Keresés

Részletes keresés

Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44220

"És ne feledd,hogy az ábrád 2 éves,ami +6-7%-ot jelent valamennyi infla árhoz.
A lényeg :az utobbi évtizedekben nem volt valami jó és értékálló befektetés az olaj.
Egyszerűen a gazdaságban folyamatosan csökkent a súlya."

 

 

1) Az, hogy az ábrám 2 éves, miért adna hozzá teszemazt az 1987-es inflációhoz? Annyi lesz attól, hogy az ábrám 2 éves, hogy a mostani árakat is 2006-os dollárra kell konvertálnom. Kész.

 

2) hogy mi nem volt jó befektetés? Az olaj? Viccelsz velem? Az Exxon, a Shell, a Total egyre-másra döntögetik a profitcsúcsokat. Az Exxon a világtörténelem legnagyobb profitját hozta 2007-ben, az összes valaha volt cég közül. Ez neked nem elég jó befektetés?

 

3) A gazdaságban csökken a súlya? És mire alapozod ezt? Arra, hogy egységnyi olajhoz több GDP társul? Mert erre én azt mondom, hogy ez éppen annak a jele, hogy egyre fontosabb az olaj szerepe, ugyanis egyetlen kieső hordó több GDP vesztést okoz, mint korábban. Egyébként meg az olaj folyamatosan növekvő inelaszticitása éppen arról tanúskodik, hogy most jobban ragaszkodnak a fogyasztók az olajhoz, mint korábban. A lakosság és a cégek egyaránt.

 

 

Ezeket a marhaságokat hogy agyalod ki?

 

 

Előzmény: Törölt nick (44216)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44219
China starts building Fujian nuclear power plant
BEIJING, Feb 18 - China on Monday started building the first nuclear power plant in southeastern Fujian province, the official People's Daily reported, quoting the Fujian Provincial Development and Reform Commission.
ADVERTISEMENT

The first phase of the Ningde plant will have four reactors with 1 gigawatt of generating capacity each, and cost 51.2 billion yuan, the largest energy investment project in the province, the newspaper said.

Investors of the plant include Guangdong Nuclear Power Investment Co, Datang International Power Generation Co Ltd and Fujian Coal Group, it said, without detailing the stake each holds.

The first reactor is expected to come on line in 2012 and the rest will be put into operation one by one in the following three years. They will adopt the improved second generation of nuclear power technologies.

The plant, 143 km north of Fuzhou, the capital of Fujian, will be China's first nuclear station on an island, the report added.

China has only 6 nuclear power plants with a total of 9 GW of generating capacity dispersed in coastal Guangdong, Zhejiang and Jiangsu provinces. It plans to expand nuclear capacity to 40 GW by 2020, or 4 percent of the country's total generating capacity.

The planned expansion would cost around 450 billion yuan.
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44218
mivel többet takarítanak meg,felmerül az igény befektetési lehetőségekre,amik jó része valószínüleg energia termelő/energiahatékonyság javító lesz,és láss csodát,lesz állás , majd olcso energia is.Persze az életszínvonal visszaesik egy időre,és kevesebb vizividámpark,de több generátorgyár lesz.
Előzmény: V.4_BlackVoid (44205)
berci222 Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44217

 

Amire hivatkozol, ugy gondolom a leiras volt, amely infrastrukturalis alrendszerekre (diohejban) vonatkozik. Viszont semmi köze sincs közvetlenül a kivalzo jelenseghez (meg a peakhez sem).

 

Fel eve sem irtam mast, mint azt, hogy több görbe összessegeröl van nagybaszo.

 

A szen,olaj, gaz, alternativok fejlödesenek az összegeröl. Ezt kell korrigalni az egyes orszagok energy-efficiency ertekeivel, meg a gazdasagi fejlödessel. Ehhez a technologia fontos szerepet jatszik (mind a termelesi, mind a fogyasztasi oldalon). Ezt a tenyt itt altalanosan a szönyeg ala sepritek es a dogmahoz tartozik, hogy a technologia nem tud kihuzni senkit a kakibol. Ez szerintem hibas (meg akkor is, ha a peak-oil temakörben jeleskedö nyugdijasoknakk mas a velemenye erröl).

 

Figyelembe kell  meg venni a feltörekvö milliardokat (Azsia), a nepszaporulatot, az orszagok mentalitasat, a nem materialis ertekeket (fegyelem, szorgalom, elvaras, vallas,...). Es elöall egy eredö görbe. Elöre nem tudjuk, utolag pontosan fogjuk tudni.

