Keresés

Részletes keresés

aquark Creative Commons License 2018.07.29 0 0 8418

Sziasztok!

 

https://issuu.com/search?q=Fountain%20Pen%20Hospital

 

Ezt találtam, a kereső szerint még nem volt.

 

Találtam otthon még egy ICO Pandát is, bár úgy látom Ti főleg töltőtollasok vagytok.

 

üdv. aquark

aquark Creative Commons License 2018.07.28 0 0 8417

Sziasztok!

 

Találtam otthon egy golyóstollat, olyan ICO signetta szerű eldobható, kupakos. háromszög keresztmetszetű, Arany színű ICO TRIO –nyomással. Fehér színű, az élei vékony feketék. A neten egy fél szót se találtam róla, vagy nagyon régi, vagy ritka. Sajnos nem fog, de talán érhet valamit. Nem lenne valami infótok róla?

 

Előre is köszönöm, üdv. aquark

Muszga Creative Commons License 2018.07.25 0 0 8416

Na, most végre úgy néz ki, el tudok menni.😃

Előzmény: danimad (8415)
danimad Creative Commons License 2018.07.22 0 0 8415

Lezártam a szavazást, 16:00-tól leszünk ott, remélem jó lesz neked is!

18:00-ig biztos ott leszünk, szóval ha csak néhány perce tudsz csak jönni akkor is szívesen várunk! :)

Előzmény: ...slr... (8414)
...slr... Creative Commons License 2018.07.20 0 0 8414

Nem látom még az időbeosztásomat, de jó lenne végre köztetek lenni.

Előzmény: danimad (8413)
danimad Creative Commons License 2018.07.13 0 0 8413

Sziasztok!

A következő tollklub-ot július 28.-án tartanánk meg, valószínűleg megint a Kuglófban.

Most nem biztos hogy mindenkinek jó lenne a 14 órás kezdés ezért kérlek szavazzatok itt, hogy nektek mikor lenn jó ha kezdenénk:

https://community.fpc.ink/t/juliusi-tollklub/109 

...slr... Creative Commons License 2018.07.08 0 1 8412

A Green Papirt és a Kes-t nem hagynám említés nélkül.

Előzmény: mor_dor (8406)
petterisz Creative Commons License 2018.07.05 0 0 8411

Igen, volt egy ilyen sejtésem sajnos nekem is. Nem a magyar boltokat akarom leszólni, mert kicsi a kereslet, és annak a kis keresletnek is jó része különösebb informálódás nélkül drága ajándékként vesz egy Montblanct vagy egy Parkert. A "menedzserboltokban" szinte csak MB van... Így aztán nem meglepő, ha csak pár márka van, kicsi választék, kb. csak F meg M hegyek, szebb tollak közül is csak az a pár van, amit ilyen srága üzleti ajándékként tudsz adni, mert egy Montblancról az is tudja, hogy státuszszimbólum, akinek fogalma sincs a töltőtollakról amúgy. Különben ahhoz képest, hogy a MB mennyi de mennyi limitált kiadást kiad folyamatosan, még MB-ből se mondanám, hogy különösebben széles választék lenne... De mondom, ez nem a boltok hibája, minek tartsanak olyan luxuscikkekből készletet, amire nincs amúgy sincs kereslet - fizetőképes biztosan nincs, de amúgy se hiszem, hogy a töltőtollakra széles néprétegek csorgatnák a nyálukat. Amit amúgy kábé belépő szintű tollnak mondanak, azokból valamennyire van választék Parkerből, Watermanből, Lamyból, Faber Castellből, de ezek a hazai viszonyok között viszont egyáltalán nem belépő szintű tollnak számítanak. Pl. Parker IM nekem nem különösebben tetszik, unalmas is, annyi pénzért vannak jobb vételek, de mégis a maga 7.000 forintos árával a legtöbb embernek már az is luxuskiadás kategória lenne. Egyszerűen Magyarországon az emberek jó része azon kűzd, hogy hónap végén is legyen étel az asztalon, és nem azon, hogy évente hányszázezret költsön töltőtollakra.

