Ez, így ebben a formában nem igaz! Szét lehet választani, csak nem a pálinkafőző berendezésekben.
Megintcsak a munkahelyemre tudnék hivatkozni. 2-5% metanol, 60-65% etanol, 32-35% víz elegy szétválasztásához 24 buboréksapkás tányér a kolonnában, a 23. tányér visszafolyó ágán 4 tányéros segédkolonna. Így 100%-ban kinyerhető volt a metanol.
Igen,de nem a forráspont a lényeg, mert a cefre forráspontját kell nézni az pedig jóval magasabb. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a különböző forráspontokat nézzik, sőt előadásokon is sokat hallom, nem a forrás a lényeg, hanem a gőz szétválasztás a visszahűtés miatt! Nem lehet szétválasztani a metilt az etiltől végig jön, hiába kisebb a forráspontja!
A mértékegység g/hl, 100% alkoholra számolva. 1000 g/hl az 10 000 mg/l, azaz 1% m/v.
Igazából nem 1000 g/hl a megengedett, mert ez alól majdnem minden fontosabb gyümölcs kivételt képez... tehát többnyire 1200 vagy 1350 g/hl alapanyagtól függően. (Gyümölcstörköly-párlatnál pedig az 1500-at is megengedik.)
Nem írtad,hogy a megengedett mennyiségnek mi a mértékegysége,én meg nem tudom,de ha pl. mg/L,akkor minden stimmel.Az előpárlatban kevés víz van,ami ugye nem tartalmaz metilt.A középpárlat viszont már hígítástól függően 40-50 %-ot,a kevesebb alkoholban pedig kevesebb a metil is.
Nem tudom mi a véleményetek róla,de nálam a 100-as főzőnél egy 7,5 m-es 18 mm átmérőjű vörösréz cső van behajlítva egy 25 liter térfogatú tartályba ,amely alulról egy kis szivattyúval van megtáplálva,egy átfolyás szabályzó szelepen keresztül.Egy 240 literes 13 C° fokos kútvízzel töltött tartályból.Soha nem voltak hűtési gondok!... A hűtővíz lassú átfolyásnál is 17-20 C°-fok között tartja a kifolyó párlat hőmérsékletét. Ezzel nem azt akarom mondani,hogy ne a 22-esből építsük a hűtőt,mert ha egy új hűtőt építek valaha én is azt a méretet fogom választani,mert szeretek mindent egy kicsit túlméretezni,az a biztos.
Szinte 100%-ig kizárt, hogy valaki, valakik a rézelejétől akut mérgezést kapjanak, amelyik pár órán belül halálos kimenetelű. A metanol-mérgezésnél is legalább 1 nap, mire fatálisra fordul a mérgezett állapota. És igencsak katasztrofális minőségű cefre kell ahhoz, hogy 3 emberre való szutykot kinyerjenek belőle.
Hasonló a többi káros anyag expozíciós ideje. Szerintem is inkább széndioxid-mérgezés volt.
Ezen a helyen már többször volt téma a metil,komoly emberek írták le,hogy desztillációval nem választható el az etiltől,vagyis a rézeleje (előpárlat) nagyjából hasonló mennyiségben tartalmazza,mint a kész pálinka,vagyis nem a főzéstől,elválasztástól függ a mennyisége,hanem a gyümölcs fajtájától,cefrézéstől.Ez persze nem azt jelenti,hogy igyunk EP-t,de amit a hírekben leírtak,az cseppet sem tükrözi a valóságot.
Én egyszer a rézelejét és előpárlatot beküldtem vizsgálatra és annak a metilje is alatta volt a megengedett értéknek. 1000 a megengedett és 600 volt a rézeleje és az előpárlat. A középpárlat 300. Ebből a vizsgálatból az vonható le, hogy ha semmit nem veszünk el az elején akkor sincs semmi veszélye a fogyasztásnak metil tekintetben. Az etil acetát volt sok a vizsgált során a rézeleje és előpárlatban ,de attól sem lehet meghalni.
100litereshez a 22-es hűtőcső határeset. Ha azt vesszük alapul, hogy a főzdék 400/500 literes üstjéhez 76-os csövet használnak, akkor az arányok alapján a 100-ashoz 25-ös cső kellene (a keresztmetszeteket kell figyelembe venni, nem az átmérőt).
De, ha a páracsövet 28-asból készíted, akkor jó lesz a hűtőnek a 22-es.
A jófogáson láttam készre tekert (asszem 375mm-es ármérőre) 5m hosszú csövet, emberi áron.