Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2005.06.11 0 0 1179

Tradizionale valóban nincs itthon, de azt hiszem, nem is lenne rá túlzottan nagy kereslet. Legfeljebb előkelőbb vendéglők... Nekem most épp Carapelli van itthon, előtte valami más volt, szintén "di Modena", de nem tradizionale.

Antonio, mi a helyzet a balsamico bianco-val? Az már csak olyan utánzás? Néha jobban szeretem világos salátákra, meg talán picit édesebb-bársonyosabb íze van, mint a fehérborecetnek.

Előzmény: Antonio Gambadoro (1177)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.11 0 0 1178

Most kerdeztem egy boltot Olaszorszagban:

az egyik legjobb termek

Aceto Balsamico Tradizionale di Modena

Stravecchio (25 eves)

100 ml

ar: 100 euro (25.000 Ft)

tehat, ha jol szamolom, ar/liter: 1.000 euro (250.000 Ft)

huha

Előzmény: Antonio Gambadoro (1177)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.11 0 0 1177

jaj bocs, azt hittem, hogy mindenkitol kerdesed...

Tehat, a tobbiek is valaszoljanok, jo?  :-))

Hogy hogy mire jo?

Extraszusz Olivaolajjal salatakra altalanosan (pl. Rucola salatara), sajtokra (pl. Parmigiano-ra), szoszokhoz (husokhoz es halakhoz), "gamberetti"-ra (garnelarakra), edes-savanyu etelekhez (akar mezzel), edesegekhez/sutemenyekhez, fagylaltra, erdeigyumolcsokre (pl. eperre), erdeigyumolcs salatakhoz.

Az igazit ("Aceto Balsamico Tradizionale di Modena") itthon nem lehet kapni, mivel 350 kg szolobol csak 15 litert lehet csinalni es a legfiatalabb 12 eves (vagy min. 25 eves az "Extra Vecchio" valtozata, leteznek 3 even beluli es 3 even tuli de ez nem a szuper "Tradizionale") akar tobb tizezer Ft-ban kerul egy kis (100-250 ml.-es) uveg (50-100 euro kozott).

Tobb mint 2000 eve tradicioja van, Romaiak talalmanya (fott mustbol szarmazik), csak a Romaiaknal ismert termek.

Előzmény: sepe (1174)
cartmanrulez Creative Commons License 2005.06.11 0 0 1176
Üdv Mindenki!
Köszönöm!
Előzmény: Antonio Gambadoro (1172)
madikar Creative Commons License 2005.06.11 0 0 1175

Sziasztok!

Megint egy kérdésem lenne... Tudtok valami jó kis tészta receptet, melyikben a fenyőmagot fel lehet használni?? Vagy valami ötlet fenyőmagra (pesto kivételével)??

Kaptam ajándkba két jó nagy zacsóval...

Köszi!!

sepe Creative Commons License 2005.06.11 0 0 1174
Antonio, nem adtál választ a 1156-os hozzászólásomra, türelemmel várom.
Előzmény: Antonio Gambadoro (1173)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.11 0 0 1173

"Pamezan", ez is egy jo tema:

EU-ban, EU parlamentban, EU birosagban, stb. eveken keresztul ment a jogi/kereskedelmi vita. Ez megint egy "AgroPirateria" ugy.

A "Consorzio del Parmigiano Reggiano" veglegesen nyerte a pert.

olasz neve: Parmigiano (Reggiano).

dialektusban: Parmezan

angol forditas: Parmezan

Mivel a Parmigiano nev termeszetesen vedett, egy csomo kulfoldi (nemet, osztrak, amerikai, stb.) gyarto bevezetett szar minosegu szaritott (reszelni valo) sajtokat, kulonbozo marka alatt, kulonbozo csomagolasban "PARMEZAN" nev alatt.

A kulfoldi (angolul es nemetul beszelo) fogyasztok, azt hittek, hogy ez eredeti Parmigiano, hisszen ok csak azt a "parmezan" nevet hallottak egyfolytaban, mivel ezt igy forditottak.

Olasz gyartok (kizarolag) exportra (de nagy mennyisegben) keszitettek "parmezan" gagyi termekeket. Ezek is vesztettek a pert.

A Parmigiano-nak nincs forditasa, ahogy a Mozzarella-nak vagy a Mortadella-nak sincs. Ezt a sajtot Parmigiano-nak hivjak, senki nem jogosul (az igazi Parmigiano gyartokon kivul) "parmezan" nevet rairni a cimkere (ha ugy gondoljak).

