Keresés

Részletes keresés

Jocó0423 Creative Commons License 2017.04.19 0 0 61489

Őőő aztat az x6 előttit speciel szoktam gyakorolni de kifejezetten csak alacsony spirituális tartalommal :)

A Varga borhoz még nem volt szerencsém és bevallom szeretem a párizsit vajas zsemlében.

 

Nekem gyanús vagy Hepci mert valóban  szeretem a hifit és a komolyzenét. Persze ettől még elég alacsony az IQ-m, sok mindent nem értek meg és olvasni is hiányosan tudok :( Azt a kétezer könyvet ami a polcaimon van csak a képekért gyűjtöm :(

Előzmény: Hepci (61488)
Hepci Creative Commons License 2017.04.19 0 2 61488

Hát ez rendben is van, csak ilyen alapon a legendásan sokat fikázott Vargabort is fel lehet menteni: ők is tudn(án)ak jót csinálni. Csak jellemzően nem ezzel találkozol a polcokon, mert hát a lakosság igényét elégítik ki, mi mást tennének szerencsétlenek...

 

A másik hozzáfűzésem a Jocóval folytatott vitádhoz és annak szomorú (?) lezárásához fűződik. Már sokadszor írod különféle pacákokra, hogy az nem érti, amit írsz, pedig hát gyakran érti, csak teljesen mást gondol. A minőség felismerése, vagy fontosnak tartása elég szelektív az egyes embereknél, tehát ha valaki - nem kizárólag anyagi megfontolásból - teszkós baromfipárizsit eszik és uram bocsá' 200 forintos pohárból Varga bikavért iszik mellé, az még éppen olvashat Dosztojevszkijt, vagy teszem azt szuperhifi berendezésen hallgat Beethovent. Láttam már nem 1 komoly tudóst is, aki lelkes OV- vagy GyF-rajongó, ami ugyebár nem feltétlen az emelkedett szellem bizonyítéka. Tehát ilyen alapon értelmetlen valakit en bloc leértékelni. Vannak fontos dolgok az embernek, meg vannak kevésbé fontosak, lehet valamiben igényes és minőségorientált, másban teljesen igénytelen.

Oda szeretnék kilikadni, hogy bár természetesen léteznek alacsony spirituális tartalmú embertársaink, akik leginkább csak szelfiznek, dugnak, X6-ra gyűjtenek, zabálnak és fosnak, de speciel Jocóról ez még nem igazolódott, hogy efféle lenne. :)

Előzmény: BZoltan (61485)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.04.19 0 0 61487

Igen igazad van.

Jelenlegi szabályozás szerint minden kínai társaságban minimum 60%-os Kínai tulajdonnak kell lenni.

Így van ez a gépkocsigyártástól kezdve az összes összeszerelő üzemig.

Rendkívül ügyesek és rafkósak :). először megtanulják vegyesvállalatban a technikát, majd elkezdik önállóan gyártani.

De ezt csinálta az összes ázsiai ország, talán először Japán.

Én ugyan csak porcelángyárakban jártam náluk de lenyűgöző a rugalmasságuk. Üveget még nem tudnak minőségben gyártani de a porcelángyártást ők találták fel :)

Ma már a világ második gazdasága és ha megnézed a tengerparti övezeteket, hát az csoda.

Számunkra névtelen városok nagyobbak mint Budapest és 2x4 sávos sztrádák szelik át őket.

Hatalmas fejlődésen mentek keresztül és félek, előbb utóbb a hatalmi ambícióik is elszabadulnak.

Előzmény: Hepci (61483)
BZoltan Creative Commons License 2017.04.19 0 0 61486

Nem, nem vagyok mindentudó. De veled ellentétben rendelkezem az értő olvasás késségével. 

Sajnos nagyon nehéz úgy beszélgetni, hogy te a hozzászólásaimnak a töredékét sem érted meg. Pedig igyekszem egyszerűen fogalmazni. De hát... nem vagyunk egyformák.