 

Az eredö görbe szamit. Erröl ma eppenugy tanacstalanul talalgatunk, mint fel eve. A hit maradt, hogy igenis igy, meg ugy van. Valojaban mindenki talalgat. En az energia peakkel szamolok (mint ahogy nemreg leirtam). Az pedig 2020 körül lesz. Addig kell pontosan tudni, hogy hogyan tovabb (elöbogaraszhatnek beirasokat, szinte ugyanez all benne).

 

Ha az eredö görbe csak felfele huz, akkor minden rendben. 20% valoszinüseg.

 

Ha lesz a görbeben egy egyenes szakasz (nevezzük energia-platonak, vagy akarminek), akkor atallasi nehezsegekkel kell szamolni. Ezt bizonyos orszagok siman összehozzak, masok (ugy <6000-8000 $ GDP alatt) megszivjak (es esetleg durvan bebuknak). 60% valoszinüseg.

 

Ha egy kifejezett, evtizedes gödör lesz benne, akkor en is azt mondom, hogy nagy baj van. 20% valoszinüseg. Viszont ebben az esetben is ugy gondolom, hogy az erös orszagok kibirjak, a többiek nagy resze jelentösen visszafejlödik. De ez nem csoda. Palesztina, vagy Szudan meg soha nem volt hires a gazdasagi teljesitmenyeröl.

 

Nem gondolom, hogy a peak-oil 2010 elött következne be. 2012-2015 körüli idöpont realisabb. Ha viszont teljesen mas okokbol recesszio lesz, akkor az egesz fel sem tünik senkinek, hiszen mersekeltebb gazdasagi teljesitmenyhez szerenyebb kapacitasok kellenek.

 

Előzmény: V.4_BlackVoid (44194)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44216
Ok,akkor legyen az utobbi 30 év.
:-)
És ne feledd,hogy az ábrád 2 éves,ami +6-7%-ot jelent valamennyi infla árhoz.
A lényeg :az utobbi évtizedekben nem volt valami jó és értékálló befektetés az olaj.
Egyszerűen a gazdaságban folyamatosan csökkent a súlya.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (44141)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44215

Ja, és a cikk címe is édes:

 

Disappearing bees threaten ice cream sellers

http://money.cnn.com/2008/02/17/news/companies/bees_icecream/index.htm?postversion=2008021712

 

Nem ám a kajánk van veszélyben, nem kell fosni. csak a fagyi. A következő mondatban meg ez: "a creature as small as a honeybee could become a big problem for the premium ice cream maker's business."

 

 

Nem ám arról van szó, hogy TI nem esztek fagyit, basszátok meg. (Meg mást se.) Még csak arról sincsen szó, hogy a HD nem tud fagyit csinálni. Nem. A méhek kipusztulása ÁRT a Haagen-Dazs ÜZLETÉNEK.

 

Beszarok, tényleg.

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (44214)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44214

Úgy látom, ma minden újságíró humortablettát evett. Itt egy másik, Hahotába illő hír:

 

 

NEW YORK (CNNMoney.com) -- Haagen-Dazs is warning that a creature as small as a honeybee could become a big problem for the premium ice cream maker's business.

At issue is the disappearing bee colonies in the United States, a situation that continue to mystify scientists and frighten foodmakers. That's because, according to Haagen-Dazs, one-third of the U.S. food supply - including a variety of fruits, vegetables and even nuts - depends on pollination from bees.

 

 

Tehát a Haagen-Dazs szerint a gyümölcsfák beporzásához.... MÉHEK kellenek. Ki hitte volna, baszki. Imádom ezt az új típusú újságírást. Kopernikusz szerint a Föld a Nap körül kering, Vespucci szerint Amerika egy új kontinens, Newton szerint meg van van gravitáció.

 

Hát gratulálok.

Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44213

Na, most kimondottan nagyot nevettem.

 

 

British Prime Minister wants oil prices to come down

 

"LONDON (KUNA) -- British Prime Minister Gordon Brown said Monday that he wanted to see a greater supply of oil and a better match between supply and demand.

In answer to a question during his regular monthly press conference in Downing Street, the Prime Minister said this match would make it possible for oil prices to come down."

 

 

http://www.kuna.net.kw/NewsAgenciesPublicSite/ArticleDetails.aspx?id=1885142&Language=en

 

 

Ez tényleg vicces. 25 évvel ezelőtt a Monty Pythonban lett volna a helye. Most az újságban.

Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44212
Helyes, Ödön. Tartsd. Már mondtam, hogy mindenben igazad van, mindent és mindennek az ellenkezőjét is jól láttad és látod, és kiviláglik, hogy mennyire értesz ehhez. Mit szeretnél még?
Előzmény: kilenctizenegy (44211)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44211

"Én behajigáltam kicsit lejjebb, hogy 911 mit írt fél éve meg egy éve, de épp most magyarázta el nekem, hogy az pont ugyanazt jelenti, amit most írt, sőt, az ellenkezőjét is jelenti meg minden mást is jelent."

 

Kb. úgy hajigáltad össze a hozzászólásaimat, mint az ötvenes évek buzgó népi ügyészei, amikor húsz éves publicisztikák szövegkörnyezetből kiragadott mondatai alapján próbálták meg igazolni a szerző népellenes eltökéltségét. És az intellektuális szinvonalad is hasonlóra sikeredett.

 

A következtetéseket a feltételek szándékos mellőzésével másolod be, valamint az se világos számodra, hogy mikor mire válaszul írtam, amit írtam.

 

Mindenesetre teljesítményed ennek ellenére szánalmas, mert egyetlen vállalhatatlan mondatot se sikerült idemásolnod. Amit leírtam, azt ma is tartom, csak az etanol terjed lasabban, mint gondoltam, de ennyi tévedés egy ilyen teljesen üresfejű, a témához egyáltalán nem értő embertől, mint én, azt hiszem, elmegy. :-))

 

 

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (44197)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44210

Megkerülni nem tudom - de számszerűsíteni sem. Ha azok lesznek, amiket írtunk, akkor ennél nagyobb mérvű emelkedésre lehet számítani.

 

Amit én megcsináltam az excelben (elküldtem amúgy) az nagyon sok szempontból a lehető legoptimistább forgatókönyv.

 

De hát az olajár tippjeimre is azt mondták itt az "innovacionisták" (vagy milyen műszót is használt 911), hogy világvége pesszimizmus, aztán az októberi tipp csontra bejött, azóta meg az derült ki, hogy optimista voltam. Én mostanára jó 15 dollárral kevesebbre számítottam tavaly nyáron. De még decemberben is azt hittem, hogy 80-85 között fog tanyázni, azt nem gondoltam, hogy 90-95 között.

Előzmény: V.4_BlackVoid (44209)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44209
Ezeket nem tudod megkerulni, sot az ilyen esemenyek egyre gyakoribbak lesznek.

De nem is kell olyan dramai esemeny a biliborulashoz: eleg ha az USA keszletei a minimalis szint ala sullyednek es hiany alakul ki egy csomo helyen. Ehhez nem kell semmi extra esemeny csak a jelenlegi trendeknek kell folytatodni meg fel-1 evig.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (44207)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44208
Pontositok. A politikusok nem tudnak "normalis" megoldassal eloallni. Ezert inkabb kussolnak. De a legtobbnek fingja nincs errol az egeszrol.
Előzmény: berci222 (44202)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44207

"Egyebkent en nem hiszek ebben a fokozatos dragulasban, elobb-utobb lesz valami ami miatt borul a bili es napok alatt duplazodik az ar."

 

 

Sajnos a táblázatom csak azt tudja kezelni, ha fennmarad a status quo. Olyan paraméterekkel, mint Katrina II., Irán megtámadása, Chavez meglepetései, Putyin (Medvegyev) bekeményítése, Eu feszültségek, földrengés, hóvihar, szénbányák hirtelen bezárása, csővezeték robbantás, nigériai felkelés, pénzpiacok bedőlése... ilyesmikkel nem tud mit kezdeni.

 

A számokból nekem az jön ki, hogy 2012 után ez a status quo nem képes fennmaradni. Addig - némi szerencsével, sok kínlódás árán - talán igen. Persze a tényleges kimerülési adatokkal update-elgetni kell majd, de amolyn prognóziskészítő játéknak alkalmas... mindenki beletöltögethet adatokat, aztán valami kijön, és mondhatja a tutit.

 

Küldöm. Te egy pesszimista változatot kapsz. :-)

Előzmény: V.4_BlackVoid (44201)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44206
Lenne megoldas, de az emberek ezt nem ertekelnek "normalis"-nak. Ezert orszag szinten a felkeszules eselytelen (tisztelet a kiveteleknek).

Egyeni szinten van "megoldas", illetve inkabb karenyhites.

