Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
A márkásabb sisakokhoz biztos lehet venni.Ezek ilyen belőlről rácsúztathatós lapok,a hátsó védőüvegre kell tenni. A helyük ki van alakítva a pajzs optikáján(lásd a hsz. képet),ha látod akkor biztos van hozzá.Amiről én tudok az a Sperian optikákkal szerelt pajzsokhoz (Optrel.Würth stb..)lehet venni, mégpedig plusszos dioptriákhoz fél dioptriánként(0,5-4ig) és mindkét szemnél egyformát.Elég drágák ezek kb egy 10-es darabja.Én egyből egy +2-est vettem,közeli munkákhoz nagyon jó.Az én szemem most +0,75 de gondoltam a jövőre is(sajnos).
Az Iweld Tiger eyénél csak egyféle van +2-es.2 ezer ft. körűl lehet kapni.
Nehéznek nem nehéz :-) A reduktor dobozán is fel van tüntetve hogy milyen hollander.
Nekem az egyik Linde-s Rhöna az G1/2 és 3/8 (tömlőcsati) a másik meg G1/2 és 1/4. Fel is van tüntetve a dobozon minden. Elég "balfasz" boltos kell hozzá hogy ne olyat küldjön ha olyat kérsz.
Ha nem bízol a rendelős cuccban akkor nyugodtan hívd fel a SKIZ-t (3000 Hatvan, Rákóczi út 115. Telefon: 37-342-328) GCE, meg RHÖNA reduktoraik vannak, ráadásul Linde cseretelep, így még rá is próbálhatják neked helyben egy üres G1/2-es palackra, és akár el is postázzák neked.
Hivatkozz a hegesztős fórumra. (bár a nélkül is normális cuccot kapsz alapból)
udv. nekem a muhelybe a nyaron lett telepitve csőventilatoros szellozteto. 420/520 m3 /h telhesitmenyu
mennyezeten foglal helyet, van hozza flexibilis cso amit ha kozelrol akarok szivatni oda tudom huzni a munkadarab fole mindent elsziv kinyomja a szabadba a falon van egy gravitacios zsalu amit a legaramlat nyit es zar 125 mm atmeroju pvc csovon keresztul megy az elszivas a rendszernek ekkora az atmeroje.
ventilator teljesitmenye 60 w/ 80w
mutatok majd kepet ha hazaertem
annyit tudok megeri nagyon miota megvan a venti a muhelybe nincs fust.
Köszi mindkettőtök részéről a segítséget, a tájékoztatást.
Csikarc ajánlatát is köszönöm.
Így interneten elég nehéz biztosra menni, hogy kapok-e olyan reduktort ami egyből ráillik passzosan. Pont emiatt nem is rendelek. Ezt tényleg csak rápróbálással érdemes vásárolni. Hát esztergályos ismerősöm sincs, nincs is tudomásom róla a településen. Ha másként nem de csak kapni átalakítót.
Linde-nél 90%-ban ez van. Akkor már csak az a feladat hogy egy G1/2-es reduktor kell hozzá.
Mondjuk a legjobb ha Csikarctól a reduktor - mivel az co2, így azon a másik hollander van - és rá kell tenni egy G1/2-es hollandert. Tartalékba meg jó a sajátja, hátha egy cserekor a másik menetűt kapod.
Az is jó megoldás ha van esztergáltatva egy átalakító toldatod, és akkor soha nem kell megbontani a reduktort, mégis jó bármelyik palack kerül is hozzád. Nekem G1/2-es mindkét reduktorom (egyik az argon, másik a c18-as palackon) de egy ilyen esztergált átalakítóval ment a co2 kispalackra anno a harmadik .. a használt rhöna.
Akkor ez sima G 1/2 collos. Ha hollandert kell venni hozzá, akkor így keresd, mert argon palackon kétfélét is használnak. És van olyan, hogy rá lehet tekerni, látszólag jó is, de nem tart rendesen. Nehogy kilőjje 200 bar-ral. Én ugyanebben a cipőben jártam, amikor megvettem az Elga Gasiq Argon Mix reduktort. Ez gyárilag direkt argonra van gyártva, mégsem volt jó, az elterjedtebb, kisebb szelepre. Én inkább elvittem a palackot és a leszerelt reduktor csövet az esztergályoshoz és úgy gyártattam le.
2014 márciusában vettem, párszor használtam csak mert nemsokra rá váltottam egy würth-re.Dobozában elvan csomagolva.Van hozzá még egy +2es dioptrás belső optika is.
Jóó az a szöszi,ő akarom mondani az a pajzs,tiszta Iweld a formálya,meg ahogy nézem annyit tud mint a hasonló árú nored eye,szerintem ezt nyugodtan megveheted.
A szöszinek meg a kezébe salakolónkalapásot és jöhet utánnam kopogni ;)
Sajnos a múltkorjában Radhed Lee fórumtárs által felkínált BLM hegesztőpajzsról a saját hibámból kifolyólag lecsúsztam (költözés miatt nem tudtam szinte semmivel foglalkozni). :((
Viszont még mindig nincs normális pajzsom......ha esetleg valakinek lenne hasonló pajzs, hasonló árfekvésben kérem jelezze! Köszönöm!
Az igen, ezt sem tudtam. Bár ilyen veszély nem fenyeget szerintem 1darabig, hogy rozsdamentest fogok hegeszteni.
Mivel tök kezdő vagyok hegesztés terén, ezért akkor a legjobb ha már eleve így szokom meg, hogy maszkban dolgozok nem csak pajzsban, legalábbis zárt térben.
Igen, ezen szerintem sem szabad, hogy múljon a dolog. Annyira nem drágák ezek a cuccok. Egyébként az általad linkelt oldalon van ott 5ezerért is.....az vajon mennyiben más mint a többi ami csak ezer 1néhányszáz forint?!
Aha, és milyen anyagok amik ilyen szempontból "veszélyesek"?
Igen, persze zárt kicsi térben logikus. Hááát neked csak addig "gázos" ez a dolog amíg el nem készül az új hegesztő asztalod meg az ügyes kis elszívó berendezés hozzá....... :)
No... hát (szerintem) ez nem idő, hanem anyag, eljárás, és hely kérdése.
Ha a kertben hegeszted a kerítést akkor nem feltétlen kell maszk (persze lehet) mert mindig van annyi légmozgás, meg jó sok friss levegő is ami elfújja a füstöt.
Kis, zárt térben, (mint amilyen nekem lesz a kis hegesztő műhely otthon. 3m*3m) azért minden eljáráshoz ajánlott szerintem, meg az időközbeni szünet, meg a szellőztetés is :-)
Ezekkel sem vagyok túlságosan képben (1enlőre) de az áruk nem tűnik veszélyesnek. Mennyi ideig lehet 1ilyet vajon használni?!
1általán mikor kell vagy ajánlatos légzésvédőt használni? Bármilyen apró hegesztéshez ha csak 1percig dolgozol akkor is, vagy csak akkor ha pl. huzamosabb ideig (mondjuk 20-30percig) hegesztesz?!
Aha, most már értem. Nagyon jó az elgondolás, kíváncsi leszek milyen lesz ha készen leszel vele. Türelmetlenül várom, a képeket. :))
Szerintem a gravitáció kevés lesz, szükség lesz a csőventire, hogy amolyan "porszívó hatást" produkáljon akkor biztosan kimegy a műhelyből majd minden.