Sziasztok! Én sokáig keresgéltem, hogy kivel és hogyan építtessem meg a kandallómat, tavaly valósult meg végre a nagy álom. Nekem egy stíl kandalló volt a vágyam a nappaliba, és számos árajánlatot bekértem, csomó referenciát végignéztem, míg végül a Denkéék mellett döntöttem. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket, korrektek és szép, tartós munkát csinálnak.
Lehet kalákában dolgozni, de azt ne várjátok már el, hogy bármelyik szakmunkás 4 napig sörért dolgozzon csak. Természetes, hogy lehet spórolni a munkadíjon (ill. anyagon), de nem hiszem, hogy a ti általatok 160e ft-ból megépített kandalló és az ajánlattevő által nem megépített kandallóknak azonos lett volna a műszaki tartama ill. felépítménye, felhasznált anyagai. Amennyiben az árajánatban szereplő kandalló megépítésért (munkadíjként) kérte volna azt a közel 500e ft különbözetet amiről itt szó van, természetesen akkor az nem reális.
A haver srácnak is valami 5-700 ezer ft-os ajánlatot adtak, amibe Ő bele is ment. Előleget fizetett, csak éppen az építtető nem jelentkezett. Visszakérte a lóvét, majd belevágtunk mi.
Ha van egy kis kézügyességed, meg 1-2 haverod, simán megcsináljátok Ti is.
Mi tavaly lemásoltuk egy ismerősnek a kandallóját. Ő utánajárt mindennek, könyvet olvasott, építtetőhöz ment tanácsért, majd megépítette. Nekünk annyi volt a dolgunk, hogy elmenjünk hozzá ( sört inni), a méreteket levettük és az anyagokat megvásároltuk. A betét asszem 110 ezer volt, vettünk hődobot, kéménycsövet, ytongot, csemperagasztót, CO érzékelőt, szigetelőanyagot ( a falra ragasztottuk a nevére nem emlékszem), majd német palával burkoltuk.
És jól sikerült. A lakás falait átütöttük, így minden szoba felé megy a meleg levegő.
Na mindegy.... a vége 160 ezer lett, 4 nap alatt építettük meg.
10 pont a fagázért Ez a magyarázata mindennek . Ha vizes a fa akkor a keletkező gőzök keverednek a fa gázzal ebből ered minden galiba. A kátrány, a nem megfeleló hatásfok stb.
Na voltam ma árajánlatot kérni eggy kandallostol, érdemes elmesélnem:) Na szoval azzal kezdte hogy ne meséljek én neki semmi véle félytonégő tüzterekről meg temporisrol, supra meg zrt-p kről mert nem is hallott rolla, pedig ő 12 évig élkandallóépitő volt magyarországon és 2 éve átjött romániába, meg külömbenis nállunk nem is létezik kémény csak tákolmány és igy nem tud teljes garanciát vállalni de van a sogora aki napi 10 kéményt bont le és épit vagy bélel pesten stb, és mindezt olyan magass lóról mintha ő tanitana meg minket tüzet gyujtani:)) Azután ajánlott néhány tüzteret amire majd még rájön a beépités stb, szoval ez csak tüztér leszállitva, celsius 420000 ft nak megfelelő euro, a neten tüzépi ár 229000, zuzián 280000, guglin 127000, meg valami szuper anteket akart még rámsozni. :))) Na most vagy ti nem vagytok képben és ajánlottatok nekem soha nem halott tüztereket mesébe illő folytonégéssel stb, vagy a muki akar nagyon átverni mindenkit, kiváncsi vagyok milyen ajánlatot tesz a beépitésre, peersze az is valami szuper anyag, nem ám ytong hanem FÜRÉSZPORRAL kevert beton ami 1200!!!!!! celziuszig birja, hm én ugy halottam hogy a cement 800 fokon elbomlik a fürészpor meg..... jött hogy bemossak neki eggyet :D ilyen iramban lehet marad a gájzfütés és ha elzárják a csapot majd tüzelünk az udvaron eggy hordóba mint a csövesek:))
