Keresés

Részletes keresés

endrepp Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153297

A lehűlő felületeken a felfűtés alatt feldúsulnak az illékony(abb) komponensek, így kerülhet túlsúlyba a KP-hez képest.

Előzmény: körte51 (153294)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153296

Ez, így ebben a formában nem igaz! Szét lehet választani, csak nem a pálinkafőző berendezésekben. 

Megintcsak a munkahelyemre tudnék hivatkozni. 2-5% metanol, 60-65% etanol, 32-35% víz elegy szétválasztásához 24 buboréksapkás tányér a kolonnában, a 23. tányér visszafolyó ágán 4 tányéros segédkolonna. Így 100%-ban kinyerhető volt a metanol.

Előzmény: körte51 (153294)
sogi01 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153295

Mikor tudom újra megosztani? 

Előzmény: Törölt nick (153283)
körte51 Creative Commons License 2018.10.30 0 1 153294

Igen,de nem a forráspont a lényeg, mert a cefre forráspontját kell nézni az pedig jóval magasabb. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a különböző forráspontokat nézzik, sőt előadásokon is sokat hallom, nem a forrás a lényeg,  hanem a gőz szétválasztás a visszahűtés miatt! Nem lehet szétválasztani a metilt az etiltől végig jön, hiába kisebb a forráspontja! 

Előzmény: Jocó0423 (153293)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153293

Nyilván dúsul az előpárlatban mert vagy 3 fokkal alacsonyabb a forráspontja.

Előzmény: körte51 (153290)
zsorsz Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153292

Aktivszénnel tudod kiszedni,persze az aromáknak is annyi. Likőr alapanyagnak még jó.

Előzmény: Hostya (153289)
körte51 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153291

" A metanolból eszerint gyümölcsfajtól függően 1000-1350 g/hl abs etanol a megengedett érték."

Előzmény: körte51 (153290)
körte51 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153290

g/hl  a mértékegység és én 1000 határt tudok.  Azt tudnunk kell, hogy némileg feldúsul az előpárlatban a metil. 

Előzmény: obsitos3 (153286)
Hostya Creative Commons License 2018.10.30 -1 0 153289

Sziasztok!

 

Egy gyors kérdés:

Mit lehet kezdeni a kozmás alszesszel..? (kb. 3  liter)

- Nem öntöttem hozzá  a többihez, mert tudom hogy "átjön" a kozmás íz a pálinkába.

- Ha a kozmás alszeszt beleöntöm a még ki nem főzött cefrébe, akkor is átjön?

- Vagy öntsem ki a lefolyóba...  (sajnálnám, mert birs..)

 

obsitos3 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153288

Kösz.Akkor más oka van,hogy az EP-ben több volt.

 

Előzmény: cloaked (153287)
cloaked Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153287

A mértékegység g/hl, 100% alkoholra számolva. 1000 g/hl az 10 000 mg/l, azaz 1% m/v.

 

Igazából nem 1000 g/hl a megengedett, mert ez alól majdnem minden fontosabb gyümölcs kivételt képez... tehát többnyire 1200 vagy 1350 g/hl alapanyagtól függően. (Gyümölcstörköly-párlatnál pedig az 1500-at is megengedik.)

Előzmény: obsitos3 (153286)
obsitos3 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153286

Nem írtad,hogy a megengedett mennyiségnek mi a mértékegysége,én meg nem tudom,de ha pl. mg/L,akkor minden stimmel.Az előpárlatban kevés víz van,ami ugye nem tartalmaz metilt.A középpárlat viszont már hígítástól függően 40-50 %-ot,a kevesebb alkoholban pedig kevesebb a metil is.

Előzmény: körte51 (153270)
barkócza Creative Commons License 2018.10.29 0 2 153285

Szinte nélkül. 100%-ig ki van zárva.

Előzmény: kopasz szuzukis (153279)
körte51 Creative Commons License 2018.10.29 0 0 153284

Hasonlóan gondolom én is!

Előzmény: kopasz szuzukis (153279)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.29 0 0 153283

Szolgálati közlemény!

 

A reggeli linkgyűjtemény frissítés miatt felfüggesztve.

 

atís48 Creative Commons License 2018.10.28 0 0 153282

Nem tudom mi a véleményetek róla,de nálam a 100-as főzőnél egy 7,5 m-es  18 mm átmérőjű  vörösréz cső van behajlítva egy 25 liter térfogatú tartályba ,amely alulról egy kis szivattyúval van megtáplálva,egy átfolyás szabályzó szelepen keresztül.Egy 240 literes 13 C° fokos kútvízzel töltött tartályból.Soha nem voltak hűtési gondok!... A hűtővíz lassú átfolyásnál is 17-20 C°-fok között tartja a kifolyó párlat hőmérsékletét.   Ezzel nem azt akarom mondani,hogy ne a 22-esből építsük a hűtőt,mert ha egy új hűtőt építek valaha én is azt a méretet fogom választani,mert szeretek mindent egy kicsit túlméretezni,az a biztos.

