Keresés

Részletes keresés

CanGuru Creative Commons License 2016.01.20 0 0 12812

Szó sincsen róla, hogy lebecsülnék bármely kultúrát, de az 1800-as évek végén Kínában nem találták fel sem a gőzgépet, sem a mai értelemben vett vasutat az ottani mérnökök (mondjuk párhuzamosan Angliával).

Oké, építettek Nagy falat, ami brutális teljesítmény, bár alapvetően a hosszával emelkedik ki, mintsem különleges megoldásaival, technikailag nem különbözik lényegében az európai kőváraktól. Igen, építettek még ötletes dolgokat minden bizonnyal, de világrengető találmányok akkoriban már/még nem jöttek onnan. A papír, a lőpor, a selyem régi-régi dolgok, de utána úgy megrekedtek egy szinten, minimális fejlődés mellett.

Nem tudok róla adatot, de minden bizonnyal jóval később építettek maguk pl. (!) fém testű hajót, pláne tengeralattjárót, de azokat is úgy, hogy mások megoldásait koppintották le alapvetően, nem pedig nulláról terveztek. És vasút is jóval később létesült, elsőként valószínűleg a gyarmatosított területeken, ott is a gyarmatosítók által hozott tudással.

Előzmény: róbertke (12811)
róbertke Creative Commons License 2016.01.20 0 0 12811

Vigyázz, nem szabad lebecsülni egyetlen egy náció kultúráját sem, mostanában kerülnek elő olyan dolgok, technikák, amit nyugodtan sorolhatunk az "Elfeledett technológiák" kategóriájába. 

Csak gondolj a most IS pusztítást elszenvedő Palmürára.....:-(((( Pár ezer év múlva jön egy kutatócsoport és csak lesnek, hogy mi lehetett ott???  stb.

Előzmény: CanGuru (12810)
CanGuru Creative Commons License 2016.01.20 0 0 12810

Kínai mérnökök elenyésző számban voltak/lehettek, legalábbis a mai értelemben vett mérnökök, mert ugye voltak képzett embereik, de alapvetően a saját kultúrájukhoz illeszkedő tudással.

Előzmény: cargokill (12809)
cargokill Creative Commons License 2016.01.20 0 0 12809

ÉS nem valószínű , hogy voltak ott kínai mérnökök .

Előzmény: róbertke (12808)
róbertke Creative Commons License 2016.01.19 0 0 12808

Az amerikai vasutakat pedig - legalábbis keleten mindenképpen - jelentős számban Európai munkások építették.

Előzmény: CanGuru (12807)
CanGuru Creative Commons License 2016.01.19 0 0 12807

Az első amerikai gépek még Angliában készült és utaztak el oda, de aztán hamar lett saját mozdonygyártásuk.

Az amerikai vasutakat pedig - legalábbis nyugaton mindenképpen - jelentős számban kínai munkások építették.

Előzmény: .motorhead. (12806)
.motorhead. Creative Commons License 2016.01.19 0 0 12806

"Azt is a kivándorolt őseink építették fel...."

:) És vitték magukkal az Európában szerzett vasútépítési szokásokat?

Előzmény: róbertke (12804)
cargokill Creative Commons License 2016.01.19 0 0 12805

Igen , mond . Csita megyében van az egyik kedvenc hegyi szakaszom , Kína irányába .

Előzmény: róbertke (12804)
róbertke Creative Commons License 2016.01.19 0 0 12804

Nézd meg műholdról Pécsett!! Főpályaudvar környéki iparvágányokat, de a Pécs-Bányarendező környéke se semmi! Ott tényleg találsz silót és malmot egy kupacban....

Ja, hogy nem USA? Azt is a kivándorolt őseink építették fel....

Van itt egy Topiktárs, aki szeret Oroszhont modellezni... Van a Távol-Keleten egy hatalmas katonai város, amit magyar hadifoglyokkal építettek fel, köztük volt nagyapám is - papírja ott van anyukámnál! Чита, ha mond ez így valamit a Topiktársnak.

Előzmény: CanGuru (12800)
.motorhead. Creative Commons License 2016.01.19 0 0 12803

A válaszod eredetileg nekem szólt, de biztos más is hasznát veszi. Köszönöm!

