Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2004.11.25 0 0 1677
Ahogy a vasat se előállítjuk,hanem csak kiválogatjuk a vasatomokat a vasoxid molekulákbol...
Előzmény: netizen (1667)
netizen Creative Commons License 2004.11.25 0 0 1676
kicsit felrecsuszott. arra gondoltam, hogy eleg egoista ahhoz, hogy ne szaporodjon.
Előzmény: erbe (1675)
erbe Creative Commons License 2004.11.25 0 0 1675
Nagyon tévedsz!
"aki meg jol all, az eleg egoista ahhoz, hogy legalabb a szukseges mertekben szaporodjpn."
Ritka az olyan, aki egyes államfőkhöz hasonlóan szapora, inkább évente új autót vesz, az legalább látszik.
Előzmény: netizen (1674)
netizen Creative Commons License 2004.11.25 0 0 1674

micu csak azt felejted el, hogy 150 eve meg teis nyamm-nyamm orszag voltal.

 

Mindazonaltal a civilizacio legnagyobb ellensege a humanitarius es a szocialis gondolkodas. Se gyogyszert sem pedig kajat nem vinnek afrikaba. termeljenek, epitsenek fel egy mukodo gazdasagot es vegyek meg a bevetelekbol azt, amire szukseguk van.

 

A nyamm-nyammkodas nalunk is sajnos a szocialis halo gyumolcse. De magyarorszagon meg azis problema, hogy ellenben aki meg jol all, az eleg egoista ahhoz, hogy legalabb a szukseges mertekben szaporodjpn.

Előzmény: micu (1668)
netizen Creative Commons License 2004.11.25 0 0 1673
naggon off tom,, de a kollega eloallitasrol beszel egyfolytaban...
Előzmény: micu (1669)
micu Creative Commons License 2004.11.25 0 0 1672
Akkor meg nem mindegy nekik hogy éhen halnak vagy bubótól ?
Előzmény: keopsz (1671)
keopsz Creative Commons License 2004.11.25 0 0 1671
Jelen helyzetben a biodiesel valoban nem megoldas, mivel a jelenleg hasznalt novenyeknek kicsi az olajtartalma. Elkepzelheto viszont, hogy genmanipulacioval ezt fel lehet turbozni es akkor mar megeri. Ezen kivul vannak olyan alga fajok amik 50%-ban olajat tartalmaznak. Vegeztek tobb kiserletet is veluk es szamitasok alapjan az USA mostani teljes uzemanyagfelhasznalasat egy 11.000 negyzetmerfoldes teruleten elo lehetne allitani. Ha jol emlekszem, akkor ez az USA teruletenek 0.3%-a. Tehat nem lehetetlen.

Itt van tovabbi info az algarol:
http://www.unh.edu/p2/biodiesel/article_alge.html

