Keresés

Részletes keresés

crawen Creative Commons License 2006.05.31 0 0 164
Valamint mindezeken felül, amenyiben a kivitelezés értéke a nettó 10 millió ft-ot meghaladja vagy közbeszerzés hatálya alá tartozik, akkor kibővített adatszolgáltatás szükséges az építőipari kivitelezési tevékenységgel kapcsolatos adatszolgáltatásról szóló 135/2005. (VII. 14.) Kormányrendeletben foglaltak szerint.
Előzmény: crawen (163)
crawen Creative Commons License 2006.05.31 0 0 163
Az épület kitűzésének megtörténtét kell bejelenteni a hatósághoz, aki ellenőrzi a kitűzés helyességét. Ezt a kitűzést követően haladéktalanul meg kell tenni. A felelős műszaki vezető nevét, címét, képesítését - amennyiben az építési engedély kérelem előterjesztésekor még nem volt ismert - az építkezés megkezdése előtt legalább 8 nappal írásban be kell jelenteni az építéshatóságnak. Tehát nem az építkezés elkezdését kell bejelenetni, hanem a kitűzést ellenőrzés céljából, valamint az FMV-t. Ez a 2006. május 1. előtt beadott építési engedélyekre vonatkozik.
Előzmény: _lala_ (162)
_lala_ Creative Commons License 2006.05.31 0 0 162
...valamint be kéne jelenteni az építkezés elkezdését is... legalább 8 nappal a kezdés előtt :)
Előzmény: crawen (160)
crawen Creative Commons License 2006.05.31 0 0 161
Rosszul tudod...
Előzmény: szs75 (156)
crawen Creative Commons License 2006.05.31 0 0 160
A szomszédokat mindenképpen írásban mondasd le a fellebezési jogukról. Az alapásásba ne kezdjetek bele, de az épület helyét kitűzheted, az anyagokat megveheted, odaszállíthatod. A leírtakból látszik, hogy a szomszédokkal nem lesz gond, de sajnos amennyiben valamelyiket nem tudod lemondatni a fellebbről, ki kell várni azt a nyamvadt 15 napot (szerintem is feleslegesen sok, levihetnék akár 8 napra is, aki fellebbezni akar, az úgyis azonnal, gondolkodás nélkül megteszi). Egy kis adalék a lassú ügyintézés egyik okáról: a 2006. április 20-án postázott tullapmegrendelőre a szomszédos ingatlanok tulajdoni lapjai 2006. május 30-án érkeztek meg...
Előzmény: Gpeti (157)
Emi2 Creative Commons License 2006.05.31 0 0 159
Beírtál a portán a kockás füzetbe, és foglalkoztak vele az ülésen?
És kifogás sem volt ellene! Ez Magyarországon történt?
Előzmény: Gpeti (158)
Gpeti Creative Commons License 2006.05.31 0 0 158
Ja, és volt itt egy korábbi témém a beépítettség átlépése, a tervnél nagyobb ház építése.

Lehet, hogy ez ügyben szerencsés fordulat következik be. Bementem ugye a jegyzőhöz, aki nagy nehezen kinyögte, hogy nem tehet semmit, neki nincs ilyen hatásköre. Azért javasolta, hogy van egy füzet a portán, írjam bele, hogy minősítsék át a telkemet, írjam bele az indokaimat, hogy miért.
Sokra nem számítottam, de azért beírtam, hogy a szabálytalan telekalakításra tekintettel növeljék már meg a beépíthetőséget, mert bla-bla-bla...
Múlt héten volt egy ülésük, ahol a HÉSZ módosítását tárgyalták, mert egy nagyobb beruházás miatt egy részét a falunak át kellett minősíteni. Itt tárgyalták az én kérvényemet is. Állítólag senkinek sem volt ellene kifogása, így van rá esély, hogy az én telkemet is átsorolják egy másik övezetbe. Egy hónap műlva kiderül.
Ez annyira szép, hogy el sem hiszem. Szerintem megint csak hitegetnek, mint a múltkor, aztán a végén benyögik, hogy mégsem.
Mindegy, kivárom, hátha. Ez esetben ugyanis a kicsit hosszabra sikerült házam szabályos lenne. Beadnám a kiviteli tervet mint tervmódosítást, és máris nyugodtan alhatnék.
Á, ilyen csak a mesében van...
Gpeti Creative Commons License 2006.05.31 0 0 157
Sziasztok,

