Keresés

Részletes keresés

Zelemiri Creative Commons License 2021.05.23 0 0 4860

Nálunk szél volt és eső, jég szerencsére nem.

Előzmény: MAN10 (4857)
Nobody1 Creative Commons License 2021.05.23 0 1 4859

Itt volt egy pár perces szélvihar majd egy nagyon pici eső. Egyébként szép napos idő volt délután 5-ig.

Előzmény: MAN10 (4857)
Nobody1 Creative Commons License 2021.05.23 0 1 4858

Na ugye. Mondtam én, hogy zöld küllő lesz az. Persze, hogy harkály. Csak őkelme nagyon szereti a hangyákat. Bedugja a 20 centis "kis" nyelvét a hangyabolyba és a ráragadó hangyák az ínyenc falat neki...

Éppen nálam fészkel egy az egyik akácfa odvában úgy szemmagasságban. Csak tegnapelőtt fedeztem fel őket, mikor elrepült az anyamadár. Már hangoskodnak a fiókák. Eszméletlen hangokat tudnak kiadni.

Az odú már tavaly is megvolt. Nagy fakopáncs faragta és költött benne. Most a küllő egy kicsit átfaragta a saját igényeihez mert egy csomó forgács van alatta... :)

Előzmény: Zelemiri (4853)
MAN10 Creative Commons License 2021.05.23 0 2 4857

Akkora vihar volt itt nálunk délután.... 2-3cm jégdarabokkal, szakadó esővel. 27mm eső volt. Szegény szabadban fészkelők kaphattak rendesen.... 

Zelemiri Creative Commons License 2021.05.22 0 0 4856

Teljesen igazad van macskaügyben. Én is csak ezzel a két pernahajderral kivételezek, mert igaz, hogy nem szeretem őket, de a nagyobbik fiunk rajong értük, meg fordítva. Ha itt vannak, addig sem vadásznak, franc tudja. A többit macskát üldözzük

 

Szegény kis fakopáncsok, remélem a szakemberek felnevelik őket a Hortobágyon

Őrületes szélviharok vannak mostanság

 

Előzmény: MAN10 (4855)
MAN10 Creative Commons License 2021.05.22 0 2 4855

Én minden macskát üldözök, ami a portára kerül. Nemcsak a madarak, fészek miatt. A teraszon lévő székeken csupa szőr a párna, mert éjjel ott döglik. A motorom takaróját összehugyozzák, és egyszer pont a kerti papucsomba okádott valamelyik. Nahát ezért semmi keresnivalója nincs nálam! 

Előzmény: Zelemiri (4850)
MAN10 Creative Commons License 2021.05.22 0 2 4854

Sziasztok. Édesanyám mesélte tegnap, hogy egyik ismerőse kertjében valamelyik nap a szél kidöntött egy fát. Azt hiszem, szilvafa volt. Arra lettek figyelmesek, hogy a fekvő fatörzs mellett ott őrjöng a kutya. Megvizsgálták a  fatörzset, és egy odút találtak, amiben 3 fakopáncs fióka volt. Főztek tojást, összetörték, és azt kapták. Közben telefon mindenfelé, és találtak valakit, aki elvitte a fiókákat Karcagra, onnan meg úgy tudom, elkerültek a Hortobágyra.

Zelemiri Creative Commons License 2021.05.22 0 0 4853

Dede. Mégis jól gondoltad. Most megnéztem guglin zöldküllő fotókat, és az volt, piros sapkája is volt. Mintha harkalyfélének is írtak volna

Előzmény: Nobody1 (4847)
Zelemiri Creative Commons License 2021.05.22 0 0 4852

Persze amúgy tudom, hogy alapba helytelen a macska etetés, főleg ha az ivaros macska, mert elősegíthetjük a szaporodását és az nem jó

Kizarolag a szomszed 2 cirmijének adok, a madarak érdekében?

