Keresés

Részletes keresés

Hepci Creative Commons License 2017.04.14 0 2 61399

A másik lehetőség az, hogy te vagy az érzékcsalódásaid rabja.

Pl. meglátod ezt a minimális felületi penészt ---> úgy érzed, hogy a bor szar.

Betöltöd a bort a 6000 forintos pohárba ---> úgy érzed, vastagabb. Vagy vékonyabb. Vagy ibolyaízű. És más színű.

Előzmény: ronin s8 (61398)
ronin s8 Creative Commons License 2017.04.14 0 0 61398

Fogadjátok el, hogy vannak dolgok, amikben tudatlanok vagytok. Így könnyebb lesz megérteni őket...

ronin s8 Creative Commons License 2017.04.14 0 0 61397

Ezt hívják trollkodásnak.

Előzmény: kifli (61396)
kifli Creative Commons License 2017.04.14 0 1 61396

és mennyi a penészes dugó áfája, ha riedel pohárból iszod?

Előzmény: ronin s8 (61395)
ronin s8 Creative Commons License 2017.04.14 0 0 61395

1) Ezt cáfolom. Látam elég sok koszos pincét (Szekszárdon is), ahol szabadon volt a dugó teteje. A pemész a levegőből telepszik rá. Ezzel együtt abban is lehet valami, amit mondasz, hogy a kapszula alatt is megtelepszik a penész...

A lényeg, hogy ez technológiai hiba, mert higiéniás hanyagság.

 

2) Ezt én jobban tudom - ezek szerint.

Előzmény: BZoltan (61394)
BZoltan Creative Commons License 2017.04.14 0 0 61394

Csak, hogy tisztázzuk a kérdését...

 

"maga a dugó enyhén, de már a homeopátiás mértéket meghaladó módon (ami azonban nem jogosít fel cserére a kereskedőnél!) a szürke pincepenész nyomait mutatja. Tehát későn kapszulázták le a bort dugózás után, volt ideje meglepni a penésznek a palackot. Maga a dugó jó minőségű tömör parafa, ami simán megvédte volna a bort, de így maga a hanyag termelő (?) vagy a palackozó (?) tette tönkre az italt. "

 


Na ez az a mondat ami legalább két ordas baromságot tartalmaz.

1) Ahogy leírtam már korábban épphogy a korai kapszulázás az ami a kapszula és a dugó közötti penészesedést elősegíti, illetve elrejti. Ameddig nincsen kapszula a palackon addig jobban is szellőzik a dugó felszine és az esetleges penészesedést a szállítás előtt észre lehet venni.

2) A dugó penészesedése abban a mértékben és  módon ahogy az általad csatolt fotó mutatja _NEM_ teszi tönkre a bort.

Előzmény: ronin s8 (61381)
ronin s8 Creative Commons License 2017.04.13 0 0 61393

Most ne lovagoljunk már a szavakon, légyszí! Pont Tőled nem ezt várnám. 

 

Nézd, miután bármit írok, heves ellenkezésbe fajul, ezért ritkán fejtem ki pontosan, mire is gondolok. Ehhez a témához ismerni kellene, tapasztalni, kóstolni, milyen is egy kezdődő dugós bor. Ha már teljesen dugós, azt egy óvodás is felismeri, ugyanígy, ha nem az. Volt szerencsém pár kezdődő dugós borhoz, ami különösen érzékeny probléma kereskedelmi szempontból. Pont azért, mert vannak, akik tapasztalatlanságból nem képesek felismerni a jelenséget. Kellemetlenné akkor válik, ha a kereskedő nem érzi a penész nyomait, vagy nincs lehetőség a cserére. 

Szóval, ha már éppen megindult a penészedés a dugón, akkor - bár a bor még nem hibás - elkezd vékonyodni a bor, és szépen lassan eltűnnek az ízanyagok. Totális összeomlást könnyű detektálni, de az csak a folyamat végére alakul ki. A kezdődő dugóssághoz kóstolni kell párhuzamosan egészségesen is, és  a csírájában meglévő tünettel is a bort. csak így lehet megítélni.

Egy alkalommal a BT-nél 3 ugyanolyan Rioja-t bontottak fel, mind kezdődő dugósságot mutatott (a bolt melletti kávézóban szoktunk fogyasztani - sokat.). Miután ismertük  bort egészséges állapotában, nem kellett nagyon győzködni az eladót...

 

Ha ez Neked már megvolt, akkor bocs. Ha nem, akkor megint hülyeséget írtál...

