Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.30 0 1 153326

Minél lassabban emeljük a hőmérsékletet ( akár tized fokonként) annál könnyebben szét lehet választani az alkotó elemeket forráspont szerint .

 

Nem, ez nem így van. A cefre akkor forr fel, amikor az összetevőinek az együttes gőznyomása eléri a légköri nyomást. Mindegy, mennyi idő alatt éri el ezt a hőmérsékletet. 
Amiért kicsire vesszük a lángot a jobb elválasztáshoz, az nem a párolgással, hanem a lecsapódással kapcsolatos. A nem fűtött (környező levegő által hűtött) felületeken lecsapódik a pára egy része és így a gőzben csökken a kevésbé illékony anyagok aránya.

Előzmény: Taki29 (153325)
Taki29 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153325

Csak megint beleszólok . Javítsatok ki ha tévedek.

 

Van a cefrénk. Ez ha folyadék halmazállapotban van akkor folyamatosan párolog. ( tehát minden féle alkotó elem párolog belőle, akár szoba hőmérsékleten is )

 

Elkezdjük melegíteni a cefrét, a hő hatására fokozódik a párolgás . ( ezt használjuk ki lepárlásnál. ( (ja és még mindig minden féle alkotóelem párolog. )

 

Ha a forrás pontot ( hőmérséklet) elérjük akkor a párolgás (buborékképződés )  a folyadék belsejében is zajlik.

 

Minél lassabban emeljük a hőmérsékletet ( akár tized fokonként) annál könnyebben szét lehet választani az alkotó elemeket forráspont szerint .

 

Mivel az első pont adott , ezért az alkotó elemek szétválasztása sosem lehet tökéletes....

Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153324

Fantasztikus a humorérzéked :)))

 

Ezek szerint te is tanulékony vagy :)

Előzmény: körte51 (153322)
Taki29 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153323

Én csak mint lelkes amatőr olvasó vagyok itt , de ez a frappáns válasz igencsak megnevettetett .

 

Köszönöm .

Előzmény: körte51 (153322)
körte51 Creative Commons License 2018.10.30 0 2 153322

Nagyon fontos, hogy tisztába legyünk az alapokkal, nem vagy egyedül ezekkel a hibás nézetekkel, örülök, hogy ma is tanultál valamit.

Előzmény: Jocó0423 (153320)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153321
Előzmény: Jocó0423 (153320)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.30 -2 0 153320

A hibás megfigyelésemnek semmi köze a desztillációs folyamatokhoz, már megbocsáss.

Előzmény: endrepp (153319)
endrepp Creative Commons License 2018.10.30 0 3 153319

Csípőből mondasz ellent olyasmiknek, amire ez a komplett téma felépül, mindezt a hibás megfigyelésed alapján, bravó. :)

Előzmény: Jocó0423 (153308)
decybel Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153318

Desztillálással nem lehet 96%-nál töményebb alkoholt előállítani.

Előzmény: Jocó0423 (153313)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153317

Ebből a 100%-ot nem hiszem el. Meg azt sem értem, minek csinálna valaki ilyent, amikor olcsóbb külön-külön megvenni az összetevőket, mint az elegyet szétválasztani.

Előzmény: kopasz szuzukis (153296)
körte51 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153316

Kíváncsi lennék ennek a készüléknek a látványára. Kerestem a netten,de nem találom. Van valami forrásod ,vagy képed hol láthatom. Köszönöm és az infót is , hogy desztillálással szétválasztható.

Előzmény: kopasz szuzukis (153296)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153315

Megszokott verni? :DDD

Előzmény: öreg_néne_b (153311)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153314

Beismerem ebben igazad van. Közvetlen az üstben de a cefre feletti hőmérsékletet mérem.

Előzmény: körte51 (153312)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.30 -1 0 153313

Éppen azt írtam le, hogy hogyan koncentráljuk több lépcsőben a jó alkoholt. Úgylátszik nem olvastad el.

