Keresés

Részletes keresés

Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.02 0 0 153394

A bor ha erősen kénezett az sajnos átjön a borpárlatba.

Előzmény: Green Corner (153393)
Green Corner Creative Commons License 2018.11.02 0 0 153393

Redox Arom

Előzmény: Green Corner (153392)
Green Corner Creative Commons License 2018.11.02 0 0 153392

Igen és még valamit, linkeltem már egyszer. Volt aki a kén miatt le akart beszélni a használatáról , almánál próbáltam először, többen kóstoltuk, nem fedeztük fel a ként a pálinkában.

Előzmény: vandox4 (153391)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.02 0 0 153391

Ez az Aromax ami tartalmaz kénsavat és aszkorbinsavat is?

Előzmény: Green Corner (153390)
Green Corner Creative Commons License 2018.11.02 0 0 153390

Tegnap cefréztem birset, felét pároltam 80C fokon, felét nyersen. Darálásnál egy vödör párolt, egy vödör nyers, jobban keveredik, a hideg nyerset is átmelegíti a párolt. Azt vettem észre, hogy a párolt a darálás után is fehér maradt, még a nyers azonnal barnulni kezdett, az aromax készítménnyel összekeverve kifehéredett az egész és a teteje sem barnul. Cukrot most kevertem bele, fehér az egész darálék.

Előzmény: endrepp (153388)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.02 0 0 153389

Egyet értek veled. Magam is a használata mellett vagyok. Almánál, birsnél, körténél is hasznos lehet.

Tőled hallottam róla először, úgy vagyok vele mint a p.bontóval, több az előnye mint a hátránya, akkor miért ne? Újabb vitát viszont nem szerettem volna indítani, mindenki döntsön maga használja-nem használja.

Előzmény: endrepp (153388)
endrepp Creative Commons License 2018.11.02 0 0 153388

Itt két dolog keveredik. Az aszkorbinsav ötlete (is) a borászatból származik. "Oxidáció elleni védelem az aromaanyagok stabilizációja érdekében. "

Az almatermésűek barnulását megakadályozza, hogy a végtermék minőségére ennek mekkora befolyása van, azt nem tudom, de a barna almareszeléknek már nincs olyan jó íze, szóval kell, hogy legyen különbség, a birs pép konkrétan fehér marad a használatával, a bunda, a belseje, az egész.

A bunda kérgesedését illetően, azt hiszem, könnyű belátni, hogy szerencsésebb a cefrét CO2-vel, hordótetővel védeni, mint egy kéreggel, ami már a helyi romlás eredménye. :)

Előzmény: vandox4 (153387)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.02 0 0 153387

Nem biztos hogy egyeznek a vélemények a bunda felső rétegének barnulását illetően. Jó vagy nem jó, zár a cefrébe aromákat vagy inkább minőségrontó. Ha erjedés után tudod főzni, akkor aszkorbinsav nélkül is készítheted. Ha viszont ki szeretnéd próbálni 5dkg kell egy hordó cefréhez.

Vizet annyit tegyél bele hogy keverés hatására a cefre átfordítható legyen, a szilárd részeket megforgathasd a lében.

Előzmény: egarak (153383)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.02 0 0 153386

Az enyhe mérgezést kezelik jó minőségű szeszesitallal. Az intravénás már nem jellemző. A súlyos mérgezetteket dializálják.

A mi kis metilünket a nagymennyiségű etilünk kiszorítja, kiüríti a szervezetünkből.

Előzmény: kopasz szuzukis (153384)
cloaked Creative Commons License 2018.11.02 0 1 153385

„Valahol olvastam,hogy a házi pálinka metiltartalmától való félelem onnan ered,hogy régen,ha nem volt elég gyümölcs,a zúgfőzők gabonából főztek szeszt,és ehhez tudatlanságból vagy véletlenül,faforgácsot kevertek.”

