Keresés

Részletes keresés

espace.hu Creative Commons License 2023.01.11 0 0 11038

No most amit én emlegettem az a lengyel cucc épp nem tölt akkut , hanem arra találták ki , hogy a napelemet direktben(de nem DC-vel) minél hatékonyabban azonnal felhasználhassuk fűtőszállal .

Az MPPT egy ötletes cucc , pongyolán fogalmazva : mindíg megkeresi a termelői oldal legoptimálisabb munkapontját , hogy a legtöbb Watt-ot hozza ki az aktuális termelésből (ahogy a napsütés változékonysága adja) . A P=U*I  alapján a fogyasztó ellenállásával variál (Ohm-törvénye szerint) és ezzel a legjobb aktuális Amper melleti Volt értékeket próbálja eltalálni a maximásis Watt-érték érdekében (persze a működése ennél bonyolultabb , de dióhájban kb. ennyi)

 

A Te kis mikroinverteresMPPT vezérlőd nem tudom mit csinál aztán a feltöltött akkuval , mert ugye ha nincs hálózati 50Hz , akkor lekapcsol ... no innentől nem tudom (egy sima autóakku feltöltésén kívül) még mire lehet hasznáni , van-e egyáltalán akku módja ? (Át kellene nyálazni a doksiját , mire is ajánlják az akkus oldali felhasználását , addí ne ruházz be akkuba !)

 

DE amcsik is mentek egy nagyot ezen a téren :

https://hvg.hu/tudomany/20230111_hordozhato_akkumulator_haz_energiaellatas_aramszunet_ecoflow_delta_pro_eromu_elektromos_energia

Youtube : https://www.youtube.com/watch?v=ozVzv0jo_BM&t=8s

 

Sőt friccek olyan AC-s akkukat fejlesztenek ,amihez már nem kell inverter sem !  240V AC -s akkuk , és persze solár-al tölthetők !!

Persze ezek még baromi grágák , és ki tudja életképesek lesznek-e hoszabb távon ....

De nagyon affele megyünk , hogy hamasoran megtalálják a napenergia hoszabbtávú hatékony tárolásának elvét ... reméljük még megérjük ...

 

Mindenesetre Putyin és társai ezt elég jól benézték ! Ha sikerül ezen(vagy hasonló) alapokon a kegyenlítő/áthidaló erőművi kapacitást pótolni/megoldani , akkor a gázerőművekre nem lesz szükség , vagyis orosz gáz (hiába lenne olcsó) már nem biztos hogy kelleni fog . Vagy sokkal mnimálisabb volunemben .

Előzmény: Puding19 (11037)
Puding19 Creative Commons License 2023.01.10 0 0 11037

...most is megerősítem. Elektronika terén félművelt vagyok. Tudom, hogy üt, meg földhöz is ver, ezért van az, ha rühes vagyok kismegszakítóval megszakítani, fali dugaljat is cserélek, - nem szeretem ha a csajom ilyenkor kérdezget.

 

Szóval igyekszem a logikámat követni, de nem bocsátkozok "megépítésekbe" amikor annak a részletei akár nyákon való forrasztgatásokat is jelent. 

 

A logikám szerint megvesszek gyári egységeket és azokat mint LEGO-t összerakom...vagy mint az IKEA bútorait. Igyekszek körültekintő lenn, ennek jegyében a netet ha kell napokig fölborogatni.

 

A szolár cuccokat is vásárolhattam volna egységenként, viszont annyival nem lett volna olcsóbb, hogy ne egy helyről tegyem.

 

Amire te használnád és ahogyan leírtad, az MPPT miatt arra gondolok, hogy "akkumlátoroznál" is.

 

Eddig én ebben nem gondolkodtam, - de inspiráltál. Az inverteremen - említettem - van kivezetés az akksik töltésére is. 

 

És valóban...minden (ember) számít és a legkisebb is.

 

Nem itt vettem, ezt a típust használom:https://www.alpha-solar.info/mikrowechselrichter-hoymiles-hm-1500.html

Előzmény: espace.hu (11036)
espace.hu Creative Commons License 2023.01.10 0 0 11036

Mindenképp érdemes már piciben is elkezdeni kísérletezgetni !