Reszben egyetertek azzal amit az afrikai helyzetrol irtal. Szerintem is a kialakult helyzet a feher ember hibaja. De az en velemenyem szerint ez foleg a modern gyogyszereknek koszonheto. Egy rakomany gyogyszer nagyon sok embernek eleg. Ugyan ekkora mennyisegu elelmiszer viszont mar csak egy keves embernek. Szerintem a megoldas az lenne, hogy nem kell tobb gyogyszert adni nekik es a termeszet elvegzi a tobbit.
Előzmény: micu (1668)
erbe Creative Commons License 2004.11.25 0 0 1670
Maguk a németek is kiszámolták, hogy biodízellel hosszabb távon az üzemanyagigény MAX 7%-át tudják kiváltani. A 20% vagy irreális elképzelés, vagy nem kizárólag a biodízelre, hanem egyéb alternatív hajtásmódokra is vonatkozik, vagy a "trükkös" megoldásokra, mármint pl. a MO-on megépített és összesen 5 napig üzemelt biodízel gyár felvásárlására, termelése megduplázására tett ajánlat.
A magyar állam "előrelátó", eleve ilyen, csak mezőgazdasági felhasználásra engedélyezte a biodízel gyártását, aztán lecsökkentette a támogatását. Ebbe halt bele az üzem.
A leggazdaságosabb hajtásmód a nagytételű közúti szállítás vasútra helyezése. Mennyire fogják áldani államunkat, mikor a ma elsorvasztásra ítélt vasutat néhány év múlva támogatni kezdi! :-( (Mert kénytelen lesz!)
Előzmény: micu (1668)
micu Creative Commons License 2004.11.25 0 0 1669
Nem kell elõállítani, kivonni kell.
Előzmény: netizen (1667)
micu Creative Commons License 2004.11.25 0 0 1668
A biodízel szvsz semmiképp nem jelenthet megoldást - bár hozzájárulhat, Pl. a mezõgazdasági termékek elõállításához jó lehet. Azaz míg villany+napelemes autót el tudok képzelni különösen ha picit fejlõdik a napelemek és az akkumlátorok technológiája, hasonlóan mûködõ traktort vagy más nagy energiát felhasználó mezõgazdasági gépet aligha...
Szvsz a problémát nem egy technológia fogja megoldani, hanem egymással is versengõ különféle megoldások. És Pl. állam bácsi is léphet azért hogy személyautókba ne lehessen biodízelt tölteni mert az kell a traktorokba és ha a személykocsi felhasználja akkor esetleg nem jut a termelésbe.
Szvsz az ipar számára az atom, víz, esetleg egy-két helyen a nap/szél erõmûvek adhatnak megoldást, a háztartások áramellátásában az atom és a napelem versenyezhet, a közlekedésben/szállításban egyrészt a tömegközlekedés/szállítás (teher/személyvonat, metró, villamos, troli) míg a személykocsik utódai szvsz akku+napelem, esetleg a drágább/fejlettebb típusok valamilyen üzemanyagcellás megoldással. A kamionok valószínûleg el fognak tûnni az utakról, a hosszabb távú szállítást a vonat fogja átvenni, míg a rövidebbre valószínûleg a személyautók techonlógiájához hasonlóan mûködò kisebb (és sokkal lassabb) teherautók.
A repülõk szvsz sokkal kevesebben lesznek, amik igen azok vagy nagy légcsavaros gépek atommeghajtással (az USA-nak egyszer már volt ilyen) vagy nagyobb hidrogénhajtású gépek. Ilyet fog még használni az ûrkutatás és valószínûleg a hadsereg is. A kisebb könnyûszerkezetes hobby kategóriájú gépek pedig valószínûleg szintén napenergiával fognak üzemelni (ilyen gép is van már, bár embert még nem szállított).

Mar ma is valami ilyesmi tortenik. Habar ma is 800 millio ember allandoan alultaplalt, a vilag termenynovekedeset allatok takarmanyozasara forditjak: 1950 ota otszorosere novekedett a foldon ello haszonallat-allomany. Az ok pedig az, hogy a hus- es tejtermek-fogyasztoknak tobb penzuk van, mint azoknak, akik csak a letfenntartashoz szukseges termenyeket vasaroljak.

