ha már a paráról van szó: a hasonló korú (45év) ismerőseim nemegyszer a sürgősségin kötöttek ki rendellenes mennyiségű vérzés miatt. Eddig nekem sem volt semmi bajom. Azért bizakodom, hogy most se lesz:-)
nem irigyellek az "élményért". de azért megérte, nem?:-))), mert ha jól olvastam 100 napon túl vagy? Gratula!!!
Voltam ma dokinál, mert amúgy is erősen aktuális volt a rákszűrésem, és úgy néz ki, Gold Lily normál spirálom lesz. A Mirenát ő nem ajánlotta, de azt mondta, az ő praxisában még nem estek teherbe a Gold Lily mellett. Remélem, én is idetartozok majd.:) Majd 2 hét múlva teszi fel, a mensi utolsó napjaiban. Kérdeztem tőle, fájdalmas-e a feltétele, de megnyugtatott, hogy neki még sosem fájt.:))
a tünetek, amiket írtál, engem erősen emlékeztetnek azokra a tünetekre, amik anyámnak voltak, amikor kiderült, hogy magas a szemnyomása (köznéven zöldhályogja van). az egy nagyon alattomos dolog, szóval én a helyedben legalább telefonon konzultálnék egy szemésszel, hogy nem lenne-e érdemes valahova elugranod megméretni a szemnyomásodat.
szereted-nem szereted, ott fog erni. nem lesz semmi baj. keszulj tamponnal, betettel, ha kell, Tena betettel. ehhez nem kell korhaz. neha van olyan, hogy erosebb a menstruacio sajnos. nekem az utolso volt ilyen januarban. Erdelybe menet egy jeghideg benzinkuti veceben ert az autopalya mellett, utana pottyantos budis futetlen fahazban aludtunk, meg a kocsiban Marosvasarhelyen -19 fokban, nekem meg 2 orankent cserelnem kellett a maxi tampont.
Itt az a gáz, hogy utazunk meg idegen helyen leszünk a 4 napos ünnep alatt (falun-kórház sehol) s mivel még ennyi matéria még nem távozott belőlem, nem szeretném, ha ott távol érne az özönvíz. Fájni nem fáj különösebben.
ne csillapitsd a menstruacios verzest. jojjon ki, aminek ki kell jonnie. a fajdalmat lehet csillapitani, a verzest inkabb ne. (ami hatekony, pl. Ergam cseppek, az ugyis receptkoteles. Rutascorbin itt olyan, mint tudogyulladasra az Algopyrin).
iricc, nálunk is volt hasonló, a nagyobb lányomnál, ő akkor 8 éves volt, tehát már önálló, egyedül fürdik, öltözik, nem nézegetem rendszeresen. 2 egymást követő felfázás után voltunk, tehát azt gondoltuk, még ehhez kapcsolódnak a panaszai. De a vizeletvizsgálat negatív volt. És a bőrén is látszott, hogy nem stimmel valami. Én nőgyógyászhoz vittem, megállapította, hogy viszonylag súlyos, már régóta fennálló gyulladása van (atópia, de hát ez is annyiféle lehet), de ennek ellenére nem ő kezelte (hogy miért??? ezt most sem értem), hanem bőrgyógyászhoz küldött. Aki szóról szóra ugyanazt mondta és több hetes szteroidos kezelés hozta rendbe.
Ha ugyanez a helyzet nálatok is (egyáltalán nem biztos), jobb lenne, ha bőrgyógyász látná.
Erős mentruációs vérzés csillapítására mit tudnál ajánlani? Én első körben Rutascorbinra gondoltam. Ezt mekkora dózisban lehet alkalmazni? (persze nekem pont most jött meg, holnap utazunk, ráadásul 40 napra az eddigi 25 helyett, és extra adag nyálkahártya lelökődéssel, most meg követi a vérzés...:-((((
Koszi :) Nem sportoltam intenziven a terhesseg elott, csak mostanra eltunyultam a nagy kimelosdiben es pihenesben, gondoltam egy kis szervezett mozgas nem artana. No, de nem letfontossagu, elso a baba, majd szules utan szedem ossze magam, ha addig tilos.
