Szia, ez milyen fajta lehet? Lapos? Nalunk a szoloben regen volt nagyonjo lapos, de azt egyszeruen csak szolosbaracknak hivtuk:) szoval nehez ezekkel a nevekkel, fajtakkal.
Parasztbarack, sárgára, hullósra érve kiváló pálinka alapanyag, sokkal jobb, mint a redhaven volt pár éve. Idén először lett cefrézési mennyiség, minden várakozásomat felülírta.
Suncrest fajta: elegansabb, de kevesbe intenziv, gyenge. Valszeg nem volt jo erettsegi allapotban a red reavenhez kepest, visszaemlekezve a cefrere. Igy a ket fajta kozott nehez rangsort allitani.
Aki osziben jartas es foglalkozott fajtaszerinti osszehasonlitassal irhatna.
Hozzáértő nem vagyok,de ha most készítenék ø35 de szívem szerint ø42 cső ,ha megnézel egy kereskedelmit 400/500 üsthöz ø76-os páracsövet használnak ami nem ritkán 6m hosszú.
Azt, hogy almaalszeszben birset raksz, akár darálva, akár szeletelve és így finomítod, az a "szomszédnak jó lesz kategória"! Illatban talán még el is fogadható, viszont ízben kevés. Jó megoldás a tisztán birsalszesz tisztázásakor birsszeleteket, darálékot belerakni az üstbe, az dob rajta. Valaki a birs cefrézésénél már keveri az almával, valaki alszesznél keveri, én a kész, két fajta pálinkát keverem és próbálgatom az arányokat. Ami nekem bejön az a 70% birs 30% alma, de néha a 40% almát is belerakom, függ a birs mennyiségétől, árától.:)
Nagyon érdekel a birspépes alma alszesz kérdése, épp helyzetben vagyok. Most forr az alma (220 liter cefre), két hét múlva jön a birs (100 kg). Ezek szerint tán nem is kéne, vagy nem mind cefrézni a birset?. Lesz kb 40 liter 34%-os alszesz (ez a második ugyanilyen alma tétel, van tapasztalat). Ehhez mennyi darált birset tegyek? Előfőzve, vagy inkább fejszével agyonverve? Mindenképp ágdarálóval darálnám. Nagyon érdekelne, ha valaki jártas a kérdésben. Eddig csak almapálesz-birspálesz házasítással próbálkoztam, közepes sikerrel: 30% 50° birspálinkához 70% 50°-os almapálinkát keverve. Jó lett, de nem a "gyorsanmégegyet" kategória.
Mikor vásároltam kint a gyárban, a stabilra akartak rábeszélni, nem hallgattam az eladóra! Azóta, amit lehetett (páracső, sisak magosítás, beépített pistorius) átalakíttattam kint, dupla pénzért!:( Minden átalakítás után megváltoztak a főzési paraméterek, talán most már tudom kezelni. Standart 100-ast 25 évig biztos használtam, sokszor megbántam, hogy hozzányúltam.