Keresés

Részletes keresés

kilenctizenegy Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44178

Mohamed nagybátyja, Abu-Tálib (Allah rohasztotta volna beléje a szart) Damaszkusz és Jemen között kereskedett, főleg tömjénnel, amit Szíria ortodox templomaiban füstöltek el a misék alatt. Mohamedet (Allah tekerte volna nyakára a köldökzsinórt magzat korában) magával vitte, hogy addig se csavarogjon. Az egyik út alatt Boszrában találkoztak egy őrült szerzetessel, aki beoltotta Mohamedet arról, hogy ő lesz az utolsó nagy próféta, a próféták pecsétje. Innentől fogva több se kellett neki!

 

Mohamed később találékony újításokat vezetett be. Kirabolta a karavánokat, háborúzott a tilalmas szent hónapban, mérgezni kezdte a kutakat és a fogjok közül aki első szóra nem esküdött hűséget neki, azt lemészároltatta, nem törődött a vátságdíjjal. 

Előzmény: hanyattesett (44176)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44177

Itt egy indexes hír, nagyon érdekes kommentárral:

 

Újra drágább lesz a benzin 5 forinttal

 

"Az árváltozást a szakértők a piaci folyamatokkal magyarázzák."

http://index.hu/gazdasag/blog/2008/02/18/ujra_dragabb_lesz_a_benzin_5_forinttal/#comments

 

:-)

 

Okos szakértők. Reméljük jól megfizetik őket.

hanyattesett Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44176
Mohamed próféta (Allah áldása legyen vele) is a távolsági árúszállításban biznicelt egy ideig. Mint kereskedő és mint rabló is. A távolsági árúszállítás mindörökre fennmarad, amíg kell tea, kakaó és kávé.
Előzmény: kilenctizenegy (44175)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44175
Az teljesen nyilvánvalóan őrült elképzelés, hogy a közlekedés és a távolsági áruszállítás nem fog üzemelni, de az internet igen. Ilyet csak netfüggő armageddonisták gobdolhatnak komolyan...
Előzmény: nájckingdom (44170)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44174

"hárommilliárd autóra számítasz 40 éven belül "

 

Az egész Föld viszonylatában és csak akkor, ha az olajat sikerül meghaladnunk. Akkor is így gondoltam és most is. A hárommilliárd némileg túlzás, de kettő biztosan lesz 2045 és 50 között, ha nem jön az armageddon. Az armageddonra kb. 5%-ot jósolok. 

 

"2-4 évnél tovább nem tart a válság"

 

A gazdasági recesszó. Vagyis 9 negyedév nem lesz folyamatosan, ami visszaesést hoz.

 

"mindenki bízik a dollárban"

 

Jelenleg igen. Azt magyaráztam éppen ebben a hozzászólásban, hogy a dollár világpénz jellege mit jelent. Ettől még van, aki az árfolyam csökkenésére spekulál, de ez mindig is így volt.

 

"az arab országok olajbevételei elapadnak"

 

Ha az olajat sikerül helyettesítőkkel felváltani. Szövegkörnyezet!!!

 

"az olajtermelők drasztikusan csökkenteni fogják az árakat "

 

Nem az árakat, hanem a saját profitrátájukat. Akkor, ha azt látják, hogy a helyettesítők előretörése és/vagy az energiafogyasztás csökkenése miatt az olaj magas áron nem versenyképes. Itt egy csomó "ha" van, amit előzékenyen mellőztél.

 

"a tőzsde nem fog reagálni az olajár emelkedésére "

 

Olvasd el még egyszer az egész mondatot és tengernyi agysejted kicsiny részét csoportosítsd át a szövegértésre!

 

Az etanol gyors előretörésével kapcsolatos gondolataimat felülvizsgáltam, mint alább írtam. Egyébként azt te sem tagadhatod, hogy van olyan olajár, ahol a dolog átlendül, ha az etanol EROEI értéke egy feletti, de ez az ár magasabban van, mint ahogy egy éve kinézett.

 

"az energiaszektor nagyobb megrázkódtatások nélkül, magától átalakul "

 

Nem nagyobb megrázkódtatások nélkül és nem magától, de piaci viszonyok között is át fog alakulni. Kérdés, hogy a végén mibe fog kerülni az energia és merre fog tartani az ára.