Nem riogatas, hanem realitas. Az nem mi hibank, ha valaki nem tud vele szembenezni es tagadasba menekul vagy panikba esik.
Előzmény: berci222 (44202)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44205
A Peak Oil-ba egyebkent szamos ongerjeszto folyamat van beepitve.
Itt van nehany geopolitikai szempontbol.
http://www.jeffvail.net/2007/04/five-geopolitical-feedback-loops-in.html


De vannak masok is.
- Az emberek varakozasa vagy legalabbis remenye, hogy mindig minden jobb lesz meg fog szunni. Az lesz a varakozas hogy minden rosszabb lesz.
- A magas energiaar mindennek felveri az arat.
- Mindenki elkezd megtakaritani es felhalmozni az eddigi fogyasztas helyett. Cegek tomege megy ettol tonkre es milliok kerulnek az utcara.

Ezek mind ongerjeszto folyamatok.
Előzmény: ayantaqe (44187)
ayantaqe Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44204
Ne is mondd, ma kénytelen voltam kipróbálni egy Glock-ot. Tetszett, asszem ez lesz a befutó..;)
Előzmény: V.4_BlackVoid (44200)
ayantaqe Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44203

Teccik érteni, nem jóu az a Jóska bácsinak ha goundókodik, mört abbúl baj lesz. Főüleg ha a fóukuszbó tuggya mög... 

 

Amúgy nem szántam vitaindító gondolatnak, csak nyomtam egy F5-öt a topiknak. ;)

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (44199)
berci222 Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44202

 

A masik meg az, hogy ha van egy problema akkor az emberek megoldast varnak. Viszont ha nem tudsz normalis megoldassal eloallni, akkor kar felhozni a problemat.

 

 

Irodott altalam a 44106-as pontban:

 

A problema csak ott kezdödik, hogy a riogatok az ég vilagon semmit sem tudnak tenni.

 

Illetve valamit azert igen:

 

Riogatni es panikot kelteni. Amire viszont a nagy vallalatoknak hasznos, a politikusoknak viszont semmi szüksegük nincs ra.

 

 

Amire a 44114-es piontban azt irod:

 

 

Hogyne tudnank tenni. Sot teszunk is. Irunk erre a topikra es egyenileg keszulunk, tobben a kepviselonknek is irtunk.

 

 

Nem tünik fel valami ellentmondas?

 

Most akkor ez hogyan is van? Megiscsak van megoldas, ha felhozzuk? Vagy megsincs? De akkor miert is elünk ennek es hozzuk fel?

 

Előzmény: V.4_BlackVoid (44191)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44201
De johet az Excel:
blackvoid at freemail.hu

Egyebkent en nem hiszek ebben a fokozatos dragulasban, elobb-utobb lesz valami ami miatt borul a bili es napok alatt duplazodik az ar.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (44197)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44200
Amikor az olaj traderek felfogjak a realitast akkor nagyot fog borulni a bili. Sztem par nap alatt megduplazodik majd az olaj. Ettol a tozsden mindenki osszeszarja magat es beomlik az egesz.
Erre az emberek is panikba esnek es megrohanjak a szupermarketeket es felvasarolnak minden tartos elelmiszert. Plusz annyi benzint vesznek amennyit csak tudnak.

Ettol meg nem lesz holnap kokorszak, de az eleje lesz nehez, amig mindenki megszokja az uj helyzetet: emberek, kormanyok, cegek, ... Ezert kell 1 havi elelem otthonra.
Előzmény: ayantaqe (44196)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44199

"ami a szabad információáramlás nélkül még netán adott volna időt a fejlesztésekre, készülődésre."

 

 

Miket nem mondasz... :-) Akkor itt igazából azzal van a baj ebben a rendszerben, hogy TÚL SZABADON áramlik az információ? Hát nem mondom, érdekes egy koncepció... :-D

Előzmény: ayantaqe (44196)
ayantaqe Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44198
Nem jó példa. Múltkor az alvázmosást kihagyhattam volna, az egyik elöregedett olajhűtőcsövem szétment tőle (ráadásul az automataváltóé). Ha nem nyúlok hozzá, akár még pár évet elfut mivel ott direkt kontaktba nem kerül semmivel, csak rohad. :))
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (44195)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44197

"Aki akar olvasson utana mit irt Berci meg 911 itt fel eve, meg hogy mit ir most."

 

 

Én behajigáltam kicsit lejjebb, hogy 911 mit írt fél éve meg egy éve, de épp most magyarázta el nekem, hogy az pont ugyanazt jelenti, amit most írt, sőt, az ellenkezőjét is jelenti meg minden mást is jelent. Igaza van, na.

 

Ekkora szakértelemmel nem tudok vitatkozni.

