Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2008.09.27 0 0 258
A tápnövény alapján sikerült megfejtenem mi az, amit találtam, de fölteszem ide, lássátok Ti is. Én rettentően megörültem ezeknek a hernyóknak. Kerti rután találtam, több fejldési stádiumot is, a kicsivel együtt 5 példányt. De jobban megnézve volt még rágott növény, úgyhogy több is lehet.
Pl. ezt találtam róla:
http://bugguide.net/node/view/2636
http://www.glorious-butterfly.com/black-swallowtail-caterpillar.html
Papilio polyxenes, magyar nevet nem találtam. Írjátok meg, ha van neki!

leptopelis Creative Commons License 2008.09.26 0 0 257
A lefolyókból.
Előzmény: Flanell (251)
leptopelis Creative Commons License 2008.09.26 0 0 256

Ha jól látom (elég kicsi a kép), Légyölő pókszázlábú (Scutigera coleoptrata). Ellenőrizd le a latin név alapján a neten (lépek). Ha az, ne akard kiírtani. Semmilyen betegséget nem terjeszt, és nem bánt, és hasznos. Nemigen tud megharapni, mert bár százlábú, felépítése merőben eltér a többi százlábúétól. Például a százlábúak között egyedül nekik van összetett szemük, és általában nem tudják átharapni a bőrt, nagyon kicsi a szájszervük (mellékesen, nem is akarják). És ha van valami egyéb rovar a lakásban, a falak mögött (csótány, légy a falon, szúnyog, bármi, ami méretben megfelel neki), azt megeszi. Az én új albérletemben is van Scutigera coleoptrata, és nagyon örülök neki. Pedig a földön alszok egy szivacson, mert nincs bútor a szobámban. Szóval: hasznos állatka, nem bánt (ha tud, el is menekül előled), szóval hagyjad!

Előzmény: parijani (253)
Flanell Creative Commons License 2008.09.25 0 0 255
Nem.
Előzmény: CBNora (252)
parijani Creative Commons License 2008.09.21 0 0 254
[imagerovar11]
Sziasztok!

A napokban megjelent 1-2 ilyen valami a lakásban, tavaly szintén amikor lehűlt a levegő megjelentek, de akkor azt hittem a virágföldből jöttek ki (amik addig kint voltak, na most még mindig kint vannak). Az a kérdésem, hogy tudja-e valaki, hogy mi ez, honnan jöhetnek mivel lehet kiírtani, mert tegnap este is az ágy mellett ütöttem le egyet ....

Köszi!

http://imgfrm.index.hu/imgfrm/4/0/3/2/THM_0004854032.jpg
parijani Creative Commons License 2008.09.21 0 0 253
Sziasztok!

A napokban megjelent 1-2 ilyen valami a lakásban, tavaly szintén amikor lehűlt a levegő megjelentek, de akkor azt hittem a virágföldből jöttek ki (amik addig kint voltak, na most még mindig kint vannak). Az a kérdésem, hogy tudja-e valaki, hogy mi ez, honnan jöhetnek mivel lehet kiírtani, mert tegnap este is az ágy mellett ütöttem le egyet ....