Drága szeretett önkormányzatunk végre 70 nap alatt kiadta az ép. engedélyt (és akkor még szerencsés is vagyok, ahogy hallom).
Mivel eléggé meg vagyunk már késve, próbálom lemondatni a szomszédokat a fellebbezési jogukról, de elég nehezen érem el őket (nem ott laknak, hanem mindenfelé az országban)
Mi van, ha ez nem sikerül, és ki kell várnom a 15 napot, de nem bírom kivárni? Az mekkora bűn, ha még nem jogerős, de már elkezdem az előkészületeket, esetleg a földmunkákat? Kapásból fejbelőnek, vagy van esélyem, hogy senkit nem zavar ez a dolog? (Az összes szomszéd szóban már lemondott a fellebbezésről, csak az aláírásokat nem tudom begyűjteni)

Nagyon sürget az idő, a vállalkozóm minden nap előadást tart, hogy ez neki mekkora kiesés... Meghát a mostani házunkat is eladtuk a fejünk fölül...
szs75 Creative Commons License 2006.05.30 0 0 156

Rosszul tudom, hogy létezik olyan "szabály", hogy 20 nm alatt nem minősül beépítettségnek, és ezért nem veszik figyelembe?

Előzmény: crawen (155)
crawen Creative Commons License 2006.05.30 0 0 155
Fennmaradási engedélyt csak arra adnak, amire egyébként az építési engedélyt is megadták volna. A szomszéd pedig természetesen beleszólhat a dologba.
Előzmény: szs75 (154)
szs75 Creative Commons License 2006.05.29 0 0 154

Sziasztok!

 

Ha valaki épít egy garázst engedély nélkül (mert az adott helyre nem engedélyezték volna), ami nem éri el a 20 nm-t (de megközelíti), akkor minden további nélkül fog rá kapni fennmaradási engedélyt, vagy esetleg a szomszéd még beleszólhat a dologba?

crawen Creative Commons License 2006.05.23 0 0 153
Most kérdeztem meg a kollegámat. Ő azt mondja, hogy a földmérők előre kiértesítik a földméréssel érintett ingatlanok tulajdonosait a földmérés időpontjáról, hogy az érdekeltek személyesen ott lehessenek a kitűzésnél. Ezáltal nem neked kell a szomszédodat győzködnöd, hogy a kitűzés helyes, hanem a saját szemével győződhet meg róla.
Előzmény: NeomatiK (151)
fefefe Creative Commons License 2006.05.23 0 0 152

veheted bunkóra is a figurát: kiméreted, és ha a kerítés átlóg a te térfeledre, akkor egyszerűen lebontod, ill. arrébb rakod. elvégre a saját telkeden azt csinálsz, amit akarsz... (bár a jó viszonyt megőrzendő ;-) én először felszólítanám, hogy ezt tegye meg ő)

én úgy tudom egyébként, hogy mindig a legutolsó kimérés "számít", vagyis amíg nincs újabb hivatalos papír, mi meddig tart, addig az van érvényben, amit legutóbb leírtak.

célszerű a földhivatalból valakit kihívni, sok esetben maszekban csinálják. nem olcsóbb, persze, de később kisebb az esélye, hogy hagyják magukat "felülbírálni".

 

Előzmény: NeomatiK (151)
NeomatiK Creative Commons License 2006.05.23 0 0 151

Köszi a választ. Valami ilyesmire, azaz az én szemszögemből a legrosszabbra számítottam.

Ha perre megy az ügy, annak is szép költésége lehet. Mindezt azért, mert a kedves sarokszomszéd önhatalmúlag megváltoztatta a sarokpontot. Aki meg szenvedőlye az esetnek, annak meg fájhat a feje és apadhat a pénztárcája.