Minden jót neked is :) akinek pont jó a kéccázforintos borospohár. 

Előzmény: Jocó0423 (61484)
BZoltan Creative Commons License 2017.04.19 0 0 61485

Nem ugyanarról beszélünk (lásd Csubakka érvelés).

 

Kínában azt és úgy gyártják ahogy azt a piac és a megrendelő igényli. A hunyó minden esetben a piac. Ha  a piacnak igénye van olcsó fosra akkor kínában le fogják gyártani az olcsó fost. 

 

Én dolgoztam Kínában, dolgoztam kínaiakkal. A mai napig is dolgozom első osztályú, minőségi kínai termékekkel. Van ilyen is, csak erről kevesen tudnak, mert a legtübben csak az olcsó tömegtermékekkel találkoznak. Tényleg ne vedd rossz néven, de egy nagyon hibás sztereotípia az, hogy minden ami kínában készül az híg fos. De én erről nem fogok vitatkozni, mert szerintem kettőnk közül én többet dolgoztam Kínában és több kínai mérnököt, szakembert ismerek mint te. És ez nem is baj, ez így van rendjén. A magyarok 99.99%-a kínait csak a köróti kínai étteremben és a kínai piacokon/áruházakban lát, kínai termékből pedig tényleg csak az olcsó szarral találkozik.

Előzmény: Hepci (61483)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.04.19 0 0 61484

Kedves Zoltán!

 

Te tényleg azt hiszed, hogy te vagy a mindentudó ?

Nem ismerlek személyesen de kezdek örülni neki :)

Ennyire lenéző kioktató hangnemet rég láttam leírva. De értem én, idősebb korban már kevés ember képes arra, hogy meghallgassa a másikat és néha el is higgye amit az mond. Mer ügye az van, hogy nem lehet másnak igaza csak amit a félisten kinyilatkoztat :)

Igen barátom én vagyok a NÉP! és nem szégyenlem ha enyém a világ és iszom a kéccázforintos pohárból és nagyon ízlik a barátaim ócsó bora, ez van!

 

Szegény országunk ezért jutott ide mert ilyen emberek vezettek minket mindig :(

 

Veled nem lehet vitatkozni mert ha valaki mást állít az vagy hülye vagy minimum marhaságot mond!

 

Befejeztem a veled való kommunikációt, oktasd azt aki hagyja magát vagy csak simán érdeke fűződik hozzá :)

 

Én csak olyanokkal tudok beszélgetni, illetve vitázni akik ebben partnerek és nem nézik le a másikat az eltérő véleménye miatt.

 

Nyomasd tovább a saját hülyeséged és élj boldogul. (Ezt a hozzászólást az olcsó műbíbor taláromban írtam két hosszúlépés között)

 

Előzmény: BZoltan (61479)
Hepci Creative Commons License 2017.04.19 0 0 61483

Zoli, már megint kevered a fikázást/ekézést a tények emlegetésével. Ugye, az előbbi szokott lenni, ha mások említenek neked éppen nem szimpatikus tényeket, míg a második az, amikor te. :)

No most, ha nem akarsz azonnal összebalhézni, akkor megemlítem, hogy szimpla gazdasági tényekről van szó, miszerint a hatalmas és félkommunista Kínában nem lehet vagy éppen nehézkes saját tulajdonú gyárakban gyártatni, ezért kínai tulajdonú gyárakban gyártatnak az igényes vagy nem igényes vevők. Ez meg természetesen nem ugyanazt eredményezi, mintha saját tulajdonban játszódna a dolog (lásd: Suzuki).

Nekem személy szerint tényleg tele van a tököm a Kínából érkező, jellemzően egyszer használatos ipari hulladékkal, ami tulajdonképpen nettó környezetszennyezés, de ebben nyilván nagy a profithajhászásba révedt megrendelők felelőssége is, nem csak a ferdeszeműeké.

