Keresés

Részletes keresés

LyPapa Creative Commons License 2004.04.06 0 0 132
Szia MeKrisz,

Van egy érzésem - a CA egyik forrása lehet az oldalról besunnyogó fények. Az, hogy a szűkebb rekesz csökkenti a CA-t ill. lila gilisztát az éleken, úgy hiszem nem újdonság. A fényvédő sapkát (ára 3500 - 12 000 Ft körüli) pedig gyakorlatilag mindegyik obihoz ajánlott feltenni. Ezért javasoltam, hogy egyszerű fekete kartonból egy pár centi széles csíkot levágva, és akár csak befőttes gumival az obira rögzítve érdemes lenne egy-két kísérletet tenni. Az obi végétől a kinyúló rész méretét pedig egyszerű, nagy rekeszes felvétellel lehet meghatározni. Tehát akkor OK, ha a képen eltűnik a sarkok besötétedése (pl. égbolton), vagy elviselhető mértékűvé válik.

Üdv:

LyPapa

Előzmény: MeKrisz (122)
Canon-is-the-best Creative Commons License 2004.04.06 0 0 131
Ha valamelyikőtök S1 IS vásárlásban gondolkodik, akkor keressen meg legyen szíves mailben. Az én bontatlan gépem számlával, 1 év garival még mindig eladó és hajlandó vagyok igen olcsón megválni tőle. 135.000 Ft szerintem reális érte, szerintetek?
Üdv,
bwoay Creative Commons License 2004.04.05 0 0 130
Ad,

az index FZ10 tesztjét elolvasva helyesbítenem kell egy korábbi HSZ-em, ugyanis ebben már kifogásolják a gombok elhelyezését (ezzel némileg a gép kezelhetőségét), de hozzátenném, hogy nem a menü kezeléséhez szükséges gombokról van szó.
Ami pedig magát a menüt illeti, itt is megemlítik az egyszerűségét.
Érdekes, hogy az EVF-ről nagyon negatívan nyilatkoznak, pedig szerintem kimondottan jó képet ad, pláne az alacsony felbontás fényében.
Persze gondolom arról van szó, hogy azért ez az FZ10 itteni 200 rugó körüli árához képest már kevés.
Az tény, hogy roppant kis szög alatt látható.

bwoay Creative Commons License 2004.04.05 0 0 129
"A Canon korábbi modellei kivétel nélkül CF-et használtak, és jelenleg szinte az összes felső kategóriás gép is azt használja még."

Ez pontosan így van, én sem állítottam mást.
Viszont az tény, hogy ha a kompakt kategória jelenlegi kínálatát nézed, az SD-s gépek már nagyobb számban vannak jelen. Ez nem az én meglátásom, hanem statisztika. Tehát ha valaki SD-re voksolt anno, akkor most (csupán a számokat nézve) több gép közül választhat -ha meg akarja tartani a régi kártyáit- mint az, aki eddig CF-et használt, és továbbra is azt akar.

Ha belegondolsz, a jelenlegi 10x-es (és nagyobb) zoomátfogású gépek közül egyedül a Canon használt CF-et, az Olympusoknál és a Fujiknál ugye xD van (és CSAK az), a Kodak, Minolta, Panasonic, Rollei mind SD-t kezelnek.
A "sima" kompaktoknál meg szinte már csak a Canon ragaszkodik a CF-hez (nem mintha valami gond lenne ezzel), ultrakompakt gépeknél persze már ők sem.

"A legtisztességesebb ajánlat szerintem az, ha egy gyártó hajlandó kétféle memóriát is támogatni egy gépben, lásd a Fuji Finepix S7000-et."

Erről az a véleményem, hogy nem igazán a hajlandóságon múlik. Ha a gyártó magasabb kategóriába szánja a masináját,
akkor nem szerencsés, ha ragaszkodik a saját formátumú kártyájához. (Szinte csak olyankor "divat" a 2 kártyázás, ha az egyik kártyaformátum a gyártó saját házikedvence.)
Annak idején pl a Sony az f-717-nél ugyan még bevállalta ezt, de az utód 828-nál már nem merték elsütni, hogy csak MS slot legyen egy olyan gépen, amiért 350e. Ft-ot kérnek, és komoly felhasználásra szánnak.
Valahogy ezt érzem az s7000-nél (bár ott már ez részben hagyomány is az s602 miatt).
Amit viszont a felhasználó iránti gesztusnak tartok, az a Canon 1D Mark II CF/SD együttes támogatása. Meg is döbbentem, mert a profi gépek között a CF abszolút egyeduralkodó.

na jól van, megint megszaladt kezem...