Legalább a drágajószomszéd ivartalaníttatta őket szerencsere

Előzmény: Zelemiri (4850)
Zelemiri Creative Commons License 2021.05.22 0 0 4851

Nem sikerült lefotózni , de mintha zöld nem lett volna benne. Inkább fakopáncsnak nézett ki, és mégse az volt,  barnás fakós tollai is voltak. Na hátha majd újra jön...

Előzmény: Nobody1 (4847)
Zelemiri Creative Commons License 2021.05.22 0 0 4850

De ökopelenkás :)

Kissé felkaptam a vizet egy másik fórumon, pedig igaza volt az illetőnek. Néha kolerikus tudok lenni, úgyhogy sajátkezűleg röppályára helyeztem magam de telelésem nem sokáig tartott , szval visszatértem a fészkembe.

Kicsit off, volt alkalmam beszélgetni pár huszonévessel és egészen komolyan gondolják, hogy a megoldás a Mars kolonizalàsa vagy más lakható? Bolygó keresése pfff

A struccpolitika egyik új formája lehet ez

Azt nem tudom mi a helyes döntés a szomszéd 2 macsekjával kapcs.

 Jóban vagyunk a szomszéddal.

Szerintetek mi a helyes?

Elzavarni nem tudom, meg a nagyobbik fiam imádja őket, simizi pl

Azt jól gondolom, ha etetem virslivel stb.akkor többet alszanak, kevésbé éhesek a madarakra, nem utolso sorban jobban szemmel tartom a macskakat ha itt vannak ( ivartalanitott macskak)

A szomszed nem szol rajuk ha vadasznak.

Régebben amirol tudok egy rigót vmelyik szettepett, fakopancsot megsebzett.

Most meg a papagajok utan sem erdeklodnek. Gyanusan megjuhaszodtak. Ha kirakjuk oket napozni.

Mas macskat persze kergetek, csak ezzel a kettővel kapcs vok bizonytalan

Jo e ha adok nekik kajat,?

Előzmény: MAN10 (4848)
Nobody1 Creative Commons License 2021.05.20 0 2 4849

:-))

Előzmény: MAN10 (4848)
MAN10 Creative Commons License 2021.05.20 0 2 4848

Zelemiri? 🙂 Újra pelenkás.... 🙂

Nobody1 Creative Commons License 2021.05.20 0 2 4847

Ha rigónál nagyobb és szürkészöld volt, akkor az a zöld küllő. Előszeretettel hangyászik a földön...

Előzmény: Zelemiri (4846)
Zelemiri Creative Commons License 2021.05.20 0 0 4846

Búbosbanka eszegetett a kertben és egy olyan madár amiről nem tudtuk megállapítani, hogy mi.

Nagyon hasonlított a fakopàncsra, de a fa helyett a földön bogarászott és fakóbb színei voltak a fakopáncsnál.

Törölt nick Creative Commons License 2021.05.14 0 1 4845

Azért írtam az elszigetelt embercsoportokról, mert eufémisztikusan, virágnyelven, igaz kicsit távolról próbáltam utalni a mostani helyzetre.

Csak ugye nem lehet...

Szval nyilvàn kell a védekezés, maszk,oltàs, de túlzàsok vannak sajnos, Erre gondoltam eredetileg: literszámra locsolják a kézfertőtlenítőt (természetesen nem a kórhazakra gondolok)

A domestos hektolitetekkel sima házaknal, nem ragozom..nemcsak most persze, rég..

Tehat hasonlókra gondolok.

A média, tv, tiktok, insta, face mind azt mondja ha nem akarsz lemaradni, bénabbnak tűnni, nevetségessé valni fogyassz, vegyél, sminkelj, testapolj mert különben kevesebb leszel másoknál. Iszonyatosan megtévesztik az embereket, becsapjuk egymást, azt hisszük attól vagyunk vkik , többek, vagy hasonlóak mint egy "sztár" ha csinaljuk a fent leírt dolgokat.

