Keresés

Részletes keresés

bagiz00 Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153224

Nagyon érdekel a birspépes alma alszesz kérdése, épp helyzetben vagyok. Most forr az alma (220 liter cefre), két hét múlva jön a birs (100 kg). Ezek szerint tán nem is kéne, vagy nem mind cefrézni a birset?.
Lesz kb 40 liter 34%-os alszesz (ez a második ugyanilyen alma tétel, van tapasztalat). Ehhez mennyi darált birset tegyek? Előfőzve, vagy inkább fejszével agyonverve? Mindenképp ágdarálóval darálnám.
Nagyon érdekelne, ha valaki jártas a kérdésben. Eddig csak almapálesz-birspálesz házasítással próbálkoztam, közepes sikerrel: 30% 50° birspálinkához 70% 50°-os almapálinkát keverve. Jó lett, de nem a "gyorsanmégegyet" kategória.

Előzmény: Green Corner (153173)
raczno Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153223

Konkrétan az enyém, ami 100-as, dupla falú, vizes, szigetelt üstház, 230-as szab.fordulatú keverő. Saválló + vörösréz, + 6 m saválló spirál...

Amikor elkezdtem, 600000 HUF volt a cél, annyiból akartam kihozni.

Kicsivel 700000 felett abba hagytam a számolást, de mindig van egy kis javítási ötlet, ami a használt közben fogalmazódik meg...

Erről van szó:

 

Előzmény: naivkezdo (153220)
endrepp Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153222

Kétlépcsősben nem láttam magyar holmit, ami a Kovodel szintjét hozná.

Egylépcsősben ez áll legközelebb, extrákkal 1M körül.

Előzmény: naivkezdo (153219)
naivkezdo Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153220

Miért, mennyiből jön ki? ÉS mi?:)

Előzmény: raczno (153209)
naivkezdo Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153219

De ki szeretne mást venni?:)

Amúgy komolyan kérdeztem, ha még vagytok is itt páran, akik tényleg körbejárták, érdekelne a tapasztalat.

Előzmény: endrepp (153205)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153218

Én ebből azt szűrném ki, hogy ha vigyázol rá sokáig használhatod, meg hogy jobb tanácsokkal elláthatod mint én:)!

Előzmény: Green Corner (153217)
Green Corner Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153217

Mikor vásároltam kint a gyárban, a stabilra akartak rábeszélni, nem hallgattam az eladóra! Azóta, amit lehetett (páracső, sisak magosítás, beépített pistorius) átalakíttattam kint, dupla pénzért!:( Minden átalakítás után megváltoztak a főzési paraméterek, talán most már tudom kezelni. Standart 100-ast 25 évig biztos használtam, sokszor megbántam, hogy hozzányúltam.

Előzmény: vandox4 (153213)
raczno Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153216

Úgy általánosságban mondom, de azon sem volt...

Két éve én jól körbe jártam a témát, mindből hiányzott valami. Amikor meg bele akartam tetetni, hát nem arattam osztatlan sikert...

Még a Kovodelt is megnéztem, az utsó pillanatban döntöttem, és végül mégis sajátot csináltattam, amihez itt sok segítséget kaptam

a fórumról, amit nem győzök elégszer megköszönni...

Előzmény: endrepp (153215)
endrepp Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153215

Van olyan vélemény is, hogy jól muzsikál.

Előzmény: raczno (153214)
raczno Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153214

Főleg, ha közel annyiért még nincs szigetelés az üstön...

Előzmény: endrepp (153212)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153213

Neked mi a véleményed róla?

Előzmény: Green Corner (153211)
endrepp Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153212

Nem ismered...mert diplomatikus vagy. :)

Konkrétan nincs ilyen. Esetleg az a szita tányéros, de részleteit tekintve nem tud megbabonázni, 1M-ért meg főleg.

Előzmény: 1zsakkrumpli (153206)
Green Corner Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153211

Amit a kolléga linkelt, az egy stabil 100-as. Nem billentős, leeresztő csonkos, 40-es pára, 28-as hűtőcsővel.

Előzmény: vandox4 (153210)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153210

Nekem egy "butább" verzió van, egy 100-as. Nekem a fedő levehető, leeresztő csonkom nincs. Hűtő 300l-es.