 

"egyre több jele van, hogy az olajáremelkedés nem tart sokáig"

 

Azt írtam, hogy ilyen ütemben sokáig nem tarthat, mert visszaveti a keresletet. Vagy úgy, hogy belépnek a helyettesítők, vagy úgy, hogy recessziót generál. Azóta már te is eljutottál oda, hogy az ár az olaj esetében is visszahat a keresletre.

 

"de én 10 fillért nem adnék a te előrejelzéseidért"

 

Már megbocsáss, de ez kölcsönös. 2009-ben kiderül.

 

"Vagy azt akarod mondani, hogy a mesterségesen emelik = mesterségesen csökkentik?"

 

Elég ócskán manipulálod az elhangzottakat. Azt állítottam a 26503-ban, hogy ha a helyettesítők elkezdik kiszorítani az olajat, akkor hogyan fognak reagálni az olajtermelők. Most meg azt írtam le, hogy most mit csinálnak, mert most még nem indult meg a kiszorítás komolyan. Ez utóbbival egyébként te is egyetértettél, ha nem tévedek.

 

 

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (44162)
hanyattesett Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44173
Annak idején egy közepes városban internet gyakorlatilag az akadémiai gerinchálózatra csatlakozott gépekből állt. Az, hogy tízezrek leszakadnak a hálózatokról, az az Internetet nem teszi tönkre. ATOMTÁMADÁSRA tervezték. Részei lehalhatnak, de az egész nem.
Előzmény: nájckingdom (44172)
nájckingdom Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44172
De ő ezer fronton támadó ellenségről ír. Pl. lopják a kábelt, nem lesz melós, aki kimenjen megjavítani, stb.
Tippem, hogy globális telekommunikációval az átlagembernek már nem kell számolnia a ventillátorba történő szarbecsapódás után. Ami persze nem egy egyszeri esemény, hanem hullámokban érkező szarvihar, átmeneti szélcsendekkel.
Előzmény: hanyattesett (44171)
hanyattesett Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44171
Láttam én már 50 százalék feletti csomagvesztést is a hőskorból. Legfeljebb a filmletöltésre kitalálnak valami jobb módszert, mert ez viszi a sávszélességet. Nem csak a kalózkodásra gondolok, hanem arra az álomra is, hogy ne legyen adathordozó az embereknél, mindent töltsenek le - a TV-t is.
Tudjafranc, az viszont biztos, hogy az Internet igen kis sávszélességekkel is működik.
Előzmény: nájckingdom (44170)
nájckingdom Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44170
Az utóbbi napokban leállás volt a LATOC vitafórumán, Matt Savinar úgy véli azért, mert ahogy romlik a helyzet és a hangulat a világon, egyre nagyobb tömegek keresik az Olajcsúcs-híreket és ezen belül az ő fórumát, mint ez egyik vezető helyet a Google szerint. A tömeges rohamot nem bírják a szerverek. Az erről folyó vitában ajánlom az egyik kanadai nagy telekom cégnél dolgozó fórumtag hozzászólását, véleménye beleillik az öszképbe, hogy az infrastruktúra roskadozik és az Internet nemigen élheti túl a Nagy Válságot:
The big-picture significance of our recent outage
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44169

Kishírek a nagyvilágból:

 

Harminc év után bankot államosít London

http://index.hu/gazdasag/vilag/noro080218/

 

Temetői hangulat az USA-ban

http://index.hu/gazdasag/vilag/usbiz080218/

 

 

Azt hiszem, kezd tetőfokára hágni a bizalom, ahogy a társadalom tagjai is azt érzik, hogy a világ önmagától túljut azon a válságon, ami tulajdonképpen fellendülés.

Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44168
Szerintem ennek egy kissé alaposabban kéne nekifutnod...
Előzmény: berci222 (44167)
berci222 Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44167

 

100% olajbol az energiarendszer önfogyasztasa miatt elhasznalodik kb. 30% (pl. az USA-ban 27%). A katonai görcsöles, politikai korruptsag költsegeit  nem szamolva.

 

Tehat 70%-bol lehet kiindulni, hogy mi keletkezik (az eredmeny egy kicsit valojaban több, a molekulak atalakitasa miatt).

 

Az alkoholt/biodieselt viszont ott termelik, ahol felhasznaljak (jobb esetben), nem kell finomitani,... Viszont az öszinteseg kedveert le kellene vonni a termeles energiaigenyet.

 

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (44166)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44166

Ja. És be is jelentettem 3 hozzászólással később, hogy "ezt nagyon elbasztam". Ugye?