Előzmény: adsonnet (125)
MeKrisz Creative Commons License 2004.04.05 0 0 128
Birdie említett nekem egy olyan programot, amivel a Canon gépeket lehet a számítógéphez kötni, mégpedig úgy, hogy egy "pen-drive"nak ismertje be (cserélhet? lemezmeghajtó)...

valaki nem ismeri véletlenül?

Sajnos a Z1 alapból felkínálta ezt a funkciót, a Canon meg nem (vagy nem találtam még meg...)

Peti_04 Creative Commons License 2004.04.05 0 0 127
Köszönöm a véleményedet, azt hiszem az S1
mellett fogok dönteni.

Peti

Előzmény: adsonnet (98)
Lord Sage Creative Commons License 2004.04.05 0 0 126
Nekem SD-s a Palmom, előszőr SD kártyás gépet néztem, de egyrészt olcsóbb volt a CF, másrészt a Canon A70 annyira megtetszett, hogy hanyagoltam a gép és palm közötti átjárhatóságot a gép érdekében
adsonnet Creative Commons License 2004.04.05 0 0 125
A Canon korábbi modellei kivétel nélkül CF-et használtak, és jelenleg szinte az összes felső kategóriás gép is azt használja még.Tehát a CF még mindig az egyik legjobb választás. A legtisztességesebb ajánlat szerintem az, ha egy gyártó hajlandó kétféle memóriát is támogatni egy gépben, lásd a Fuji Finepix S7000-et. Egyébként szerintem új gép vásárlásakor az ember elfogadja, hogy a nagyobb felbontás és az egyre jobb video funkciók miatt a memóriavásárlás elkerülhetetlen, de azért a régi kártyák használhatósága az S7000-ben nyomós érv volt az én esetemben is amikor döntöttem! Tehát végső konklúzióként én azt vonom le, hogy a Canon-nak fontos volt, hogy tovább használhasd a korábbi memóriakártyáidat, ezekből már 2Gb felettieket is támogat! Fuji XD jelenleg pl még csak 512-ig megy!!!
Előzmény: bwoay (123)
Mago Creative Commons License 2004.04.05 0 0 124
Pont ez az.
S1 IS - $500,
Z1 - $400
Z2 - $450

Forintban pedig sokkal nagyobb a különbség.
Szerintem még 5/4-del azaz 25%-kal többet megérne az S1 IS, mint a Z1, de +50-60%-kal több(mert ennyivel több), az már kicsit sok.
Mielőtt még azt mondanátok, hogy a Z1 régebbi modell, a Z2-höz képest is óriási az itthoni árkülönbség. Kb. plusz tizenegynéhány forint lenne a reális.

Előzmény: Lord Sage (106)
bwoay Creative Commons License 2004.04.05 0 0 123
azt nem állítottam, hogy aztán az SD-s választékból az ember majd meg is találja a neki tetsző gépet! Ez Murphy törvény, úgyis olyan fog megtetszeni, ami másmilyen kártyát kezel, mint amid eddig volt.
Viszont az továbbra is tény, hogy az SD ma már inkább jellemző a kompakt piacra, mint a CF.
Az S1 pedig csak azért jött ki CF-fel, hogy neked bekavarhasson a Canon.
Ha már lett volna CF-es és SD-s géped is, akkor találtak volna rá megoldást, hogy MS-sel hozzhassák ki, ez tuti :)
Egyébként meg te voltál olyan finnyás,
hogy nem felelt meg neked a Z1 :)
MeKrisz Creative Commons License 2004.04.05 0 0 122
Kedves LyPapa, hogy is van ez? Valamiféle "napellenz?t" kéne, hogy készítsek?

"Kedves Tulajok !
Érdemes lehet kipróbálni akár egy házilag, pl. fekete kartonból fabrikált fényvédő sapkát - fogadhatunk egy lyukas kétfilléresbe, hogy a CA redukálódik használatával. Másik kétfilléres tipp: érdemes lehet kipróbálni a fókusztáv kb. egyharmada fele közötti állás + F5.6 - F8-as blendével.
Ha megpróbálnátok, és az eredményt megírnátok, sokat segítenétek egy teóriám igazolásában/elvetésében."