Előzmény: Des100 (153207)
raczno Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153209

Szerintem nem..., amiket árulnak, az egyik sem teljes, mindegyikből hiányzik valami...

Ha csak fél misit szánsz a számodra tökéletesre, neki se állj...

Előzmény: naivkezdo (153202)
Des100 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153208

Lehet hogy az lesz és eladom és csinálok egyet.

Des100 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153207

Melyik fajta Des van neked?

1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.10.24 -1 0 153206

Nem ismerem a piaci minőségi termékeket.

Az a legjobb amit magadnak csinálsz. :)

Előzmény: naivkezdo (153202)
endrepp Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153205

Attól, hogy beleillesztetted a "minőségi" jelzőt, a lehetséges válaszok száma mínuszba ment át. :)

Előzmény: naivkezdo (153202)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153204

Látom nehéz ügy, gondold át alaposan. Nekem DES van, ha tudok ,segítek.

Előzmény: Des100 (153199)
zr-7 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153203

Drága Urak nem az előző témához kapcsolódik, de régóta foglalkoztat.

Használ valaki tányéros hűtőt?

 

naivkezdo Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153202

Arulnak ilyet valahol hivatalosan, ami jo, bevalt, minosegi szerkezet? Ja es nem felmilla vagy afeletti:)

Előzmény: 1zsakkrumpli (153201)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.10.24 -1 2 153201

A személyes véleményem:a vizes-gőzös a legjobb.

Elektromos patronnal kiváló.

Most térek át fokozatosan gázról-elektromosra. Még gyorsabban reagál a bevitt hőre. Még könnyebb az elválasztás. :)

Előzmény: zr-7 (153197)
foxrudi Creative Commons License 2018.10.24 0 2 153200

Semmit nem jelent.Több ezer féle minősítés létezik.

 Ha kicsit átgondoltad volna,nem vettél volna,hanem egyedi igényed szerint készítettél volna berendezést.

  Legtöbbel az a baj,hogy a fenéklemez huppog,(hitvány anyagvastagság,és kivitelezés) és ezért ha jobban aláfűtenek felhuppan,s a keverő súrolni kezd jobban,ezáltal koptatja a fenéklemez alját,valamint a forrasztás (lágy) is kicseppenhet,hiába van belül folyadék.Volt már mit javítanom emiatt.

  Továbbra is az a véleményem:Pálinkát lehet vele jót főzni,de egy elavult, hitványan kivitelezett szerkezet.

Előzmény: Des100 (153180)
Des100 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153199

Van egy pár ismerős akinek van,de mindenki mást mond,mindenki a sajátjára esküszik

vandox4 Creative Commons License 2018.10.24 0 1 153198

Huu... Egy rossz tapasztalat, vagy más hibája alapján ne ítélj meg egy főzőt. Ha még nem főztél, ezzel "könnyen" megtanulhatsz.

Sok fórumozó használja (kezdők és haladók) megelégedéssel. Sok segítséget kaphatnál.  Viszont a fával fűtést nem ajánlanám.

Előzmény: Des100 (153195)
zr-7 Creative Commons License 2018.10.24 0 1 153197

A személyes véleményem:Az olajos nem rossz, de a vizes-gőzös a jó.

Nekem olajos volt a főzőm, majd átalakítottam vizesre,  ég és föld, nagyságrendekkel gyorsabban reagál a bevitt hőre.Könnyebb az elválasztás.

A Des-hez nem gazdaságos  hozzá nyúlni max. az üstfedőt tudod használni.

Sok munkával lehet nagyon jót készíteni vannak fórumos jó példák, nem szeretnék senkit kiemelni.

Jó nedűt!

Előzmény: Des100 (153186)
endrepp Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153196

Ha nagyon alátüzelsz, akkor az sok szempontból nem jó. Ez egy használható berendezés úgy, ahogy van, gázban kellene gondolkoznod és türelemmel, óvatosan nekiállni. Esetleg kellene keresni valakit itt, aki a közeledben lakik és tud főzni rajta, megspórolnál pár felesleges kört.

