viszonylag egészen jó állapotban van és elég sok dolog megmaradt benne:) Esetleg vannak róla belső fotók? Szívesen megnézném, motor van-e benne működőképes-e?
Az O.W. csak bérli a járműveket, de a buszok tulajdonosa a Gemenc Volán továbbra is.
Mindez a gyakorlatban:Ha egy új busz forgalomba állna mondjuk Tamásiba, az a Gemenc Volán tulajonába lenne és csak az üzemben tartó lenne a narancs.
GFY-168 és JLZ-450 is O.W. által üzemeltetett busz (a 168 csak volt).
Egyébként a JLZ-450-et meg a GFY eldásakor selejtezni akarták csak közben kiderült, hogy nincs elég tartalék ezért inkább meg kendácsolták és feketére fújt löössel visszatért a forgalomba, de jelenleg is 100-szor rosszabb állapotban van, mint a GFY volt eladásakor, szerintem...
A lényeg összességében: GFY-168 eladva 2011; JLZ-450 pedig továbbra is üzemel.
Ne is esküdjön Uram, boz kolléga fotóját nézegetve jók az értesüléseid! Nagyon szép ez a busz, azért érdelelt a rsz, mert az LTP-re nem ad semmit a gugli...
Tállyán a vasútállomástól a településbe vezető úton áll egy fehér, max. 26 éves 256-os pár autó társaságában egy utcasarki telken, közvetlenül a helyi labdarúgópálya szomszédságában. Tud róla valaki valamit (rendszám, tulaj, egyéb származás, évjárat)?
Kb Februárban lett eladva bontásra a Gemenctől a GFY-168.
Állományba van FKB-783(újabban Szekszárdon tartalék) FKB-787 (tartalék Szekszárdon);JLZ-450 Tamásiba tartalék, de eléggé szét van hullva már nem sokáig huzza!
Egy biztos, a csillaghidat kicserélték csepel hídra. Az nem eredeti. Kishüvelyes motorja már megvan, még váltó hiányzik bele. A egésznek még proto szaga van, mert a váza más mint a normál 55-nek, és a váltó távkapcsolója is teljesen más. Az 55 távkapcsoló szekrénye nem jó bele.
Üdv, a kiskunmajsai jól van. A széles díszlécek és a filcágyban letekerhető ablakok eredetiek, s mivel ezek teljesen kézzel készültek elképzelhető ez a variáns is.
Üdv mindenkinek! A kiskunmajsai 55-ösről van valami aktuális információ? Eddig egy fotót láttam róla és mivel a korai farosok a nagy kedvenceim érdekelne ennek a ritka leletnek a sorsa. A vastag, sűrűbordás díszlécek és a "tele" ablakok kicsit ellentmondásosak az '59-es fényszóró elhelyezéssel, de gondolom ez csak amolyan korabeli korszerűsítés eredménye lehet. Ha jól saccolom '56-57 közötti gépről van szó. Nagyon köszönök minden infót előre is! Természetesen B.Ú.É.K. Mindenkinek!!!
Az a cső lejebb megy ha megnézed.A padló is emelkedik a hátsó ajtónál,és látszik a buherált légbeszívónyílás is.Szerintem vmilyen álló motort faragtak bele.
Ugyan nem kifejezetten Ikarus, de aki a technikát szereti, rossz ember nem lehet alapon engedtessék meg, hogy itt is elhangozzék a felhívás:
A topikok közönségének sorai közt megmozdulás szerveződik a hazai ipar egykori bástyájának számító Láng Gépgyár mintegy 100 esztendei tevékenysége során összegyűlt tervanyagának megmentésére.
A gyártelep átalakítása miatt a jelenlegi tervtár épülete is lebontásra jut, ezért - hála az Alstom ezt lehetővé tevő lelkes dolgozóinak - a tervek elkerülhetik az enyészetet.
A mintegy 10 főnyi topiklakót is felsorakoztató csapat december 17-én feltermelt és az esztergomi repülőtért területén lévő raktárba szállított egy adagot.
A hatalmas mennyiségű dokumentáció megmentésére irányuló megmozdulásunk január 4-én, szerdán folytatódik!
A segíteni akarókat reggel 8 órától várjuk a Láng Gépgyár területén! A munka előreláthatólag délután 3-4 óráig tart majd a helyszínen, illetve a teherautóval néhányan elmegyünk majd az esztergomi reptérre lerakodni.