Előzmény: BZoltan (61482)
BZoltan Creative Commons License 2017.04.19 0 0 61482

Nagyon gáz és nagyon torz ez a Kína fikázás.

Kínából olyan termék jön ide amilyent a vevő megrendel. Ha igénytelen fos hulladékot kér a vevő akkor azt kap. Mondjuk rendszerint csak nagyon olcsót kap... és nagyon olcsón még Jocónak is csak fost adnak. Olyan nincs, hogy valamiből te olcsón akarsz sokat és az jó is lesz. De ha minőséget kérsz és hajlandó vagy fizetni akkor Kínából  olyant is kapsz. Ha te mint megrendelő odamész a kínai gyárba és elmondod, hogy te márpedig jól képzett munkaerő által, jó alapanyagból elkészített jó minőséget akarsz akkor fognak neked mondani egy árat és meg is csinálják neked. Csak ez nem lesz olcsóbb mintha Európában gyártatnád.

Előzmény: Hepci (61477)
BZoltan Creative Commons License 2017.04.19 0 0 61481

Évekig jártam melózni Szingapúrba...aki egy lapon említi Kínával az nagyon hülye.

Előzmény: Jocó0423 (61476)
BZoltan Creative Commons License 2017.04.19 0 0 61480

> annak olyan termékek, amik kizárólag jó marketinggel kerülnek fel egy magas minőséget sugalló árkategóriába.

 Ez itt Csubakka. Csubakka egy wookie a Kashyyyk bolygóról. De Csubakka az Endor bolygón él. 

(Ha nem lenne meg, akkor klikk ide: https://hu.wikipedia.org/wiki/Chewbacca-v%C3%A9delem)

> Fingom nincs, hogy a Riedel melyik eset, vélhetően nem ez, 

Saját magad megadtad a választ a saját kérdésedre.

Nézd, én nem tudom, hogy hogyan dolgozik a Riedel. Igazán nem is érdekel. Nem hiszem, hogy mililiterek számítanak. De azt tudom, hogy a nagy böszme hét decis paharak marha kényelmetlenek és túl hamar fel is melegítik a bort. A túl kicsi poharakpedig nem jobbak mint a két dekás kishasas. Leírtam már sokszor... kezdem unni. Van több faktor ami egy jó poharat jóvá tesz. Mindegyik fktor számít és báremelyik faktorban tett kompromisszum a végeredmény minőségét rontja.

Ennyi... aki nem teljesen ostoba az tudja miről beszélek.


És ívesen teszek arra, hogy X és Y gyártó Z területen hogyan veri át az ügyfeleit. Ennek a témához semmi, de semmi köze nincsen. Aki nem teljese hülye az adott területhez az úgyis tudja,hogy mi a minőség és mi nem az. Például ollóban nyilván téged kérdeznélek meg, mert tudom, hogy te tisztában vagy ezzel. Te is tudod, hogy mitől jó olló a jó olló. Soha és sehol nem írtam azt,hogy pusztán az árazás minőséget növel.

Előzmény: Hepci (61474)
BZoltan Creative Commons License 2017.04.19 0 0 61479

>  Értem, tehát egy 400 ml-es már kicsi a 700-as meg nagy. Hajaj az én 26 éves tapasztalatomat lehúzom a wc-n :)

Nem húzd le, de gondolom te is elfogadod, hogy van amiből a túl kicsi és a túl nagy az nem jó :D


> az a Shimano sorozat ugyanazon a kínai összeszerelő szalagon készül, ahol a noname termék.

Korántsem meglepő módon a minőségi pohárgyártásokról írt pontjaimban sem szerepelt az ország. Ugyanis nem ezen múlik. Egy buta becsípődés, hogy ami kínai az szar. Jópár éve még még volt benne igazság, de leginkább mindig is hülyeség volt.

Az amit olcsó tömegterméknek szánnak az szemét mindenhol... de mivel kínában gyártják az olcsó szemetet ezért sokan azt hitték, hogy kínában csak szemetet tudnak gyártani. Én dolgoztam kínában, nem is keveset.