 

Nyilván az alacsonyabb forráspontú anyag fog jobban koncentrálódni a desztillátumban, de mivel a magasabb forráspontú anyagból is jön át, így nem lehet2 lépcsőben 100% alkoholt nyerni.

De a 98%-ot ellehet érni 4-5 lépcsőben.

Előzmény: körte51 (153306)
körte51 Creative Commons License 2018.10.30 0 1 153312

Ki van zárva, az a gőz hőmérséklet valahol, ami már lehül mire méred. A cefre forráspontját mérd.

Előzmény: Jocó0423 (153308)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.30 0 1 153311

Olyan veled beszélgetni, mint tyúkkal sakkozni. Én be is fejeztem.

Előzmény: Jocó0423 (153309)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.30 0 1 153310

Akkor ha nekem 82C°-nál már szépen csurog az alszesz akkor az káprázat.

 

Mérd meg egyszer a cefréd hőmérsékletét. Csodálkozni fogsz. :D
Ne a gőzét a páracsőben, hanem a folyadékét az üstben.

Előzmény: Jocó0423 (153308)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.30 -1 0 153309

Kevered az ingófirmát a fingó Irmával :)

 

Itt nem igazán illékonyságról van szó, hiszen desztillálunk és hőt viszünk a rendszerbe először, majd a gőzt!! hűtjük, nem párát és nem illékonyságot.

Előzmény: öreg_néne_b (153307)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.30 -2 0 153308

Ne haragudj de ez nem így van.

Nem akarok én erről vitázni mert nincs értelme.

Néha olyanokat írtok, ami nem fedi a valóságot de azért vicces :)

 

Hogy 93 C°-on forr csak a cefrém az egyszerűen nem igaz! Akkor ha nekem 82C°-nál már szépen csurog az alszesz akkor az káprázat.

És nem csak együtt tudnak desztillálódni hanem különböző mértékben.

 

 

Előzmény: endrepp (153304)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153307

A forráspont az a hőmérséklet, amikor az anyag gőznyomása eléri a légköri nyomást. Ez nincs közvetlen összefüggésben az anyag illékonyságával.

A kámfor szilárd anyag, olvadáspontja 175 °C, forráspontja 209 °C. Elképzelésed szerint ez nem illékony. Pedig, ha kiteszel egy darabot az asztalra, eltűnik, mint a kámfor. És nem ellopják...

Előzmény: Jocó0423 (153302)
körte51 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153306

Ha ez így működne, akkor egy  lépcsőbe ki lehetne nyerni az alkoholt. A cefréd forráspontja kb 93- 94 cfok körül van és itt kezd a gőzképződés lenni. A gőzből a víz egy része kicsapódik, mert kissebb hőmérséklet különbségre kicsapódik, visszafolyik az üstbe az alkoholban dúsabb eljut a hűtőig és kicsapódik ott.

Előzmény: Jocó0423 (153303)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153305

Na mostan megint hülyítjük egymást de gondolkodjunk már kicsit józan paraszti ésszel :)

 

Szép elgondolás, de a fiz-kém ismeretek teljes hiánya miatt nem sokra mész a józan ésszel. :D

Előzmény: Jocó0423 (153299)
endrepp Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153304

Az elegyben összekapcsolódnak az összetevők, csak együtt tudnak párologni, gőz állapotban szétválnak és a kevésbé illékonyak a lehűlő felületeken lecsapódnak, visszafolynak, ettől koncentrálódik.

Előzmény: Jocó0423 (153302)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153303

Akkor világosíts fel kérlek.

Előzmény: körte51 (153301)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153302

Ha elmagyaráznád megköszönném :)

Előzmény: endrepp (153300)
körte51 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153301

Nagyon nagy tévedésben vagy.

Előzmény: Jocó0423 (153299)
endrepp Creative Commons License 2018.10.30 0 3 153300

Nem hülyít senki, megy magától...:)

 

Ebben az elegyben először a metanol kerül gőzfázisba.

 

Nem így van, az elegy párolog.

Előzmény: Jocó0423 (153299)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153299

Na mostan megint hülyítjük egymást de gondolkodjunk már kicsit józan paraszti ésszel :)

 

Fűtök egy elegyet amiben van egy 64,7 C°-os metanol rész.