Autóval a Vizafogó utca felől lehet behajtani, a portánál a jelszó: "a Tervtár szállítására jöttem".
Aki tömegközlekedéssel érkezik: a Forgách utcai metrómegállónál kell leszállni, és onnan lehet bejönni a Láng Gépgyár (most Alstom) területére.
Tekintettel arra, hogy a terveket a pincéből elég kacifántos útvonalon át lehet felhozni, így nagyon nagy szükség van minden egyes segítő kézre!
Az első nap tapasztalatai azt mutatják, hogy a még hátralévő anyag elszállítására valószínűleg nem lesz elegendő a szerdai nap, így opcionálisan csütörtökön 9 órai kezdettel is várjuk a segíteni akarókat!
Természetesen, hogy lesz-e csütörtökön is munka, arról csak szerdán tudunk majd biztosat mondani, amikor már látjuk, hogy meddig jutunk!
Erről értesítést itt, a fórumon teszünk majd közre, illetőleg, aki viricsinél emilben (viricsikukacfreemailponthu) előzetesen kéri, azt telefonon is értesítjük!
A feladatról: a pincében a tervek viricsi korábbi hozzászólásban látott fiókokban vannak. Ezek mérete meglehetősen nagy, ám súlyik alig 2-3 kiló, azaz bárki könnyedén megbirkózik velük. A polcokról levéve, a fiókokat egymásnak adogatva juttatjuk fel a földszintre, majd a teherautóra. Mivel a pincébe vezető lépcső, illetve folyosó meglehetősen szűk, így csak egyirányú forgalomra van mód, ezért lánca állva, a fiókokat egymásnak átadva lehet dolgozni. Terveink szerint 2 fordulót csinálunk. Amíg a teherautó elmegy Esztergomba, a munka addig sem szünetel, a fiókokat addig is termeljük föl a földszintre, hogy a kocsi megrakása minél gyorsabb lehessen!
Ezért a lehető legtöbb emberre, optimális esetben 15-20 főre lenne szükség!
Mivel a munka nem megterhelő, így tényleg bárki segíteni tud!
Ezért kérünk minden segíteni tudó és akaró repülőbarátot, technikabarátot, hogy jöjjön - és hozzon magával még egy-két embert!! :-)
A pince - és így a cucc is - meglehetősen poros, így ajánlott megfelelő játszóruhában érkezni, illetve azt magaddal hozva a helyszínen átöltözni!
Ha jól rémlik akkor kapuvári... Hát, hogy melyiket dobták ki utolsónak arra már nem emlékszem, de majdnem mindegyik Ik256-al tudtam utazni -diákkoromban legalábbis- azok közül amelyek megfordultak Győrben..
Köszönöm! Az az 1 db melyik üzemegységben lehet? Most néztem a volanosoldalak-at (nagyon jó az oldal) azon nincs KTY-742, de biztos igazad van. Egyik utolsó 256-on pont fenn voltam az utolsó útján, feljött a sofőr és mondta hogy maguk az utolsó utasok (utolsó nap vagy utolsó út, már nemtudom) mert kidobják a buszt. Kár volt érte. Ahogy most nézem az oldalon, kizárásos alapon az AFF-517 lehetett.
Egy darab Ik256 van már csak a Kisalföld Volán állományában: KTY-742 (ex BPG-688). Az Ik266-ból pedig megőrzésre került egy darab, arra nem emlékszem pontosan talán az AFF-622..?
Valahogy nem lógnak ki a cuccok a löki alól, legalább egy vízpumpának látszódni kéne, ill. a kipu is a másik oldara kerülne. Szerintem csak egy sima csomagteret alakítottak ki a hátuljába.
Sziasztok! Szoktam olvasgatni a topikot, de rítkán írok. Nekem a kedvenc Ikarus típusom, vagy inkább a kedvenc buszom 250-es és a 256-os. Kényelmesek az ülései, óriási a lábtere, szerintem még egy 2méteres ember is simán és kényelmesen elfér. Sokan a hangja miatt nem szerették, mondván: majdnem szétmegy benne az ember feje, de semmihez sem hasonlítható az a hang mikor kigyorsul és "süvít", vagy a visszaváltások, nekem tetszik (és annyira nem hangos). Én csak pilótaülésesnek hívom (utas vagyok). Sajnos már az én körzetemben (Kisalföld Volán) is kikoptak ezek a típusok, legalábbis már régóta egyet se láttam.