Előzmény: crawen (150)
crawen Creative Commons License 2006.05.22 0 0 150
Sajnos az a helyzet, hogy mivel te vitatod a telek egyik sarokpontjának a helyét, ezért a kimérés költségeit is neked kell állnod. Azt nem tudom, hogy a Földhivatalnak van-e 1:1000-nél részletesebb térképe (valószínűsítem, hogy van). Először is egy földmérővel ki kell méretni a telek sarokpontjainak helyzetét. Ezt követően már tisztán látható, hogy a szomszéd vett-e el tőled valamennyi ingatlant és ha igen az mekkora. A szomszédnak mutasd meg a földmérő által készített kitűzési vázrajzot és beszéld meg vele, hogy rakja arrébb a kerítését. Ha ezt önként nem teszi meg, akkor jön a jogi út. Az önkorit már nem tudod kötelezni arra, hogy ő méresse ki az ingatlan sarokpontjait és nem hiszem, hogy be tudnád rajta hajtani a földmérés költségeit. Szerintem annak sehol nincs nyoma, hogy megfelelően mérték-e ki a sarokpontokat, avagy sem.
Előzmény: NeomatiK (148)
Rúni Creative Commons License 2006.05.22 0 0 149

Sziasztok!

 

Lenne egy érdekes szitum:

 

Vásároltun egy önkormányzattól telket, melyet nem vittek licittárgyalásra, mert nem volt szükséges az értékhatár és a jelentkezők száma miatt sem. A szomszédom megfellebbezte, de a Megyei Közigazgatási Hivatal nagyon gyorsan elutasította a fellebbezést és alaposan meg is indokolta. Így már van egy jogerős építési engedélyem, mely azonnal végrahajtható a novemberi közigtörvény szerint. Ha a szomszéd bíróságra viszi, akkor csak a végrahajtás felfüggesztését kérheti, de nyugodtan építkezhetem. Azt is mondták a hivatalban, hogy ha felfüggesztené valamelyik bíró a határozat végrehajtását, akkor nincs igazság a földön. Viszont a környékbeli lakók feljelentették az önkormányzatot, hogy szerintük jogtalanul adták el a telket és bíróságra viszik az ügyet. A félelmem az, hogy elhúzódhat a dolog, a hitel miatt sem érdektelen, mert azt hallottam, hogy 1 éven belül a felvett pénzt el kell költenem. Szóval, ha lenne valami jogi tanácsotok, segítségetek, azt nagyon megköszönném. Nem tudom mit tehetek? A közighivatal határozatában volt egy utalás arra, hogy a bíróság is azt fogja vizsgálni, amit ők. Ha kérdésetek van igyekszem konkrétabb lenni.

 

Köszönettel, Rúni

NeomatiK Creative Commons License 2006.05.22 0 0 148

Sziasztok!

 

Ha már szóba jött a Földhivatal....

Van a Földhivatalnak 1:1000-es léptékűnél részletesebb helyszínrajza? Hétvégi telkünk nincs bekerítve jóideje. A sarkszomszéd meg elvett a telkünkből szemre saccra kb 6-8m2-t. Sajnos az a sarokpont nem volt kitűzve, mert akkoriban irdatlan nagy dzsungel volt ott. Szóval ha csak 1:1000-es térkép van, akkor az alapján a kérdéses sarok kimérésénél 0,5 méteres tévedés lehetősége (0,5mm a rajzon) még mindig bejátszik.

Ebben az esetben, jogtalan elkerítésnél rá tudom verni a kimérés költéségét? Illetve hogyan tudom kötelezni, hogy vigye a kerítését a telkünkről?

 

Eddigi információim szerint nekem kell állni a kimérés költéségét. Mondanom se kell, hogy tele a tököm azzal, hogy mindig az van előnyben aki hibázott, vagy netán direkt csalt. Aki meg ártatlan az ügyben, az szív mások miatt. Pláne ha még pereskedésre kerülne a sor, még pluszban fizethetem az ügyvédet meg az egész hercehurcát.

Nincs kedvem kifizetni kb 40000 Ft kimérési költséget. Abba még belemennék, hogy fele-fele arányban fizessünk. Kicsit tovább bonyolítja az ügyet, hogy az önkormányzat adta el ezeket a telkeket és ő mérte ki, illetve a sűrűn benőtt részeken nem mérte ki. Mi tehát a teendő? Tudom kötelezni az önkorit, hogy mérjék ki? Illetve van-e annak valahol nyoma, hogy 1x évvel ezelőtt azt a sarokpontot nem mérték ki?

