Keresés

Részletes keresés

vandox4 Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153241

Akiktől a főzőt vettem elláttak tanácsokkal, hogy a KP végén gyengül a folyás, onnantól figyeljek. Ez nálam 60 körül van. Ritkán engedem 

55, 50 alá. (s.barack megy 35-ig). Mindíg az oda nem illő ízeket keresem. 

Mindegy, ha nem fagy le jövőre újra nekifutok és majd jobban figyelek.

Előzmény: endrepp (153239)
endrepp Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153240

Nem hiszem, hogy aggódni kellene emiatt, az összhatás a kérdés, tetszik vagy sem? :)

Előzmény: vandox4 (153238)
endrepp Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153239

Az UP tágan értelmezhető tartomány, ha szabadulni akarsz az édes íztől, akkor az UP elválasztásos kell változtatni.

Előzmény: vandox4 (153238)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153238

UP-os nem lehetett, arra nagyon figyelek. Más miatt is lehet?

Előzmény: endrepp (153237)
endrepp Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153237

Nem a gyümölcsre, a párlatra értetted, arra is írtam. Tehát ugyanabból a gyümölcsből lehet édes és nem édes párlatot is produkálni.

Előzmény: vandox4 (153236)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153236

Nem a gyümölcsre értettem, csak miután leírtam, eszembejutott a különbség a két fajta érettségi állapotára vonatkozóan, ezt próbáltam beszúrni.

Engem is meglepett ez az édeskés jelleg, nem tudtam hova tenni.

Előzmény: endrepp (153235)
endrepp Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153235

Az édes jelleg nem gyümölcs, hanem főzés, illetve UP függő, létezik olyan nézet, hogy hiba.

Előzmény: vandox4 (153234)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153234

Két féle őszi cefrét főztem idén, egyik alapja Redhaven a másik parasztbarack volt.

A Redhaven 3 féle barackból állt össze, másnak azonosítottam őket de utánnakérdezve azt mondták ne komplikáljam túl Redhaven oltványok.

Volt közte kb. 10% olyan lapított barack én ezt a Google segítségével Remény néven azonosítottam.

A parasztbarack saját fáimon terem. 

A Redhaven főzés után rendkívül illatos volt, de idővel szolidabb lett, viszont az íze nagyon letisztult.(Érett, hibátlan gyümölcsök voltak.)

A saját ízben és illatban nem érte el viszont könnyedebb volt és gyorsan elfogyott. Párlata édesebb volt. (Nem tudtak jól beérni.)

Nem vagyok szakértő, a barackokat legjobb tudásom szerint azonosítottam.

Előzmény: naivkezdo (153232)
endrepp Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153233

Az aromabomba.

Előzmény: hevezoli64 (153231)
naivkezdo Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153232

Szia, ez milyen fajta lehet? Lapos? Nalunk a szoloben regen volt nagyonjo lapos, de azt egyszeruen csak szolosbaracknak hivtuk:) szoval nehez ezekkel a nevekkel, fajtakkal.

Előzmény: hevezoli64 (153231)
hevezoli64 Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153231

Szia!

Parasztbarack, sárgára, hullósra érve kiváló pálinka alapanyag, sokkal jobb, mint a redhaven volt pár éve. Idén először lett cefrézési mennyiség, minden várakozásomat felülírta.

Előzmény: naivkezdo (153230)
naivkezdo Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153230

Suncrest fajta: elegansabb, de kevesbe intenziv, gyenge. Valszeg nem volt jo erettsegi allapotban a red reavenhez kepest, visszaemlekezve a cefrere. Igy a ket fajta kozott nehez rangsort allitani.

Aki osziben jartas es foglalkozott fajtaszerinti osszehasonlitassal irhatna.

Előzmény: naivkezdo (153185)
zr-7 Creative Commons License 2018.10.25 0 1 153229

Hozzáértő nem vagyok,de ha most készítenék ø35 de szívem szerint ø42 cső ,ha megnézel egy kereskedelmit 400/500 üsthöz ø76-os páracsövet használnak ami nem ritkán 6m hosszú.

Előzmény: evodia2010 (153228)
evodia2010 Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153228

Szakértőktől kérdem tisztelettel:

100 literes főzőhöz milyen átmérőjű és hosszúságú páracső kellene?

Milyen alapanyagból készülhet: puha vagy félkemény rézcső, vagy mindegy? A félkemény is tiszta réz?