A társadalom is nagy nyomas alatt tartja az egyént és max ráébredéskor csökkenteni tudjuk a talmi igényeinket.

Én sikeresen csökkentettem par dolgot jópár éve és bànom, hogy nem tettem meg korábban.

Szval minden mondatoddal egyetértek, nagyon jól írtál. Bárcsak sokan tartósan így gondolkodnának

Én is kicsit offoltam, dehát az ember életvitele nagyonis érinti a madarakat

Előzmény: Nobody1 (4844)
Nobody1 Creative Commons License 2021.05.14 0 1 4844

"banalis vírus baci"

Azért az nagyon nem mindegy, hogy vírus vagy baci... :-)

A vírus csak egy RNS lánc, (a DNS "létra" egyik fele) ami önálló életre képtelen és a gazdasejt fehérjeszintézisével "manipulál" hogy élni tudjon, a baktérium meg egy (esetleg néhány) önálló életre képes teljes sejt, ami él, mozog, szaporodik, spórásodik...

 

Én nem is igazán ezekre az elszigetelt embercsoportokra gondoltam, mert ezek megfertőződése inkább az utóbbi időkben kialakult "utazás mániával" kapcsolható jobban össze, mert ha nem megy oda senki, akkor semmi baj.

Az utazásokkal egy-egy fertőzés világméretű szétszórása csak órák kérdése manapság és a gleccserek olvadásával számos új járványra lehet számítani. (Tibetben például 26 eddig ismeretlen, hibernált bacit és vírust találtak a jégben, ami mind életképes és lassan kiolvadnak. Persze ez nem mind lehet káros ránk emberekre, de az is lehet, hogy a Covid csak egy előörs és szinte évente lesz valami újabb...)

 

Inkább arra gondoltam, hogy a mai emberek és főleg gyerekek egy fertőtlenített, lassan steril közegben élik az életüket és nincs lehetősége a természetes immunrendszerüknek rendesen kifejlődni. A reklámok tele a "baktériumok, vírusok 99,5%-át" elpusztító tisztítószerekkel, amitől aztán az emberek csak allergiát kapnak. Lassan már mindenki mindenre allergiás. Elkorcsosul, elcsökevényesedik az emberiség immunrendszere, mert nem találkozik sok-sok fertőző anyaggal.

Ne érts félre, nem vagyok sem tisztaság, sem oltásellenes. Van ami ellen igenis kell védekezni, de van ami ellen nem kellene és túlzásba visszük. A kozmetikumokról, dezodorokról ne is beszéljünk. A számos méhtámadást például ezek okozzák, mert a mesterséges illatanyag megbolondítja szegény méheket.

Milliárdokat költenek a kozmetikumok kutatására, de valójában a hosszú távú, egészségre gyakorolt hatásukat még ma sem ismerik. Mi férfiak meg bőszen "lenyalogatjuk" párjainkról a csiganyálkát és egyéb "külsőleg használatos" szereket tartalmazó arckrémet ami ki tudja mit okoz idővel a szervezetben...

Gondolj bele például abba, hogy a középkorban egy szál zsákvászonban és mezítláb kiteleltek emberek. Ma gyakorlatilag mindenki belehalna a megfázásba, tüdőgyulladásba ilyen feltételekkel...

Személy szerint én utoljára 1994-ben jártam orvosnál, akkor sem betegség miatt, hanem mert kellett egy munkahelyi orvosi vizsgálat.

Viszont például kint a határban ha szomjas vagyok, egy keréknyomban álló vízből gond nélkül iszom, ha előtte elkotortam az útból a szúnyoglárvákat, ebihalakat. (Ez fontos, ugyanis ha nincs szúnyoglárva, akkor vegyszeres a víz!) És köszönöm jól vagyok így 62 évesen. Ha mégis valami bajom van, itt a természet ahol mindenre van gyógyír. A Covid, bár 2 hétig lázas voltam és fél évig semmi ízt szagot nem éreztem, de igazán csak 3 napra vágott földhöz, aztán győztem - önerőből... :-)

 

No de ne offoljuk szét az oldalt ezekkel. Mégis csak egy MADARAS oldal lenne.