 > honnan veszed ezeket a " világ összes igényes éttermében használnak" dolgot, én semmi ilyesmit nem tapasztaltam.

Nem tudom, hogy a te tapasztalataid honnan származnak. De segítek annyit, hogy ma Magyarországon nincsen 10-20-nál több igényes étterem :)


>  A borokkal kapcsolatban meg kimerem jelenteni, hogy többször csalódtam az elit palackban, mint az országban járva a pincészetek folyóboraiban.

 

Látom, nem érted amit írtam :) Eddig sem értetted, eztán sem fogod.

Mondom, egyél teszkósparizert, igyál vargabort és örülj a kéccázforintos poharadnak. Belőled van a több... tiéd a világ.

 

Előzmény: Jocó0423 (61473)
ronin s8 Creative Commons License 2017.04.18 0 0 61478

Feltéve, hogy még egyáltalán találni munkára fogható kezet, és nem csak mindenki percenként szelfiző portfóliókezelő, informatikus, marketinges, és hálózatépítő szeretne lenni..."

 

Pont ezért tapasztalható ma az a jelenség, hogy egy kicsivel jobb termék nem lineárisan kerül többe, hanem exponenciálisan. Az a pici minőségi előny annyi fejlesztést, know-how-t, egyáltalán pénzbeli többletet igényel (amit persze jóval kevesebben fognak megvenni), hogy sokkal többért kell majd árulni. És ez nem a marketing költséget jelenti, bár abból is jóval több kell. Egyszerűen máshogy kell a piacra bevezetni.

Egy Audi sem sokkal jobb, mint egy Suzuki (nyílván sokan ezt is vitatják majd, főleg azok, akik sohasem ültek Audiban - itt most tetszés szerint behelyettesíthetőek az adekvát márkák), és utóbbi is elvisz A-ból B-be (tulképp bármelyik pohárból lehet inni), de visszaülve (visszakóstolva) már nem fogod akarni. ;-)

Egy Riedel sem sokkal jobb, mint a versenytársak (nevesebb gyártókra gondolok), de a minőségi/verseny előny fenntartása sokba kerül. Ez indokolja a magas árat. Egy gépi alap Pinot 20-25 Euro körül van, míg a kézi, nagy odafigyeléssel készített Sommelier 90 Euro. De ha a hiányzó 70 Eurót keresed, soha nem fogod megtalálni...

Előzmény: Hepci (61477)
Hepci Creative Commons License 2017.04.18 0 0 61477

Jelentős különbség van a Kínába vagy máshová kitelepített gyártás/gyártatás között. A Magyarországon, a Suzuki gyárában készülő autó ugye, Suzuki minőség és nem gyártanak belőle ugyanazon a gépsoron, de kissé szarabb anyagból, délutáni műszakban Sizuki néven utánzatot. Ugyanez a helyzet akkor is, ha egy japán cég saját tulajdonú gyárban pl. Hongkongban vagy Indiában gyárt.

Ezt egyébként mintha kezdenék felismerni a rendkívüli szellemi erejű Ejrópában és Ámerikában is, tehát kezd visszaszivárogni a gyártás, ha az anyacéget még nem vásárolta meg a kínai partnere. Feltéve, hogy még egyáltalán találni munkára fogható kezet, és nem csak mindenki percenként szelfiző portfóliókezelő, informatikus, marketinges, és hálózatépítő szeretne lenni...

Előzmény: Jocó0423 (61476)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.04.18 0 0 61476

Na igen, tiszta utálat :) Átmennek Hongkongba vagy Szingapúrba, azok se jobbak.

Japán annyiból különbözik a többiektől, hogy a high tech csúcstechnológiát nem engedi kínának mert azonnal lemásolnak mindent.

De nézd meg az Iphont vagy Japánnál maradva, a Samsung annak idején a SONY-nak köszönhetően lett naggyá, bérgyártással.