Ikarus 266-osokba mikor kezdték beépíteni a 118-as típusú hátsóhidat? És létezett gyárilag olyan példány amiben ilyen híd volt már, de még fehér kapaszkodókkal készült fehér léghengerbúrával?
Más: mely volánoknál fut még jelenleg Ikarus 266 és közlekedik e még szívómotoros példány? Egyáltalán van még Volánoknál bármilyen 200-as szívómotorral?
Gondolom abból főztek ami volt, volt a 263asuk tönkrement motorral (nem hiszem hogy probléma lenne beszerezni, csak nem akartak költeni) meg egy szanaszét rohadt 256osuk, és az udvaron összepakolták:)
Kösz, így már érthető. Lehetséges hogy ezt a pontszámot, mint speciálisan szállításra, mobil kiszolgáló egységre készített 260-ast univerzálisabban használták többször is, bár ez is érdekes volna, mert ugyebár nem csak ehhez a pontszámhoz tartoztak ilyenek.
A busz mintájául az alábbi, 1972-es, egykori NDK-s Ikarus 66.62-es szolgált: http://delta.initon.hu/iho/web/img/foto/2011/06/110628... "Az utolsó faros szériában, 1972-ben készült ez az IK 66.62-es, amit eredetileg Halle városa állított forgalomba. Selejtezése után került át Drezdába, a helyi tömegközlekedési gyűjteménybe, aminek felújítása óta az egyik legszebb darabja." Forrás: http://iho.hu/hir/lobau-kincsei
Félig off:
Nem tudom, van-e olyan másik téma, ahol erről a modellről (is) lehet "értekezni". Mert ebben a témában nem célszerű erről a modellről képeket föltenni, mert pár hónapja elég sokan ömlesztették a képeket erről a kínai modellről, és jó páran az offolásig is elmentek e téma kitárgyalásával. Egyébként kíváncsi lennék rá, hogy van(nak)-e olyan modellező(k), aki(k) tökéletesítette / tökéletesítették ezt a modellt saját maga / maguk számára.
Akkor a 75857-ben én is jól gondoltam, csak a helyszínt nem írtam le pontosan, de Rönök is ott van, szal jó lesz az. :) Évente 1szer járok arra, így próbáltam belőni...
Ez több helyen is annyira gáz, hogy rommászakadt kocsikkal nyíglődnek, máshol meg 10-esével, 50-esével szórják ki a 10éves kocsikat, sok esetben lakat+fény után pár évvel...
A Vas megyei az az, ami a 8-as út mellett van, egy "Obst" feliratú táblánál, közvetlen Rábafüzes előtt? (sosem láttam közelről jól, csak autóból nagyobb tempónál, így a 200-as rémlik, hogy fotózhatatlan meg az, hogy "E"-s rendszáma van)
T. topiktársak segítségét kérném, a 260.90-eseket lenne jó összegyűjteni. Amiket én eddig találtam:
1. SH 10-44, nagykanizsai, 2003-ban még megvolt 2. E-22327, Vas megyében, közel eredeti állapotban 3. GFY-835, Göd (megvan még?) 4. JSZ-399 5. az orosz példány http://www.fotobus.msk.ru/photo/100228/
két "team" példány:
van még infója valakinek ezenkívül többről? papír szerint összesen 16 darab készült, ABC legalábbis
Az M.A.N. motor sem volt benne sokáig, gondolom mikor 1992-1993-ban rábólintottak a minszkiek hogy kell, akkor még kapott egy második átalakítást (fényezés egyszerűsítése, a DAF motor, cirill betűs táblák, stb.)
2070 darabos beszerzés volt most. 1800 szóló+270 csuki. Ezekkel bőven kiváltják a ~100 415-öst és a ~130 435-öst. A 280-asok meg ugye folyamatosan morzsolódnak le... 2009-ben még 1100 darab feletti állomány volt, mára alig haladja meg az 500 darabot.
Én is azért lepődtem meg a dolgon, mert én is úgy tudtam, hogy kezdetben móri ülésekkel jelentek meg a buszok (ehhez lehet, hogy egy titkon várt keletnémet exportlehetőségnek is köze lehetett).