Előzmény: Des100 (153195)
Des100 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153195

Vadonatúj,még nem is főztem vele,egy ismerősömnek is ilyen van nagyon alátüzelt fával és eldeformálódott az aljlemeze

k1001 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153194

Szia megvetted? Mert érdekelne mit tapasztaltál.

Előzmény: Peaceful80 (140575)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153193

Ezidáig esetleg duplafalúval főztél?

Előzmény: Des100 (153180)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153192

Igazad van, a DES-hez nem alkalmas egyik sem. Csak építetteknél valósítható meg gazdaságosan.

 

Előzmény: endrepp (153191)
endrepp Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153191

Ez egy dolog, hogy nem szeretem, mert kicsibe felesleges, nagyba nehézkes, tényleg személyes paranoia, de gondold végig ez egy DES-nél mivel járna. Az üstház kuka (az egyetlen megfizethető árú főző a piacon, aminek rendes üstháza van), billentés elfelejt, szóval ez nem egy komoly ötlet.

Egyébként jó lenne az olajos - szivattyúval, külső kazánnal. :))

Előzmény: Jocó0423 (153190)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153190

Endrepp fórumtárs nem szereti az olajost :)

Nekem évek óta jól működik. Még soha nem égett oda semmi, pedig keverőm sincs.

Előzmény: Des100 (153186)
GAZSI60 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153189

Az előbbieket írtam azért,mert az első cefre  főzés után mindig szép tiszta lesz a főző belseje. A cefre hőfokából adódóan

leszedi az oxidréteget,(gondolom én). Viszont  a tisztázás befejeztével az oxidréteg visszaáll. 

Előzmény: kopasz szuzukis (153159)
raczno Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153188

Mi baj a mostanival? Nekem tetszik... A sárga csak messziről köszönhet neki..

Előzmény: 1zsakkrumpli (153181)
Green Corner Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153187

Miért nem jó a 100-as keverős DES?

Előzmény: Des100 (153186)
Des100 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153186

  Miért nem jó az olajos?

naivkezdo Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153185

Most finomitottam le az egyik oszit, red heaven. Neha olvasom itt a jellegtelen oszikrol a beszamolot, ez brutal illat, iz. Sargabarackot majdnem eleri. Lent up kornyeken iz, illat bomba volt, 20 ig mentem le, 16osra higitott alszesz.

endrepp Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153184

Vizeset nem tudsz belőle, mert minimálisan sem lesz nyomás tartó. Olajosat véleményem szerint hiba lenne. A keverőjén tudnál tuningolni egy nagyot, de minek? Mi a célod az átalakítással?

Előzmény: Des100 (153180)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.24 0 1 153183

Maradj a DP12-nél :)

Előzmény: 1zsakkrumpli (153181)
Green Corner Creative Commons License 2018.10.24 0 1 153182

Okvetlen vedd meg! Annyi pénzért biztos jó! Ha nem, akkor ne mond el senkinek!:)

Előzmény: 1zsakkrumpli (153181)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.10.24 -1 0 153181
Des100 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153180

Szia!Minősitett hegesztő vagyok,20 éve,forrasztás sem probléma.Van egy 100 literes Des új pálinkafőzőm,azt szeretném átalakítani duplafalúra.Minden szerszám adott,a méretekre lennék kiváncsi,oldal ill, azt üst aljától való távolság.Olaj vagy viztereset?

Előzmény: Dezső1959 (153179)
Dezső1959 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153179

Üdv Des100!

Véleményem szerint mondj magadról valamit. Szakmai felkészültség (hegesztés, forrasztás, lemezmunkák), rendelkezésre álló eszközök, szerszámok, anyagok. Ennek tudatában biztosan szívesen adnak tanácsot a kollégák. De ha türelmesen visszaolvasol, itt is sok-sok információt találsz már, képekkel megtámogatva.

Üdv, Dezső

Előzmény: Des100 (153178)
Des100 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153178

Üdv mindenkinek!Duplafalú pálinkafőzőt szeretnék építeni.Ehhez szeretnék segítséget kérni.

beetee Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153177

Az ellúgosodás mikéntjéről nem tudok, csak annyi a tapasztalatom, hogy van pár savas öntözést szerető növényem, és ezért szoktam mérni az öntözővizüket, ami általában esővíz.