Az alapvetõ ok ennél sokkal bonyolultabb. Azok akik a létfenntartáshoz szükséges terményeket vásárolják sajnos minden AIDS és más bubó mellett is szaporodnak mint a nyulak. Jelenleg egyetlen korlát van a szaporodásukkal szemben: az éhenhalás. Sajnos. De ha ma odavinnél 10x annyi kaját akkor úgy 10 évig megoldódnak a probléma. Viszont ez után számolhatnál durván 10x annyi éhezõvel... A probléma alapvetõen nem ott van hogy a gonosz európaiak feletetik az állatokkal a nyamm-nyammok által termelt búzát és ezért szegény nyamm-nyammok éhenhalnak, hanem az hogy a nyamm-nyammok földjén anno élt x ezer emberke akik úgy mûködtek hogy csinált a nyamm-nyamm 15 gyereket ebbõl 5 meghalt betegségben, hármat megettek az oroszlánok, másik 5 a szomszéd törzs asztalán végezte mint fõfogás, a maradék kettõ pedig biztosította a fennmaradást. Aztán jött a bölcs humános fehér ember és látá hogy ez nem jó. Ezért aztán kiirtotta az oroszlánokat, jórészt a bubót is és lecsendesítette a helyi törzsi háborúkat (már amennyire). Az eredmény: a nyamm-nyamm 15 gyereke megmarad. De a kaja ugyanannyi. Mit csinál a bölcs fehér ember: élelmiszersegélyt ad. Így sokkal több nyamm-nyamm éltben marad, csak hát a kaja az még mindig ugyanannyi...
A nyamm-nyammokat pedig nem lehet lebeszélni a 15 gyerekrõl mert egyrészt az bizonyítja a férfierõt meg a családszeretetet, meg hát ugye õk ilyen kultúra, ebbe nem lehet beavatkozni. Ez a jelentség egyébként idehaza is megfigyelhetõ...
Előzmény: Mezőbándi (1665)
netizen Creative Commons License 2004.11.25 0 0 1667
figyu - egy dolog, hogy van egy fizikai eljarasod, amivel a deuteriumot tartalmazo vizmolekulakat levalogatod. De ez nem 'eloallitas'.  Onmagaban a forralastol meg nem szaporodik meg a deuteriumban gazdag vizmolekulak szama - ergo szo sincs eloallitasrol.
Előzmény: Törölt nick (1663)
Törölt nick Creative Commons License 2004.11.24 0 0 1666

http://www.atomstroyexport.ru/eng/history.htm

 

Itt vala info az ir'ni atomreaktorrol.

Előzmény: Törölt nick (1664)
Mezőbándi Creative Commons License 2004.11.24 0 0 1665

Egy cikk Monbiot-tol a biodizelrol, nov. 22.

 

Nehany reszlet.

 

 

"A fosszilis uzemanyagokrol valo atterest a biodizelre es a bioalkoholra ugy nepszerusitik, mint ami megoldast jelent a klimavaltozasra.

 

Az EU azt akarja, hogy a jovo ev vegere a felhasznalt olaj 2%-a biodizel legyen. 2006-ra ez az arany 6%, 2010-re 20%-ot tegyen ki.

 

A hidrogencellakkal ellentetben a biouzemanyagokat rogton hadrendbe lehet allitani. Rudolf Diesel eleve erre szamitott, amikor megalkotta a talalmanyat. Az 1900-ban bemutatott peldany foldimogyoro-olajat hasznalt.

 

Akik ezeket az uzemanyagokat szorgalmazzak jo szandekuak, de el vannak tajolva. A vilag veges. Ha komolyan beindul a biouzemanyag termelese, az globalis humanitarius katasztrofat fog okozni.

 

A mai meretekben alkalmazva nem art senkinek. Par ezer angliai "zold" ma is hasznalt novenyi olajjal uzemelteti a kocsijat. De az ujrahasznositott konyhai olaj csak evi 100ezer tonna dizelre eleg, ami az angliai jarmuvek igenyenek 1/380-ad reszet elegiti ki.

 

Elkepzelheto a mezogazdasagi termenyek hulladekanak - pl. szalma - atalakitasa autokban hasznalhato alkoholla. Pontos szamokat meg nem lattam, de nehezen hiszem, hogz tobb energiat lehetne kinyerni, mint amennyi a szalma szallitasahoz es feldolgozasahoz szukseges.

 

Azonban az EU - es mas biopartiak - tervei specifikusan uzemanyagnak termelt novenyeken alapulnak. Ebben az esetben a gyogyszer ugyanolyan rossz, mint a betegseg.

 

Az Egyesult Kiralysagban a kozuti jarmuvek evi 37,6 millio tonna koolajszarmazekot hasznalnak el. A legtermekenyebb olajtermeny, ami ebben az orszagban megterem, az a repce. Az atlag hozam 3-3,5 tonna repce per hektar. Egy tonna repcemagbol 415 kilo biodizel nyerheto ki. Vagyis minden egyes hektar mezogazdasagi termoterulet 1,45 tonna kozuti uzemanyagot termelhetne.

