Sziasztok, kérem segítsen már valaki, mert belebonyolódtam. Van egy kis KP a zsebemben. (Nem olyan kis.) Fialtatnám 3,5 évig, aztán visszavonulnék és elkezdeném kiegészítgetni vele a nyugdíjamat. Elkezdtem a tôzsdézést komolyan tanulmányozni, de 2 hónap alatt rájöttem, hogy untat.
Valahogy így képzelem:
0. Most az AXA VIP számlán van 14%-on, de annak okt. 31 után változnak a feltételei, tehát lépni kell.
1. kb. 1/5-öd részét likviden tartanám, de jó lenne bankinál magasabb hozam (mit csináljak vele, adjam egy tôzsdei brokernek?)
2. a többi menne a NYESZ-be, a kamatadó miatt. De mibe tegyem? Pl. Quaestor QPT kötvény most fix 12% fölötti kamatot ad egy évre. Nem ismerem a céget S&P nem jegyzi, vagy nem találtam meg. Ez okt 19 után már alacsonyabb kamatot ad, tehát ma kell lépni. http://www.quaestor.hu/index.php?ow_page_number=2476
3. ha jól sejtem, több NYESZ-t is nyithatok, mindegyik kamatadó mentes lesz (igaz?)
4. Mondjuk lesz egy kis hozama, és nyugdíjba megyek. Akkor mi van, kössek életjáradéki szerzôdést? Nem szeretnék, mert megpukkadok, ha 2 év múlva elpatkolok. Szóval, hogy kell ügyesen kiveszegetni belôle, hogy viszonylag lassan fogyjon? Erre milyen konstrukciók vannak?
5. Alacsony a kockázattûrô képességem. Inkább a kiszámítható dolgokat szeretem.
Tehát a lényeg: a) mibe tegyem most? b) hogy legyen belôle "életjáradék"?
Hát köszönöm elôre is, ha valami bármi okos tippet ad valaki!
Nincs tőkevédettség, hanem a névérték és a kamatszelvények kifizetése van garantálva lejáratkor. Államkötvénynél az állam vállal garanciát, vállalati kötvénynél az adott vállalat.
nagyon kezdokent lenne kerdesem kotvennyekkel kapcsolatban
valtozo kamatozasu kotvenynel ha veszek pl 2 eves lejaratu kotvenyt 10%-os kamattal es holnap a kamat lemegy 8%.ra es eladom a kotvenyeimet akkor a 2 szazalek aranyosan (a 10%hoz aranyosan) beleepul a kotveny araba? magyaran 20% profit (jo ebbol meg lejon nyereseg/kamat ado)?
masodik kerdes ehez kapcsolodik: ugyanezen kotvenyt megveszem 10%-os kamattal, de holnap mar 12%-os kamathozama van, igy visszaosztva kevesebbert tudom azonnal eladni a kotvenyeket a kerdes maga: ha 2 eves lejaratu a kotveny, akkor akarhany szazalek lesz a vegen a kamat, legrosszabb esetben is megkapom azt a penzt amit beleraktam? hiszen a kotveny ara es a kamat szorzas adja ki a vegleges osszeget ami mindig allando (mamrint x osszeg=kotveny ara+kamat szazaleka) tehat legrosszabb esetben is tokevedett vagyok? vagy ez sem ilyen egyszeru?
kovetkezo kerdes: van mondjuk ez a 2 eves lejaratu kotveny, es a 2 ev alatt ossze vissza valtozik a kamata, mondjuk 8 es 12% kozott ugral, de a lejarat napjan 12% a kamat amit adnak a kotveny lejaratanal az eppen aktualis kamat szamit, vagy valamifele atlagolas van?
tomoren a fenti kerdesek: tokevedettseg mennyire letezik kotvenynel? kamat valtozasa hogy hat az kotveny arara, ezt hogy tudom realizalni kotveny lejaratnal kamat atlag vagy az eppen aktualis kamat adja meg hogy mennyit realizalok?
"Mellesleg, van a piacon 20 százalékos kamatozású államkötvény? Nem tom."
Csak színtisztán matematikai oldaláról érdekelne a dolog.
Tudtommal az 1990-es második felében még bőven 20% feletti volt a magyar alapkamat, gondolom az államkötvények kamata is. Folyamatos és egyenletes volt a kamatcsökkentés. Némelykor az államkötvényalapok hozama simán verte a magyar részvényalapok hozamát. (1997-1998-ban még a rövid kötvényalap OTP Optima hozama évente 20% volt. Vajon milyen lehetett egy hosszú kötvényalapé! És én megengedhetetlen módon erről mit sem tudtam és iskolába jártam :-)
Semmit sem számít a kamatozás. Nullát. Lásd nullkupon-kötvények - pl. diszkont kincstárjegyek. Csak az érdekes, mit fizetsz ki, és mi jön be, és mikor.
Mellesleg, van a piacon 20 százalékos kamatozású államkötvény? Nem tom.
Mennyi lehet a japán állampapírok kamata? Az alapkamat fölöttébb alacsony... http://www.boj.or.jp/en/type/stat/boj_stat/tento/te090805.htm
A függvény neve pedig XNPV. Az újabb Excel-verziókban, úgy tűnik, szériatartozék. A régebbieken egy Analysis Tool Pack nevű képződményt kellett hozzá telepíteni, ami nem volt autiomatikus. (Eszközök, avagy Tools meüpont).
A múltkor egy Ubuntu-alapú (linuxos) egyetemi gépen az Open Office-ben legnagyobb meglepetésemre szintén helyből megvolt.