Előzmény: Hepci (61475)
Hepci Creative Commons License 2017.04.18 0 0 61475

Japán multicégeknél is az a helyzet, hogy a presztízst (még) kifejező, legmagasabb szintű termékeiket nem Kínában gyártják, hanem otthon. Ha az általad említett váltó a csúcsterméke a Shimanónak, nagy valószínűséggel Japánban készül, hasonlóan a cég horgásztermékeinek legexkluzívabb vonalához.

A kisebb, költséghatékonyságnak nem annyira kiszolgáltatott családi/manufakturális japán cégeknél meg szóba se jön a téma, mivel a japánok alapból utálják a kínaiakat, tehát ha netán nem is otthon gyártanak, véletlenül se Kínában.

Előzmény: Jocó0423 (61473)
Hepci Creative Commons License 2017.04.18 0 0 61474

Hát, a pohárgyártáshoz éppen marhára nem értek, de azért az ár nem mindig fejezi ki az értéket - igenis vannak olyan termékek, amik kizárólag jó marketinggel kerülnek fel egy magas minőséget sugalló árkategóriába.

A saját területemről tudnék példát is hozni: a közismert, sokfelé és nem alacsony áron kapható Fiskars metszőollók vagy éppen a NÉMET Gardena ollók bizony pont olyan szarok, mint a legratyibb noname kínai termék - pár óra közepes terhelésű használatot se bírnak ki, miközben az áruk simán a 4-5 professzionális gyártó termékeinek szintjén van.

Fingom nincs, hogy a Riedel melyik eset, vélhetően nem ez, de azt speciel nem hiszem, hogy a pohár ideális mérete az pont 560 ml. Miért? Mert a Riedel ezt kisakkozta.

Hát, lófaszt. :)

Előzmény: BZoltan (61472)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.04.18 0 0 61473

Értem, tehát egy 400 ml-es már kicsi a 700-as meg nagy. Hajaj az én 26 éves tapasztalatomat lehúzom a wc-n :)

 

Azért érdekes ember vagy hallod minden bántás nélkül. Amikor én hozok példákat az nem érdekel, de a te parizeles és shimanos példád az ül :)

 

Akkor elárulok neked valamit: az a Shimano sorozat ugyanazon a kínai összeszerelő szalagon készül, ahol a noname termék.

Ugyanez megy porcelánban (volt hozzá szerencsém sajna), legyártják a 100 ezer ville royt, utána nekem a 40 ezer gulyástálat :D és mosolyognak.

Az olasz evőeszközök 99%-a indiai. Átpolírozzák és máris olasz illetve EU termék.

 

A másik. Nem tudom honnan veszed ezeket a " világ összes igényes éttermében használnak" dolgot, én semmi ilyesmit nem tapasztaltam.

Sőt igen vegyes a kép, nagyon elegáns helyeken is találkoztam a török poharaimmal és fordítva is előfordult.

 

A borokkal kapcsolatban meg kimerem jelenteni, hogy többször csalódtam az elit palackban, mint az országban járva a pincészetek folyóboraiban.

Ott legalább tudtam mire számíthatok és nem értek brutális meglepetések.

Ittam én már Móron olyant, hogy könyörögnöm kellett a ráadásért :D

Előzmény: BZoltan (61472)
BZoltan Creative Commons License 2017.04.18 0 0 61472

Nézd... én leírtam más sokszor, semmi ciráda. Alacsony termokapacitás és kellően nagy záródó légtér a bor felett. A kellően nagy pedig nem 700ml-et jelent és nem is 400ml-t.  A túl nagy pohárnak túl nagy a hőkapacitása és emiatt gyorsabban felmelegíti a bort. A túl kicsinek pedig nincsen elég levegő a bor felett. Attól jobb egy jó pohár, hogy pontosan be van lőve. Attól jobb, hogy nem az olcsó alapanyag és nem a nagyteljesítményű öntőhgépsor lehetőségei szabják meg a pohár analitikáját hanem a funkcionális cél.