 

Ahhoz, hogy az autoink, buszaink es teherautoink biodizellel uzemelhessenek 25,9 millio hektarra lenne szukseg. Az Egyesult Kiralysagban 5,7 millio hektar mezogazdasagi termoterulet van. A biouzemanyagra valo atallas termoteruleteink negy es felszereset igenyelne. De meg az EU szerenyebb, 20%-os celkituzese is szinet az osszes termoteruletunket felhasznalna.

 

Ha ugyenez tortenik Europa- vagy vilagszerte, akkor a bolygo termoterulete nem elelmiszert, hanem uzemanyagot fog termelni.

 

Ez elsore nevetsegesnek hangzik. Nyilvan, ha kielegitetlen igeny jelentekezne elelmiszerre, akkor a piac biztositana, hogy az emberek es ne az autok javara tortenjen a termeles. Csakhogy ennek a feltetelezesnek semmi alapja.

 

Az autoval rendelkezo embereknek tobb penzuk van, mint az ehezoknek, tehat a piaci versengesukben az elozoek igenyei fognak nyerni minden egyes alkalommal.

 

Mar ma is valami ilyesmi tortenik. Habar ma is 800 millio ember allandoan alultaplalt, a vilag termenynovekedeset allatok takarmanyozasara forditjak: 1950 ota otszorosere novekedett a foldon ello haszonallat-allomany. Az ok pedig az, hogy a hus- es tejtermek-fogyasztoknak tobb penzuk van, mint azoknak, akik csak a letfenntartashoz szukseges termenyeket vasaroljak.

 

Amint fellendul egy europai repcedizel piac, az azonnal atalakul palmaolaj es szoja olaj piacca. Az olajpalma negyszer annyi biodizelt kepes produkalni hektaronkent, mint a repce. Raadasul olyan helyeken terem, ahol olcso a munkaero. Az ultetese mar ma is az egyik fo oka a tropusi erdok pusztitasanak. 

 

Szojabol kevesebb olaj nyerheto ki, mint repcebol, de ez az olaj az allati takarmany eloallitasanak mellektermeke. Ha uj piaca nyilik, az elenkiteni fogja azt az iparagat, ami mar eddig is hatalmas teruleteket tett tonkre Braziliaban.

 

Talalnunk kell valamilyen megoldast az autok altal okozott globalis klimavaltozasra, de ez nem az. Ha a biouzemanyagok termelese eleg nagymerteku ahhoz, hogy befolyasolja a klimavaltozast, akkor mar ahhoz is eleg nagymerteku, hogy globalis ehinseget okozzon."

Törölt nick Creative Commons License 2004.11.23 0 0 1664
irán egy vver-1000-es reaktort épít,meg uráncentrifugákat telepít.Szó nincs breeding reaktorrol
Előzmény: netizen (1662)
Törölt nick Creative Commons License 2004.11.23 0 0 1663

] nehézvízet meg forralásal elő lehet állítani....[/i] persze - te szerencsetlen, forralassal. fogom a teaskannat, feldobom a rezsora es mar kesz is a nehezviz. Jezusom hogy te milyen egyszeru egy emberke lehecc. Gondolkodj mar kispajtas, WWII alatt az angolok es az usakok mert szerveztek terroristakommandokat a nemet nehezvizkeszletek felszamolasara? nehezvizet forralassal - jezusom. Tudod te egyaltalan, hogy mi az a nehezviz

 

Hogy neveznéd egyszerübben és a lényegi folyamatokat jobban leíróan(többek között azt,hogy a nyomottvizes reaktorok hőjével is végrehajtható) a nehézvíz frakcionál desztillációját?

Előzmény: netizen (1524)
netizen Creative Commons License 2004.11.23 0 0 1662
per se, a breeding reaktorok telepiteset a G8 jelenleg nem nezi jo szemmel. lasd Iran. a breeding reaktortol egyenes az ut a bombahoz ugyanis. talan ez a legfontosabb, ami gatolja az ilyenek tomeges elterjedeset.
Előzmény: dode (1657)
keopsz Creative Commons License 2004.11.22 0 0 1661
Nem lesz urandollar vagy akarmi, mert nincs ra szukseg. A pertrodollar azert alakult ki, mert az 1970-es evekig az USA volt a vilag legnagyobb olajexportore. Ezert logikus volt, hogy az olajat dollarert adjak. A dollar stabilitasa is e mellett szolt.