Ehez képest az etanolé 78, 37 C°

Meg van ügye víz és egyéb más rész, ami most számunkra nem fontos.

 

Ebben az elegyben először a metanol kerül gőzfázisba. De mivel ez egy elegy és nem egyformán melegszik, így közben elindul az etanol gőzképződése és a vízé is kisebb mértékben.

 

Tételezzünk fel egy elméleti esetet:

 

Az elegyben van 10% metanol, 20% etanol és 70 % víz.

Az alszeszben mindez feldúsul és lesz 20% metanol, 40%  etanol és 40% víz.

 

Amikor elvesszük a tisztázó főzés elejét, akkor ott a metanol tartalom felmegy 45% fölé és ebben az ideális esetben az etanol kb 50-55% környékén van. A középpárlatban pedig visszaesik (mivel a hő tovább emelkedett és már nincs ami átmenjen gőzbe) a metanol tartalom 5% alá, az etanol meg 65% fölé emelkedik.

 

Remélem jól vezettem le :)) De hangsúlyozom ez elmélet, ilyen arányok messze nincsenek a valódi cefrében.

Előzmény: endrepp (153298)
endrepp Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153298

Miben van különbség, ami lehetővé teszi a szétválasztást, illékonyságban vagy miben?

Előzmény: kopasz szuzukis (153296)
endrepp Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153297

A lehűlő felületeken a felfűtés alatt feldúsulnak az illékony(abb) komponensek, így kerülhet túlsúlyba a KP-hez képest.

Előzmény: körte51 (153294)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153296

Ez, így ebben a formában nem igaz! Szét lehet választani, csak nem a pálinkafőző berendezésekben. 

Megintcsak a munkahelyemre tudnék hivatkozni. 2-5% metanol, 60-65% etanol, 32-35% víz elegy szétválasztásához 24 buboréksapkás tányér a kolonnában, a 23. tányér visszafolyó ágán 4 tányéros segédkolonna. Így 100%-ban kinyerhető volt a metanol.

Előzmény: körte51 (153294)
sogi01 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153295

Mikor tudom újra megosztani? 

Előzmény: Törölt nick (153283)
körte51 Creative Commons License 2018.10.30 0 1 153294

Igen,de nem a forráspont a lényeg, mert a cefre forráspontját kell nézni az pedig jóval magasabb. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a különböző forráspontokat nézzik, sőt előadásokon is sokat hallom, nem a forrás a lényeg,  hanem a gőz szétválasztás a visszahűtés miatt! Nem lehet szétválasztani a metilt az etiltől végig jön, hiába kisebb a forráspontja! 

Előzmény: Jocó0423 (153293)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153293

Nyilván dúsul az előpárlatban mert vagy 3 fokkal alacsonyabb a forráspontja.

Előzmény: körte51 (153290)
zsorsz Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153292

Aktivszénnel tudod kiszedni,persze az aromáknak is annyi. Likőr alapanyagnak még jó.

Előzmény: Hostya (153289)
körte51 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153291

" A metanolból eszerint gyümölcsfajtól függően 1000-1350 g/hl abs etanol a megengedett érték."

Előzmény: körte51 (153290)
körte51 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153290

g/hl  a mértékegység és én 1000 határt tudok.  Azt tudnunk kell, hogy némileg feldúsul az előpárlatban a metil. 

Előzmény: obsitos3 (153286)
Hostya Creative Commons License 2018.10.30 -1 0 153289

Sziasztok!

 

Egy gyors kérdés:

Mit lehet kezdeni a kozmás alszesszel..? (kb. 3  liter)

- Nem öntöttem hozzá  a többihez, mert tudom hogy "átjön" a kozmás íz a pálinkába.

- Ha a kozmás alszeszt beleöntöm a még ki nem főzött cefrébe, akkor is átjön?

- Vagy öntsem ki a lefolyóba...  (sajnálnám, mert birs..)

 

obsitos3 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153288

Kösz.Akkor más oka van,hogy az EP-ben több volt.