Itthon meg mindig kaphato olyan gagyi reszelt sajt, melynek a neve "Parmonia" vagy "Parmitalia", tehat benne van a Parma vagy az Italia nev. Az altalanos )olasz termekekben) nem muvelt fogyaszto azt hisszi, hogy ez az igazi :-((

A Grano Padano kicsit mas mint a Parmigiano, kicsit mas teruletbol szarmazik, de nagyon nagyon hasonlo es nagyon nagyon szuper.

Tehat nem ismerek egy olyan eredeti olasz receptet sem, ahol csak az egyikkel vagy a masikkal az igazi. Teljesen helyettesiheto, izles (es penztarca) szerint :-))

Előzmény: findusz (1171)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.11 0 0 1172

Légy oly kedves egy autentikus 'Pesto alla siciliana'-receptet beírni ide a topikba.

Megint egy (reszemrol) erdekes tema:

ahogy kulfoldon az olasz recepteket maskep ismerik, tehat nem az olasz eredeti formajaban, vagy akar Olaszorszagban ismeretlen receptek olasz receptnek minosulnek (lasd a Milanoi magyar talalmanyt),

ugyanugy Olaszorszagon belul ez elofordulhat a nagy tavolsagok miatt, illetve a (tradicio / szokasok) nagy kulonbsegek miatt.

A Barilla-féle is ízlik

Nekem is izlik, de a "Pesto Siciliano" vagyis a "Pesto alla Siciliana" teljesen mas.

A Barilla eszak-olasz nagy vallalat 2 kulonbozo sziciliai receptbol csinalt 1et:

Sziciliaban letezik egy olyan (fott szosz / martas) paradicsomos teszta, sziciliai friss Ricottaval keverve. Ezt nem nagyon lehet itthon kivitelezni, mivel a friss sziciliai Ricotta teljesen mas mint a tobbi JO olasz ricotta, teljesen mas az ize, tehat plane mas mint az itthon gyartott Ricotta, es megint mas mint a magyar turo.

Sziciliaban letezik egy sziciliai Pesto, allitolag regiebb mint a hires Genovai Pesto.

Minden varosban kicsit mas a recept, de egy dolog biztos: nincs benne Ricotta :-))

A sziciliai Pesto reszletesebben:

Kell egy keves fokhagyma (1-2 gerezd, 5 szemelyre)

Kell "durva" so

Kell egy kis szarasz csipos "peperoncino"

Kell kb. 10 db sziciliai mandula (heja nelkul) (nagyon valtozo variaciok szerint egy kicsit a keserubol, egy kicsit az edesbol, stb.)

A mandula HELYETT esetleg 50 g fenyomag (de ez nem ugyanaz!)

Kell jo sok friss sziciliai baszalikom

Kellene (majdnem minden valtozatban) egy NAGYON KEVES friss petrezselyemzold

Valaki (de ez mar tenyleg nem szokasos es szerintem nem kell!) egy NEGYON KEVES zellerszarat ("sedano") is tesszik bele.

majdnem minden variacioban (kiveve az egyik nem nepszeru feher valtozatban) kell friss paradicsom: 2-3-4 db hidegen/nyersen meghamozva, magott ki kell szedni, kis kockara vagni, megsozni es min. 30 percig ott hagyni, hogy a levet engedje.

Kell kb. 3 evokanal olyan sziciliai (pl. Ragusa-i) frissen reszelt caciocavallo sajt, ha nincs akkor Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano.

(sziciliai) eztraszusz olivaolaj, lassan hozzaadva (ahhoz, hogy megkapjuk a megfelelo alagat / suroseget).

Neha szoktak egy keves sziciliai kapribogyot is beletenni (szabalyosan), de nem muszaj.

(Csak) Palermo-ban szoktak mindenkepen (magozott) fekete olivabogyot beletenni, neha kapribigyot is, neha egy (szalka nelkuli) "acciuga"-t (szardella) is.

(Csak Palermoban) elofordulhat, hogy a friss paradicsom helyett aprora vagott szaritott paradicsomot ("Pomodori Secchi") tesznek bele.

Minden PESTO (a "pestare" igebol) elvileg (marvany vagy fa, semmikepen nem fem) mozsarban es kezzel kellene kesziteni. De mostanaban mixerben is szoktak :-))

Előzmény: cartmanrulez (1170)
findusz Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1171

Kedves Antonio!

Elolvastam a carbonárás receptet.

Írod, hogy ne parmezánt, hanem parmigianót vagy grana padanót használjunk.

Én azt hittem, hogy a parmezánsajt tulajdonképpen az "il grana" magyar fordítása. Tehát lehet Parmigiano Reggiano vagy Grana padano.

