Keresés

Részletes keresés

nonparell Creative Commons License 2009.10.16 0 0 74
Sziasztok, kérem segítsen már valaki, mert belebonyolódtam.
Van egy kis KP a zsebemben. (Nem olyan kis.)
Fialtatnám 3,5 évig, aztán visszavonulnék és elkezdeném kiegészítgetni vele a nyugdíjamat.
Elkezdtem a tôzsdézést komolyan tanulmányozni, de 2 hónap alatt rájöttem, hogy untat.

Valahogy így képzelem:

0.
Most az AXA VIP számlán van 14%-on, de annak okt. 31 után változnak a feltételei, tehát lépni kell.

1.
kb. 1/5-öd részét likviden tartanám, de jó lenne bankinál magasabb hozam (mit csináljak vele, adjam egy tôzsdei brokernek?)

2.
a többi menne a NYESZ-be, a kamatadó miatt. De mibe tegyem?
Pl. Quaestor QPT kötvény most fix 12% fölötti kamatot ad egy évre. Nem ismerem a céget S&P nem jegyzi, vagy nem találtam meg. Ez okt 19 után már alacsonyabb kamatot ad, tehát ma kell lépni. http://www.quaestor.hu/index.php?ow_page_number=2476

3.
ha jól sejtem, több NYESZ-t is nyithatok, mindegyik kamatadó mentes lesz (igaz?)

4.
Mondjuk lesz egy kis hozama, és nyugdíjba megyek. Akkor mi van, kössek életjáradéki szerzôdést? Nem szeretnék, mert megpukkadok, ha 2 év múlva elpatkolok. Szóval, hogy kell ügyesen kiveszegetni belôle, hogy viszonylag lassan fogyjon? Erre milyen konstrukciók vannak?

5.
Alacsony a kockázattûrô képességem. Inkább a kiszámítható dolgokat szeretem.

Tehát a lényeg:
a) mibe tegyem most?
b) hogy legyen belôle "életjáradék"?

Hát köszönöm elôre is, ha valami bármi okos tippet ad valaki!
ostyascukor Creative Commons License 2009.10.12 0 0 73
koszonom szepen az infot, sokat segitettel!
Előzmény: Bufla (72)
Bufla Creative Commons License 2009.10.09 0 0 72

Üdv!

Ha tudsz angolul, akkor az alábbi linken egész komolyan össze van foglalva mindaz, amit a kötvényekről tudni kell:

http://www.investopedia.com/university/advancedbond/default.asp

A változó kamatozásnál a kötvény értéke mindig a névérték + felhalmozott kamat.

Persze, meg kell nézni, hogy mi alapján változtatják a kamatot.

A fix kamatozású kötvényeknél változik az árfolyam a rögzített kamatozás miatt. 

Pl. van egy 10%-os (fix 1000Ft-os szelvény) és 10000 Ft névértékű 1 éves kötvényed:

ha az általános kamatszint lemegy 8%-ra, akkor a kötvény értéke: 10185 Ft lesz, mert 10185*1,08=11000 (névérték+kamat)

ha az általános kamatszint felmegy 12%-ra, akkor a kötvény értéke: 9821 Ft lesz.

A fenti számítás csak az egy éves papírokra igaz. Ha a kötvény hosszabb lejáratú, akkor a hatás többszöröződik.

Az általános képletet megtalálod itt:

http://www.investopedia.com/university/advancedbond/advancedbond2.asp

"tokevedettseg mennyire letezik kotvenynel?"

Nincs tőkevédettség, hanem a névérték és a kamatszelvények kifizetése van garantálva lejáratkor. Államkötvénynél az állam vállal garanciát, vállalati kötvénynél az adott vállalat.

Remélem tudtam segíteni.