Én pl. azon törtem a fejem (többek közt Mikrosilver kolléga kísérlete alapján) , hogy pár akár használtan vásárolt (3-4db) napelem (cca. 25-30eFt/db) segítségével és a lehető legegyszerűbben hogy lehetne mondjuk bojlert felfűteni gazdaságosan .

Mikrosilver kolléga próbálkozott direktben is a napelemekről lejövő DC (120-450V !!!) -vel direktben , de az áramkör megszkításánál problémékba ütközött , mert ekkora fesz.nél már szép ívet lehet produkálni (DCrellék letapadnak,stb...)

Aztán rájött később hogy erre való az MPPT és íme egy alap (lengyel) kis MPPT , amit kimondottan erre(is) találtak ki :

https://www.car-tronic.pl/przetwornica-solarna-eco-solar-boost-mppt-3000-3kw-p10888?gclid=Cj0KCQiAtvSdBhD0ARIsAPf8oNmyjZiL126pbobnLbmOYmYt6fQ95XLt9zP3DlyIpCgzPZN_-nePXIcaAiK8EALw_wcB

 

Mikrosilver kísérlete : https://www.youtube.com/watch?v=S08nysPNzZU

 

No , mivel én tervezem a P7N égőfejhez egy indirekt tárolót mivel ez már elvezérli (tán idén még belefér) , és mivel ezekben(indirekt bojler) már bent van +-ban a kiegészítő villanyos fűtőszál is , elgondolkoztam azon , hogy pl. fűtési időszakban , mikor pellet-el előállíthatnám a melegvizet DE épp 7ágra süt esetleg a nap , akkor még pelletet sem kellene pazarolni !!

Vagy akár fűtési puffertárolóra is rásegíthetne ... akár (szlogen : "a legkisebb is számít ..")

Előzmény: Puding19 (11035)
Puding19 Creative Commons License 2023.01.10 0 1 11035

Kedves Espace fórumtárs, - nem a türelmeddel akarok játszani, de lemaradt.

 

Ezt a megoldást én is a szigetüzem "belépőjének" tartom, - amúgy van az inverternek aksi töltő kivezetése is...

 

A túltermelés ellen, vagyis a betöltés ellen, úgy tudok tenni, hogy az inverterről lehúzom a panelok stekkereit, annyit hagyva, amennyit úgy érzek, hogy rögtön föl is használom.

 

Az elemek egyenként talajon vannak állványon, kerekeken hurcolhatom, forgathatom, a szöget is változtathatom.  

 

1.540 watt oszlik meg 4 panelon, ha a fejem már nem bírja, géppel számolok. :)

 

A betöltést tudom nézni okos dugaljon, - idő, volt, watt, meg ami még köll.

 

Így esős időben a keringtető szivattyú és a rádió, laptop, ilyesmi elketyereg rajta. 

 

Nem gondolkodok már nagy világmegváltásban, arra ott van Mohamed próféta.

Előzmény: espace.hu (11029)
Puding19 Creative Commons License 2023.01.10 0 1 11034

Jut eszembe, hogy az okosmérőt fölemlegetted...nekem szemem nem rebben ha arra kerül a sor, hogy baszakodjanak, - azt állítani, hogy bár van ez a rendszerem, de nem használom.

Elő van készítve, hogy majd ha lehet, használjam...aztán majd amikor jön velem szemben a probléma, akkor agyalok a megoldásán. Bár igyekszem előre gondolkodni, de amíg nincs min, addig nem arra gyúrok, hogy mit nem lehet.

 

A mit tudok megoldani a "profilom". 

 

(Nem akarlak untatni, de én tényleg egy állat vagyok. A Svejk figuráját éppen úgy hozom, mint a bakterházas Bendegúzét.)

Előzmény: espace.hu (11029)
Puding19 Creative Commons License 2023.01.10 0 1 11033

Együttérzésem a családtagok elvesztése okán. :( Közhelyet erősítek, - az élet halad velünk.

