Keresés

Részletes keresés

bjphoto Creative Commons License 2008.12.18 0 0 9577
Megnéztem. Érdekes, de gyenge dolog ez. Tükör. Volt már ilyen régebben is. Vannak jó automatikus megoldások, de azok még mindig eszetlenül drágák.
Előzmény: Törölt nick (9574)
benike07 Creative Commons License 2008.12.18 0 0 9576
P.Péter köszi a válaszokat!
Előzmény: P.Peter (9571)
Takoca_ Creative Commons License 2008.12.18 0 0 9575
köszi! érdekesnek érdekes... de ennyi pénzért ilyen sz@r kép minőséget ??

itt vannak képek:
http://www.tomlawton.com/

meg itt:
http://www.giroptic.com/popup/336784437346_bienvenue-chez-les-ch-tis#

bár ezek kicsiben nem olyan rosszak
Előzmény: Törölt nick (9574)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.18 0 0 9574
Kulombos Creative Commons License 2008.12.17 0 0 9573
Takoca, P.Peter, köszönöm a válaszokat, van még mit gyakorolnom...
Takoca_ Creative Commons License 2008.12.16 0 0 9572
csak egyes fotókat készítek pluszba

"(pl. a pl. Pteditorral kiemelve a részleteket, mint a nadírnál)"

nem ezeket a képeket ugyan úgy illesztem az alap képbe, és az így kapott layeres psd-ben maszkolok. Pteditort nem nagyon használom már bár kétségtelen hogy vannak előnyei.
Előzmény: Kulombos (9566)
P.Peter Creative Commons License 2008.12.16 0 0 9571
Ugyanúgy, mint a többit, vagy be sem rakom. Utólag PS-ben is szépen bebiggyeszthető, lásd pl. Eric Rougier videóját, hogyan készítsünk QTVR panorámát 10 perc alatt.
Persze ez a PTGui-nak sem feltétlenül gond, ott is beilleszthető. A Pro változatnál meg lehet adni az eltérő nézőpontot, a simánál pedig gyakorlatilag ugyanez, ha a nadír képére külön számításokat kérsz (individual parameters), mintha nem azonos objektívvel készült volna, mint a többi kép. Ha pedig a blending nem boldogul a belógó lábaddal, hát ugyanúgy kézzel kimaszkolod, mint a mozgó elemeket.
Előzmény: benike07 (9569)
P.Peter Creative Commons License 2008.12.16 0 0 9570
Türelem nélkül pedig sok minden nem megy. Kézből dolgozni persze ritka kivétel, de én pl. gyakran használok monopodot, ahol még auto-bracket esetén is lehet elmozdulás a képek között. Persze én ezért is vettem meg a PTGui Pro változatát, de előtte a leírt technikával dolgoztam. Nézd meg pl. ezt a képet, ez is a leírt módszerrel készült, bár több sebtől vérzik, néhány illesztési hiba is maradt rajta, mert inkább csak összedobtam, nem vacakoltam vele túl sokat.
Előzmény: Kulombos (9568)
benike07 Creative Commons License 2008.12.16 0 0 9569
ok.de akkor te az alját a ptguiba milyen technikával rakod be??
Előzmény: P.Peter (9567)
Kulombos Creative Commons License 2008.12.16 0 0 9568

P.Peter, Neked is köszönöm a választ, az általad leírtak egy kicsit bonyolultabbnak tűnnek, ennyire nem vagyok türelmes...

Gömb/teljes kör panorámát mindig állványről fotózom, állvány nélkül, kézből csak "széles" panorámát szoktam.

Előzmény: P.Peter (9565)
P.Peter Creative Commons License 2008.12.16 0 0 9567
És az miért baj, ha rákerülsz? A nadír képéből úgy is csak a közepe kell, ahol korábban állt az állvány, a kép szélén lehet bármi randaság, akármilyen nehéz a feje :-)
Előzmény: benike07 (9564)
Kulombos Creative Commons License 2008.12.16 0 0 9566

Takoca, köszi a választ.

Ez volt a trükk, amit nem találtam: Template-ként használni az első PTGUI beállítást...