Előzmény: ostyascukor (71)
ostyascukor Creative Commons License 2009.10.07 0 0 71
sziasztok

nagyon kezdokent lenne kerdesem kotvennyekkel kapcsolatban

valtozo kamatozasu kotvenynel ha veszek pl 2 eves lejaratu kotvenyt 10%-os kamattal es holnap a kamat lemegy 8%.ra es eladom a kotvenyeimet akkor a 2 szazalek aranyosan (a 10%hoz aranyosan) beleepul a kotveny araba? magyaran 20% profit (jo ebbol meg lejon nyereseg/kamat ado)?

masodik kerdes ehez kapcsolodik:
ugyanezen kotvenyt megveszem 10%-os kamattal, de holnap mar 12%-os kamathozama van, igy visszaosztva kevesebbert tudom azonnal eladni a kotvenyeket
a kerdes maga: ha 2 eves lejaratu a kotveny, akkor akarhany szazalek lesz a vegen a kamat, legrosszabb esetben is megkapom azt a penzt amit beleraktam? hiszen a kotveny ara es a kamat szorzas adja ki a vegleges osszeget ami mindig allando (mamrint x osszeg=kotveny ara+kamat szazaleka)
tehat legrosszabb esetben is tokevedett vagyok? vagy ez sem ilyen egyszeru?

kovetkezo kerdes:
van mondjuk ez a 2 eves lejaratu kotveny, es a 2 ev alatt ossze vissza valtozik a kamata, mondjuk 8 es 12% kozott ugral, de a lejarat napjan 12% a kamat amit adnak
a kotveny lejaratanal az eppen aktualis kamat szamit, vagy valamifele atlagolas van?

tomoren a fenti kerdesek:
tokevedettseg mennyire letezik kotvenynel?
kamat valtozasa hogy hat az kotveny arara, ezt hogy tudom realizalni
kotveny lejaratnal kamat atlag vagy az eppen aktualis kamat adja meg hogy mennyit realizalok?

koszonom a segitsegeket elore is!
acr77 Creative Commons License 2009.08.06 0 0 70

"Mellesleg, van a piacon 20 százalékos kamatozású államkötvény? Nem tom."

Csak színtisztán matematikai oldaláról érdekelne a dolog.

Tudtommal az 1990-es második felében még bőven 20% feletti volt a magyar alapkamat, gondolom az államkötvények kamata is. Folyamatos és egyenletes volt a kamatcsökkentés. Némelykor az államkötvényalapok hozama simán verte a magyar részvényalapok hozamát. (1997-1998-ban még a rövid kötvényalap OTP Optima hozama évente 20% volt. Vajon milyen lehetett egy hosszú kötvényalapé! És én megengedhetetlen módon erről mit sem tudtam és iskolába jártam :-)

Előzmény: Tulipánhagyma (68)
Tulipánhagyma Creative Commons License 2009.08.05 0 0 69
Que están muy lejos. ?Como los compras?
Előzmény: lalitipp (66)
Tulipánhagyma Creative Commons License 2009.08.05 0 0 68
Semmit sem számít a kamatozás. Nullát. Lásd nullkupon-kötvények - pl. diszkont kincstárjegyek. Csak az érdekes, mit fizetsz ki, és mi jön be, és mikor.

Mellesleg, van a piacon 20 százalékos kamatozású államkötvény? Nem tom.

Mennyi lehet a japán állampapírok kamata? Az alapkamat fölöttébb alacsony...
http://www.boj.or.jp/en/type/stat/boj_stat/tento/te090805.htm

A függvény neve pedig XNPV. Az újabb Excel-verziókban, úgy tűnik, szériatartozék. A régebbieken egy Analysis Tool Pack nevű képződményt kellett hozzá telepíteni, ami nem volt autiomatikus. (Eszközök, avagy Tools meüpont).

A múltkor egy Ubuntu-alapú (linuxos) egyetemi gépen az Open Office-ben legnagyobb meglepetésemre szintén helyből megvolt.
Előzmény: acr77 (67)
acr77 Creative Commons License 2009.08.05 0 0 67

Néhány aprócska megjegyzés:

Hogy hívják ezt az excel függvényt, ami a nettó jelentértéket számolja ki?

Illetve ha már a hozamváltozás árfolyamra gyakorolt hatásával számolgatunk, nem lenne életszerűbb, ha 19-20%-os variációnál nem 6,75%-os kamatozású állampapírral számolnánk, hanem kb. ugyanakkora szintűvel, azaz 20 %-ossal?

És ugyanígy az 1-2%-os variációnál? Nem 2-3%-os kamatozású papírokkal kellene számolni?