Amúgy igen, szerintem ez az a példány, amit egyszer felújítottak, mert kezdetben nem volt narancssárga kapaszkodója meg bukóablakai, az holtbiztos.
Az az 505-ös, ami viszont rendszerváltáskori termék, és ezért már nem is trilexes, emellett bolygóajtós. A berendezés meg már a ZIU-9-esekhez hasonló, a 100-asokba meg konkrétan a ZIU-5-ösökét szerelték át.
Bár az oroszokat ismerve könnyen meglehet, hogy a berendezésben alig változtattak annak idején valamit...
Békés boldog karácsonyt mindenkinek, annak is aki egyedül van, annak is akinek van ikarusa, annak is akinek nincs ikarusa. Továbbá mindenkinek aki egy kicsit is érdeklődik a márka után!
Ez egy DDR-es jégkorongcsapat busza volt. A gengsztreváltás után egy Bécsben élő bolgár származású emberke megvásárolta , s filmforgatásokon ún. set-bus-ként funkcionált. Hátsó berendezése hiányzott. 2008 tavaszán visszagurult az új gazdi( Fleischer és Ikarus rajongó) vele Berlinbe.Jelenleg ismét eladó.Áll a zászló a fanoknak.
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni! Egy képet keresek, amin a GA-05-11 rendszámú Ikarus 60(?) látható. Neten nem találtam róla képet. Előre is köszönöm! :)
Igen, azokat már jóideje felfedeztem magamnak. :) Ha tudnál szerezni képeket nagyon hálás lennék! Mailben is jöhet, a címem publikus, illetve küldheted a dunstan@magyarbusz.info címre is. Előre is köszönöm!
Ha jól látom, a hatodik képen (Ikarus 417-es hátulról/oldalról), és talán a negyediken is (417-es hátfala) a háttérben az Ikarus 247-es prototípusa látható, amiről én már jóideje képekre vadászom! :D Nincs olyan képed véletlenül ami azt a buszt ábrázolja?
"az eredeti (keskenyebb) Prága gombsor tud olyat, hogy a beleépített izzók a nyomógomb alatt éppen azt a fokozatot világítják, ahogyan a nyomatékváltómű dolgozik. Azaz, ha "A" fokozatban gyorsítasz, akkor az "1+B" majd "2" és végül az "A" nyomógomb világít. Visszaváltáskor ugyanez működik, csak fordítva."
Hanem valahogy így!
Alaphelyzetben, amelyik gombot megnyomod, az világít.
Kivéve a "B"és az "R".
A "B" csak az "I"-el közösen benyomva világít.
Az "R", pedig az irányváltó gomb benyomása után kezd világítani.
Az "A"fokozatban induláskor az "I+A",majd a "II+A",végül a "B+II+A" világít.
Visszafelé jól mondtad (írtad), ugyanez, csak fordítva.
Nem akartam kekeckedni, csak a tisztánlátás kedvéért javítottalak ki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Találtam a gyerekkori fényképeim között egyet, melyen egy akkor még egész szép állapotú Ikarus 3xx-as találtható. Emlékeim szerint az ablakok közti oszlopokról már kopott a festék. 1995-ben készült a kép a Vadaspark parkolójában. Látva a sok régi képet gondoltam megosztom veletek. Nagy felbontással szkennelve az akkori rendszám lehetséges verziói: AYW, vagy AVW a betűsor, a számsor talán 385, vagy 383-nak látszik.
Lenne két kérdésem. Tavaly az óbudai garázs nyíltnapján egy bemutatóhoz volt egy oldalára borított Ikarus 280-as, az melyik volt? A másik pedig egy kelenföldi 260-as lenne. Világoskék színű, 2-3 éve mindig látom ha arrajárok, de nincs rajta semmi azonosító. Annak mi volt a rendszáma amíg még megvolt?
:) Nekem pont van egy köteg az Auto Motor régi számaiból 70-80-90s Ikasusok szálíltásáról is szó van benne, ha kell valakinek szóljon, nem tudok mit kezdeni velük...
Trilexes-e vagy sem, a B híd felfüggesztése úgy van mint a linkelt fényképen, a trilex mint "rendszer" csupán a háromtagú kerékpántot jelenti, ezt ne felejtsük el!