Az USA 1975-ben vette ra az OPEC-et arra, hogy tovabbra is csak dollarert adja az olajat. Cserebe az OPEC orszagok US Tresury Bond-ot vehettek.

Akit erdekel a tema az rakereshet a goole-n ugy, hogy 'hidden euro dollar war'. Vagy itt egy link:

http://www.gasandoil.com/goc/news/ntm42655.htm

Erdemes elolvasni.
Előzmény: micu (1660)
micu Creative Commons License 2004.11.22 0 0 1660
Ha az olaj kiesik és helyette belép egy másik energiahordozó (Pl. urán) akkor jön a petrodollár helyett az urándollár. Vagy találnak más értékmérõt, nem hiszem hogy emiatt visszatérne a cserekereskedelem. Persze ettõl kisebb-nagyobb pénzügyi válság még nem elképzelhetetlen, sõt szvsz lesz is de nem feltétlenül az olaj miatt. De az biztos hogy az USA-nak addig jó igazán amíg olaj alapú az energetika és felettébb kínos lenne nekik ha az olajat valami olyasmi váltaná fel ami korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre. De szvsz ettõl nem kell félni...
Előzmény: keopsz (1659)
keopsz Creative Commons License 2004.11.22 0 0 1659

Sziszatok!

Csak most talaltam ez a topikot es egy kicsit beleolvastam. Olvasas kozben lattam, hogy elojott a pertodollara fogalom es ugy latom, hogy e folott kicsit elsiklott a tema. Sokat nem is nagyon ertik, hogy mi ezzel a problema. Most megprobalok egy kicsit ravilagitani a lenyegre.

A petrodollar kifejezes azt takarja, hogy olajat csak dollarert lehet venni. Ennek kovetkezmenye az, hogy az egesz vilagnak szuksege van dollarra. Gyakorlatilag a dollar a word reserve currency, ami azt jelenti, hogy az orszagok nemzeti bankjai dollarban tartjak a tartalekaikat (legalabbis az euro megjeleneseig ez igy volt, de a tobbseg meg mindig dollarban tartja).

Mivel a vilagnak szuksege van dollarra ezert a kereselet a dollarra nagy. Ez a teny lehetoseget adott az USA-nak, hogy sulyos kovetkezmenyek nelkul inflalja a dollart. Ha barmelyik mas orszag csinalta volna ezt annak a valutaja mar nem erne semmit. Ezert nem ment meg csodbe az amerikai kormany a 7000 milliard dollaros adossaga ellenere sem. Ennek koszonheti az USA, hogy nincs mas szuperhatalom a vilagon es nem a kapitalizamus csodajanak.

Ha a vilaggazdasag eltavolodik az olajtol mar nem lesz olyan nagy szukseg dollarra. A kereslet a dollarra csokken es a dollar arfolyama esni fog. Erre az utobbi harom evben mar tanui lehettunk (marmint a dollar utanni kereslet csokkenesenek az euro javara). Csakhogy a dollart annyira elinflaltak, hogy ha tovabb csokken a kereslet, akkor drasztikusan veszit ertekebol. A vegen pedig osszeomlik. Vele egyutt pedig a vilag penzugyi rendszere is osszeomlik. Ebbol pedig kilabalni nem egy-ket evig tart majd hanem sokkal tovabb.

Persze itt fel is tehetnek azt a koltoi kerdest, hogy mit is varhatnak egy olyan penzugyi rendszertol ami a semmire (fiat money) epul.

PS: a fiat money azt jelenti, hogy olyan penz aminek nincs valos erteke (hiszen csak egy darab papir)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.11.21 0 0 1658

"Tegnapi hsz-om utolso linjen a cikk iroja felsorol egy csomo hajdan mukodo, jelenleg mukodo es tervezes alatt allo tipust. Fogalmam sincs, hogy melyik hozta vissza az arat es melyik nem, de nem is errol beszeltem."