Üdv Be kell állítani a víz hőmérsékletét csőtermosztáttal. én ezt úgy állítom be mindenhol ahol vízteres kályhát csinálunk hogy a csőtermosztátot beállítom 65-85C°-közti hőmérsékletre. ezt már ki lehet tapasztalni mi a jó. ez így csak a forró vizet tolja ki a kályhából és amikor lehűl leáll.majd újra indul stb. stb. ez egy szakaszosan de mindig csak meleg vizet ki engedő rendszer lesz így ami ki -be kapcsolja a szivattyút. egyrészt sokkal hamarabb meleg lesz maga a kályha is átmelegedik esetleg ha az építése olyan akkor tárol is hőt ami további hőn tartja a vizet. és a tüztér megfelelően magas hőmérsékleten fog üzemelni mert az lényeg mert a fa nem ég! csak a fa gázok .De csak 400C°-os levegővel égnek el. ha alacsonyabb a tüztér hőmérséklete akkor bizony -távoznak a gázok égés nélkül! Így már a kátrányosodás sem fog folytatódni hanem le ég róla. Ha kicsi a vitartály -célszerü 3cm -es samottal borítani ha van rá lehetőség -ezzel is szabályozható a felmelegedése a viztérnek.
Persze, hogy lehet! Sőt, ha normális minőségű brikettet veszel, még parazsat is tart egy ideig. Semmiképp ne fenyőbrikettet vegyél, hanem valami keményfát. Nekem a téglabrikettek nem váltak be, én a hengeres vagy hatszög alakúra szavazok. Amit melegen préselnek, az elég sokáig tartja a formáját, nem esik szét, ezáltal viszonylag hosszú ideg parázslik.
Úgy látom, megint el kezdett kátrányosodni, pedig 1.5 éves száraz akáccal fűtök. A kandalló építője is a túl lalacsony visszatérő vízhőmérsékletre gyanakodik.
Na, ez egy okos tanács volt... Mégis, hol a bánatban veszel te tényleg száraz fát?!? Egyik kereskedő sem olyan hülye, hogy a telepén szárítsa a fát, álljon benne a pénze, hogy aztán majd szárazon eladja. Ilyen csak a mesében van.
Aki száraz tüzelőt akar az első szezonban, az így tárazzon be: -vegyen brikettet az első évre, azzal tuti nem teszi tönkre az új kandallót, -vegyen mondjuk egy télre való akácot, amit jövő télen használhat, -aztán vegyen még egy adag bükköt, amit majd két év múlva használhat.
Kicsit azért húzós három télre előre betárazni, de ha valaki tutira akar menni... Mi csak annyit tettünk, hogy még építkezés közben vettünk vegyes (főleg akác) tüzelőt, ez kicsit több mint egy éve szárad, ezt fogjuk használni idén brikettel vegyesen. Tavasszal rendeltem tiszta bükköt, ez majd csak jövő télen kerül sorra, remélhetőleg nem lesz rá szükség. Még most ősszel szeretnénk egy-két fuvar bükköt hozatni, hogy annak is legyen ideje még száradni.
Nem tudom van-e ennyi különbség a fajták nedvességtartalmában, de a vizes fa mindenképpen problémás. Egyébként a nézed két évig ill. a vizessel fűtesz mellett van még egy alternatíva: szárazat veszel.:) Legalább olyat amit tavaly télen vágtak. Az már elmegy, ha ki tudott száradni a nyáron.