 

A KEK kultikus hely volt, - a pakolás nagyon rossz és az akusztikájával is szenvedtünk. Csengett, bongott.

 

A kalandozások kora lejárt, a térdeim, derekam, vállaim mintha önállóan akarnának nem szót fogadni. A baszástól is úgy kezdek félni, mint a veréstől.

 

A Napot - mi is ketten vagyunk, de a csajom osztrák nyugdíjjal, vagyis én csak mellékszál vagyok - csak annyira akarjuk lenyúlni, hogy a rezsilimit alatt maradjunk. Ez ügyben őszre tapasztaltabb leszek. 

 

Rendszeres időközönként benézek ide, hogy a sorstársaktól tanulhassak. 

Előzmény: rézműves1 (11030)
Puding19 Creative Commons License 2023.01.10 0 0 11032

Köszönöm figyelmedet, irántam való türelmedet és a tanácsokat. Szem előtt tartom.

 

Előzmény: espace.hu (11029)
Telemér Creative Commons License 2023.01.09 0 0 11031

Ezzel nincs is baj ,de azért elég gáz hogy egy többszázezres rendelésnél konkrétan az összes értékelés használhatatlan emiatt.Ez olyan mintha használtautó oldalon minden autóra azt kommentelnék hogy az utastérben hány csirkét lehet szezononként vágáséretté nevelni.Az hogy a pelletet alomnak is használják attól még mindenhol a fűtőanyag kategóriában árulják amiből egyértelmű hogy mire szánja a gyártó.

Többször ugrottam át régebben eladó pellet hirdetést a nyulasok 1 csillagos kavarása miatt...

Előzmény: ksanci (11027)
rézműves1 Creative Commons License 2023.01.09 0 0 11030

BUÉK. meg minden, kedves vidám barátom...:)...már tavaly is olvastam leveledet, de családi okok (anyósom és szegény öreg kutyám is haldoklott)...:(:(:( miatt nem volt érkezésem a válaszra...de az élet megy tovább.

Örömmel olvastam, hogy némi bepillantást engedtél ifjúkorod ténykedéseibe, melyben némi párhuzamot vélek felfedezni az enyémmel...én Budai gyerök vónék, a feneketlen tó környékéről...pont a Kertészeti-Szőlészeti (akkor még) főiskolával szembeni házban laktunk. Ott alakult meg az LGT-klub, gondolom ezt neked nem kell bemutatni.

Egyébként amikor a Közlekedés-gépészetiben leérettségiztem, ..."Közlekedési-közép-kádert" írtak be a bizibe...

Miután 72-ben leszereltem, oda nekem tagságim is volt, amit ma is ereklyeként őrzök...

Ezután 10-évet nyomattam a kockás taxinál, akkor már Zsigával, majd 82-ben, amikor ránkszabadult a "maszek világ", koráll-piros zsigával maszek taxi, majd később mi alakítottuk meg a CITI-taxit, ahol már a gázos Volgával csapattam...gondolj bele, semmi ÚRH--csak CB (Stalker-IX) és én voltam a 66-os (a sima)...igaz az Internél, meg a várban a Hiltonnál a londínereknek, amikor tolattam oda, néha furcsán fintorgott az orra...:) utána váltottam teherfuvarozásra, majd egy két "karcsapás" a szőkített gázolajban...:):)tudnék mesélni én is, különösen a tőzsdei "tündöklésemről" és bukásomról, ami utána jött...jó pár év kellett, hogy kiheverjem és talpraálljak.

 

Annak viszont nagyon örülök, hogy ..."mint egy stabil kitűzési- magassági pont"...-ként aposztrofáltál...

Ezek szerint nem hiába koptattam a billentyűket...Azt hiszem ez jellemző a Ratkó-kori gyerekekre...:)

Mostmár némileg "lenyugodva" élem a "kis-nyuggerek" életét és figyelem, hogyan lehet kicsit könnyebbé tenni...