Ha nem így van, akkor mi a parmezán?

findusz

Előzmény: Antonio Gambadoro (1167)
cartmanrulez Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1170
Üdv Mindenki!
Antonio!
Légy oly kedves egy autentikus 'Pesto alla siciliana'-receptet beírni ide a topikba.
A Barilla-féle is ízlik, de gondolom tucc jobbat!:o)
Előre is kösz!
(a keresővel nem találtam konkrétan ilyet a hozzászólásaid között)
Zitka Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1169

Véleményem nincs, csak feltételezésem. ;-)  (ui. nem szoktam ilyet venni)

De minden más élelmiszer tekintetében kerülöm az olyan termékeket, amire nincs ráírva a gyártó neve. Engem baromira nem érdekel, hogy a forgalmazó "vállalja a termékfelelősséget". Akkor már rég rossz, ha vállalnia kell a következményeket... Szeretem tudni, ki a gyártó, akkor el tudom dönteni, veszek-e a termékéből vagy sem.

Előzmény: Antonio Gambadoro (1166)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1168

ne viccelj mar kedves carbonara :-))

az Artusi egy nagyon ertekes konyv

Előzmény: carbonara (1163)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1167

kedves findusz,

azt hiszem a Carbonara receptrol reszletesen irtam a 752-es es a 757-es hozzaszolasoimban, nezd meg kerlek.

Előzmény: findusz (1161)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1166

Antonio, mi a véleményed a lila címkés TESCO extraszűz olívaolajról ?

Nincs velemenyem errol az extraszuzrol, mivel ez NEM extraszuz :-)))

Mi a Te velemenyed?

Az extraszuz parameterek, Olaszorszagon kivul nem olyan szigoruk, tehat akarhol (Spanyolorszagban, Torokorszagban, Gorogorszagban) szabad extraszuznek nevezni egy olyan olajat, amely Olaszorszagban nem kaphatna az eztraszuz nevezest. Regen volt egy torok "Cavallo d'Oro" extraszusz, minden rajta olaszul, beleertve a markat is. Mi ezt "Pirateria AgroAlimentare"-nak hivjuk.

Előzmény: Zitka (1165)
Zitka Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1165

Én meg grillezett natúr csirkemellet ebédeltem, köretnek kicsit felturbóztam a rucolat, mert elég kevés volt (nem volt kedvem kimenni szedni ebben az esőben). Tettem hozzá jégsalátát, paradicsomot, meglocsoltam olívaolajjal + balzsamecettel. :-) Nymmmm...

Vettem az Auchanban 750 ml-es Carapelli extraszüzet 1140 ft-ért. Nem valami olcsó, még így is "250 ml ajándékba". Muszáj volt, elfogyott az utolsó Olaszországból hozott üveggel is.

Hopp egy kérdés: Antonio, mi a véleményed a lila címkés TESCO extraszűz olívaolajról ?  (nem a teszkógazdaságos :-) ).  Gyanúsan nincs rajta feltüntetve se a származási ország, semmi felismerhetőségi jel, csak az, hogy forgalmazza a Tescoglobal bla-bla-bla.

Előzmény: Kanbéka (1151)
findusz Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1164

Szóval nem sikerült a csatolás, de tudom melyik könyv, a legközelebbi könyvesbolt látogatáskor megveszem magamnak.

findusz

Előzmény: Antonio Gambadoro (1153)
carbonara Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1163
Nem a  Cucchiaio d´argento a Biblia ?
findusz Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1162
Elnézést nem csatoltam hozzá a képet:
findusz Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1161

Ez lenne az Antonio?

findusz

Kanbéka Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1160
miért, melyik lóg ki csúfosan, hogy csak "jellegű"?:)
Előzmény: tündérlala (1152)
carbonara Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1159
Nagyon régi, szép diákéveimböl emlékszem vissza a carbonara-ra . 8-10-en éltünk együtt egy nagy lakásban, a többi mind olasz, gyakran föztünk és ettünk együtt, onnan az itáliai gasztronomiai ismereteim. Àltalában fél perc alatt megbeszéltük, mi lesz ma vacsora, valaki elment vásárolni , valaki megcsinálta. A legfontosabb volt, hogy minden frissen készült és mindent azonnal megettünk. Volt ugyan hütönk, de oda megfött étel sose került.

Na most a carbonara : ez valahogy mindig a többitöl eltérö. kicsit ünnepélyes vacsora volt, hosszú megbeszélést igényelt, mindenki külön elmondta, amit ugyis mindenki tudott, hogy a szalonnát nagyon lassan kell sütni, hogy a vízbe kevesebb só kell, mert a szalonna is sós, hogy a végén a tojást nagyon gyorsan kell rátenni, utána azonnal tálalni és enni. Hogy nem kell rá tejszínt tenni, ezt nem mondta senki, mert ez magától értetödött, fel sem merült az ötlet. Ès mindig külön megbeszélés tárgya volt, hogy a mai carbonarahoz milyen különleges bort vegyünk a szokásos közönséges "asztali" fehér vagy vörös helyett.