 

Nem az a probléma, hogy kilenctizenegy vagy akárki más téved, hanem az, hogy folyamatosan ragaszkodik hozzá, hogy ő aztán mindig ugyanazt mondja és mindig igaza van, amikor egyértelműen nemhogy 'mást' mond, hanem a szöges ellentétét valaminek. Én meg azt a következtetést vontam le, hogy a napenergiának alaposabban utána kell néznem, mielőtt faszságokat írok róla.

 

Ez nem pont ugyanaz a hozzáállás szerintem.

Előzmény: berci222 (44164)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44165

Egyébként az Ödön az szerintem egy cuki név. :-)

 

Itt a finomítói nyereség magyarázata... De miért nem teszel bele egy kis erőfeszítést te is? Ne pont abban állj le vitatkozni, amiről tényleg fogalmad sincsen. Én sem vitázom veled az arab kalifátusok tündökléséről és bukásáról - nem értek hozzá. Miért pont az olajtermelésről akarsz vitát nyitni?

 

 

"Refinery gain is the increase in volume that occurs when heavy molecules in crude oil are broken up during the refining process into lighter molecules in refined products such as gasoline, diesel and jet fuel. The lighter molecules take up more space, but of course contain the same energy or heat value. Because the United States has highly sophisticated refineries, with a greater share of light products output, the volumetric gain is greater in the U.S. than elsewhere. When oil is measured in tons, there is no refinery gain reported."

 

http://www.hunton.com/files/tbl_s47Details/FileUpload265/1663/Trench-Role_of_Energy_Pipelines_and_Research-Legal_Roundtable-11-29-2006.pdf

 

Mivel én hordóban számoltam mindent, számolnom kellett a finomítói nyereséggel. Ha tonnában számoltam volna, nem kellett volna szőámolnom vele. A módszer szabadon választható, csak fejben kell tartani, hogy mit szabad és mit kell hozzáadni és mit nem szabad.

Előzmény: kilenctizenegy (44161)
berci222 Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44164

 

Itt mondtad.

 

Irod es szenvedelyesen piszkalgatod 911-et.

 

Te meg a ket nappal ezelötti vitaindito beirasodban (44014-es pont) rossz adatbol indultal ki, rossz vegerteket celoztal meg, rossz dinamikat valasztottal es rossz következtetesre jutottal.

 

Es utana boldogan levontad a megsemmisitö következtetest.

 

Es lefitymaloan bejelentetted:

 

"Ez egy nagyon optimista becslés. "

 

Lehet, hogy elöiteleteidet te is idönkent leellenörizhetned?

 

"Az elet tanulas es alkalmazkodas." Mondá Lorenz.

 

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (44162)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44163

"Lehet, hogy a te számaid jobbak, de nekem úgy rémlik, hogy a benzinnel és etanollal is működő autók kb. háromnegyede annyit tudnak menni ugyanakkora tank etanollal, mint benzinnel. Ez gyanúsan egybeesik a te általad használt 0.75-ös szorzóval, csakhogy te a nyers kőolajra számoltad, nem a benzinre. Ez pedig - csúsztatás."

 

 

Nézd... már megint belefutottál valami csúnyába. Ha benzinre számolom, akkor a helyzet jelentősen rosszabb lenne:

 

"Since the density of ethanol is 0.789 grams per cubic centimeter, the energy density of ethanol is 26.8 megajoules per kilogram.  This compares rather unfavorably with gasoline at 45 MJ per kilogram"

 

 

Hidd el, nem csalok a számokkal. Sőt, ahol lehet, az optimista verzió felé hajlik a kezem.  

 

 

 

Előzmény: kilenctizenegy (44161)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44162

A gyűjtemény a következőket tartalmazza:

 

  • hárommilliárd autóra számítasz 40 éven belül
  • 2-4 évnél tovább nem tart a válság
  • nagyon bíztatóak a jelek
  • mindenki bízik a dollárban
  • az olajtermelők drasztikusan csökkenteni fogják az árakat
  • az arab országok olajbevételei elapadnak
  • a tőzsde nem fog reagálni az olajár emelkedésére
  • az etanol rövid időn belül kiszorítja a benzint
  • az etanol és a biodízel leverik az olaj árát
  • az energiaszektor nagyobb megrázkódtatások nélkül, magától átalakul
  • egyre több jele van, hogy az olajáremelkedés nem tart sokáig

 

 

Hát ezeket mondtad a témában az elmúlt 1 évben. Ha szerinted ez 'spot on' előrejelzés, akkor nem szóltam... de én 10 fillért nem adnék a te előrejelzéseidért.