Előzmény: evodia2010 (153281)
evodia2010 Creative Commons License 2018.10.28 0 1 153281

endrepp Creative Commons License 2018.10.28 0 0 153280

Nem szükséges ilyen vastag hűtőcső 50-60 literes főzőhöz, 15-ös elég, esetleg a függőleges szakasz lehet 22mm és a vízszint alatt szűkül 15-re.

A táblázat a reggeli hivatkozások között található Gyakorlati pálinkafőzés anyag végén található.

Előzmény: vandox4 (153277)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.10.28 0 5 153279

Szinte 100%-ig kizárt, hogy valaki, valakik a rézelejétől akut mérgezést kapjanak, amelyik pár órán belül halálos kimenetelű. A metanol-mérgezésnél is legalább 1 nap, mire fatálisra fordul a mérgezett állapota. És igencsak katasztrofális minőségű cefre kell ahhoz, hogy 3 emberre való szutykot kinyerjenek belőle.

Hasonló a többi káros anyag expozíciós ideje. Szerintem is inkább széndioxid-mérgezés volt.

Előzmény: körte51 (153269)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.28 0 0 153278

Egyik fórumtárs belinkelt egy táblázatot ami segítség lehet a méretezéshez. Ha van időd visszakeresni nézd át.

 

 

Előzmény: vandox4 (153277)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.28 0 0 153277

A 28-ast nagyon leszűkítené. Inkább 22-es kellene. 

Előzmény: Taki29 (153276)
Taki29 Creative Commons License 2018.10.28 0 0 153276

Kösz !

 

Főző kb 55-60 liter  , páracső 28mm külső átmérő.

 

 

Előzmény: vandox4 (153275)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.28 0 0 153275

Alkalmasnak alkalmas, de inkább a főző és páracső mérete határozza meg.

Előzmény: Taki29 (153273)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.28 0 1 153274

Nekem karcsú az az átmérő.

Előzmény: Taki29 (153273)
Taki29 Creative Commons License 2018.10.28 0 0 153273

Üdv Urak !


Azt kérdezném , hogy az alábbi rézcső alkalmas-e hűtő készítéséhez ?

 

http://www.szatmari.hu/termekek/fo_futes/szerelvenyek/csovek_csorendszerek_idomok/rez_cso/rezcsovek/rezcso_carbon_klima_green_12x1_50fmtek

 

A tekeréséhez valami tanács ?

 

 

obsitos3 Creative Commons License 2018.10.28 0 4 153272

Ezen a helyen már többször volt téma a metil,komoly emberek írták le,hogy desztillációval nem választható el az etiltől,vagyis a rézeleje (előpárlat) nagyjából hasonló mennyiségben tartalmazza,mint a kész pálinka,vagyis nem a főzéstől,elválasztástól függ a mennyisége,hanem a gyümölcs fajtájától,cefrézéstől.Ez persze nem azt jelenti,hogy igyunk EP-t,de amit a hírekben leírtak,az cseppet sem tükrözi a valóságot.

Előzmény: körte51 (153270)
körte51 Creative Commons License 2018.10.28 0 3 153270

Én egyszer a rézelejét és előpárlatot beküldtem vizsgálatra és annak a metilje is alatta volt a megengedett értéknek. 1000 a megengedett és 600 volt a rézeleje és az előpárlat. A középpárlat 300.  Ebből a vizsgálatból az vonható le, hogy ha semmit nem veszünk el az elején akkor sincs semmi veszélye a fogyasztásnak metil tekintetben. Az etil acetát volt sok a vizsgált során a rézeleje és előpárlatban  ,de attól sem lehet meghalni. 

 

Előzmény: körte51 (153269)
körte51 Creative Commons License 2018.10.28 0 1 153269

Lehetségesnek tartod, hogy valakik a rézelejétől halálos mérgezést kapjanak? És nem hetekig szenvednek ,hanem azonnal életüket vesztik?

Előzmény: kopasz szuzukis (153267)
evodia2010 Creative Commons License 2018.10.27 0 0 153268

Köszönöm. Lehet elvesztem már az átmérők közt...

22-es ajánlás elfogadott volt itt (minimumként) a százasra, nem tudom a 28-ast honnan vettem épp.

Páracsőnek néztem milyen lenne (mennyibe kerülne) 42-es vagy 35-ös.

A fittingek horror áron vannak nagyobb átmérőnél.

35/22-esetén kell átmeneti 28-as szakasz vagy hűtőnél válthat egy lépésben?

 

Cefrémmel hétfőn megyek rendes főzdébe, így alakult.

Megvárom az eredményt, gondolom kapok egy gyorstalpaló oktatást is.

Meglátom elkap-e a hangulata :)

Előzmény: kopasz szuzukis (153267)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.10.27 0 0 153267

100litereshez a 22-es hűtőcső határeset. Ha azt vesszük alapul, hogy a főzdék 400/500 literes üstjéhez 76-os csövet használnak, akkor az arányok alapján a 100-ashoz 25-ös cső kellene (a keresztmetszeteket kell figyelembe venni, nem az átmérőt).

De, ha a páracsövet 28-asból készíted, akkor jó lesz a hűtőnek a 22-es. 

A jófogáson láttam készre tekert (asszem 375mm-es ármérőre) 5m hosszú csövet, emberi áron.

Előzmény: evodia2010 (153261)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!