 

Előzmény: cloaked (153287)
cloaked Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153287

A mértékegység g/hl, 100% alkoholra számolva. 1000 g/hl az 10 000 mg/l, azaz 1% m/v.

 

Igazából nem 1000 g/hl a megengedett, mert ez alól majdnem minden fontosabb gyümölcs kivételt képez... tehát többnyire 1200 vagy 1350 g/hl alapanyagtól függően. (Gyümölcstörköly-párlatnál pedig az 1500-at is megengedik.)

Előzmény: obsitos3 (153286)
obsitos3 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 153286

Nem írtad,hogy a megengedett mennyiségnek mi a mértékegysége,én meg nem tudom,de ha pl. mg/L,akkor minden stimmel.Az előpárlatban kevés víz van,ami ugye nem tartalmaz metilt.A középpárlat viszont már hígítástól függően 40-50 %-ot,a kevesebb alkoholban pedig kevesebb a metil is.

Előzmény: körte51 (153270)
barkócza Creative Commons License 2018.10.29 0 2 153285

Szinte nélkül. 100%-ig ki van zárva.

Előzmény: kopasz szuzukis (153279)
körte51 Creative Commons License 2018.10.29 0 0 153284

Hasonlóan gondolom én is!

Előzmény: kopasz szuzukis (153279)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.29 0 0 153283

Szolgálati közlemény!

 

A reggeli linkgyűjtemény frissítés miatt felfüggesztve.

 

atís48 Creative Commons License 2018.10.28 0 0 153282

Nem tudom mi a véleményetek róla,de nálam a 100-as főzőnél egy 7,5 m-es  18 mm átmérőjű  vörösréz cső van behajlítva egy 25 liter térfogatú tartályba ,amely alulról egy kis szivattyúval van megtáplálva,egy átfolyás szabályzó szelepen keresztül.Egy 240 literes 13 C° fokos kútvízzel töltött tartályból.Soha nem voltak hűtési gondok!... A hűtővíz lassú átfolyásnál is 17-20 C°-fok között tartja a kifolyó párlat hőmérsékletét.   Ezzel nem azt akarom mondani,hogy ne a 22-esből építsük a hűtőt,mert ha egy új hűtőt építek valaha én is azt a méretet fogom választani,mert szeretek mindent egy kicsit túlméretezni,az a biztos.

Előzmény: evodia2010 (153281)
evodia2010 Creative Commons License 2018.10.28 0 1 153281

endrepp Creative Commons License 2018.10.28 0 0 153280

Nem szükséges ilyen vastag hűtőcső 50-60 literes főzőhöz, 15-ös elég, esetleg a függőleges szakasz lehet 22mm és a vízszint alatt szűkül 15-re.

A táblázat a reggeli hivatkozások között található Gyakorlati pálinkafőzés anyag végén található.

Előzmény: vandox4 (153277)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.10.28 0 5 153279

Szinte 100%-ig kizárt, hogy valaki, valakik a rézelejétől akut mérgezést kapjanak, amelyik pár órán belül halálos kimenetelű. A metanol-mérgezésnél is legalább 1 nap, mire fatálisra fordul a mérgezett állapota. És igencsak katasztrofális minőségű cefre kell ahhoz, hogy 3 emberre való szutykot kinyerjenek belőle.

Hasonló a többi káros anyag expozíciós ideje. Szerintem is inkább széndioxid-mérgezés volt.

Előzmény: körte51 (153269)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.28 0 0 153278

Egyik fórumtárs belinkelt egy táblázatot ami segítség lehet a méretezéshez. Ha van időd visszakeresni nézd át.

 

 

Előzmény: vandox4 (153277)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.28 0 0 153277

A 28-ast nagyon leszűkítené. Inkább 22-es kellene. 

Előzmény: Taki29 (153276)
Taki29 Creative Commons License 2018.10.28 0 0 153276

Kösz !

 

Főző kb 55-60 liter  , páracső 28mm külső átmérő.