Frissen az égből olyan 5,5 pH körül érkezik. Pár nap állás után az esővíztároló hordóban kezd felmenni a kémhatása.

Olyan 7 körül meg szokott állni, de egyszer mértem már majdnem 8-ast is...

 

Szabadon áll, fedetlen, és igaz itt nem játszik, de néha bealgásodik.

Algától mentesítve is felmegy a pH a újonnan tisztított hordóban..

 

öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153176

Fordítva írja, de nem úgy van.

Előzmény: Jocó0423 (153175)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153175

No de a fórumtárs pont fordítva írja. 6-os pH-ról 7-re változik. 

Előzmény: vénkecsi (153174)
vénkecsi Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153174

A levegő széndioxid tartalmától savasodik el a deszt. víz, nem a hidrogéntől.

Előzmény: Jocó0423 (153151)
Green Corner Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153173

Estétől-reggelig!:) Este bekészíted, reggel alágyújtasz.

Előzmény: mili70 (153170)
Dezső1959 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153172

Nagyon köszönöm a segítőkész választ! Én ugyan a "gyümölcslé sűrítmény" irányába próbálok elmenni, de hasznosítható ötletet kaptam, azt hiszem. Tehát a "közönséges" birsnél néhányak által alkalmazott technológia szerint lehet eljárni? Erőteljesen mosni, darálni, almával keverni, stb...

Előzmény: kopasz szuzukis (153162)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153171

Az áztatás biztosan nem árt, de teljesen felesleges. Úgyis elég sokáig főzi benne... Inkább érdemes felaprítani.

Előzmény: mili70 (153170)
mili70 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153170


Uraim!

Az édesapámnak több alma alszesze lett, mint amire számított, és egy részének szeretne birs jelleget adni. Én azt javasoltam, hogy elég, ha a tisztázáskor beöntünk az üstbe egy vödör birset. De ragaszkodik hozzá, hogy az alszeszbe ázzon a gyümölcs néhány napig. Van értelme? Ha igen, mennyi napig célszerű az áztatás?

öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153169

"Panyik úr" Panyikné. :D
Valóban nem az élesztő, ami elviseli a savas környezetet, de az megvan, hogy az emberiség egyik legősibb (mai is széleskörűen használt) tartósítási eljárása a savanyítás? Káposztától a nyers halig széleskörűen használt és működik.

Előzmény: kopasz szuzukis (153161)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153168

A gyógyszeripai minőséget ne keverd bele, az értelmetlenül szigorú előírásokat tartalmaz. Ennek már igen kevés köze van a biztonsághoz, inkább a piaci belépési korlát emelése a cél. (Pl. egy tabletta színezésére gyakorlatilag csak a vasoxidra ad engedélyt az OGYI. Ugyanakkor bármilyen lónyállal beveheted...)

Előzmény: kopasz szuzukis (153160)
sogi01 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153167

   vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (153094)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153166

"Vörösrezet csak a forró tömény kénsav oldja."

 

Egészen pontosan ezt írtad! Így joggal gondolhatja a kémiában járatlan emberke, hogy csakis a forró tömény kénsav a káros a vörösrézre. Pedig ez, így, ebben a formában nem igaz.

Előzmény: zsorsz (153163)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153165
Előzmény: kopasz szuzukis (153161)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.10.23 0 1 153164

Lehet, hogy elkerülte a figyelmed, már mások is említették korábban. Ha vitázni szeretnél, meg kell halnod. 

 

http://www.szatmaripalinka.hu/tagok/panyik-gaborne-dr.html

 

Néhány fórumos otthon főzőnek van olyan  pálinkás oklevele amit Ő írt alá.

Előzmény: kopasz szuzukis (153161)
zsorsz Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153163

Konkrétan a kénsav és a vörösréz kapcsolatáról volt szó,de lehet hogy

félreérthető voltam.

Akkor újra: a kénsav a vörösrezet forrón tömény állapotban oldja.

Előzmény: kopasz szuzukis (153159)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153162

Kedves Dezső!