Postás rendelést én nem mernék megjátszani, rengeteg cuccom tűnt már el sajnos. Maximum pár olcsó Jinhaot az Alibabáról :D

Előzmény: Muszga (8409)
petterisz Creative Commons License 2018.07.05 0 0 8410

Köszönöm! Pro Gear verziós KoP van náluk az oldalon, én a simát keresem (esetleg az urushi lakkozott ebonitból készültet :D), de majd rákérdezek náluk. Meg előtte azért valahol próbálok élőben is megtapogatni egyet, mielőtt egy csomó pénzt kiadok rá. Mivel nagy kereslet nincs rá, gondolom csak  megrendelés + előlegfizetésre hoznának. Egy Sailor KoP meg egy elég biztos választás, sok gond nem lehet vele, jó a minőségbiztosításuk. (Pl. Viscontival nem biztos, hogy ugyanezt bevállalnám, zűrös dolgokat olvasni meg személyesen is volt rossz tapasztalatom.)

Előzmény: mor_dor (8408)
Muszga Creative Commons License 2018.07.04 0 0 8409

Szia! Nem vagyok a téma szakértője, de szerintem hazánkban ez nem megoldható. A Tollak boltján kívül nem ismerek az általad megjelölt kereskedelmet. Két lehetőség van: ha kipróbálnád a portékát, elmész Bécsbe vagy Németországba, vagy rendelsz a közismertebb, megbízható európai kereskedőktől online. Japánból is rendelhetsz persze, de nem hiszem, hogy az adó és áfa után onnan sokkal jobban megérné. Ld. Ebay.

Előzmény: petterisz (8407)
mor_dor Creative Commons License 2018.07.04 0 1 8408

Van náluk Sailor King of Pen, és szívesen beszereznek szinte bármit rendelésre, főleg az egyébként is forgalmazott márkáktól. Szóval ha KoP-ra vágysz, semmi akadálya. :)

Előzmény: petterisz (8407)
petterisz Creative Commons License 2018.07.04 0 0 8407

Szia Mor_dor! Köszönöm! Igen, a Művészekboltját kidobta nekem is a gugli. Az az igazság, hogy most valami ennél komolyabbat keresek. Nem vagyok egy arany tollhegy fetisiszta, van számos olcsóbb fémhegyű tollam, amiknek nagyon kellemes hegye van, meg van olyan is, ami viszonylag olcsóbb, olcsóbb anyagokból, de mégis látványosan néz ki. Viszont mivel megengedhetem most magamnak, ezért valami komolyabb tollat vennék. Sok toll után csorgatom a nyálam (például kinéztem egy ilyet https://www.vulpennen.nl/en/merken/nettuno/docet/p-1/ND11-CGXF.html csak az olaszoktól sehogy se akar megjönni már 9 hónapja :) ) Az egyik, amit szeretnék, hogy legyen a kollekciómban egy klasszikus formájú toll is, de a Montblanc vonalat kihagynám. Szóval a Művészekboltjában van pl. Sailor, és azoknak legendásan jók a tollhegyei. Viszont én abból a King of Penben gondolkodom. És a Művészekboltjában ez a szint már nincs. Nem a boltot akarom leszolni, mert nagyon keveseket érdekel a töltőtoll, és ők meg minek tartsanak készletet valamiből, ami aztán sanszos, hogy rajtuk ragad. Meg vígan megvagyok mindenféle tollal, ma éppen egy FC Loomot meg egy Lamy 2000-et viszek magammal. Mindenesetre most éppen lenne keretem valami álomtollat venni, csak üzlet nem biztos, hogy van hozzá Budapesten :)

Előzmény: mor_dor (8406)
mor_dor Creative Commons License 2018.07.04 0 1 8406

Szia Péter!

 

Üdv a fórumon! Ami szaküzletnek mondható, az a Tollak Boltja (https://muveszekboltja.hu/fokat/513626e06365a--TOLLAK-BOLTJA).

Találhatsz még tollakat a Fiók-ban is (https://www.senyepapir.hu/), náluk egyelőre nincs nagy választék, de a szándék megvan. :)

Előzmény: petterisz (8405)
petterisz Creative Commons License 2018.07.04 0 0 8405

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni valamiben. Egy ideje elmerültem jobban a töltőtoll-gyűjtésben, de nem ismerek budapesti boltokat. Hol találok töltőtoll szaküzletet? Ahol van választék, lehet esetleg pl. olasz vagy japán tollakat is kapni, nem csak az ilyen biztonsági játékos "üzleti ajándék" kinézetű tollak vannak egyetlen tollhegy méretben.

Köszönöm a segítséget előre is!