( Èn ennek ellenére szoktam egy kicsi tejszínt rátenni. Nem hiszem, hogy nagyon ártana neki. De nem mondom senkinek, higy ez az igazi olasz carbonara )
Előzmény: Antonio Gambadoro (1143)
findusz Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1158

Kedves Madikar!

A spaghetti alla carbonara receptjét írtam le úgy, ahogy egy olasz szakácskönyvben találtam. Viszont a kételyeim afelől voltak, hogy kell-e a recept szerinti konyha tejszín bele, vagy nem. Antonio megerősítette, hogy nem kell, ezért tehát csak tojás, parmezán sajt, só, bors. Zsírjában süthetsz szalonna kockákat. Miután megfőzted a spaghettit összekevered az egészet. Én kb. egy percig keverem át lassú tűzön. Ezután lehet tálalni.

findusz

Előzmény: madikar (1157)
madikar Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1157

Kedves findusz!!

Leírnád ezt magyarul is, legnagyobb sajnálatomra én egy szót sem tudok olaszul...

köszi!!

Előzmény: findusz (1150)
sepe Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1156

mire jó a modenai balzsamecet ?

Előzmény: Antonio Gambadoro (1155)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1155
Buon Appetito :-))
Selket Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1154
Én máris érzem - a gyomromban. :-D
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1153

kedves findusz!

Vaj nem kell, olaj sem.

Kicsit olajjal ez meg szabalyos de ritka. Hiszen a (husos) pancetta-nak van egy kis zsir, ebben (a sajt kis zsirban) kell kicsit sutni a pancetta-t (nem tul piritani, nem ropogosra).

500 (vagy 600) g tesztahoz, 4 szemelyre, mehet 250 g pancetta (150 naggggyon keves lesz).

A tojasrol, 2 lehetoseg van:

vagy 1 toljas / 100 g teszta (ilyenkor 5-6 tojas)

vagy 1 tojas / szemely + 1 tojas (ilyenkor 5 tojas)

Niente PANNA.

Elárulnád annak a jó tésztás könyvnek a címét/szerzőjét esetleg a kiadóját?

Egyszer lattam egy konyvesboltban Olaszorszagban, olyan rossz es "kulfoldi" volt minden recept, tele hibakkal, hogy el van felejtve.

Tehat nem emlekszem a cimere/szerzojere.

A legjobb konyv:

Pellegrino Artusi - La Scienza in Cucina e l'arte di mangiar bene

tehat "a tudomany a konyhaban"

elso kiadas: 1891, utolso kiadas: 1910

Ez a Biblia, arcaicus olasz nyelvben van irva. Nincs messe :-))

Előzmény: findusz (1150)
tündérlala Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1152
"Olaszos jellegű" az ebéded??? :)))
Kanbéka Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1151
remélem, érzitek, hogy a mai ebéd - mortadella, füstölt scamorza, kis darabka Grana Padano, kifli, paprika - közben gondolok rátok!;-)
findusz Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1150

Mondjuk az én tapasztalatom szerint nem krémesebb a tejszíntől az egész. Amikor összekevered a spaghettivel, úgyis olyan daraboskás lesz.

Egyébként a recept a Millericette c. Garzanti Vallardi kiadótól származó könyvből van. Ajándékba kaptam még valakitől régen és ezt a receptet innen vettem.

Én mondjuk így sem spóroltam soha a parmezánnal, tettem bele bőven.

Tulajdonképpen 4 személyre ennyi mennyiséget ír elő: spaghetti 600 gr, pancetta 150 gr, olio 2 cucchiai, burro 50 gr (ezt mindig kihagyom), uova 4, panna liquida 1 tazzina, parmigiano grattugiato, pepe, sale.

Na de jó, ezt így elfelejtem, bár mint mondtam nem gyakran készítem.

Az anyósom persze olasz, úgyhogy azt hiszem jó tanácsot adott.

Elárulnád annak a jó tésztás könyvnek a címét/szerzőjét esetleg a kiadóját?

Írtad, hogy szereted a pugliai konyhát. Jövő héten indulok Pugliába nyaralni, pontosan a Garganóhoz. Majd kipróbálok ezt-azt, és utána majd elárasztalak kérdésekkel (na ez nem fenyegetés)

findusz

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!