 

 

Előzmény: vandox4 (153275)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.28 0 0 153275

Alkalmasnak alkalmas, de inkább a főző és páracső mérete határozza meg.

Előzmény: Taki29 (153273)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.28 0 1 153274

Nekem karcsú az az átmérő.

Előzmény: Taki29 (153273)
Taki29 Creative Commons License 2018.10.28 0 0 153273

Üdv Urak !


Azt kérdezném , hogy az alábbi rézcső alkalmas-e hűtő készítéséhez ?

 

http://www.szatmari.hu/termekek/fo_futes/szerelvenyek/csovek_csorendszerek_idomok/rez_cso/rezcsovek/rezcso_carbon_klima_green_12x1_50fmtek

 

A tekeréséhez valami tanács ?

 

 

obsitos3 Creative Commons License 2018.10.28 0 4 153272

Ezen a helyen már többször volt téma a metil,komoly emberek írták le,hogy desztillációval nem választható el az etiltől,vagyis a rézeleje (előpárlat) nagyjából hasonló mennyiségben tartalmazza,mint a kész pálinka,vagyis nem a főzéstől,elválasztástól függ a mennyisége,hanem a gyümölcs fajtájától,cefrézéstől.Ez persze nem azt jelenti,hogy igyunk EP-t,de amit a hírekben leírtak,az cseppet sem tükrözi a valóságot.

Előzmény: körte51 (153270)
körte51 Creative Commons License 2018.10.28 0 3 153270

Én egyszer a rézelejét és előpárlatot beküldtem vizsgálatra és annak a metilje is alatta volt a megengedett értéknek. 1000 a megengedett és 600 volt a rézeleje és az előpárlat. A középpárlat 300.  Ebből a vizsgálatból az vonható le, hogy ha semmit nem veszünk el az elején akkor sincs semmi veszélye a fogyasztásnak metil tekintetben. Az etil acetát volt sok a vizsgált során a rézeleje és előpárlatban  ,de attól sem lehet meghalni. 

 

Előzmény: körte51 (153269)
körte51 Creative Commons License 2018.10.28 0 1 153269

Lehetségesnek tartod, hogy valakik a rézelejétől halálos mérgezést kapjanak? És nem hetekig szenvednek ,hanem azonnal életüket vesztik?

Előzmény: kopasz szuzukis (153267)
evodia2010 Creative Commons License 2018.10.27 0 0 153268

Köszönöm. Lehet elvesztem már az átmérők közt...

22-es ajánlás elfogadott volt itt (minimumként) a százasra, nem tudom a 28-ast honnan vettem épp.

Páracsőnek néztem milyen lenne (mennyibe kerülne) 42-es vagy 35-ös.

A fittingek horror áron vannak nagyobb átmérőnél.

35/22-esetén kell átmeneti 28-as szakasz vagy hűtőnél válthat egy lépésben?

 

Cefrémmel hétfőn megyek rendes főzdébe, így alakult.

Megvárom az eredményt, gondolom kapok egy gyorstalpaló oktatást is.

Meglátom elkap-e a hangulata :)

Előzmény: kopasz szuzukis (153267)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.10.27 0 0 153267

100litereshez a 22-es hűtőcső határeset. Ha azt vesszük alapul, hogy a főzdék 400/500 literes üstjéhez 76-os csövet használnak, akkor az arányok alapján a 100-ashoz 25-ös cső kellene (a keresztmetszeteket kell figyelembe venni, nem az átmérőt).

De, ha a páracsövet 28-asból készíted, akkor jó lesz a hűtőnek a 22-es. 

A jófogáson láttam készre tekert (asszem 375mm-es ármérőre) 5m hosszú csövet, emberi áron.

Előzmény: evodia2010 (153261)
pacsepa Creative Commons License 2018.10.26 0 0 153265

Ja, közben én is ezt írtam!

Előzmény: körte51 (153263)
pacsepa Creative Commons License 2018.10.26 0 0 153264

Mustgáz, csak nem úgy... Gázzal főzhettek a pinyóban, elégtelen szellőzés mellett...