Előzmény: CanGuru (12800)
róbertke Creative Commons License 2016.01.18 0 0 12802
Előzmény: Törölt nick (12798)
CanGuru Creative Commons License 2016.01.18 0 0 12801

A szállítása (beleértve a kinti berakodtatást konténerbe legalább csomagoló - költöztető - szakemberekkel!) és a vámja + áfája se lenne kevés...

Előzmény: RhB (12799)
CanGuru Creative Commons License 2016.01.18 0 0 12800

Vidéki környezetben is előfordultak egy vágányra felfűzött kisebb ipari épületek, és ahogy láttam, úgy általában az ipari épületek mérete egyenes arányban összefügg a település méretével is.

Gabona siló és malom szokott lenni egy vágányon, különféle boxcar-ba/ból rakodó ipari dolgok is egymással, esetleg az első kettővel.

Tartálykocsival szállított folyékony anyagok ürítése/töltése esetén régen is voltak különféle - lefejtővel kapcsolatos építési, tartálykocsival kapcsolatos kezelési - szabályok, bár lazábbak, mint napjainkban, de ha gyúlékony, robbanékony vagy maró anyagról illetőleg élelmiszerről (kukorica szirup) volt szó, akkor elkülönítés, védőtávolság, elkerítés biztos volt. (Összességében valószínűleg alig van olyan tartálykocsis szállítmány, ami ne lenne valamiért veszélyes vagy védendő, kivétel talán pl. a desztilált/ioncserélt víz.)

Ami elég biztos, hogy olyan üzemek, raktárak telepítése esetén nem követsz el hibát, amiket boxcar-ral vagy hűtőkocsival szolgálnak ki (kajagyár, cipőgyár, tápkeverő, gépgyár, stb.).

Előzmény: RhB (12754)
RhB Creative Commons License 2016.01.18 0 0 12799

May not ship to Hungary. :-/ :-) A mozdonypark igencsak piros meg fekete-fehér csíkos, de a kis fotón semmit nem látni belőlük.

Előzmény: Törölt nick (12798)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.18 0 0 12798
RhB Creative Commons License 2016.01.18 0 0 12797

Pl. tedd be egy Amtrak vonatba. :-) Amúgy nem világos a kérdés... :-)

Előzmény: róbertke (12796)
róbertke Creative Commons License 2016.01.18 0 0 12796

Ezzel szerinted akkor most mit csináljak: Rivarossi H0 Amtrak Dome Passenger Coach #941; 

Teliraktam utasokkal, hosszabb mint az Athearn v. Gilbert kocsik, fekete a teteje..... ???

Előzmény: RhB (12793)
CanGuru Creative Commons License 2016.01.18 0 0 12795

Hadd legyek kicsit gonosz!

Bocs, én is gonoszkodtam kocsit! :-D

Jogos a kérdés. Valóban sok álmodozás megy itt.

Én a modulozás mellett tettem le a voksom, több okból is, sőt, több nagyságban is, több témában is. Sokszor rágtuk már a csontot, továbbra is jó döntésnek tartom az esetemben a H0 (és 0e) és a modulozás választását. Annak ellenére, hogy évente csak néhány alkalommal vonatozom, igaz, akkor viszont töményen (lásd FREMO treffenek, kiállítások), profin, elég élethűen sok tekintetben. Jobb lenne többször játszani, ez való igaz, de minden nap akkor se játszanék vele, ha a sarokban állna valami bevetésre készen.

A H0-tól kisebb dolgok, sőt, ide értve a H0e-t, H0f-et is, nem tetszenek, utóbbiak a működési nehézségeik miatt (élethű sebesség, koszra érzékenység, apró gépek váltókon, stb.).

Sőt, továbbmegyek. Tetszene a Nullás nagyság, messze-messze visszafogottabb célokkal, gyűjteménnyel, mint most, de a váltás nem lenne egyszerű és főleg nem gazdaságos, másrészt igencsak helyigényes az 1:45 (1:48), még visszafogottan is. Bár Nullás nagyvasútból micro layout/modul jellegű valamim lenne, a végén visszafordulással és alatta rejtett pályaudvarral. (Sőt, nagyon tetszik a Spur1, csak hát az ára meg a helyigénye...)