Előzmény: Törölt nick (4843)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.14 0 0 4843

Köszi, érdekes volt amit írtál.

 

Teljesen igazad van. Immunológusok nem mernek szólni...

Tudom miről beszélsz csak sajnos tabutéma. Egy narratíva van

Több olyan eset volt, amikor egy Dél-Amerikai esőerdőben a bennszülötteket a "kinti" varosi vilagbol latogattak meg emberek, vagy Szibériaban nomád emberekhez mentek varosi tudósok, szegény azidaig elszeparalva élő embereknek a szervezetét banalis vírus baci elpusztította, hiszen új volt nekik.

Nekem eszembe jutnak ezek az esetek a mostani helyzetben.

Előzmény: Nobody1 (4842)
Nobody1 Creative Commons License 2021.05.14 0 1 4842

A karvaly annyiban kivétel, hogy náluk nagyon nagy a méretbeli eltérés a hím és tojó között, így az a laikusnak is feltűnő.

A többi ragadozómadárnál nincs akkora eltérés, sőt mivel -tól -ig mérethatárok vannak, így egyes pároknál akár az is előfordulhat, hogy egy nagyobb termetű hím egí kisebb tojóval áll párba és nincs közöttük különbség vagy adott párnál épp a hím nagyobb egy picivel. Pont mint az embereknél. Igaz nálunk általában a férfiak a nagyobbak, de azért akadnak olyan párok, ahol a nő magasabb. (A súlyról meg ne is beszéljünk, mert az kényes téma a nőknél.)

 

A gyerekek alapvetően jók és minden állatot szeretnek (van, hogy túlságosan és agyon szorítják, de ez más téma). A szülők, a felnőttek fokozatosan rontják el őket, mondván pfuj, csúnya, büdös, piszkos, betegséget terjeszt, nem higiénikus, stb. Így aztán szegény gyerek egyre jobban fél és megutálja az élővilágot mire felnő és mindent csak "biztonságosan elzárva" akar látni - már ha még egyáltalán érdekli. Vagy rosszabb esetben mindennek a halálát kívánja...

Pedig ezzel a túlzott tisztaság mániával az emberiség pont a saját immunrendszerét teszi tönkre és a saját halálos ítéletét is írja, nem csak az élővilágét. De ez egy hosszú téma lenne...

Előzmény: Törölt nick (4841)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.14 0 0 4841

Wiki nem írta, hogy ragadozó nősténymadarak nagyobbak, csak a karvalyról, mint kivételt emlegette, na szép.

Mindig tanul újat az ember, köszi az infot.

 

Izgalmas a természet, jó lehet megfigyelni

Az oviban még érdeklődnek a gyerekek az allatok iránt, beszéd tanuláskor is az allathangok tanulása  a babáknal szinte első szavak közt van

Plüssallatok gyártasat nagyon álsagosnak talalom

Később már csak kutya, cica, allatkert irant érdeklődik az emberek nagy része. A kutyat, macskat sokan nem megfelelően tartják, nekem a mscska kutya ivartslanítasa vesszőparipám, a gyerek kêszített is színes rajzot, felhívast. Kitettük allatorvosi rendelőben, allateledelesnél, örültek neki.

Bocsi a kis offêrt

Sokan úgy néznek az allatokra, mint egy bosszantó betolakodóra

Van olyan ismerősünk aki azt újsagolta , kénytelen volt lelőni a fakopáncsot, mert a házát kopácsolta, : (((

 

Előzmény: Nobody1 (4840)
Nobody1 Creative Commons License 2021.05.14 0 1 4840

Az összes ragadozó madárnál a tojók a nagyobbak. Még a baglyoknál is, hisz ők is ragadozók. Persze vannak fajok, ahol ez nem annyira feltűnő.