 

Kb én is kizárom az EP-t. Eleve ihatatlan...

 

Ismered, az a rossz pia, amit a vasutas sem iszik meg...

 

Nos ezt az is kiköpné.

Előzmény: körte51 (153262)
körte51 Creative Commons License 2018.10.26 0 1 153263

Vagy elfogyott a levegő a gázégőtől.

Előzmény: körte51 (153262)
körte51 Creative Commons License 2018.10.26 0 0 153262

Nem létezik, hogy rézelejétől meghalnak hárman. Nagyon várom a vizsgálatok eredményét. Mustgáz lessz szerintem.

Előzmény: pacsepa (153260)
evodia2010 Creative Commons License 2018.10.26 0 0 153261

Köszönöm. Ezek szerint 28-as hűtőspirál barkácsolása nagyobb felkészültséget igényel. Könnyen tönkremehet az alapanyag. Talán 22-essel is be lehet érni...

Előzmény: kopasz szuzukis (153259)
pacsepa Creative Commons License 2018.10.26 0 0 153260
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.10.26 0 0 153259

Eléggé problémás. Egyrészt, mert relatíve nagy az átmérője, másrészt túl kemény. Ha találsz valahol, akkor inkább lágy rézcsövet vegyél.

Ha mégsem, akkor próbáld meg kilágyítani. Hevítés 380 fok fölé, majd hideg vízzel gyors hűtés. Spirálba hajlításhoz mindenképp fel kell tölteni homokkal, és leforrasztani a csővégeket. A homokot nem csak simán beleszórni, hanem tömöríteni is kell. Lezáráshoz a záródugó ráforrasztása a legjobb. Hajlítás után le lehet olvasztani.

Előzmény: evodia2010 (153258)
evodia2010 Creative Commons License 2018.10.26 0 0 153258

Hello, javítottam a keresési technikámon, és páracső méretezésre találtam véleményeket.

Új kérdésem: 28-as félkemény rézcső spirálba hajtása mennyire problémás? Megrogyik-e, lapul-e, elég-e homokkal tölteni, mi a jó technika? köszönöm

Előzmény: evodia2010 (153228)
naivkezdo Creative Commons License 2018.10.26 0 0 153257

Zdre mentetek?

Törölt nick Creative Commons License 2018.10.26 0 0 153256

Mindig örömmel tölt el az "ifjak" lelkesedése az " öregek" iránt :)

Előzmény: 1zsakkrumpli (153255)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.10.26 -1 0 153255

Akkor nem sietek:)

Előzmény: Törölt nick (153254)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.26 0 0 153254

Az első tölt először!

Mit is...? :)

Előzmény: 1zsakkrumpli (153251)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.10.26 -1 0 153253

Elfoglalt egy ember vagy!

Előzmény: Green Corner (153252)
Green Corner Creative Commons License 2018.10.26 0 0 153252

Csepegtetem az aranyat!:)

Előzmény: endrepp (153250)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.10.26 -1 0 153251

Még otthon vagytok?

Én leszek a legelső ;)

Előzmény: endrepp (153250)
endrepp Creative Commons License 2018.10.26 0 0 153250

Biztos főző függő, én féltem tőle, hogy teljesen eltűnik, ha feljebb megyek, de ez így konkrétan nem következett be.

(Még otthon vagy? Nem kéne indulnod? ;)

Előzmény: Green Corner (153249)
Green Corner Creative Commons License 2018.10.26 0 0 153249

Én azért gyanítom a szélesebb főzést, mert nem tudtam magasabban vezetni a régi DES-sel, meg a közelben lakó összes "márka" tulajdonosnak ismerem a pálinkáját!:)

Előzmény: endrepp (153247)
endrepp Creative Commons License 2018.10.26 0 0 153248

...de nem egészen..

Előzmény: endrepp (153247)
endrepp Creative Commons License 2018.10.26 0 0 153247

Azt hittem én is, hogy szélesség kérdése, de egészen  a 81%-os meggyem is édes, a kp végén jön, már nézőpont, gyümölcs kérdése, hogy ez up-e, ha leengedem az utolsó litert 70%-ra tisztán érezni, némi mandula, marcipán ízzel.