Van viszont még valami, ami nem világos: "ha olyan a környezet lövök plusz képeket layeres psd-t mentek és maszkolom ahol kell": Időben eltolva csinálsz még további sorozatokat és így 6-9 panorámából rakod össze a képet, vagy csak egyes fotókat készítesz a macerás helyekről és a PS-ben azt warpolod/maszkolod (pl. a  pl. Pteditorral kiemelve a részleteket, mint a nadírnál)?  

Előzmény: Takoca_ (9563)
P.Peter Creative Commons License 2008.12.16 0 0 9565
Takoca jól írta, alapban így a legegyszerűbb. Ha nem tudsz stabil állványról dolgozni, akkor is van egyszerű lehetőség. Az alap képsor elkészülte után be kell tölteni a többi képet, és rá kell pontozni őket a már elhelyezett alapra. Mivel a torzítás és minden más azonos lesz, elég 3-4 pont minden képre, és nem kell vacakolni a fedésekkel! Az optimalizálásnál persze nem árt kikapcsolni a már jó alap képeit, csak a kontrollpontjaikat kell figyelembe vetetni. Ha minden kép a helyén van, akkor a kimenetnél sorra csak az összetartozó képek feldolgozását kéred, a többit kikapcsolod, így generálod le a rétegeket.
Expósornál nehéz a mozgásokat kezelni, nem is biztos, hogy sikerül. Néha bejöhet, hogy brutál módon megnöveled a képek számát, hogy minden mozgót eltüntess, de ez sem könnyű. Játszhatsz azzal, hogy az adott képre legjobban illő elem körül retusálgatsz ezerrel, a többi képsorhoz igazgatod a fényerejét amíg lehet stb., de ez is gázos. Néha szerintem a legjobb, ha áttűnős szellemeket kreálsz mindabból, amit nem lehet eltüntetni. Ízlés kérdése persze, de még mindig jobb lehet egy kompromisszumos kép egy el sem készültnél...
Előzmény: Kulombos (9562)
benike07 Creative Commons License 2008.12.16 0 0 9564
sziasztok
valaki mondja már el nekem h mi lehet a baj....manfrotto x pro5 állványom van és egyszerüen nem tok vele lőni lefele.hiába húzom ki és lövök le nem tartja meg a fejet és előre dölne emiatt tartanom kell az állványt és igy én is belekerülök....túl nehéz a fejem????melyik panofejhez alkották ezt a csodát????
Takoca_ Creative Commons License 2008.12.16 0 0 9563
Szia!
én minden irányba 3-3 képet csinálok forgatásonként. Az így kapott képek tökéletesen fedik egymást. Megcsinálom ptguiban azt a képet ami használni fogok a végleges verzióban, (ált. a normál kép) elmentem, majd betöltöm a képek alexpós/túlexpós párjait viszont nem csinálok velük semmit csak files/apply template és ott kiválasztom az alap képhez mentett ptgui fájlt. Nem szabad optimalizálni, illetve semmit se csinálni csak legenerálni a képet.
Ezután PS-ben egymásra dobom őket (ha nyomod a shiftet amikor az egyik képet a másikra dobod pontosan egymásra kerülnek) majd maszkolom.

"Ha mozgás van a képen " ha olyan a környezet lövök plusz képeket layeres psd-t mentek és maszkolom ahol kell.
Előzmény: Kulombos (9562)
Kulombos Creative Commons License 2008.12.16 0 0 9562

Sziasztok

Eléggé régen olvasgatom a fórumot, néha panorámázom is (D80 + N10.5, PTGUI), de valamit még mindig nem értek, illetve nem teljesen tiszta:

Exposorozat esetén hogyan hozzátok össze a képeket: Először összefésülitek a sorozat egyes képeit (mintha HDR lenne) és az így keletkezett képekből készül a panorámakép vagy három panorámaképet készítetek a sorozat elemeiből és azt maszkoljátok/klónozzátok össze a beégések/alexpók helyén? (ez utóbbi esetben hogyan éritek el, hogy minden képet azonos módon torzítson a PTGUI?)

A maszkolás kapcsán van még egy sötét folt (több is...) a fejemben: Ha mozgás van a képen (emberek, autók, stb), akkor azokat hogyan lehet eltüntetni? (CS3 van, de egyáltalán nem vagyok nagy guru benne), a PTGUI-ban az Outpoutnál layers kimenetet kell kérni és azzal játszani PS-ben?