Üdv:

Péter

tompens.com Creative Commons License 2018.06.24 0 0 8404

Az elmúlt időben Turcsány Antal életét kutattam. Pár üzletét sikerült azonosítanom. Akinek van kedve, olvasson bele https://tompens.com/index.php/450-turcsany-antal Sajnos az eddigi Turcsányok a facebookon nem roonai, vagy nem hallottak róla. Tudtok esetleg forrást a történethez? A II. világháború után teljesen eltűnt.

Landsmann_ Creative Commons License 2018.06.22 0 0 8403

Itt egy kép.

https://landsmann.files.wordpress.com/2018/02/dsc07550.jpg

A jobb oldalinak nem olyan zárt a golyó körüli rész, ezért is tűnik nagyobbnak egy kicsit.

Landsmann_ Creative Commons License 2018.06.22 0 0 8402

Nem jól fogalmaztam. Tehát nem a golyó nagyobb, mivel egyforma vastag vonalat húzott mindegyik, hanem annak a "foglalatnak" a kialakítása más, ami a golyót tartja. Nagyítóval nézve egyik nagyobbnak látszik mint  a másik, de nem  agolyó mérete különbözik, hanem a golyót befogó rész más.

Előzmény: Paco155 (8401)
Paco155 Creative Commons License 2018.06.22 0 0 8401

"Gondolom, mikor milyen írócsúcsot kap a gyár, azt alkalmazzák."

 

Erre azért ne vegyél mérget. :)  Golyóstoll betétet is megkülönbözteti a gyártó (legalábbis a normálisabbja) vastagság szerint.  Pelikánt linkelek, de ugyanez a helyzet a Rotringgal, Parkerrel, Watermannal....

 

https://www.senyepapir.hu/tollbetet/1799-parker-quink-golyostoll-betet-f-1173.html

https://www.senyepapir.hu/tollbetet/1800-parker-quink-golyostoll-betet-m-kek-1174.html

Előzmény: Landsmann_ (8400)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.06.22 0 0 8400

Nekem nem akadozott, de furcsa, recsegő sercegő hangot adott a toll írás közben. :) Gondolom az akadozás oka az, hogy a vízalapú festék nem ad elegendő kenést a golyónak mint az olaj alapú paszta. Vannak betétek, amik alapból hajlamosabbak a megcsúszásra. Például az általam használt mini tollbetétek egy része olyan, ha kézzel hozzáérek, akkor a megérintett területre nem akar fogni. A következő megállapításra jutottam: 3 féle betéttel hozott össze a sors. Van a kínai, az fogott az összetapizott papírra is. Viszont azzal a betéttel az volt a bajom, hogy írás közben nagyon sokszor egyszerűen elállt a tinta adagolása. Rázogatni kellett a tollat, akkor egy ideig megint jó volt. Hosszabb szöveget folymaatosan nem lehetett elakadás nélkül írni. Ekkor tértem át az ICO gyártmányú betétre. Az egyenletesen fog, mielőptt kifogyna, körülbelül 3-4 sornyi írással előtte már észrevehető, hogy kicsit karcosabban, halványabban fog. Aztán egyszercsak semmi. Teljesen kiürül. A kínait rázogatni kell. Az ICO-ből kétfajtát találtam egy csomagoláson belül. A különbség a golyó méretében volt. Amelyiknek kisebb volt a golyója, az hajlamosabb volt az összetapizott részen megcsúszni. A nagyobb golyós  kevésbé volt fogékony erre. Gondolom, mikor milyen írócsúcsot kap a gyár, azt alkalmazzák. A legutóbb vásárolt betőteknél mind a 17 db egyforma, kis méretű golyóval van ellátva. Valószínűleg a vegyes kínálat annak volt köszönhető,hogy az új csúcsok kerültek felhasználáésra, d emég a régiből is volt, így párhuza,mosan ment a kettő.

Ha a tintát kinyered a betétekből, akkor egy fecskendővel + tűvel lehetne bejuttatni a pasztát a betétbe, csak az a baj, hogy nincs olyan hosszú tű. Kérdeztem a gyógyszertárban. Negyvan valahány mm a leghosszabb.