Ez a balkonszolár esetleg kicsit segíthetne, mert ugyan csak ketten vagyunk az asszonnyal, de nem férünk bele a 210-KW-os keretbe...

Előzmény: Puding19 (10943)
espace.hu Creative Commons License 2023.01.09 0 0 11029

Ebben teljesen jók a meglátásaid , abból a fórum-topic-ból elég volt nekem is cca. 80 oldalnyi bőven !!

 

Az E-on védi a saját érdekeit az tuti , még a szigetüzeműeket is regisztrációra akarta kötelezni , de végül ez nem került bele a közlönybe/rendeletbe .

(Jó hogy a PC-khez használatos UPS-eket nem regisztráltatják ... nonszensz !)

 

A balkon szolárt amit használsz , amúgy a "helyén" használva teljesen érteni lehet : egyszerű , kicsi , laikus is elboldogul vele .. szóval alapjaiban OK .

Az egy másik kérdés hogy kicsit szakmaibb szemmel pedsze az alját súrolja (technikailag is) a szigetüzemnek . De nem is nagy dolgok kiváltására találták ki !

Szóval sok ingyen Kwh-t a használatához .

 

Amire (persze ezeket már tudod , mivel figyeltél) kell vigyázni :

- Ha nincs fogyasztó és süt a nap (pl. elmegyünk 1-2 napra nyaralni,stb...) érdemesebb kikapcsolni

- Sajna a digit órák tényleg fogyasztásnak mérik ha fogyasztó híján visszatáplál kicsit is .

  (Persze hoszabb távon a fogyasztás kisegítése +picivisszatermelés még mindíg minuszban jön ki általában)

 

Ott (másik topicban) irogatták hogy lefigyel az E-on hogy illegálisan betáplász-e , hááát én ezt nem hinném egy nem-okosmérő (csak sima digit mérő) esetében . Még a AC hálózati kommunikációt sem építették ki (trafóáthidalásos modul amúgy lenne kommunikációra) , csak rádiójeles relé-vezérlésük van .

Neten levadásztam pár típust és átnyálaztam , nincs azokban semmi kommunikációs cucc !! (Ha lenne , minek kellene a leolvasás/diktálás ...)

Okosmérőknél már más a helyzet , ott tényleg látná ha még egy picit is rátermel valaki engedély nélkül .. no esetleg ekkor b@szakodhatnak .

Előzmény: Puding19 (11028)
Puding19 Creative Commons License 2023.01.09 0 0 11028

Köszönöm fölemlegetésemet és a tanácsot, figyelmeztetést is.

 

Abból indulok ki, hogy életem során annyi tiltást akartak rám erőszakolni, hogy már úgy 15 éves koromban elhagytam a megfelelési kényszereket.

 

Az általad említett céltopikokban a kinek az apja a jobb mozdonyvezető típusú kardozásokon én a félművelt is csak elröhögtem magam. Ugyanis nem a megoldásokon ment a csörte, hanem a hogyan nem fog működni.

 

Az előbb ránéztem a 4 tagból álló max 1.540kw teljesítményű minierőmű betöltésére, esik az eső, ködös felhős idő, - az eső tehát esik.

 

250wattot táplál be a házba, az éppen ketyergő fogyasztás csökkentésére. Nekem ennyi elég, nem akarok se akkumlátort, se engedélyt kérni senkitől semmire. teszem a dolgomat azon találmányok mentén, amik innen tőlem egy, azaz 1 kilométeren belül jól működnek.

Nem érdekelnek a wattokkal, ohmokkal, herzekkel meg voltokkal való baszakodások. Az érdekel, hogy a tapasztalati úton megtapasztalásaim szerint a szemem láttára működik.

 

Így voltam a gázolaj helyett való fűtőolajjal való fölhasználással is egy olyan országban, ahol előre mennek a dolgok. Én meg csinálom azt amit jónak látok.

 

(A mérőórák például cseh gyártmányúak, nem gondolom, hogy országonként variálják a működését a gyártósoron.)