 

"Tegnapi" hozzászólásod utolsó linkje - pontosítás végett:

 

http://www.world-nuclear.org/info/inf08.htm

 

Ennek a cikknek a legvégén van egy táblázat - Advanced Thermal Reactors, és címéből arra következtetni, hogy ezek termál - azaz lassú netronnal működnek, nem pedig gyorssal.

 

 

Szerencsére van a cikkben egy alcím: Fast Netron Reactors, ez már az lesz amit keresünk.  Ebből megtudhatjuk, hogy mintegy 20 FBR (Fast Breeder Reactor) üzemel világszerte, és ezekből egy pár kereskedelmi célra is termel áramot.

Továbbá:

- a francia FBR program lefújva, de Indiában tovább folyik a fejlesztés

- japánban üzemel egy kísérleti 140 MW-os FBR, volt egy 280 MW-os de ezt leállították.

- az oroszoknál van egy BN-600 -as, és Kazahsztánban egy BN-350 -es (feltehetőleg 600 és 350 MW-osak).  A BN-600 -ast átalakítják, hogy atomfegyverek plutóniumját is megegye

- Usákiában a legnagyobb FBR 66 MW-os teljesítményű - csak kísérletezési célokra használják

 

ha már itt vagyunk, akkor érdemes rákattintani a IV. Generációs atomerőművekre:

 

http://www.world-nuclear.org/info/inf77.htm

 

van belőlük 6 féle, és ebből 3 gyors neutronos, egy pedig lehet gyors vagy lehet termál.  Itt azt mondják, hogy 2010..2030 között várható üzembehelyezésük, de egy másik linken - az ANL (Argonne National Laboratory) szájtján levő ábra picit másképp fest:

 

http://www.rae.anl.gov/research/ardt/genIV/

 

 

 

Nuclear Plant Generation I-IV

 

szövegileg itt is az van, hogy a G-IV 2030 előtt jön, de az ábrán az van, hogy 2010 és 2030 között GIII+ van.

Az ábra érthetőbb, ha tudjuk az alábbi rövidítéseket:

LWR - Light Water Reactor - könnyüvizes reaktor

PWR - Pressurised Water Reactor - Nyomott vizes reaktor

BWR - Boiled Water Reactor - Fővő vizű reaktor

CANDU - Canadian Deuterium-ból jött az elnevezés, fantázianév

VVER -  Voda-Vodyanoi Energetichesky Reaktor  = PWR orosz változata (Paks)

RBMK - Reaktor Bolsoj Mosnoszti Kanalni = LWGR (Light Water Graphite-Moderated Reaktor) = Könnyű vizes, grafit moderált reaktor (Csernobil)

ABWR - Advanced BWR - u.a. mint a BWR, csak jobb

 

Továbbá találtam egy nagyszerű interjút, megérné teljes egészében lefordítani - ha volna rá önkéntes:

 

http://www.nationalcenter.org/NPA378.html

 

röviden a történet: az Usákiai Argonne Natinal Laboratory-ban már nagyon fejlesztettek egy gyors reaktort IFR néven (Integrated Fast Reactor) és 1994-ben, amikor már csak pár év volt hátra, akkor hirtelen lelőtték a projektet - elsősorban politikai indittatásból.

 

Ebből az interjúból kiderült, hogy a gyorsneutronos reaktorokat lehet úgy tervezni, hogy több üzemanyag keletkezzen mint amennyi elfogy - ekkor "breeder" avagy szaporító reaktorunk van, illetve úgy is lehet működtetni, hogy egyszerűen csak elégesse az aktinidákat (uránium, thorium, plutonium) ebben az esetben az a jó, hogy gyakorlatilag elégeti a nukleáris hulladékot (legalábbis azt, amiből bombát lehetne csinálni).