 

Egyébként a válogatás arról szólt, hogy azt kérted nájckitól, tegye be, hogy hol mondtál azzal ellentéteset, hogy szerinted az olajtársaságok 'mesterségesen tartják magasan az árat'.

 

Nos:

 

kilenctizenegy válasz | megnéz | könyvjelző 2007.07.16 23:37:19 © (26503)

A folyamat már javában tart, mostanában kezd látványossá válni. Az E85 úgy szorítja ki a benzint rövid időn belül, ahogy húsz éve az ólommentes az ólmozottat. A biodízel meg a dízelolajat.Én attól félek inkább, hogy az olaj iránti kerelet lecsökkenésére az olajtermelők az árak mesterséges csökkentésével fognak reagálni, és ezzel komolyan elnyújtják az átállást.

 

 

Itt mondtad.

 

Vagy azt akarod mondani, hogy a mesterségesen emelik = mesterségesen csökkentik? Harcban állunk Óceániáva és Eurázsia a barátunk? Vagy fordítva? Vagy ez ugyanaz? A háború béka, a szabadság szolgaság, a tudatlanság erő. Duplagondol, kilenctizenegy elvtárs, duplagondol.

Előzmény: kilenctizenegy (44156)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44161

"Többet. 2-3% közötti a finomítói nyereség."

 

Ezt nem teljesen értem. (Tudom, persze, mert hülye vagyok, és különben is Ödön, vagy kicsoda)

 

Az egymillió tonna egy tömeg-mérőszám, márpedig a finomítás során az anyagmegmaradással nagyjából számolni lehet. Ha pedig a kőolajból kivonnak tömeggel rendelkező nehéz összetevőket, akkor az egymillió tonna köolajból nem több minr egymillió tonna benzin lesz, hanem számottevően kevesebb. 

 

"De ennek semmi köze ahhoz, amit mondtam. Nem benzinre számoljuk az egyenértéket, hanem olajra."

 

Lehet, hogy a te számaid jobbak, de nekem úgy rémlik, hogy a benzinnel és etanollal is működő autók kb. háromnegyede annyit tudnak menni ugyanakkora tank etanollal, mint benzinnel. Ez gyanúsan egybeesik a te általad használt 0.75-ös szorzóval, csakhogy te a nyers kőolajra számoltad, nem a benzinre. Ez pedig - csúsztatás.

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (44160)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44160

Többet. 2-3% közötti a finomítói nyereség.

 

De ennek semmi köze ahhoz, amit mondtam. Nem benzinre számoljuk az egyenértéket, hanem olajra. Számolhatjuk benzinre is, ez nem változtat azon, hogy ha E85-tel dúsított naftát raksz a kocsidba, kevesebbet fogsz tudni vele menni, mintha sima benzint veszel.

 

A táblázataim tartalmazzák az általad említett 'refinery gain' mennyiséget. Éppen ezért tartalmazzák az etanolra vonatkozó energiaegyenértéket is, hogy körtét körtével, almát almával hasonlítsunk össze.

Előzmény: kilenctizenegy (44158)
nájckingdom Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44159
"Amit még fontosnak találunk, hogy félnapi járáson belül legyen egy kisebb város (minimum 10-20 ezer fő, de jobb lenne 20-50 ezres közötti), ahova be lehet menni szolgáltatásokat igénybe venni, illetve ami felvevőpiacként is szolgálhat anélkül, hogy ingünk-gatyánk rámenne a szállításra."

Tréfásan: folyóparti településen vegyél földet, ahol a közeli város-felvevőpiac a folyó mentén lefelé van.
Komolyan: a felvevőpiac város mai, vagy leendő lakosságát nézed?
A tippem, hogy az 5000-20 000 köztieknél nagyjából változatlan lesz a népességszám, bár némi cserélődésel, egyesek mennek vissza a szülőfalujukbam, jönnek helyettük mások pl. Pestről a szülővároskájukba. Az e feletti városoknál létszámcsökkenésre számítok, de pontosabban nem tudok tippelni. Mindenesetre én a max. 30 ezrest vélném még olyan tűrhető közbiztonságúnak, ami ideális, mint körzetközpont és felvevőpiac. A nagyobbak táján hamarabb rabolják el a szállítmányodat, meg oda nem lesz kedved gimnáziumba küldeni a gyerekeidet.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (44153)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44158

