Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A kumkvat aránylag kicsi, és lassan nő. Elfér több is. :) Egyébként is, ha többfélét kipróbálsz, amelyik bejön, maradjon, a többit meg el tudod adni. Én így szeretnék próbálgatni legalábbis.
Szia! Ugyan nem vagyok banános, de a munkahelyemen van egy tő (meg ennek a utód-tövei...). Ez termésérés után mindig elpusztul, egy újabb hajtását hagyják meg következő évinek. Így szerintem az érett banánokat szedd le, a tövet vágd ki. Hozni fog akár több új hajtást, amiről újranő.
A másikról miért is akarnád leszedni a nem érett termést? Attól még a fa "termő állapotban" marad, ugyanúgy el fog pusztulni, csak épp nem eszel róla.
A banán gazdája szerint a növénye olyan mint tarack, nem nagyon lehet kinyírni. :)
Rubino-t más dicsérte. Kicsit lelomboztál, de végül is nemsokára saját tapasztalatom lesz. :) Ha nem nagyon jó, akkor megy, kevés a helyem, és enni szeretném őket, nem dísznek tartani.
Úgy általában nem érzékelsz különbséget a kumkvatok közt, vagy a Marumi nem tett rád különösebben hatást? Nem tudom, eddig mondjuk nem túl sok (négyféle) kumkvatot próbáltam, ebből kettőnek tudtam csak a "márkanevét", de nekem kifejezett különbségek mutatkoztak. Obovata finom, jó az utóíze, viszont hiányzik belőle egy kis plusz zamat. A Margarita volt másik amit "névvel ettem", nem volt rossz. És volt két noname, az egyiknél tippelek a Marumira, Bomababa leírása alapján, mert annak volt egy extra zamata. Persze, nem tudom, és persze függ, milyen érettségben voltak.
Tacle-vel nekem nincs nincs bajom most a teleltetéskor, remélem nem is lesz, sőt, nyáron igazán robusztusnak tűnt, nőtt mint a fene, és nem voltak "nehéz napjai". Ha valaki végre megkóstolja, mondjon véleményt, nálam tuti jövőre nem lesz még, hagyni szeretném a növényt erősödni. :)
Segítséget szeretnék kérni. Két banánfánkon is van termés. Az egyiken szinte már beérett, de az áltörzs elgyengült és úgy nézki, hogy elpusztult. Mit lehet még ez ügyben? Azonnal távolítsam el a termést?
A másik fán még éppen, hogy megjelent a termés. Ha most eltávolítom még megmarad a fa?
A Marumi-t nem ismerem, de másodszor hallok felőle, már érdekelni kezd.
Na a Murcott az egyik, amit kinéztem. Vékony héjú, lédús, nagyon ízletesnek van leírva. Habár ez lenne a hetedik mandarin fajtám, ezért kérdőjeles.
A másik a Clementina Rubino ami érdekel, sajnos itt is igaz, hogy a sokadik mandarin lenne.
Így a Murcott és a Rubino közűl kellene választanom.
A harmadik a Fortunella crassifolia Kumquat Meiwa ami érdekelne. Egy kumkvatot szeretnék beszerezni, ezért nem mindegy milyet. Erőteljes növekedésű, bőtermő, nagyon jó ízű fajta kellene.
És végül a negyedik (úgy látszik nem tudok a mandarinoktól elszakadni) C. Sinensis Clementina Tacle érdekel.
A Tahiti-t említetted, de ezek szerint jól emlékeztem, hogy van neked belőle. Részemről nagyon meg vagyok elégedve vele, erőteljes növekedésű, nagyon bő termő és a termésében nincs csalódás.
Nekem fukushu és oval kumkvatom van. Egyikkel sem vagyok elégedett. Olyan vontatott a növekedése és a termés hozása, hogy az már bosszantó.
A meyer nagyon jól terem, a gyümölcse (vékony héj, lé dús) kiváló. A többszörösen oltott fán a termés jóval kisebb, mint a vásárolt. Pontos súlyát nem tudom, de elég aprók. A korábbit sem mértem, azok átlagos citrom méretűek voltak.
Nagyon bővítést már nem szabadna hely hiány miatt, de talán, ha nagyon kiváló fajta, talán kettőt még bespájzolnék.
Kumkvatot már én is kérdezni akartam, de akkor idén jön pluszban egy Marumi. Nekem Obovata van, annak íze is jó, de kóstoltam a múltkor egy másikat, aminek kimondott zamata volt, ami nekem tetszik. gyanítom, az lehetett a Marumi.