 

A végeredmény ugyanaz: 1997-ben lehetett volna üzemképes IFR, de politikai okokból késleltették.  Most majd mint IV. Generációs erőmű fog megjelenni valamikor 2030 táján, a nevét megváltoztatják AFR-re (Advanced Fast Reactor), esetleg Sodium Cooled Fast Reactor-ra, hacsak...

...hacsak újabb szűkagyú politikus manőver ezt nem akadályozza meg.

 

 

 

Előzmény: dode (1657)
dode Creative Commons License 2004.11.20 0 0 1657

En arra reagaltam, hogy bloffnek titulaltad azt, hogy a rendlkezesre allo urankeszletekbol 50szer annyi aramot lehetne termelni gyorsreaktorokkal (plusz az uzemanyagciklus zarasaval) mint a jelenleg szokasos technologiaval. Szerintem nem bloff.

 

Abbol a tenybol kiindulva, hogy a jelenleg mukodo atomeromuvek (nem tudom pontosan) kb. 80%-a nyomottvizes; gyorsreaktorral mukodo atomeromubol pedig csak nehany darab van a vilagon nyilvanvalo, hogy az elobbi gazdasagosabb. Viszont hosszu tavon nem megoldas az energiaproblemainkra, mert 50 ev es a keszleteinknek vege.

 

Tegnapi hsz-om utolso linjen a cikk iroja felsorol egy csomo hajdan mukodo, jelenleg mukodo es tervezes alatt allo tipust. Fogalmam sincs, hogy melyik hozta vissza az arat es melyik nem, de nem is errol beszeltem.

Előzmény: netizen (1654)
kilenctizenegy Creative Commons License 2004.11.20 0 0 1656

Yukosz kikiáltási ár 8,65 milliárd dollár

 

Kösz az ajánlatot, de momentán nincs egy vasam sem...

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.11.20 0 0 1655

 

Yukosz - legfontosabb mezejét a Yuganskneftegas-t December 19-én árverezhetik - kikiáltási ár 8,65 milliárd dollár 


Main production unit of Yukos to be auctioned on Dec 19
 
http://www.channelnewsasia.com/stories/afp_world_business/view/117965/1/.html

 
MOSCOW : The Russian government will auction off Yuganskneftegas, the main production unit of embattled oil giant Yukos, on December 19 with a starting price of 246.75 billion rubles (8.65 billion dollars), the federal property fund announced.

The federal property fund published the details of the auction in the official Rossiiskaya Gazeta.

Earlier the justice ministry had decided to value Yuganskneftegaz -- which accounts for 60 percent of production at Yukos -- at 10.4 billion dollars, the low-end estimate provided in a separate assessment done by Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW).

Yukos and the markets had expected a valuation closer to 20 billion dollars.

The markets have speculated that a low starting price could mean that the key oil asset may go to a government-linked company for a bargain-basement price, introducing a poisonous air to the Russian investment climate. - AFP


netizen Creative Commons License 2004.11.20 0 0 1654
dode mukodo ilyen rendszereket legyszives. minimumkovetelmeny - visszahozta az arat. astalag atomeromu 5-6 ev alatt visszahozza, mig 30 evig egy.
Előzmény: dode (1652)
gregcoop Creative Commons License 2004.11.19 0 0 1653
hm
dode Creative Commons License 2004.11.19 0 0 1652

ez a par helyen publikalt 50x bloff

 

Gondolj csak abba bele, hogy a termeszetes uran 0,7%-a U-235 es 99,3%-a U-238. Azaz U-238-bol 140-szer annyi van, mint 235-osbol. Persze a gyors reaktor sem mukodik U-235 (illetve valamilyen hasadoanyag) nelkul, de tobb hasadonyagot termel, mint amennyit elhasznal (az U-238 nem hasadoanyag, errol mar irtam egy par hete.) Tehat elhasznal vlamennyi U-235-ot es U-238-at. Cserebe termel energiat, Pu-239-et es Pu-241-et. Ezeket fel lehet hasznalni tovabbi tenyesztesre, illetve termikus reaktorok uzemanyagakent. A fenti ket plutonium izotop az aktiv zonat korulvevo kopenyben, U-238-bol keletkezik. Itt jon a kepbe, hogy a kopenybe nem csak U-238-at tehetsz, hanem Th-232-t is. Belole U-233 keletkezik, ami szinten hasadoanyag. Toriumbol pedig meg az U-238-nal is tobb van a Foldon. Ugye, nem is olyan hihetetlen az az 50-szeres szorzo?

