Valószínűleg hiába is vizsgálná, mert eredetiek. Kérdés, honnan származnak - mindenesetre érdemes abból kiindulni, hogy a gyári átadási ár nagyjából a harmada az itthoni kiskereskedelmi listaárnak, tehát "okosba" azért lehet fogni rendesen az utóbbin.
Nem biztos - Csepi is kifejtette, hogy a garancia ezeknél az óráknál lokalizációhoz kötött, és a máshol, nem a márkakereskedői hálózaton keresztül beszerzett órákra a márkaszerviz nem adja meg a garanciát. Ettől tehát akár eredetiek is lehetnek - csak akkor kérdéses, honnan származnak?
Gondolom, ha gyanú van rá, hogy hamisak, pláne, ha eredetiek, de lopottak lehetnek - akkor a márkaképviseletnek kellene lépnie. Furcsa az is, hogy külön van a doboz, papírok - bár hallottam arról, hogy egyes piacokon így is forgalmazzák (olcsóbban sima papírdobozban-zacsiban, és ha valaki ajándéknak szánja, akkor plusz pénzért van díszdoboz is).
Köszönöm az infót, így már egyértelmű a helyzet. Azért is írtam, mert nem értettem, hogy mitől lehet ennyire olcsó.
Egyébként a Westendben is van a legalsó szinten egy üzlet, ahol ezeket az órákat 70-80 eFt körül lehet megvenni, közvetlenül mellette lévő boltban pedig listaáron. Évek óta működnek, csodálkozom hogy még senki nem vizsgálta az általuk árusított órák eredetiségét.
De, egészen komolyan gondoltam... Ez a "Bretling 73"-as kaliber polgári nevén az ETA 251.232 típusjelzésre hallgat, és igazándiból meghibásodása esetén pont annyit lehet vele kezdeni, mint a G10-el, vagy amúgy bármi más modern kvarcszerkezettel - semmit... Ki lehet cserélni. Jól elkészített, igényes, sok (27) köves mechanika, akár szét is lehet szedni, de minek, összerakni esetleges, és meghibásodni úgyis az elektronika vagy a tekercsek fognak, de ha ne adj Isten mégis valami mechanikai mizériája van, hát rögtön bukik a dolog a méreteken, és a pótalkatrészek legteljesebb hiányán. Míg egy kommersz ETA mechanikus szerkezethez a csapágylemezeken kívül praktikusan bármi alkatrész kapható-rendelhető, addig ezekhez külön egyedül felhúzótengelyt lehet kapni. Ha lehet...
Ami meg a hőkompenzációt illeti: nagyra becsülöm a technológiát, de ez ma praktikusan már chipen belül intergált funkció, és voltaképpen minden árváltozás nélkül hőkompenzált (sőt, VHP) lehetne bármelyik kvarc-szerkezet, maga az elektronika ettől nem lenne drágább. Csak nincs értelme ezt erőltetni azokon a szerkezeteken, amelyekhez nem tesztelik be előre a kvarcokat, amelyeket úgysem mérnek és állítanak be rendesen - mert enélkül nincs értelme ezeknek a dolgoknak. De ettől még misztifikáció rendkívüli különlegességről beszélni, egy pár tíz ezer forintért mért tömeggyártott mechanikáról van szó, ami sokféle - amúgy csupa jó minőségű - órában előfordul.
Egyébként meg nem utálom a kvarcórákat, van is sok a gyűjteményemben, hordom is őket szorgalmasan - csak órás szemmel nézve mára egyértelműen az a tapasztalatom és véleményen kristályosodott ki, hogy ezek egyértelműen modern korunk olyan - vitathatatlanul csúcstechnológiájú - termékei, amelyek már integrált egységként kezelendők, ameddig működnek, működnek - ha elromlanak (márpedig előbb-utóbb elromlanak, minden elromlik..) akkor kizárólag cserében lehet gondolkodni - amíg van mire. A szokásos autós párhuzammal élve mondhatjuk, hogy olyan en, mint a 2-3 évtizeddel ezelőtti dízelmotorok tisztán mechanikus adagolója, és a mai elektronikusan vezérelt common-rail rendszerek - az előbbit egy átlagos autószerelő műhely körülményei között is javítani, egy komolyan felszerelt gépműhelyben pedig még pótalkatrész nélkül is teljesen felújítani lehetett - a maiakkal pedig még a gyár sem tud mást csinálni, mint cserélni. Kizárólag saját zárt technológiai láncukban gyárthatók, ha elkészültek, már megbontani-javítani nem lehet őket, és ha kitöltötték idejüket, csak teljesen újra cseréjük segít. Ami azt is jelenti, hogy onnantól fogva, hogy nem lesz hozzájuk pótalkatrész, teljesen javíthatatlanná válnak. Ilyenek sajnos a modern kvarcórák is.