Előzmény: tompens.com (8399)
tompens.com Creative Commons License 2018.06.22 0 0 8399

Köszi az infókat! Van jó néhány régi golyóstollam elég egyedi betéttel, amit már nem gyártanak, ezeket akarom feléleszteni. Ezeknél nem lehet levenni a golyó oldalt (a gyártó nyilván új betét vásárlását gondolta kívánatosnak). Az egyikbe egy új betétből szívtam (fújtam) át a cuccot, ami működött is, csak egy idő után a másik végénél kifolyt a paszta. Ezt tarom alkalmazhatónak, csak még tökéletesítenem kell. A paszta könnyen kinyerhető az új betétekből. Az áttetsző dugó a végén lenne a végső megoldás. Tintával én is próbálkoztam, pontosan leírtad a tapasztalatokat, de nekem akadozott is.

Előzmény: Landsmann_ (8398)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.06.21 0 0 8398

A golyostoll.blog.hu oldalon van cikk arról, hogy készül a golyóstoll. De azt hiszem a youtubeon is fentvan a film. A lényeg, a betétet megtöltik tintával, majd a betét golyósvégáével kifelé egy speciális centrifugába helyezik. A betétek, tollak felfogására szolgáló műanyag tartó aljába papírlaőpot tesznek. A centrifugát bekapcsolják és a cenbtrifugális erő a trintát a betét végéhrez, a golyóhoz nyomja. A papírlap azért van ott, hogy lássák ahogy megjelenik a tinta. Ha ott a pötty, akkor biztos hogy fogni fog a betét. A golyó nem légmentesen zár, ezért ott a levegő el tud távozni a betétből a tinte elől. Én kísérleteztem már a golyóstoll betétek töltésével. Sima töltőtoll tintával töltöttem meg. Természetesen ez nem ideális, hiszen túl híg a tinta ehhez. A töltés egy fecskendővel türtént, de nem a tintát nyomtam bele, hanem a tintát szívtam frel a golyós végén keresztül. Nem mindegyik betétbe sikerült felszívni. Leginkább azokkal jártam sikerrel, amik nem régen fogytak ki. Tehát amikor megpróbáltam vele írni, még pár centit fogott a betét. Fecskendővel megszívtam a betét végét, azt rögzítettem, majd a tintába tettem a golyós végét. Szépen felszívta a tintát. Addig volt rajta a fecskendő, amíg a betét végén meg nem jelent a tinta.
Hozzáteszem, borzasztó hamar kifogyott a tinta. Az általam használt tollbetét 3 hét alatt szokott kifogyni. Az ilyen töltőtoll tintával megtöltött viszont 2 nap alatt. Nem jó vele írni, mert a papír nagyon szívja a tintát és széles vonalat húz. kicsi betűkkel írni gyakorlatilag lehetetlen. Mindenképpen valami sűrűbb anyag kellene, viszont azt már tényleg centrifugás módszerrrel lehetne a betétbe juttatni. Nem jöttem még rá milyen festékanyagot kellene használni ahhoz, hogy golyóstoll tintaként is elegendően éles, sötét kontrasztos legyen a rajzolat. Ha lenen ilyen anyag, azután már lehetne gondolkodni, hogy mivel is lehetne súríteni. Különféle technológiák vannak töltőtoll tinta házilagos gyártására. De golyóstollba ezek nem jók. Egyrészt nem elég sötét hozzá a festék, másrészt az így készített tinták alkotóeleme (például a só) károsítja a golyót, ami lehetetlenné teszi  a használatát. Az ilyen házilagg előállított töltőtoll tintákat valamivel tartósítani kell, mert mivel növényi alapúak, megpenészedik az egész. Ezért szoktak sót alkalmazni. LKehetne szerintem tartósítószer is, bár nem tudom, hogy az milyen hatással van magára a tintára. Ecetet is tartalmaz az ilyen tinta, mert az fixálja a festéket, magyraán hogy színtartósabb legyen. De egyébként a golyóstoll tinták sem egyformák. Az említett blogon találsz tesztet arról, hogy mennyire víz vagy éppen napfény álló a tinta. Egy házilag fabrikált esetén is, főleg ha nem csak otthoni használatra szánja az ember,m bizony nem mindegy mennyire időtálló az írás,például egy számla írásánál. Bennem felmerült már a kérdés, hogy egyáltalán megéri próbálkozni újra felktalálni a golyóstoll tintát? Én már hidrocellulózt is vettem gyógyszertárban, amivel némileg sűríteni lehetne a tintát, de nem vált be. Nagfyon kis mennyiségű víz is teljesen felhígítja ezt az anyagot. A goplyóstoll tinta leginkább olaj alapú, tehát ebbe az irányba kellene elmozdulni. A méznél kissé sűrűbb állagú anyagot kellene előállítani. Még nem jutott ezsembe miből, bár igazán nagyon nem mélyedtem el a dologban. Lehet ha ráfekúdnék és kísérletezgetnék, pár nap után jutnék némi eredményre. De az is kérdés, miért is akarjuk a kiürült betáéteket töltögetni. Azt tudni kell, az írócsúcs kopik hazsnálat közben. Nem lehet akárhányszor megtölteni egy betétet. Lehet, hogy 1-2 töltést bír, aztán már nem, mert annyira megkopik, hogy csupa pacás lesz az írás, meg elmázgálódik. Én azért kísértetezgettem a töltéssel, mert nálunk nem lehet kapni mini tollbetétet. Az ICO Kaméleon toll hazsnálatáéról meg nem vagyok hajlandó lemondani. :) Viszont a múltkor olyan helyen voltam, ahol kaptam betétet. A vásárolt mennyiséggel elvileg 51 hétre meg van oldva a kék színű betéttel való írás. :)