Lehet, hogy egyesek fejben összerakták a két dolgot, de a fából metanol csak többszáz fokon keletkezik, pirolízissel. Elég durván oda kéne kozmálni szerintem azt a faforgácsot cefrefőzéskor, hogy jelentős mennyiségű metanol szabaduljon fel belőle. Hogy a zugszesztől megvakulsz, az világszerte elterjedt félelem, ezt a faforgácsosdit viszont csak magyarul olvastam még, konkrétumok nélkül.

Amúgy rendben, hogy „tudatlanságból”, de van valakinek ötlete, hogy mégis minek? Leégésgátlónak? 

A házipálinka (pontosabban inkább a zugszesz) metanoltartalmától való félelem eredetileg onnan ered, hogy nagyon sokáig metanollal készült a denaturált szesz, és haladó szociopaták már a 19. század óta előszeretettel pancsoltak vele/belőle „italokat”, nem ritkán még legális forgalomban is. (Az igazán hülyék meg egyenesen metanolból, de az a különleges kategória.) Emellett viszont az italszakma is propagandaszerűen tolja még a mai napig is, hogy aki otthon rosszul választja el az előpárlatot, az megvakul/meghal. Nem lepne meg, ha inkább ez állna mögötte, annak idején pl. a direkttermők borának „veszélyes metanoltartalma”, vagy az „őrületet okozó abszint” is propagandaként indult az útjára, mielőtt közkeletű tévhit lett belőlük.

Ja, mellékesen: a magyar szeszfőzés történetében sosem volt „elég gyümölcs”, mindig is rengeteget főztek gabonából (eredetileg háznál is), csak az utóbbi száz évben már szinte kizárólag finomszesz formájában. Az csak a szocializmus hagyatéka, hogy „a magyar nem iszik gabonaszeszt”, mert akkoriban a répamelaszt erőltették helyette, de azóta tudomásom szerint megint a kukoricaszesz lett a mennyiségi #1.

Előzmény: obsitos3 (153375)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.11.02 0 0 153384

Jó helyen kapisgálsz!

A metilalkohol régies neve faszesz ! A fa száraz desztillációjakor keletkezett nagy mennyiségben. A fekete lőpor gyártásához a faszenet vagy boksában, vagy retortában gyártották. Utóbbi esetben az illékony párlatok nem égtek el, hanem kinyerhetők voltak. Így nyertek ki faszeszt, és faszénkátrányt is.

Abba is gondoljon bele mindenki, hogy hogyan is kezelik a metilalkohol mérgezetteket? Intravénásan etilalkoholt adnak be! Mert az etilalkohol kiszorítja az idegvégződéseken megkötődött metilalkoholt. Amit a véráram a vesébe szállít, és a vese választja ki. A májunk nem képes lebontani a metilt.

Egy, csak kicsit elcseszett cefréből főzött pálinkában a metilalkohol mennyisége kb. század százaléknyi az etilalkoholhoz képest. 

egarak Creative Commons License 2018.11.02 0 0 153383

Birsalmát készülök cefrézni. Az aszkorbin savval történő barnulás megelőzése csak esztétikailak számít vagy a végeredményre is hatással van? Mennyi vizet kell adni a darálékhoz? Milyen álagura kell hígítani?

Előre is köszi a válaszokat.

pacsepa Creative Commons License 2018.11.02 0 0 153382

Az nem jo amit neten lehet rendelni es postaznak?

Előzmény: lacci40 (153380)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.11.01 -1 1 153381

Csipkebogyóra van valakinek megbízható forrása? Normális áron. Email címemre is lehet küldeni az információkat.

lacci40 Creative Commons License 2018.11.01 0 0 153380

Érdeklődöm valaki nem készít vagy nincsen eladó eqruvettája?  Békés megye előny lenne. Köszönöm

Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.01 -5 0 153379

Az első tétel alszeszre vonatkozott és nem hülyeség.

A másodiknál pedig a próba dönti el, hogy marhaság é.

Előzmény: endrepp (153378)
endrepp Creative Commons License 2018.11.01 -1 6 153378

A lakbenzin forráspontja 130°:DD De a tetejéről lekanalazhatod.

