Nem okoskodásnak szántam.... Az ablak paramétereinél írták így le. Mondjuk szerintem minegyikőtök tudja, hogy miről van szó csak kell egy kis fricska :) A kérdés lényegére tud azért valaki válaszolni?
Most kaptunk árajánlatot 4db 90x150, 6db 120x150, 1db 180x240 3rtg, polimeres ablakra, redőnnyel(fele kombi, fele sima). Az ajánlat schüco comfort livingre jött(bár nem feltétlenül ezt kértük, csak ezt kaptuk :)) Igazából schüco, rehau, kömmerling bármire kértem ami 3rtg, polimeres.
Most még csak pillázok, mert 1.8M lett a vége. Ennyire elszálltak volna az árak( 4éve cseréltünk másik házban, ott barátságosabb volt a végeredmény) vagy ez valami csúcs ablak csak én nem hallottam róla?
Van esetleg másik ajánlható szerkezet is ami kicsit barátságosabb áron van?
van közöttünk olyan kolléga, aki profi módon ért a gyártásban elcseszett MACO vasalatok javításához?
Kb 2 db zárfogadót kéne tokra szerelni - ez azért még menne -, de NYB vasalatot kéne kiegészíteni valami alkatrésszel, hogy a pótlólag felszerelt zárfogadót elérje az új vasalat gógája a bukóolló zsanéroldali részén.
Na, ez az, ami nem megy - meg a szállítómnak sem megy 8 hónapja.
Sziasztok! Van egy igen ronda, nem szabvány méretű padlásfeljáróm.
Aranyáron gyártanának ide padlásajtót, felmenni meg nem akarok, csak évente 1 max alkalommal, így a létre sem életbevágó.
Ezeket összefoglalva az jutott eszembe, hogy veszek ide egy 80*70-es, stadurpaneles ablakot, amit vizszintesen építek be. Az ablak kb 25 kg, ahogy én gondolom az oldalanként 2-2 csavar a világ végéig megtatja.
Lenne még Gealan S8000 szintén 3rétegű üvegezéssel olcsóbban.
Esetleg tudnátok alternatívát 3rétegű üvegezéssel ilyen kb. 100ezres árban 1800 (szél)X1500mm tokosztott nyíló-B/NY. Egyáltalán mekkora jelentősége van a 3tömítéses megoldásnak a kettővel szemben? Érdemes lenne olyat keresnem? Nagyon árban nem szeretnék elszállni, a maximális ár kb 120e.
"1. vakolás/színezés után melyik az a legjobb kültéri "sziló" (ragasztó, tömítő, x), amivel érdemes körbehúzni az ablakokat? az ár nem számít."
A külső oldalon rá szoktak zárni a nyílászáróra a szigeteléssel, így oda szerintem nem szükséges sziló. Én kültérre neutrális szilót szoktam használni ablakcsere esetén, fehéret vagy átlátszót, ahol nem szigetelik a házat kívülről.
"2. változatlanul: melyik az a legjobb pur hab, amit ti használtok, ha a falazati eps és az ablakkeret közti rést fújjátok ki?"
Soudal vagy Illbruck pur habot használok, nekem ezek jönnek be.
Lehet most megköveznek, de én azt hallottam, hogy ha rendesen körbefújod egy normális habbal a nyílászárót az simán megtartja csavarok nélkül is (persze egy kisebb vagy könnyebb szerkezetet). Nyílván én sem építeném így be, de nem kell lebecsülni a hab tartását sem. Itt a párazárásra kell fontos hansúlyt fektetni illetve, ha különlegesen nehezek az ablakok (nagy méret vagy 3 rétegű üvegezés + nehéz profil) akkor a csavarozásra is.
Az Illbruck FM343 hab nagyon jó ide, az ezzel "tökéletesen" körbefújt ablak mondhatni párazártnak is. Csak az ékek kivétele után fújjátok ki a kimaradt réseket is. És nem árt egyesével átnézni, nem-e maradt ki valahol egy kis luk...
Az FM343 nagyon jól tapad a műanyaghoz és a téglához is, de a leírásban ezt nem találtam meg a PU010-ről (a műanyaghoz is jól ragad-e).
Melyiket javasolnátok? 1985-ben épült családi ház, lesz szigetelés is, de nem szeretnék „ágyúval verébre lőni”, túlzásba esni, ami már fölösleges pénzkidobás egy ilyen épületnél.
Ha spórolni szeretnék a vastagabb profil + 3 rétegű üveg kombináción, melyikkel járok jobban energetikai szempontból?
a) vastagabb (80-as) profil + 2 rétegű üveg
b) vékonyabb (pl. 70-es) profil + 3 rétegű üveg
Több ablakost is megkérdeztem, de vagy terelést vagy egymásnak teljesen ellentmondó válaszokat kaptam erre a kérdésre.
Esetleg szóba jöhet még a Rehau Euro Design 70 mm-es profil 3-as üveggel.
Én azért ehhez vennék egy páratartalommérőt (3-5e Ft), mert 40% relatív páratartalom alatt nem egészséges embernek tartózkodni (gyerekeknek meg nagyon nem...).
Kis szobánkban nyílászáró csere után mi is küzdöttünk a párával, majd beruháztam egy páramentesítőre, amit időkapcsolóval vezéreltem napi 4x1óra (amig nem vagyunk otthon) és a pára eltűnt, sőt így annyira kivonta a falakból is a párát, hogy reggelre a beszuszogott szobában sem könnyeztek az ablakok, mert a pára bement a falakba, ahonnan meg napközben kiszedte a gép.
ha marad a pára, támad a penész is, készülj :)
Legegyszerűbb pár napra először bérelni egy páramentesítőt, majd ha bevált (be fog) akkor beruházni.