Hát én sem,megmondom őszintén.De semmi gond.:).Az ilyen órák lehetnének éppen pékek kezén is...még,ha nem is használná ki,de a tudat,hogy van.A szerkezet b73 hőkomenzált.Sztem azért odavágós.A ledorgálás sem zavar,sőt.Míg e fóumban igen sok sírást lehet olvasni,hogy itt meg ott ennyi a szervíz,itt olcsóbb stb...A JÓ ÓRÁNAK,igen is megkérik a szervíz árát,és akinek jó ÓRÁJA van,az nem sír 6000 Ft miatt.Ez svájci óra fórum,akinek ÓRÁJA van,az tudja mennyi egy teljes szervíz,akik pedig csak azt nézik,hogy hol olcsobb azoknak csak időmérőjük van.Mégsem sz..juk le őket.Ponyemáju?
Kedves APT Te sem gondolod komolyan amit leírtál...talán nem kéne össze hasonlítani egy G10(nem javitható) szerkezetet egy hő kompenzál Eta szerkezettel(amit a B. finiselt s javitható)nem egy szinten van a két werk.Tőled azért ezt nem vártam volna ,ez egy nagyon amatőr megnyilvánulás,vagy talán elvakított a kvarcórák iránti utálatod...?? D))az emergency dologról leírtakkal részben egyetértek,de ha az óra tulajának ez bejön,talán nem kéne így ledorongolni.
Jó, jó, de a te órádnál ez nem az óráról, hanem az emergency-funkcióról, és valójában kizárólag erről szól. Egy műszakilag mai szemmel nézve ugyan nem túl bonyolult, de nagy energiafelvételű, ezért nagy kapacitású telepet igénylő rádióadó funkcióról, amelynek szükség esetén biztos rendelkezésre állását csak akkor garantálják, ha két (?) évente bevizsgáltatod. A szerkezettel magával szerintem nem is nagyon foglalkoznak, legfeljebb elemet cserélnek, ellenőrzik a rádiórészt, ott is telepet cserélnek, tömítések, kis polír - és mindezt kétéventes 410 euróért...
Hát, a bolondnak is megéri. ;-))) Ha rendszeresen repülsz, ráadásul olyan terep felett, ahol nem találnak meg könnyen, és lőni is szoktak rád (például ópiumcsempész járatokat vezetsz Afganisztán hegyeiben), akkor nagyon hasznos lehet az emergency funkció... Amúgy nincs pillanatnyilag tudomásom arról, hogy a modell forgalmazása óta egyetlen egyszer is sor került volna arra, hogy valaki ezzel hívjon segítséget, de előbb-utóbb biztos sor kerül rá.
Ám, ha nem repülsz, nem is hajózol - akkor én különösebben nem erőltetném a helyedben ezeket a középkategóriás óra árában mért szervizeket, amelyek valójában egy olyan funkciót tartanak életben az órádon, amelyre biztosan soha nem lesz szükséged. A szerkezetben elemet cserélni, a tömítéseket cserélni-ellenőrizni, adott esetben a tokot kicsit átpolírozni pedig itthon is meg tudják sokan tenni - tized áron, vagy kevesebbért. Még a rádióegységben elemet cserélni sem gond - csupán a működőképességét leellenőrizni nem lehet az erre szolgáló célműszer nélkül.
Ugyanakkor ennek a modellnek a szerkezete maga (egy ETA kvarcwerk) nem igazán javítható-szervizelhető, amikor egyszer elfárad, akkor ki kell egyben cserélni. Szerintem egyébként egy az egyben bemegy a helyére a G10 is, csak át kell tenni a mutatókat-számlapot.
Mittomén miért nem él a garancia? Fogalmam sincs! (Mert pl. 5 éve az üzletben szárad és nem kíván hozzá garanciát adni.) De továbbra is mondom, hogy amatőr vagyok, de mivel rendszeresen olvasom a fórumot, bátorkodtam tanácsot kérni.
Mivel a hirdetésben az van, hogy "nem replika" ill. bármely "Tissot boltban bevizsgáltatható", feltételezem az eredeti minőséget.