Van ahol ilyet méterre adnak és nem kell fölös mennyiséget megvenni?

köszi

 

Green Corner Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153227

Azt, hogy almaalszeszben birset raksz, akár darálva, akár szeletelve és így finomítod, az a "szomszédnak jó lesz kategória"! Illatban talán még el is fogadható, viszont ízben kevés. Jó megoldás a tisztán birsalszesz tisztázásakor birsszeleteket, darálékot belerakni az üstbe, az dob rajta. Valaki a birs cefrézésénél már keveri az almával, valaki alszesznél keveri, én a kész, két fajta pálinkát keverem és próbálgatom az arányokat. Ami nekem bejön az a 70% birs 30% alma, de néha a 40% almát is belerakom, függ a birs mennyiségétől, árától.:) 

Előzmény: bagiz00 (153224)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.25 -1 0 153226

Én ágdarálóval szoktam leszecskázni és nem cefrézem, hanem ráöntöm a 65°-os alma páleszt, aztán elrakom sokáig :)

Persze lehet vegyesen is, hogy a birs egyrészét lecefrézed és kifőzöd ha sok van.

Az alszeszbe tétel szerintem szenteltvíz.

Előzmény: bagiz00 (153224)
naivkezdo Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153225

Koszi az infokat.

bagiz00 Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153224

Nagyon érdekel a birspépes alma alszesz kérdése, épp helyzetben vagyok. Most forr az alma (220 liter cefre), két hét múlva jön a birs (100 kg). Ezek szerint tán nem is kéne, vagy nem mind cefrézni a birset?.
Lesz kb 40 liter 34%-os alszesz (ez a második ugyanilyen alma tétel, van tapasztalat). Ehhez mennyi darált birset tegyek? Előfőzve, vagy inkább fejszével agyonverve? Mindenképp ágdarálóval darálnám.
Nagyon érdekelne, ha valaki jártas a kérdésben. Eddig csak almapálesz-birspálesz házasítással próbálkoztam, közepes sikerrel: 30% 50° birspálinkához 70% 50°-os almapálinkát keverve. Jó lett, de nem a "gyorsanmégegyet" kategória.

Előzmény: Green Corner (153173)
raczno Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153223

Konkrétan az enyém, ami 100-as, dupla falú, vizes, szigetelt üstház, 230-as szab.fordulatú keverő. Saválló + vörösréz, + 6 m saválló spirál...

Amikor elkezdtem, 600000 HUF volt a cél, annyiból akartam kihozni.

Kicsivel 700000 felett abba hagytam a számolást, de mindig van egy kis javítási ötlet, ami a használt közben fogalmazódik meg...

Erről van szó:

 

Előzmény: naivkezdo (153220)
endrepp Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153222

Kétlépcsősben nem láttam magyar holmit, ami a Kovodel szintjét hozná.

Egylépcsősben ez áll legközelebb, extrákkal 1M körül.

Előzmény: naivkezdo (153219)
naivkezdo Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153220

Miért, mennyiből jön ki? ÉS mi?:)

Előzmény: raczno (153209)
naivkezdo Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153219

De ki szeretne mást venni?:)

Amúgy komolyan kérdeztem, ha még vagytok is itt páran, akik tényleg körbejárták, érdekelne a tapasztalat.

Előzmény: endrepp (153205)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153218

Én ebből azt szűrném ki, hogy ha vigyázol rá sokáig használhatod, meg hogy jobb tanácsokkal elláthatod mint én:)!

Előzmény: Green Corner (153217)
Green Corner Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153217

Mikor vásároltam kint a gyárban, a stabilra akartak rábeszélni, nem hallgattam az eladóra! Azóta, amit lehetett (páracső, sisak magosítás, beépített pistorius) átalakíttattam kint, dupla pénzért!:( Minden átalakítás után megváltoztak a főzési paraméterek, talán most már tudom kezelni. Standart 100-ast 25 évig biztos használtam, sokszor megbántam, hogy hozzányúltam.

Előzmény: vandox4 (153213)
raczno Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153216

Úgy általánosságban mondom, de azon sem volt...

Két éve én jól körbe jártam a témát, mindből hiányzott valami. Amikor meg bele akartam tetetni, hát nem arattam osztatlan sikert...

Még a Kovodelt is megnéztem, az utsó pillanatban döntöttem, és végül mégis sajátot csináltattam, amihez itt sok segítséget kaptam

a fórumról, amit nem győzök elégszer megköszönni...

Előzmény: endrepp (153215)
endrepp Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153215

Van olyan vélemény is, hogy jól muzsikál.

Előzmény: raczno (153214)
raczno Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153214

Főleg, ha közel annyiért még nincs szigetelés az üstön...

Előzmény: endrepp (153212)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153213

Neked mi a véleményed róla?

Előzmény: Green Corner (153211)
endrepp Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153212

Nem ismered...mert diplomatikus vagy. :)

Konkrétan nincs ilyen. Esetleg az a szita tányéros, de részleteit tekintve nem tud megbabonázni, 1M-ért meg főleg.

Előzmény: 1zsakkrumpli (153206)
Green Corner Creative Commons License 2018.10.24 0 0 153211

Amit a kolléga linkelt, az egy stabil 100-as. Nem billentős, leeresztő csonkos, 40-es pára, 28-as hűtőcsővel.

Előzmény: vandox4 (153210)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!