"1 millió hordónyi etanol csak térfogatra annyi, energiatartalomra csak 750 ezer hordó olajnak felel meg"

 

Egymillió tonna nyersolajból pedig egymillió tonna benzint tudunk gyártani, vagy ha ügyesek vagyunk, akkor még többet is, ugye?:-)

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (44155)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44157

Ez egy nagyon jó, tömör, érthető elemzés. Kezdőknek, érdeklődőknek is ajánlom. 8 oldal az egész, de a lényeg benne van. A kiadó sem bloggerjózsi, hanem a CIBC World Markets, egy kanadai székhelyű, befektetésekkel foglalkozó cég.

 

Itt az ingyenesen letölthető tanulmány. 2008 januári, friss.

 

http://research.cibcwm.com/economic_public/download/occrept65.pdf

 

kilenctizenegy Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44156

Köszönöm a gyűjteményt, nagyon jól összefoglalja azt, amit azóta is gondolok.

 

Legfeljebb az etanol gyors terjedését illetően vagyok kevésbé optimista, mint akár néhány hónapja, de a lényeg szempontjából mindegy, hogy a helyettesítő termék bioetanol, algaolaj vagy napelemmel, atomenergiával előállított, akkumulátorokba töltött áram lesz-e. A felskálázhatóság mértékén, a költségeken múlik.

 

A lényegen azonban ez nem változtat. Sehol nem írtam azt, hogy olajkitermelés ne peak-elne, vagy hogy az olajár ne állna robbanás előtt (alatt). Azt sem, hogy a dolog ne okozna pénzügyi-gazdasági válságot. (29009) Egyszerűen az egész végső kifutását máshogy látjuk. Még pontosabban a különböző scenáriókhoz más valószínűségeket rendelünk. (27310)

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (44139)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44155

"Szerintem csokkenteni fognak, hogy a kimerulest kovessek."

 

 

A derék szaudarábok azért minden különösebb látható megerőltetés nélkül feltornászták magukat 500 ezer hordóval az év második felében. Gyanítom, van ott még vagy egy millió spare capacity sutyiban. Igaz, a savanyúbb, ócskább fajtából... de szerintem van. Túl gyorsan skáláztak fel fél milliót, gyakorlatilag két héten belül... túl gyors volt ez ahhoz, hogy az legyen az összes.

 

Az egy másik kérdés, hogy:

 

  • ki akarják-e tenni az összes lapjukat az asztalra
  • meg merik-e tenni, hogy mondjuk 100 dolláros ár mellett meglépnek egy csökkentést

 

Igazából Szaud-Arábiának, az OPECnek meg minden olajexportőrnek az az érdeke, hogy az ár emelkedjen, de nekik mindig legyen párszázezer hórdónyi többletük, demonstratív célzattal - bemutatván, hogy ők aztán akármikor emelnek, ha szükség van rá. Rajtuk nem múlik.

 

Egyébként azt beszélik, hogy az irániaknak kevesebb olajuk van, mint amit minden hónapban lekönyvelnek, és hogy egy részét külföldről veszik, aztán eladják, mint a sajátjukat, azt demonstrálandó, hogy ők erős gyerekek. Így aztán jópárszázezer hordónyi olaj kettős könyvelés áldozata mai napság.

 

A megérzésem (meg az oil drum) azt mondatja velem, hogy egyre kevésbé érdekes, hogy melyik ország mit állít a saját kitermeléséről, mert:

 

  • ellenőrizhetetlen, hogy mennyi a tényleges termelése egy országnak
  • egyre több olajat használnak fel ahhoz, hogy kitermeljenek x-et
  • egyre többet használnak fel odahaza.

 

Igazából az exportpiacokat kellene nézni, mert mind az árak mind a mi helyzetünk szempontjából sokkal relevánsabb adatot tartalmaznak, mint a sima kitermelési adatok. Meg hát nem ártana ebergia egyenértékre átszámolni a különféle löttyöket, mert akkor kiderülne, hogy az 1 millió hordónyi etanol csak térfogatra annyi, energiatartalomra csak 750 ezer hordó olajnak felel meg. Kéne csinálni egy energiamennyiségre normalizált, exportmennyiségeket tartalmazó táblázatot, aztán jobban értenénk mindent.

