1) Ezt cáfolom. Látam elég sok koszos pincét (Szekszárdon is), ahol szabadon volt a dugó teteje. A pemész a levegőből telepszik rá. Ezzel együtt abban is lehet valami, amit mondasz, hogy a kapszula alatt is megtelepszik a penész...
A lényeg, hogy ez technológiai hiba, mert higiéniás hanyagság.
"maga a dugó enyhén, de már a homeopátiás mértéket meghaladó módon (ami azonban nem jogosít fel cserére a kereskedőnél!) a szürke pincepenész nyomait mutatja. Tehát későn kapszulázták le a bort dugózás után, volt ideje meglepni a penésznek a palackot. Maga a dugó jó minőségű tömör parafa, ami simán megvédte volna a bort, de így maga a hanyag termelő (?) vagy a palackozó (?) tette tönkre az italt. "
Na ez az a mondat ami legalább két ordas baromságot tartalmaz.
1) Ahogy leírtam már korábban épphogy a korai kapszulázás az ami a kapszula és a dugó közötti penészesedést elősegíti, illetve elrejti. Ameddig nincsen kapszula a palackon addig jobban is szellőzik a dugó felszine és az esetleges penészesedést a szállítás előtt észre lehet venni.
2) A dugó penészesedése abban a mértékben és módon ahogy az általad csatolt fotó mutatja _NEM_ teszi tönkre a bort.
Most ne lovagoljunk már a szavakon, légyszí! Pont Tőled nem ezt várnám.
Nézd, miután bármit írok, heves ellenkezésbe fajul, ezért ritkán fejtem ki pontosan, mire is gondolok. Ehhez a témához ismerni kellene, tapasztalni, kóstolni, milyen is egy kezdődő dugós bor. Ha már teljesen dugós, azt egy óvodás is felismeri, ugyanígy, ha nem az. Volt szerencsém pár kezdődő dugós borhoz, ami különösen érzékeny probléma kereskedelmi szempontból. Pont azért, mert vannak, akik tapasztalatlanságból nem képesek felismerni a jelenséget. Kellemetlenné akkor válik, ha a kereskedő nem érzi a penész nyomait, vagy nincs lehetőség a cserére.
Szóval, ha már éppen megindult a penészedés a dugón, akkor - bár a bor még nem hibás - elkezd vékonyodni a bor, és szépen lassan eltűnnek az ízanyagok. Totális összeomlást könnyű detektálni, de az csak a folyamat végére alakul ki. A kezdődő dugóssághoz kóstolni kell párhuzamosan egészségesen is, és a csírájában meglévő tünettel is a bort. csak így lehet megítélni.
Egy alkalommal a BT-nél 3 ugyanolyan Rioja-t bontottak fel, mind kezdődő dugósságot mutatott (a bolt melletti kávézóban szoktunk fogyasztani - sokat.). Miután ismertük bort egészséges állapotában, nem kellett nagyon győzködni az eladót...
Ha ez Neked már megvolt, akkor bocs. Ha nem, akkor megint hülyeséget írtál...
Nézd, bármit lehet itt írni, elbírja a képernyő. Elébb-utóbb nyilván akad majd olyan is, aki azt állítja, hogy konkrétan az a paraszt Frittmann rohadt mandarinból erjeszti a kékfrankost...
Amúgy BZolival értek egyet: a konkrét dugón látható "jelek" és az általad vélelmezetten gyenge minőségű beltartalom között aligha erős az összefüggés.
Nekem meg ez egy jó bor az áráért, igaz, nem Riedelből ittam.
Ez tényleg kicsit erősre sikeredett... na mindegy. A "paraszt" helyett bortermelőt írhattam volna, bár Szekszárdon ez a kettő gyakran együtt jár. A lényegen nem változtat. A bor szar volt, a dugó penészes, és ez nem véletlen.
A palackozott bort mindig a szállítás előtt kapszulázzuk. A dugó felszine, természetes anyag és a tárolópincék hűvös és relatíve párás környezet. Ezért a dugó felszine hajlamos a penészesedésre. A kapszulázáskor és a cimkézéskor szoktuk félretenni azokat a palackokat amik problémásak. Ha a palackozás után egyből kapszulázunk akkor is bepenészedhet a dugó felszine, csak a kapszulától ezt nem látnánk a szállítás előtt.
Amúgy ez a penész csak látványban rossz. Egy jó minőségű és hosszú dugó akár 1-2 centit is lehet teljesen átrohadva, akkor is megvédi a bort. A ronin_s8 által mutatott dugóval ránézésre semmi probléma nincsen.
- kezdődő dugósság nincs, a parafa vagy fertőzött a TCA-val vagy nem.
- palackos pince- érlelésnél nem teszünk rögtön kapszulát rá, a felületi penészt nem érezheted a pohárból, még ha Riedel Sommelierből iszod is - akkor sem.
- szekszárdi joviális parasztozással magadról állítottál ki sutyeráksági bizonyítványt, akkor is, ha esetleg hibás bort vettél.
Ahogy a fotón is látszik, kezdődő penészes rothadás a dugó felszínén. Maga a dugó enyhén, de már a homeopátiás mértéket meghaladó módon (ami azonban nem jogosít fel cserére a kereskedőnél!) a szürke pincepenész nyomait mutatja. Tehát későn kapszulázták le a bort dugózás után, volt ideje meglepni a penésznek a palackot. Maga a dugó jó minőségű tömör parafa, ami simán megvédte volna a bort, de így maga a hanyag termelő (?) vagy a palackozó (?) tette tönkre az italt. Felmerül a kérdés: egyáltalán ez a sok szekszárdi joviális paraszt képes-e egyáltalán bármiféle technológiai fegyelem betartására, vagy csírájában tesznek tönkre bármilyen terméket..? Nem is szeretnék belegondolni, a pincében mi történik...
A bor - a kezdődő dugósság következményeként vékony, ízetlen, de még érzékszervi úton nem tettenérhetően beteg. Semmiféle fajtajelleget nem lehet felfedezni benne, mindössze egy iható - maximum egy magyarországi "ház bora" titulust érdemlő - asztali lőre kategóriába fér bele.
Tiffán 2011-es Villányi Pinot noir-ja egy teljesen átlagos bor, ami sem hibáival, sem beltartalmi értékeivel nem tűnik ki. Keresem benne az értéket, de csak az jut eszembe, hogy legalább nem kell kiöntenem. Sem tipikus Pinot jegyek nicsenek benne, sem szarvashibák. Ez a tudás 3 ezer forintért több, mint kevés...
Kiegészítésként a 2008-as Palo Alto Pinot Noir-hoz, nem nagyon bírja huzamosabb ideig nyitva. másnapra illóssá válik, és elkezd darabjaira esni. Sajnos öreg már, ki tudja, miféle technológiai hiba lehet ennek az oka...?