Előzmény: tompens.com (8396)
tompens.com Creative Commons License 2018.06.21 0 0 8397

Talán ez a technika áll a legközelebb az elmondott szerkezethez. https://www.youtube.com/watch?v=vZHboCgzxC8

tompens.com Creative Commons License 2018.06.21 0 0 8396

Találkoztam egy öreggel, aki elmesélte, hogy történt a golyóstoll patronok töltése régen. A szerkezetet is leírta, de nem volt világos, hogy a centrifugális erővel belecsorgatott paszta végén a levegő hogyan jött ki, hiszen ott golyó volt. De lehet, hogy rosszul képzeltem el. Hasonlíthatott a gyári töltőkre. Elég sok ilyen szerkezet lehetett a műhelyekben, de még ilyen kézi meghajtású mini töltőt nem láttam. Köszi, de sajnos nem tudok elmenni a találkozóra, mi is nyaralunk éppen.

Előzmény: Muszga (8394)
danimad Creative Commons License 2018.06.19 0 0 8395

Igen, szívesen várunk a következő találkozóra! :)

Június 30-án lesz 14:00-kor a Kuglófban:

https://community.fpc.ink/t/juniusi-tollklub/27

Előzmény: Muszga (8394)
Muszga Creative Commons License 2018.06.18 0 0 8394

Szia Tamás! Isten hozott a fórumban! Javaslom, hogy gyere a legközelebbi találkozóra, vagy ha ez nem megy, maradj itt kérdéseiddel. Én éppen nyaralok, és bízom benne, hogy az Esterbrook sok örömet okoz! 😃

Előzmény: tompens.com (8389)
...slr... Creative Commons License 2018.06.18 0 0 8393

Köszönöm, most már nekem is megjelennek a képek. Nagyszerű tudósítás, szép tollak. Az átlátszó nagyon tetszik.

Előzmény: danimad (8392)
danimad Creative Commons License 2018.06.18 0 0 8392

Nekem nem volt probléma, úgy is próbáltam hogy bevoltam lépve, meg úgy is hogy kiléptem a felhasználómmal az oldalról.

Előzmény: ...slr... (8391)
...slr... Creative Commons License 2018.06.18 0 0 8391

Köszi, de előbb tölt be a dali pár pisztolyom, mint linkeden a szép selymes loadingom. Talán nem nyilvános a képek megosztása.

Előzmény: danimad (8390)
danimad Creative Commons License 2018.06.17 0 0 8390

Múltkor voltam a Tollak Boltjában és megtudtam nézni a Sailor PG King of Pen-t személyesen, és csináltam néhány képet róla:

https://community.fpc.ink/t/sailor-pro-gear-king-of-pen/66

tompens.com Creative Commons License 2018.06.15 0 0 8389

Sziasztok! Újonc fórumozóként mindenkit üdvözlök, Szűcs Tamás vagyok, főleg régebbi tollakkal foglalkozom, van néhány a nagyszülőktől a fiókban. Kedvenc tollam egy 9128-as hegyű Esterbrook J toll. Igyekszem felvenni a fonalat, bár ahogy látom, ez a fonal elég hosszú, de annál érdekesebb dolgokról szól. Épp a golyóstoll paszta készítésével, töltésével kapcsolatban kerestem infót, így akadtam erre a fórumra.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!