De szívesen építenék szobai körpályás asztalt, erre akár lenne is lehetőségem már egy ideje. Talán egyszer megvalósul, talán nem. Két dolog biztos: az egyik, hogy H0 lesz, a másik, hogy csak és kizárólag olyan téma, aminek szűk ívsugarak mellet sem gáz az élethűsége. Konkrétan a (kelet)-német Windbergbahn, ami tetszik, és 1,5x2,5 m-es asztalra szépen fel is dolgozható. Olyan asztalt a mostani lehetőségeim mellett nem tudnék építeni - csak a tervezett családi élet rovására :) -, amin pl. tipikus magyar vonatok (mozdony + 4-5 db 25-26,5 méteres kocsi modellje) futtathatóak. N-ben már menne, de nem szeretem az N-et. :-)

Emellett nagyon tetszenek az amerikai 4x8-as asztalok is, de picit nagyobb méretben már tök jó dolog létrehozható lenne.

De lenne lehetőségem szobában a fal mellett futó terepasztalra is, tkp. nem is kicsire, akár konstans 1 méteres szélességgel is. Ez ugye élethűbb tudna lenni bizonyos témákban, mint egy átlagos körpályás asztal, mehetne akár a fentebb említett 4-5 kocsis vonat is rajta, a sarkokban lévő ívek, amik ugye kevésbé tudnak élethűek lenni. De nem akarom, hogy erről szóljon a lakásom. (Jó esetben boncmester se viszi haza a munkáját...)

Előzmény: .motorhead. (12667)
róbertke Creative Commons License 2016.01.18 0 0 12794

Amíg az elkészül, nosztalgiázz egy kicsit a USS Misouri fedélzetén! 

https://www.youtube.com/watch?v=BsKbwR7WXN4

Előzmény: RhB (12791)
RhB Creative Commons License 2016.01.18 0 0 12793

Viszont nálam a diner a 3 (ill. 4) dome után van. Na ennek majd utána kell nézni...

Előzmény: RhB (12792)
RhB Creative Commons License 2016.01.18 0 0 12792

Úgy látom a Kato nem csinálja a 6-5-ös hálót, elvileg ez van a diner után. Én elhagytam egy dome-coach-ot meg egyelőre két 10-6-os hálót, de ez utóbbiból kéne még egy, hogy az arányokat jobban visszaadja. És kíváncsi lennék, hogy a dome-coach-ból megcsinálta-e a két verziót (women and children ill, conductor space)? A BLI éjcs-ó-ban megcsinálta. :-)

Előzmény: róbertke (12790)
RhB Creative Commons License 2016.01.18 0 0 12791

Virginia csatahajó? Olyan kis szar fityfiritty 110 évessel a 4 db 30 és feles ágyújával? :-)

http://www.navsource.org/archives/01/13a.htm

Neeeeeeeeeeeeeeem, a Montana-val lövök rád a 12 db 40 és felessel. :-))) (Kár, hogy nem fejezték be az építését.)

http://www.navsource.org/archives/01/67.htm

Előzmény: róbertke (12789)
róbertke Creative Commons License 2016.01.18 0 0 12790

Itt találtam egy listát a vonatösszeállításról: 

http://katousa.com/N/CZ/ 

Előzmény: RhB (12788)
róbertke Creative Commons License 2016.01.18 0 0 12789

Bocsika, én csak egy jelzőrakétát lőttem fel, erre te mindjárt a Virginia csatahajóról tüzelsz??? :-)))) Igen eltaláltad, Broadway Limited kocsikról csúsztam le mint mindig....:-)))))

Sőt ennél meg rád gondoltam: http://www.ebay.com/itm/Broadway-Athearn-Genesis-CALIFORNIA-ZEPHYR-13-teilig-mit-WESTERN-PACIFIC-/391361409812?hash=item5b1ef53314:g:BKUAAOSw14xWHUqt

Viccet félretéve, kék dobozos Athearn szettet kínált pár napja egy ismerős, abból kettőt vettem csak meg - gondoltam lassacskán az egész átjön hozzám -  erre tegnap este üzent, hogy a többi nyolcat egyben eladta. Van egy Diner és egy Coach. Nincs F3A se FB7 gépem hozzá egyik vasúttársaságtól sem, csak az a hülye magán vasúttársaságom lesz amiről múltkor neked írtam D&RGW GP60 géppel. Gilbert kocsikat nem keverem hozzájuk.