 

Jut eszembe: neked nem kell az excel táblázatom? Hasznát vehetnéd, ha már tőzsdézel...

Előzmény: V.4_BlackVoid (44194)
ayantaqe Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44196
Arra gondoltam, hogy egyre többen eszmélnek rá és ez a ráeszmélési folyamat gerjeszti be az egészet olyan sebességre, ami a szabad információáramlás nélkül még netán adott volna időt a fejlesztésekre, készülődésre.
Előzmény: V.4_BlackVoid (44191)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44195

"belefuthatunk egy sokkal rosszabb scenarioba azzal, hogy egyre szörnyebb jövőképet festünk."

 

 

Meglehet. Kicsit olyan, amit mondasz, mintha azt mondanád, hogy azáltal, hogy az ember nekiáll lekapargatni az alvázról a rozsdát, azt kockáztatja, hogy szétesik a tragacs. Kétségtelen... bizonyos tragacsok tényleg szétesnek az ilyesmitől. De tán még mindig jobb, ha a padka szélén robban le végképp, mint ha 160-nál lejtőn lefelé valami szerpentinen, 3 méterre a szakadéktól.

 

A peak oil teljesen öngerjesztő folyamat, de nem azért, mert beszélünk róla, hanem mert ez inherens tulajdonsága neki. Kevered a tőzsdével - az tényleg olyan, hogy azért esik szét, mert az emberek sokat beszélnek róla, hogy szét fog esni.

 

A tragacs nem olyan. Ha ott a rozsda alatt bőven van acél, akkor a vakarászástól nem lesz semmi baja, legfeljebb az lesz mocskos, aki vakarássza.

Előzmény: ayantaqe (44187)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44194
Na visszaneztem. Lovaskocsi? Bocskor???
Hajaj. Es meg te armageddonistazol le minket?
Az internet is az utolso km-t gyalog fogja megtenni?

Es hol maradnak a regebbi joslataid? Kozuti es legiforgalom megduplazodasa? Vagy az mar lekerult a napirendrol?

Es hogy nem lesz energiaszuke? Megis lesz? Vagy elkezdett zavarni hogy a fel vilagon mar ENERGIAHIANY VAN?

Azt veszem eszre, hogy az ellentabor velemenye jocskan kozeledett az "armageddonista" allasponthoz, de persze semmi szin alatt nem ismerik be ezt az erintettek. Mindegy. Aki akar olvasson utana mit irt Berci meg 911 itt fel eve, meg hogy mit ir most.
Előzmény: berci222 (44190)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44193

Nem felejtettem el, csak nem akartam két szálon futtatni az eseményeket, különösen miután wulfintól megtudtam (igen, más csatornán is szoktunk beszélgetni) hogy nem írtak túl sokan, gondoltam felesleges megosztani a figyelmet.

 

Ha bejelenti, hogy az övé készen van értékeléssel, akkor majd megcsinálom a másikat.

Előzmény: ayantaqe (44188)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44192

De, én kedvelem a magam módján. Színt visz a napomba. :-) Amolyan magyar narancs jellegű hozzászóló... kicsit zöld, kicsit savanyú... de a mienk. :-)

 

Biztos túl sokat polidilizett életében, és Orbán-Gyurcsányon tengeti mindennapjait, aztán főleg azért szól hozzá ahhoz is, amiről deklaráltan lövése sincs, mert ezt is amolyan jópofa vitának tartja, amiben nyerni kell. Az meg nem zavarná az embert, ha éppen lennének jó meglátásai, modelljei, számításai, amelyek alapján "nyerne", de az a tény, hogy semennyit sem konyít az alaptémához, és szándékában sem áll elmélyedni benne, csak időről-időre betér fikázni egy sort... hát megmosolyogtatja az egyszeri embert, aki aztán piszkálódik kicsinyég.

 

De azért alapvetően kedvelem. Kedves pofa, akinek ugyan nincsenek ismeretei a témáról... de hát istenem. Legalább történik valami.

Előzmény: ayantaqe (44186)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.02.18 0 0 44191
De bizony, hogy azza valik. Mit gondolsz, miert nem beszel rola olyan keves ember? Miert nem loki a tomegmedia? Hat ezert. Jobb ha az emberek nem tudnak errol, addig meg hatha lesz valami. Kb. ez lehet a politikusok hozzaallas (mar aki tud rola kozuluk).

A masik meg az, hogy ha van egy problema akkor az emberek megoldast varnak. Viszont ha nem tudsz normalis megoldassal eloallni, akkor kar felhozni a problemat.
Előzmény: ayantaqe (44187)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!