Még nem volt,csak lesz.Nem olyan öreg az ÓRA. Mielőtt letelik,a két év gari,értesítenek,hogy vigyem be az órát.Egy hét alatt megfordul,Swájcba,vagy Bécsbe??,küldik,csak ott nyitják ki.Ez minden szervízre érvényes.Ekkor elemcsere,tömítéscsere,teljes felpolírozás,bemérések,stb átesik a műszer.Ez az első ingyenes.Az ezt követőek már nem.Ennek díja 410 euro...Igen,ekkor az órát teljesen új állapotba kapod vissza,olyan lesz mint megvásárláskor.
Nem, ezek az órák feltehetően hamisak. Az USA-ban és Kanadában az utóbbi években nagyon keresett lett a Tissot (köszönhetően pl. a jégkrong, a kosárlabda, a MotoGP vagy az IndyCar támogatások miatt), ezért nagyon megtévesztő hamisítványok is kezdtek terjedni arra, de pofátlan árakon (pl. hamis Tissot PR 50 150-200 dollárért, holott az eredti bolti ára Eurpában 220-225 dollár), és ezkhez lehet külön, 20 dollár körüli összegért dobozt és dokumentumokat venni. Engem ez a hirdetés erre emlékeztet nagyon, sajnos.
Köszönöm a választ mindkettőtöknek. Ezek szerint küldjem el neki, ha nagyon ragaszkodik hozzá, bajom nem lehet belőle. Már csak a formanyomtatvány szövegére és nyelvére vagyok kíváncsi. Párizsból jönne... Lehet, hogy elő kell venni a francia szótárt :)
A formanyomtatványt még megérteném - még akár adásvételit is. Nem biztos egyébként, hogy bármi rosszra kell gondolni, ennél jóval kisebb fajsúlyú ügyben is találkoztam olyan vevővel, aki ragaszkodott hozzá, hogy keményen körbe legyen az ügy papírozva. Főleg, ha kezdő motoros az illető, és még nem szokta meg, hogy ezekben az ügyekben ennek sok értelme nincs...
Aki a netes vásárlásoknál tisztességes, az papír nélkül is az, aki meg nem tisztességes - azon ekkora összegeknél úgysem lehet semmit behajtani, akkor sem, ha nagy papírozás zajlott...
Vásárolnának tőlem egy órát külföldről és a vevő azt kéri, hogy írjak alá egy formanyomtatványt, miszerint én eladtam neki az órát és küldjem el neki az személyigazolványom másolatát. Szerintetek ez bevett szokás vagy túlbiztosítás a részéről? Már adtam el másnak is órát, de sosem kértek ilyen garanciát. Attól fél talán, hogy a pénz átutalása után nem küldöm el neki az árut? Visszaélni gondolom nem tud az adataimmal, vagy mégis? Járt már így valaki korábban? Amúgy az üzlet 400 EUR-ról szól.
A pozicionáló-rögzítő rugót két csavar fogja, közvetlenül a típusszám felett láthatóan. Azok meglazításával el lehet mozdítani mind tengely, mind érintő irányba - feltehetően nem jól állították be, ezért a nullázási pozícióban picit emelésen van.
Hozzátenném, hogy ez a legvalószínűbb hibaok, de a jelenséget tudja még okozni a gyűjtő közvetítő kerekének nem megfelelő beállítása, rosszabb esetben a tengelyének szorulása is - ám ha amúgy a stopper jól működik, a perceket szépen váltogatja, nem akad el percváltásnál sosem, akkor szerkezeti hiba valószínűtlen, a gyűjtőhöz tartozó elemek beállítása lehet pontatlan.
Tényleg, mit gondolsz, a garancia miért nem él? Hány éves vagy királylány? ;-)
De most a tréfát félretéve. Ha már ezeket az übergagyi "órákat" is megéri koppintani, mert akkora az árrés rajta. Mekkorát szól ez a történet egy Panerai-jal?
Javaslom mindenkinek, olvasson vissza miről is írt panerai topictárs...
Koszonom a gyors valaszt! Igazan orulnek, ha csak ilyen problema lenne vele.
Oszinten en meg ki sem mertem nyitni, mert nem latok rajta semmi nyomot, hogy valaha kinyitottak volna.
(Eredetinek latszo dobozzal es garancia papirjaval erkezett)
De talaltam ugyanilyen orarol szerkezeti fotot es a szoban forgo alkatresz is jol lathato (persze en nem tudom mi lehet allitani a percgyűjtő rögzítő-rugóján)
Koszonom megegyszer a valaszt, most remenykedek egy egyszeru javitasban.
(Persze ha rendszeresen hasznalni akarom, akkor a tisztitast is meg kell ejteni.)