Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
A tápnövény alapján sikerült megfejtenem mi az, amit találtam, de fölteszem ide, lássátok Ti is. Én rettentően megörültem ezeknek a hernyóknak. Kerti rután találtam, több fejldési stádiumot is, a kicsivel együtt 5 példányt. De jobban megnézve volt még rágott növény, úgyhogy több is lehet. Pl. ezt találtam róla: http://bugguide.net/node/view/2636 http://www.glorious-butterfly.com/black-swallowtail-caterpillar.html Papilio polyxenes, magyar nevet nem találtam. Írjátok meg, ha van neki!
Ha jól látom (elég kicsi a kép), Légyölő pókszázlábú (Scutigera coleoptrata). Ellenőrizd le a latin név alapján a neten (lépek). Ha az, ne akard kiírtani. Semmilyen betegséget nem terjeszt, és nem bánt, és hasznos. Nemigen tud megharapni, mert bár százlábú, felépítése merőben eltér a többi százlábúétól. Például a százlábúak között egyedül nekik van összetett szemük, és általában nem tudják átharapni a bőrt, nagyon kicsi a szájszervük (mellékesen, nem is akarják). És ha van valami egyéb rovar a lakásban, a falak mögött (csótány, légy a falon, szúnyog, bármi, ami méretben megfelel neki), azt megeszi. Az én új albérletemben is van Scutigera coleoptrata, és nagyon örülök neki. Pedig a földön alszok egy szivacson, mert nincs bútor a szobámban. Szóval: hasznos állatka, nem bánt (ha tud, el is menekül előled), szóval hagyjad!
A napokban megjelent 1-2 ilyen valami a lakásban, tavaly szintén amikor lehűlt a levegő megjelentek, de akkor azt hittem a virágföldből jöttek ki (amik addig kint voltak, na most még mindig kint vannak). Az a kérdésem, hogy tudja-e valaki, hogy mi ez, honnan jöhetnek mivel lehet kiírtani, mert tegnap este is az ágy mellett ütöttem le egyet ....
A napokban megjelent 1-2 ilyen valami a lakásban, tavaly szintén amikor lehűlt a levegő megjelentek, de akkor azt hittem a virágföldből jöttek ki (amik addig kint voltak, na most még mindig kint vannak). Az a kérdésem, hogy tudja-e valaki, hogy mi ez, honnan jöhetnek mivel lehet kiírtani, mert tegnap este is az ágy mellett ütöttem le egyet ....
Részletek. A szárnyak a testhez képest meglehetősen nagyok, sűrűn szőrösek, ezért átlátszatlanok. Erős szőrzetük és apró termetük miatt a Psychodák repülőképessége csekély, ezért rendszerint kifejlett állapotban sem távolodnak el messze szülőhelyüktől...Leginkább mászkálás vagy ugrálás közben pillantjuk meg őket, esetleg rövid, csapongó repülésük közben. Lárváik megtalálhatók álló és folyó vizekben, tiszta és szennyezett, édes- és sós vizekben egyaránt, továbbá mohapárnákban, fák kifolyó nedvében, talajban, talajrepedésekben, bomló növényi és állati anyagokban, mint trágyadombokban, ülepítőkben vagy árnyékszékekeben. Elhalt csigák házából is gyakran kerülnek elő... A víz alatt élő lárvák végbélkopoltyúkkal lélegeznek. A kifejlett lepkeszúnyogok élettartama maximálisan három hét. Az imágók gyakran vesznek magukhoz folyékony tápanyagokat. Ez eddig az egész családra vonatkozik. A család legismertebb képvislői a Phsychoda nem fajai. Nevezhetjük őket pöceszúnyogoknak, ez a név kifejezi azt, hogy az emberi lakásoknak milyen helyiségeiben tartózkodnak leggyakrabban. Nem ritka látvány, amint az ablaktáblán vagy a konyhai, fürdőszobai lefolyócsövön üldögélnek vagy fürgén mászkálnak; repülés közben már sokkal ritkábban figyelhetők meg. A városi lakásokban előszeretettel tartózkodnak a fürdőszobában, amelynek állandóan párás és temperált levegője kedvező számukra. Egyes fajok tömegekben tanyáznak szennyvízderítők környékén, mint pl. a közönséges lepkeszúnyog (Psychoda alterneta), úgyhogy gyakran kémiai és fizikai szerekkel kell védekezni ellene. (megj.: mi a macskára bízzuk.) Jó ez az Urania sorozat, apránként beszereztem az egészet antikváriumból.
Nekünk a fürdőszobában szoktak ilyenek lenni. Régóta nézegetem (a macskám vadássza, miután elkapta, gondosan megrágja), engem inkább egy apró szőrös légyre emlékeztetett. Most már tényleg nem hagyott nyugodni, a kétszárnyúak rendjében (Uránia Állatvilág Rovarok nyomán) találtam ilyet, a lepkeszúnyogok családjában. http://www.flickr.com/photos/14126791@N03/2135580168/ Közönséges lepkeszúnyog, Psychoda alternata.
Ez mi? Tele van velük a lakás. Lehet vagy 2-3 mm-es, és bár viselkedését tekintve hasonlít légyhez is, de a szárnya hímporos, mint a lepkéknek. Meg egyébként is inkább valami molyféleség-rokonság lehet. Valóban? És mit esznek a lakásban?
Nem szűl gyáva nyulat Núbia párduca, ennek valami nagy lepkének kell lennie. Talán nagy pávaszem, Európa legnagyobb lepkéje, Saturnia pyri. Itt egy hernyós oldal, nézegesd, hátha megtalálod a megfelelőt.
Mostanában nálunk is megjelent valami újfajta, aminek a csípéshelye még egy hét múlva is piros, esetleg bekeményedett. Sosem voltam érzékeny a szúnyogra, 1-2 nap alatt elúlik az átlagszúnyog csípése. Ja, és nappal a meleg napsütésben is simán csíphetnek.
Hát nem tudom. Eléggé eltérően viselkedik a szúnyogtól. Nem is repül valami sokat. Ha megzavarják épphogy odébb "ugrik" és az alap közlekedése is ilyen 10 cmről 10cmre való repülés. Onnan gondolom, hogy nem szúnyog, hogy a nagyobb példányok esetén észrevehető, hogy a szárnyukon olyan por van mint a lepkéknek. Szóval gondolom valami molylepke szerűség lehet. De vérszívó lepkéről nem hallottam még.
2-3 éve minden nyáron megjelennek a szobák falán és nagyon kellemetlen a csípésük.
Nagyon kis állatka, a szúnyognak kb a harmada. Elég nehéz is észrevenni őket mert világosbarnás színűek. Ennek feketébb a pothora mert jót lakrározott belőlem...
Sziasztok! Talán az előttem hozzámszóló is erre a fajtára gondol, szerintetek ez melyik fajta cserebogár? Szerintem nem a májusi... Valaki tudja esetleg?