Köszi!
CBNora Creative Commons License 2008.09.10 0 0 252
Padlóösszefolyó?
Előzmény: Flanell (251)
Flanell Creative Commons License 2008.09.10 0 0 251
Köszi!
Már csak azt kell megkeresni, hogy honnan jönnek.
Előzmény: CBNora (248)
comad Creative Commons License 2008.09.09 0 0 250
Valamilyen levéltetű, de hogy milyen... Valamilyen általános, levéltetvek elleni permetezőszerrel védekezhetsz.
Előzmény: Híd (246)
leptopelis Creative Commons License 2008.09.09 0 0 249
Levéltetű.
Előzmény: Híd (246)
CBNora Creative Commons License 2008.09.09 0 0 248
Részletek.
A szárnyak a testhez képest meglehetősen nagyok, sűrűn szőrösek, ezért átlátszatlanok. Erős szőrzetük és apró termetük miatt a Psychodák repülőképessége csekély, ezért rendszerint kifejlett állapotban sem távolodnak el messze szülőhelyüktől...Leginkább mászkálás vagy ugrálás közben pillantjuk meg őket, esetleg rövid, csapongó repülésük közben.
Lárváik megtalálhatók álló és folyó vizekben, tiszta és szennyezett, édes- és sós vizekben egyaránt, továbbá mohapárnákban, fák kifolyó nedvében, talajban, talajrepedésekben, bomló növényi és állati anyagokban, mint trágyadombokban, ülepítőkben vagy árnyékszékekeben. Elhalt csigák házából is gyakran kerülnek elő... A víz alatt élő lárvák végbélkopoltyúkkal lélegeznek. A kifejlett lepkeszúnyogok élettartama maximálisan három hét. Az imágók gyakran vesznek magukhoz folyékony tápanyagokat.
Ez eddig az egész családra vonatkozik.
A család legismertebb képvislői a Phsychoda nem fajai. Nevezhetjük őket pöceszúnyogoknak, ez a név kifejezi azt, hogy az emberi lakásoknak milyen helyiségeiben tartózkodnak leggyakrabban. Nem ritka látvány, amint az ablaktáblán vagy a konyhai, fürdőszobai lefolyócsövön üldögélnek vagy fürgén mászkálnak; repülés közben már sokkal ritkábban figyelhetők meg. A városi lakásokban előszeretettel tartózkodnak a fürdőszobában, amelynek állandóan párás és temperált levegője kedvező számukra. Egyes fajok tömegekben tanyáznak szennyvízderítők környékén, mint pl. a közönséges lepkeszúnyog (Psychoda alterneta), úgyhogy gyakran kémiai és fizikai szerekkel kell védekezni ellene. (megj.: mi a macskára bízzuk.)
Jó ez az Urania sorozat, apránként beszereztem az egészet antikváriumból.
Előzmény: Flanell (247)
Flanell Creative Commons License 2008.09.08 0 0 247
Igen, örülnék, ha a lényeget leírnád.
Előzmény: CBNora (245)
Híd Creative Commons License 2008.09.08 0 0 246

Sziasztok!

Segítsetek kérlek! Ilyenek másztak rá a fűszernövényeimre. Mik ezek? Mit csináljak velük?

CBNora Creative Commons License 2008.09.07 0 0 245
Magyart nem találtam. De szép róla a kép.
Ha gondolod, holnap leírom, ami a könyvemben van róla, most már álmos vagyok ehhez.
Előzmény: Flanell (244)
Flanell Creative Commons License 2008.09.07 0 0 244
Igen, ő az!
Sajnos, ez az oldal angol, ami nekem majdnem kínai.
Előzmény: CBNora (243)
CBNora Creative Commons License 2008.09.07 0 0 243
Nekünk a fürdőszobában szoktak ilyenek lenni. Régóta nézegetem (a macskám vadássza, miután elkapta, gondosan megrágja), engem inkább egy apró szőrös légyre emlékeztetett. Most már tényleg nem hagyott nyugodni, a kétszárnyúak rendjében (Uránia Állatvilág Rovarok nyomán) találtam ilyet, a lepkeszúnyogok családjában.
http://www.flickr.com/photos/14126791@N03/2135580168/
Közönséges lepkeszúnyog, Psychoda alternata.
Előzmény: Flanell (241)
comad Creative Commons License 2008.09.07 0 0 242
Passz, de nekünk is tele van vele a spajz.
Előzmény: Flanell (241)
Flanell Creative Commons License 2008.09.07 0 0 241
Ez mi?
Tele van velük a lakás.
Lehet vagy 2-3 mm-es, és bár viselkedését tekintve hasonlít légyhez is, de a szárnya hímporos, mint a lepkéknek. Meg egyébként is inkább valami molyféleség-rokonság lehet. Valóban?
És mit esznek a lakásban?
foddiandedina Creative Commons License 2008.07.26 0 0 240
Szerintetek ki ez?
http://www.flickr.com/photos/26345302@N05/2702990213/
F.Szilvi Creative Commons License 2008.07.21 0 0 239

Nagyon köszönöm, megvan ő lesz az...wow  ilyen csoda járt nálunk...