Előzmény: Hepci (61392)
Hepci Creative Commons License 2017.04.13 0 2 61392

Ezt írod:

"Ez egy dugós, dohos, penészes szar volt. "

Meg írtad ezt is:

"A bor - a kezdődő dugósság következményeként vékony, ízetlen, de még érzékszervi úton nem tettenérhetően beteg"

 

Nyilván nem tudok olvasni.

Frankón.

Ja.

Előzmény: ronin s8 (61391)
ronin s8 Creative Commons License 2017.04.13 -1 0 61391

Viszont frankón nem tudsz olvasni. Viszonylag keveset írtam a borról, mert nem volt mit. Ez egy dugós, dohos, penészes szar volt. 

Előzmény: Hepci (61390)
Hepci Creative Commons License 2017.04.13 0 2 61390

Nézd, bármit lehet itt írni, elbírja a képernyő. Elébb-utóbb nyilván akad majd olyan is, aki azt állítja, hogy konkrétan az a paraszt Frittmann rohadt mandarinból erjeszti a kékfrankost...

Amúgy BZolival értek egyet: a konkrét dugón látható "jelek" és az általad vélelmezetten gyenge minőségű beltartalom között aligha erős az összefüggés.

Nekem meg ez egy jó bor az áráért, igaz, nem Riedelből ittam.

Előzmény: ronin s8 (61389)
ronin s8 Creative Commons License 2017.04.13 -1 0 61389

A fingtól nem lesz penészes egy dugó. 

Előzmény: Hepci (61388)
Hepci Creative Commons License 2017.04.13 0 1 61388

Itt leginkább arról volt szó, hogy halvány fingod sincs a technológiai folyamatokról, mégis azokkal kapcsolatban tettél erős kijelentéseket.

Előzmény: ronin s8 (61387)
ronin s8 Creative Commons License 2017.04.13 -1 0 61387

Ez tényleg kicsit erősre sikeredett... na mindegy. A "paraszt" helyett bortermelőt írhattam volna, bár Szekszárdon ez a kettő gyakran együtt jár. A lényegen nem változtat. A bor szar volt, a dugó penészes, és ez nem véletlen.

Előzmény: Hepci (61385)
BZoltan Creative Commons License 2017.04.13 0 1 61386

A palackozott bort mindig a szállítás előtt kapszulázzuk. A dugó felszine, természetes anyag és a tárolópincék hűvös és relatíve párás környezet. Ezért a dugó felszine hajlamos a penészesedésre. A kapszulázáskor és a cimkézéskor szoktuk félretenni azokat a palackokat amik problémásak. Ha a palackozás után egyből kapszulázunk akkor is bepenészedhet a dugó felszine, csak a kapszulától ezt nem látnánk a szállítás előtt.

 

Amúgy ez a penész csak látványban rossz. Egy jó minőségű és hosszú dugó akár 1-2 centit is lehet teljesen átrohadva, akkor is megvédi a bort. A ronin_s8 által mutatott dugóval ránézésre semmi probléma nincsen.

Előzmény: joskabacsi (61383)
Hepci Creative Commons License 2017.04.13 0 1 61385

Atyagatya... ez erős volt.

Tudálékosságilag és kulturáltsági aspektusból is kimaxoltad magad, mint sutyerák álújságírók írnák Index-címlapra készülődve.

Előzmény: ronin s8 (61381)
kifli Creative Commons License 2017.04.12 0 1 61384

pláne ha pohárra lövik be a bort:D

 

Előzmény: ronin s8 (61380)
joskabacsi Creative Commons License 2017.04.12 0 1 61383

A végéről kezdem:

 

- kezdődő dugósság nincs, a parafa vagy fertőzött a TCA-val vagy nem.

- palackos pince- érlelésnél nem teszünk rögtön kapszulát rá, a felületi penészt nem érezheted a pohárból, még ha Riedel Sommelierből iszod is - akkor sem.

- szekszárdi joviális parasztozással magadról állítottál ki sutyeráksági bizonyítványt, akkor is, ha esetleg hibás bort vettél. 