Akkor meg egy kicsi az itteni korulmenyekrol: -itt csak nogyogyasz van es haziorvos, nincs vedono, amit Mo.-n a vedono csinal, azt nekem a haziorvos csinalja. -a haziorvos ajanlja a tornat, aki csak az en laikus elmeselesembol tudja, hogy mi a problemam es minden alkalommal beirja a kiskonyvbe, hogy a mehszajam rendben van, pedig nem is nezi (hat o ne is nezze :) ). -igazolast nem ker a holgy (igen, egy darab holgy) a tornahoz, hanem csak megkerdi, hogy ki a nogyogyaszom, mert vannak akik engedik es vannak akik ellenzik. Minden papir nelkul. -a legzes es szulesfelkeszito nem a korhazban tortenik, hanem a heti ket terhestorna utan van beszelgetes. Egyik alkalommal legzes, masik alkalommal felkeszites. Itt lehet problemakra rakerdezni, visszajonnek a mar szult anyukak es elmeselik a tapasztalataikat... ezekre az alkalmakra az utolso harmadban akar torna nelkul is szeretnek jarni, mert mas lehetosegem nincs megtudni azt pl. hogy a betet tilos a korhazban, csak vattat szabad vinni.
iricc: szintén tapasztalat: A vitamin, olyan olajos üvegből, ezzel bekenni minden este, aztán lehet bepanthen plussal is (nálunk ez vált be leginkább, de kellett vagy 2 hónap). a drnő azt mondta, van ilyen, el fog múlni idővel, legkésőbb a nemi éréssel, vmiért érzékenyebb náluk, extrém esetben olyan is lehet, olyat is látott, hogy összenőttek a kisajkak.
Eső, nem engem kérdeztél ugyan, de belepof ... nálunk is kérik az orvosi igazolást, hogy szabad tornázni... de pl. az én védőnő(i)m és orvosom a terhestornát nem tartja fontosnak, ha azért néha sétálsz vagy mást mozogsz (pl. kertészkedés) .... én nem is voltam eddig soha.
A szülésfelkészítő már más tészta, azt talán nem ártana a légzéstecnika miatt, de egyik sem üti a fejem, hogy menjek már!!! Pedig lassan ideje lenne....
Egyébként ha eddig rendszeresen sportoltál és nagyon hiányzik az intenzívebb mozgás, akkor szokták ajánlani a terhestornát. A jógát nem, mert ott még el is alhat az ember lánya ( hallottam már nem egyszer) a jóga inkább a belső -lelki ellazulást segíti, már ha hisz benne valaki :))
Hogy ne odaat folytassuk :) Ugy gondolom, hogy eleg pontosan meghataroztam a problemat. Egyszeruen az a kerdes, hogy ez a fejlodesi rendellenesseg kizarja-e a torna lehetoseget? Tehat ilyen jellegu valaszt varok: -eszedbe ne jusson! -batran lehet az x. hetig. -kimelo uzemmodban lehet az x. hetig. -egyentol fugg, az az orvos kell megmondja, aki latja.
Azt megertettem, hogy a te velemenyed az utolso pont. Ez a legbiztonsagosabb is az osszes kozul :) De hatha egy olyan valaki aki latott ilyen mehet, terhesseggel, szulessel, egyertelmubb valaszt tud adni, ami nem igenyli a harmadik fel (sajat nogyogyasz) megkerdezeset. Ha o is azt mondja, hogy nem lehet valaszolni, akkor kivarom az egy honapot, amig talalkozom megint a dokival.
iricc, mint szintén lányos anya, lenne egy tippem, ami nálunk bevált (gyerekorvos ajánlotta). Valamilyen probiotikum készítményt icipici langyos, kellemesen testmeleg de semmiképp sem túl meleg vízben feloldasz, steril gézlapba tekert vattát belemártasz, és a külső nem szervet ahogy-ahol éred, áttörölöd, átöblögeted vele (kívülről ofkorsz:). A gyerekorvos szerint nekik még ebben a korban nincs hüvelyflórájuk, ami hathatósan óvná azt a környéket, tkp ezt helyettesíti ez a mosogatás. Naponta akár 2-3x is lehet. Legrosszabb esetben nem segít, de ártani nem árthat.