A japánbirs az egyik legkülönlegesebb csemege. Igaz, hogy brutálisan savanyú, de hígítva fantasztikus.Igaz, mi lekvárt főzünk belőle. 1 kiló tisztított (kimagvalt) japánbirshez 3-4 kiló semleges ízű alma (rendszerint érett Golden, vagy érett Mutsu), és ízlés szerint cukor. A japánbirset fedő alatt, kevés vízzel megpároljuk, majd elpárologtatjuk a főzővizet. Az almát külön bepároljuk 2/3-ára. A két pépet összeöntöm, leturmixolom, majd hozzáadom a cukrot. Felforralom, és mehet üvegekbe. 

Előzmény: Dezső1959 (153155)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.10.23 -2 0 153161

Panyik-úr "tapasztalataival" is vitába szállnék. Szintén tapasztalati úton. Mikor 1-1 fermentációnk baktériummal fertőzött lett, a fermentlé pH-ja meredeken zuhant. pH=7 körüli értékről 6-8 óra alatt pH=3,5 pörüli értékre. És még ott is igen brutális széndioxid termelést mértünk. A normális fermentációk 10-12-szeresét. Tehát a savas közegben is élt, és virult a sok-sok baci. És rohadtul büdös volt.

Előzmény: !MARATHÓN (153130)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.10.23 -1 0 153160

Emberi fogyasztásra (elsősorban ez alatt a gyógyszerkészítmények hígító desztillált vize értendő) kizárólag  desztillálással előállított vizet szabad ma Mahyarországon használni!

Egy egész gyógyszergyárat zárattak be Gödöllőn, mert az ott alkalmazott RO-technológia nem volt képes produkálni az elvárt minőséget. Pedig egy világszerte elismert nagy cég, kimondottan gyógyszeripari célra készült berendezését építették be. Öt lépcsős reverz ozmózis, napi karbantartás, tisztítás ellenére sem volt megfelelő.

 

Ezek után mit vártok egy ipari tömeggyártó vízüzemtől?

Előzmény: öreg_néne_b (153087)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153159

Tévedés! A vörösrezet nemcsak a forró, tömény kénsav oldja. Oxigén jelenlétében melegen, a legtöbb szerves sav is! Például ecetsav, hangyasav, oxálsav. 

Előzmény: zsorsz (153090)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.10.23 -1 0 153158

Szerintem még sárgulnia kell. Szerencsés vagy én eddig nem tudtam venni, csak 6 kg-t sikerült összegyűjteni.

Én almával gondoltam cefrézni.

Érdekes illata lesz a párlatnak, fogkrém, rágógumi...

Melyik megyébe laksz?

Előzmény: Dezső1959 (153157)
Dezső1959 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153157

Én ma kaptam pár vödörrel. Megkóstoltam a húsát, héj nélkül. Az élvezeti értékét így csak negatív számmal tudnám szemléltetni... Nem tudom, hogy fogjak hozzá.

Előzmény: 1zsakkrumpli (153156)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.10.23 -1 0 153156

Én idén szeretnék, de még nem tudtam annyit összeszedni.

Előzmény: Dezső1959 (153155)
Dezső1959 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153155

Kedves Kollégák!

Japán birsből készített már valaki valamit? Köszönöm az esetleges szakmába vágó tapasztalatokat.

Üdv, Dezső

naivkezdo Creative Commons License 2018.10.23 0 1 153154

Most vegeztem friss borparlattal, azaz erjedes utan durva seprorol fejtes utan, finomseprovel mert nem volt tiszta, kenezes nelkul (ahogy irtam ezt is korabban, palinkanak szant bort nem kenezunk, hanem fozunk) ph 7,2. Ez higitas elotti meres.

Előzmény: körte51 (153124)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153153

Tévedtem :)

A wiki szerint 0,000055 %-ban van a levegőben H2 molekula.

Előzmény: Jocó0423 (153151)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153152

Igen lereszelem a birset, pontosabban ágdarálóval leszecskázom.

Nem tudok 1 literre mondani de kb 20 literhez 1 vödörrel teszek darálékot.

Aztán 1 évre elfelejtem. Mondjuk néha megkell keverni, akkor jobban jön át a szín és az íz.

Előzmény: madpapa2 (153150)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153151

Én hiszek neked csak olyan, bocsáss meg, marhaságot ne írj, hogy a levegő hidrogénjével lép kapcsolatba.