Ezt a Riedel baromságot meg hagyjad már el... van vagy 5 féle minőségi poharam, ugyanebben a kategóriában. Marhára nem vagyok Riedel rajongó. 

De úgysem foglak meggyőzni és nem is akarlak.

Ha te tényleg azt hiszed, hogy a te 200-400 forintos poharaid azt tudják mint egy 1000-1500 forintos minőségi pohár akkor higgyed azt. Sok olyan ember van aki szerint az 500 forintos parizer is tudja azt amit az 5000 forintos mortadella. Ahogy vannak akik azt hiszik, hogy egy olcsó kínai utángyártott kerékpáralkatrész az ugyanazt tudja mint a drága Shimano Ultegra sorozat. Ahogy vannak akik elhiszik, hogy egy igényes szövetből varrt minőségi öltöny nem tud többet mint egy páreze forintos konfeció öltöny. 

Igen, vannak akik nem értik és nem érzik a minőséget. Igen, vannak akik szerint a teszkó alsópolcos 600 forintos bornál a vinotékák 4000 forintos bora csak marketingben több. Szerintem egy ostoba ignorancia... szerintük meg én hülye sznob vagyok :)

Ennyi... ne vesszünk össze. Igyál életed végéig csak 200 forintos pohárból :) Szíved joga. Hidd el, engem ez egy cseppet sem fog zavarni soha. Én ettől még a vendégeim elé akkor is igényes, szép és a célnak megfelelő borospoharakat fokok rakni. Pont azt a poharat, de legalábbis pontosan azt a kategóriát amit a világ összes  igényes éttermében használnak. Nem, nem az útszéli dabróka csárdára gondolok, ahol a marhasült nyolcadik reinkarnációja a hortobágyi húsospalacsinta... nem ott. Ott valószínűleg a te kéccázforintosodba töltik a vargabort.

 

Előzmény: Jocó0423 (61471)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.04.18 0 0 61471

Barátom látod ennyit a te elfogulatlan értékelésedről :)

Ugyan mérd már meg azt a deguszta poharad az ugyan hány gramm? Mitől jobb is?? Le ne írd a megszokott cirádáid mert azok a poharak amiket mutattam mindnek megfelelnek!

Egy a baj velük, hogy nem Riedel :) és nem drága. Hm bizonyára az asztal körül kergettek ha nem elit poharad volt.

 

Miért jobb a félliteres mint a négydecis? :)

Ha holnap bemegyek dolgozni rakok neked be 700 ml-est is ha az dönt a jóságról :D abba már igen nagy orr is befér.

Előzmény: BZoltan (61470)
BZoltan Creative Commons License 2017.04.18 0 0 61470

Itatós tömegrendezvényre kétség kívül hibátlan az a pohár. De saját fogyasztásra nagy nehezen kipaszíroznék a költségvetésből két buszjegy árát egy rendes pohárra :)

Előzmény: Hepci (61467)
Hepci Creative Commons License 2017.04.18 0 1 61469

Nekem pont úgy ízlene/nem ízlene belőle egy jó/rossz pinó, mint a Riedel Superleggero Burgundy Grand Cru pohárból, de kétségtelenül ez nem egy tetszetős forma. :D

Előzmény: ronin s8 (61466)
BZoltan Creative Commons License 2017.04.18 0 0 61468

A Riedel Degustazione 560ml űrtartalmú. Ehhez a második poahard van közel, de az meg ronda. 

Előzmény: Jocó0423 (61464)
Hepci Creative Commons License 2017.04.18 0 1 61467

Nekem az első tetszik - az áráért különösen. :)

Speciel a Riedel nem tulajdonít akkora fontosságot a tömegnek, hogy megadja a honlapon az adatok között...

Előzmény: Jocó0423 (61465)
ronin s8 Creative Commons License 2017.04.18 0 0 61466

A középső pohár semmire se jó. 