Csoer: Mandarinból idei tapasztalat, a Murcot íze finom, be is érik (Lenzi-féle elég pici oltvány kinevelt és beérlelt kettőt). Én azt is javasolni tudom. Van még "vérmandarinom" (Clementino Rubino), ami kis mérete ellenére egyet szintén kinevelt, de az még fán van, mostanában színesedik. Bízom benne, hogy az is jó lesz.
A 2007-2008. körül a Rappaitól vett szinte számtalan megnevezett, de egészen más fajta citrus körül az első volt a Tahiti - ez lett később a Sharbati. (A limakvat-nak adottból óriáscitrom lett, stb.)
2010-ben a Cserkert-től vettem a Karibit, a Cserkert meg a Lenzitől szerezte be a citrusait.
A Lenzi linkjét pont a nevek ezért tettem be, így szól: Tahiti lime vagy Karibi lime (Citrus latifolia).
Nem akarok még egyet venni, egyébként is van 5 féle lime-om.
Kumkvatom van Nagami, Marumi, Fukushu, nekem a Marumi izlik leginkább. A gyerekek, unokák mindegyiket szeretik.
Mandarinokat nem ismerem, ritkán is veszek, az Ortanique-ra szoktam vadászni a piacon, nagyon jó ízű. Tartanék is, de Gaborke azt mondta, nálunk nem lesz olyan jó ízű, mint amit elvárok, így marad a piaci, és várom, hogy a Miyagawa sokat teremjen.
Más jóízű citrus? Én a cédrátokért vagyok oda, jó ízű, jól hasznosítható termések. Eddig csak a Kínait és az Óriáscédrátot kóstoltam, a többi még csak most nő :)
Idén egy Meyert fogok venni, nagyon bejött nekem a Meyer szörp és dzsem (normál gyümölcsökből készült dzsemeket nemigen fogyasztok). Azt hittem, a lime-ok helyettesítik a citromot teljes mértékben, de ez nem vált be, van, amelyiknek csak a leve, van, amelyiknek a héja is használható, de dzsem egyikből sem készíthető (illetve készíthető, de roppant keserű, kimondottan mazochistáknak való).
Szépen érnek a citrusaid. Mennyi a Meyerek súlya?
Úgy érzem a kérdésedből, hogy bővítést/cserét tervezel, vagy tévedek?
Köszi, szerintem sem kiszáradás, lehet, hogy huzat??? Nem tudok másra gondolni, hieg nincs, túlöntözés nincs, kiszáradás sincs... Mindegy, 1-2 nap múlva megy vissza a cserépbe és várom a tavaszt... ;)
Az én nem tudományos megfigyeléseim: Mivel a citrusoknak télen is van levélzete, szerintem intenzíven párologtatnak, hőfoktól függően. Azt figyeltem 5 fok körül egész jól elvannak, de 10 fok körül már hamar kiszáradnak. Szerintem nem szerencsés egy növénynél sem a csontszáraz talaj. Érdemes enyhén nedvesen tartani. Pl 10 fok körül 1-2 heti kisebb locsolást szoktam tartani, kézi ellenőrzés után, de ez nem csömcsögősre locsolást jelent, hanem nedvesség utánpótlást pl. 2-3 dl egy nagyobb cserépbe. 4-5 hétre locsolás nélkül hagyni nekem nem jött be. Az égetett agyag cserepek jobban párologtatnak mint a műanyag "cserepek"! Ami számít még szerintem, nem mindegy, hogy a növény mennyire van nyugalomban. Az én néhány citrusom mindig elkezd virágot fejleszteni így az év elején. Ennyit a nyugalomról. Persze kérdés lehet, melyik volt előbb a locsolás, vagy a hajtás... Fontos továbbá mennyi talaj van a cserépben, ha a növény már kinőtte, tiszta gyökér az egész, akkor nincs mi tárolja a nedvességet! Volt ilyen kép is feltéve 1 hónap alatt kiszárított, tönkretett citromfáról. Nálad ezzel nincs gond a kép szerint. A nyári levélhullatás és gyors kihajtás lehet "kiszárítás", locsolás hiány sokk is. Viszont a kiszáradás jele a száradó pöndörödő levél, töppedő gyümölcs. Ha ilyen nincs, akkor nem az a probléma.... Szerintem :)
Van 12db Yuzu magom, friss, az első jelétkező aki küld válaszborítékot megkapja. Megfogadtam hogy senkinek nem adok többe ingyen semmit de valahogy sajnálom kidobni. Email -m publikus.
Bocs, valóban lemaradt, a nyár közepén ültettem át, akkor még nem voltak lent a gyökerek, s ráadásul sötétebbek is voltak... A talaj nagy része száraz, egy-két helyen egy kicsit nedvesebbnek tűnik és csak sima földszaga van a földlabdának, semmi rothadás... A cserép léte/nem léte most teleltetéskor oszt/szoroz valamit? Ha nem, akkor hagyom így és majd csak minimális vizet kap tavaszig és megy nagyobb cserépbe...