1, A levegő nem tartalmaz hidrogént mert akkor elég robbanékony légkörben élnénk :)

2, A H2O mit venne még fel? H3O nincs, a desztillátum meg tiszta H2O. Legalábbis én így tanultam :(

Előzmény: !MARATHÓN (153149)
madpapa2 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153150

Köszi a tanácsot! Mennyi birset teszel pl. 1 liter pálinka alá? Gondolom felaprózod a birset.

Előzmény: Jocó0423 (153147)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153149

Egyszerű kísérlet, próbáld ki. 

Előzmény: Jocó0423 (153148)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153148

Ezt most komolyan írtad? :)))))))

Előzmény: !MARATHÓN (153143)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153147

Bátran ajánlom, én is ezt teszem évek óta.

Előzmény: madpapa2 (153145)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153146

a levegő hidrogénjével reakcióba lép a desztillált víz.

 

Hogy mivel? :o

Előzmény: !MARATHÓN (153143)
madpapa2 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153145

Ágyaspálinka készítésénél nyers gyümölcsöt javasoltok-e ágynak? Konkrétan birsre gondoltam, amit alma pálinka alá tennék. Vagy felejtsem el?

Green Corner Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153144

Onnan, hogy nem savasodik!:)

Előzmény: Jocó0423 (153142)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.10.23 -1 0 153143

Van egy olyan kémiai reakció, hogy felteszel egy fazék csapvizet forralni. Fedővel lefeded, a fedőt néha leveszed a desztillált vizet lecsöpögteted mérsz pH 6.0-át. Két- három óra múlva újra megméred, és pH 7.0-át fogsz mérni. A magyarázat, a levegő hidrogénjével reakcióba lép a desztillált víz.

Előzmény: Jocó0423 (153136)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153142

Ez így igaz. De mitől lugosodik??

Előzmény: Green Corner (153140)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153141

Nézd miután én tettem fel a cikket, valószínűleg el is olvastam :)

 

A kérdés akkor is kérdés: Mi a franc kerül bele, hogy elkezdjen lugosodni?

Előzmény: 1zsakkrumpli (153139)
Green Corner Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153140

Vannak olyan savak amik át tudnak desztillálni 98 fokon (eddig főzöd a cefrét), de 92-93 fokon (itt váltasz up-ra) még nem. Szerintem!

Előzmény: Jocó0423 (153136)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.10.23 -1 0 153139

Agárdi Miraculum szilvapálinka

Az öt bolti minta közül a legmagasabb pontszámot érte el. Hibátlan erjesztéssel és lepárlással készült. Jellegzetes szilvakarakter érezhető illatban és ízben egyaránt. Harmonikus, hosszan lecsengő pálinka. Az összetétele a jogszabályi követelményeknek megfelel. A pH-ja 7,46 volt, nagyon simán, lágyan csúszott. 18 pontot kapott. (4065 forint)

Előzmény: 1zsakkrumpli (153138)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.10.23 -1 0 153138
Előzmény: Jocó0423 (153136)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.10.23 -1 0 153137

Én nem tudom, de ezt mértem.

Annyi kiegészítés, hogy a szilva UP-ta 0 alkoholfokra van lefőzve, a maradék "vizet" kiöntöttem, annak nem tudóm a PH-ját.

Előzmény: Jocó0423 (153136)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153136

Valaki hozzáértő megmagyarázhatná, hogy egy 4,78-as pH-jú alszeszből, hogy a fenébe lesz 7,59-es pH-ju párlat? Ha a hígító víz is 6,78.

Előzmény: 1zsakkrumpli (153133)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.10.23 -1 0 153135

Most megmértem egy tavalyi utópárlatos alma pálinka PH-ját 6,78 ízében érezhető a keserű rossz íz.

 

Előzmény: 1zsakkrumpli (153133)
naivkezdo Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153134

En voltam, de nem talaltam meg a forrast, igy igazat adtam barkoczanak, aki epp az ellenkezojere talalt forrast, miszerint a hozzaadott pektinbonto kevesbe emeli meg a metilt, mint a nevezzuk vadnak, ami szinten bontja vmennyire a pektint, csak nagyobb metilszint hozadekkal.