Szerintem ha 50% alkohol és 50% lakkbenzin a keverék, akkor desztilláció után 75-25% lenne az arány az alkohol javára

Ilyen a te "egy" véleményed. Egy hülyeség és egy másik baromság.

Előzmény: Jocó0423 (153373)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.11.01 0 4 153377

Jól tudod. 

Ugyan a metanol a határértékek fölött káros az egészségre, ám mégis szükséges része az igazi pálinkának, ebből következik, hogy annak túl alacsony szintje gyanakvásra adhat okot, arra enged ugyanis következtetni, hogy a pálinkát hamisították!

A rendes pálinkafőzésnek elengedhetetlen mellékterméke a metanol, tehát ha egy pálinkát gyümölcsből főznek, annak bizony tartalmaznia kell ezt az anyagot.

A hamisítók azonban a vegyipar alapanyagául is szolgáló olcsóbb mezőgazdasági eredetű (burgonyából vagy gabonából készült) alkohollal dúsítják a pálinkát, amely nagyon tiszta etil-alkohol, ezáltal a metanol-szintjét pedig drasztikusan lecsökkenti. Ha tehát egy pálinkában túl alacsony a metanol szint, biztosak lehetünk benne, hogy az italt hamisították.

obsitos3 Creative Commons License 2018.11.01 0 5 153376

A linkelt cikket olvasva meg az a benyomásom,hogy aki írta,többet olvasott vissza ebben a topikban,mint sok fórumtárs.A metilről pedig egy szennylapba illő,riogató soron kívül semmi szó nem esik.

Előzmény: Jocó0423 (153370)
obsitos3 Creative Commons License 2018.11.01 0 5 153375

Még soha,senki nem bizonyította az ilyen  mérgezéses ügyekkel kapcsolatban,hogy a felhasznált metil gyümölcscefréből, pálinkafőzés során keletkezett előpárlat,vagy bármely más összetevő.Mindig az derült ki,hogy a felhasznált metil ipari felhasználásra szánt,lopott faszesz,fagyálló stb.

Valahol olvastam,hogy a házi pálinka metiltartalmától való félelem onnan ered,hogy régen,ha nem volt elég gyümölcs,a zúgfőzők gabonából főztek szeszt,és ehhez tudatlanságból vagy véletlenül,faforgácsot kevertek.Máshol meg azt olvastam,hogy régen a metilalkoholt faforgács lepárlásával állították elő.Egymás után olvasva elgondolkodtató,nem?

körte51 Creative Commons License 2018.11.01 -1 3 153374

Nem a Sólyom könyvből van és látom el sem olvastad az értelmezést szintén nem végezted el. Cserébe beraktál egy idióta leírását ,aki a minden évben előforduló metilmérgezéssel ijesztget, csak azt nem írja oda, hogy azok az esetek nem gyümölcscefréből készültek! Hiába ollóznám be neked a metil átpárolási diagramját, mert arra is találnál valami butuska magyarázatot!

Előzmény: Jocó0423 (153371)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.01 -2 0 153373

Kikérem magamnak, soha nem játszok szélkakast, végig egy véleményem volt!

Előzmény: endrepp (153372)
endrepp Creative Commons License 2018.11.01 -1 4 153372

Nem érted, közben szélkakast játszol, kiszáltam.

Előzmény: Jocó0423 (153367)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.01 -4 0 153371

Nekem is megvan a Sólyom könyv, de köszönöm az idézetet :DDDD

Mint lentebb írtam, vannak más vélemények is, nem csak én szopogatom a kisujjam.

Előzmény: körte51 (153369)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.01 -4 0 153370

Nagyon hasznos könyv de vannak más vélemények is.

https://www.palinkafozes.com/hirek/20171109_metil-alkohol-levalasztasi-segedlet

Előzmény: !MARATHÓN (153368)
körte51 Creative Commons License 2018.11.01 -1 1 153369

Tudom nehéz , de próbáld felfogni! Fejezd be, hogy megmagyarázod nekünk, hogy a kissebb forráspontú metil leválasztható az elején,mert kismértékben feldúsul! Kismértékben az utópárlatban is feldúsul, akkor ezt mivel magyarázod? Olvass és értelmezd magadnak! 