 

 

 

 

 

Előzmény: ronin s8 (61381)
ronin s8 Creative Commons License 2017.04.12 0 0 61382

 

 

Előzmény: ronin s8 (61381)
ronin s8 Creative Commons License 2017.04.12 -2 0 61381

Vida 2015-ös Szekszárdi Öregtőkék Kadarkája

 

Ahogy a fotón is látszik, kezdődő penészes rothadás a dugó felszínén. Maga a dugó enyhén, de már a homeopátiás mértéket meghaladó módon (ami azonban nem jogosít fel cserére a kereskedőnél!) a szürke pincepenész nyomait mutatja. Tehát későn kapszulázták le a bort dugózás után, volt ideje meglepni a penésznek a palackot. Maga a dugó jó minőségű tömör parafa, ami simán megvédte volna a bort, de így maga a hanyag termelő (?) vagy a palackozó (?) tette tönkre az italt. Felmerül a kérdés: egyáltalán ez a sok szekszárdi joviális paraszt képes-e egyáltalán bármiféle technológiai fegyelem betartására, vagy csírájában tesznek tönkre bármilyen terméket..? Nem is szeretnék belegondolni, a pincében mi történik...

 

A bor - a kezdődő dugósság következményeként vékony, ízetlen, de még érzékszervi úton nem tettenérhetően beteg. Semmiféle fajtajelleget nem lehet felfedezni benne, mindössze egy iható - maximum egy magyarországi "ház bora" titulust érdemlő - asztali lőre kategóriába fér bele. 

A bor a maga 2500,- forintjáért teljes pazarlás. 

 

ronin s8 Creative Commons License 2017.04.12 -1 0 61380

Ez sosem volt vita téma, max. ha valaki felületesen olvasott, félreérthette. 😉

A pohár csak megmutatja a bort...

Előzmény: kifli (61379)
kifli Creative Commons License 2017.04.12 0 0 61379

na végere egyetértünk

Előzmény: ronin s8 (61377)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.04.12 0 1 61378

No, hogy ne csak az ÁFA vitáról legyek itten elhíresülve.

Kíváncsi lennék a borkedvelő társak véleményére szerény csinálmányaim tekintetében :)

 

Ha a velencei tó környékén jártok, akkor előzetes egyeztetéssel szívesen látok fórumtársakat egy kis kóstolásra. Természetesen térítésmentesen :P

Igaz kicsike pince mert tényleg hobbi nekem és a lányomnak. 4 db 220l-es rozsdamentes tartály és jó pár lepalackozott itóka.

Némi pálinka is akad :) meg saját borpárlat is.

 

Vörösborból : 2013-as Cabernet Savignon, 2014-es Cweigelt és Othelo, 2015 és 2016-os kékfrankos.

Rozé: csak 2016-os kékfrankos, ez van gyöngyözőben is.

Fehér:2016-os Irsai Olivér, amit a lányom készített.

ronin s8 Creative Commons License 2017.04.12 0 0 61377

A pohár nem ad hozzá semmi értéket... ;-)

Előzmény: kifli (61376)
kifli Creative Commons License 2017.04.11 0 3 61376

a pohár miatt. próbáld másikból:)

Előzmény: ronin s8 (61374)
ronin s8 Creative Commons License 2017.04.11 0 0 61375

ronin s8 Creative Commons License 2017.04.11 0 0 61374

Tiffán 2011-es Villányi Pinot noir-ja egy teljesen átlagos bor, ami sem hibáival, sem beltartalmi értékeivel nem tűnik ki. Keresem benne az értéket, de csak az jut eszembe, hogy legalább nem kell kiöntenem. Sem tipikus Pinot jegyek nicsenek benne, sem szarvashibák. Ez a tudás 3 ezer forintért több, mint kevés...

 

(A dugó jó.)

Előzmény: ronin s8 (61373)
ronin s8 Creative Commons License 2017.04.11 0 0 61373

lazaridi Creative Commons License 2017.04.11 0 2 61372

Hogy másról is beszéljünk

 

Oremus Mandolás furmint 2003, remek formában, oxidációnak semmi jele, ellenben szép érett gyümölcsök igen, remek bor 2017-ben is. határozott 6 pont

 

Külön köszönet Bacsó Andrásnak, aki kicserélt egy hibás palackot.

kifli Creative Commons License 2017.04.10 -1 1 61371

nem értek egyet. szerintem még van tartalék ebben az áfa kérdésben. pl mi van ha egy cég csak eus áfamentes szolgáltaltást végez exportra?

Előzmény: shiraz2 (61369)
ronin s8 Creative Commons License 2017.04.10 0 1 61370

Kiegészítésként a 2008-as Palo Alto Pinot Noir-hoz, nem nagyon bírja huzamosabb ideig nyitva. másnapra illóssá válik, és elkezd darabjaira esni. Sajnos öreg már, ki tudja, miféle technológiai hiba lehet ennek az oka...?

Előzmény: ronin s8 (61315)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!