Előzmény: Green Corner (153245)
Green Corner Creative Commons License 2018.10.26 0 0 153245

A DES egyik tulajdonossága az édes  pálinka. Vannak gyümölcsök, amik jobban kiadják az édes íz jelleget. Talán a szélesebb főzés miatt?

Előzmény: vandox4 (153238)
naivkezdo Creative Commons License 2018.10.26 0 0 153244

Amirol beszamoltam, az 0. napos volt. Kivancsi leszek par honap mulva. De az az erzesem, hogy a red havennel nagyon ossze jottminden. A fajta szezon vegen hoztam a cefret, lehet oszinel ez kell. Felelmetes illata, ize van. Majd masokkal is lezsuriztetem, mondjuk nem ismerek a nagy oregektol csak egyet, a mestert. Majd leviszem hozza a tobbivel egyutt, kivancsi leszek a velemenyere.

Előzmény: vandox4 (153234)
naivkezdo Creative Commons License 2018.10.26 0 0 153243

Te tudod a fajta nevet?

Előzmény: endrepp (153233)
naivkezdo Creative Commons License 2018.10.26 0 0 153242

Mennyire masok a fozok, stilusok, en 20-ig (alszesz erosseg fuggo, meg cefre is, de 25ig szinte tuti) megyek le a barackoknal. Es ide veszem identol az oszit is, nem csak a kajszit.

Előzmény: vandox4 (153241)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153241

Akiktől a főzőt vettem elláttak tanácsokkal, hogy a KP végén gyengül a folyás, onnantól figyeljek. Ez nálam 60 körül van. Ritkán engedem 

55, 50 alá. (s.barack megy 35-ig). Mindíg az oda nem illő ízeket keresem. 

Mindegy, ha nem fagy le jövőre újra nekifutok és majd jobban figyelek.

Előzmény: endrepp (153239)
endrepp Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153240

Nem hiszem, hogy aggódni kellene emiatt, az összhatás a kérdés, tetszik vagy sem? :)

Előzmény: vandox4 (153238)
endrepp Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153239

Az UP tágan értelmezhető tartomány, ha szabadulni akarsz az édes íztől, akkor az UP elválasztásos kell változtatni.

Előzmény: vandox4 (153238)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153238

UP-os nem lehetett, arra nagyon figyelek. Más miatt is lehet?

Előzmény: endrepp (153237)
endrepp Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153237

Nem a gyümölcsre, a párlatra értetted, arra is írtam. Tehát ugyanabból a gyümölcsből lehet édes és nem édes párlatot is produkálni.

Előzmény: vandox4 (153236)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153236

Nem a gyümölcsre értettem, csak miután leírtam, eszembejutott a különbség a két fajta érettségi állapotára vonatkozóan, ezt próbáltam beszúrni.

Engem is meglepett ez az édeskés jelleg, nem tudtam hova tenni.

Előzmény: endrepp (153235)
endrepp Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153235

Az édes jelleg nem gyümölcs, hanem főzés, illetve UP függő, létezik olyan nézet, hogy hiba.

Előzmény: vandox4 (153234)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153234

Két féle őszi cefrét főztem idén, egyik alapja Redhaven a másik parasztbarack volt.

A Redhaven 3 féle barackból állt össze, másnak azonosítottam őket de utánnakérdezve azt mondták ne komplikáljam túl Redhaven oltványok.

Volt közte kb. 10% olyan lapított barack én ezt a Google segítségével Remény néven azonosítottam.

A parasztbarack saját fáimon terem. 

A Redhaven főzés után rendkívül illatos volt, de idővel szolidabb lett, viszont az íze nagyon letisztult.(Érett, hibátlan gyümölcsök voltak.)

A saját ízben és illatban nem érte el viszont könnyedebb volt és gyorsan elfogyott. Párlata édesebb volt. (Nem tudtak jól beérni.)

Nem vagyok szakértő, a barackokat legjobb tudásom szerint azonosítottam.