és lehetséges, hogy ez segít a sokak által túllihegett CA eltüntetésében?

Érdekes..., engem nem zavar... és nem tudom miért, de nagyon kevés általam készített képen látok CA-t, lehet a magas F értékek miatt? :))

Előzmény: LyPapa (90)
MeKrisz Creative Commons License 2004.04.05 0 0 121
a vakuról csak annyit, hogy már sokat használtam, és meg kell zabolázni igen rendesen! ez annyit jelent, hogy ha egy 6*5 méteres termeben matt sötétben villantok az ellentétes falon lévö virágra ISO 50-nel szabadkézb?l full vaku kisüléssel (+2-es vaku energia) akkor a hisztogrammon igen nagy felület fog villogni az exponálás után, a túl exponálás miatt.

probálgattam szabadtéren is, és a szomszéd téglafala (10x-es optikai zoommal) hasonló beállításokkal már szép képet adott, igaz, az 14 méterre van.....

Előzmény: blue_team (118)
MeKrisz Creative Commons License 2004.04.05 0 0 120
"Amit szvsz érdemes mérlegelni, hogy ... ha valaki SD-t választ, akkor biztos lehet benne, hogy egy elkövetkezendő gépcserénél neki fog a rendelkezésére állni a legszélesebb választék, legalábbis kompakt kategóriában."

Hát igen.... Én is SD-t választotam az els? digi gépemhez, és most S1 IS-t fogok a kezemben, itt is látszik szerintem, hogy nem szabad, hogy az ember csak az SD-s gépeket hiába nézegesse, ha csak CF-esek között találja meg csak azt, amire szüksége van.

Előzmény: bwoay (117)
bwoay Creative Commons License 2004.04.04 0 0 119
rásegíthetsz,
de egyrészt én (ha lehet) kerülöm a vakus felvételeket, másfelől egy rendszervaku sem fog segíteni azon a problémán, hogy hiányzik az AF segédfény, és a (nem hibrid) passzív AF gyenge beltéri viszonyok között gyorsan elkezd bénázni.
+ az ilyen körülmények között előszeretettel használt magasabb fényérzékenység mellett meg előjön a képeken a "mák" :)
Ezek együttesen mondatják velem azt, hogy az FZ Lumixok a szabadba vágynak, de ott aztán meg is lódulnak rendesen.
blue_team Creative Commons License 2004.04.04 0 0 118
Még egy szó a Panasonic FZ10-ről. A menürendszere szerintem is nagyon könnyen megszokható. Egyébként (nem csak fényképezőkkel, hanem pl. mobilokkal is) amelyik gyártóét megszokod, azt fogod a legegyszerűbbnek tartani. Persze van amelyiket könnyebb megszokni...
Az " FZ10 nem beltéri kamera" megjegyzéshez annyit, hogy van rajta vakusaru, ami pl. a PS S1IS-en nincs. Olyan fényviszonyoknál, ahol az FZ10 "meghal", kb. ott az S1IS-nek is "annyi". Az FZ10-re viszont rásegíthetünk egy külső vakuval.
bwoay Creative Commons License 2004.04.03 0 0 117
MeKrisz,

Én azért figyelembe vettem valamennyire a bővíthetőség árát is,
de feltehetőleg ez lett volna a legutolsó szempont,
ha olyan gépet találok, ami minden más szempontból tökéletes a számomra.
Amúgy leginkább az csábított az SD felé,
hogy a PDA-m is ezt a formátumot kezeli,
és nem elhanyagolható dolog, ha ilyen téren kompatibilis a két gép
(gondolom nem kell taglalnom az előnyeit).
xD-t ugye csak fényk. gépek használnak,
MS-t meg csak a Sony kütyük,
egyelőre az SD néz ki a "leguniverzálisabb" bővítőkártyának.
A CF meg a méretei miatt kezd kiszorulni a kompakt kategóriából,
persze a profi gépeknél még valszeg nagyon sokáig egyeduralkodó marad.
(Bár az új Canon 1D Mark II-ben már ott az SD is...)