Bocs az offért...

Előzmény: comad (238)
comad Creative Commons License 2008.07.21 0 0 238
Nem szűl gyáva nyulat Núbia párduca, ennek valami nagy lepkének kell lennie. Talán nagy pávaszem, Európa legnagyobb lepkéje, Saturnia pyri. Itt egy hernyós oldal, nézegesd, hátha megtalálod a megfelelőt.
Előzmény: F.Szilvi (237)
F.Szilvi Creative Commons License 2008.07.21 0 0 237

Talán nem pont ideillő, de megtudná mondani valaki ki őfelsége?

Sajnos a kép elég  rossz...de talán látszik a lényeg ..a valóságban kb 10 cm hosszú volt , körmérete ca.3-4 cm

Kis szörszárak a kék gyöngydísz felett, valami csoda volt, és mindez a házfalon...

szalmaszál Creative Commons License 2008.07.05 0 0 236
Szerintem is lehet a szúnyok egyik alfaja.

Mostanában nálunk is megjelent valami újfajta, aminek a csípéshelye még egy hét múlva is piros, esetleg bekeményedett. Sosem voltam érzékeny a szúnyogra, 1-2 nap alatt elúlik az átlagszúnyog csípése.
Ja, és nappal a meleg napsütésben is simán csíphetnek.
Előzmény: Qtya123 (232)
Qtya123 Creative Commons License 2008.07.04 0 0 235
Hát nem tudom. Eléggé eltérően viselkedik a szúnyogtól. Nem is repül valami sokat. Ha megzavarják épphogy odébb "ugrik" és az alap közlekedése is ilyen 10 cmről 10cmre való repülés. Onnan gondolom, hogy nem szúnyog, hogy a nagyobb példányok esetén észrevehető, hogy a szárnyukon olyan por van mint a lepkéknek. Szóval gondolom valami molylepke szerűség lehet. De vérszívó lepkéről nem hallottam még.
Előzmény: Pép (234)
Pép Creative Commons License 2008.07.04 0 0 234
Szerintem szúnyog ez is, van belőle gondolom több fajta is.
Előzmény: Qtya123 (232)
Pép Creative Commons License 2008.07.04 0 0 233
Megválaszolom a kérdésem: keleti cserebogár (Anoxia orientalis) :)
Előzmény: Pép (230)
Qtya123 Creative Commons License 2008.07.03 0 0 232
Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen rovar ez?
rovar

2-3 éve minden nyáron megjelennek a szobák falán és nagyon kellemetlen a csípésük.

Nagyon kis állatka, a szúnyognak kb a harmada. Elég nehéz is észrevenni őket mert világosbarnás színűek. Ennek feketébb a pothora mert jót lakrározott belőlem...

Válaszotokat előre is köszi!
comad Creative Commons License 2008.07.02 0 0 231
Nos, nem májusi, nem közönséges sárga, nem kalló, nem rezes, nem zöld, ezekről van képem. Majd nézelődöm. HA jó a tippem, és cserebogár.
Előzmény: Pép (230)
Pép Creative Commons License 2008.07.02 0 0 230
Sziasztok! Talán az előttem hozzámszóló is erre a fajtára gondol, szerintetek ez melyik fajta cserebogár? Szerintem nem a májusi... Valaki tudja esetleg?
comad Creative Commons License 2008.06.26 0 0 229
Cserebogár?
Előzmény: Törölt nick (228)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!