 

Az E-on amúgy hazudik...elsősorban arra hivatkozik, hogy a hálózaton esetleg dolgozó jószakemert baleset érheti. Hát nem. Ha a kismegszakítót leverem, az inverter nem dolgozik, - megáll a betáplálás. 

Ha ez nem így lenne, akkor a dugó végét se fogdosná a Stanci néni mikor kihúzza. Mert az gondolom mindenki előtt ismert, hogy dugaljba csak dugvillát lehet. 

 

Nem okosabb akarok lenni nálam okosabbaknál, csupán egy olyan komplett "készüléket" használok, mint mondjuk egy kávéfőző. 

 

És továbbra is halkan olvasgatom az itt érdemben nyilatkozókat.  

Előzmény: espace.hu (11019)
ksanci Creative Commons License 2023.01.09 0 0 11027

Azért azt tegyük hozzá, hogy a pellet, mint olyan, először alomnak és eleségnek készült, csak később lett fűtőanyag. Magyarországon meg még mindig fogalma sincs róla tömegeknek, hogy ez fűtőanyag is lehet és nem csak alom. Ez látszik a hozzászólásokon, csak alomként ismerik.

Nem kell ezzel foglalkozni :)

espace.hu Creative Commons License 2023.01.09 0 0 11026

"biztos lakkozták" ... ez jó ! Szerintem egyesével kézműves műhelyben , azért ennyi az ára :-)

 

DE amúgy fordítva is érdekes lehet ! Mármint alom pelletet kipróbálni égőfejbe , pl. kimondott alom pellet a szalmapellet :

https://www.streuflo.hu/szalma-pellet/

3.950 Ft/20Kg = 197,5Ft/Kg

Itt speciel a fűtőértéket (értlem szerűen) meg sem adják , pedig simán elfűthető akár ... anno szalma brikettet már próbáltam vegyes kaziba régebben nem is volt rosz !

Előzmény: Telemér (11025)
Telemér Creative Commons License 2023.01.09 0 0 11025
Előzmény: espace.hu (11023)
Telemér Creative Commons License 2023.01.09 0 0 11024

Engem nagyon zavar hogy a legtöbb webáruházban a fűtésre szánt pelletek alatt csak olyan vélemények vannak 100%-ban hogy milyen jó a nyúl, tengerimalac stb.alá.Volt egy komment a prémium pelletre hogy olyan fényes hogy biztos lakkozták ezért nem egészséges a nyúlnak és erre az összes nyulas lepontozta egy csillagra.

Az nem zavarja őket hogy rajta van a csomagoláson a fűtőérték meg a hamutartalom...

Előzmény: espace.hu (11023)
espace.hu Creative Commons License 2023.01.09 0 0 11023

Igen :-))

 

Amúgy én ezzel fűtök , ez a Petőházi gyár (Pelletprodukt Kft.) saját gyártmányú pelletje . Amúgy jelenlegi ára 3.500ft/15kg-os zsák , DE látod kisállat kedvelőket hogy le lehet húzni , eladják dupla áron .....

Előzmény: Telemér (11022)
Telemér Creative Commons License 2023.01.09 0 0 11022
KissJozias Creative Commons License 2023.01.08 0 0 11021

Szia ! Van e-mail címem ami elérhető. 

Előzmény: Zsoccca69 (11020)
Zsoccca69 Creative Commons License 2023.01.08 0 0 11020

Ez egy edilkamín point kandalló. Az eko módot nem tudom, hogy lehet ki, vagy be kapcsolni. De a Stanby üzemmód viszont működik.
Hogy tudom felvenni veled a kapcsolatot?
Ritkán van időm ide felnézni.

Előzmény: KissJozias (10967)
espace.hu Creative Commons License 2023.01.07 0 1 11019

Ez kicsit régebbi téma (solár és miegyebek) , anno javasoltad ezt a topikot :

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9203870

 

Hát inkább NEEEE ! tegnap-ma volt időm végigolvasgatni vagy 80 oldalnyi szószerint "katyvaszt" .

Szóval kedves Pubing19 és további érdeklődő társai , NE !!