Az akác a legalkalmasabb az első fűtésekre. Ahogy írtad is kevesebb a víztartalma. De ha tudsz bele invesztálni vegyél bükköt vagy gyertyánt és tárold el, 2 év múlva tuti jó fűtésed lesz. Addig meg a vizes akácot kormolhatod, sajnos.
még eggy kérdés, ki füt kandalloban akácfával? most találtam hogy az akác élőnedvesen 30-40%, a bukk 73, tölgy79%, ezek szerint az akácot nem kell 2 évig száritani mivel eleve fele a nedvességtartalma mas fafajoknak?
na mar 2 napja csak kandallos forumokat olvasok, akkora a felyem mint egg ház:)) ez a 2 éves fa birizgálja az agyamat, valamikor azt mondták hogy az akác vizesen is ég stb, a kérdésem az lenne hogy nem lehet e valahogy száritani a fát és kicsit leröviditeni az időt, mert ha épitek eggy kandallot az idén, ugye nem vérja el senki hogy 2 évig nézzem amig megszérad a fám?:)
beüzemelés : folytonego.hu azért ennyi, mert nem építettem meg velük, a profit meg kell > rá voltam kényszerítve.
Hődob: sajna most nincs, lehet, hogy majd lesz... még nem tudom... kiegészítő fűtés, de még nem nagyon használtuk (3* fűtöttem vele összesen max 20kg fát..)
levegő fűtés. az a légtér ahol van kb 50nm... az egész ház 102nm.
egy falon vezettem át a meleg levegőt a többit felül engedi ki...
szigetelés még nincs csak a plafonon, 20 cm vastag üveggyapot plussz hővisszaverő aluminiumos folia, a külső falon lessz 10 cm eps, de majd csak ha gyül a pénzem:) még eggy kérdés, a tüztér fölött minimum mennyit kell függőlegesen vezetni a füstcsövet? előre is köszönöm a sok segitséget:)
Nem találok d=105-ös, 1m hosszú egyszerű füstcsövet. Ilyet: Zománcozott füstcső
Van 105/40 és 105/80. Ezek szerint 105/100 nem létezik vagy rossz helyen kerestem. Esetleg ritka, hogy valakinek ilyen kell? Fontos lenne tudnom, hogy van-e, hol és mennyiért mert különben maradnom kell a 80 cm hossznál, ami a füstgyűjtő tervezését jelentősen befolyásolja...
Mint irtam vala a nappali kb 45 nm es, ehhez jön még az előszobai rész amit szintén nem választ el fal a nappalitol, ezzel kb 55 nm, mivel kb 6 méter magass a nappali és az előszoba folotti folyosó is nyitott szerintem olyan 275-300 kobméter ( a plafon csak középen 6m, a szélen 4m magass) Hogy mit is akarok? hát ez szerintem a sokat akar a szarka esete, szeretnék gázfütést is mivel nyáron a háztartási melegviz ezzel a legkényelmesebb na meg olcsobb is mint eggy villanybojler, főzni is sokkal olcsobb mint a pb palack, és nem kell hozzá felkelni hajnalban mert leégett a tüz:), azután a pincébe szeretnék eggy vegyestüzelésü kazánt amiben el lehet tüzelni mindenfélét ami éghető, várad melett falun lakom, 6000 nm telek, fák stb lenne mivel futeni költséghatékonyan na meg az orosz gázelzárást is ki tudnám védeni:P, ez már két féle fütés radiátorra ezért nem feltétlen ragaszkodom a vizteres kandallohoz mert oda már kell alkalmazzak eggy mérnököt aki vezérli az egésszet:)) Ha lehet a kandallot szeretném "főfütésre" épiteni, hogy a gáz csak akkor kapcsoljon be ha kint nagyon hideg van, mivel az emelen lessz a haloszobám szerintem jut oda is annyi meleg h kellemes legyen ha a földszinten is lessz kb 20-22 fok (vagy nyitott ajtoval nem száll fel elegendő meleg? ha nem az sem nagy gond, a háloban ugyis csak éjjel van az ember és ha csak rasegit a kandallo melege az is jo) Na és a kandallo az KELL :D szerintem itt