Előzmény: Jocó0423 (61464)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.04.18 0 0 61465

Közben átbaktattam a szomszéd cukrászdába és az első kehely súlya 175 gramm.

Előzmény: Jocó0423 (61464)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.04.18 0 1 61464

Ez egy Sidera 440 ml-űrméretű kehely 268 Ft nettó áron. A súlyát holnap közlöm mert a boltban nincs patikamérlegem :) de mint látod nem drabális kehely.

 

magasság 207 mm

talp m65,5 mm

száj 76 mm

 

 

 

 

Enoteca 545 ml  420 Ft (nagyon drága)

magasság 215 mm

talp 85 mm

száj 85 mm

 

 

 

 

 

Enoteca 442 ml  380 Ft

magasság 223 mm

talp 64 mm

száj 82 mm

 

Igen nehéz ezeket a kelyheket csúnyának vagy kompromisszumosnak nevezni de holnap közlöm a grammokat is :)

Előzmény: BZoltan (61463)
BZoltan Creative Commons License 2017.04.18 0 0 61463

Nekem már nem kell elmenni a poharaktól :) Én írtam neked egy konkrét példát ahol a magasabb kategória magasabb árat és magasabb minőséget is indokol.

Engem _NEM_ érdekel, hogy te vagy bárki tud mondani húszezer olyan iparágat és terméket ahol a sznobizmusra építve hámoznak le hülyékről sok pénzt.

Én tudom, hogy a minőségi poharaknál nem erről van szó. 

Már párszor leírtam neked, de ismétlés a tudás anyja :) hátha most sikerül elolvasnod:

 

Egy borospohárn esetében a következő szempontok fontosak:

  • Elég nagy űrtartalmú legyen, hogy lehessen benne levegőztetni a bort
  • Záródó szája legyen, hogy az illatokat megtartsa
  • Könnyű legyen, hogy így alacsony hőkapacitása miatt ne fűtse fel a bort
  • Kényelmes legyen, hogy jól lehessen akár egy hosszú vacsora vagy borkostoló során fogni
  • Szép, legyen, hogy ivás közben vizuális élményben legyen részünk

Ezeken kívül nincsen semmilyen más szempont. A drága poharak azért drágák mert

  • minőségi anyagból készülnek, 
  • drága gépeken és/vagy drága kézi munkaerővel
  • egyedi dizájnnal
  • tudatosan presztizs terméknek. 

A Riedel Degustazione árának oka az alapanyag, egyedi dizájn és a kifogástalan minőség.

Én tényleg nem szeretném, hogy kioktatásnak vedd :) és tényleg nem akarlak megbántani. De nyugodtan üljél le és gombold ezt a kabátot újra :) Fogadd el, egyszer és mindenkorra, hogy vannak olyan borospoharak amik egyszerűen jobb minőségű anyagból, jobb gépeken, nagyobb szaktudással készülnek.

Add meg a pontos speficikációit egy 400 forintos borospohárnak és meg fogom tudni mutatni, hogy melyik a borkóstolás szempontjából objetktív tulajdonságok jelentik a kompromisszumot.

Jellemzően egyébként az anyag az ami kibukik... az olcsóbb poaharad biztosan nehezebb lesz mint egy Riedel Degustazione.

Előzmény: Jocó0423 (61462)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.04.18 0 0 61462

Az életben nem fogunk ebben egyetérteni de nem is baj. Az a szép ha lehet vitatkozni, hülyézés helyett :)

 

De én most éppen nem arról beszéltem amit már kitárgyaltunk, hanem arról, hogy miért is ennyire drágák ezek a márkák. Nyilván sokkal magasabbak a marketing költségeik mint egy hasonló névtelenebb társuké.

 

Menjünk el a poharaktól és látni fogod mire gondolok.

Legyenek az órák! Szerintem egy fikarcnyit sem tud többet egy Omega mint egy Seiko, mégis háromszoros a minimális árkülönbség.