Előzmény: crawen (130)
crawen Creative Commons License 2006.05.20 0 0 147
Amikor a jogszabály hatályosult, akkor felhívtam az APEH-et, hogy akkor most ők hogyan, milyen formátumban várják tőlünk ép hatóságtól az adatokat. Akkor semmit nem tudtak rá mondani, csak annyit, hogy arra van a 45 napjuk, hogy kitalálják. :-)
Előzmény: OsCaR (146)
OsCaR Creative Commons License 2006.05.19 0 0 146

Köszi, az Apeh-os is ma megtörtént (kaptam határidőt pótlásra). Csak azt nem értem, hogy akkor kire/mire vonatkozik ez a 45 nap APEH szempontból?

Mondom, az ép.hatóság felé bejelentettem rendesen 8 nappal kezdés előtt, de az APEH-hez akkor nem, mivel mindenhol ez az aug. 29- volt bedobva dátumként, ahogy belinkeltem alább, pl. több APEH oldalon még most is így szerepel, ha rákeres az ember ... így vezetik félre az embert...

 

Előzmény: crawen (144)
tbs1001 Creative Commons License 2006.05.19 0 0 145
Extrém problémába futottam, a klímás topikba már feltettem a kérdést.

Tehát:
"Élesedik a helyzet. Vki Bp.-en tud olyan építészt, aki hajlandó megcsinálni a hatósági engedélyezéshez szükséges terveket? A polgármesteri hivatal építésügyi szobái (is)néznek a lakásunk külső falára. Azt tanácsolták, hogy legyen jogszerű a telepítés. Pech. :)"

Amúgy a saját bevallásuk szerint a homlokzati klímák 95%-a engedély nélküli. De ami ilyen "látványosan" közel van, oda biztosan kijönnek bírságolni. :)
crawen Creative Commons License 2006.05.19 0 0 144
Mivel a hozzászólásodat nem olvastam el rendesen, ezért a 143. hsz-omban oltári nagy baromságot írtam, ezért azt most javítom. Tehát az építéshatóság és az APEH felé is kell adatot szolgáltatnod!
Előzmény: OsCaR (140)
CsRob1 Creative Commons License 2006.05.18 0 0 142
Szigorúan a véleményem szerint a hatálybalépés aug 29-e, tehát rád még nem vonatkozik. Talán kérdezd meg telefonon valamelyik (esetleg többet is) APEH kirendeltségen - esetleg álnéven...
Előzmény: OsCaR (141)
OsCaR Creative Commons License 2006.05.18 0 0 141
... mármint az .PEH felé történő bejelentésről szól a kérdésem, nem az ép.hatóság felé történőről; ez utóbbi evidens, hogy időben megtörtént ...
Előzmény: OsCaR (140)
OsCaR Creative Commons License 2006.05.18 0 0 140

Sziasztok!

 

Kérdésem lenne építkezés bejelentésével kapcsolatban. A 135/2005. korm. rendelet szerint a 10M feletti építkezéseket be kell jelenteni:
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0500135.KOR

 

Idézek belőle:
"... 4. § (1) Ez a rendelet 2005. július 15. napján lép hatályba.
(2) E rendelet APEH-re vonatkozó rendelkezéseit a kihirdetéstől számított negyvenötödik naptól kell alkalmazni.
(3) E rendeletet a hatálybalépését követően megkezdett - a 2. § (1) bekezdésében meghatározott - építési tevékenységre, valamint az ezen időpontot követően indult - a 2. § (2) bekezdésében meghatározott - fennmaradási és továbbépítési engedély alapján végzett építési tevékenységre kell alkalmazni.
(4) A rendelet hatálybalépését követő 8 napon belül megkezdett építési tevékenységek esetében a 2. § (1) és (2) bekezdésében, valamint (4) bekezdésében meghatározott bejelentési kötelezettségnek az építtető 2005. augusztus 1-jéig köteles eleget tenni."

