"És az is tény, hogy a kifolyó lé elejében nagyobb koncentrációban van a metanol mint a középpárlatban."
Ez a tény legalábbis vitatott.Sok írás született már a témában,pro és kontra.Aztán a vitaindító hír kapcsán a mennyiség sem lényegtelen.Te hány százalékos dúsulást mértél a készülékeden?
De az is nyilvánvaló, hogy a keverékből a többi alkotórész is átjön arányaiban a forráspontjukhoz igazodva.
Próbáld ki! Az alszeszbe boríts fél liter nitro, vagy lakkbenzin hígítót, majd finomítsd le. Ha igaz az állításod, akkor az elején fél liter nitro hígítónak kellene csöpögni először.
Megosztanék egy tapasztalatot a témában. Régóta főzettem, főztem, de sosem itthon. Cimborák, rokonok jöttek, kóstoltak, hazamentek.
Amikor itthon kezdtem el főzni, mindjárt mindenki a metil miatt aggódott. Hiába mondtam hogy együtt jönnek főzéskor és együtt is távoznak a szervezetből, mindenki csak a fejét csóválta. Amióta azt mondom hogy a metil-alkohol az alacsonyabb forráspontja miatt előbb távozik-ezért kell jó sok elejét elvenni, azóta mindenki boldogan szürcsölget.Végül is ők voltak buták mert nem tudták hogy alacsonyabb a forrpontja.
Arról beszéltünk, hogy a metanol feldúsul az előpárlatban és erre írtam, hogy az alacsony forráspontja miatt ez evidens. Ennyi. Ezért vagyok hozzá nem értő hülyegyerek. Na ehez gratulálok :)
Pontosítok, mindenki érti ezt a nem túl bonyolult folyamatot kivé Te. Jönnek az elején a kozmaoljak is és jóval magasabb a forráspontja. Azt mivel magyarázod, hogy az etilacetátnak magasabb a forráspontja , mint a metilnek és mégis ki lehet szedni az elején a metil meg végig jön? Nem csak a forráspont a lényeg.
Azért van itt egy ember aki érti a kémiai, fizikai részét a dolognak:)
Forráspontról beszél és nem illékonyságról. Gőzről beszél elsősorban és nem páráról.
A desztilláció alapjai ezek. Alacsonyabb Forráspontú anyag dúsul fel elsősorban a párlatban, ezért szedjük el az elejét. Melyik a legalacsonyabb forráspontú? Hát a metanol :)
De az is nyilvánvaló, hogy a keverékből a többi alkotórész is átjön arányaiban a forráspontjukhoz igazodva.
Ezért tudjuk besűríteni az etanolt is a vizes keverékből.
Feltalálták már a keverőt. Intenzív keverés esetén gyakorlatilag nincs helyi túlhevülés. A felfűtés sebessége az elválasztás szempontjából lényegtelen. Az elválasztás "molekuláris vastagságú folyadékfilm" esetén sem és elvileg sem lehet tökéletes.