Köszi a válaszokat, az sem baj, ha  szájbarágós...

Xray__ Creative Commons License 2008.12.15 0 0 9561

Az "uj" Stichert probalta mar vki? vagy meg mindig csak kullog messze a PTGui utan?

Autodesk Sticher
laleeeee Creative Commons License 2008.12.14 0 0 9560

köszi a válaszod   itt van egy pár 5d/17-40  szerintem annyira nem rossz,milyet akarsz venni helyette ?

http://www.steves-digicams.com/2005_reviews/5d_samples.html

megköszönném,ha küldenél egy pár képet a 15-össel,panorámákat is,ha lehet.

elküldöm a chellós címem,arra küldd már légyszíves   köszönöm

Előzmény: Xray__ (9559)
Xray__ Creative Commons License 2008.12.14 0 0 9559

Na lehet masokat is erdekel, ide irom a tapasznyalatim 5D-vel. Ellenben most elore leszogezem, mert ugye mindig vannak "nagyszakertok, jobban tudok...", hogy ez az en szubjektive velemenyem valoszinu:

Szoal ugy kezdodik hogy az eddig cropos vazon hasznalt, szinte hibatlannak tartott obijaim 99.9% sz@r. FF vaznal bejon az amia  tesztekben megy hogy igy sz@r-ugy sz@r, vignettal, torzit ... JO a kozepen ahol a cropos vaz dolgozik kivalo marad, de a szeleken. A nagy classic 17-40 az kozepes minosegu, az 50 1.4-esem mar el is adtam, ocsmany a szele, 70-200 4L IS-em az egyetlen, vagyis 2. aki kibirta a FF probat, igaz most az is elado (kihasznalatlansag miatt).

Es akkor jon a 15fisheye. Az a FF multjabol adodoan egesz jol allta a sarat. Nekem anno egy Tokina 10-17-em volt, ami ugye ezen is egy probat megjart, ocsmany, cropos reszen nagyon szep, de elvileg az ASP-C -re van tervezve szoal szo ne erheti a haz elejet. 15os kivalo, nana mondjuk mertekkel, ahogy egy Fisheye az tud lenni. Szele FS-ek kozt sztm amit lattam total megallja a helyet, hasznalhato, alig van chromatikus aberacioja, es szepen, homogenen torzit. KEp szep, "eles", kicsit tompabb szinek, ami Raw-ozas utan 100%osan orvosolhato, szoal nem durva.

Sztm az egyetlen gondja hogy egy eleg durvan reteg objektive, nincs sok hasznalt, es ezek nem is olcso :( Ellenben panohoz ...

En 17-40-el probalkoztam ... mondom 2mm nem fog ki rajtam ... na szogeket erdemes nezni, na mondom aaa, meg az se fog ki, kicsit tobbet lovok majd :D ... na aztan megvettem ... nem bantam meg. Sztm draga, jo, minosegi, megeri az arat, es "szukseges". Szukseges csak azert idezojelben, mert sajnos en meg soha nem meloztam igy arat nem hozza be, hobbyra kerdes hogy szukseges-e :(

En csak ajanlom!

photozone test

En ezt  asiteot eleg korrektnek tartom, bar itt pl eleg "sok" tekintetben elfogultak, es nem 3-as obi sztm, a tobbihez viszonyitva, valoszinu nekik nem szukseges, igy azert hasznalati erteke...

Kepeket keresek, kuldok, ha vki igenyli, ide is beszurhatom, de azzal mar nem terhelnem a temat.

Előzmény: laleeeee (9554)
laleeeee Creative Commons License 2008.12.14 0 0 9558
köszönöm
fater49 Creative Commons License 2008.12.13 0 0 9557
Canon EF 17-40mm f/4L

* Full frame=17-40mm, HFOV: 93° - 48° | VFOV: 70° - 33° | DFOV: 104° - 57°
* 1.3x=22-52mm, HFOV: 78° - 38° | VFOV: 57° - 26° | DFOV: 89° - 45°
* 1.6x=27-64mm, HFOV: 67° - 31° | VFOV: 48° - 21° | DFOV: 77° - 37°