Valaki tudna nekem segíteni, egy buszmakettet épetek, ami TRILEX-es lesz, de nem tudom, hogy hogy van megoldva a "B" tengelyre a két kerék felszerelése. Valaki tudna esetleg küldeni képet, amin lehetőleg jól átlátható a dolog.
Illetve, valaki tud a csuklóról (egész konkrétran az összecsatolásról) képet, hogy mégis hogy van össze kapcsolva a két kocsi.
...Hehe.Hát trolit biztos nem csinálok belőle,viszont az első híd megadta magát nemrég a kislányom áldásos közreműködése folytán,hogy más apróságokat ne is említsek. (Ezután a gyerek csak távolról barátkozhat a makettel) Szóval lassan egy nagyjavítás vár a 09-61-re,csak időm legyen majd rá.
A 600-as troli viszont remek donor leendő ál-archív Photoshop-képek készítéséhez :P
Vannak, akik érzékenyek arra, hogy a fotóikat "direkt" feltöltsék ide, a különböző kopirájtos mizériák miatt. Mások fotóinál a linket szoktuk beszúrni, ezen vitákat elkerülendő, és csak saját fotókat szoktunk direkt feltölteni ide.
A csuklóhoz a donor busz megvan, igaz a brazilok lelopták a tetejét de a Miskolciaktól sikerült járatszámtáblás homlokfalat szerezni. Továbbá megvan hozzá motor váltó, váltó kulissza, távkapcsoló szekrénnyel, motortartó keret és az eredeti forgózsámoly. Csak össze kéne rakni valamikor.
Én meg pont Tőled akartam megkérdezni ugyanezt, vagyis hogy mi van a lopott 260-assal... Eddig még sötétben botorkálunk, vagy vannak fejlemények? (Gondolom, ha vannak, azok -itt, pont a nyilvánosság miatt- nem publikusak).
:) Ha csak felújítatlanul, ilyen állapotában is össze volna építve egy gépes résszel és egy csuklószerkezettel, már az szívet melengető látvány volna. Remélem összeáll a dolog!
Esetleg lehet tudni, hogy mik a hírek az ellopott 260.32-essel? Van valami pozitív fejlemény az ügyben?
No, már vártam mikor kerül elő ez a pótkocsi itt a fórumon.
Igen, az a környék lesz, májusban arrafelé kirándultam, és egyszer csak megjelent a képen látható teherautó, mögötte a pótkocsival. Annyira váratlan volt, hogy egy statisztikai jellegű fényképre futotta csak róla...
Egész jó állapotban maradt fent, gondolok itt a belsejére, megmaradtak benne a régi lámpák stb...a hiányosságokat pótolva, na meg csukló szerkezet gyártása utána össze lehetne építeni egy 620-as sal...:D
Ez a kép különösen annak fényében mókás, hogy a BV 30-08-ról is maradt fent színes kép az utókornak... ami egy gyöngyösi faros volt, és 1982-ben még kapott fehér rendszámot. :)
Akkoriban még volt magyar textilipar.Minőségi anyagból készültek a formaruhák.Manapság gagyi kínai nylonból készül minden.Meg sem közelítik a régiek minőségét!
Ismételten képekre lenne szükségem, ebben szeretném a segítségeteket kérni. Nem tudna valamelyikőtök képet küldeni az Ikarus 481-es repülőtéri (átszállóajtós) változatáról? Ikarus 247 képeknek szintén nagyon örülnék.
Aha, köszi. Úgy látom ugyanott lőtted, ahol én, csak jóval régebben a fényezését elnézve. Ezzel a tulajdonosra való tippemet is megerősítetted, márcsak egy szemből készült kép volna jó róla.
Szia!
Szerintem mindenképpen hívhatjuk annak az utángyártottat is. Sőt, a ZF és a Voith előválasztó gombsorát is így nevezik. A keresőbe beírt "RAFI kapcsoló" találatai valamelyest több érdekes információt ad ki. Egyébkent az eredeti (keskenyebb) Prága gombsor tud olyat, hogy a beleépített izzók a nyomógomb alatt éppen azt a fokozatot világítják, ahogyan a nyomatékváltómű dolgozik. Azaz, ha "A" fokozatban gyorsítasz,akkor az "1+B" majd "2" és végül az "A" nyomógomb világít. Visszaváltáskor ugyanez működik, csak fordítva.