 

A breeder reaktorokrol:
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/hframe.html

 

Az urankeszletekrol: (ez mar lehet, hogy belinkeltem, ez esetben bocs)
http://www.world-nuclear.org/factsheets/uranium.htm

 

Itt meg tobbek kozott azt irjak, hogy a mai uránár korulbelul 4-szerese eseten lennenek a gyorsreaktorok gazdasagilag versenykepesek. (egyebkent az elmult masfel evben az uran ara is eppen 100%-al emelkedett.)
http://www.world-nuclear.org/info/inf08.htm


Szoval a gyors reaktoroknak a legnagyobb hatranya, hogy dragak. Dragak, mert joval bonyolultabb a technologia es az egesznek semmi ertelme reprocesszalo uzemek nelkul, amik szinten dragak. Viszont mind a gyorsreaktor, mind a reprocesszalas letezo, rendelkezesre allo, kis mertekben ugyan, de ma is hasznalatos technologia.

Előzmény: netizen (1636)
micu Creative Commons License 2004.11.18 0 0 1651
ne feledd atlag erobikos csajok kb 2 orat ugralnak - sokkal megterhelobb
Viszont:
1. Ez nem mindenkinek kötelezõ. Van aki csinálja/bírja, van aki nem.
2. Aligha munka elõtt csinálják és aligha mindennap.

igen, felteve hogy nem lep be valami vismajor.
Ezt azért 20 év múlva is megkérdezném :-D

Persze az ember kényszerbõl sok mindent meg tud csinálni, de szvsz az emberek 90%-a inkább az elektromos járgányt fogja választani mint hogy csapágyasra hajtsa magát mindennap...
Előzmény: netizen (1650)
netizen Creative Commons License 2004.11.18 0 0 1650

Minden nap (jan1-dec31) ? : Ha kell, igen.

És miután megtettél úgy 20 kilométert biciklin a fenti tempóban, képes vagy úgy 8-10 órát dolgozni: siman. ne feledd atlag erobikos csajok kb 2 orat ugralnak - sokkal megterhelobb. ugyanez elmondhatod a konditermes ugyekrol.

És erre szerinted képes leszel 20 év múlva is ? - igen, felteve hogy nem lep be valami vismajor.

Előzmény: micu (1649)
micu Creative Commons License 2004.11.18 0 0 1649
ha tekintem magamat a 100 kilommal es a nemtul kisportolt testalkatommal es en is kepes vagyok 20 km/h-ra budapest esztergom relacioban
Minden nap (jan1-dec31) ? És miután megtettél úgy 20 kilométert biciklin a fenti tempóban, képes vagy úgy 8-10 órát dolgozni (esetleg fizikai melót) majd este visszakerekezni ugyanígy ? És erre szerinted képes leszel 20 év múlva is ?

az akksit gyartani kell, valahogy tolteni kell ja es lifetime endkor reciklalni kell.
Valamibõl az akksi gyárnak is élni kell.
Előzmény: netizen (1648)
netizen Creative Commons License 2004.11.18 0 0 1648

micu ha tekintem magamat a 100 kilommal es a nemtul kisportolt testalkatommal es en is kepes vagyok 20 km/h-ra budapest esztergom relacioban, akkor elmondhato hogy a vilag nepessegenek 80% is kepes ra. nem kell hozza agar vervonal. ami kell:

- vitalkapacitas: edzessel novelheto

- megfelelo testtartas: megtanulhato

- tempoerzek, gazdalkodas az energiaddal: ugyszinten tanulhato

 

micu: a napelemes akksis ized 50kmes hatotavja halovany. az akksit gyartani kell, valahogy tolteni kell ja es lifetime endkor reciklalni kell.

Előzmény: micu (1646)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!