Sziasztok! Nem tudom jó helyre írok, de azért megpróbálo... Érdeklődni szeretnék, hogy a Vulvaris Vestibulitis nevű betegségről hallottatok -e már? Illetve, hogy milyen gyógymód javasolt? Sajnos már jóideje szenvedek ettől a nyavajától, de igazán hatásos megoldást még nem találtam. Volt már ecetes kezelés, javasoltak műtétet - ami nem valósult meg, mert a nőgyogyót végül nem lehetett utolérni. :(
mindegyikőtöknek köszönöm a válaszokat! még vasárnap este voltam orvosnál, aki felírt antibiotikumot (Monural 3g granulátum - foszfomicin), amit izibe meg is ittam. persze tartom továbbra is a sok folyadékbevitelt és a meleg öltözetet.
(ilyen komoly felfázásom utoljára kisgyerek koromban volt. most az orvos azt mondta, hogy vagy nem voltam eléggé felöltözve (huzat, hideg lábak, ...) vagy szexuális úton kaptam el. vőlegényemet kérdeztem, azt mondta nem érez/érzett mostanság kellemetlenséget pisilés közben, vagy ilyesmi, visszagondolva pedig a munkahelyemen volt részem huzatban.)
Ez bizony heveny hólyaghurut, amit mielőbb kezelni kell antibiotikummall, és emellett bő folyadék fogyasztás, szerintem a háziorvos is elegendő, hogy felírja a megfelelő gyógyszert.
a segítségeteket kérem. sajnos sikerült a héten felfáznom :( péntek reggel kicsit furának éreztem a hasam alját, és csípett amikor pisiltem (illetve a csurgatás utolsó másodperce a legrosszabb). egész nap sok folyadékot (teát, gyümölcslevet, citromos vizet) ittam, nagyon felöltöztem (harisnya, plusz zokni, plusz trikó ...), estére nem változott a helyzet. szombat is ugyanígy telt el, délután vettem vörösáfonyalevet és most azt is iszogatom. ma délután pedig azt vettem észre, hogy pisilés egyre kellemetlenebb, és utána rózsaszínes a wc-papír ... most jön a buta kérdés ... lehet, hogy csak a vörösáfonyalétől lett piros? vagy nagy a baj? most xix. kerületben lakom, de a xiv. kerületben van a háziorvosom. mehetek a felfázásos problémámmal a xix. kerületi rendelőintézetbe, vagy ki kell kérnem a papírjaimat a háziorvosomtól?
(Egy kicsit megnyugodtam, mert ma kaptam egy füzetet a biztosítótól, amiben össze van foglalva, hogy milyen alap- és kiegészítő vizsgálatok vannak, melyik mire jó, mit csinálnak, melyik hétben... és láttam, hogy még nem késtem le semmiről. Bár az első labort nem sikerült ma megcsináltatni, sikeresen tíz perccel lekéstük az ünnepi nyitvatartást. A tegnapi vérzés valószínűleg nem az volt, ettől függetlenül kímélem magam - mást nem is nagyon tehetnék, nincs kedvem és erőm semmihez, milyen szerencse, hogy kb. két hónapja befizettünk egy uszodás-konditermes-százféle foglalkozásos komplexumba...)
most meg olyan gepnel ulok, ahol nincs fiokom eppen:)
a szama: nullanullakilenchetvenketto-otvennegyharmincharom-otszazotvenot-hetvenharom, Illes Edelmann. kerdezz ra azert a pontos lokaciojara, a lanya nem tud cimet.
Kedves Mikolt, nem akarok a másikban offolni, de gondolom, itt is látod: épp tegnap szembesültem vele, hogy az itt megadott címem már nem él (nem léptem be elég gyakran). Nem ellenőriztem, mi van itt megadva, azt hittem, hogy egy másik. Légy szíves, küldd el a szülész elérhetőségét a tokkelutott gmail com címre! (az adataim javítása folyamatban)