Irodalom: Hetvenes években amiket a Pécsi zsibvásárban és Pesten a jó öreg Tóth úrnál tudtam venni, aztán a MRR újság úgy kb. tíz éve csak.

Előzmény: RhB (12788)
RhB Creative Commons License 2016.01.18 0 0 12788

Találtál olcsón Broadway Limited kocsikat? :-))) Hogyé' aggyák? :-) És az, hogy nem tudtad, mennyiben járult hozzá a lecsúszásról? :-)

Honnan tudjam, hogy te mit nem tudsz? :-) Nekem ez kb. 30 éve nem újdonság. :-) Még a 80-as években a Műszaki Könyvtárban olvasgattam a Railroad Model Craftsman-t (úgy a 60-as évek elejétől voltak meg az évfolyamok), akkor ez volt az egyetlen elérhető információ kis országunkban. Abban voltak benne a California Zephyr kocsijainak a rajzai - ki is fénymásoltam -, onnan tudom ezt is.

Ráadásul a CZ kocsijainak a tulajdonosai is mindhárom vasút, nagyjából az érintett vonalhosszak arányában, majdnem minden kocsiból van CB&Q, D&RGW és WP tulajdonú is. Ez a kocsin fent a két szélén látszik, középen ugyebár a CALIFORNIA ZEPHYR felirat van.

Nekem a is kéne még egy 10-6-os háló (lehetőleg WP, most mindhárom fajta hálóból csak 1-1 van), hogy meglegyen a 10 kocsi. Most van egy baggage, 2 dome-coach, 1 dome-buffet-lounge, diner, 3 sleeper (egy 6 br-5 comp, egy 16 section és egy 10 sect-6 dbr) és a végén a dome-observation. Ja, és mozdony még egy darab sincs. :-(

Az a 10 lecsúszott kocsi milyen összeállításban volt? :-)

Előzmény: róbertke (12787)
róbertke Creative Commons License 2016.01.18 -1 0 12787

Doktor úr, te aki annyi mindenben jártas vagy , miért nem szóltál, hogy nem kell feltalálnom újból a Spanyol viaszt?? D&RGW vasútvonalán menetrend szerint továbbították a California Zephyr szerelvényét. Lecsúsztam egy egész komplett H0 szerelvény beszerzésének lehetőségéről. Jó, nem az egész 16 kocsis szerelvényről lett volna szó, hanem csak 10 -ről, de hát így is csak a töredék kettőnél tartok. Elindult az a vonat Chicagoból a Chicago, Burlington & Quincy (CB&Q) vasúttal, Denverben (Colorado) mozdonycsere a Denver & Rio Grande Western (D&RGW) vasútnál, majd megérkezett  Salt Lake Citybe, (Utah), ahonnan a  Western Pacific Railroads (WP) továbbította egészen Oaklandig, California. Ne érts félre, nem hibáztatlak, csak jól jött volna egy kis figyelmeztetés......:-))))

Előzmény: RhB (12781)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.17 0 0 12786

Kibri épületek amcsi asztalon:

Törölt nick Creative Commons License 2016.01.17 0 0 12785

Bhv-ba amcsi terepasztalt? Minimum egy superliner lenne az igazi :-) 

Előzmény: RhB (12781)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.17 0 0 12784

Természetesen nem a jellegzetes épületekre gondoltam. Én használok európai épületeket, de csak kiegészítésnek szánom én is őket.

Előzmény: .motorhead. (12778)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.17 0 0 12783

Na ez az egyik amit én is kinéztem. Ezüstre festve simán elmegy szerintem.

Előzmény: róbertke (12779)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!