 

Tiszetelet egy-két tán hozzáértőbbnek (volt egy aztán Törölt Nick lett belőle) akik próbálták felvillanyozni a társaságot , és látni hogy aztán feladták  .

 

Borzalmas félinformációs engedélyköteles-NEMengedélyköteles viták(főként szigetüzemre!) , csak 1 márka kiemelt emlegetése , szóval (persze ez az én véleményem) inkább NE !

Fogalmuk sincs mi a külömbség az alábbiak közt :

- Hálózatos Inverter

- ON/OFF Grid Hybrid MPPT(Inverter+töltő)

- OFF Grid Hybrid MPPT(Inverter+töltő)

- csak OFF Grid MPPT

- Grid Tie Inverter Limiterrel

stb...

(néhánynál csodálom hogy élte túl a pl. 400VDC 8A napelemek telepítését !)

 

Szerintem ebben a fórumban sokkal hasznosabb hozzászólások hangzottak el a témában még ha csak a 100-ad részét is foglalkoztunk vele !

(köszönet többek közt a Te hozzászólásaidnak is)

 

Ha másokat nem zavarunk ezzel , e témában se fogja vissza magát senki sem .

 

Jómagam is tervbe vettem a meglévő 3 fázisból 1-16A -es átalakítását szigetüzeműre (OFF Grid Hybrid MPPT-vel) az tuti hogy minimum 24Vakku oldallal de csábít a 48V-is . Most a teljesítmény/fogyasztás méregetés zajlik ezen a "fronton" , aztán elindul a tervezés napelem kapacitás , akkupack oldalra ....

Akit érdekel a táma ajánlom Mikrosilver oldalát : https://www.youtube.com/@Mikrosilver

Haláli a srác , tényleg a teljes semmiből pár év alatt hova eljutott !!! Szóval a legnagyobb tisztelet a hozzáállásáért és szorgalmáért !

Meg nem mondom hogy Ő most kárpitos vagy villanyszerelő vagy ki tudja kicsoda ... de nem is ez a lényeg ... nézzétek meg , baromi érthetően elmagyaráz mindent még laikusoknak is (több alkalommal kitér a balkon solárokra is )

 

Előzmény: ksanyi52 (10890)
rézműves1 Creative Commons License 2023.01.06 0 0 11018

Sosem volt fals fény, de a szomszédnak sem, pedig az övé N-típusú...

Előzmény: espace.hu (11016)
espace.hu Creative Commons License 2023.01.05 0 0 11017

Ja amúgy jelentem : 2 hete megy már a lengyel "Alaska" pellettel minden gond nélkül a P7N égőfej !

Szép homogén apróra tört szálak (1-2,5cm) , egyáltalán nincs benne hosszabb szál .

Alapbeállítással tökéletesen elég , minimális hamuval , salakosados egyáltalán nincs .

espace.hu Creative Commons License 2023.01.05 0 0 11016

Kösz a választ . Akkor az 1450C-s szilós tömítést megcsinálom mindkettőnél , +csere esetén valami kőzetgyapot szigetelést is "preparálok" köréje .

 

A rövidebb gyújtó Nálad nem adott false-fényt a diódának ? Nem zavarta a begyújtást ?

Előzmény: rézműves1 (11015)
rézműves1 Creative Commons License 2023.01.05 0 0 11015

..." Írtad , hogy visszamelegedett , ez pontosan miben nyilvánult meg ? az égőfej műanyag burkolatán is érezni lehetett(esetleg beformálta) ?"...

 

Bizony vissza tud melegedni...a szomszédomnak is megcsináltam a japán gyújtóval, úgy mint az enyémet és szólt, hogy kezd elolvadni az N-típusúnak az a szürke burkolata...nálam ez nem jelentkezett a régi piroson, mert én még az első szériás szétszedhető csőbe csavartam bele, nem kellett köpenycsövet vennem. Gyorsan le is szigeteltem a szomszédnak a burkolatot belülről (azon a kis területen) és így semmi gond...nekünk nem áll le.

Előzmény: espace.hu (11004)
espace.hu Creative Commons License 2023.01.05 0 0 11014

No , utánanéztem , így változott 2021.JUL.01-től :

 

"...