*
Min. shots (full frame): N, 8 images every 45° at -30° pitch, 8 images every 45° at +30°, Z
*
Min. shots (1.3x): N, 8 images every 45° at -60° pitch, 8 images every 45° at 0° pitch, 8 images every 45° at +60° pitch, Z
*
Min. shots (1.6x): N, 10 images every 36° at -45° pitch, 10 images every 36° at 0° pitch, 10 images every 36° at +45° pitch, Z
Előzmény: laleeeee (9554)
smarni Creative Commons License 2008.12.13 0 0 9556
most meg majdnem "tengerszinten" lőttem itt
P.Peter Creative Commons License 2008.12.12 0 0 9555
Nem Fater a hunyó, még délután is jó volt, azóta piszkálhatják az oldalt. Most simán a http://www.vrwave.com/ címre bejön nekem, amit linkelt, de ott van, hogy "under construction", így vagy épp módosítják és elszúrtak valamit, vagy meghekkelték és még nem hozták helyre...
Előzmény: laleeeee (9553)
laleeeee Creative Commons License 2008.12.12 0 0 9554
hú Xray, Te vagy az én emberem. lehet ,hogy jövőhéten megjön az 5d-m és én is tervezek egy 15mm-es fisájt venni hozzá valamikor.  írd már le ezzel az optikával minden tapasztalatod légyszi,főleg 5d-n,mert halottam róla jót is,rosszat is,de ami még fontosabb küldj már egy pár gömbpanot,ami 5d+15mm fe-al készült. előre is köszönöm !
Előzmény: Xray__ (9549)
laleeeee Creative Commons License 2008.12.12 0 0 9553
nekem itt egy szexletöltős oldal jön be,miket nézel te Fater ?:)
Előzmény: fater49 (9550)
fater49 Creative Commons License 2008.12.12 0 0 9550
Akkor most 101. alkalommal
Előzmény: laleeeee (9548)
Xray__ Creative Commons License 2008.12.12 0 0 9549

Hat ... pontosan nem mondom meg neked a korrekt megoldast, de min. 6+6+N+Z Nekem csak igy mukodott "hasznalhatoan" ... aztan vettem egy 15 fisheye-t :)

Előzmény: laleeeee (9548)
laleeeee Creative Commons License 2008.12.12 0 0 9548
meg tudná valaki mondani hogy egy eos 5d-vel és egy 17-40-essel minimum hány képet kell lőni egy gömbpanorámához ?
bébébé Creative Commons License 2008.12.11 0 0 9547
Köszönöm szépen a részletes leírást, nagyon rendes vagy. Eddig ugyan kézből csináltam a felvételeket, átlapolódás volt rendesen, de múlt héten beruháztam álványba, gömb és panoráma fejbe, úgyhogy meglátom mire jutok azzal!

Köszi Még egyszer. B.
Előzmény: Scarabeus Affinis (9546)
Scarabeus Affinis Creative Commons License 2008.12.11 0 0 9546
A felszerelés és a szoftver ideális. Kell hozzá egy masszív állvány, egy jól kivízszintezett fej. Nem olvastam ebben a topikban sokat, de biztosan találsz leírást hogyan kell a nodális pontot megtalálni, meg, hogy egyáltalán mi az. A gépet tedd manuális expóra és fókuszra, a WB-t szintén. A felvételek 20-40%-ban lapolják át egymást. Ezekután nem lehet baj.  Ha szép nagy részletes panorámát akarsz,akkor állítsd a gépet függőleges helyzetbe, az optikai és forgási tengely legyen merőleges egymásra. A Factory-ban bízd a dolgot a varázslóra, menj végig lépésről-lépésre. A PS CS3 jobban illeszt, ha van olyanod, azt is megpróbálhatod, de a Factory egy célszoftver, ami erre lett kitalálva. Ha nagyobb a felvételi távolság, mondjuk vételen pld., egy tájkép esetén a nodálispont hiánya nem kardinális kérdés azzal az objektívvel. Ha álló képeket készítesz, kell valamilyen állvány adapter, amivel az objektívet a forgási pontra tudod rögzíteni. A legjobb a Really Right Stuff nevű cég kütyüje, amit Európában nem forgalmaznak, de meg tudod rendelni. Nézd meg miről van szó, a honlapjukon tanácsot is adnak. Hasonló kütyüt gyárt a Manfrotto és a Novoflex is.
Előzmény: bébébé (9545)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!