Különben szerintem egyszer kell felmérni, hogy mi az a legnagyobb kapacitású kártya, amire az embernek a gép használata során jellemzően szüksége lehet,
és azt kell megvenni, így csak egyszeri kiadás.
Az árkülönbség a legdrágább és a legolcsóbb között (azonos kapacitást feltételezve) olyan 10 rugó lehet, erre még talán rá lehet fogni, hogy eltörpül a 150-200e. Ft-os gép ára mellett, tehát ennek tényleg nem lenne szabad befolyásolnia senkit.
Amit szvsz érdemes mérlegelni, hogy míg az xD leszűkíti a kört Olympusra meg Fujira (+ Toshiba), a MS meg Sonyra (+ némely Samsung,Konica :),
addig ha valaki SD-t választ, akkor biztos lehet benne, hogy egy elkövetkezendő gépcserénél neki fog a rendelkezésére állni a legszélesebb választék, legalábbis kompakt kategóriában.
Aki viszont már most sejti, hogy SLR irányba fog továbbmozdulni, az egyértelműen CF-re szavazzon.

sorry, nagyon elkalandoztam OFF irányba

bwoay Creative Commons License 2004.04.03 0 0 116
Ad,

egyáltalán nem gázoltál a lelkivilágomba.
Egyrészt írtad, hogy "mások véleménye szerint",
másfelől pedig nem tartom magam olyan embernek,
aki személyes sértésnek veszi, ha valami használati tárgyát
negatív kritikával illetik.

A HSZ-ed illetően csupán 2 pontban éreztem szükségesnek a helyesbítést.
Szerintem mindkettő jogos volt.
A Panasonic FZ-k valóban kültéri gépek, ehhez nem férhet kétség.
Ennek viszont nincs sok köze sem a kezelhetőséghez,
sem a menü milyenségéhez, amikről konkrétan szó volt.
Én személy szerint úgy vélem, hogy ezeket nem igazén érheti panasz.
Más téren viszont természetesen vannak negatívumok, amiket már jópárszor kitárgyaltunk különböző topicokban.

Az SD kártyát illetően pedig azért nem tartom helytállónak a drága jelzőt,
mert ennél egyedül a CF kerül kevesebbe,
ha az elavult SM-et nem számítjuk, akkor az összes többi drágább.
Ráadásul egyre szélesebb körben terjed, és az ára is folyamatosan esik,
közelít a CF-hez.

béke

KTTech Creative Commons License 2004.04.03 0 0 115
Kis módosítás: A Panasonic ára jelenleg 146+ÁFA (hazai forrás, 2 év gar, magyar nyelvű leírás stb.)...
Előzmény: blue_team (92)
MeKrisz Creative Commons License 2004.04.03 0 0 114
ez szerintem már lerágott csont, de mégegyszer leírom:

Aki új gép vásárlása el?tt áll, az ne törödjön a memóriakártya árával (legf?képp, ha már van olyan kártyája), mert az új géphez úgyis kap egy kis "starter" kártyát, amivel elkezdheti, és 1-2 hónap múlva úgyis össze fog szedni annyi pénzt,hogy vegyen egy nagyobbat!! ergo, itt is érvényes a közmondás:

"Ne a gomhoz vegyünk már kabátot!!!"

Előzmény: bwoay (112)
adsonnet Creative Commons License 2004.04.03 0 0 113
Biztosan igazad van, hiszen te használod a gépet én pedig csak a kezemben fogtam egyszer. Akkor nagyon tetszett, elsősorban a kitűnő optikája miatt, és valóban csak olvastam róla efféle negatívumokat. Az viszont sok helyen elhangzik, hogy igazán csak kültérre kitalált gép, ez a te tapasztalatod is a Panasonic-ról.
Megkövetlek, ha valamiben belegázoltam a lelki világodba és megköszönöm, ha pontról pontra kijavítasz.

Ads,

Előzmény: bwoay (112)
bwoay Creative Commons License 2004.04.02 0 0 112
Adsonnet,

"Azonban a Panasonic modellek sokak szerint rendkívül nehézkesen használhatók, körülményes a menüjük és drága a memóri hozzá."