Előzmény: !MARATHÓN (153130)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.10.23 -1 0 153133

Stanley szilva UP-nak a 4,71 PH-ja, a kész pálinkának 7,59, az EP PH-ját már nem tudom megmérni (hígító víz PH-ja 6,78).

Nem vagyok meggyőződve, hogy van komoly valóságalapja a kész pálinka 7,00 PH-nak.

Előzmény: 1zsakkrumpli (153132)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.10.23 -1 0 153132

Most megmértem az Izabella alszeszének: 5,87, ez is savazva volt.

 

Előzmény: 1zsakkrumpli (153131)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.10.23 -1 0 153131

6,78

Előzmény: Jocó0423 (153119)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153130

Már nem emlékszem a névre, de valaki úgy olvasta valahol, hogy a pektinbontó emeli a metanolt. És nem találta az olvasmányt. Itt írják ugyan, de az is le van írva, hogy pektinbontók között lehet különbséget tenni, úgy mint a szelektált fajélesztőknél a savtűrés toleranciára.

 

A pektin bontásánál az enzimkészítmény galakturon-metilészteráz aktivitása a metanol koncentráció növekedését eredményezi, amely hátrányt jelent a pálinka minősége szempontjából. A borászatban és pálinkagyártásban csak nem génmódosított és GRAS státuszú enzimkészítmények engedélyezettek.


Az enzimadagolást a pH beállítása követi. A legtöbb patogén vagy romlást okozó baktérium pH optimumának alsó határa pH 3,4 és pH 4,0 közé esik. Ezzel szemben a szeszipari fajélesztők pH optimuma jóval alacsonyabb, még pH 2,8 mellett is képesek aktív anyagcserét folytatni. Az irányított erjesztésnél célszerű a cefre pH-ját 3,2 és pH 3,5 közé állítani. A savszegény gyümölcsök esetén (körte, faeper, stb.) különösen javasolt a sav adagolás, mivel a cefréik magasabb pH értéke miatt kevésbé védettek a romlást okozó baktériumokkal szemben (Panyik, 2013).


A pH beállítása után a tápsó adagolása következik. A tápsó élesztő-autolizátumot tartalmaz, amelyet kiegészítenek ammónium sókkal, ureával, foszfátokkal, Ca2+ és Mg2+ sókkal, valamint vitaminokkal (niacin, pantoténsav, folsav stb.). A szerepe abban rejlik, hogy tartalmazza azokat az anyagokat, amelyek az élesztő szaporodásához és a zavartalan erjedéshez szükségesek. A cefrézési folyamat az élesztő adagolásával lezárul (Panyik, 2006).

Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153129

Igen valószínűleg igazad van. A kénessav igen illékony. Amikor a boromat kénezem (5%-os törzsoldattal) akkor alig kapok levegőt ha beleszagolok :)

Előzmény: körte51 (153127)
körte51 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153128

Ízében teljesen jó nem érezni a savasságot az olajosság, édesség  lefedi a savasságot.

Előzmény: körte51 (153127)
körte51 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153127

Mivel a borok kezelve vannak és ezek a kénes savak átpárlódnak, gondolom ez az oka.

Előzmény: Jocó0423 (153126)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153126

Ahogy írtad én is lerongyoltam a pincébe és megmértem a brandym, 3,82 a pH-ja, engem meglepett rendesen. Lehet kéne rajta emelni kicsit, gondolkodom rajta.

 

A Szentkirályi pH-ja egyébként 7,02

Előzmény: körte51 (153125)
körte51 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153125

Ezeket a borokat , nem én készítettem. Volt egy polc a kamrában teli borral pezsgővel és ki lett főzve, Puttonyos aszuk is voltak benne, bort szeretők biztos megvernének érte. Nagyon finom lett a párlata is.

Előzmény: körte51 (153124)
körte51 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 153124

Pont most folyt ki a borpárlat és érdekes, hogy az utolsó mérőhenger pH is 3,2  hígítás után is 3,2 Megmagyarázni nem tudom , de az 1,2 liter víz nem emelte meg a pH-t

Előzmény: endrepp (153123)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!