Hogy hívják ezt az excel függvényt, ami a nettó jelentértéket számolja ki?
Illetve ha már a hozamváltozás árfolyamra gyakorolt hatásával számolgatunk, nem lenne életszerűbb, ha 19-20%-os variációnál nem 6,75%-os kamatozású állampapírral számolnánk, hanem kb. ugyanakkora szintűvel, azaz 20 %-ossal?
És ugyanígy az 1-2%-os variációnál? Nem 2-3%-os kamatozású papírokkal kellene számolni?
Nem, úgy tűnik, ez a becslés - és nem összefüggés - csak évi 10 százalék körüli kamatlábnál működik. 20 százalékos kamatszínvonal körül már két százalék körüli a becsülhető elmozdulás, nagyon alacsony kamatnál megint magasabb.
A magyarázat nyilván a nettó jelenérték-számítás matematikai alapjaiban, képletében van. (Net present value, NPV.)
Továbbra is szigorúan matematikai alapon: ez bármekkora szintről történő 1%-os változás esetén is érvényes? Azaz akkor is 3-5%-ot változik a 3-5 éves államkötvények árfolyama, ha 20%-ról 19%-re és akkor is, ha 2%-ról 1%-ra csökken a hozam?
"Azt ki lehet számolni, ha csak a matematikán múlna, akkor államkötvények esetén egy 1%-os hozamváltozás mekkora árfolyamváltozást okoz mondjuk a 3-5 éves államkötvények esetén?"
Durva becsléssel, évente és százalékpontonként 1 százalék, kb. 100 forint. Tehát, három évesnél három százalékot, öt évesnél öt százalékot.
Szia Tulipánhagyma! Én úgy csináltam (miután kibogoztam, hogyan kell), hogy először: adatletöltés/budapesti értéktőzsde, itt letöltöttem pl.: a 2023/A árfolyamadatait úgy hogy a feljövő oldalon kiválasztottam a napi adatokat, kezdő időpontnak valami jó régit (pl.: 2009 helyett 1999), piacnak az azonnalit, kategóriának az államkötvényt, terméknek a 2023/A-t. Mehet gomb, erre letölt egy fájlt a szám. gép merevlemezére. Utána grafikonrajzoló/indítás, itt leokézod a feljövő ablakot, utána a felső sorban a balról a második ikonnal betöltöd az előbb letöltött fájlt. És akkor olyan ábrákat lehet csinálni, mint amit mellékeltem. Minden jót: nekem.z
Részben nem működik, részben pedig feleslegesnek tűnik. (Más, jól működő oldalakra visz át.) Huszonvalahány kattintásra sem adott semmiféle értelmes információt.
Sziasztok! Baromira megörültem amikor megtaláltam a következő oldalt: www.tozsdeasz.hu. Ez egy ingyenes grafikonrajzoló, amivel állampapírok grafikonja is elkészíthető. Csak letöltöd a BÉT-ről az árfolyamadatokat (nézzétek meg az oldalon található segédletet, arról, hogy hogy kell) és kész! Minden jót! nekem.z
Háááát, ez nagyon tankönyvízű, ennél biztos, hogy sokkal több minden mozgatja az árfolyamokat és hozamokat.
Az árfolyammal kapcsolatos várakozások nyilván befolyásolhatják a hozamokat a külföldiek részvétele miatt. (Nem vesznek forintban, ha leértékelődést várnak a devizánktól.) A hozamok különbsége pedig évekig befolyásolta az árfolyamokat, mert amiatt vették a külföldiek a magyar állampapírt, és ezzel erősítették a forintot.
Még felhívnám a figyelmed, bár nem tudom, milyen árfolyamokat/hozamokat találtál, hogy az állampapírok árazása kis tételben, lakosságnak (Sopron Bank, Államkincstár lakossági fiókok) más, mint intézmények között nagy tételben.
Köszönöm szépen a segítségeteket! Nem akarok vásárolni, egy beadandó dolgozathoz volt szükségem az adatokra, és meg is találtam, amit kerestem.
(Elméletileg a Forint/Euró árfoylam jövőbeli alakulására lehet becslést tenni a forintban és euróban kibocsátott állampapírok hozamának arányából. Jelenleg, pl. egy német állampapír (3éves) 1,79% hozamot ígér, a hasonló magyar 10,28%-ot. A két hozam aránya megegyezik a két ország várható inflációjának arányával, ami itt egy egynél kisebb szám lesz, ez pedig Forint leértékelődést jelez előre. Mondja a könyv, érdekes...)
Ha effektíve venni is akarsz, kisebb tételben javaslom a Sopron Bank honlapját, nagyobb tételben brókercégeket (a Concorde tudtommal foglalkozik külföldi kötvényekkel, esetleg BudaCash?).
A hazai bankoknál kínált akciós kamatok közül, a legjobb és a leghosszabb ajánlat, fél évre 12,5%. Ez a kamtszint veri az összek MÁK-DKJ-KKJ hozamot, 1,5 éven belüli távon. Vagy nem hiszem, hogyha ezt az akciós kamatot megújítanánk két további periódusra és feltételezzük, hogy ezek az akciók is csökkennek, minden további fél évben 2%-ot, akkor másfél év múlva alacsonyabb lenne az eredménye, mintha lekötnénk a mai szinteken az államkincstárnál 1,5 éven belüli távra. Az akciósnál talán nagyobb a szabadság.
Tehát másfél év alatt akciós kamat, ennél hosszabb távon állampapír, de csak ha hiszünk a jövőben.