Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
De még mindig egyszerűbb új vázat hegeszteni is ! Amit én csináltam az talán 40x40 szögvas közzé vastagfalú vascső ás az éleken összehegesztve ,olyan masszív volt a zetor száraz földben se tette tönkre akkor a kis Hondád az életben sem fogja ! 7 lovas eke törzsből és a BEA 2125-ből volt a kormánylemez rajta épített vázon . https://www.youtube.com/watch?v=jprfDEDztso Itt azt húzza a Zetor .
Igen az erő a vonó fejre még egy erőkar segítségével is fog rá hatni . Lehet az eke váz és a eke fej között kell inkább variálni (?) . Csak ahhoz meg gyenge lessz a eke váz tengely vége .
János a maróval kapcsolatba annyiban nem egyezik a véleményünk , hogy csak iszapkavarásra jó. Sok videót megnéztem annak idején és a japánok használják a kertészetbe nagyon sokan használják bakhuzásra , csak a kapákat úgy kell forgatni . Használják egyszerű trapéz bakháthoz vagy alacsonyabb szélesebb bakháthoz fólia térítéssel egybekötve. Nekem is van hátul a marón kivágás csak oda kell terelő lemez és már húzza is a bakhátat. Van még a marón egy táblázat hogyan kell kapàkat forgatni.
Viszont úgy gondolom náluk mássabb a talaj szerkezete nem hinném náluk van olyan kötött talajok mint nálunk.
Az én kértem végébe amit műveltem területet ott nagyon szépen dolgozik, sőt már szinte túl finom és locsolások után kőkeményre összeülepszik.
Igaz ez homokos de van agyagtartalma.
Nem kétlem , hogy a tenálad lévő kötött talajba nem dolgozik szépen de az az igazság, nagyon , nagyon el kell találni azt az ídőponzot amikor ideális megművelni. Bár ezek szerint biztos tapasztaltad a mifelénk használatos kapa formák jobban dolgoznak, azért akarod átvariálni.
Így ránézésre nem rossz , de vannak esztétikai hibák rajta .
Egyszer úgy is szét kell szedni ( még mielőtt hadra fognám ) az olaj csere miatt . Mert szerintem a motorból más módon biztos (?) nem lehet le engedni az olajat .
Ha már szét lessz szedve kap egy fényezés is ( szerintem ) .
Mondjuk indítás után egy darabig olyan érdekesen jár a motor ( inditaskor egy pici füst is jön ) . A motor járás egy kicsit egyenetlen, de aztán kisimul . A sebeségeket is szépen szedi . Csak az a hirtelen indulása ne lenne . Az ekszíj most bordás és nem lehet felrakni a burkolatot rá ( ezt is orvosolni kell ) . Olaj folyása nincs ( azt lehetett volna látni a gép alatti karton papíron a kocsiban .
Szóval így első nekifutásra nem tűnik rossz vételnek .
Nos én is remélem , hogy jó is lessz hosszú távon is .
Egy bajom van a pótlék vonóval ,én inkább az ekére tennék magasítót inkább mint a gépre ,mert kétkarú emelőként fogja feszgetni a gép vonóját . Ha az törik sokba kerül ha az eke törik az nem olyan nagy ügy ! Vagy az aekeszárat hosszabbítanám meg annyival ,mert ahogy néztem elég hosszú 15cm ahogy néztem .
Az utanfútónál jó az akasztás magasság . Csak a kocsi csatlakozási pontja 6,8 cm ( amibe a csapszed megy ) a Honda akasztani pontja a két fül közt mérve 9,4 cm-er . Szóval ott is kell valamit kezdeni ,hogy a kocsit fel lehessen akasztani . De nem csak ez a gond a kocsi vonó rudja is hosszú 🤦 .
Aztán ott az eke , az emlékeim szerint a Terránal a gép egyenest alt ha a váltva forgató eke mind két felé a földet érte . Akkor kb 15-16 cm és eltolast kell megcsinalni .
. valami ilyesmiket kell alkotni.
Mindjárt rakok fel képet, csak nagy a mérete és nem engedi .
Szóval kerékre is raktam a gépet a fuvar után. 2 ik rántásra indult is 👍 . Aztán egy két kört kerültem az udvarba is . Azt a gáz kart vagy minek is nevezzem meg kell szokni , ez feszíti az ékszíjat . Elég hirtelen mozdítani nagyit rajta :( . Aztán meg ,hogy a kuplung hízásával lehet kanyarodni 😥 ( szerencsére csak így bokorban mentem bele ) . Szóval lesz mit szokni is 😉 .
Már csak -2 fok van és szitál a köd még mindig . Ügynökök egy kicsit a hely miatt .
Viszont ma már autózni is kell majd, azzal a + kg val . De mivel a szomszédnak kell menni így ki kerül a gép is . Csak nem tudom hova tenni . Esetleg az ólba ,az úgy is üres már egy ideje .
Csak annyi bajom van az itt lévőkkel hogy felszednek minenféle szemetet ,meg fel is tekerik magukra . Egyszer használtam az önkormányzatét hát azon volt minden a cérnától a drótig ,vagy 2 órát szedegettem róla lefelé a feltekert holmikat . A rizsföldes kapák meg valahogyan nem szedik magukra . De az is lehet nem a derékszöges kapák volnának az igaziak hanem a félkörívesre hajtottak . A Hudjik Temerinben is gyártanak kapákat nézz körül ott is ,lehet anyagban jobbak mint amiket nálunk árulnak . Árban nem tudom de gondolom versenyképesek a magyar árakkal . 333-as ismer ott valakit aki segíthet . Én is ott vettem ekevasat és nagyon jó anyagú . Hardrox