mindenki azért épit mert kell nem pedig a költséghatékonysága miatt a kémény relativ középen áll, mivet a furdőszoba és a kamra kb 2 métert beugrik a nappaliba, melette 40 cm ures hely, utana a kémény, és marad még a falig kb 2,5 méter amiből 90 cm kell hogy eljussak a konyhába, a kémény mögött kb 1,7 m van, és engem az zavar hogy ahol most lenne a kandallo a kémény melett oda eggy pult volt tervezve de ha kandallo lessz akkor a nappalibol nem látszik majd a konyha, nekem ez furcsanak tunik mivel minden nyitott remélem elég homályos voltam, de majd csinálok fotokat, de még azt sem tudom hol lessz a lépcső amin feljutok az emeletre:))
Alapvetően így van, de a gáz ára és a válsághangulat miatt itt is egyre többen váltanak. Van, aki pelletre, van aki fára. Egy ismerős család 6 főre 2 szintes családi házra fizet 1100eur/hó gázszámlát a hidegebb téli hónapokban és soha nincs náluk meleg! Talán 700m3 a légtér, ha jól emléxem. Igaz tartályos gáz. Nálunk vezetékes, "csak" 1 euró/m3. 2db 20kW-os kombi cirkóval fűtenek, ezt fogjuk most kicserélni a legnagyobb Vulcano-ra (Vulcano 35s-3). Beszerelés nélkül lesz kb. 3500euró, de még a télen kb. meg is térül a befektetés. Holnap bontjuk a régi, nyitott látványkandallót.:)
Elmúlt télen -5 volt az alja. Az alatt nem lehet, mert elfagy a nemes olajfa (is).
Viszont nem értem ezt a fa ár dolgot. Hoztak 14m3 fát, ami elpakolva csak 9,5 m3 lett. Miért? Átvágás? Ennyire? Vagy eleve az ár, amit megadtak a laza (ömlesztett) m3-re vonatkozik (80euro/m3)? Másik szomszéd vett 70mázsát 900euroért. Mindkettő keményfa, de nem tudom melyik volt a jobb vétel. Otthon hogyan van ez?
OFF: :))) Megmértem. Ill. a kocsi hőmérője mutatta, mikor indultam itthonról 7-kor.
Ahol mindig legalább 18 van, az Szicília. De az még délebbre van hö! "Italia è lunga" Napoztunk tegnap a tengerparton, de csak pólóban:) 1 félmeztelent láttam és 2 fickót, aki a vízben állva horgászott neoprém ruhában.
ON: Ja, én is ilyesmire gondoltam. Behozom a 110-est, 1 cső az ablakra (esetleg továbbosztva alulra/felülre) 2 cső a tűz tetejéhez és a maradék mehet a hamutálca felől a tűzrácson keresztül. Ez így 13/26/60. Az elosztásra meg valami lemezdob lesz hátul, amibe bejön a hátsó fal felől a 110-es PVC kimegy 3 db 1.1/2 colos és lesz egy nagy nyílása a hamutálca felé. Esetleg valakinek jobb ötlet?
A csöveket viszonylag könnyű pillangóval szabályozni, de a hamutálca felől ez nem működik... Esetleg zárom még az elosztó előtt, a PVC-ben az összes bejövő levegőt. Levegőszabályozásban is szívesen vennék tapasztalatokat!
Köszönöm a gyors választ! Még néhány kérdés.. Mekkora házat fűtesz vele? Állandó vagy kiegészítő fűtésre használod majd? Ki üzemelheti be? Bármilyen kandallós vagy csak szerződött partner? Ha jól értem 90 ezer Ft-t kértek a beüzemelésért? Kicsit húzós... Olvastam, hogy írtál hődobról is azt beépítetted, vagy nem kell? Igazából most kezdtünk a témával foglalkozni ezért kérdezünk ennyit.... Légfütésre fogod használni? Külső levegő bevezetést mivel oldottad meg? Mi csak a padláson keresztül tudnánk megoldani!
nekem 67*51esem van 245E sasvárinál 235 (Euró függő)
beüzemelés én kifizettem (90 ez tartalmazta a hátsó szigetelést, Ytong talp füstcső és a beüzemelést. Házilag is megcsinálható, de a kéményseprő errefelé kérheti a kivitelezői nyilatkozatot.