Számomra kissé furcsa, nem írtad mikor ültetted át, de a gyökereket látom a cserép alján, tehát már kissé kinőtte a cserepet. Ez az átültetés óta történt?
Száraznak tűnik nekem is a talaj ránézésre, gondolom tapintásra is.
A horzsa kő kell hozzá, de én tapasztalatom az olasz (stb) behozott növények esetén, hogy szinte horzsakő, agyag, kevés tőzegen kívül más nincs benne.
Én minden esetben átültettem saját keverékembe.
Szerintem, ha tapintásra sem nyirkos a talaj alja és közepe, tavaszig vissza kellene rakni a cserépbe,
Ha totál száraz tavaszig nagyon-nagyon kevés vizet én adnék, majd tavasszal jó talajkeverékbe átültetés kellene.
tavaly márciusban vett Kumkvat (F. Margharita), amikor elhoztam, volt rajta kb. 100-120 db gyümölcs, gondolom a könnyű eladhatóság miatt jól felpumpálták...
Nyár elején néhány nap alatt ledobta a lombozatának kb. 80%-át, majd kb. 2 hét alatt őrült tempóban pótolta azt és valamikor augusztusban brutál módon virágzott, majd október 22.-én behoztam teleltetni a többiekkel, olyan 5-10 fokos, többé-kevésbé világos szobába...
Eddig kb. 2x öntöztem, de amikor behoztam, akkor még relatív nedves volt a talaja. Kb. 1 hónap múlva elkezdte lassan ledobálni a leveleit, de ezek nem kunkorodtak/pöndörötek, ill. 1-2 hete a kb. 60-80 gyümölcs minimum 30%-a nekiállt barnulni és potyogni, de a hajtásvégek nem barnulnak...
Ma kiszedtem a cserepéből, a gyökerek fehérek és a talaj tök száraznak tűnik, de egyrészt nem látok a belsejébe, másrészt pedig maga a növény sokkal nehezebb, mint amikor jól kiszáradt...
Most egy tálcára raktam, alá egy halom papír törlőkendőt, szárítsam 1-2 napig??? Mi a fészkes fenéért hisztizhet??? (Tegnapelőtt kapott kb. 3-4 deci vizet.)
Ja, a "gyári" talaja olyan "olaszos", horzsaköves, de az átültetéskor kapott citrusföldet is.
Szeretnék beszerezni néhány növényt: ehető banán csemetét, óriás kumkvat oltóágat (tuscia kivi oltóágat). Tudna valaki ebben segíteni? (Természetesen megegyeznénk az árban).
Ezekhez itt Felvidéken kizárólag magból szaporitottak kaphatók.
Esetleg a musa crawf cawendish banánt magról ültetni érdemes?
Pontosan, jól érted. A saját pektintartalmától lett ilyen, ami nem semmi.
A Meyer dzsemnél a recept írta, hogy a teljes felhasznált citrom mennyiség összegyűjtött magjait egy tüllzacskóban belefőzzük a dzsembe, majd kivesszük és kinyomkodjuk a pektintartalmát.
A cédrátnál ezt nem lehetett megcsinálni, nem volt magja, így érdeklődve vártam a végső állagát. Üvegbe töltve még folyékony volt.
Legközelebb a citromnál is elhagyom a magokkal a macerát, megnézem, anélkül mennyire áll meg.
Megjegyzem, a cédrátok nem egyformák, a Kínai íze hihetetlen ízes-illatos, a többi fajta még majd ezután kerül kipróbálásra.
Végül a kandírozás nem egy nagy truváj, ha az egyszerűbb megoldást választod, és nem azt, amelyik azzal kezdődik, hogy "áztasd a cédrátot 40 napra tengervízbe...". Ezt is csináltam már, nagyon jó az eredmény, csak hosszú az átfutási ideje.
Guszta! A "nincs benne pektin"-t úgy érted, hogy hozzáadott nincs ugye? Még a végén tényleg szerzek óriáscédrátot. :) Most, miután gyömbért kandíroztam, már nem lehet kihívás a citronát sem. :)
Míg 2000-ben a citrom és lime termelés együttesen 11,38 millió tonna mennyiséget tett ki globálisan, 2014-ben ez már 16,25 millió tonnára nőtt , ami több, mint 1 millió hektár ültetvényt jelent. Ebből mindössze 1,5 millió tonna termett az Európai Unióban. A legnagyobb termelők India, Mexikó, Kína, Argentína, Brazília, és Spanyolország, őket követik az USA, Törökország, Irán, Olaszország, Dél-Afrika, Egyiptom és még sok kisebb termelő ország. [1]