 

A karvaly egy igazi kis bestia. Saját magánál kétszer nagyobb madarat is megfog és vadászat közben nem ismer félelmet. A kiszemelt áldozaton kívül se lát, se hall semmi mást...

Ez a fotózott hím - ami alig nagyobb egy rigónál - a már galamb nagyságú "kiscsirkék" után ment be a kifutóba egy 30 cm magas és 20 cm széles földön álló ajtón.

A hímek mondjuk ritkán vadásznak gerlénél nagyobb madárra, de a tojók a galambokkal, törpe tyúkokkal/kakasokkal is elbánnak ha éhesek...

 

A "nagy tesójuk" a héja is hasonlóan agresszív vadász. kb 5 kg-ig mindent legyűr.

Emlékszem pár éve egy szomszédos nyárfán már tollas vörös vércse fiókák voltak egy szarkafészekben és eszetlen rikácsolás hallatszott. Egy héja felfedezte és egy délután alatt egyenként mind az 5 vércsefiókát elvitte a saját fiókáinak "uzsonnára". Hiába kiabáltam, tapsoltam és az öreg vércsék is csak tehetetlenül szemlélték a tragédiát...

No de mint tudjuk - "a héjában van a vitamin".  :-)))

 

Előzmény: Törölt nick (4839)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.14 0 0 4839

Izgalmas, rejtélyes természet ...

 

A karvalyról olvasgattam, érdekes, hogy náluk a nőstény nagyobb, mint a hím. 50 ezer Ft eszmei értéke

A galambászok meg nem csípik :) őket :(

Itt az utcabéli galambász is panaszkodik a ragadozómadarakra, hogy sokan vannak. Nem akartam vele összeveszni, mert él hal a galambajaiért, de magamban mondtam, örülni kell az esetleg növekvő ragadozómadárszaporulatnak.

 

Az a hüleség, hogy a madarasok között is vannak nézeteltérések

Pl. A papagájtartók, akik kinti röpdében tartjak a papeszeket, fújnak a verebekre, hogy betegséget hozhatnak kedvenceiknek.

Pedig a papagaj invazív Euban, olvastam vannak is kolóniak (vhogy kiszabadultak, elszaporodtak) Nyugat Euban és kiszorítjak  a rigókat

pl. Mi is úgy vigyázunk a két papeszünkre, mint a szemünk fényére. Egy alkalommal az egyik kirepült, de kirakruk a zárt kalitkat fürtös kölessel a tetején és a másik ( akkor még + 2 papagaj visszahívta)

Úgyhogy felismerte a kertet is (sokat volt kint korabban zart kalitban) és ahogy raült a kalit tetejére gyorsan elkaptam egy konyharuhát raborítva  Egy órát kalandozott kint, feltűnő sárga, úgyhogy sok esélye nem lett volna kint, de felrepült a legmagasabb fenyőre is. Szerencsénk volt.  Itthon tudtommal külön külön lehet talalkozni egy egy meglógott papagájjal, de nem alkotnak csapatot, mint más orszagban.

Aztàn, ahogy olvastam és írtam a galambaszok utáljak a ragadozómadarakat.

Na érdekesek ezek a dolgok.

Régebben haragudtam én is a gerlékre, hogy le...ák az autó tetejét, de már rég megbékéltem ezzel is. : )

Előzmény: Nobody1 (4838)
Nobody1 Creative Commons License 2021.05.14 0 1 4838

Már az apamadár sem jelent meg estig, így ennek a fészeknek vége. Nem igazán értem, hogy mi történhetett. Talán meglepte egy karvaly mikor kajálni indult és szerencsétlenül nekirepült a drótkerítésnek (a kerítéstől kb 20 centire feküdt), vagy valami mérgezés végzett vele - bár én semmit nem permeteztem és szomszéd sincs 1 km-en belül.