Sokak szerint???
Először is: az összes teszt kiemeli, hogy mennyire kézreálló a gombok elhelyezése a Lumix gépek legtöbbjén,
a menüt pedig kimondottan egyszerűnek (a szó jó értelmében),
könnyen kezelhetőnek ítélik.
A tulajok írásai is csak megerősíteni tudják mindezt,
én legalábbis még nem találkoztam ennek ellentmondó véleménnyel,
holott az összes általam fellelhető review-n átrágtam már magam
(vásárlás előtt és óta).
Magam egy FZ2-t használok, és sok jogos panasz érheti a gépet,
de hogy a menüje körülményes lenne, azzal a legkisebb mértékben sem tudok egyetérteni.
Természetesen vannak a menüt illető negatív észrevételeim is,
de azok nem a kezelhetőséggel kapcsolatosak.
Na mindegy, szerintem aki valaha is próbált egy Panasonic gépet
az aktuális szériából, az biztosan nem mondja, hogy nehézkesen használható.

A drága memóriát illetően pedig:
a CF után az SD a második legolcsóbb bővítőkártya.
Egy 128 MB-os ára már 10e. Ft alatt van.
Arról nem is beszélve, hogy a drágább (xD, MS) kártyákat preferáló Fuji, Olympus és Sony kivételéve szinte az összes nagy gyártó (a Canon is) ezt választja a kompakt ill. ultrakompakt kategóriában. (ld Ixus)

Lord Sage Creative Commons License 2004.04.02 0 0 111
egyetértek, ár szempontjából pedig szerintem ezt én is kint fogom megvásárolni, csak előbb el kéne adnom az A70-t
Előzmény: Canon-is-the-best (110)
Canon-is-the-best Creative Commons License 2004.04.02 0 0 110
Semmi különös nincs ebben, valamivel természetesen olcsóbban vettem. Szerintem Magyarországon az összes kamera túl van árazva, nem csak ez lesz így. De visszatérve a műszaki vonatkozásokhoz, kompakt gépben ilyen szolgáltatáskészlet jelenleg szinte egyedülálló, ilyen kis méretek mellett.
Előzmény: Lord Sage (109)
Lord Sage Creative Commons License 2004.04.02 0 0 109
ebből az derül ki számomra, hogy kint még ennél is olcsóbb, gondolom nem szeretetszolgálatnak dolgozol és a magyar s1-teleneket segíted :)
Előzmény: Canon-is-the-best (108)
Canon-is-the-best Creative Commons License 2004.04.02 0 0 108
Az enyém 145.000-ért eladó. Vadonat új, osztrák garanciával, kb 5 kép készült vele, hogy leteszteljem, minden papírja és a számlája megvan. Mailt küldjön akit érdekel. Nagyon tetszik a 10x halk zoom, nameg az, hogy többet tud mint egy S7000 mindezt kompakt kivitelben. Mielőtt megkérditek mért adom el, azért mert eladásra hoztam.
MeKrisz Creative Commons License 2004.04.02 0 0 107
Bizony! Szerintem is igencsak a "fels?" kategóriához tartozik, és össze nem hasonlítható PowerShot "A" osztály bármelyik gépével (a "G"- osztályal annál inkább!)

Én még most sem bántam meg, hogy megvettem, mert hihetetlenül magas azoknak a képeknek a száma, amik sikeresek (nincs bemozdulás, nincs zaj, 10x-es zooom hatalmas!!!)

Lord Sage Creative Commons License 2004.04.02 0 0 106
ebay/amazon szerint 499-ért már van a gép, egyik németeknél lévő topictárs pedig 550-es bolti árat mondott
Előzmény: Törölt nick (101)
Canon-is-the-best Creative Commons License 2004.04.02 0 0 105
A G5/Pro1/S50 -el van egy kategóriában, az ún "high end digital cameras" osztályban, közvetlenül a DSLR-ek alatt.

http://www.powershot.com/powershot2/s1is/index.html

Előzmény: Törölt nick (104)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.02 0 0 104
En nem tudom? Azert kerdeztem, de koszi a gyors reagalast!

Ha ez a helyzet akkor azert meg gondolkodom rajta. Ugyanis erdekel. Csak az a bajom, hogy hetente uj tetszik meg! Most eppen ez, meg a Sony V1. Ja es az a hulye Casio Exilim P600-as. Ami azert igen jonak tunik.

Előzmény: Törölt nick (103)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.02 0 0 103
ha az optikát nem nézed akkor szerintem a PSA70es canonhoz áll közel nem?

TIB

Előzmény: Törölt nick (102)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!