Előzmény: Tulipánhagyma (65)
lalitipp Creative Commons License 2009.08.05 0 0 66
Sziasztok!Külföldi állampapírokkal foglalkozik valaki?Ecuadori és Argentín állampapírokről vélemény?
Tulipánhagyma Creative Commons License 2009.08.04 0 0 65
Nem, úgy tűnik, ez a becslés - és nem összefüggés - csak évi 10 százalék körüli kamatlábnál működik. 20 százalékos kamatszínvonal körül már két százalék körüli a becsülhető elmozdulás, nagyon alacsony kamatnál megint magasabb.

A magyarázat nyilván a nettó jelenérték-számítás matematikai alapjaiban, képletében van. (Net present value, NPV.)

Előzmény: acr77 (64)
acr77 Creative Commons License 2009.08.04 0 0 64

Továbbra is szigorúan matematikai alapon: ez bármekkora szintről történő 1%-os változás esetén is érvényes? Azaz akkor is 3-5%-ot változik a 3-5 éves államkötvények árfolyama, ha 20%-ról 19%-re és akkor is, ha 2%-ról 1%-ra csökken a hozam?

Előzmény: Tulipánhagyma (63)
Tulipánhagyma Creative Commons License 2009.08.03 0 0 63
"Azt ki lehet számolni, ha csak a matematikán múlna, akkor államkötvények esetén egy 1%-os hozamváltozás mekkora árfolyamváltozást okoz mondjuk a 3-5 éves államkötvények esetén?"

Durva becsléssel, évente és százalékpontonként 1 százalék, kb. 100 forint. Tehát, három évesnél három százalékot, öt évesnél öt százalékot.

Itt egy példa (MS Excel, de Open Office is jó):

Törölt nick Creative Commons License 2009.07.16 0 0 62
Bongo0 Creative Commons License 2009.06.24 0 0 61
Ami többet hoz, mint, és mégis...
http://www.netfolio.hu/befektetesi_tippek/diakhitel_kotvenyek_magas_hozammal
azaz itt
nekem z Creative Commons License 2009.06.18 0 0 60
őőő az előbb kimaradt a kép 2023/A, bocs
Előzmény: nekem z (59)
nekem z Creative Commons License 2009.06.18 0 0 59
Szia Tulipánhagyma!
Én úgy csináltam (miután kibogoztam, hogyan kell), hogy először: adatletöltés/budapesti értéktőzsde, itt letöltöttem pl.: a 2023/A árfolyamadatait úgy hogy a feljövő oldalon kiválasztottam a napi adatokat, kezdő időpontnak valami jó régit (pl.: 2009 helyett 1999), piacnak az azonnalit, kategóriának az államkötvényt, terméknek a 2023/A-t. Mehet gomb, erre letölt egy fájlt a szám. gép merevlemezére.
Utána grafikonrajzoló/indítás, itt leokézod a feljövő ablakot, utána a felső sorban a balról a második ikonnal betöltöd az előbb letöltött fájlt. És akkor olyan ábrákat lehet csinálni, mint amit mellékeltem.
Minden jót:
nekem.z
Előzmény: Tulipánhagyma (58)
Tulipánhagyma Creative Commons License 2009.06.18 0 0 58
Részben nem működik, részben pedig feleslegesnek tűnik. (Más, jól működő oldalakra visz át.)
Huszonvalahány kattintásra sem adott semmiféle értelmes információt.
Előzmény: nekem z (57)
nekem z Creative Commons License 2009.06.15 0 0 57
Sziasztok!
Baromira megörültem amikor megtaláltam a következő oldalt: www.tozsdeasz.hu.
Ez egy ingyenes grafikonrajzoló, amivel állampapírok grafikonja is elkészíthető. Csak letöltöd a BÉT-ről az árfolyamadatokat (nézzétek meg az oldalon található segédletet, arról, hogy hogy kell) és kész!
Minden jót!
nekem.z
Tulipánhagyma Creative Commons License 2009.05.07 0 0 53
Háááát, ez nagyon tankönyvízű, ennél biztos, hogy sokkal több minden mozgatja az árfolyamokat és hozamokat.