Én pont a bevezetés környékén kezdtem meg az építkezést (Bejelentés ép.hatósághoz: 2005.07.21, napló szerinti kezdés: 2005.08.08.). A rendelet 2005. július 15-én lépett hatályba, 14-én hirdették ki (Magyar Közlöny). A 4. paragrafus, 2. szakasz szerint a rendelet APEH-re vonatkozó rendelkezéseit a kihirdetéstől (2005.júl. 14.) számított negyvenötödik naptól kell alkalmazni (aug.29.). Ez a dátum több oldalon szerepel az APEH honlapján is, pl.:
http://www.apeh.hu/megyek/komarom/anyagok/epitkezes_bejelentese.htm
és több netes cikk is idézi - ami akkoriban jelent meg - mint mérvadó bevezetési határidőt.

 

Az a kérdés, hogy a fenti paraméterek mellett bejelententés-köteles vagyok-e, vagy sem?

whity Creative Commons License 2006.05.15 0 0 139

Szép jónapot kedves Topic lakók!

Segítségeteket szeretném kérni!

Beadtam egy lakóingatlan bővítési kérelmet amit elfogadtak és mára befejeztem, igaz egy picit nem olyan lett !

Eltérés: Csak a tető kivitelezése volt!

Eredetileg  a terven az szerepelt, hogy a hozzáépítés melleti teraszra is a tető ráfekszik!

Na ezt most elhagytuk és oda normális terasztetőt csináltunk!

Illetve hogy az uj részben nincs mennyezet hanem felmegy a tető aljáig.

Ez a hozzáépítés mindösszesen egy uj 20m2 szoba.

Minden papírt beadtam, elektromos, kéményseprők, fűtés, stb...

Nagy gáz van?

Köszönöm!

 

whity

 

Axióma Creative Commons License 2006.05.15 0 0 138
Bocs, nem irtam oda explicite, de a jelenlevok persze kivetelek! Plane hogy te mondtad. Nem csodalom hogy mindenki akarja...
Előzmény: crawen (137)
crawen Creative Commons License 2006.05.15 0 0 137

Eddig is ezt a megoldást választottam akkor, ha az ügyfélnek gyorsan kellett az engedély. Most pedig, hogy a Földhivatal nem tud időben (megkereséstől számított 15 napon belül) adatot szolgáltatni, már minden ügyfélnek ezt a megoldást javaslom és 99,99%-uk él is vele.

Előzmény: Axióma (135)
Gpeti Creative Commons License 2006.05.15 0 0 136
Amikor én bevittem az enyémet hétfőn, akkor annyival "biztattak", hogy majd ezen a héten beiktatják, aztán majd valamikor megnézi.
Nem ajánlotta fel, hogy magam intézhetném, én meg nem tudtam. Pedig nekem minden nap számítana.
Előzmény: Axióma (135)
Axióma Creative Commons License 2006.05.15 0 0 135
Kar, hogy ezt eddig senki nem hallottam hogy megkapta volna mint ajanlatot az ugyintezojetol! Pedig ez aztan a profi megoldas!
Előzmény: crawen (133)
crawen Creative Commons License 2006.05.15 0 0 134

Hogy érthetőbb legyek, a drága főépítész ül rajta, mégpedig azt is tudom, hogy azért, mert nem az ő cégét bíztuk meg a ház tervezésével.

Erre nem tudok mást mondani: etikátlan, mocsok eljárásmód a hivatal részéről. Következetességre kellene törekedni: ha az egyik ügyféllel kivételezek, akkor a másikat is megilleti ugyanez.

 

Nagyon kilóg ám a lóláb, hogy azok a tervek sokkal hamarabb átmennek, és az előadók sem merik szopatni a megrendelőt azzal, hogy 3 tized százalákkal több a beépítés.

 

Ahogy a múltkor is írtam neked: elvileg nem szabadna egy tized százalékkal sem átlépni a megengedett beépítettséget, de gyakorlatilag ez erősen önkori függő dolog. Van ahol elnézik, van ahol keményen büntetnek, bontatnak, visszaalakíttatnak.

Előzmény: Gpeti (132)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!