Előzmény: V.4_BlackVoid (44154)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44154
Szerintem csokkenteni fognak, hogy a kimerulest kovessek.

Van egy nagyon nagy kockazat: hirtelen tozsdekrach. Ez betenne az olajarnak, az aranyarnak es a keresletnek.

Remelem kezelni tudjak. En is bizom benne, hogy meg nem iden lesz az SHTF event, de kizarni nem lehet semmit.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (44152)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44153

"Egy baráti tanács: olyat keress, ahol a ház közvetlenül a föld szélén van és ahol ez a ház egy település szélén helyezkedik el. így a házban tartózkodók a kutyáikkal együtt egyúttal őrzik is a földet, másrészt biztonsági szempontból jó, ha nem a pusztában egy tanya."

 

 

Ez a terv. Az érvényben lévő szabályozás miatt nem is igen szabad szántóföldre lakóházat építeni, és mi is faluszélben gondolkodunk, ahol a következő években mód nyílik a terjeszkedésre. Valami erdős rész fontos lenne, lehetőség egy kisebb tóra, gyümölcsösre (méhek)... Aktív keresési fázisba léptem.

 

Amit még fontosnak találunk, hogy félnapi járáson belül legyen egy kisebb város (minimum 10-20 ezer fő, de jobb lenne 20-50 ezres közötti), ahova be lehet menni szolgáltatásokat igénybe venni, illetve ami felvevőpiacként is szolgálhat anélkül, hogy ingünk-gatyánk rámenne a szállításra.

Előzmény: nájckingdom (44149)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44152

Tévedtek 9 hónapot, de a trendeket és a mértéket eltalálták. Mivel az én tippem a világgazdasági válság kibontakozására Q3-Q4 2009, és egyelőre erre az időpontra próbélok tervezni, őszintén remélem, hogy minimum 9 hónapos tévedésben vannak most is.

 

Jut is eszembe: március 5-én menetrend szerinti OPEC tali lesz. Csökkentenek vagy szinten tartanak? (Emelni... hát azt aligha fognak. Norvégia épp tegnap jelentette be, hogy szerintük is "elég olaj van a piacon".) Szóval mire számítasz?

 

Nekem az a tippem, hogy ha február végére 90 és 95 között (vagy 90 alatt) lesz az olaj, akkor csökkenteni fognak, ha 95 felett marad, akkor szinten tartanak. Növelni... hát arra nem számítok.

Előzmény: V.4_BlackVoid (44151)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44151
Van ami bejott nekik, van ami nem. Az USD-re vonatkozo joslatok nem jott be, nem gyengult annyit a dollar. A tozsdei bukasokat sokkal elobbre jeleztek mint ahogy bekovetkezett.
Ami viszont abszolut bejott nekik: recesszio indul az USA-ban, nyartol napi 1 ingatlanos ceg fog bedolni.

Tavaly ilyenkor kb. 20 -on allt ez a szamlalo, azota tobb mint 200 db ingatlanos ceg szunt meg, hagyta abba az ingatlanozast vagy ment csodbe.
http://ml-implode.com/

Munkanaponkent nyar ota kijon az 1 / nap.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (44148)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44150
Az igazi elemzeseik fizetosek. Szerintem mindig kicsit tul koranra josoljak a balhekat.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (44142)
nájckingdom Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44149
Egy baráti tanács: olyat keress, ahol a ház közvetlenül a föld szélén van és ahol ez a ház egy település szélén helyezkedik el. így a házban tartózkodók a kutyáikkal együtt egyúttal őrzik is a földet, másrészt biztonsági szempontból jó, ha nem a pusztában egy tanya. Szerintem ilyen adottságú ingatlanok találhatók. Engem meglepett, hogy vidéki kisvárosokban belvárosszéli házakhoz néha mekkora kert tartozik. Ettől nagyobb, többhektáros birtokok is lehetnek rajta levő házzal, gazd. épületekkel egy település szélén, néha nem is olyan kicsién. 5 ezres felett már ideális, ha depressziós térség, akkor ez nem jelent magas árat. Amint több hasonló kitelepülő lesz, a cigányok aránya csökkeni fog e depressziós térségekben. Helyesebben nem cigányt értek alatta, nehogy valaki rasszizmusra gondoljon, hanem a társadalom értékrendjét el nem fogadó peremhelyzeti csoportra, bőrszíntől függetlenül.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (44148)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!