"A metil-alkohol tartalom csökkentése nem egyszerű feladat, mivel az erjedés során keletkező nem kívánatos komponens a lepárlás során csak kismértékben választható el az előpárlattól vagy az utópárlattól, ugyanis az alacsonyabb forráspontja ellenére a metil-alkoholnak az etanolhoz képest közel azonos az illékonysága a lepárlás során."

"Néhány tanács azonban segíthet abban, hogy kevesebb metil-alkohol kerüljön a fogyasztásra szánt pálinkába:
•    A cefre erjesztési hőmérsékletét tartsuk alacsonyan (16-18 Celsius fokon).
•    A cefre pH-ját tartsuk alacsonyan (2,8-3 között).
•    Az erjedés után azonnal főzzük ki a cefrét.
•    A desztilláció során a részleges kondenzáció mértékét befolyásoló deflegmációs hőmérsékletet ne tartsuk túl alacsonyan, mert a tapasztalatok szerint az erőteljes deflegmáció magasabb metil-alkohol tartalmat eredményez, mint a kevésbé erőteljes deflegmáció. Sajnos az alkohol kihozatal a lepárlás során csökken a deflegmációs hőmérséklet emelkedésével, ezért ez a módszer a gazdaságosság mértékét is csökkenti, nem csak a metil-alkohol tartalmat."

"Az átlagosnál nagyobb mennyiségű előpárlat és utópárlatot elvételével is csökken kis mértékben a középpárlat metil-alkohol tartalma, de ez, azon kívül, hogy gazdaságtalan, a pálinka illat – és íz összetevőinek csökkenését is okozza, amely a pálinka érzékszervi tulajdonságainak romlásához vezet, vagyis ezzel a módszerrel nem célszerű élni."

Érted? Nem tudod csak kis mértékben csökkenteni a metilt ,ha sok előpárlatot veszel el, viszont lesz egy íztelen pálinkád!

Csak picit gondold át! Annak a pici előpárlatnak mondjuk kétszer annyi a metil, mint a középárlatnak , de ez sem igaz, hozzáönjük a középpárlat többtíz literjéhez mennyit emel rajta, szinte semmit!

Előzmény: Jocó0423 (153365)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.11.01 0 2 153368

A Sólyom könyv 96-98. oldalán kapsz segítséget, ha elfogadod.

Előzmény: Jocó0423 (153367)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.01 -4 0 153367

Értem, tehát te illékonyság szerint készíted a pálinkád :)

Egyébként nem vagyok róla meggyőződve, hogy a lakkbenzin dúsulna fel a lepárlás során. :))

Szerintem ha 50% alkohol és 50% lakkbenzin a keverék, akkor desztilláció után 75-25% lenne az arány az alkohol javára :)

Teszek rá egy kis tétet ha gondolod.

Előzmény: endrepp (153364)
Pálinkakommandó Creative Commons License 2018.11.01 -4 1 153366

Kérdezd Pavlicsek Csabát, az ország egyik legeredményesebb magánfőzőjét személyesen az I. Országos Pálinka Konferencián 2018. november 14-én. 

Egy nap a pálinkáról, ahol Zina, a pálinkaangyal, a rendezvény háziasszonya immár két szekcióval és 30 szakmai előadóval vár.

Csendes Zsolt, Dúl Udó Endre, Frey Tamás, Harcsa Imre Milán, Kalmárné Rimóczi Csilla, Kasza Gyula...Továbbiak
 – Pavlicsek Pavlinkárium CsabaUdó DúlEdit SzöllősiZsolt CsendesBéla Prohászka,Dénes SándorGyula KaszaKovács Hagyó András,Agnes Szegedyne FriczPetzold Attila és Janos Szabados társaságában (I. Országos Pálinka Konferencia).

Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.01 -1 0 153365

Aki ezt vitatja az egyszerűen nem érti a desztilláció lényegét.

Az előpárlat általában dupla mennyiségben tartalmaz metanolt mint a középpárlat.

Előzmény: obsitos3 (153358)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!