Az EU-n belüli online értékesítés (távértékesítés) szabálya, hogy a határon átnyúló, magánszemély vevő részére értékesített termékek esetében az áfát alapesetben a vásárlás(eladó) helye szerinti tagállamban kell megfizetni, az ott érvényes áfa mértékkel.

A jelenlegi szabályozás csak egy adott tagállamba történő, meghatározott értékhatárt (a tagállam választása szerint jellemzően évente 35 ezer eurót, azaz kb. 12 millió Ft-ot vagy 100 ezer eurót, azaz kb. 37 millió Ft-ot) meghaladó értékesítések esetén rendelkezik úgy, hogy az áfát a vevő helye szerinti tagállamban kell megfizetni. A jogszabályváltozás értelmében 2021. július 1-jétől, ha a webáruház EU-n belüli távértékesítéseinek összesített értéke a folyó naptári év és azt megelőző naptári év során meghaladja a 10.000 eurós (kb. 3,7 millió Ft-os) értéket, akkor a vevő országának adókulcsával kell majd áfát fizetni...."

 

Tehát azon múlik , hogy az adott eladó tárgyévben mennyit is forgalmazott a vevő országa fele ..... érdekes szabályozás . Így év közben (pláne az év 2. felében esélyesebb a 27%-os EU csúcsÁFA sajna)

Előzmény: espace.hu (11013)
espace.hu Creative Commons License 2023.01.05 0 0 11013

Az OK , az EU-n kívüli vásárlásnál mindíg is a Vevő helyi adókulcsa számított , mivel vámtételnek minősült (tán volt valami 22EUR-os minimum limit ?)

De EU-n belül elvileg szabad árumozgás van , így régebben az ÁFA-t az eladó országbelit kellett alkalmazni minden esetben .

Ezt variálták meg a Covid miatti e-kereskedelem megugrása miatt .

 

Bár én még tavaly is rendeltem Pollin electronic-tól a Germánoktól és sima 19% Mwst.-vel jött DHL-en , az Ő saját számlájukkal (bankkártyával fizettem mint magánszemély NEM adóalany) . Vagyis 19% ÁFA-t fizettem NEM 27%-ot !

Előzmény: ksanci (11012)
ksanci Creative Commons License 2023.01.05 0 0 11012

Tavaly júliusban főleg az EU-n kívüli tömeges vásárlások (jellemzően Kína) miatt szigorodtak a szabályok. Eredeti terv szerint mindenkinek magának kellett volna a vámot intézni, aztán gondolom, rájöttek, hogy ez nem fog menni. Azóta bármit veszel pl. a Banggoodról, abban az árban már benne van a 27%-os magyar áfa. 

Előzmény: espace.hu (11010)
ksanci Creative Commons License 2023.01.05 0 0 11011

Igen, a VAT a vásárló országának adóját jelenti, vagyis 27%-ot.

Annyira nem fog kaszálni, a szállítás baromi drága. Saját kamionnal lehet tisztességesen nyereséges, de egy kamion fenntartása sem otthoni hobbi.

Itthon pedig sosem lesz olyan olcsó, mint Szlovákiában, Ukrajnában vagy akár Romániában, mert az itthoni gyártók is ezekből az országokból importálják az alapanyagot. Itthon egyszerűen nincs elég.

 

Előzmény: espace.hu (11008)
espace.hu Creative Commons License 2023.01.05 0 0 11010

Nem vagyok már teljesen képben , 2021 jul -óta valamit változtattak azt tudom .

Előtte (amíg én is osztrák ATU-s adóalany voltam) , ha magyarba adtam el bármit , én a 20% Mwst.-t számoltam fel és a magyar vásárló azt utalta át (ha magánszemély volt és nem EU adószámos adóalany) .

Előzmény: feketefelhoo (11009)
feketefelhoo Creative Commons License 2023.01.05 0 0 11009

De neked az itthoni áfát kel kifizetned... szerintem

Előzmény: espace.hu (11008)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!