Az árfolyammal kapcsolatos várakozások nyilván befolyásolhatják a hozamokat a külföldiek részvétele miatt. (Nem vesznek forintban, ha leértékelődést várnak a devizánktól.) A hozamok különbsége pedig évekig befolyásolta az árfolyamokat, mert amiatt vették a külföldiek a magyar állampapírt, és ezzel erősítették a forintot.

Még felhívnám a figyelmed, bár nem tudom, milyen árfolyamokat/hozamokat találtál, hogy az állampapírok árazása kis tételben, lakosságnak (Sopron Bank, Államkincstár lakossági fiókok) más, mint intézmények között nagy tételben.
Előzmény: Cioccolato Razzo (52)
Cioccolato Razzo Creative Commons License 2009.05.07 0 0 52

Köszönöm szépen a segítségeteket! Nem akarok vásárolni, egy beadandó dolgozathoz volt szükségem az adatokra, és meg is találtam, amit kerestem.

(Elméletileg a Forint/Euró árfoylam jövőbeli alakulására lehet becslést tenni a forintban és euróban kibocsátott állampapírok hozamának arányából. Jelenleg, pl. egy német állampapír (3éves) 1,79% hozamot ígér, a hasonló magyar 10,28%-ot. A  két hozam aránya megegyezik a két ország várható inflációjának arányával, ami itt egy egynél kisebb szám lesz, ez pedig Forint leértékelődést jelez előre. Mondja a könyv, érdekes...)

Törölt nick Creative Commons License 2009.05.07 0 0 51
Nem. Az akciós kamatok mindig verni fogják.
Előzmény: Tulipánhagyma (47)
Tulipánhagyma Creative Commons License 2009.05.07 0 0 50
Ha effektíve venni is akarsz, kisebb tételben javaslom a Sopron Bank honlapját, nagyobb tételben brókercégeket (a Concorde tudtommal foglalkozik külföldi kötvényekkel, esetleg BudaCash?).

Előzmény: Cioccolato Razzo (48)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.07 0 0 49
bloomberg?
Előzmény: Cioccolato Razzo (48)
Cioccolato Razzo Creative Commons License 2009.05.07 0 0 48

Szaisztok!

Külföldi államapír hozamoknak hol tudnék utánanézni a neten? Eurozónához tartozó államok papírjai kellenének.

Tulipánhagyma Creative Commons License 2009.05.06 0 0 47
Ti vennétek olyan kötvényt, amely infláció plusz 6 százalékpont kamatot fizet évente, utólag?
binlaci88 Creative Commons License 2009.04.25 0 0 46
binlaci88 Creative Commons License 2009.04.10 0 0 45

A hazai bankoknál kínált akciós kamatok közül, a legjobb és a leghosszabb ajánlat, fél évre 12,5%. Ez a kamtszint veri az összek MÁK-DKJ-KKJ hozamot, 1,5 éven belüli távon. Vagy nem hiszem, hogyha ezt az akciós kamatot megújítanánk két további periódusra és feltételezzük, hogy ezek az akciók is csökkennek, minden további fél évben 2%-ot, akkor másfél év múlva alacsonyabb lenne az eredménye, mintha lekötnénk a mai szinteken az államkincstárnál 1,5 éven belüli távra. Az akciósnál talán nagyobb a szabadság.

Tehát másfél év alatt akciós kamat, ennél hosszabb távon állampapír, de csak ha hiszünk a jövőben.

Előzmény: Tulipánhagyma (44)
Tulipánhagyma Creative Commons License 2009.04.07 0 0 44
Más szempontból ez viszont jó hír, ha a piacnak hinni lehet: átvészeli valahogy a válságot az ország, talán visszajönnek a külföldiek...

Persze a piacnak sem mindig lehet hinni, lásd másodlagos jelzáloghitel-piac, 2007. :)

Előzmény: Törölt nick (43)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.07 0 0 43
az 5 éves és a tizes is meredeken esik.
Előzmény: binlaci88 (42)
binlaci88 Creative Commons License 2009.04.05 0 0 42

Vége a jó kamatnak, már csak 11,20-at adnak a három évesre. pár napja 12,80-körül járt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!