No de ezt is el kell fogadni, ez is a "természet törvényei" közé tartozik - bármennyire is szomorú...

 

A kezemben az egy hím karvaly. A kiscsirkéimre vadászva berepült a tyúkól előtti fedett kifutóba, kijönni meg már nem tudott a kis buta. :-)

Így végül megfogtam és kapott egy gyűrűt mielőtt "elhagyott". Ez az egyik "esküvői fénykép". :-))

(A kiscsirkéim is szerencsésen megúszták a "randevút".)

Előzmény: Törölt nick (4837)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.13 0 0 4837

Biztos megint dőreséget írok, de ha a tojásokat az apa egyedül nem tudja kikelteni (mert gondolom taplalkoznia kell), nem lehet őket vmi optimálisan meleg helyen mesterségesen kikelteni, vagy más madár ala betenni? Na mondjuk ez már a kakukk kategóriaja tudom, meg "fiatal" a tojás.

Na butaságot írtam, csak elelmélkedtem...

 

Viszont milyen ragadozómadár az a kezedben, vércse?

Előzmény: Nobody1 (4834)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.13 0 0 4836

Inkább nem figyeltem. Illetve lesokkolt az anyamadár , tojó halála és hirtelen az anyához fiókákat társítottam, ezért gondoltam hirtelen a széncinke anyára., rigó helyett.

Olyan sok madarad van, hogy teljesen megzavarodtam ;))))

 

Jó egészséget minden madárnak és háziállatnak

a tanyàn meg környékén, meg a gazdának : )

 

A gyereknek nem meséltem el a rigó sorsát inkább, mert múltkor a más által elcsapott sün miatt is sírt

Előzmény: Nobody1 (4834)
MAN10 Creative Commons License 2021.05.13 0 1 4835

Aztamindenit... 🙂Nagyon irigyellek, a szó jó értelmében! 

Előzmény: Nobody1 (4830)
Nobody1 Creative Commons License 2021.05.13 0 0 4834

Látom nem érted...

 

A széncinke fiókák jól vannak és tudtommal mindkét öreg madár eteti őket.

 

A fekete rigó tojó pusztult el, neki még csak tojásai voltak és azokon is még csak pár napja kotlott. Sajnos ezek a tojások nem kelnek ki, mert a hím egyedül nem tudja kikölteni.

Talán akkor van remény a tojások kikelésére, ha idegen volt ez a tojó és verekedés áldozata lett (mert elég sok rigó röpköd a birtokon), viszont akkor valahol máshol, másik fészeknél történt tragédia. :-(

Sajnos ilyen előfordul...

Előzmény: Törölt nick (4833)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.13 0 0 4833

Óóó. :(

 

Fiókák ki tudják böjtölni azt a pár napos kirepülés előtti időszakot?

Vagy hogy szoktad csinalni, ha szükség van rá megeteted majd őket?

Széncinke apa nem vesz részt a gondozásban?

Jaj nem halhatnak meg ezek a kis tollas csodák

Előzmény: Nobody1 (4832)
Nobody1 Creative Commons License 2021.05.13 0 1 4832

"a sok összebújt kismadár"

 

Az 8 db széncinke fióka az NB méhkaptár szélső rekeszében. Pár nap és kirepülnek.

 

Viszont az imént ahogy hazaértem, a fekete rigó fészektől kb 2 méterre a földön találtam elázva, elpusztulva a tojó rigót. Bár volt egy nagyobb eső, de a fészek tető alatt van, szélvihar sem volt, így nem értem mi történhetett vele. Semmi sérülés nincs rajta... :-(

 

 

Előzmény: Törölt nick (4831)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.13 0 0 4831

De jó !!! Kisebbik gyereknek is megmutattam a fotókat.

Nagyon tetszett neki,főleg a sok összebújt kismadár a fészekben : )

Előzmény: Nobody1 (4830)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!