-Az 543-as hajtáslánca, ugye megegyezik az Avia A30/31 -es tgk -éval. A motor, és a váltó is úgy, ahogy van, komplett Saviem licenc?
Én élőben egyetlen Saviemmel találkoztam -ez egy SM3 -as volt, az MTV Színes 3-as közvetítőkocsija, de az "egy súlycsoporttal nagyobb" volt, vagyis: Erősebb tengelyei voltak, és ha jól emlékszem, 6 hengeres szívódízel hajtotta. Csak a fülkéje volt ugyanolyan, mint az Aviáé.
Azért volt jó az IK543-ban olyan alacsonyan ülni, mert ha már kellően ki volt kopva a váltórudazat, akkor kényelmesen fel lehetett állni benne, hogy hátramenetbe imádkozza az ember az Avia-váltót. :D
Nem erősségem a 'jogászkodósdi, de kinek milyen hátránya származhat egy ilyen esetben abból, ha az érintett járművek rendszáma leolvasható? Esetleg felismerem a tévében, hogy 'úristen! ez a valakimnek a kocsija aki most balesetet szenvedett?
Vagy ez is azzal analóg, hogy amíg valakit hírbe hoznak valami bűn elkövetésével, addig Gipsz Jakab, függetlenül az esetleges ártatlanságától, aztán ha hivatalosan is meggyanúsítják akkor már csak G. J(akab) még akkor is ha mindenki tudja, hogy ugyan arról a valakiről van szó és esetleg tutira bűnös is? (lásd 'békávés sikkasztó néni esetét)
Szóval milyen jogot sért, ha az összetört autón olvasható a rendszám egy híradásban? Adat- vagy személyiségvédelmi? És ki ellen véd?
Bocs az 'offért, de megint leoldott egy 6Amperes biztim :(
Hű, ezt azért nem hittem volna. Amúgy nem, a mechanikus váltó váltógombjára gondoltam (bár ezt kiegészíteném magával a fémrúddal meg a bőr takaróval is), de azért kösz a választ!
Jaaa, értem. Alapértelemezett, akkor jó! :) Cegléden talán akadhat még ilyen, sőt az AKD-699-et most vágták egy hónapja. Annak a műszerfala komplett megvan.
Számomra nem egyértelmű, h a kérdés tárgya a mechanikus váltó karjának "tetején" lévő váltógomb vagy pl. ZF, Voith vagy Pràga RAFI-sora kellene!? Mert ezek ára igencsak eltér egymástól.
Így igaz, a fekete léghengerburkolatú ráncajtósokon jelent meg először az ajtócsukást jelző piros lámpa. Valóban ilyen volt, pirosban. Kékben is volt több típus lépcsővilágítása. A 180-asokon oldalsó irányjelző is ilyen volt. Fehérben a 280-asok csuklóterében.
Egy rendkívül hülye kérdéssel fordulok hozzátok (gondolom), de Ikarus buszból való váltógombra szerintetek hol tudnék szert tenni? Csak a ceglédi buszbontóban, vagy máshol is?
Szia! Okés, akkor amint találok ilyet valahol, gondolok rád! :)
Nekem is sajna csak annyi van, amennyit felhasználok a vasakra. Ráadásul eddig egyetlen egyet kaptam egy barátomtól, aminek üveg volt a BU-rája, de vissza "kellett" adnom,asszem valami 31 vagy 311-es kocsira került irányjelző beépítésének céljából.
Nem megtetszett,hanem egyik napról a másikra csak úgy visszavitték az 52-est a helyére,a megállók viszont ki voltak építve és elegünk volt a gyaloglásból is tehát visszaköveteltük a buszjáratot,ugymond nyomást gyakoroltak az emberek az akkori Tanácsra.
A 152-es először a Tanácsház tér és a Repkény utca között járt a Kalamár J úti csatornázás miatt,méghozzá a Hollandi útról jött fel odáig.
Szia! Csak annyit kérdeznék, h kifejezetten üvegből készült sárga búrával keresed vagy a mûanyagból gyártott is jó? (csak azért lényeges a dolog, mert üvegből készült búrával eddig egy esetben találkoztam, de legalább a műanyagból készült is rohadt ritka...:) )