Előzmény: naivkezdo (153232)
endrepp Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153233

Az aromabomba.

Előzmény: hevezoli64 (153231)
naivkezdo Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153232

Szia, ez milyen fajta lehet? Lapos? Nalunk a szoloben regen volt nagyonjo lapos, de azt egyszeruen csak szolosbaracknak hivtuk:) szoval nehez ezekkel a nevekkel, fajtakkal.

Előzmény: hevezoli64 (153231)
hevezoli64 Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153231

Szia!

Parasztbarack, sárgára, hullósra érve kiváló pálinka alapanyag, sokkal jobb, mint a redhaven volt pár éve. Idén először lett cefrézési mennyiség, minden várakozásomat felülírta.

Előzmény: naivkezdo (153230)
naivkezdo Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153230

Suncrest fajta: elegansabb, de kevesbe intenziv, gyenge. Valszeg nem volt jo erettsegi allapotban a red reavenhez kepest, visszaemlekezve a cefrere. Igy a ket fajta kozott nehez rangsort allitani.

Aki osziben jartas es foglalkozott fajtaszerinti osszehasonlitassal irhatna.

Előzmény: naivkezdo (153185)
zr-7 Creative Commons License 2018.10.25 0 1 153229

Hozzáértő nem vagyok,de ha most készítenék ø35 de szívem szerint ø42 cső ,ha megnézel egy kereskedelmit 400/500 üsthöz ø76-os páracsövet használnak ami nem ritkán 6m hosszú.

Előzmény: evodia2010 (153228)
evodia2010 Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153228

Szakértőktől kérdem tisztelettel:

100 literes főzőhöz milyen átmérőjű és hosszúságú páracső kellene?

Milyen alapanyagból készülhet: puha vagy félkemény rézcső, vagy mindegy? A félkemény is tiszta réz?

Van ahol ilyet méterre adnak és nem kell fölös mennyiséget megvenni?

köszi

 

Green Corner Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153227

Azt, hogy almaalszeszben birset raksz, akár darálva, akár szeletelve és így finomítod, az a "szomszédnak jó lesz kategória"! Illatban talán még el is fogadható, viszont ízben kevés. Jó megoldás a tisztán birsalszesz tisztázásakor birsszeleteket, darálékot belerakni az üstbe, az dob rajta. Valaki a birs cefrézésénél már keveri az almával, valaki alszesznél keveri, én a kész, két fajta pálinkát keverem és próbálgatom az arányokat. Ami nekem bejön az a 70% birs 30% alma, de néha a 40% almát is belerakom, függ a birs mennyiségétől, árától.:) 

Előzmény: bagiz00 (153224)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.25 -1 0 153226

Én ágdarálóval szoktam leszecskázni és nem cefrézem, hanem ráöntöm a 65°-os alma páleszt, aztán elrakom sokáig :)

Persze lehet vegyesen is, hogy a birs egyrészét lecefrézed és kifőzöd ha sok van.

Az alszeszbe tétel szerintem szenteltvíz.

Előzmény: bagiz00 (153224)
naivkezdo Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153225

Koszi az infokat.

bagiz00 Creative Commons License 2018.10.25 0 0 153224

Nagyon érdekel a birspépes alma alszesz kérdése, épp helyzetben vagyok. Most forr az alma (220 liter cefre), két hét múlva jön a birs (100 kg). Ezek szerint tán nem is kéne, vagy nem mind cefrézni a birset?.
Lesz kb 40 liter 34%-os alszesz (ez a második ugyanilyen alma tétel, van tapasztalat). Ehhez mennyi darált birset tegyek? Előfőzve, vagy inkább fejszével agyonverve? Mindenképp ágdarálóval darálnám.
Nagyon érdekelne, ha valaki jártas a kérdésben. Eddig csak almapálesz-birspálesz házasítással próbálkoztam, közepes sikerrel: 30% 50° birspálinkához 70% 50°-os almapálinkát keverve. Jó lett, de nem a "gyorsanmégegyet" kategória.

Előzmény: Green Corner (153173)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!