Hozzátéve, hogy a Seiko sem olcsó. Nekem van tíz éve egy Seiko platinium, nulla problémával. Háromévente ellem csere és kész, soha nem kellett állítgatni, hajszál pontos és került hatvanezer forintba.

Ugyanez Svájci imídzsel Omegában majd 400 ezer. Akkor nem a nevet fizetjük meg?

Ráadásul ezekben a márkákban ugyanaz a szerkezet dolgozik, csak a külső más ( Omega, Breitlink, Tag Hauer, Rolex, Tisot, Longines....... )

 

De mielőtt kioktatnál, nem a kis kézműves manufaktúrákról beszélek, ahol egy óra előállítása 1-2 hónap! Nyilván ott meg kell fizetni a mester munkáját!

 

Vagy igazán nem politizálva, louis vuitton táska? (Made in China) Valóban annyival többet tud, hogy kiadjak érte 2-300 ezer forintot? Vagy igazából az a fontos, hogy más lássa, én megtehetem?

Már bocsánat de szerintem ez sznobizmus!

 

Na nekem ilyen fenntartásaim vannak a Riedelel is, sajnálom zsigerből jön. :)

Előzmény: BZoltan (61461)
BZoltan Creative Commons License 2017.04.17 0 1 61461

Én a Riedelt nem tartom olyan egyedülálló nagy számnak. Van még vagy 4-5 másik gyártótól hasonló kalibetű poharam.

Igazándiból a pohárral is úgy van mint a bicajalkatrésszel. Néha a minőség felső 10%-át 100% ártöbbletért kapod meg... ahogy a minőség felső 1%-át akár 1000% felárért kapod meg.  Mondjuk egy Shimano hátsó váltóból az olcsó Tiagrát már 10 ezer forintért megkaphatod, ami egy nagyon jó váltó. De ott van a Dura-Ace sorozat hátsó váltója ami 50 ezerbe kerül alaphangon. Nem ok nélkül ezen utóbbival mennek a menő vesrenyzők. 

Én is látom az áuházakban az olcsóbb borospoharakat amik formára hasonlítanak egy Riedel Degustazione-re, de amikor kézbe veszed akkor érzed, hogy lényegesen nehezebbek, lényegesen durvább kidolgozásúak.

 

Kár elővenni azt a témát amit már lezártunk... tény, hogy 400 forint nettó nagykeráron is csak kompromisszumos poharat kapsz. Ha rászánod azt a 900 forintot (nettó nagyker ár) akkor máris megkapod azt a Riedel Degustazione-t amiből a világ legjobb éttermeiben szolgáják fela világ legjobb borait. Vagy ha nem abban, akkor azza azonos kategóriát.


Már elmondtam, de elmondom most is... ez alatt az ár alatt sajnos mindenképpen érezhető minőségi kompromisszumot fogsz kötni. Viszont lényegesen többért sem a borélményt tényszerűen javító extrát kapsz, hanem a tudatot, hogy mondjuk kézzel húzot, egyedi tervezésű, iparművészeti poharad van. Aki megteheti és akinek igénye van erre az nyugodtan használjon ilyen iparművészeti remekműveket. De a bor nem fog jobban ízleni egy ilyen phárból mint a már unásig emlegetett 900-1200ft nettó nagykeráron megvehető igényes borospohárból.

Előzmény: Jocó0423 (61460)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.04.17 0 0 61460

Én is pontosan ezt mondom, marketing bizony, mint a Riedl kelyhek :)

 

Ezt már annyira finoman csinálják a marketingesek, hogy nem is veszik észre az átverést sokan. felépítenek egy komplett márkát, úgy, hogy nem is veszed észre a manipulációt. Persze ez nem olcsó mulatság, ezt meg kell fizetni a pohár árában. Bekerülésben, árréssel együtt ezek se drágábbak a többinél de a ráfordított bujtatott reklámot és imidzs építést kikell gazdálkodni. Ezért drágább háromszor egy ilyen cucc.

Előzmény: BZoltan (61458)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!